Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

De kraftiga svängningarna på världens börser kan lindras genom att återreglera bank & finansindustrin

Den senaste tidens börsfall beror i det stora hela inte på att företag går dåligt eller har en osund ekonomi. Börsfallen beror snarare på en oro och på den spekulation som sker på en helt oreglerad bank & finansmarknad där finansiella instrument handlas med enorm riskexponering.

Att banker och finansinstitut överreagerar för att försöka skydda sig och minimera sina förluster vid ett en eventuell börskrasch är helt naturligt därför att de har en riskexponering som hotar deras existens om det skulle komma en börskrasch.

Att som t.ex. Deutsche Bank ha en riskexponering som uppgår till en storlek som är mer än 20 gånger större än den samlande tyska statsbudgeten talar sitt tydliga språk och tjänar som ett bra exempel på det som nu händer.

Att förlorarna i det som pågår nu i slutändan är vanliga människor istället för bankernas är allvarligt och därför upprepar jag det krav jag ställt många gånger tidigare – Det är dags att återreglera världens bank & finansmarknader så att kraftiga börssvängningar och den masspsykos vi nu ser på världens finansiella marknader kan undvikas så långt det är möjligt.

Världens småsparare förtjänar ett bättre öde än att vara utelämnade till bankernas agerande – Med det sagt återupprepar jag kravet ovan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

25 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svängningarna var betydligt mindre innan avregleringarna och innan dessa avregleringar skapade en gigantisk options och terminshandel.

  1. Brorson

    ”Det är dags att återreglera världens bank & finansmarknader så att kraftiga börssvängningar och den masspsykos vi nu ser på världens finansiella marknader kan undvikas så långt det är möjligt.”

    Så här har det låtit i nyhetssändningarna:
    ”När Stockholms-börsen öppnar om en timme, får vi se hur allvarlig börskraschen är … ”
    ”Stockholms-börsen öppnade nedåt…”

    Just nu, tre timmar efter öppnandet, har Stockholms-börsen minskat 0,07 %.

    Panikskaparna på SVT är bara att beklaga de köpordrar, som de lagt i hopp om köpa till kraftigt sänkta priser. Varför skulle de avstå från att försöka utnyttja den ”masspsykos”, som de själva har skapat. I vilket syfte har de gjort det, om inte för att berika sig själva? Är det inte snart dags att någon anti-korruptions-utredare börjar granska det nyhetsyrvaket i SVT?

    Aktiemarknaden globalt har hittills bara korrigerat de kraftiga ökningarna under januari, så att aktiekurserna nu är nere på samma nivå som vid nyår. Det som utlöste den senaste nedgången var utnämningen förra fredagen av en ny centralbankschef i USA, som förväntas höja räntorna för att få bukt med inflatioen. Om räntebärande värdepapper ger större utdelning än aktier, köps fler räntebärande värdepapper än aktier.

    De värdepapper vi nu talar om, är inga vanliga sparkonton, där räntan är 0 % eller bar aningen däröver, utan räntorna på lån till stora investeringar o. dul. Kapital till de lånen lånas upp till räntor på 6 – 8 % för närvarande, men utan statlig garanti. Det är inte bara ”giriga storkapitalister”, som avvaktar med valet mellan räntor och aktier, utan också vanliga småsparare.

    Och det är bland småspararna, som nyhetsmakarna i SVT medvetet har skapat panik. I vilket syfte? Storskapitalisterna, som vet hur kapitalmarknaderna fungerar, är nog inte lika lättskrämda. Naturligtvis kan de dra fördel av de ”fake news”, som publik service ägnar sig åt. Med färre köpordrar faller aktiekurserna. Konstigare än så är det inte.

    Risken med detta panikskapande , som som vanligtvis vänstervridna public service ägnar sig åt, är att det kan framkalla en verklig börskrasch.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Börskrascher framkallas av andra än media Brorson – Reglering behövs det har jag skrivit vilket jag tidigare skrivit än mer utförligt om när det handlar om varför,

      • Brorson

        Det finns andra sätt. Men min poäng är att aktiekurser kan påverkas både uppåt och nedåt av ryktesspridning, och det är just vad media, med SVT i spetsen har ägnat sig åt den senaste veckan. Ryktesspridning, som är riktad mot en bredare allmänhet, i syfte att påverkar aktiekurser för att själv tjäna, är ett allvarligt brott, som kallas svindleri. Med tanke på vissa SVT-reportrars agerande särskilt i början av veckan, borde deras eventuella egna aktieinnehav granskas, och särskilt om de har sålt eller köpt under de aktuella dagarna.

        Förtroendet för ”public service” borde härmed vara kört i botten.

        Jag vill härmed påminna om att världens aktiekurser, och inte minst de svensk aktiekurserna steg kraftigt under hela första halvåret förra året och avmattades under andra halvåret och t.o.m. sjönk något under slutet av året. I januari i året steg aktekurserna åter mycket kraftigt under januari, troligen därför att många aktiesparare förväntade sig en upprepning av första halvåret förra året. Att det skulle komma en ”återställare” nu i februari borde därför inte vara särskilt förvånande, i synnerhet sett mot bakgrund av att aktier allmänt anses övervärderade efter flera års uppgång, bl.a. till följd av de låga räntorna.

        Att reportrar på SVT, som ständigt sprider propaganda för Mp och V, utnyttjar detta till att försöka sprida panik bland svenska aktiesparare är ju mycket anmärkningsvärt. Men kanske inte förvånande sett mot bakgrund av hur de själva lever. Och sett mot bakgrund av att SVT tillammans med de fyra största tidningarna fått dela på 13.5 miljoner från MSB för att motverka ryktesspridning, som kan påverka valresultatet (!) inför valet i höst.

        Ska lögnare och panikmakare agera sanningskommission inför valet? Det ser ju riktigt, riktigt illa ut, när dessutom förre rikspolischefen, känd som notorisk lögnare och hemligstämplare från sina tidigare statliga chefsjobb, nyligen har tillträtt som generaldirektör för MSB.

        Vi vet inte om nedgången av aktiekurserna är tillfällig i väntan till besked om räntorna i USA eller en upprepning av början av 2010-talet, då aktiekurserna generellt under en tvåårsperiod låg några proecent under kruserna före och efter. Bankerna är försiktiga och råder sparare, som inte behöver röra sitt sparkapital förrän efter 5 – 7 år att spara i aktier. Och för dem som sparar för att ha en buffert för oförtutsedda utgifter inom den närmaste framtiden att spara i räntebärande värdepapper eller på vanliga sparkonton med dagens extremt låga räntor men med statlig garanti om skydd mot eventuella bankkonkurser.

        Du får nog tala om på vilket sätt du vill att världens alla finansmarknader ska regleras. Utan ett klart besked från dig på den punkten, kan ditt inlägg bara uppfattas som anti-kapitalistisk (d.v.s. kommunistisk) retorik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att även journalister bör finnan med bland de som räknas som insiders är vi helt överens om Brorson.

  2. Michael Rönnlund

    Dessutom måste kapital skatterna höjas då de idag är lägre än löneskatterna på arbete.

    Finns ingen som helst anledning att det ska vara på det viset. Många behöver inte ta ett lönejobb då de tjänar bättre på låta kapitalet snurra.

    Också en orsak att 8 personer’s förmögenhet idag är lika mycket som halva jordens befolkning.

    Sen undrar jag varför Holmlund inte svarar på inlägg i ämnet han bloggar på i sin blogg. Han påstår att media inte granskar när det är han själv som inte granskar. Svagt. Påminn han att alla kan ha fel och det är styrka att erkänna det.

    http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2018/02/09/media-har-ingen-kunskap-att-granska/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten och såvitt jag förstått svarar Lennart sällan och aldrig på kommentarer på sin blogg vilket jag tycker att man bör göra om man önskar skapa debatt.

    • Brorson

      Har tittat in på Holmlunds blogg, och det han skriver är ett typexempel på hyr public service går ut med ren desinformation med alliansen som tydlig avsändare och i syfte att påverka valresultat negativt för S. Dock tror jag inte på Holmlunds förklaring, att SVT inte kan granska. Inslagen i båda kanalerna började med en intervju med Allan Widman, L, som är så extrem i sina åsikter, så att inte ens de övriga allianspartierna tror på allt han säger.

      Den här gången stöddes han varken av M eller C, medan Mikael Oskarsson, KD passade på att profilera sig och sitt lilla parti genom att babbla om ”katastrof”. Den verkliga frågan är ju hur helikoptern kan ha blivit så mycket dyrare att flyga genom leveransförseningar. De första skulle ju ha levererats redan 2009. Det normala vid leveransförseningar är ju att leverantören får betala böter till beställaren, och inte tvärtom. Tyder på en mycket dålig upphandling.

      Alliansen vill nog glömma vem som var försvarsminister då och som var djupt involverad i helikopteraffären, som var en starkt bidragande orsak till att han tvingade avgå ur regeringen. Han ersattes av Karin Enström, m. Jag fick reportage om den huvudlösa helikopteraffären skickad till mig. Det var lokaltidningen, där helikopterflottiljen ligger. Officerskåren var i uppror mot den moderata försvarsministern, och applåderade Socialdemokraternas kortvariga partiledare Håkan Juholt vid dennes besök i garnisonsstaden. Det säger inte lite, när Moderaternas trognaste väljarkår applåderar en ifrågasatt socialdemokratisk partiledare.

      Efter alliansens misslyckade försök i somras att få ett misstroendevotum mot f örsvarsminister Peter Hultqvist, s, är Widman, som väl får beskrivas som en utrikes- och försvarspolitisk säkerhetsrisk genom uttaladen som torde få Kreml att misstänka att det finns svenska anfallsplaner mot Ryssland, på krigsstigen mot försvarsministern igen. Förevändning torde vara spekulationerna om att Serige ine vill ha nio av de arton beställda helikoptrarna. Ja, nio är väl det antal som Sverige kan förväntas ha nytta av i krig, och då för ubåtsjakt.

      Jag har svårt att tro att helikoptertypen kan ha någon vidare strategisk uppgift vid krig på land. Det finns bättre alternativ – i förhållande till kostnaderna – för krigföring på land. Det har alltid varit en dragkamp mellan försvarsgrenarna om fördelningen av försvaransanslagen, och vi har ju nyligen haft stora inköp till armén. Mer kraftfulla vapen än helikoptrar, kan jag tänka.

      Den för helikopteraffären ansvariga ministern, Sten Tolgfors, m, har avgjort affären i kraft av sin stora militära kompetens. Han var vapenvägrare, vilket får tolkas så att han varit alltför ”samvetsöm” för att själv använda vapen. Vet han ens hur vapen ska användas och vilket skydd man har mot fiendens eld? Nej, men han vet hur vapenaffärer ska drivas igenom politiskt, även om man har militären mot sig. Däremot har hans ömma samvete sannerligen inte hindrat honom att jobb som säljare åt vapenindustrin efter avgången ur alliansregeringen.

      Det finns nog skäl att granska övriga alliansministrars, och inte minst majoren Jan Björklunds , agerande under den här tiden. Widmans stridstjut får nya skyla över Björklunds agerande som dörrmatta åt Tolgfors och vapenhandlarna under den här tiden. Tolgfors’ efterträdaren Karin Enström, m, kan dock inte anklagas. Hon satt då inte i regeringen, men fick som ny försvarsminister det otacksamma jobbet att – att utan höjda försvarsanslag – städa upp efter Tolgfors.

  3. Krister

    Det går inte att återreglera utan det måste
    i så fall göras i hela EU eller världen och det
    kommer ej att ske.

    Personligen har jag varken aktie eller fonder.
    Min förmögenhet har jag skapat på andra sätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso behövs en återreglering i hela EU och helst i hela OECD – Grogrund för sådana beslut finns redan och stödet växer så vitt jag kunnat finna.

    • Leif Andersson

      Bostadsaffärer med statssubventionerade ränteavdrag och låg beskattning av reavinster som de flesta andra får man anta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Titta på aktiekursernas svängningar historiskt så kommer du att se att jag har rätt Alexander – Titta på kurssvängningar i punkter för enskilda aktier före respektive efter 1990.

  4. Per Kjellén

    Kan det vara så, att börsen reagerar just på regleringar. Centralbankerna har möjliggjort en stor lånefinansiering genom att öka tillgången på kapital (hur går det till egentligen?) och räntesänkningar. Nu tror spekulanterna på några bubblor, och dessa bubblor är förmodligen konkreta hot. Spekulanterna brukar inte ha fel. Fråga Soros.

    Kan lösningen vara att centralbankerna minskar sitt inflytande och att affärsbankerna återgår till att betala ränta på sparandet och engagerar sig att låna ut kapital mot betalning av ränta och amortering till projekt som verkar säkra?

    Marknaden är faktiskt en faktor som reglerar finansmarknaden genom att återgå till att skapa balans mellan sparande och lån.

    Politiken har en del att göra med detta genom att de tror, att centralbankernas generösa åtgärder ökar konsumtionen, skapar sysselsättning och möjliggör inkomstökningar. Dessa inkomstökningar har effekt på klyftorna i samhället. Ökningen av inkomster blir, räknat i kronor/euro/dollar alltid större bland höginkomsttagarna. Det enda negativa med detta är opinionsbildningen som påstår att fattiga blivit fattigare. Så är det inte.

    Därför låt marknaden och dess aktörer i frihet (men givetvis inom allmän lag) hantera börsen. Börsen är en nödvändig och nyttig institution i sin grundläggande funktion. Att den blivit en spekulationsmöjlighet har en hel del med politiken att göra. Hur stor andel av det svenska ägandet har egentligen Pensionsfonderna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lösningen är en reglering av bankerna för att styra upp handeln med optioner och terminer som i sak är handel med luft – Därtill att precis som Soros föreslagit se till att världens länder återgår till fasta växelkurser.

      • Leif Andersson

        Sverige är ju skräckexemplet på motsatsen till en stabil valuta. Varför är våra politiker så korkade att de inte kan se fördelen med vad Danmark och Tjeckien gjort och pegga vår valuta mot den betydligt stabilare Euron?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I den bästa av världar bör alla valutor ha fasta växelkurser gentemot varandra och peggar man sin valuta mot en annan valuta förlorar man som regering möjligheten att använda valutakursen som ett verktyg för att jämna ut konjunkturen mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.