Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En helt oreglerad och fri marknadsekonomi utgör ett hot mot samhällsbygget.

Det går inte en enda dag utan att vi får rapporter om hur företag fuskar, utnyttjar systemet och/eller bedriver rovdrift på billig arbetskraft i låglöneländer för att på olika sätt öka sina vinster och därmed utdelningen till sina ägare.

Utvecklingen mot en fri marknadsekonomi som är helt oreglerad har pågått under lång tid och utgör som jag ser saken ett hot mot ett solidariskt och jämlikt samhällsbygge om utvecklingen tillåts fortsätta som idag.

Ovan på allt detta ska läggas avregleringarna av världens bank & finansmarknader som skapat en situation som i längden blir ohållbar och påverkar både människor och länder utan att de har möjlighet att sätta emot.

Skandalen runt VW-koncernens avgasfuskande är ett i raden av alla bevis på att den fria marknadsekonomin helt spelat ut sin roll som ekonomiskt system.

Genom att betrakta och analysera den kan alla se vad som inträffar när den fria marknadsekonomin får fritt spelrum – Fusket för att tjäna mer pengar eskalerar.

Förespråkarna för den fria marknadsekonomin hävdar alltid att den är självreglerande och till gagn för alla därför att den skapar balans mellan tillgång och efterfrågan.

För egen del köper jag inte det argumentet – Om något så används den helt oreglerade fria marknadsekonomin till att driva upp priserna genom att se till att tillgången hela tiden är aningen lägre än efterfrågan vilket endast gagnar företagen.

I Europa har den fria marknadsekonomins företrädare dessutom lyckats med konststycket att avreglera många saker – Bland annat statlig kontroll och statliga kontrollfunktioner.

Det är av den anledningen och därför att industrin står för att kontrollera sig själva som saker som VW:s avgasfusk blir möjliga.

Den stora frågan alla tänkande regeringar och politiker nu måste ställa sig är huruvida detta är bra och hur vi kan göra för att skapa ordning och reda?

Som jag ser det kan vi inte överlåta till enskilda företag eller branscher att sköta saker själva utan statlig inblandning och kontroll.

Läxan från VW kan bli dyrköpt inte bara för VW:s aktieägare utan för hela den tyska befolkningen och Tyskland som land. VW har ca 600.000 medarbetare i världen varav 270.000 i Tyskland. Det som nu hänt är att skandalen smittat av sig på övriga biltillverkare och dessutom till alla underleverantörer vilket gör att en stor del av den tyska industrin hotas bara för att den helt oreglerade fria marknadsekonomins principer tillåtits råda.

Det som inträffat visar med all tydlighet att det är både dumdristigt och över tid förödande att lägga ett helt lands välbefinnande på enskilda företagsledningar som verkar under den fria marknadsekonomins principer – Frågan är inte om de försöker fuska för att tjäna pengar – Frågan är snarare när fusket sker och hur allvarliga konsekvenserna blir.

Vad bör vi lära oss av detta och vilka slutsatser bör vi dra?

Jag vill hävda att vi bör dra de slutsatser jag torgfört en längre tid och därför till mans inser att en fri och oreglerad marknadsekonomin inte fungerar om motvikt saknas i form av offentlig sektor och statliga regleringar.

Jag förespråkar en blandekonomi som varande det bästa ekonomiska systemen! 

Att jag gör så beror på att stater som tillämpar blandekonomi i alla lägen kan använda statliga företag för att rätta till de skevheter som den fria marknadsekonomin åstadkommer – T.ex. genom att se till att tillgången alltid överstiger efterfrågan då detta gynnar medborgarna/konsumenterna i form av lägre priser.

En annan lärdom är att vi måste reglera industrin på ett sådant sätt att kvalitetskontrollen av det industrin producerar ligger hos statliga kontrollorgan – Hade så varit fallet inom den tyska bilindustrin hade fusket aldrig inträffat.

Riskerna i den fria marknadsekonomin ligger inte i att saker tillverkas i privat regi utan snarare i att pengar i en helt oreglerad fri marknadsekonomi förr eller senare leder till girighet och en vilja att fuska för att tjäna ännu mer pengar.

Därför ska vi se till att det privata näringslivet producerar medan det offentliga näringslivet och staten kontrollerar att spelreglerna följs.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

62 kommentarer

  1. Krister

    Varför gå efter vatten i sjön när du har en full hink framför dig?
    Thoren-gruppen är aktuella missbrukare av skattepengar.

  2. Alexander

    I Ljungdalen får invånarna gripa tjuvar. Socialdemokratisk politik ger resultat på alla plan i samhällsbygget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte lika säker som dig på att det antalet tillkommit under vår regeringstid – Därtill har jag klart och tydligt anfört att de som får avslag på sin asylansökan ska skickas tillbaka till sitt hemland eller till landet de kom ifrån.

  3. nils johnsson

    Detta kan inte vara ett exempel på ”En helt oreglerad och fri marknadsekonomi ”
    1)
    Det fanns utsläppsregler, bara det visar att marknaden inte är oreglerad
    2)
    Det upptäcktes av statliga myndigheter som kollar sådant här (I Usa startade det om jag inte missminner mig)
    3)
    Böter och krav om att fixa detta utfärdades
    4)
    Straff utdömdes och aktiekursen har gjort att ägarna till VW har fått ett straff och ett incitament att följa reglerna framgent har tagits fram

    Detta är ett exempel på när en väl fungerande blandekonomi har hittat problemen, vidtagit åtgärder och utdelat straff.

    I en ”En helt oreglerad och fri marknadsekonomi ” hade VW inte haft någon som kontrollerade dem eller reglerade dem eller straffade dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den avreglering som skett har varit skadlig – Något annat kan inte sägas och med det sagt står jag för det jag anfört i inlägget.

      • nils johnsson

        Du skriver att detta är ”bevis på att den fria marknadsekonomin helt spelat ut sin roll som ekonomiskt system.” Det är väl ändå något helt annat än att en avreglering gått för långt?

        Det är ju uppenbart att VW affären inte varit något exempel på en helt oreglerad marknad, och då faller ju hela ditt inlägg sönder i sina beståndsdelar. Din argumentation hänger inte ihop alls

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min argumentation sitter ihop som den ska Nils – Att VW skandalen kunnat uppstå beror på avsaknad av myndighetskontroll.

  4. Petter

    En viss kvalitetskontroll håller jag med om, då skulle vi få bort alla dessa lågpriskedjor som öser skitprodukter över oss ofta producerade i Asien.Ska vi helt plötsligt införa detta tänk på svenska produkter och inte kontrollera de importerade så går nog svensk industri på knä fort.

  5. Jonny Disenfeldt

    Vi har i likhet med andra länder en blandekonomi, endast länder som Nordkorea avviker.
    Statligt ägande är ingen garanti i några avseenden för övrigt. Det finns gott om skandaler inom det som ägsd av staten.

    Du skriver sedan något oerhört märkligt : ”Att jag gör så beror på att stater som tillämpar blandekonomi i alla lägen kan använda statliga företag för att rätta till de skevheter som den fria marknadsekonomin åstadkommer ”

    Nej Anders, vi ska inte ha statliga bilföretag, statliga hamburgerrestauranger, statliga klädeskedjor etc

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den blandekonomi vi hade tidigare byggde ett starkt och välmående eSverige och det kommer den att göra även idag. När blandekonomin fungerade som bäst fanns inga statliga företag i de branscher du använder som exempel men väl fanns folkrörelseägda företag och kooperativa företag vilket fungerade mycket bra.

    • Bertil

      Varför ska vi inte ha.
      Varken privat eller statligt är fullkomligt därför räven avvägning det som är oerhört viktigt.
      Idag har vågskålen åkt alldeles för mycket åt den fria marknaden.
      Vi ser allt mer hur privata stora företag styr allt.
      Folkets röst blir allt mer värdelös.
      Stora företag tar över media gemensamma verksamheter och de tar över valet att avgöra om vi ska leva eller överleva.

      Att denna skeva balans blivit galet fel tycker jag är märkligt inte fler ser.

      Det viktiga med en stat är att folket har en attityd där vi lägger stor vikt vid empati.

      Man kan avläsa empatigraden i hur vi behandlar djur.
      Hörde Götblad igår. Hon sa människor som sparkar slår sina hundar ska man vara uppmärksam på. Dessa kan behandla människor lika empatilöst.

      En sak är tydlig attityder har blivit empatilöst med Nyliberalism.

      Minns bara Alliansens språk. Där man menade arbetslösa vara lata och sjuka var simulanter.

      Självklart sas det inte rakt ut, utan man la retoriken så andra längre ner som hyste sympati med Alliansen vräkte ur sig
      det ex: Reinfeldt egentligen ville ha sagt.

      Kort sagt Alliansen sparkade på hunden precis som Götblad nämnde.
      En stat med samma attityd som den Alliansen skapade är precis lika farlig
      Som en Nyliberal politik. Beroende vilka man då vill ”hoppa”på.

      Idag är privata Aktörer ute efter vårt gemensamma vinstmaximering är
      Nyliberalismens attityd. Sättet att berika sig finner inga gränser.
      Bryta inte den attityden är t.o.m.
      Mänskligheten hotad på vår planet.

  6. Fredrik

    Vilka belägg har du för att hela den tyska industrin är i fara p.g.a. det du kallar för VW-skandalen? I ditt inlägg producerar du inte ett enda bevis om detta, med andra är det rent påhitt. För övrigt gällande det du kallar för VW-skandalen, vilken insyn har du i det som hänt i den frågan? Och då räknas inte det gemene man kan läsa i tidningar, vilket så klart måste kritiskt granskas?

    Att du förespråkar en blandekonomi är att raskt försvinna in i en verklig gråzon om sanning och lögn, för du förespråkar ett samhälle där privata företag enbart får existera om staten får bestämma åt dem. Den kontrollagenda du förespråkar genererar inte fler företagare att ta risker, satsa på sådant som ingen annan sett före dem e.t.c. utan tvärtom det motsatta. Det ökar statens kontroll av företag, ger samhället monopol över folkets huvuden och gynnar enbart en extremt liten grupp individer – rätt säkert räknat i Sverige är det 349 stycken.

    I slutändan är det alltid konsumenten som får betala för produkter, alla produkter. Oavsett om det genom skattsedeln eller via priset på produkten i affären. Så också med det du kallar för VW-skandalen. I slutändan blir det konsumenten som får betala. I din värld, tydligen, så ska detta aldrig hända men du berättar inte för läsare HUR det ska ske. Du säger att en blandekonomi alltid ser till att tillgången, eller utbudet som ekonomer pratar om, är högre än efterfrågan och på så sätt blir det billigare för konsumenten, det vill säga vanliga Svenssons men det är inte sant. Det är faktiskt när det gäller väldigt många branscher direkt felaktigt. För att visa på ett exempel. Hur ska svenska staten se till att personbilar blir billigare med blandekonomi än med marknadsekonomi? Eller för den delen den tyska staten? Ska Sverige och Tyskland som land börja bygga personbilar? Och konkurrera med VW, BMW, Volvo, Mercedes med flera? Nej så klart inte. Bland annat för att staten Sverige har ingen kunskap i hur man bygger personbilar, inte Tyskland heller, så då kan vi lägga det åt sidan.

    Och den kvalitetskontroll som du efterfrågar, hur är detta inte ett intrång i ett privat företag? Hur är detta inte ett lagbrott gentemot rådande regler i WTO? Och vem kommer att få betala den kontrollen? Konsumenten så klart.

    Är ni socialdemokrater så avundsjuka på alla innovatörer och företagare att ni med alla buds medel försöker få en bit av kakan? Försök göra nåt själv istället. Bygg något från grunden och ta alla intäkter själv. Men det är svårt när man inte kan nåt. Då är det lättare att ta nån annans istället och vifta med jämlikhetshalsduken och säga att det är för allas bästa, men vi vet. Vi som gjort nåt i livet. Det handlar om ren och skär avundsjuka. Sorgligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De belägg jag har utgår från det sunda förnuftet och från hur människor och myndigheter reagerar Fredrik. Det jag skriver om är inga påhitt utan snarare något som är en reell verklighet.

      • Fredrik

        Åter igen, du kan inte säga att sunt förnuft är detsamma som sanning. När frågar om hur din insyn i VW är så kan du inte svara: Sunt förnuft.

        När jag frågar vilka belägg du har att denna så kallade VW-skandalen hotar hela den tyska ekonomin så räcker inte svaret Sunt förnuft. Av två anledningar, det är inte vetenskapligt bevisat och framför allt: det är en lögn.

        Tyskland består av mycket mer än VW. Det finns i svensk jämförelse flera stora företag i Tyskland som Sverige har på sin ”wish-list” men med S i roder så kommer den aldrig slå in.

        Den politik du eftersträvar vill inte ha stora företag, även om du aldrig kommer att erkänna detta, för i lilla Sverige så måste man dansa efter de stora drakarnas pipa. Att genomföra den socialistiska agenda du står för kommer att göra Sverige mindre attraktiv för både svenska och utländska aktörer då det kommer att finnas andra länder såsom Danmark, Estland, Lettland och Polen som är mer liberala och därmed gynnar företag på ett helt annorlunda sätt. Lägg märke till att jag inte nämnt Irland, som i princip enbart lockar företag med låg beskattning. Estland, Lettland och Polen kan locka med arbetskraft som är billigare än svensk som genererar en högre möjlighet till investering, som ger än fler arbetstillfällen som ger högre avkastning och detta med minimal inskränkning från stat.

        Du vill göra precis tvärtom. Hög involvering av stat i de företag som verkar i landet. Krav på att de anställda ska få större del av vinst som ägaren gör så att möjligheten till investering minskar. Det är åter igen en ”avundsjuke-strategi”, detta eftersom ingen normal människa skulle acceptera detta på ett rent personligt plan. Bara en äkta socialist skulle komma på detta. Att den som äger något, gjort investeringen och satsat tid och energi också ska dela med sig till dem som inte vågat satsa varken tid eller pengar.

        Din tro/ideologi utgår ifrån en status Noll. Alla är lika. Men, man behöver inte vara läkare eller ens speciellt kunnig i anatomi för att veta att detta inte är sant. Alla har inte samma förutsättningar. Speciellt inte fysiskt. Alla kan inte bli en ny Charlotte Kalla eller Peter Forsberg. Alla ska däremot ha samma rättigheter, men det är inte samma sak som samma förutsättningar. Utgår man från Status Noll så är det en sanning, men ingen av oss gör det år 2018. Min far gav mig mina förutsättningar, din far dina. Är det samma? Nej. Har vi samma ekonomiska möjligheter? Nej. Kommer vi någonsin att ha det? Nej. Precis som att vår fysik skiljer sig, så skiljer sig vår ekonomiska ”fysik”. Det är verkligheten. Din tro/ideologi är utopi.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har studerat det som händer i VW betydligt djupare än du tror och därtill effekterna av det på övriga bilföretag i Tyskland och därtill på de effekter som bland mycket annat drabbar Deutsche Bank.

          Med det sagt står jag för det jag anfört i inlägget.

  7. Petter

    Va menar du ?? använda statliga företag för att rätta till de skevheter som den fria marknadsekonomin åstadkommer – T.ex. genom att se till att tillgången alltid överstiger efterfrågan då detta gynnar medborgarna/konsumenterna i form av lägre priser.

    Ni ska alltså låta statliga företag konkurrera med privata företag ,typ kolchoser då menar du om vi snackar livsmedel.Och kanske statliga bilfabriker,eller byggföretag. Nu är du på djupt vatten och svamlar . Kommunisten i dig börjar visst visa sig. Tur inte S sitter på makten efter valet, så dåliga siffror trots surfandet på Europeiska högkonjunkturen.Jag tror inte väljarna köper dina utopiska fantasier.Men jag hoppas människor genomskådar dig och inser dina narcissistiska drag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I branscher som är oligopol eller är oligopollika behövs det jag anför i debatten.

      • Leif Andersson

        Det har jag inte märkt. Den svenska byggbranschen har varit ett oligopol i flera decennium och som dessutom kunnat leva på de frikostiga ränteavdragen vilket gjort att köparna har betalat 30% över marknadspris.

        Istället ska staten sluta med subventioner som ränteavdrag ROT/RUT osv så det blir en rättvis konkurrens.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är bra att du är ihärdig Leif – Trägen vinner och i slutändan är min övertygelse att ränteavdragen fasats ut helt och hållet.

  8. Bertil

    Kort påpekande läser om Östling som blir ”chockad och förbannad”
    Hur förbannade tror ni sjuka blir när inte en krona utbetalas av f-kassan för att kompisar åt svin som Östling ska ha mer skattesänkningar.
    Fanskapet till skattesmitare ska inte gnälla.

    Nyliberalister ska vi hålla korta nog för att han från början var sosse men det var en falsk variant.

    • Petter

      Bertil, man kallar inte människor för fanskap .
      Hur fick du din uppfostran??
      Det är därför världen ser ut som den gör ,det är människor som du Bertil som kastar ur sig en massa skit mot andra människor. Vet att du vill rensa ut andra med åsikter som går emot dina,det har du anfört många gånger.Du vill göra på samma sätt som din förebild Castro gjorde, kuva folket till underkastelse

      • Bertil

        Castro skyddade de fattiga.
        Klart att man kan kalla nåt fanskapet.

        När människor inom högern alltid slår neråt visst är det då fanskap.

        Utrensning är inget att föredra,
        Det skapar bara hämd.

        Men krig idag sker redan där högern med Inte utrotning likt hitler eller stalin
        Det sker med ekonomiskt makt.

        Ex är när sjuka utförsäkrades eller när man sänker ekonomin för dessaviben ekonomiskt så styrd värld att kriminalitet är sista utvägen.

        Nyliberalism kör med psykologiskt ekonomiskt krig förminska människor genom tyst förtryck

        Vad göra åt sådant??
        Svara på det???

  9. Bertil

    Den Nyliberala politiken som väller som en tsunamivåg över Världen måste tyglas annars förgör den vår planet.
    Alla inovationer som kommit och kommer är ofta enbart skapade för att vinstmaximera.
    Det måste bli som med läkemedel
    Enorma kontroller innan en inovation
    Får släppas fritt, speciellt det vi sett inom teknik.
    Om en sågbock blir fel gör nog inte så mycket. Se bara mobiler den är en fara helt klart.

  10. Leif Andersson

    Vad tycker du då om att din egen regering subventionerar arbetskraft åt mindre nogräknade privata arbetsgivare på skattebetalarnas bekostnad?

    Det är en sak med kortare tidsbegränsade stöd till seriösa arbetsgivare med mål om en tillsvidareanställning. Men Arbetsförmedlingen öser ut anställningsstödsåtgärder till privata arbetsgivare som bara byter ut personen i fråga mot en ny med anställningsstöd när detta tar slut för den förra. Allt för att Arbetsförmedlingen ska kunna redovisa bra statistik till regeringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Anställningsstöd är bra så länge det inte missbrukas och så länge den som omfattas av det får en tillsvidareanställning – Är så inte fallet bör vi se över regelverket.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        På inget sätt G-A – Anställningsstöd är ett sätt att sätta människor i arbete så att de kan lära sig jobbet på jobbet.

  11. Alexander

    ”en stor del av den tyska industrin hotas”

    Vilka belägg har Anders för detta påstående?

    Det blir allt tydligare hur nära kommunismen du står.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag står inte nära kommunismen – Däremot för en politik som skapar ett mer jämlikt samhälle.

  12. Per Kjellén

    Fri marknadsekonomi är en följd av att världsmedborgarna använder sig av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och då särskilt de negativa rättigheterna, alltså de rättigheter som vilken stat som helst kan följa, då de endast kräver vilja och ingen ekonomisk förutsättning för att genomföra.

    En fri ekonomi behöver även tydliga och rimliga regelverk, fungerande rättsväsende och väktare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En blandekonomi likt den vi tidigare tillämpade i Sverige följer även den FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns heller inget som säger något om motsatsen Per – Dvs. om ett förbud för staten att äga och driva företag.

  13. Bertil

    Problemet med sossarna är att de utger sig för att vara ett mittenparti.
    Man utger sig även för att vilja sammarbeta med C eller L
    Man vill alltså ingå i en regim som vill sänka låglöner försämra arbetsrätt o.s.v.

    Med det sättet att utge sig så mår vi aldrig jämlikhet. Sossarnas ledningsgrupp består av för mycket
    Höger. Löfven är inte klockren sosse han har en bror som är Moderat och själv tror jag inte han brinner för att föra socialistisk politik utan han är ute efter karriär och kämpar inte för arbetstagare och de sämst ställda.

    Sossarna måste visa tydligare att man är ett rött parti inte ett lila eller frostigt
    Gulrött parti som håller på gå ner i horisonten.

    Jag måste rösta på vänsterpartiet
    Detta när sossarna gått så f-benat mot höger.

    Man måste ju angripa högern hur man förstört a-kassan, sjukförsäkring om det inte vore det att sjukförsäkringen har ju sossarna nu fått på sitt samvete.

    Ska sossarna erövra arbetstagarna måste man även visa att vinstmaximeringen ska tillfalla de som utför jobben och även de som kastas ut när kapitalismens pengar används för att
    Få bort folk för att öka vinster och produktion.
    Det behövs mera krut i sossarna helt enkelt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min grundinställning är att respektive parti ska gå till val på ett eget valmanifest – När valet är avklarat vidtar förhandlingar för att bilda regering om ingen klar segrare finns.

      Så tycker jag att det borde fungera.

      • Bertil

        Så tycker jag också.
        Men då måste sossarna visa att de är sossar. Sjukförsäkringen som den handskats med är ingen sossepolitik.

        Sen måste man spjärna emot ex:LOV
        och privatiseribgshysterin av vårt gemensamma.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis Bertil – Det är sådan socialdemokratisk politik jag står upp för som varande den rätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.