Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Äntligen har EU kommit till skott och fattat beslut om nytt utstationeringsdirektiv.

Förhandlingar om ett nytt utstationeringsdirektiv – Dvs. det direktiv som styr löner och arbetsvillkor för EU-medborgare som arbetar i andra EU-länder och som förhindrar den lönedumpning som nu pågår har länge varit en svårlöst fråga i EU-maskineriet men efter maratonförhandlingar är EU-länderna äntligen överens om ett nytt utstationeringsdirektiv.

För mig och många med mig är det mycket glädjande att EU gick på Sveriges linje och bestämde sig för att sätta ett direktiv på plats som en gång för alla stipulerar att det är de regler och löneavtal som gäller i det land arbetet där utförs som ska gälla som tröskelnivåer i framtiden.

Med detta direktiv på plats blir det inte längre möjligt för utländska åkerier att använda sig av chaufförer som kör inrikes transporter i Sverige till lägre löner och sämre arbetsvillkor än de som gäller för svenska chaufförer i svenska åkerier.

På samma sätt blir det från och med det att direktivet träder i kraft inte möjligt för byggföretag att använda sig av utländska underentreprenörer som betalar sina arbetare lägre löner och förmåner än de som gäller för svenska byggarbetare som jobbar i Sverige.

Därtill stipulerar utstationeringsdirektivet om jag förstått saken rätt att facken i respektive länder får full rätt att kontrollera och säkerställa att lön och övriga arbetsvillkor följer de nationella lagarna och avtalen i det land där arbetet utförs vilket är goda nyheter för alla EU:s arbetstagare.

Kampen för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och att övriga förmåner ska vara lika oavsett vem en arbetstagare jobbar för så länge arbetet utförs i Sverige har länge varit ett fackligt krav för att undvika lönedumpning och att den kampen nu äntligen gått i mål tycker jag är bra.

Precis som Marita Úlvskog säger så ska inte EU:s arbetare konkurrera sinsemellan med låga löner och dåliga arbetsvillkor utan genom att vara bäst på det man gör.

Att hela EU äntligen köpt den inställningen välkomnas och till Marita och övriga som arbetat hårt för detta säger jag därför – GRATTIS och starkt jobbat.

Att hon och Sverige lyckats få igenom detta tror jag beror på att fler och fler av EU:s ledare insett att det inte fungerar att bygga ett EU med växande klyftor och ett EU där man tillåter unionens arbetsgivare att spela ut EU:s arbetstagare mot varandra genom att lönedumpa och konkurrera med dåliga arbetsvillkor.

Därtill vill jag påstå att Socialdemokratisk politik gör skillnad och gör livet bättre för arbetarklassen och för deras livsvillkor – Denna gång inte bara i Sverige utan i hela EU.

Till alla kommentatorer som sagt att detta aldrig kommer att inträffa i EU när jag lyft ämnet villa jag säga en enda sak – Vad var det jag sa och vem fick rätt i slutändan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

22 kommentarer

  1. Fredrik

    Och samtidigt behöver inte svenska företag som utför arbete utomlands använda svenska kollektivavtal för sina anställda utan kan betala det som gäller i det landet.

    Med andra ord, ingen kommer att våga följa med en arbetsgivare utomlands då detta riskerar att sänka den personliga ekonomin. Toppen!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilken lön en svensk som ska jobba utomlands ska ha är en förhandlingssak mellan dennes fack och/eller individen och företaget – Utstationeringsdirektivet innehåller ingen taknivå utan blott och allena en tröskelnivå.

  2. Krister

    Marita Ulvskog som är ansvarig för detta i EU parlamentets utskott
    uttryckte ett stort tack till dig i lunchekot och sa att återigen har Anders
    Forss för att detta gick igenom.

    Vi följare är stumma av beundran.

  3. Alexander

    Anders

    Står du fast vid att de med 30 000 kr i lön ska få höjd skatt efter att ha sett siffror från SCB hur många det är som kommer att drabbas? Det blir målare,snickare,sjuksköterskor,elektriker, poliser,brandmän osv. Kan du erkänna att du inte har riktig koll på vad dessa grupper tjänar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har angett den lönenivån som tröskelnivå för när en lön kan anses som relativt hög – Huruvida och vid exakt vilken nivå skattehöjningarna ska slå till återkommer jag till när det räknats mer exakt på saken.

      Nivån beror på vilka förändringar som görs i övrigt vilket jag redovisat i otaliga kommentarssvar och i otaliga inlägg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tar med alla inlägg som inte innehåller racism och personangrepp Alexander – Det har jag alltid gjort och det kommer jag att fortsätta att göra.

  4. Alexander

    ” när en lön kan anses relativt hög”

    30 000 är högt när genomsnittslönen är 32800. Den logiken får bara Forss ihop.

    ” tar in allt som inte är personangrepp”

    Som när Bertil kallar moderater för psykopater eller att Hanif Bali är psykiskt störd.

    • Bertil

      Men så är det ju Många Modetater är psykopater kolla Trump, vad Borg har för störning vet jag inte men det är inte normalt som han betett sig.
      Bali har även han nån störning
      Vad är svårt säga.

      Störningar tycker jag har en tendens öka
      Psykiska sjukdomar ökar och jag tror det är många faktorer som påverkar.
      Störst orsak är Nyliberalismen och de sociala klyftor som följer av den politiken.

      Tycker även du Alexander verkar ha nåt problem detta när du aldrig och då menar jag aldrig läser Anders blogg utan i varje blogg angriper Ansers.

      Har du problem varför du gör så, eller har du inte insett att du har ett problem??

  5. Alexander

    Anders

    Varför ska man tro på dig i stället för SCB när man redovisar olika gruppers löner?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Frågan är ställd och den som läser det jag skrivit i svaret till Jonny förstår varför en shablonuträkning av medianlön aldrig blir exakt.

  6. Alexander

    Anders

    Nu menade jag lönen för poliser, lärare mfl. Du hävdar annat än SCB, står du fast vid att dessa grupper inte tjänar som de påstår?

    Att hävda att moderater är psykopater och Bali psykiskt störd är alltså inte personangrepp?

    Hur kan 30 000 vara högt när genomsnittslönen är 32800?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har gett mig in på en djupare diskussion om medianlön än jag sa att jag skulle göra få den inte har ett enda dugg att göra med det jag anfört i inlägget.

      Att bryta ner diskussionen till enskilda yrkesgrupper kommer jag inte att göra då en sådan diskussion aldrig leder till en lösning av totalen.

  7. Alexander

    Anders

    Så du har alltså fel om vad poliser,lärare mfl tjänar? Backar du från ditt tidigare påstående? Nu har du chansen att erkänna att du har fel. Ta chansen!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig i detalj pratat om dessa grupper Alexander så jag har inget att backa från-

  8. Alexander

    Anders

    Du har tidigare sagt att dessa grupper inte tillhör de med löner över 30 000, varför kan du inte erkänna det? Alla som läser här hittar ju det relativt snart. Är det så farligt att ha fel? Jag har fel och gör fel flera gånger varje dag. Men du kan helt enkelt inte tolerera att du inte har rätt. Något du delar med narcissister, är du måhända en?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag uppfattar inte att det är så i det sammanhang som Bertil skrivit det Alexander men trots det har jag bett honom besinna sig och därmed korrigerat ordvalet i hans kommentarer.

      • Bertil

        Psykiskt störda är de som driver en politik som ger ekonomiskt förtryck och klassklyftor. Bali har en obehaglig framtoning i sina politiska tal.
        Det handlar om att tala illa om utsatta.

        Överhuvudtaget så är hela Nyliberalismen så i sin framtoning.
        När Reinfeldt kom i makt så genomfördes det genom massförtryck mot sjuka,arbetslösa, sinnrika ord som att det är bättre jobba än supa röka är massförtryck mot en specifik grupp i en svår situation.
        Jag ser inget problem angripa personer som hånar hela grupper eller personer
        Så görs i riksdagens talarstolar ständigt eller i andra tal.
        Finns ingen godhet i såna som Svantesson Kristersson m.fl
        De är verktyget gynna berikade genom att förtrycka förtryckta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg. Att kalla dem psykiskt störda tycker jag är att gå för långt men en sak är helt klar de drivs varken av kärlek, solidaritet eller förståelsen för alla människors lika värde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.