Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I sak har Lennart Holmlund helt rätt om att Vänsterpartiet vill rasera offentlig sektor.

I en blogg under gårdagen ondgjorde sig Lennart Holmlund över att Vänsterpartiet på sin kongress för fram propåer om en arbetstidsförkortning ner till 30 timmars arbete/vecka för att nå heltid – Alldeles speciellt så då V:s inställning är att arbetstidsförkortningen ska ske med bibehållen lön.

Jag ger även Lennart helt rätt i påståendet att V kommer att stå inför en svår arbetsuppgift vad gäller att bemanna den tid som frigörs i de branscher som redan idag saknar arbetskraft och håller även med om att reformen är omöjlig att finansiera utan att höja kommunalskatten i merparten av Sveriges kommuner.

Med det sagt så ser jag ändå inte visionen om 30-timmars vecka som någon utopi om en sådan reform görs på rätt sätt och utan att det blir väsentligt dyrare för kommuner, offentlig sektors utövare och alla privata arbetsgivare.

Att antalet arbeten kommer att minska i ett samhälle som blir allt mer automatiserat och robotiserat tror jag att vi alla lite till mans kan vare helt överens om.

För mig innebär den insikten att vi som samhälle måste hitta en framkomlig väg och ett sätt att sätta morgondagens människor i arbete så att de kan försörja sig själv och det är mot den bakgrunden jag ser 30-timmars arbetsvecka som ett viktigt verktyg för att nå till.

Till skillnad från Vänsterpartiet vill jag genomföra den reformen med tillhörande löneminskning för de 10-timmar morgondagens arbetstagare kommer att jobba mindre.

I stället för att behålla samma lönenivå vilket skulle träffa arbetsgivarna på ett orättfärdigt sätt om vi tittar på den internationella konkurrenskraften vill jag göra om hela skatte- och bidragssystemet och anpassa det till den verklighet som kommer att råda i en framtid.

För mig innebär det att vi ska ersätta en hel del av dagens bidrag med en basinkomst lika för alla – En basinkomst som enligt mitt förmenande bör ligga i häradet 10.000 kr/månad netto eller mer för att möjliggöra både arbetstidsförkortning och samhällsmedborgarnas möjlighet att själva bestämma hur mycket man ska jobba från tid till annat i sin livscykel.

Av den anledningen vill jag tillsätta en utredning som från grunden utreder effekterna av ett införande av en basinkomst – En utredning som därtill bör göra så helt utan förutfattade meningar.

Som jag ser saken behöver en införandet av en basinkomst inte innebära några merkostnader för samhället då tanken med en sådan är att den ska ersätta i princip alla bidrag vi har idag.

Med en basinkomst på 10.000 kr/månad eller mer behöver vi lägre ersättning från sjukförsäkringen om vi blir sjuk, lägre ersättning från a-kassan om vi blir arbetslösa och lägre pensionsutbetalningar i och med att de 10.000 kr/månad består även efter pensioneringen.

Ovanpå detta vill jag se en verklighet där dagens arbetsgivaravgifter som bara utgår för manuell arbetskraft ersätts med en produktionsavgift som utgår oavsett tillverkningsmetod – Därtill en verklighet som innebär att skatten på passiva kapitalinkomster i alla lägen blir högre än skatten på lönearbete.

Hur Lennart Holmlund ser på detta mitt förslag vet jag inte men i vanlig ordning är jag helt öppen för en förutsättningslös debatt i ämnet med alla – Även med Lennart Holmlund.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

40 kommentarer

  1. Brorson

    ”I stället för att behålla samma lönenivå vilket skulle träffa arbetsgivarna på ett orättfärdigt sätt …” Naturligtvis. Din föreslagna produktionsavgift skulle ju inte drabba arbetsgivarna i deras egenskap av just arbetsgivare, utan i deras egenskap av att vara kapitalister….

    ”För att möjliggöra både arbetstidsförkortning och samhällsmedborgarnas möjlighet att själva bestämma hur mycket man ska jobba från tid till annan i sin livscykel.”Ojdå!

    ”…vill jag tillsätta en utredning som från grunden utreder effekterna av ett införande av en basinkomst.” Vore det inte bättra att utreda effekterna av införande av 6-timmars arbetsdagen?

    ”Hur Lennart Holmlund ser på detta mitt förslag vet jag inte men i vanlig ordning är jag helt öppen för en förutsättningslös debatt i ämnet med alla – Även med Lennart Holmlund.” Ojdå, vilken nåd. Förre kommuanlrådet L H får förhandla med dig på dina villkor.

    Gäller det SD också – det skulle ju gälla alla? (Vilka rubriker: Jimmie Åkesson och Anders Forss är överens om Sveriges största arbetsreform under 100 år. Ingen behöver arbeta, som inte vill.)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda en produktionsavgift gör är att återställa den procentuella andel landets arbetsgivare betalar till trygghetssystemen med det de betalade tidigare när nästan alla arbeten utfördes manuellt.

      • Krister

        Kan du ge ex på olika företag hur mycket det skulle innebära?
        Vad blir det för skillnad i kostnad mot idag?
        Får alla en höjning eller minskning?
        Tror det kan bli en ny debatt som om löntagarfonder…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte att det blir någon debatt om löntagarfonder och hur prislappen ser ut i kronor och ören får vi återkomma till när vi gör en skarp utredning av saken.

          Ett verktyg vi kan använda oss av är att titta på hur stor procentuell andel arbetsgivaravgifterna utgjorde av den totala lönekostnaden förr och nu – En återgång till tidigare nivåer borde vara ett rimligt mål för att säkerställa att landets företag bidrar med så mycket som de borde bidra med till de sociala trygghetssystemen och till välfärden.

  2. Michael Rönnlund

    Nu är V:s förslag till 6-timmars arbetsdag nåt man vill se på försök i kommuner som är villiga att testa detta så Holmlunds och din kritik till att V vill förstöra offentlig sektor ser jag som populistisk och inte sann. Kostnaden för det första steg Vänsterpartiet vill ta beräknas kosta mellan två och tre miljarder kronor. Hur kan 2-3 miljarders kostnad förstöra offentlig sektor?

    Att gå ned till sex timmars arbetsdag tar ett antal år, och det är till och med svårt att säga hur många år det tar. Den största utmaningen är bristen på utbildad arbetskraft. Det måste kombineras med mycket stora satsningar på att utbilda människor, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till TT.

    – Sen är det så att den tekniska utvecklingen gör att många arbeten kommer att förändras eller försvinna. Och då har vi ett val, om vi alla ska jobba litet mindre eller om några ska fortsätta jobba för mycket och några inte alls. Och där passar ju arbetstidsförkortningen in som en lösning på det.

    Vänsterpartiet föreslår att införandet av sex timmars arbetsdag ska ske med bibehållen lön.

    – Produktiviteten ökar hela tiden i Sverige, värdet av det vi producerar stiger oavbrutet. Det kan man ta ut på olika sätt, det kan bli företagsvinster, det kan bli högre lön, men det kan också bli kortare arbetstid. Det är precis så vi har finansierat tidigare arbetstidsförkortningar, till åtta timmar och till 40 timmars arbetsvecka, säger Sjöstedt.

    Kostnaden för det första steg Vänsterpartiet vill ta beräknas kosta mellan två och tre miljarder kronor. Kostnaden för att börja med en förkortning av normalarbetstiden generellt har partiet inga beräkningar för i dag.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1xyQb/v-gar-till-val-pa-kortare-arbetstid

    En orsak till varför 6 timmars arbetsdag är realistiskt och även önskvärt i en relativt nära framtid är att arbetstillfällen kommer försvinna i en aldrig tidigare omfattning.

    https://www.va.se/nyheter/2017/08/25/99-jobb/

    ”Sverige är ännu mer känsligt för datorisering än USA. 53 procent av dagens anställda beräknas kunna ersättas av digital teknik under de kommande två decennierna, mot 47 procent i USA.”

    ”Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige påverkas.”

    Det skriver Stiftelsen för Strategisk forskning i rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år” – som undersöker hur robotiseringen kommer påverka den svenska arbetsmarknaden.

    Sverige har fortfarande fler industrijobb än USA som kan komma att automatiseras. De största riskgrupperna är yrkena kassapersonal, försäljare och maskinoperatörer enligt rapporten.

    Massor av jobb försvinner och de nya som kommer till kommer inte vara i samma nivå som de som försvinner vilket leder till en massa människor står utan arbete.

    Att dela på jobben kommer bli nödvändigt i framtiden och 6 timmars arbetsdag är lösningen på detta.

    En annan viktig aspekt att tänka på är att när jobb försvinner försvinner även dessa jobbs skatteintäkter. Hur ska man finansiera välfärd utan tillräckliga skatteintäkter?

    Det som idag ses som det mest troliga är att robotar kommer beskattas i samma utsträckning som lönearbete för att finansiera bortfallet i skatteintäkter som annars sker.

    En annan variant är att kapitalskatterna höjs betydligt.

    Svenskt näringsliv är emot både skatt på robotar och att kapitalskatter höjs. Svenskt näringsliv vill att rika ska bli ännu rikare än idag och att offentlig sektor utarmas. Utan skatt på robotar kommer ägare av robotar som ersätter lönearbete bli ofantligt mycket rikare än idag.

    LO:s chefsekonom Ola Pettersson anser inte heller att förslaget låter genomtänkt och han frågar sig varför man skulle beskatta just robotar. Däremot vill han se högre skatter på kapital generellt, en förändring som kan kräva internationellt samarbete för att lyckas.

    Är väldigt förvånad Anders att du väljer att se V som de som vill förstöra offentlig sektor och in

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser inte det jag och Lennart anför som varande populistiskt – I stället ser jag det som varande ett nyktert och sunt sätt att se på verkligheten så som den ter sig.

      • Michael Rönnlund

        Om man ska vara oroad över finansiering av välfärden i framtiden är det mer oroande hur dagens mer högerinriktade socialdemokrati prioriterar i sitt budget arbete.

        Dagens socialdemokrater vill behålla dagens enorma subventioner (bidrag) till rika villa- och bostadsrättsägare istället för att använda dessa pengar till att stärka välfärden.

        I det närmaste 50 miljarder i minskade skatteintäkter anser dagens socialdemokrater är väl använda skattemedel när man minskar skatten för rika villa- och bostadsrättsägare.

        Varför är det viktigare att ge skattesubventioner till rika villa- och bostadsrättsägare än att istället använda dessa pengar i svensk välfärd?

        Magdalena Andersson (S) försvarar dessa bidrag till rika och det är ett större hot mot välfärden än ett provförsök för 6 timmars arbetsdag som V vill se.

        85% av alla ränteavdrag går till rika villa- och bostadsrättsägare.

        Slår man ut pengarna visar SVT:s genomgång att 85 procent av miljarderna går till den rikare hälften av alla hushåll. Den svagare hälften får bara 15 procent.

        https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

        Likadant med ROT- och RUT-avdrag.

        Att försvara socialdemokratisk ekonomisk fördelningspolitik samtidigt som man anklagar V för att vilja förstöra den svenska välfärden är inte trovärdigt Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tillhör den del av socialdemokratin som vill fasa ut ränteavdragen helt och hållet över ett antal år Michael så den kritik du anför ser jag mig inte träffad av.

          Att införa 6-timmars arbetsdag till samma lön som idag utan att genomföra de förändringar jag skrivit om i inlägget är enligt mitt sätt att se på saken att förstöra den svenska välfärden.

    • Brorson

      Jag har inga invändningar mot att Vänsterpartiet driver den här frågan. För varje invändning tvingas ju V tänka till en gång till. vilket förhoppningsvis kommer att resultera ett mer genomtänkt förslag än hittills. Det behövs dock inga nya försök i utvalda kommuner, eftersom sådana försök redan har gjorts både i kommuner och det privata näringslivet. Utan det handlar snarare om att sammanställa och utvärdera resultaten. Vilket borde vara en uppgift för det statliga utredningsmaskineriet.

      Resultaten visar på en ökad produktivitet per arbetstimme, i de fall den arbetande har kunnat påverka detta, men inte tillräckligt mycket för att kompensera förlusten av två arbetstimmar / dag. I dessa småskaliga försök har man heller inte kunna se effekterna av en fullskalig reform på samhället som helhet, såsom minskade kostnader för arbetslösheten. Det bör också bli minskade kostnader för barnomsorgen eftersom barnen inte behöver vara på dagis lika länge. Med lite politisk fingerfärdighet kan kanske KD förmås ställa upp på förslaget?

      Jag har diskuterat frågan på S-bloggar under några år. Mitt förslag till ”steg 1” är en sänkning av arbestiden till 6 timmar per dag, samtidigt med en återgång till 6 arbetsdagar per vecka, vilket ger en veckoarbetstid på 36 timmar. De, som redan idag har en kortare veckoarbetstid än 40 timmar ska inte få en procentuellt lika stor arbetsidsförkortning, utan endast ner till 36 timmar. Detta gör att minskningen av veckoarbetstiden under ”steg 1” inte kommer att bli 10 % utan 7 – 8 %.

      Under ”steg 2” sker en övergång från lördagsarbete varje vecka till lördagsarbete varannan vecka, vilket ger en veckoarbetstid på 33 timmar. Och i ”steg 3” sker så en återgång till 5-dagars arbetsvecka, och då är vi nere i 30 timmar veckoarbetstid.

      Anledningen till att jag har valt denna lösning i stället för en sänkning av arbetstiden i de olika stegen till 7,5, 7,0 och 6,5 timmar per dag är att jag vill ge utrymme för mer skiftarbete, eftersom det skulle ge bättre avkastning av anläggnings- och maskinkapitalet, vilket kan bli en del av finansieringen. Behovet av delade turer i kollektivtrafiken och vården skulle minska, vilket skulle ge de anställda mer fritid i hemmet, samtidigt med en bättre anpassning av arbetstiderna till verksamheternas art.

      En faktor, som man också måste räkna med, är att med dyrare arbetskraft (per arbetstimme) så kommer lönsamheten hos arbetsbesparande maskininvesteringar att öka i en jämförelsekalkyl. Som exempel kan nämnas att grävmaskiner, som är en uppfinning som gjordes i början av 1800-talet, kom att användas mer allmänt först efter införandet av 8 timmars-arbetsdagen under 1900-talet.

      Det finns en mängd liknande sido-effekter som måste utredas.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att jag tror att väldigt få om ens någon frivilligt vill arbeta 6 dagar/vecka.

        • Brorson

          Men det är ju det som är felet med att vara populist. Man talar aldrig om nackdelarna med sina förslag. Och därför blir man inte tagen på allvar av vare sig seriösa partikamrater eller politiska motståndare. Här handlar det om att baxa igenom 6-timmars arbetsdagen, men det kan inte ske i ett enda steg. Men de viktigaste fördelarna måste uppnås redan i första steget, och därför behövs det som jag skriver; att normalarbetstiden per dag sänks till 6 timmar redan i första steget.

          Du måste förstå, dels att jag inte kan lägga fram en komplett utredning, eftersom jag inte har gjort någon sådan, och dels att jag inte kan svara på alla frågor ,som jag har svar på, i en bloggdebatt. Utrymmet räcker inte, och jag vet ju inte i förväg vilka invändningar jag kan få. Jag har över huvud taget inte försökt uppskatta hur stor andel av arbetskraften, som har normal förläggning av arbetstiden idag, och hur många som kommer att ha det efter reformen.

          Industriarbetare vid industrier med kontinuerlig drift med 5-skift har redan idag 36-timmars arbetsvecka och kommer därför öht inte att beröras av steg 1. Redan idag förekommer 4 dagars arbetsvecka med 10 arbetstimmar per dag, bl.a. för loktörare och långtradarchaufförer. En ny arbetstidslag , med en normalarbetstid på 2 x 6 timmar (6 – 14 samt 14 – 20 må -fre, samt 6 – 14 lö) i steg 1, kommer givetvis att vara dispositiv. Och gäller alltså om de lokala parterna inte har kommit överens om någon annan förläggning av arbetstiden.

          Om en del väljare har svårt att förstå detta – och det kan vara svårt att förstå för den politiskt ointresserade som inte lägger ner så mycket tid på förståelse av politiska frågor, och de är ju väldigt många, kan man ju lägga ut ett väl genomarbetat förslag till arbetstidsförkortning på en folkomröstning med svarsalternativen Ja eller Nej. Säger väljarna Nej till det liggande förslaget blir det fortsatt 40-timmars arbetsvecka med ett växande antal arbetslösa.

          Men jag har alltså inte gjort någon utredning, utan har bara spekulerat på – grundval av de kunskaper jag har arbetsmarknaden och dess utveckling och inte minst de rationaliseringar som skett under flera decennier – spekulerat i vad en sådan utredning troligen kommer att leda fram till. Om inte hela idén om en genomgripande arbetstidsförkortning förkastas.

          Och därför tror jag att personer, som inte har varit fackföreningsbyråkrater eller yrkespolitiker under flera decennier och därför inte har en susning om vad vi, som har stått mitt i produktionen under samma tid, har sett. Rationaliseringar är ingenting som ska komma. De har redan varit, men kommer framöver att utbredas även till branscher med hög andel manuellt arbete fortfarande.

          Produktiviteten inom politiken, mätt i antal kloka beslut per arbetstimme har däremot gått i motsatt riktning. Inte minst inom regeringen, där alla beslut urvattnas och förhalas av Mp, innan de förhandlas med V och urvattnas på nytt av alliansen, innan de läggs fram till beslut. Och hur är det kommunerna, med idiotsatsningar på kommunala vindkraftparker och köttfria måndagar?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I all politik handlar det om att först skaffa väljarnas stöd för en specifik politisk inriktning – När det väl är gjort tar med problem och utförande på bästa sätt.

          • Brorson

            ”I all politik handlar det om att först skaffa väljarnas stöd för en specifik politisk inriktning – När det väl är gjort tar med problem och utförande på bästa sätt.”

            Nej, du. Du har väldigt grumliga begrepp om demokrati. Du menar alltså att man ska lura väljarna att säga ja till någonting, som de inte riktigt vet hur det kommer att bli. Köpa grisen i säcken, med andra ord. Naturligtvis kan man inte köra ner statliga utredningar på flera hundra sidor i halsen på väljarna. Men har rätt att veta allting som de beslutande politikerna vet. Och dessutom finns ju både intresseorganisationer och journalister, som brukar göra bra sammanfattningar.

            Jag svarade bara på din invändning att DU tror att väldigt få om ens någon frivilligt vill arbeta 6 dagar/vecka. Det är vad du tror, ja. Jag har arbetat 6 dagar / vecka och då var det 8 timmar + lunchrast. Även efter införandet av 40-timmarsveckan har jag arbetat många arbetsdagar i följd, minst tio i följd.

            Dessutom handlar det ju bara om en övergångstid: 6 arbetsdagar varje vecka under steg 1 och 6 arbetsdagar varannan vecka under steg 2.

            Utredningen får visa hur långt varje steg ska vara, jag gissar 2 – 3 år. Jag tycker att väljarna ska få ta ställning om de vill ta denna lilla ”uppoffring” för att möjliggöra en arbetstidsförkortning till 30 timmar / vecka, eller fortsätta som hittills. Detta kan ske genom en folkomröstning eller genom en allmän debatt, där inte minst de fackliga organisationerna engageras.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har på inget sätt grumliga begrepp om demokrati Brorson – Väljarnas stöd är det absolut viktigaste i alla lägen och den saken har många politiker helt glömt bort under allt för lång tid och det är därför jag jobbar för att förändra dagens beteende.

            Under Palmes tid var det den ideologiska inriktningen och slutmålet han sökte stöd för – När stödet väl finns där blir sakpolitiken och sakfrågornas lösning naturlig i och med att man använder sig av de metoder som har stöd i partiets ideologi.

          • Brorson

            Det märks att du inte vet ett dyft om vi arbetade i partiet under Palmes tid. Du glömmer dessutom offentlighetsprincipen. Det går inte att dölja för väljarna hur man har tänkt göra. Själv lockar du med arbetsfria inkomster samtidigt med en stor arbetstidsförkortning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kan bara meddela att jag har full koll på hur partiet jobbade på Erlanders och Palmes tid Brorson.

  3. Fredrik

    Åter igen så undrar jag hur du tänker. Du vill i tidigare inlägg att fler ska invandra till Sverige, att befolkningen helst ska nå 30 miljoner och du tror att det samtidigt kommer att minskas antalet arbetstillfällen? Svaret är tvärtom. Fler människor i Sverige kommer innebära att fler människor måste arbeta i skola, vård och omsorg. Alltså kommer antalet arbetstillfällen öka och inte minska. I dessa tre områden saknas det redan idag folk och kommer med större befolkning innebära än mer saknad av personal. Att då på sikt hävda att den personal som redan finna ska förutom arbeta färre timmar, dessutom minska sin lön med 10% är en absolut utopi.

    Att V inte får sina budgetar att gå ihop är allmänt känt, men även du Anders får inte dina budgetar att gå ihop. V har åtminstone det goda med sig att de presenterar vad detta skulle kosta i ett inledningsskede, något du aldrig gör.

    Så, dem med lägst inkomst är inte dem som ska arbeta mindre. De ska ha lägre skatt, men varken du eller V förstår att 6-timmarsdag slår hårdast mot just den gruppen som inte har råd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Siffran 30 miljoner handlar om en helt annan sak – Nämligen den om hur många som borde bo i Sverige om Sverige ska växa i samma takt som resten av världen och befolkningsmässigt behålla sin storlek i rangordningen.

      Därutöver har jag alltid envetet hävdat att invandringen vid varje tidpunkt ska sammanfalla med hur många vi effektivt kan integrera och sätta i arbete så att de kan försörja sig själv.

      • Fredrik

        Åter igen. Det saknas personal IDAG i skola, vård och omsorg. Din profetia om att totala antal arbetstillfällen minskar pga automatisering är med andra ord felaktig. Dessutom, med minskas arbetstid från dagens 8 timmar till 6 timmar så behövs MER folk i skola, vård och omsorg. Att dessutom dessa, med de lägsta lönerna dessutom ska förvänta sig ännu lägre lön med denna reform är ett ypperligt sätt för dig att flytta väldigt många röster högerut.

        Tänk på att 20% av de rikaste betalar för 50% av offentlig sektor (privatpersoner) och 10% av de rikaste betalar för en tredjedel av offentlig sektor. Du vill ju göra det svårare för ”kapitalister” vilket även detta slår hårdast mot dem med lägst inkomst då intäkterna till offentlig sektor minskar ju hårdare tryck som sätts, detta då det är en konkurrensutsatt marknad och alla kan flytta kapital utomlands i ”bättre” länder. Men det kan inte de fattigaste som då tvingas till ännu högre skatter.

        Summa = högre skatt, oavsett riktning, tenderar att slå hårt även mot dem skatten inte är riktad mot. Ekonomer vet detta, Magdalena din vän vet inte. Vet du?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Det saknas personal och det är vi helt överens om vilket du ser om du läser det jag skrivit.

          Att antalet arbetstillfällen kommer att minska i takt med att automatiseringen fortgår finns det stort stöd för – Hur du kan bortse från den sanningen vet bara du själv.

    • Brorson

      ”Att V inte får sina budgetar att gå ihop är allmänt känt, men även du Anders får inte dina budgetar att gå ihop. V har åtminstone det goda med sig att de presenterar vad detta skulle kosta i ett inledningsskede, något du aldrig gör.”

      Så sant som det är sagt.

      Kan V:s mer återhållsamma linje förklaras med att dom hoppas på att fortsätta som stödparti åt en S-regering efter valet, med möjlighet att påverka åtminstone lite grand? Åtminstone att få en utredning tillsatt om någonting som inte ter sig totalt orealistiskt? För Forss handlar det väl snarare om att kamma hem några personkryss i en personvalskampanj till Umeå kommunfullmäktige genom att lova allt åt alla…. Arbetsfria inkomster även åt dem, som har arbetat i vården, för att ta ett exempel.

      Jag tycker nog att det vore bra att få veta mer exakt vad det är som hindrar en minskning av arbetstiden, och om det finns några möjligheter att övervinna hindren, och vilka de i så fall är. Man behöver ju i vart fall inte tillföra nya hinder i form av arbetsfria inkomster åt arbetsvägare samtidigt med sänkt arbetstid för dem som faktiskt arbetar.

  4. Bertil

    Med sex Tim arbetsdag drivs vi mot 9 Tim arbetsdag. Du jobbar heltid plus en halvtid sen är ruljangsen igång och på sikt måste alls jobba 9tim för att klara sig.

    Förr jobbade kort sagt enbart mannen i ett hushåll, kvinnan var hemma.
    Sen fick man det bättre när kvinnan kom i arbete.
    Idag har detta blivit så bägge måste jobba för att klara de priser en marknad nu allt numera kräver. Bostäder har skenat i pris på ena sidan de i skuld på andra de med växande förmögenhet.

    Ska allt bli jämlikare måste lagen skrivas om. 6 Tim och jobbar du mer ska du tvingas ta ut ledighet sen. Löner måste även bli mer jämlika. Det ska löna sig studera men det måste finnas rimligheter i löneskillnader. Pension ska gå leva på och den bör vara olika för olika yrken.
    En tabell på det bör skapas sen har du jobbat inflika så bör pensionsålder jämkas ut.
    Ingen ska dock behöva jobba längre än till 60 år, jobbar du längre ska skatten vara hög så det ger bättring för oss alla.

    Medborgarlön som ger alla en inkomst
    Värd leva på, bör minska kriminalitet väsentligt.

    Önskemål om en inriktning kan alltid framställas och Vänstern är duktig på det.

    På sikt bör pengar avskaffas vi ska istället få lika tilldelning av de varor tjänster som vi kollektivt producerar.

    Ser man på högersidan så har även de önskemål för folket.
    Sänkta skatter, göra låglöner lägre, bort med sociala skydd. Utförsäkring av sjuka. Plundra arbetslösa, sänka skatter i procent så rika får mer.

    Det är ganska givet för mig vilken man väljer. Jag gillar tanken om jämlikhet, jag gillar visioner om jobben inte längre ska Utföras av människan utan AI.

    Kapitalet vill inte skapa fler jobb för människan utan tvärtom. Nyttja det till nåt positivt.

    Då måste man även hitta visioner för människan om jobb inte finns.
    Den visionen har ingen högermann ens tänkt det minsta på.

    Klart man ska rösta vänster när sossarna allt mer går till höger. Och högern driver folk till mer våld kriminalitet och girighet.
    Att som högern idag gilla Ayn Rands filosofier och driva det som politiskt mål är ju sjukt.

    Istället måste ordet gemenskap och snällhet införas där pengar måste få mindre betydelse.
    Att äga miljarder och ändå sträva efter en miljard till vad är det för sätt leva så???

    Livet ska lekas i harmoni med andra

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med det system jag målat upp i inlägget räcker 6 timmars arbetsdag mer än väl för de allra flesta Bertil.

      • Bertil

        Svar till Anders visst 6tim arbetsdag räcker gott och väl förvmänniskan att jobba. Maskiner utvecklas hela tiden och att färre människor behövs i produktionen. Dessutom är det redan idag en enorm överproduktion.

        Däremot var det behövs folk är inom vården äldreomsorgen eller all service där vi behöver människan som utgör jobbet.

        Kan vara allt från att bli matad till att få frisk luft.
        Tycker Vänstern gör rätt fram med 6tim i debatt som kontring gentemot sänkta trösklar. När högern blir orolig var man ska få tag i folk då gör debatt om 6-Tim nytta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

          Som du ser vill även jag över tid ha 6-timmars arbetsdag men då genomförd på ett hållbart sätt som alla kan förlika sig med.

        • Anders

          Bertil, högern är inte alls orolig varifrån vi ska få tag i folk. Det råder massarbetslöshet i Sverige och flyktingströmmarna skapade en situation där många hamnat i utanförskap. Det enda som behövs är ändrade regler så att det blir billigt att få ut dessa människor på arbetsmarknaden. Genom nya anställningsformer kan kostnaderna hållas nere och enkla jobb skapas.

  5. Krister

    Om Lennart Holmlund nästan aldrig svarar på kommentarer så vet jag inte varför du eller nån annan skall skall kommentera hans inlägg. Han satt onödigt många år som kommunalråd.

  6. Brorson

    Flyktinginvandringen vid varje tidpunkt ska sammanfalla med hur många som asylskäl inte på vägen hit har passerat genom länder, där de borde ha sökt asyl, för i så fall ska de skickas tillbaka dit. Just nu är det inte många flyktingar, som kommer till Sverige, som uppfyller dessa krav. Men det kan förändras snabbt, och då måste vi ta emot alla som uppfyller de kraven, även om det så kommer över en miljon under några få månader.

    Vill påminna om att Libanon, som har knappt 6 miljoner egna invånare, har tagit emot en och en halv miljon flyktingar från Syrien. Naturligtvis försörjs inte dessa flyktingar av de libanesiska skattebetalarna, utan av FN. Skulle Sverige drabbas av något liknande, får vi ocks DEt å begära hjälp av FN. Vi får dock inte göra som Anders Forss vill, neka skydd åt flyktingar, som inte har någon annanstans att ta vägen. Det som Forss skriver är djupt orättvis och osolidariskt, för att inte säga värt avsky

    Orättvist mot vårt eget folk, som inte rår för folkökningen i andra länder. Vi kan hjälpa med internationellt bistånd. Osolidariskt mot de framtida flyktingar, som kanske inte har något annat val än att söka asyl i Sverige. Avskyvärt, eftersom det avslöjar en omänsklig syn på andra människor, som om deras människovärde och existensberättigande beror på deras förmåga att försörja sig själva.

    Dessutom går det inte alls ihop med den i sig mycket osolidariska idén om arbetsfria inkomster,till lättingar som inte vill arbeta, fastän de kan få jobb. Med en sänkt arbetstid till 6 timmar borde fler kunna arbeta, och då borde man kunna ställa krav även på de mest arbetsskygga individer att de ska arbeta.

    Slutligen vill jag påminna herr Forss, som påstår sig ha ett förflutet i försäkringsbranschen innan han började jobba som ”skatteoptimerare” men tydligen har glömt allt om försäkringar, att i länder med stark folkökning ses stora barnaskaror som ett slags pensionsförsäkring. Det har visat sig i varenda land, där så har skett, att nativiteten har sjunkit efter införande av en allmän pension.

    Som alltså borde införas omgående i länder, där en allmän pension fortfarande saknas. En del av det internationella biståndet borde kanske riktas om till uppbyggnad av ett pensionskapital i länder, där folk för närvarande är alltför fattiga och har alltför stora barnaskaror för att själva avstå pengar till framtida pensioner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur jag tycker att vi ska lösa invandringen och hur integrationen bör ske för att bli effektiv har jag dedikerat många inlägg till – Läs dessa Brorson så ser du att jag är lösningen på spåren.

  7. Bertil

    Läser i Aftonbladet hur Lena Melin uttrycker Vänsterns förslag.
    ” Fatta vad det innebär. I runda slängar försvinner en fjärdedel av alla arbetade timmar.
    Det betyder att arbetsgivarna, vare sig de är privata eller offentliga, måste nyanställa om verksamheten inte ska bli gravt lidande.”
    var finns empatin för alla som saknar jobb som hotas med sänkta trösklar o.s.v

    Otroligt hemskt man måste anställa. oj oj oj så hemskt.
    Hur är det med arbetslinjen egentligen hos våra medier,. och övriga politiker Högerpartier ja även sossarna. Visst var det en arbetslinje som skulle gälla. Då får väl för attan företagen anställa.
    man har ju alla möjligheter hämta sin arbetskraft från främmande land den lagen infördes 2008. Så vad är problemet. Vi har invandring av olika slag som Högern vill sätta i jobb genom sänkta trösklar.
    Varför sänka trösklar bättre sänka arbetstiden. Så fler får jobb.

    Vi vet idag hur otroligt förmånligt det blivit att spara i ISK.- Kort sagt nästan ingen skatt.
    Man höjde dock skatten för 2018 från 0.375 till 0.44 Kort sagt löjligt.
    Kapitalet de använder sedan kapitalet för att få bort personal.
    Samtidigt skriker samma dårar om att arbetslinjen ska gälla för arbetslösa.
    Samtidigt som de riktigt stora pengarna skapas hos de som rullar tummarna heldagar.

    Det är uppseendeväckande att Lena melin och även Lennart holmbom oroar sig för att företag därmed måste anställa. Det är ju det som är själva grejen fler får jobb. Färre blir sjuka.
    och folk kommer må bättre.

    Ändå ser jag risker med 6-timmars nämligen att det därmed blir 9 timmar istället folket kommer jobba. Både Lena Melin, Lennart holmbom borde oroa sig mer för det.
    Den nyliberala politiken har ju lyckats klämma hårt på höjd pensionsålder.

    På sänkta trösklar och för att försämra de sociala välfärdssystemen ännu mer. Ändå är idag både sjukförsäkring A-kassan och försörjningsstöden kort sagt värdelösa.
    De som har socialt skydd idag är de som har gigantiska löner och som ser till att t.o.m bli sparkade för att få ut sina gigantiska miljonbelopp på sina ex. fallskärmar eller andra förmåner.

    Nä vi ska vara glada åt det Jonas framför. Självklart är sex tim arbetsdag nåt som bör debatteras.
    Man borde t.o.m förbjuda folk jobba för mycket 9 tim skulle i så fall lagstiftas om att man inte får
    jobba. Toppar som jobbas ska tas ut i ledighet sen istället.

    Det är bra om det är arbetsbrist. Dock är det viktigt att våra Kärnverksamheter försörjs med personal , Där är det bara göra mer reklam, höja löner så fler söker jobb inom det.
    privata företag behöver ingen personal de sätter in Robotar istället.

    Skatt måste även det tas ut på ett moderna sätt.

  8. Michael Rönnlund

    Socialdemokraterna av idag är ett borgeligt parti enligt Stefan Löfven, ett mittenparti.

    Man vill regera med Liberalerna och Centern.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kalla-s-vill-styra-med-l-och-c

    ANALYS · Socialdemokraterna kommer att gå fram i valrörelsen nästa år med ett tydligt budskap att de vill styra landet tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, enligt källor i regeringskansliet. Det betyder att Socialdemokraterna vänder Vänsterpartiet, dagens samarbetspartner, ryggen och tar politiken i en annan riktning än dagens.

    Stefan Löfven sa redan inför valet 2014 att han anser att blockpolitiken är fördummande. I retoriken har han hållit fast vid den ståndpunkten. Men hans utsträckta hand har blivit föremål för mycket raljerande och politiska ironier.

    Kritiken har gått ut på att han inte menat allvar. Han har sträckt ut näven mot Liberalerna och Centerpartiet, som fortfarande bär etiketten mittenpartier, för att i nästa andetag gå till attack mot de två allianspartierna för att de i hans ögon varit med om att rasera den svenska välfärden, hans skötebarn den svenska modellen.

    Stefan Löfven säger att Liberalerna och Centern varit med om att rasera den svenska välfärden. Nu vill han däremot regera med dem. Det om något säger hur långt till höger Socialdemokraterna gått.

    I denna blogg påstår du att V vill förstöra välfärden men din partiledare vill regera med dem som han anser förstört Svensk välfärd.

    Du kanske börjar förstå varför jag anser att din och Lennart Holmlunds bloggar om att V vill förstöra välfärden är populistiska och osanna.

    Tycker även du Anders att Centern och Liberalerna står upp för en välfärd värd namnet och som du som socialdemokrat vill samarbeta med i välfärdsfrågor?

    Om ja på den frågan får det mig att tänka på politiker som rättar in sig i ledet. Ett annat namn för det är karriär politiker.

    Däremot kommer många vänster sossar inte böja sig för partipiskan utan istället stå upp för sina ideal och rösta på det enda vänsteralternativet i dagens Sverige, Vänsterpartiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag rekommenderar att du läser det inlägg jag redan skrivit och kommer att publicera i morgon vad gäller Löfvens utspel om regeringssamarbete med C och L snarare än med V.

      Därutöver är min grundinställning att vi som parti ska gå till val på ett helt eget valmanifest för att efter valet sondera hur en eventuell koalitionsregering kan se ut baserat på väljarnas viljeyttring.

      Jag har svårt att förstå varför min och Lennarts blogg skulle vara populistisk i fråga om V – För egen del ser jag det inte som populism utan snarare som realism.

      • Krister

        Jag tror inte att C kommer att samarbeta med S.
        L är jag osäker på.
        Alliansen är död inför valet 2018.
        Vi får dock inte glömma kommuner och landsting.
        Det påverkar oss i vardagen.
        Där kommer kampen bli hårdare i storstäderna.
        I mindre orter kan man samarbeta i alla konstellationer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är inte lika övertygad som dig om det du anför inledningsvis Krister – I övrigt håller jag med dig i det stora hela.

  9. Bergis

    En arbetstidsförkortning med bibehållen lön tjänar alla på. Personalen blir friskare och staten och kommunen slipper en massa sjukskrivningar och sjukpensionärer. Dessutom blir vårdyrket mycket populärare om man slipper slita ut sig på jobbet. Då söker sig massor av folk till vården. En win win situation för alla parter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är långt ifrån lika övertygad som dig om den saken Bergis – Mitt förslag är bättre och kommer att göra betydligt fler till vinnare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.