Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kollektivtrafik med tåg är slöseri med skattemedel.

I Jönköpings Län  har man stora problem med kostnaden för kollektivtrafiken – Detta därför att kostnaden för tågtrafik är väsentligt högre per passagerarkilometer än den är för busstrafiken.

I fallet Jönköping finansieras i dagsläget 66% av kostnaderna via skattsedeln vilket är betydligt mer än de 50% regionen planerat för – Att samma sak gäller för vår region finns all anledning att tro även om jag inte sett de reella siffrorna när detta skrivs.

Slutsatsen är därför att tågtrafik som kollektivt transportmedel lämpar sig mindre bra i regioner där resandet på grund av bristande befolkningsunderlag inte är tillräckligt stort för att nå en tillfredsställande kabinfaktor.

Sedan finns det givetvis miljökonsekvenser att ta hänsyn till då tåget historiskt varit att anse som mer miljövänligt än bussen – Dock gör den snabba övergången till fossilfria drivmedel och elbussar att miljökonsekvenserna blir mer och mer likartade för bägge transportslagen.

Både Trafikverket och företaget Trafikanalys har gjort studier av regional tåg- och busstrafik för att utröna hur stora kostnader skattebetalarna belastas med inom respektive trafikslag. Regional trafik är den trafik som går kortare sträckor mellan större orter i ett län eller till angränsande län.

I en rapport som avser Kalmar län går det att läsa att Länstrafikbolaget i Kalmar län och därmed indirekt skattebetalarna skulle tjäna 140 miljoner kronor per år genom att ersätta tågtrafiken med busstrafik.

Så här ser rapportens resultat ut:

  • Att järnvägstrafik är 60% dyrare för Länstrafikbolaget än busstrafik räknat per passagerarkilometer.
  • Att trafikkostnaderna som belastar Länstrafikbolaget för en bussresa var 56,72 kronor/resa 2014.
  • Att trafikkostnaderna som belastar Länstrafikbolaget för en tågresa var 220,13 kronor/resa 2014.
  • Att trafikkostnaderna för en bussresa ökat med 16% mellan 2008 och 2014.
  • Att trafikkostnaderna för en tågresa ökat med 386% mellan 2008 och 2014.
  • Att Länstrafiken belastas med merkostnader på 140 miljoner per år som en effekt av kollektiv tågtrafik.
  • Att tågtrafiken på Stångabanan och Tjustbanan går med 9 av 10 stolar tomma och har en genomsnittlig beläggning på 17%.

Rapporten gör att Trafikverket ställer sig frågande till en fortsättning av persontågtrafiken på Stångabanan och Tjustbanan i samband med nästa upphandling – Dessutom är de tveksamma om en fortsättning för dessa banor överhuvudtaget.

Det går säkert att öka resandet på tågen men i slutändan är passagerarunderlaget trots allt för litet för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att fortsätta med tågtrafik – Bussar och busstrafik är således lösningen av den anledningen att samhällets kostnader minskar.

Utan att ha reella siffror att hänvisa till vill jag ändå påstå att Botniabanan och en eventuell Norrbotniabana även de är rena förlustaffärer om vi ser till samhällets kostnader för persontransport.

Samma sak torde vara verkligheten för det mesta av tågtrafiken som är regional med undantag av Stockholm – Göteborg och Malmö som borde ha tillräckligt stort passagerarunderlag för att räkna hem tågtrafik när den ställs mot busstrafik.

Jag vet att de tågsätt som ersatte bussarna mellan Umeå och Sundsvall kostade 10 gånger mer i inköp än de bussar som tidigare trafikerade sträckan – Nya bussar skulle ha kostat totalt 120 miljoner medan notan för tågsätten landade på ca 1,2 miljarder kronor – Således måste man öka passagerarvolymen flera gånger om för att få samma transportkostnad som med buss.

Därtill vet vi att övergången till tåg ställt till det ordentligt för de som förlitar sig på kollektiva transportmedel i och med att tågen krånglat ordentligt vintertid och lett till stora mängder inställda avgångar utan möjlighet till ersättningstrafik. 

Järnväg och tågtrafik som transportmedel och byggande av nya järnvägssystem har länge varit en populistisk fråga som få politiker duckat för. Jag tror att alla politiker lite till mans gjort så för att framstå som miljömedvetna – Dock och utan att tänka över om det blir bättre och effektivare för resenärerna och leder till effektiv användning av skattemedel.

Som politiker ska vi inte ägna oss åt politisk populism – Istället ska vi alltid vara noga att hushålla med våra skattekronor och använda dem på bästa sätt.

För egen del ser jag stora problem med att räkna hem tågtrafik i regioner med relativt litet passagerarunderlag – Dessutom saknar tågtrafiken den flexibilitet som busstrafik kan erbjuda då bussen kan passera orter dit ingen järnväg finns.

Som Socialdemokrat vill jag därför att vi ska sluta tänka populistiskt för att istället i alla lägen fokusera på vad som är bäst för samhället och medborgarna.

Varje kollektivtrafikupphandling och varje diskussion om byggande av nya järnvägsprojekt måste föregås av djupa analyser av samhällsnyttan och av samhällets kostnader för att tillhandahålla kollektivtrafik till Sveriges invånare. Därefter bör valet av transportslag göras utifrån vilket transportsätt som erbjuder bästa lösningen sett ur både miljö- och kostnadshänseende.

Rätt utformad busstrafik torde därför vara modellen för framtiden – Med rätt drivmedel blir den förutom att bli miljövänlig även betydligt billigare för samhället.

Min slutsats är därför att busstrafik som kollektivtrafik fortfarande är den bästa lösningen i större delen av vårt avlånga land.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

36 kommentarer

  1. Brorson

    Nu skriver du återigen om saker, som du inte vet något om. Eftersom jag har åkt både tåg och buss (och dessutom bil) på berörda sträckor i södra Sverige vet jag vad jag talar om. Du gör dessutom flera allvarliga fel. Man kan inte dimensionera fordonsparken efter genomsnittsbeläggning, utan den måste räcka till maximal beläggning. Du kan inte säga till en arbetspendlare ”Tyvärr fullsatt idag, men vi har ledig kapacitet på förmiddagen i övermorgon.” Du tänker inte alls på att tåg och bussar ha olika långa avskrivningstider, samt att den genomsnittliga körsträckan per dag är mycket längre för tåg.

    Det är också fel att jämföra inköpspriset för EN buss med ett tåg, som har 2.5 – 3 gånger högre kapacitet i antal sittplatser. Man har kalkylerat med en successivt ökande trafikvolym. vilket hittills har infriats i regionaltrafik med både buss och tåg. Vilket talar för att fler bussar bör ersättas med tåg, i stället för tvärtom. Det var därför inte fel att välja tågstorlek efter prognostiserad framtida trafikvolym i stället för historisk trafikvolym. Sålunda frigjord busskapacitet kan då användas för att betjäna mindre orter, som inte ligger vid järnväg.

    Eller ligger vid järnväg, men har så få på- och avstigande, så att det inte är motiverat med tåguppehåll, om det körs busstrafik parallellt. Men det blir då längre körtider med busstrafiken, vilket kan accepteras med en rollfördelning mellan buss och tåg, så att tåget används för de längre resorna. Men trenden nu är att man drar in busshållplatser med få på- /avstigande i något slags försök att efterhärma 1980-talets tågtrafik, då man hade stor brist på accelerationssnabba tåg

    Det är verkligen att inte alls utnyttja den större flexibilitet, som dock finns med busstrafik. För att ta de sträckor i södra Sverige, där du har jämfört tåg och buss, så gör bussen färre uppehåll än tåget och avviker inte från läns- eller europavägen, och klarar ändå inte samma körtider som tåget. Denna järnväg har haft ett länge eftersatt underhåll, eftersom Bottniabanan har gått före. Men senast jag åkte var det ny räls på långa delsträckor, och tåget låg flera minuter före tidtabellen och måste alltså invänta avgångstid vid varje station. Man hade ännu inte justerat tidtabellen.

    Att Trafikverket vill lägga ner denna järnväg är lika dumt som att lägga ner en landsväg, när en fjärdedel av sträckan har fått ny asfalt. Men Trafikverket domineras av vägtrafikintressena och stressas dessutom av lokala särintressen, som vill ha pengar till helt nya järnvägar, innan man har fått ordning på deI stället befintliga. Trafikverket missbrukar grovt sitt tågledningsmonopol, som tyvärr ligger i händerna på Trafikverket och inte på någon specialiserad järnvägsmyndighet.

    I stället för att ställa in tåg vid minsta stormvarning, borde banhållaren vinterrusta sina egna anläggningar samt hålla en tillräcklig beredskap för snöröjning, samt använda sina befogenheter som myndighet till att kräva att de bolag, som trafikerar järnvägarna att vinterrusta sina fordon så att det inte byggs på is undertill. Järnvägen är ingen ny uppfinning, men är det för de klåpare, som bestämmer över våra järnvägar. Redan innan Bottniabanan byggdes drevs projektet av galna amatörer med ett stort mått förakt för alla som visst något om järnvägstrafik och försökte varna för glädjekalkylerna.

    Att gå från tåg- till busstrafik är alltså ett steg bakåt. Det är inte fel att tta de stora investeringarna i början, för då slipper man oförutsedda följdinvesteringar. Men jag kan ändå vara kritisk. Det är fel att kommun- och landstingspolitiker, som saknar nödvändigt expertkunnande, ta beslut om vilka tåg som sak köpas in. Dessutom behövs en striktare definition av begreppet regionaltrafik. Fjärrtrafik är ett marknadssegment som ligger långt ovanför länstrafikhuvudmännens kompetens.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag baserar inlägget på de siffror jag angivit i inlägget och de som räknar fram dem vet med säkerhet vad de gör Brorson.

      Även med bussar måste man dimensionera fordonsflottan efter den maximala beläggningen men fördelen med bussen är att den till skillnad från tåget kan användas till andra körningar när passagerarvolymerna är lägre.

      Sedan kördes de bussar som gick i trafik mellan Umeå och Sundsvall med säkerhet minst lika långt som Norrtågs tåg varje trafikdygn så därvidlag finns inga större skillnader.

      Att tågen till det yttre – Dvs. vad gäller karossen används under längre tid än en buss är helt korrekt men trots det så byts det mesta annan av tågsättet ut under resans gång vilket gör att tågen precis som bussar är att anse som mer eller mindre nya varje gång ett trafikavtal går ut och ett nytt påbörjas.

      Att tåg gör sig bäst för långa resor – Dvs. amanda123
      för resor på 50 mil eller längre håller jag med om – För kortare resor vilket regiontrafik är blir bussen ett mycket bättre alternativ för både resenärer och skattebetalare.

      • Brorson

        Jag har kompetens nog att göra egna driftkalkyler, men det har inte du, som agerar megafon åt vägtrafikintressena. Jag har utbildning för att göra driftkalkyler för vägtrafik, och har också gjort sådana, och de har hållit. Med de kunskaperna i botten och med tillgång till motsvarande uppgifter för tågtrafik, ka jag också göra driftkalkyler för tågtrafik.

        Det är bedrövligt, när det behövs ny busstrafik, där kollektivtrafik saknas eller är mycket gles. Du vet dessutom inte vad du yrar om, när du skriver att tågtyper som klarar alla väderförhållanden, bara kan köra med 130 km/h. Det behövs heller inte en massa avisningsanläggningar, om banorna plogas på rätt sätt. Du har byggt ditt inlägg på ren desinformation från bussbranschen.

        Att bussar, men inte tåg, kan användas för andra körningar vid låga trafikvolymer i den ordinarie trafikem är ett av de larvigaste argument jag läst. Det sker redan i viss utsträckning, och skulle kunna ske i ännu större utsträckning, om det inte varit brist på lokförare. Du använder tillfälliga eller lätt avhjälpta problem, som i huvudsak beror på Trafikverket, som argument mot tågtrafiken. Du har förut varit inne på rätt spår, när du har pläderat för en delning av Trafikverket i olika statliga verk för de olika trafikslagen.

        Får du inte behålla jobbet som busschaufför, om du inte smörar för bussbranschen efter alla negativa utfall mot privata utförare i tidigare offentliga verksamheter? Är din arbetsgivare sur på dig? Du har ju inte ett enda positivt förslag till utveckling av vägtrafiken, så att alla får en busshållplats inom rimligt gångavstånd hemifrån. I stället utgår du från trafiklösningar, som går ut på att bussen ska försöka köra ikapp tåget på förbifarter. så att även mindre tätorter blir utan kollektivtrafik.

        Vad slutligen beträffar en av de järnvägar i södra Sverige, som du nämnde, så kan jag tala om att det behövs tre vagnar på nästan alla avgångar för att klara nuvarande trafikvolymer. Vad som behövs är en kraftigare upprustning och elektrifiering, vilket skulle ge väsentligt kortare restider, samt fördubblad turtäthet, vilket sammantaget skulle ge ännu större volymer, både genom ökning av de regionala resorna och avlastning av Södra stambanan.

        Men här driver ju lokalpolitiker längs E4:an i södra Sverige aggressiva kampanjer. bl.a. genom ett 20-tal likalydande motioner till S-kongresserna för att det ska byggas en helt ny järnväg parallellt med Södra stambanan, på bara en – tre mils avstånd från denna för en högsta hastighet på endast 250 km /h.Man vill ha en ny järnväg, men vill inte att den ska konkurrera med flyget.

        Bussbranschen driver alltså, med Anders Forss som aningslös megafon, kampaner för nedläggning av Sveriges trafikstarkaste oelektrifierade järnväg, i stället för att den ska elektrifieras och utnyttjas för både person- och godstrafik. Du är en förespråkare för en gigantisk kapitalförstörelse. Lobbyister som du har inget i politiken att göra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ägnar mig inte åt desinformation Brorson och det spelar ingen roll hur väl banorna plogas så länge det finns snö kvar vad gäller de höghastighetståg som fungerar som dammsugare och suger upp vart enda snökorn. För dessa funkar bara en sak – Fler avisningsanläggningar.

          Busschaufförer råder det stor brist på och jag känner ingen rädsla för att förlora jobbet. Däremot känner jag stor rädsla inför att utnyttja skattebetalarnas pengar på fel sätt i en verklighet där skolan, vården och omsorgen behöver alla pengar som går att uppbringa för att fungera som den ska.

          Att i det läget bygga järnvägar och driva kollektivtrafik med tåg som är flera gånger dyrare än samma trafik driven med buss är i mina ögon fel.

  2. Alexander

    På SVT- text går det att läsa om de allt längre vårdköerna. Socialdemokratisk politik ger resultat på alla plan i samhällsbygget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vårdköerna växer som ett resultat av den politik som fördes innan vi övertog regeringsmakten – Att vända den trenden tar tid men beslut är fattade och implementeras sakta men säkert vilket kommer att ge effekter som syns klart och tydligt under nästa mandatperiod.

      Största anledningen till att vårdköerna växer stavas LOV och ska problemet lösas permanent bör LOV avvecklas vad gäller sjukvård.

  3. Bertil

    Tror få har insikt i denna fråga.
    När man läser att de nya helikoptrarna till försvaret kostar 200 000 timmen så förstår man hur vansinnigt skattemedel kan användas. I USA får det militära kosta hur mycket som helst, men fördela pengar så fattiga får mer sker inte.

    Att buss skulle kosta mindre än resande med tåg generellt har jag oerhört svårt tro på sammantaget. Men i enskilda fall är så klart buss billigare.
    Detta beror på sträcka antal passagerare och slitage samt om det går nyttja med
    Annan frakt än enbart människor.
    Samt tiden man kan använda buss resp tågsätt. Reparationer, m.m
    Man kan inte bara jämföra en sak som ex inköpskostnaden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kostnaden per passagerarkilometer ser ut som den jag redovisat i inlägget Bertil och den talar klarspråk.

  4. Fredrik

    1. Du går emot din husgud Palme som lovordade SJ och järnvägen för både gods och person under sin politiska karriär.
    2. Elbussar mellan Umeå och Skellefteå? Fossila bränsle, kostnad?
    3. Du väljer enbart ett perspektiv, ekonomi, och glömmer framför allt miljö.

    Dessutom, det är ditt parti som köpt in tåg som inte fungerar i persontrafiken på järnväg. Var är kritiken mot detta? T ex i Alaska fungerar persontrafiken på järnväg och detta med diesel/ellok och det måste ju innebära att de politikerna är smartare än du och dina kollegor är? Persontrafik med tåg fungerar också i Japan, Schweiz m fl länder med riktig vinter och dessutom har dessa två länder också världens tuffaste krav på tågbolagen när det gäller tillförlitlighet som grundat sig i politiska beslut. Måste alltså betyda att dessa politiker faktiskt tar bättre beslut än du och dina kollegor?

    Sedan, vilken personlig agenda har du i denna fråga? Borde du inte berätta för läsaren att genom att flytta persontrafik från tåg till buss så ökar chansen för dig personligen att förbättra din egna arbetsmöjligheter.

    Till sist, att välja mellan buss och tåg utifrån bekvämlighet så förlorar buss varje dag i veckan. Dödsfall och svårt skadade är också till tågets fördel, och hur många fler dödsfall och svårt skadad kan vi räkna med i Sverige om vi flyttar över till bussen istället för tåget? Ett dödsfall i trafiken kostar staten (samhället) nån miljon kronor och en svårt skadad än mer. En ökning av dessa betyder att du måste räkna med detta, varje år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag glömmer på inget sätt miljön Fredrik – HVO är helt biologiskt drivmedel och att köra på sådant fram tills dess eltekniken utvecklats så att det blir möjligt att använda elbussar (något som kommer att bli möjligt inom 5 år) fullt ut överallt är rätt väg i områden med en befolkningstäthet som är så låg att det blir vansinnigt dyrt att använda sig av tåg.

      Att vi sedan bör flytta lastbilstransporterna till järnväg är vi helt överens om men att som med Botniabanan bygga järnväg mer eller mindre för bara persontransporter är ingen väg framåt.

      Därtill måste vi inse att järnvägstrafik med snabbtåg bara kan ske om vi har tillräckligt antal avisningsanläggningar vilket blir vansinnigt dyrt. En övergång till tågtyper som fungerar alla tider på året – Dvs. till tåg som inte kör fortare än 130 km/h gör att tåget kommer att ta längre tid än bussen.

      Att jag sedan ser saken i annorlunda dager än många av mina partikamrater i beslutande ställning är ingen hemlighet och min tro och övertygelse är att fler och fler av dem kommer att ansluta till den syn jag har på saken.

  5. Alexander

    Naturligtvis är vårdköerna Alliansens fel. Allt som är bra är däremot Socialdemokraternas förtjänst. Lyssna på Forss!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag önskar att du lär dig förstå är att förändringar tar tid och att det som syns nu är en effekt av beslut fattade för länge sedan.

  6. Alexander

    ”det som syns nu är en effekt av beslut fattade för länge sedan”

    Så den minskade arbetslösheten är alltså Alliansens förtjänst? Ni regerade dessutom ett år mediernas budget. Krisen på 90-talet berodde med andra ord på er politik eftersom att ni regerade innan…

    ” det enda jag önskar att du lär dig förstå”

    Tja,du kan väl börja erkänna när du har fel så möts vi på halva vägen?

  7. Alexander

    ”Det beror vilket område man tittar på”

    Nej, du lägger ALLTID störst skuld på Alliansen.

    ”den trenden har vi lyckats vända”

    Så Alliansens budget betydde inget för minskad arbetslöshet, bara dåliga saker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alliansens budget skapade ingen minskad arbetslöshet Alexander – Däremot det omvända och därtill stigande sjuktal.

  8. Rune Mikal Hetle

    Jeg har delt dine synspunkter på sosiale media i Norge, og jeg har også tillat meg å benytte denne ytringen i min undervisning for norske elever jeg underviser i transport- og logistikkfag. Norge og Sverige har en felles utfordring, i noen deler av landet bor det for mye folk, i andre områder bor det for lite folk. I de områder hvor det bor for mye folk, er det i begge land mangel på regional- lokal- og byplanlegging hvor man gjennom analyser kan utforme en struktur av hvor folk bor, gjør innkjøp, oppsøker offentlige tilbud, skoler, barnehager og arbeid kan redusere behovet for transport radikalt. Det er og blir en utfodring for alle nordiske land hvor klimautslipp fra transport må reduseres dramatisk om man skal nå de internasjonale forpliktelsene. Hovedproblemet er ikke vogntog, busser og semitrailere. Både svensk og norsk offisiell statistikk forteller at person- eller privatbilen er problemet. Norsk og svensk statistikk forteller at bruken av privatbil er størst (med tilsvarende klimautslipp) i de områder av landet hvor det det bor mest folk, og hvor det er tilsrekkelig befolkningsunderlag for å etablere gode kollektivtrafikktilbud som alternativ. Det gjør man ikke med tog, men med fleksible løsninger med buss! Det er et viktig bidrag Anders har levert i bloggen, ikke bare når det gjelder Sverige men også med relevans for andre nordiske land.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för medhållet och tack för att du delar detta Rune – Ju fler vi blir som lyfter detta ju större chanser har vi att få till den förändring och det systemskifte som behövs.

      • Leif Andersson

        Jag håller med men konsekvensen är att i de tätbefolkade delarna av Sverige måste bilägandet och bilåkandet göras dyrare så det blir intressant att välja bort detta till förmån för kollektivtrafiklösningar. Så min fråga är hur du ska uppnå detta?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Genom att göra det dyrt att köra bil på sådana ställen – T.ex. genom trängselavgifter som därtill alltid ska betalas av privatpersonen så länge den resa som görs inte är en renodlad tjänsteresa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.