Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som Socialdemokrat tvekar jag aldrig att stå upp för välfärden.

Som Socialdemokrat är förhandling, jämkande och ömsesidiga överenskommelser för att hitta en lösning på Sveriges problem något vi ägnar oss åt varje dag trots att det ibland innebär att att vi behöver kompromissa med  våra ideologiska kärnvärden kärlek – solidaritet och alla människors lika värde.

Det är denna politik som präglat Socialdemokratin under största delen av dess levnad med några få undantag såsom Ådalen 1931 och det är det förhållningssättet som sten för sten byggt välfärdslandet Sverige.

Ibland är dock denna väg omöjlig att använda sig av helt enkelt därför att det från tid till annan är viktigt att stå oböjligt fast vid det som är våra kärnvärden och principer stipulerar och i sådana lägen måste vi ta striden även om striden påtvingas oss.

Kampen för välfärden och kampen för att återställa villkoren för den offentliga sektorn är en strid vi måste ta – Dessutom en strid vi måste ta här och nu.

Jag säger ofta att den offentliga sektorn är politikens viktigaste verktyg i strävan att bygga ett jämlikt Sverige och det är därför striden för välfärden blivit nödvändig. I den kampen är jag öppen för att kompromissa vad gäller metoderna men aldrig när det gäller de kärnvärden jag tror på och de principer jag står upp för.

Demokratin kräver och jämlikheten fodrar att offentlig sektor drivs av det allmänna utan privata inslag – Styrd av behov och inte av efterfrågan och vinstintresse.

Palme sa på följande sätt under 1970-talet:

”Det frisläppande av marknadskrafterna, den nedskärning av offentlig sektor, den ökning av inkomstklyftorna, den försvagning av de fackliga organisationernas ställning som nyliberalismen enligt sina programskrifter säger sig företräda går icke att förena med den svenska modellen, den svenska blandekonomin, och välfärdssamhället som vi känner det”

Tänk så rätt han fick i sin förutsägelse om vad som skulle hända om offentlig sektor marknadsanpassas och delvis privatiseras.

Nyliberalismen har varit framgångsrika i sitt arbete med att marknadsanpassa den offentliga sektorn och med att släppa in privata intressen i verksamheter som helt eller delvis finansieras med skattemedel. Den har även varit framgångsrik med att rationalisera och driva de verksamheter man avreglerat och privatiserat med ett minimum av personal för att öka sina vinster.

Det visar att nyliberalsimens ekonomiska politik inte bryr sin om arbetslösheten överhuvudtaget och att man gör allt man kan för att minimera fackföreningarnas inflytande över arbetets utformning. Blandekonomi har ersatts av marknadsekonomi vilket gynnat ”fåtalet” på ”flertalets” bekostnad.

Resultatet ? 

Oproportionerligt höga vinster för de företag som ägnar sig åt välfärdstjänster, och en minskad välfärd för alla utom de mest priviligerade som genom reformen tjänat så mycket pengar att de kan köpa sig den välfärd de själva önskar.

Dessutom till priset av otrygga anställningsformer såsom visstidsanställning och inhyrning av personal via bemanningsföretag.

Vi Socialdemokrater är likväl som nyliberalerna medvetna om att offentlig sektor och dess tjänster är den sektor som kommer att växa mest i framtiden. Det är därför de nyliberala företrädarna vill privatisera och tjäna pengar även på detta område. Deras inträde i det som traditionellt varit offentlig sektor driven av samhället visar dessutom att deras tidigare beskrivning om den offentliga sektorn som tärande bara är ord och skrämselpropaganda.

Offentlig sektor är inte tärnade – Den är närande i fler avseenden än ett!

Vad vi Socialdemokrater ska ta strid för är att stoppa utvecklingen med privata inslag i offentlig sektor och striden för att kasta ut det privata näringslivet från de servicetjänster som hör offentlig sektor till.

Vi ska och måste använda verktyget på detta sätt för att visa människorna att vi är oböjliga i vår strävan att bygga ett jämlikt samhälle, och därför att det tillhör vår grundläggande värdering att värna den svenska modellens blandekonomi.

Vi måste visa människorna hur fel det är att betrakta den offentliga sektorn och dess ökning som tärande och som byråkratins förlamande hand över samhället och som en improduktiv verksamhet som tär på våra gemensamma resurser.

Till ekvationen bör läggas att det är fullt naturligt att offentlig sektor måste växa i ett land med en växande befolkning som därtill åldras mer än någonsin tidigare i historien.

Förvisso är den delen av striden mycket lätt att vinna och skaffa förståelse för – Allt vi behöver göra är att påpeka för väljarna varför det privata näringslivet vill in i den sektor de tidigare kallade tärande.

Den hårda striden är att stå upp för vår övertygelse och kasta ut alla privata företag ur verksamheter som hör offentlig sektor till. Det är i denna strid som vi kommer att kallas kommunister och det är i denna strid vi kommer att beskyllas för att vilja införa ett system i Sverige som minner om gamla DDR och dess planekonomi.

Vi ska inte rygga tillbaka och backa för sådana påståenden då de är lika grundlösa som någonsin påståendena om att offentlig sektor är tärande.

När vi Socialdemokrater väl bestämt oss backar vi inte – Vi står oböjligt fast vid vår övertygelse och tar striden.

Den offentliga sektorn är personalintensiv och måste så vara helt enkelt därför att största delen av dess personal jobbar ute på fältet i förskolorna, skolan, hemma hos de gamla som behöver hjälp och ute på alla kommunala institutioner där människor ställer ökade krav på bättre och mer service.

Därför måste vi visa att tillväxten i offentlig sektor och ökningen av antalet anställda inom stat och kommun beror på naturliga orsaker. I ett samhälle där medborgarnas anspråk på utbildning, sjukvård och bra kommunal service ökar är det naturligt att även antalet anställda i den sektor som tillhandahåller dessa tjänster ökar.

Mer personal kostar mer pengar – Dock kostar det mindre för skattebetalarna om vi behåller driften i offentlig regi utan privata inslag.

Självklart ska vi  som ett led för att hålla kostnaderna nere bekämpa och begränsa den byråkrati detta medför – På samma sätt ska vi självklart rationalisera och spara på alla områden där detta är möjligt.

Därför upprepar jag mitt budskap – Kampen för välfärd och jämlikhet är socialdemokratiska kärnvärden väl värda att strida för.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

32 kommentarer

  1. Anders

    Det stora problemet med den offentliga sektorn är att den är ineffektiv och personalintensiv- men inte där personalen behövs utan på den administrativa sidan med en hel rad mellanchefer och ”chefsstöd” och andra personer som omplacerats och fått en hittepå-tjänst. Sånt ser man inte på den privata sidan.
    Inom t ex äldreomsorgen skulle varannan tjänsteman kunna plockas bort utan att det skulle få några negativa effekter ute i verksamheten för brukarna.

    Ineffektiviteten ligger inbyggd i systemet där verksamheterna inte får behålla något överskott så det finns inga incitament att bedriva en effektiv verksamhet.
    Snarare måste allt överskott brännas för att man ska kunna visa att man verkligen behöver alla miljoner. Går verksamheten back skjuter politikerna bara till mera pengar och så är det bra med det.
    I slutändan blir det dyrare än det skulle behöva vara.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte lika övertygad som dig om att det finns speciellt många hittepåtjänster och speciellt stor ineffektivitet inom offentlig sektor.

      • Anders

        Driver du med mig eller är det skygglapparna/partiboken som är i vägen?

        Det finns hur många hittepå-tjänster som helst inom den offentliga sektorn och det är en anledning till att offentlig verksamhet är dyr och ineffektiv. Du har samma underbemanning på golvet, men fler chefer och tjänstemän som givetvis ska avlönas med skattepengar och när dessa människor inte producerar något eller tillför några värden i sammanhanget blir det en tärande grupp.
        Förklara gärna varför det är mer effektivt att ha ett sådan upplägg med ett överskott på tjänstemän än att ha en plattare organisation av den typ som man ser i de privata alternativen. Mitt svar är att det kan du inte eftersom det inte är mer effektivt. Snarare tvärtom. Det är betydligt dyrare.

        Det är djupt olyckligt att du inte ser problemet här, för i teorin skulle offentligt styrd verksamhet kunna vara både billigare och mer effektiv och du skulle ha öppet mål om den offentliga sektorn styrdes efter effektivitetsprincipen. Tyvärr missköts offentliga sektorn något enormt och dras ständigt med stora underskott. Den lösning du eftersträvar är att höja skatterna istället för att effektivisera och se till att man får största möjliga värde för varje skattekrona. Det finns hur mycket pengar som helst att spara genom att friställa alla onödiga tjänstemän.

        Du är negativt inställd mot LOV -men du har inte kapaciteten att förstå vad det är som gör att de privata alternativen gör så stora och säkra vinster att man pratar om att införa vinstbegränsningar medans kommunal verksamhet inte ens kan nå ett noll-resultat.
        Fundera på saken och återkom.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag driver inte med dig eller med någon annan för den delen.

          Offentlig sektor är inte ineffektiv Anders – Därtill är tjänstemannaorganisationen inte speciellt mycket större än i andra företag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Offentlig sektor ska vara av den storleken att den klarar av att utföra det den ska utföra – Hur många det är från tid till annan varierar med all säkerhet.

      • Krister

        Antalet anställda (månadsavlönade) i kommuner och landsting har under några år ökat och uppgick i november 2016 till strax över en miljon. Av dessa arbetade närmare 760 000 i kommuner och 260 000 i landsting/regioner./SKL

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att offentlig sektor växer i samma utsträckning som antalet medborgare växer är fullt naturligt Krister.

  2. Bertil

    Utan gemensam sektor och med välfärd är det meningslöst rösta på ett pat.
    Då kan man lika gärna rösta på en diktator som ger de svaga grupperna stöd. Ja likt Castro blev de fattigas
    Messias i Cuba.
    Rösta rött så slipper vi sådana nödåtgärder.

  3. Alexander

    Som tidigare kommunalanställd kan jag bekräfta att ”hittepåtjänster” finns i en relativt stor omfattning. Har själv jobbat med somalier som var ” anställda” men inte klarade av annat än att vässa pennor. Fast arbetslöshetsstatistiken blev bättre….

    Dessutom får många påhittade tjänster som tack för lång och trogen tjänst. Bara att gå genom korridorerna i Västerås stadshus och läsa på skyltarna på dörrarna.

    Fast detta spelar ingen roll eftersom att Anders ändå vet bäst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Offentlig sektor passar alldeles utmärkt som verktyg för att slussa in människor i arbete och frågan du bör ställa dig är vad som är bättre – Att de enligt dig vässar pennor som kan användas av övriga anställda eller att de går hemma med samma ersättning?

  4. Alexander

    ”att de enligt dig vässar pennor som kan användas av övriga anställda”

    Varför anställer vi då inte alla arbetslösa för att vässa pennor, koka kaffe osv?Kan du svara på det?

    ”Eller går hemma med samma ersättning”

    Bra koll du har, ersättningen är inte densamma…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi använder oss av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att sätta människor i arbete Alexander – Att den metoden fungerar är den sjunkande arbetslösheten ett bra kvitto på.

  5. Alexander

    Anders

    Varför anställer vi inte ALLA arbetslösa att vässa pennor osv?

    ”Det är du som påstår det och jag vet att det inte är sant”

    Och jag har sett det med egna ögon.

  6. Alexander

    Anders

    Varför svarar du inte på frågan varför vi inte anställer alla arbetslösa i offentlig sektor?

    ”Det var du som kom med vässandet av pennor”

    Ja, för att jag upplevt det på min arbetsplats. Fast du vet väl bäst?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska anställa de arbetslösa i offentlig sektor likväl som i privat sektor – I vilken beror på vart det saknas arbetskraft och på vart vi behöver den minsta utbildningsinsatsen för att sätta dem i arbete och egen försörjning.

  7. Alexander

    ”Vi ska anställa de arbetslösa i offentlig sektor likväl som i privat”

    Aha, då saknas det alltså inte personal i den offentliga?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.