Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Charlotte Kallas OS-guld ett resultat av socialdemokratins folkrörelse Sverige.

Jag ska på inget sätt försöka tillskriva någon annan än Charlotte Kalla själv och den stab som finns runt henne framgången och guldet i dagens OS-lopp i Skiathlon – Detta trots att rubriken kan få många att tro så.

Kallas framgångar beror givetvis hennes egna hårda arbete och på hennes inbyggda envishet och dedikation att nå hela vägen fram till den absoluta toppen – Något som därtill betyder att man får lägga allt annat åt sidan för att koncentrera sig på en enda sak – Att uppfylla de mål man satt upp.

Det rubriken avser är det som utgör början på Kallas karriär och hennes möjligheter att komma till det läget att hon kunde fatta beslutet att satsa helhjärtat på att bli bäst i världen på att åka skidor.

Grogrunden till Kallas framgånger och till hela det svenska idrottsundret ligger i det Folkrörelsesverige socialdemokratisk politik skapat – Det Folkrörelsesverige som innebär att det finns skidspår att åka på, slalombackar att åka i och hockeyrinkar att spela ishockey på etc.etc.

Därtill på alla eldsjälar som i enlighet med doktrinerna som byggde Folkrörelsesverige solidariskt ställer upp och jobba idéellt för att andra ska få de bästa av förutsättningar för att utöva sin idrott.

En annan viktig byggsten är alla klubbar runt om i Sverige som tar hand om barn och unga och fostrar dem idrottsligt och på andra sätt – Klubbar som många gånger ställer upp och lånar ut utrustning till de barn och ungdomar som har föräldrar som inte har en ekonomi att klara av det på egen hand.

Just det sistnämnda är viktigt därför att det är det som gjort det möjligt för alla att utöva idrott på någorlunda lika villkor oavsett vilken samhällsklass de tillhör.

En sak oroar mig dock och det är att Charlotte Kalla och hennes generation kan bli den sista generationen i Sverige som har möjligheten att utöva idrott på lika villkor.

Den oron grundar jag på att idrott mer och mer tenderar att bli en klassfråga som ett resultat av att landets kommuner debiterar landet idrottsklubbar hallhyror och avgifter för att använda kommunernas idrottsanläggningar – Avgifter som klubbarna sedan debiterar sina medlemmar rakt av.

Därtill blir det färre och färre klubbar som gratis lånar ut sportutrustning som ett resultat av att de statliga och kommunala bidragen för inköp av sådan mer eller mindre försvunnit.

I min generation och när jag höll på med idrott betalade man en enda avgift till sin idrottsklubb – Medlemsavgiften. I den ingick förutom medlemskapet fria resor till tävlingar med allt som därtill hör och tävlingsdräkter att använda i samband med matcher och tävlingar – Därtill licenser och försäkringar mm.

I dag är det inte ovanligt att klubbarna förutom medlemsavgiften debiterar sina medlemmar träningsavgifter och tävlingsavgifter och därtill alla kostnader för att delta i tävlingar och för att ta sig till och från tävlingar.

Med en sådan utveckling hotas det vi idag kallar det svenska idrottsundret och tillsammans med den folkrörelsekulturen som socialdemokratin med våra förfäders hjälp byggt och alltid hållit högt.

Jag vill därför påstå att Folkrörelsesverige som vi känner det är hotat och att det hotet om dagens utveckling får fortgå kommer att förvandla det svenska idrottsundret till något mediokert och sällsynt.

Det jag vill är att vi på nytt skapar en anda som innebär att samhället gemensamt och solidariskt tar ansvar för det svenska idrottsundret och för återuppbyggnaden av det Folkrörelsesverige idrotten verkat i historiskt.

För mig är det en självklarhet att idrott och möjligheten att idrotta ska vara tillgänglig för alla på lika villkor!

Ska det bli verklighet måste stat och kommun sluta debitera landets idrottsklubbar hyror för landets idrottsanläggningar och därtill återinföra de bidrag till inköp av idrottsutrustning för utlåning som fanns när jag växte upp.

Ska det bli möjligt måste vi tillbaka till läget där landets företag solidariskt sponsrade landets idrottsklubbar utan att ställa krav på motprestationer därför att samhället förutsatte eller snarare krävde av dem att göra så om de ville ses som en del av samhällsbygget.

Därför anför jag avslutningsvis följande – Ska det svenska idrottsundret bestå är det dags att lägga egoism och girighet åt sidan och ersätta dessa med kärlek, solidaritet och alla människors lika värde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

88 kommentarer

  1. Krister

    ”Ska det svenska idrottsundret bestå är det dags att lägga egoism och girighet åt sidan…”
    Säg det till de framstående idrottsmännen och kvinnorna. Där är pengar ett stort mål.
    Sätt HÖGA skatter på deras inkomster så det kan betala tillbaka då. Det måste vara ett
    bra förslag i din anda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min grundtro är att idrottarna drivs av helt andra saker än pengar – Däremot kan jag tycka att det är helt rätt att delar av de pengar de tjänar ska gå tillbaka till de klubbar de tillhört under sin karriär och till det idrottsförbund som är huvudman för den idrott de utövar.

      • Anders

        vilka andra drivkrafter finns? Elitidrott handlar bara om pengar. Det är inte bara en fråga för idrottarna själva utan även sponsorer och andra inblandade (-managers, tränare, rådgivare mfl.)

        De höga svenska skatterna har dessutom banat väg för att framgångsrika idrottare bosätter sig utomlands -i Monaco, Schweiz etc. Den missunnsamma sossepolitiken leder till alltså till skatteflykt bland höginkomsttagare och att vi förlorar skatteintäkter. Det blir en ond spiral som slår hårdast mot de som sossarna säger sig värna mest om- låginkomsttagare och de lågutbildade. (Som är så korkade att de inte inser att de själva förlorar på sossarnas politik)

        Med en smartare skattepolitik skulle vi kunna behålla våra mästare och få behålla skatteintäkter samtidigt som vi skulle kunna skapa en kultur där idrottarna frivilligt ger tillbaka en del direkt till sina klubbar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När människor väljer att satsa helhjärtat på en idrott är min övertygelse och erfarenhet att de gör så av helt andra orsaker än de ekonomiska.

          Däremot kan jag hålla med om att vi vad gäller idrottare måste se över skattelagstiftningen. En idrottare tjänar sin inkomst under en kort tid och att den inkomsten skattemässigt bör kunna spridas över en hel arbetslivscykel tycker jag är något vi bör överväga.

      • Erik

        Om en svensk idrottare når sin elitnivå som resultat av några år på te.x ett amerikanskt college, med gott renommé inom en viss sport, och sen tar medalj för Sverige. Vem tillskriver du äran då?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I grunden tillför jag äran till den grundstruktur som gett idrottaren möjlighet att börja med idrott – Dvs. till det jag anfört i inlägget.

          • Erik

            Jaja, vi får se vad du säger ifall Estelle Alphand tar medalj. Hon har dubbelt medborgarskap (franskt och svenskt) och började tävla för Sverige först 2017. Hon har noll och ingen anknytning till svensk folkrörelsetradition.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns ingen regel utan undantag och delar av det vi har i Sverige kan du återfinna i Sverige – Därtill är hon dotter till en förmögen pappa.

  2. Petter

    Och hade hon förlorat hade du säkert tyckt det var alliansens fel : För helvete lämna politiken i sporten,du börjar bli riktigt otäck !!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lägger varken framgång eller förluster på något specifikt parti Petter – Det jag pratar om i inlägget handlar om hur vi skapar förutsättningar för alla att bedriva idrott på lika villkor oavsett sina ekonomiska förutsättningar – DÅ därför att det är just det som är orsaken till det svenska idrottsundret.

      • Magnus

        ”Jag lägger varken framgång eller förluster på något specifikt parti Petter ”
        Du glömde bort din egen rubrik ”Charlotte Kallas OS-guld ett resultat av socialdemokratins folkrörelse Sverige.”?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser inlägget så ser du att jag skriver att jag undrar hur många som debatterar inlägget som helhet snarare än rubriken – För dig är det helt klart så att du valt det senare.

  3. Ove

    Men visst sitter sossarna vid makten både nationellt och lokalt i Umeå? Kan vi då skylla eventuell frånvaro av framtida framgångar på sossarna? Eller kommer ni/du slå er för bröstet vid framgångar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs inlägget noga så att du förstår vad jag skriver om Ove – Det handlar inte om att någon ska slå sig för bröstet utan blott och allena om att skapa förutsättningar för att alla ska kunna bedriva idrott på lika villkor oavsett ekonomiska förutsättningar.

  4. Fredrik

    Äntligen. Nu kom inlägget som visar ditt rätta ansikte Anders. Tack. Du kan skriva hur mycket du vill om att du är socialdemokrat, dina idéer är däremot långt ifrån det. Mer kommunistiska än socialdemokratiska. Bevisen, för det är flera, finns i detta inlägg skrivet av dig.

    Ett. Hur ska kommunerna ha råd att bygga och driva hallar utan intäkter från dem? Hallhyrorna 2018 i Umeå är grunden för investeringar 2022 med renoveringar av befintliga hallar och bygget av nya hallar. Kommunens kista är inte en oändlig gruva med pengar, vilket varje sann kommunist tror.

    Två. Aldrig under svensk idrottshistoria har företag varit TVUNGEN att sponsra idrottsklubbar. Detta påstående är en lögn då sponsringen alltid utgått ifrån frivillighet. Så din önskan om att tvinga företag att sponsra idrottsföreningar riskerar att skapa massflykt av företag ut ur landet. Bokstavligen.

    Tre. Det har aldrig varit idrott på lika villkor i Sverige. Ja faktum är att det aldrig varit det i något land, mig veterligen. Det är inte detta nu och var inte heller det på din tid. Och här är varför. Geografi och kultur. Det finns förhållandevis få skåningar i elitskiktet i skidåkning, men desto fler inom handboll. Så lika villkor blir det aldrig.

    Till sist, bara för att bevisa hur extremt korkat detta är. Vad blir kostnaden för oss skattebetalare? Om alla idrottsklubbar i Sverige slipper betala hallhyra så måste kostnaden tas av stat och kommun, alltså skattebetalarna och vad landar då notan på? När jag tidigare avkrävt svar på kostnad har du slingrat dig som en orm och viftat med handen och sagt att det får man räkna på längre fram.

    Ett exempel. En idrottshall, 40×20 meter, kostar cirka 500 000 kronor per år. En hall. Så i hela Sverige pratar vi om miljarder? Hur många?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Historiskt byggde landets kommuner fler anläggningar än de gör idag och därtill utgick bidrag från både stat och kommun till föreningar som själva ägde och drev sina anläggningar.

      Sedan pratar jag om det moraliska ansvar som tidigare fanns för företag att ställa upp och stötta den lokala idrottsföreningens aktiviteter – Något som inte som du vill göra ska förväxlas med något lagkrav.

      Jag är fullt medveten om att det kostar att bygga idrottsanläggningar och det är av den anledningen jag kommer med förslag som innebär att hela samhället solidariskt ska bära kostnaderna för det – Därtill uppmuntra till mer idéellt arbete.

      • Fredrik

        Då ska du skriva moralisk ansvar, inte ansvar. Det är två olika saker. Dessutom, vems moral ska vi följa? Din eller min? Vems är den rätta?

        Sedan, att kommuner byggda idrottsanläggningar på 1950-talet och framåt beror på vad? Svaret är att det inte fanns några. Inga. Tidigare idrottade man utomhus. Så när den stora ”byggivern” för idrotten började så började man från NOLL. Det gör vi inte idag. Idag har vi hallar, men behöver fler. Kostnaden för dessa nybyggen samt kostnaden för de existerande hallar uppgår till hur många miljarder kronor? Svar tack om du vågar, eller ens kan.

        I sann kommunistisk anda ska Sverige vila på ideellt arbete, folket ska ställa upp för varandra. Enbart toppen ska åtnjuta någon form av ersättning, i väntan på revolution. Det är din tro Anders. Och här pratar vi om idrott. Sysslar alla i Sverige med idrott? En majoritet? Varför ska de som inte sysslar med idrott betala för detta? Ska vi ha operahus i varje stad? Teaterscener? Biografer i alla städer, samhällen som vill?

        Alla normala människor som lever i Sverige 2018 och som inte har några svåra hälsoproblem förstår att det du anför är en omöjlighet. Bevisa mig fel genom att presentera kostnaden för gratis hallhyra. Bara den lilla delen. Vad blir kostnaden? Vågar du? Eller vet du svaret?

        Till sist, vi behöver politiker som tar tag i problem och styr skutan Sverige mot framtiden. Inte utopin. Den finns inte. Bara i fantasin.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det vi ska följa är den moral och etik som gällde under den tid socialdemokratisk politik byggde välfärdslandet Sverige till världens mest jämlika land – Därtill till ett läge där både landet och medborgarna mådde som allra bäst.

          • Fredrik

            Åter igen klarar du inte av att presentera kostnaden för ditt förslag. Varför vågar du inte göra detta?

            Är moral detsamma som sanning? Svaret är nej. Du vill vrida tillbaka klockan till en tid som inte finns, men förstår inte att även om du skulle lyckas med att vrida tillbaka klockan så finns fortfarande alla dessa idrottsanläggningar kvar. Dessa som inte fanns då.

            Är en socialdemokrats moral den rätta moralen?

            Är inte moral och etik individuellt baserat? Ska ett partis moral vara hela landets?

            Varför ska vi tro på dig? Som inte har kunskapen att kunna presentera fakta? Vilken vettig människa skulle rösta på en politiker som viftar med handen som en sorts gest att du inte bryr dig och säger att fakta presenteras sen nån gång. Kanske. Om jag vill.

            Svaret på det. Ingen. Och det är därför som du är placerade där du är på S-listan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Kostnaden kommer att presenteras om och när så blir nödvändigt Fredrik – Steg 1 att ta ställning till är att återställa förutsättningarna för alla add bedriva idrott på lika villkor oavsett ekonomiska förutsättningar.

      • Krister Rosengren

        ”…moraliska ansvar som tidigare fanns för företag att
        ställa upp och stötta den lokala idrottsföreningens aktiviteter”…
        Sponsring är bortkastade pengar i många fall.
        Man måste kunna räkna med intäkter om det skall vara vettigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Företagets intäkter blir bara möjligt om samhällsmedborgarna handlar av företaget – Att fler gör så i företag som tar sitt solidariska ansvar för idrotten är min tro och övertygelse.

          • Krister

            Jag var delaktig i ett projekt med
            sponsorer för 30 miljoner gällande
            en sport. Jag kan nog en hel del om
            detta. Det är reklampengar i realitet.
            Även reklampengar är svårt att mäta
            i rena intäkter.

      • Petter

        De flesta stora arenor har ju faktiskt ett företagsnamn så nog gör näringslivet mycke och utan företagssponsring så vore nog inte det du kallar det svenska idrottsundret inte ett så stort under.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Företagssponsring är nödvändig vilket jag nämnder i inlägget och då i större omfattning än idag och då alldeles speciellt den sponsring som är dedikerad till barn & ungdomsidrott.

  5. Alexander

    Ja, varför ska Socialdemokratin inte få äran även för idrottsliga framgångar? Allt som är bra har en grund på Sveavägen 68.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mycket som är bra har sin grund i socialdemokratisk politik Alexander – Det konstaterandet har du helt rätt i.

  6. Alexander

    MSB visar att valrörelsen börjat och att den blir smutsig. Eliasson är redo. Kan han spy på Åkesson kan vi förvänta oss fler filmer. Antar att Forss tycker att det är bra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att valrörelsen riskerar att bli smutsig med flera personliga påhopp ser även jag som troligt – Att vi ser den utvecklingen tycker jag är olyckligt.

  7. Anders

    Så om Kalla inte vunnit guld hade det varit Alliansens fel?

    USA är det land som har flest OS medaljer och inte är det några sossar som styrt därborta, någonsin. Bevisligen går det att nå (större) framgångar utan någon ”folkrörelse”.
    Kanada är väl det land som har flest hockeyrinkar per capita så inte tror jag att sossar varit avgörande där heller.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att det skulle vara någons fel om hom inte vunnit guld – Det ser du om du läser inlägget noga.

      USA är ett betydligt större land med betydligt fler invånare än någonsin Sverige och att därför har fler medaljer är inte speciellt underligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag föreslår är inte oseriöst utan blott och allena en solidarisk återgång till det system vi hade tidigare.

      • Fredrik

        Men, vi har aldrig haft det system som du påstår. Du försöker jämföra ett samhälle med i princip inga idrottsanläggningar (inomhus) med ett samhälle där majoriteten av anläggningarna är redan byggda. Med andra ord inte samma sak. Alla utom du Anders verkar förstå detta. Och när du dessutom inte vågar – eller kan – berätta vad kostnaden blir med ditt förslag så blir det exakt som Sven påstår. Oseriöst.

        Men som med många andra kommunistiska förslag så sällar sig detta också i den oseriösa kategorin.

        Om befolkning är avgörande för antalet medaljer i OS, borde inte Kina ha flest? Och Indien på en andra plats? Kina borde tämligen, enligt din ideologi, vara totalt överlägsen alla andra nationer men då undrar man varför det inte är så? Kan det bero på att det är andra faktorer som avgör på elitnivå?

        Det finns ingen folkrörelse i USA kring idrottande, trots detta så kommer nya idrottare fram år efter år. Och dessutom i större utsträckning än i t ex Sverige och hur ska du förklara det?

        Vad kostar gratis hallhyra för oss skattebetalare? Och vad händer med t ex Friends Arena? Och alla andra anläggningar som inte ägs av kommuner?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har historiskt haft det system jag anför Fredrik – Jag har själv sysslat med idrott och elitidrott i min ungdom och därtill varit inblandad i föreningens verksamhet på styrelsenivå så vad gäller detta vet jag fullt ut vad jag talar om.

          • Urban Bengtson

            Återgång till tidigare föreningsrörelse med mer obetald ideell verksamhet för att få idrottsliga framgångar för ungdomar ÄR OMÖJLIGT, det är en svunnen epok! Jag vet det för jag har varit ideell ledare med träningsuppdrag och styrelsejobb utan ersättning annat än resekostnader. Och ser nu hur det till idag utvecklats genom barnbarn som nu börjar i föreningsaktiviteter.

            Nu har tränare/ledare betalt, inte kanske full lön men det är ofta ungdomar som får chans att tillämpa sin kunskap och de ser att de inte blir de stora stjärnorna. Sedan får klubbarna aktivitetsstöd och betalar hyror, men så att de får lite över. Det finns privata sponsorer och en del har stora sådana.

            Sveriges idrottsutveckling idag grundas på just det bidragssystem som utvecklats och där äldre ungdomar får arbeta i något de gillar, en del går vidare med utbildning, andra vidare med annat och får minnas ledarskapet med glädje och den slant det gav.

            Idrottsföreningar är som små företag och kan disponera sin vinst fritt, och kämpa vid förluster ekonomiskt. Det är mer idrottsentreprenörsanda det handlar om, även för föräldrar som ställer upp för föreningen och barnen/ungdomarna, inget politiskt och än mindre partipolitiskt.

            Så ju mer näringslivsanda klubbarna tillämpar desto mer och bättre blir idrotten i Sverige. Vad politiker kan göra att statligt öka bidrag till föreningsledare och göra att tränare i unga år får bättre betalt, det lockar fler att vara med och ger mer aktivitetsstöd.

            Politiskt samarbete med näringsliv i nya hallar/anläggningar behövs, särskilt om de också kan användas för vuxen motion och hälsa, även här ska privata initiativ stödjas. Och genom att blicka framåt och minnas bakåt – men inte kopiera detta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ser det varken som omöjligt eller ouppnåeligt Urban utan bara som en tuff utmaning som vi kan ta oss igenom när vi väl bestämt oss för att göra så.

  8. Bertil

    Inlägget är intressant och tankeväckande.

    Personliger så har jag kollat forskat en del på ren nyfikenhet om 50-60-talet
    och det ger upphov till nya tankegångar.

    Man tänker på tv och en kanal och dessutom statlig sen blev det 2kanaler fortfarande statlig och licensbetald.

    När ex jag som ung pojke såg OS -60
    Klart att farsans sandhög som användes till kodiket och att rengöra mjölkhinkar blev en längd och höjdhoppsgrop..

    När man sen såg Sixten Jernberg 64
    Vinna femmilen i OS klart man skulle ut och åka skidor.
    Äggklockan fick bli tidtagning och plingade den före man nått en viss linje.
    Ja då hade man förlorat.

    Jämför detta med dagens OS
    Det går fanken inte se för alla.
    Sänds på 5-an eller 9-an
    Vilket kräver nåt annat än de statliga licensavgifterna.

    Klart detta påverkar idrotten,
    Nu stirrar unga i mobiler ser Netflix
    Eller bläddrar villt mellan kanaler.

    Då var idrott, idrott men redan -64 började doping härja idag är kollen stenhård men ändå slinker dopade igenom kontroller.

    Men egentligen är det som med hönan eller ägget vilket kom först.
    Vadå först: jo vad jag menar vad kom först pengarna eller dopingen??

    Idag är allt pengar att gör, titta på OS, med pengar att göra finns inte lekfullheten, vänskapen, kolla VM-finalen -58 man hjälpte motståndaren komma upp om de föll. Idag faller man för att få en straff och allt är Fake.

    Tävlingsmomentet är inte vänskap längre utan pengar.

    Doping beror på möjligheten göra sig ekonomisk oberoende genom ett OS guld

    att dopa sig som hockeyproffs är dock betydligt mer invecklat. Men där är pengar i allra högsta grad en industri.
    Det handlar om hundratals miljoner för vissa. Pengar gör att sporten blir enormt hänsynslös

    allt ska vara en marknad. Har man pengar kan man verka för att andra ska bli losers.

    Med pengar kan du köpa dig vinst inte inom idrott direkt men du kan köpa spelare och bilda ett fotbollslag som i sin tur blir vinnare.

    Du kan leta talanger och genom att med pengar så kan du skapa en broileridrottare.

    Leken som idrott faktiskt började med har försvunnit.
    De som ska ha möjligheten se OS ska
    Köpa upp möjligheten se.

    Vanlig tv-licens där vi likt barnbidraget i kollektiv oavsett rik eller fattig får det lika utdelat är ute, vi kunde se OS tävlingar eller stora tävlingar den tiden är förbi.

    Idrott har blivit för fåtalet där om du som 6-åring vill spela med AIKdräkt i en
    Klubb till slut inte klarar gallringen utan får sitta på läktaren och se kompisarna spela.

    Samma ser vi inom arbetslivet kallad arbetslinjen av Alliansen, duger du inte får du finna dig i sänkta trösklar eller utförsäkring detta medan övriga gnäller om för låg löneutveckling och för hög skatt.
    Kort sagt Nyliberal politik skadar allt
    Den skadar så mycket så folk blir förvirrade och röstar som fan läste Bibeln.
    Visst är det hemskt??
    Av allt detta har jag blivit så röd så jag
    Börjar se ut som en kok kräfta.

    Det är ohållbart anser jag . Tron att hungriga vargar jagar bäst slutar med att vi alla äter upp de som är våra närmaste.

    Allt som går in i individualism och rå kapitalism är dömt till ett oerhört misslyckande. Människan är ett flockdjur och då är allt gemensamt vår största tillgång. Så även i idrott.

    • Anders

      Idrottare är inga flockdjur.
      Våra stora idrottare: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Ricky Bruch, Stefan Holm, Per Elofsson mfl har alla varit individualister som gått sin egen väg. Samtliga har fått offra mycket på vägen till framgång.
      Att ha förmågan att fokusera 100% på målet och ta sig dit med stenhård träning, och disciplin är det som skapar framgång.
      Det är långt ifrån socialisternas myspys och snack om att ”alla” vinner -utan att behöva prestera (men egentligen står alla som förlorare -utan att ha uträttat något)

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det är precis de egenskaperna jag lyft upp i inlägget men det förtar på inget sätt att det är viktigt att de får förutsättningarna att från början utöva idrott utan hänsyn tagen till ekonomiska styrka hos deras föräldrar.

  9. Bertil

    Kalla kan vara sista resterna av en Statlig socialistisk television. Frukterna efter när alls satt bänkade och såg Sixten Jernberg sen Thomas Magnusson,
    Gunde Svan samt några till.

    Men är Kalla den sista, nä men av folkrörelsen tillhör hon de sista.
    Bredden minskar och fram kommer färre alltså kommer sporten bli sämre men med bättre material som är marknadsstyrt kommer resultaten kanske fortsätta bli bättre.

    Inom friidrotten ser det sämre ut. Bolt
    Sotomayor, Bubka, Bob beamon,
    Resultaten blir allt svårare slå.

    Utövarna inom väst ned Nyliberal politik blir färre, därmed är risken för fallande resultat större.

    Lagsporter där kan resultaten bli sämre utan att vi märker det. Men antalet utövare lär minska men uppvägs av globaliseringen.

    Nyliberal politik har ett problem elitisering och att pengar ska väcka intresset
    Inte den naturliga lusten där mångfalden
    Får fram de unika liknande Bolt.
    Istället kommer likt politiken Fake News inom idrotten formas genom pengasatsning och allt mer avancerad doping.

    Tror det var allt tills vidare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett tänkvärt inlägg i debatten – Tack Bertil för en annorlunda infallsvinkel i debatten.

  10. Brorson

    Helt fel att Sverige som nation eller något speciellt parti ska ta åt sig äran av Kallas framgångar, eller ens påstå att de beror på den politik som de har fört.

    Den tätort, nu nedklassad till by, som hon växte upp i, kommer att vara helt utdöd om
    13 år, om nuvarande avfolkning fortsätter. Att då prata om kommunala bidrag till idrottshallar och idrottsklubbar, gratis utrustning, etc, är enbart ett hån.

    Den socialdemokratiska AMS-politiken (som i Kallas hemtrakter uttyds som ”Alla måste söderut”) är inget att vara stolt över. Du som brukar skryta med att du är kritisk mot vårt eget parti. Det är ju en politik som har ryckt undan grunden för folkrörelsernas fortsatta existens i den delen av landet.

    Charlotte Kalla är snarare ett resultat av den motståndsrörelse, som håller på att växa fram när det redan är för sent.

    Regeringen, och i synnerhet bostadsminister Peter Eriksson, mp, (smålänningen som gjorde karriär som kommunalråd i Kalix) förtjänar mycket hård kritik för att de behandlar Sverige som ett badkar, som man vickar på så att allting rasar ner i den ena änden. Regeringen vill nu bygga tio nya städer, varav åtta i stråket Uppsala – Stockholm, en söder om Stockholm, en strax utanför Göteborg och en i Norrland, omedelbart norr om Gävle.

    Statsminister Löfvén undgår inte heller kritik, och detta på grund av hans uttalande att arbetslösa ska flytta dit där jobben finns, alltså gammal socialdemokratisk ”Alla måste söderut”-politik från 1960-talet. Således står flyktingar, som just har fått uppehållstillstånd, utanför kommunhuset i Staffanstorp, 11 km norr om Malmö, för där har de blivit kommunplacerade, efter en lång resa från någon flyktingförläggning norröver.

    När myndigheter ska utlokaliseras från Stockholm hamnar samtliga i större städer, som inte har fått vidkännas någon folkminskning och bara en i Norrland – i Luleå.

    Den enda idrotssgren, som slår rekord i regeringens tillväxtområden är friskytte.

    Det är obestridligt att nedrustningen av Sverige utanför de 20 största städerna har accelererat mycket kraftigt under allianstiden, men någon inbromsning har inte skett under nuvarande regerings mandatperiod hittills,

    Det hörs väl för övrigt på Kallas uttal, att hon kommer från en del av Konungariket Sverige, där man inte har talat svenska särskilt länge. Desto mindre anledning för Sverige som nation att ta åt sig äran av hennes prestationer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska självfallet driva en politik som innebär att hela Sverige kan leva Brorson och i sen sådan verklighet ska vi tillse att alla kan utöva idrott på någorlunda lika villkor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser inlägget så ser du att jag på inget sätt friskriver mitt eget parti som bärande del av skulden.

  11. Bertil

    Kalla är närmast ett undantag vad gäller Svensk idrott. Allt är på tillbakagång.
    Varför??

    Ja ser man på grannen Norge som står utanför EU så är de oerhört framgångsrika i vinterOS men de är även bättre än Sverige i Sommar OS

    Skillnaden vi snabbt kan se är att OL det kan alla Norrmän se på tv.
    I Sverige har Nyliberal politik satt klorna i oss och OS får du se om du har köpkanaler inget OS i statliga livensbetalda kanaler.

    Även om det inte är OS så sänds massor sport i betalkanaler medan statskanaler har hand om enbart vissa sporter.

    Jag tror färre kanaler och statsstyrda där stora idrottshändelser sker ger dessa länder fler idrottsframgångar.

    Måttet på framgång verkar bero på hur stark vårt gemensamma är. Länder styrda av privatisering har en annan form av framgångar gällande sport. Då handlar det om ex höft betalda hockeyspelare som genom propaganda om det skapar intresse och fler utövare , även fotboll ingår ju i det.

    Redan på 60-talet kunde man se både tennis i form av Wimbledon VM i hockey, liksom fotbolls-VM.
    Idag är det mängder av folk som aldrig kan se nåt av detta. Inte minst barnfamiljer därmed så får barnen ej heller intresse för dessa sporter.

  12. Alexander

    ”Mät framgång per capita”

    Och hur ser de siffrorna ut då? Antar att du har ett svar eftersom att du refererar till det? Vi kan ju jämföra Kina och Usa per capita, vad blir resultatet? Vilken är världens bästa nation per capita? Min gissning är att du svarar ”det är som jag säger,” leta så finner du”,”det man inte förstår får man lämna” eller någon annan inkörd floskel. Överraska med att verifiera ditt påstående!

  13. Alexander

    Anders skulle sedan också kunna berätta hur han mäter nationers framgångar inom sport. Är det medaljligan i OS som är måttstocken? I så fall vinter eller sommar? Är det kanske antal tunga titlar som t ex VM i fotboll, världsmästare i tungviktsboxning, vinnare av Tour de France osv? Antagligen har han som vanligt inget svar och hans inlägg är alltså återigen utan substans. Storbrittanien tog 27 guld i Rio 2016 och Kina 26. Storbrittanien styrs sedan flera år av de konservativa och har en folkmängd om är ca 1/20 av Kinas. Detta är ett motbevis på det Anders påstår och det finns många fler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man kan mäta framgången på många sätt – Vad gäller det svenska idrottsundret så är den mätmetod som används där antalet sporter där Sverige producerar atleter som presterar på topp utgör mätstickan.

  14. Alexander

    Anders

    En enkel fråga, blir Sverige en framgångsrikare idrottsnation om Socialdemokraterna styr än om Alliansen gör det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige blir en framgångsrikare idrottsnation om vi kan skapa en återgång till ett läge där alla kan idrotta på lika villkor oberoende av sina ekonomiska förutsättningar.

  15. Alexander

    ”Se föregående svar”

    Fast du svarar ju inte. Vilken är bästa nationen per capita? Hur ser förhållandet ut mellan USA och Kina?

    ”Vad gäller det svenska ídrottsundret så är den mätmetod som används där antalet sporter där sverige producerar atleter som presterar på topp utgör mätstickan”

    Och hur många är det då? Hur står det sig per capita I förhållande till t ex Storbrittanien? Norge? Är toppnivå de fem bästa i världen?

    Kalla är född 1987 och har levt under borgerliga regeringar 11 av sina 31 år så kanske att även de har lite del i hennes framgångar.

    Ta nu chansen och visa att du har något som backar upp dina påståenden. Annars är det bara snömos.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vid tillfälle och om så blir nödvändigt ska jag göra en noggrann utredning av den saken Alexander – För stunden behövs ingen sådan av den anledningen att det jag anfört i inlägget är helt korrekt.

    • Leif Andersson

      Svaret är att Arbeiderpartiets modell i Norge måste vara ca fyra gånger så effektiv som Socialdemokraternas modell i Sverige. Detta eftersom de med något mer än halva befolkningen tar mer än dubbelt så många medaljer.

      Så mitt råd till Löfven är att han ska åka till Norge för och lära sig hur idrotten ska skötas av de som kan.

  16. Kicki

    Ja detta bevisar bara vilken värld sossarna lever i. Självgoda och sjukligt dryga. Ingen som helst verklighetsförankring där inte. Som vanligt allså????????????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill påstå att jag om något är fast förankrad i den svenska samhällsmyllan Kicki.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med vi avser jag i detta fall Socialdemokraterna och samhällsmedborgarna. Hur kan du läsa om i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.