Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tillsammans bär vi alla på ett kollektivt ansvar för H&M:s låglönepress i utvecklingsländer.

I ett inslag i nyheterna i går blev vi ånyo påminda om något vi blivit påminda om flera gånger tidigare – Upplysningen om att H&M med flera företag använder sig av fabriker i utvecklingsländer som betalar svältlöner till sina anställda för att kunna maximera sina vinster.

Trots den kunskapen avstår alla vi som bor i den välmående delen av världen från att kräva att regeringar och myndigheter vidtar åtgärder mot företag som beter sig på detta sätt – Något som innebär att vi kollektivt bär skulden till att detta får fortgå år efter år genom att vi gladeligen fortsätter att handla jos de företag som beter sig på detta sätt.

H&M är på inget sätt ensamma om detta beteende då samma metoder används av merparten av världens ledande modeföretag – Bland dem Levis och NIke med flera med ett enda syfte som drivkraft – Syftet att maximera sina vinster.

Min inställning är därför att vi som konsumerar måste reagera genom att göra något åt saken – T.ex. inleda en köpbojkott mot företag som inte betalar schyssta löner och säkerställer att deras underleverantörer erbjuder sina anställda drägliga arbetsvillkor.

Därutöver det hög tid att den internationella arbetsorganisationen ILO reagerar på allvar och ställer krav på världens regeringar att säkerställa att alla företag följer internationella standarder vad gäller minimilöner och arbetsvillkor för alla varor och tjänster de säljer till sina kunder.

Ett sätt att göra detta är att reglera låga tillverkningskostnader som uppstått på grund av låga löner samt undermålig arbetsmiljö och arbetsvillkor med rejäla pålagor i form av importskatter/straffskatter för de företag som inte rättar in sig i ledet och säkerställer att lönen och arbetsvillkoren för de som tillverkar deras produkter lever upp till rätt standard.

I min värld får det aldrig vara så att företag kan bedriva rovdrift i utvecklingsländer för att öka sina vinster.

Med det sagt ska vi självklart uppmuntra storföretagen att tillverka i utvecklingsländer med då till löner och under arbetsvillkor som innebär att de som arbetar i verksamheten kan leva på sin lön och därtill gå till sitt arbete utan risk för sin hälsa och sitt liv.

I samband med att ILO sätter upp ett regelverk för detta bör de även säkerställa att regelverket innehåller skrivningar som tvingar storföretagen att gör rätt för sig vad gäller att betala skatter och avgifter i det land där tillverkningen sker.

Att nå dit är självfallet ingen enkel resa men en sak är jag helt övertygad om – Ska vi nå dit måste vi alla gemensamt ta vårt kollektiva ansvar och bojkotta företag som vägrar att rätta in sig i ledet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

31 kommentarer

  1. Olle

    Detta borde vara allmänt känt för de flesta kunder men som vanligt så är det priset som styr . Samma gäller maten ,det är i Sverige som djuren ska ha det bra importerat då är det bara priset som är viktigt.
    Kunde vi komma till rätta med detta så vore svensk tekoindustri på väg upp igen, då fick vi å andra sidan ge bistånd till de som blev utan jobb i låglönelandet.
    Sen vad gäller maten så såg jag att S regeringen tyckte det var bra att med det nya avtalet med Sydamerika så kommer importen av kött öka.Hur tänkte ni här kan man undra. Detta innebär en större skogsskövling och mer djurlidande på boskapsfärjorna där de står ihopträngda i veckor ibland ??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur den som förordar det tänker bör du framför allt fråga Cecilia Markström och övriga marknadsliberaler i EU som är de som driver frågan om köttimporten.

      Sedan är vi helt överens om att vi varit allt för styrda av priser – Då med tillägget at priset inte med nödvändighet behöver öka även om vi ser till att alla har en anständig lön som det går att leva på.

      Flytten till låglöneländer har i regel inte inneburit lägre priser utan bara högre vinster för företagen – därtill vinster som undanhålls från beskattning via skatteupplägg och det är därför det är tid för samhället att reagera.

      Sedan vinner alla på att saker tillverkas så nära slutanvändaren som möjligt – Inte minst vår miljö och kommande generationer.

      • Fredrik

        Var är självkritiken Anders? Och då menar jag inte ditt partis utan din egen. Du bär kläder, skor andra produkter som producerats i låglöneländer när det finns andra alternativ. Varför?

        Att du ska ha samma möjligheter som alla andra är inte acceptabelt svar Anders för du kan inte kritisera H&M och andra företag för att spela enligt de regler som finns om du själv gör samma sak, då är du en hycklare. En lika stor kålsupare.

        Vill man starta en förändring i samhället måste man alltid gå till sig själv först. Sluta med att köpa saker som producerats i dessa låglöneländer och sedan övertyga andra om detsamma. Då skapar du en våg av förändring som kommer från folket, inte från en diktatorisk stat. För, en politisk majoritet är inte detsamma som folket.

        Förändringar som sker självmant över tid är alltid att föredra jämfört med alternativet som är det socialistiska tvånget. Det som säger att EN vet bättre än FLERA. Så, sluta klä dig i skor och kläder från dessa länder, sluta med mat som inte kommer ifrån närområdet (Umeå med sex mils radie) och cykla till jobbet/semestern för även kollektivtrafik spyr ut avgaser farliga för andra. När du gör detta, då visar du trovärdighet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är nog inte alldeles omöjligt att jag själv har kläder och skor tillverkade i låglöneländer och då därför att ursprungen är svåra att kontrollera även för en som liksom jag är rätt noga med det.

          Jag letar inte efter lägsta pris utan efter helt andra parametrar och därför kan jag rakryggat stå upp för det jag anfört i inlägget utan att skämmas.

          För dig gäller att med alla till buds stående medel försöka angripa mig som person och det får du gärna fortsätta med om det gör dig gladare att göra så – Jag kan ta det du anför utan problem och det alla bör fråga sig är vad dina motiv är då du sällan och aldrig debatterar inlägget i sig?

          • Fredrik

            Som djävulen läser bibeln. Det är egentligen inte konstigt, för en person som aldrig har fel måste med alla buds medel vända allt som skrivs på ett sådant sätt att det inte påverkar en själv negativt.

            Budskapet i inlägget är att H&M och andra företag inte tar ansvar för löner, villkor, miljö etc i de länder som deras produkter produceras. Enkelt. Till och med du bör förstå detta, speciellt eftersom du skrivit inlägg. Därtill kräver du hjälp från ILO och länder regeringar för att stävja denna ”ondska”, men du är själv en bidragande orsak till den. Du har skor och kläder från dessa låglöneländer. Då är du en del i problemet och du vill lösa det genom tvång, jag vill se lösning från folket. Att våra ”ledare” (politiker) lever som de lär, kritiserar man H&M så kan man inte stötta dem ekonomiskt, för det är detsamma som att säga ”fortsätt med det ni gör”. Alla förstår detta, men inte du Anders.

            Det är också tämligen enkelt att se VAR dina kläder är producerade. Eller dina skor. Du behöver bara vara läskunnig. Det brukar börja med Made in och sedan följt av ett land. Och med din världsliga vana borde det vara än enklare att veta varifrån de produkter du använder kommer ifrån.

            Men det är svårt att vara ideolog och förälder. Väldigt svårt. Det är också dyrt. Få sko- och klädproduktet produceras i väst till ett lågt pris. Och produkter från Kina, Bangladesh och Etiopien är inte bara väldigt mycket billigare, de är också väldigt populära. De är dessutom en förutsättning att t ex flerbarnsfamiljer ska ha råd och eftersom du inte presenterar hur dessa familjer ska råd med kläder och skor till sina barn när dina förslag vinner laga kraft är svårt att förstå. Som jag ser det finns enbart ett sätt att behålla samma pris med högre lön, planekonomi. Och det fungerade bra senast nån försökte?

            Varför tror du så många anser att du är ute och cyklar i så många frågor? Ingen rök utan eld brukar man säga. Fundera på den.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag skor mig på inget sätt på kläder från låglöneländer Fredrik – Att påstå så är att ljuga och ett bevis på att du inte har en aning om hur jag lever mitt liv och hur jag fattar mina inköpsbeslut.

            Att skapa en opinion i Sverige och EU för att vi ska reagera och se till att våra företag inte kan utnyttja personal i låglöneländer i sin tillverkning i syfte att öka sin vinst är i allra högsta grad att leva som man lär och den linjen kommer jag att fortsätta driva.

            Slutligen känner jag stort medhåll från många människor för det jag anför i olika frågor och ska jag våga mig på en kvalificerad gissning är det i just detta ditt problem med mig som person ligger.

          • krister andersson

            Gör jag? hur har du fräckheten att anklaga mig för detta? jag handlar aldrig på HM, jag kör skräddare.

      • Olle

        Vet att det är Cecilia Markström och CO som är stolta för detta men anser att regeringen borde reagera i alla fall !!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag anser att både vår egen och andra regeringar borde reagera – Något jag tror de börjat göra om man tittar på de rekommendationer som håller på att växa fram som ett resultat av de utredningar som görs av Sveriges försvarsförmåga och vår förmåga att överleva i händelse av krig på det som produceras i vårt land.

  2. Krister

    ”Att nå dit är självfallet ingen enkel resa”

    Du vill ju förändra det hela ekonomiska systemet i grunden så
    jag tror säkert att du kan lyfta denna sten också i din tro på sig själv.
    Att vi inget hittills sett något resultat av det förutom en plats längst
    bak i nån lokal S förening tycks inte minska självsäkerheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Resultaten kommer att komma Krister och Rom byggdes inte på en dag så jag känner ingen oro. Oron får de stå för står som som verkar se mig som ett stort politiskt hot mot sin egen position.

  3. Bertil

    Vi kommer aldrig kollektivt sluta köpa billiga varor bara för att slavarbetskraft bedrivs.
    Finns i Sverige även loppis där kläder kan köpas ännu billigare.

    Driver man dessutom som Alliasen låglöner neråt och höglöner uppåt så har de fattiga även i Sverige endast att nyttja andra fattiga.
    Medan välmående köper både sociala skydd och skäms gå på loppis eller billiga klädprodukter.

    Kapitalism verkar alltid i slutändan vinna och bu med den enorma Nyliberalisering som världen skådat så ligger t.o.m. Mänskligheten risigt till.
    Nu set vi mobilsjuka poppa upp som ny sjukdom detta samtidigt som högern frös
    Statsbidrag till landstingen och när de kommer i makt kommer satsa ännu mer på ökande klassklyftor och mer skattesänkigar som ger mest till de som har mest.

    Så Slavarbete typ a’la HM kommer öka bara mer och mer ju fler sänkta trösklar och borttagande av LAS sker.
    Klassklyftorna har inte nått botten i Sverige men i Indien och HM-s fabriker där kanske botten är nådd. 10 kr per dag kan snabbt bli 15 kr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag handlar inte hos dem sedan länge och har inte för avsikt att göra så i framtiden heller.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag var i Kamerun var jag noga med att handla produkter där jag är säker på att de som framställt den har schyssta arbetsvillkor.

      Att betala dubbla priset hade inte tjänat något syfte då enda effekten av det skulle bli att ge affärsägaren högre vinst utan att dela med sig till sin personal.

  4. Brorson

    Efter dina översvallande hyllningar av IKEA-grundaren, ”Tack för allt”, ter sig din avhyvling av HM som rena hyckleriet. Likaså ditt påstående att det är svårt att ta reda på tillverkningsland. Om vi börjar med Sverige så försöker inte svenska tillverkare dölja att deras produkter är tillverkade i Sverige. Tyvärr vet jag inte om Rappson har överlevt konkursen 2016. Men in i det sista tillverkade Rappson herrkläder av hög kvalitet, vilka inte var dyrare än under 1950-talet, snarare billigare, räknat på hur många arbetstimmar en arbetare behövde arbeta för att tjäna ihop till vad en kostym kostade.

    För att finna svensktillverkade kläder och skor idag, får man nog gå till hantverks- och hembygdssegmentet, men där finns ändå en del att fynda. Liksom det går att hitta återförsäljare, som säljer svensk- och nordentillverkad, samt produkter från Baltikum. Kanske kan man också fynda kläder från utvecklingsländer i ”Fair trade”-butiker och liknande. Afrikansk kläddesign ser ut att bli en framtidsbransch, så det bra för de afrikanska ländernas utveckling att det även finns en afrikansk textilindustri, som kan massproducera billiga kläder.

    Så länge de låga lönerna är utvecklingsländernas i stort sett enda konkurrensfördel, ska vi väl inte slå ihjäl den begynnande industrialiseringen genom en köpbojkott mot HM, för att klädjätten säljer ”made in Africa”? Enligt TV-reportaget så är de etiopiska sömmerskorna mycket duktiga och tillverkar platt av hög kvalitet. Deras hopp om en bättre framtid, som jag ser det, är att den höga kvalitén på deras arbete blir mer känd, och kombineras med en egen afrikansk design, som något slags statussymbol ungefär som Lewis jeans.

    Den kvinnliga textilarbetaren, som påstås leva på ”svältlön” såg inte ut att vara direkt undernärd och var förhållandevis välklädd (Hon har kanske fått köpa till fabrikspris?), men det är lätt att förstå att lönen nätt och jämnt räcker tlll det absolut nödvändigaste, och att hon inte kan leva det liv, som alla unga kvinnor borde ha rätt till. Arbeta, äta och sova, är nog hennes hela tillvaro. Jämför med bilderna på kvinnorna i svältkatrofens Sydsudan, vilka är jämnåriga med henne. Sett med deras ögon torde hennes tillvaro vara rena paradiset.

    Att utan några som helst bevis för påståendet, anklaga HM för !åglönepress i utvecklingsländern, är inte bara oförskämt, utan kan dessutom vara förödande och ödelägga en ung kvinnlig arbetares hela framtid. Hennes eget budskap var att HM:s kunder ska veta hur låg lön hon har. Varför hon vill att vi ska veta det, är uppenbart. Hon uppmanade oss inte till någon köpbojkott… Hon ville kanske att vi ska tala med HM:s ägare om att hela vinsten av en eventuell prishöjning inte ska gå till ökade vinster.

    Låga löner är etiopisk politik för att öka landets export. Själv har du en synnerligen kluven inställning till internationell handel, trots att Europa är de afrikanska ländernas närmaste köpstarka exportmarknad. I stället för att betala de höga skyddstullar, som du vill omge EU med, tycker jag att den afrikanska exportindustrin borde betala sina arbetare bättre. Detta är dessutom nödvändigt för att minska flyktingströmmen till Europa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser inte mitt inlägg som hyckleri utan som något som lyfter en företeelse som måste göras något åt.

  5. Per Kjellén

    Jag kan inte få några uppgifter om vilket politiskt system som råder i Etiopien men regeringsmakten ligger hos ett revolutionärt demokratiskt parti och namnet tyder på att det inte är Fri Marknadsekonomi som råder i landet.

    Därför torde det vara det andra alternativet, någon form av planekonomi.

    Kanske är det ledande partiet ett arbetarparti och då borde landet ha en stark fackföreningsrörelse.

    Flera svenska företag är verksamma i Etiopien och det är brukligt att våra exporterande företag håller sig till mottagarlandets lagstiftning och seder och inte driver en egen politisk verksamhet. Samma torde gälla för H&M. Jag har inte uppfattat att H&M betalar en lägre lön än den gängse i Etiopien.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig beskyllt H&M för att betala en lägre lön än den gängse i landet utan blott och allena för att utnyttja arbetskraft i låglöneländer utan natt reflektera över deras arbetsvillkor och över om de kan leva på sin lön.

      Det är den frågan vi bör debattera och därtill hitta lösningar på så att västvärldens företag inte kan fortsätta på inslagen väg.

  6. Per Kjellén

    Du har beskyllt H&M att betala svältlöner med ett enda syfte – nämligen att maximera sin vinst. Men nu ser jag att du bara menade att H&M borde tänka sig för när de betalade gängse lön.

    Så söker du förslag till lösningar av problemet.

    Faktiskt har hela världen förenats i frihandel som bevisligen undan för undan lyfter upp människor ur fattigdom.

    Och LO borde du kunna kritisera for deras sublima åtgärder för att stoppa invandring av arbetskraft. Det är också ett sätt att förhindra fattigdom. Någon har sagt att den invandrade arbetskraften skickar mer pengar hem till de sina än det svenska biståndet. Kan det vara möjligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Villkoren för de kläder jag använder ser bra ut och den övervägande delen av alla kläder jag använder är sydda av min skräddare sedan mer än 25 år tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.