Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Timbros utspel om föräldraförsäkringen drivs av en dold agenda.

Tankesmedjan Timbro har ingen ”farstu” når det handlar om att slå mot svaga grupper för att kunna sänka skatterna för de som redan har mer än tillräckligt.

Att Timbro lyfter ämnet om föräldraförsäkringens längd är ingen tillfällighet utan blott och allena högerns strategi för att senare kunna genomföra försämringar i mindre skala med förhoppningen att en sådan förändring inte ska väcka allt för stora reaktioner hos befolkningen

Att som Timbros Siri Steijer påstå att en halvering av föräldraförsäkringen till 8 månader med tillhörande skattesänkningar skulle ge Sveriges föräldrar större frihet att själva bestämma hur länge de kan vara hemma med sina barn därför att de via skattesänkningen får möjlighet att spara är inget annat än ett hån mot den svenska arbetarklassen.

Skulle en sådan reform gå igenom finns bara en förlorare – Alla Sveriges barn som får mindre tid med sina föräldrar i början av livet när föräldrakontakten är som allra viktigast.

Därtill kommer en sådan reform att skapa ett enormt tryck på landets kommuner att bygga ut förskoleverksamheten i en verklighet där det redan nu fattas oerhört många förskoleplatser och än mer personal i förskolan.

Att hon dessutom tycker att det är orättvist att barnlösa med sina skattepengar ska vara med och bidra till de som väljer att skaffa barn tycker jag påvisar stora mått av egoism och girighet – Dvs. precis de egenskaper jag ofta anger som drivkraft för högerpolitiker.

Sverige ska föregå med gott exempel och om något så ska vi ge föräldrarna större frihet att själva bestämma hur länge de vill vara hemma med sina barn men då genom att ta bort många bidrag och ersätta den med en basinkomst som ger alla föräldrar oberoende av plånbokens storlek den frihet Siri tycker att de bör ha.

Hur jag tänkt mig att en sådan basinkomst ska fungera kan du läsa om genom att leta upp de blogginlägg i min blogghistorik som behandlar ämnet..

Den enda punkten där vi är överens är den om att politiken inte ska vara inne och reglera hur föräldraförsäkringen ska delas upp mellan föräldrarna – Trots att jag är Socialdemokrat tycker jag personligen att den saken lämpar sig bäst för föräldrarna att själva avgöra.

Min vädjan är därför att alla tänker ett steg till och ställer sig själva frågan om varför Timbro gör detta utspel just nu – Gör ni så är jag övertygad om att ni precis som jag kommer att finna att det sker därför att högern har en dold agenda och därför att högern har som plan att trycka ner arbetarklassen än mer än de gjorde när de innehade regeringsmakten.

Ska jag vara riktigt elak vill jag påstå att högerns slutmål är att bryta sönder allt vi Socialdemokrater tillsammans med fackföreningarna byggt upp under årtionden – Detta till ett läge där människor inte har något annat alternativ än att foga sig och göra som överheten ger order om.

En fråga ni bör ställa er är vilken socialförsäkring som står näst på tur för att rustas ner – Kan det vara så att Timbro och högern tycker att den svenska sjukförsäkringen är för generös och att vi därför borde ersätta den med samma modell som i USA och många andra länder – Dvs. en där man under ett fåtal dagar har låg ersättning för att därefter ha noll i ersättning?

Den sortens samhälle tror jag att väldigt få eller ingen vill se – Av den anledningen spelar det stor roll hur just du röstar i det kommande valet – Vill du ha utveckling eller avveckling? – Valet är ditt!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

59 kommentarer

  1. Alexander

    Japp, högern vill krossa Sverige. Bara Socialdemokraterna kan rädda landet. Du är en nyanserad människa…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att du tycker att jag är nyanserad även om jag vet att du skriver baserat på ironi – Min uppgift är att få människor att tänka ett steg till och för det ändamålet fungerar det jag skrivit helt perfekt då det jag anfört är helt rätt.

      • Krister

        Du är en privatperson som tycker om politik och ingen politiker.
        Du har inte och kommer inte att få politiska uppdrag inom S
        som ger dig inflytande.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har politiska uppdrag allaredan Krister och i övrigt så tror jag att du inte vet ett enda dugg om hur det kommer att bli med den saken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är min åsikt och huruvida det är en sanning är upp till läsarna att avgöra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att jag tycker så och därför att jag på olika sätt får mig till livs att många håller med mig – Det är så politiken fungerar Alexander.

      • Krister

        Men det är väl bortkastat eftersom du inte är nominerad och man kan inte rösta på just dig?

          • Krister

            Om du kryssas in så kommer du att bli katten bland hermelinerna
            och inte en del av tex S kommunfullmäktigegrupp. Dom kommer
            inte se dig som en kollega. S avskyr personkryssade. LO med.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så kan det säkert vara men för varje val som avlöper ökar antalet personkryss och min tro är att vi inom två till tre val endast har personkryss kvar som valmetod – Åtminstone på kommun- och landstingsnivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det betyder att många tycker att det är sant och politik handlar om att skapa förändring och skapa en majoritet som står bakom den förändring man vill göra – Det är så jag jobbar och så här långt har det fungerat mycket bra.

      • Krister

        Det har fungerat dåligt.
        Du är inte ens nominerad på valbar plats.
        Det måste du väl hålla med om är ett misslyckande?

          • Radovan

            Om det är där du lägger ribban, kommer dina framtida ”framgångar” att vara av samma dignitet och mer juniora partikamrater kommer även framgent att glida förbi dig till valbara platser.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det återstår att se – Sedan är det väljarna och ingen annan som avgör vem som ska röstas fram.

  2. Alexander

    ” det betyder att många tycker att det är sant”

    Majoriteten håller inte med dig. Du har ungefär 30% procent som stöder dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      30% är en bra början Alexander och över tid kommer det stödet att växa mångfalt – Allt du behöver göra är att följa och betrakta utvecklingen.

      • Krister

        30 % avser väs S väljarstöd?

        Hur skall det då ökas?
        Att väljarna blir medvetna om allt som S gjort…
        Det har du sagt iallafall.
        Men en hel del är ointresserade av socialism.
        Dom är konservativa, liberala eller nåt annat.
        Vi vill väl inte ha ett parti som har 60, 70, 80
        eller kanske 90 % av rösterna? Vill du?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att få så stor andel av rösterna tror jag inte är möjligt men att 40-45% ska rösta på S givet att vi för den politik som gynnar svenska arbetstagare bäst tror jag är fullt möjligt.

  3. Alexander

    ”30% är en bra början”

    Säkert. Fast det är inte många som håller med dig, tvärtom en minoritet.

  4. Bertil

    Anders att du ens bryr dig om Alexanders inlägg. Han tar din tid saboterar din blogg
    Så förre vill kommentera.
    Alexander driver med dig och syftet är just förstöra kommentarskedjan.

    Jag tror du gör bäst i att ge ett svar sen inget mer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt medveten om att han vill avleda uppmärksamheten men för mig gäller att jag lever upp till de löften jag givit och det innebär att kommentarerna bör bemötas fram tills jag säger stopp och streck i debatten i ett ämne.

  5. Alexander

    Anders

    Du har en stark tilltro till staten och det offentliga. Tycker inte du att det är märkligt att SCB år efter tillåts lämna ut felaktiga löneuppgifter? De lurar folket att svenskar tjänar mer än de i verkligheten gör. Detta efter att använda beräkningar som ger en osann bild. Är de précis som Sentio infiltrerade av SD som planerar att använda det här som ett sätt att krossa välfärden genom att pressa ner löner? Och varför tillåter din regering det att ske? Borde inte du med ditt inflytande via bloggen rätta till felen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SCB lurar ingen – Den enda som försöker luras är du som försöker påstå att en schabloniserad uträkning ska vara matematiskt exakt.

  6. Bertil

    Siri Steijer tillhör Timbros Skyltdockor, hon är ung och grön vet inget om familjebildning.
    I USA skulle hon räknas som republikan de som vill bort med allt vårt gemensamma bort med alla skatter och ta allt själv.

    Klart man kan ha den åsikt Siri har. Det finns många som avskyr barn.
    Avskyr allt vad vårt gemensamma åstadkommit men de är säkert pigga på göra RUT-avdrag och ROT-avdrag.

    Egentligen det Siri tar upp är så korkat så det är bara nonchalera.

  7. Leif Andersson

    Jag har inte sett några undersökningar som visar att svenska barn får en bättre uppväxt än barn i andra västeuropeiska länder pga föräldraförsäkringen. Skolresultaten vittnar snarast om motsatsen.

      • Krister

        Varför har vi då i media matats med motsatsen i årtionden?
        Och från skolpolitiker i ditt och andra partier?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte läst något specifikt i media som vill påstå att den svenska föräldraförsäkringen är för lång och för generös.

      • Anders

        Där har du helt fel Anders. Skolresultat och uppväxt hänger visst ihop och det finns massor med forskning som belägger detta. Jag blir nästan mörkrädd när jag förstår att du inte insett sambandet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Viss påverkan finns givetvis vad gäller föräldrarnas utbildningsgrad Anders men Sverige är fullt av exempel på sådana som trots en fattig uppväxt klarat skolan med glans.

  8. Alexander

    Bertil/Anders

    Jag vill inte förstöra någonting, däremot reagerar jag på Anders inlägg som ofta innehåller rena osanningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mina inlägg innehåller inga osanningar Alexander – Däremot innehåller de säkert förslag och värderingar som du inte håller med om men det i sig betyder inte att de är osanna.

  9. Alexander

    ”Den tolkningen är din”

    Och den stöds av opinionen.

    Sedan frågade jag ju vad du anser om att SCB använder(enligt dig) felaktiga beräkningar. Är det inte märkligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svarat på din fråga fler än en gång Alexander men saknar fortfarande svaret på den motfråga jag ställde till dig och Jonny – Fram till ni redovisat det svaret är jag inte skyldig någon av er något svar i ämnet.

      • Jonny Disenfeldt

        Du skriver ”Jag har svarat på din fråga fler än en gång Alexander men saknar fortfarande svaret på den motfråga jag ställde till dig och Jonny – Fram till ni redovisat det svaret är jag inte skyldig någon av er något svar i ämnet.”

        Vilken då motfråga ?

        Sluta ljuga om löneinstitutet och SCB och medianberäkningar, det finns bara ett sätt att beräkna median, det fär 8:e klassare lära sig, fråga dina barn …

  10. Alexander

    ”Jag är fullt medbveten om att han vill avleda uppmärksamheten”

    Till skillnad från Bertil som alltid uppträder korrekt och aldrig svävar undan. Honom uppmuntrar du, trots hans påhopp om olika störningar hos meningsmotståndare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skrev inget om Bertil i mitt svar till dig Alexander vilket än en gång påvisar hur du försöker glida undan.

  11. Alexander

    ”Viss påverkan finns givetvis”

    Den är rätt så stor. Jag har jobbat inom skolan och sett exakt hur det ser ut. Här har du fel, men det kommer du inte att erkänna.

  12. Alexander

    Givetvis finns det exempel på barn som trots en dålig uppväxt klarat skolan. Det finns även massor av invandrare som har jobb, betyder det då att de inte diskrimineras? Många släpps även in på krogarna och därför råder heller ingen skillnad där. Håller Anders med om det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt skriver du om något som inte berör ämnet i inlägget – Håll dig till inläggets ämne om du vill ha debatt.

  13. Alexander

    ”Jag har inte fel”

    Jo, samstämmig forskning visar att du har det. Och jag har sett det med egna ögon. Fast du har ändå rätt,dvs précis som vanligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns forskning som stödjer det jag anför med Alexander och sedan än en gång – Inlägget handlade om något helt annat än detta.

  14. Alexander

    Anders

    Fast jag har ju jobbat inom skolan i många år och borde ju veta bättre än dig. Så låter det när vi pratar om ekonomi, då är du väldigt noga med att förklara att din erfarenhet gör att du vet bäst. Fast nu är det såklart annorlunda….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du jobbat i skolan betyder självfallet att du har kunskap om den specifika skola eller skolor du jobbat i men inte med nödvändighet att de gäller i alla skolor.

      Än en gång – Handlar framtida kommentarer inte om ämnet i inlägget kommer jag inte att besvara dem.

  15. Alexander

    ”men inte med nödvändighet alla skolor”

    Fast då faller ju din expertis om banker,eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag inte att den gör då jag pratar mest om banksystemet i sig i mer generella termer.

  16. Cw

    Att du som avundsjuk socialist vill krossa mig som har pengar är helt klart.
    Varför kommer du inte hem och tar av mig allt jag har,det är ju det ni vill..
    Räcker det inte att man redan nu går back,nu försöker ni dessutom återinför f-skatten,vilket i mitt fall kommer slå oerhört hårt.
    Ni är inte ett dugg bättre än bankrånare !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den uppfattningen får stå för dig CW – För mig är det självklart att skatten på passiva kapitalinkomster ska vara högre än skatten på lönearbte

  17. Alexander

    ”Då jag pratar om banksysstemet i sig i mer generella termer”

    Fast jag kan tydligen inte göra det, det är så du skriver…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.