Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som politiker får vi aldrig glömma att det är väljarna och inte politikerna som väljer företrädare.

I dagens Sverige har vi under många år levt med en utveckling där den politiska arenan blivit till en ”broilerfabrik” där politikerna lyssnar mindre och mindre på väljarna och ofta fattar beslut som tar mer hänsyn till partikamraternas vilja än de gör till väljarnas vilja.

Pratar man runt med gemene man är det inte svårt att förstå att fler och fler betraktar politiker som en grupp som bara anses betrakta väljarna som ”valboskap” och något som man som politiker bara har nytta av en gång vart 4:e år för att därefter betrakta väljarna som besvärliga och jobbiga.

Att lyssna på väljarna tycker jag är A & O av den enkla anledningen att det alltid är väljarna som till syvende och sist avgör till vilken politiker de ska ge sin röst.

Företräder man inte väljarna har man inget i politiken att göra och den saken tror jag att fler och fler politiker kommer att få erfara i takt med att antalet personkryss ökar vid varje valtillfälle.

Denna utveckling vi sett under många år har lett fram till ett stort politikerförakt och min analys är att det är det växande politikerföraktet som gett grogrund och näring för tillkomsten och tillväxten av missnöjespartier såsom SD.

Erlander och Palme hade bra koll på detta och för bägge herrarna handlade politik om att marknadsföra ett samhälle byggt på Socialdemokratisk värdegrund för att sedan cementerade förtroendet för och skaffa samtycke för det hos väljarna.

Att lyssna på väljarna och göra dem tillviljes finns således i politikens historiska dna även om stora delar av dagens företrädare i alla partier helt verkar att ha glömt bort att inget parti är starkare än sina väljare.

Min strävan är och har alltid varit att återgå till den ordningen – Dvs. till att låta väljarna avgöra huruvida jag som person har deras förtroende eller inte.

Saknar väljarna förtroende för mig som person och för den politik och de frågor jag vill driva har jag inte i politiken att göra för stunden.

Saknas stödet får jag istället för att fatta politiska beslut i folkvalda församlingar ägna mig åt att försöka skapa det förtroende som behövs för att tillfredsställa väljarnas önskemål och vilja att ge mig sitt stöd och se mig som sin kandidat.

Med det sagt så kan jag självfallet inte lägga förslag och driva frågor och politik som går emot den ideologi jag påstår mig följa – Däremot är det som jag ser saken helt legitimt att försöka skaffa stöd hos väljarna för en förändring av mitt partis politik så länge de förändringarna inte strider mot vår ideologi och vår värdegrund.

Rom byggdes inte på en dag och trägen vinner alltid till slut – Med den insikten inneboende i mig kommer jag envetet att sträva vidare för att skaffa det väljarstöd som behövs.

Om det kommer att ske i detta val eller i framtida val ska jag låta vara osagt men en sak vet jag med säkerhet – Den politiker som väljer att låsa in sig på kammaren med sina partikamrater för att tillfredsställa partikamraterna genom att fatta beslut ovanför väljarnas huvud är en förlorare – Vinnare blir alltid den som istället för att göra det lägger sin tid på att träffa vanliga människor och tar sig tiden att lyssna till deras problem och vad som är viktigt för dem.

Vinnare blir med andra ord den som ser till att genomföra folkets vilja.

Med det sagt vill jag avslutningsvis säga att det var precis det som var Palmes och Erlanders styrkor och det är därför de hade väljarnas fulla stöd även när det kom till för väljarna obekväma beslut.

På lokal nivå har jag tre förebilder som i allt jag sett praktisera och gör precis detta – Den ena är Fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen (S) – Den andra Tekniska nämndens ordförande Lena Karlsson-Engman (S) och slutligen Fritidsnämndens vice ordförande Lennart Johansson (M).

Vore alla politiker som dessa 3 skulle politikerföraktet vara mindre och väljarnas inflytande större än idag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

18 kommentarer

  1. Bertil

    Man får inte glömma mycket har hänt sedan Erlanders tid.
    När Palme kom efter Erlander så hade redan förändringen börjat ske
    och den spred sig rekordsnabbt till Europa.
    Det går säkert skriva en avhandling om den förändring som skett från Socialism till Nyliberalism i Sverige. Men det är framförallt i Chile USA Storbritannien detta utgåtts ifrån ävern med hjälp av Ayn Rands filisofier.

    Men jag tror mycket av det som skedde kan hänvisas till Chile och militärkuppen som skedde där -73.
    Chiles ekonomi blev då skött av en grupp ekonomer från USA kallades för Chicago boys.
    Den innebar att flera ekonomiska försämringar skedde för Chiles arbetarklass Mellan 1970 och 1989 genomfördes flera stora nedskärningar i den offentliga välfärden och sänkningar av löner.

    För att vara kort kan man säga att detta togs tillvara av Thatscher. sedan kom Regan som president i USA och man fortsatte på nyliberalismens väg. Företag som textilindustrin började försvinna från USA. av det följde fler företag som försvann inte minst inom Bilindustrin när oljan steg i pris o.s.v

    Så det är enormt många faktorer som skett för att nyliberalismen skulle få fart.
    Erlander kan man säga hade tur han fick uppleva Keynesianismen höjdpunkt.
    Medan Palme fick vara med om dess fall.

    Av det kan man säga under socialismen som utgick från Keynesianismen. så kom positiva reformer för folket hela tiden. frukterna av den privata marknaden delades bättre genom att fackföreningsrörelsen var stark och även förutsättningarna för fackföreningsrörelsen var goda.
    Allt skulle ju produceras genom i stort sett människans händer.

    Går man då snabbt framåt så när nyliberalismen tog greppet över oss då blev det storföretagens och kapitalismen pengar som tog över. På det inovationer där företag satsade på maskiner istället för att anställa. Vi konkurerade dessutom allt mer globalt och Sveriges försprång genom andra världskriget hade tappat kraft.
    Politiker kunde förr vara ”snälla” med folket hade folkets stöd med sig detta när socialismen hade stor makt. Folket var även mera empatiska man var en enda stor gemenskap.

    Ser man idag och den politik som skedde 90 när arbetslinjen lämnades så är det förskräckligt.
    allt slås sönder bit för bit och ju mer man slår sönder ju hårdare blir tagen mot utsatta.
    Nylberalismen är oerhört egoistisk empatilös och penninggirig.

    Det är inte politiker egentligen som styr det är kapitalet och kapitalet köper upp politiker.
    På det har vi tankesmedjor där rika medlemmar betalar för att slippa skatt slippa bidra utan endast tänka på sig själv.
    Att vi även skapade fonder där arbetstagarna står på två ben ett i företagen det andra som anställd gör att makten blir konstig och det påverkar politiken.

    Den politik vi nu ser är en fullbordad nyliberalism. Hur socialdemokratisk man än må vara så blir du invald i riksdagen så lär du upptäcka så maktlös du är att företräda folket ge folket det de vill ha. Det är pengar storföretag som styr och när vi går till valunorna så lär det bli allt mer och mer betydelselöst.
    Se bara i USA vad har folket att välja på Jo extrem kapitalism eller kapitalism.
    I Sverige efter 2006 vad har vi att välja på. ja alla borde ju rösta på socialdemokraterna.
    Då skulle fördelnigen bli mer jämlik.
    men massor är kapitalister stora företagare har ett gott liv.
    Så varför ska man inte slå på de utsatta de är ju lätta offer.
    Se sjukförsäkringen. A-kassan. Stora empatilösa egoister går över lik om de kan ta av en sjuk deras sjukpenning och istället för över det som skattesänkning för de mest välmående.

    Huvva hur det har blivit i Världen och i Sverige och det är bara försmaken av vad som komma skall.

  2. Christer

    Se där ja, Andes. Kul att se att vi är överens för en gångs skull. Håller helt med dig i din analys av politikers uppgift. Att serva folket och inte, som det i stort sett helt och hållet nu blivit, tvärtom. Lustigt bara att höra en som påstår sig företräda socialdemokraterna, vilka ju faktiskt bygget det mesta av sin politik på just det du motsätter dig. Nämligen att skapa en politisk elit som som anse sig stå högre, och veta bättre, än folket de företräder. Sen måste jag bara rätta dig på en punkt. Du hänvisat ofta till Olof Palme. Du liksom jag, var med på hans tid och vet mycket väl att han till stor del var den politiker som faktiskt startade och ”legaliserade” denna elittänkande bland politiker. I era kretsar interna kretsar har ni ju försökt upphöja honom till någon hjältestatus. Du minns, likväl som jag, att under hans sista fem år var han mycket illa omtyckt, även av många inom partiet och väljarkåren.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för medhållet – Att vissa tyckte illa om Palme berodde sannolikt på hans styrka som person parat med att han speciellt i slutet kunde lova saker utan att förankra dem i partistyrelsen.

      • Krister

        Han var överklass och det var problemet.
        Du är skattekonsult och det kommer aldrig att ge dig inflytande.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag svårt att tro – Tycker väljarna att man ska ha inflytande kommer väljarna att se till att så blir fallet.

  3. Krister

    Ändå är LO och S rörelser med en auktoritär bakgrund.
    Beslut fattas ofta som inte stämmer överens med kongressbeslut.
    Samma inom LO.
    Den fackliga samverkan mellan LO och S var inte heller sprungen
    ur medlemmarna. LO var själva emot detta under sina första årtionden.
    Man måste skilja på samverkan och sammanblandning. Jag tror att det
    finns många varianter på svar vad detta innebär.
    Palmes och Erlanders tid kan vi se tillbaka på men som Hegel sa:
    ”Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien.”
    Dom gubbarna är i en annan tid.

    Du har ju ingen erfarenhet av att vara politiker men har ändå klart
    för dig hur det skall gå till. Verkligheten kommer nog att ändra dig med tiden.

    ”Vinnare blir alltid den som istället för att göra det lägger sin tid på att
    träffa vanliga människor och tar sig tiden att lyssna till deras problem
    och vad som är viktigt för dem.” Det där är gammalt. Man måste träffa
    olika typer av medborgare. Direktören som kanske kan ordna 10 nya
    arbeten och Mohammed som behöver få en plats på utbildning till
    svetsare eller som call centeranställd. Socialdemokratiska patriarker har vi
    haft nog av för dom har blivit pampar och envåldshärskare. Se nu på
    hur det utvecklats internationellt. Putin och Trump är ju ganska lika…

    Och du beter dig inte på din blogg som nån potentiell demokrat för du
    säger dig ju sätta ideologin först. Och så skall du byta ut hela världens
    ekonomiska system också. Du lever inte i all evighet så hinner du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Under Erlanders och Palmes tid fungerade samarbetet mellan S och LO mycket bra och till det läget vill jag återvända.

      • Krister

        Vill bara påminna dig om att tex att LO:s ordf Axel Thorberg sa att
        ”fackföreningsrörelsen måste nu som alltid hävda sin politiska neutralitet”.
        (Arvid Thorberg, LOs ordförande 1920-1930.
        Han tillhörde Träarbetareförbundet och var från början byggnadssnickare.)
        Den fackligt politiska samverkan har inte alltid varit självklar men drevs igenom
        pga det hot man såg från Kommunisterna. Dom jagade man ju i klart odemokratiska former.

        Uppenbart är jag kunnigare är du på arbetarrörelsens historia.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokratiska Arbetarepartiet bildades av LO som varande deras politiska gren Krister – Den saken kan du aldrig förneka.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det får du fråga den om – Den sittande tycker som jag så vitt jag vet.

      • Krister

        Och du beter dig inte på din blogg som nån potentiell demokrat för du
        säger dig ju sätta ideologin först. Och så skall du byta ut hela världens
        ekonomiska system också. Du lever inte i all evighet så hinner du?

        Och Metall har gått sin egen väg väl sen länge till vissa delar.

        Sveriges socialdemokratiska arbetareparti bildades 1889.
        Bakom bildandet 1889 stod fackföreningar, sjuk- och begravningskassor
        och olika socialistiska grupper. LO bildade inte S, de var medverkande. Partiet innehade regeringsmakten oavbrutet fram till 1976 (med undantag av 19 juni–28 september 1936 då Bondeförbundets regering med Axel Pehrsson-Bramstorp som statsminister styrde) under vilken period man sjösatte flera stora socialpolitiska reformer, såsom den allmänna sjukförsäkringen och allmänna tilläggspension (ATP). NOTERA DET!!! Sjukförsäkring och ATP var alltså inte en S uppfinning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Trägen vinner alltid till slut Krister och jag är helt övertygad om att jag kommer att leva länge nu för att få till många av de förändringar jag anfört.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.