Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Återigen lyssnar regeringen på mina argument – Snart inkluderas tandvården i högkostnadsskyddet.

Två gånger tidigare – I december 2016 och i oktober 2017 har jag skrivit om varför regeringen borde inkludera tandvården i samma högkostnadsskydd som resten av sjukvården med hänvisning till att munnen faktiskt är en del av kroppen.

Fullt medveten om att jag kommer att bli angripen från alla håll och kanter påstår jag ändå att äntligen har regeringen lyssnat till mina argument och anammat det jag sagt  – Detta genom att förbereda direktiven till en utredning som ska se till att tandvården i framtiden inkluderas i högkostnadsskyddet.

Att så sker går att läsa i en artikel i både pappersupplagan av dagens Aftonblad och i Aftonbladet.se på följande länk: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/0EXzbG/ministerns-plan-gora-tandvard-billigare

När jag tidigare skrivit i ämnet är det åtskilliga som anfört att detta aldrig kommer att inträffa och därtill att det vore helt fel att göra så trots att tillgången till en jämlik tandvård för alla i allra högsta grad blivit till en plånboksfråga.

I artikeln anför Socialminister Annika Strandhäll bland annat följande som skäl till förändringen:

  • Det ska inte synas i munnen om man har en tunn plånbok.
  • Trots att den generella tandhälsan förbättras är skillnaderna alldeles för stora.
  • Tandvården i Sverige är väldigt dyr.
  • Sämre munhälsa påverkar hälsan i övrigt vilket är oroväckande.
  • Det ska inte vara så i Sverige – Att man avstår från att gå till tandläkaren därför att man inte har råd.
  • Det blir en dyr reform men det blir en reform för framtiden.

Alla dessa argument håller jag helt med om då de allra flesta av dem finns med i de inlägg jag redan skrivit i ämnet.

Därför säger jag tack Annika Strandhäll – Äntligen har du lyssnat och äntligen blir ännu ett av mina förslag till realpolitik för att ge socialdemokratisk politik sin forna glans tillbaka.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

56 kommentarer

  1. Brorson

    Man blir trött av dina eviga försök att låtsas att du styr regeringen Det här har varit på gång länge och det kommer att dröja länge innan de förslag, som ska presenteras 2020 har blivit genomförda. Dessutom handlar det då bara om ”nästa steg”. Faktum är att det högkostnadsskydd på 7 700 kr för äldre, vilket utlovades redan 2002 av den dåvarande s-regeringen, fortfarande inte har införts

    I stället genomförde alliansregeringen 2008 en tandvårdsreform, som sänkte priset för patienten för en helrenovering av bettet med upp till 75.000 kr. Ändå är det långt kvar till de 7 700 kr som s-regeringen utlovade. Priset för billigare åtgärder, exempelvis i kostnadsläget 15,000 kr sänktes till ca 10.000 kr – ett pris som nuvarande regering har sänkt med några hundralappar. Mer har man inte orkat med.

    När ministern talar om högkostnadsskydd för tandvård, har Aftonbladet tolkat det som att tandvärden ska in under det ”tak” på 1.100 kr som idag gäller för vanlig sjukvård. Regeringen vågar uppenbarligen inte – jag gissar att Magdalena har sagt ifrån återuppliva tankarna från 2002 om ett ”tak” på ca 10.000 kr, om fås fram genom en uppräkning av 7 700 kr till dagens nivå. . Det är verkligen synd. Med en modell med successivt ökande rabatter upp till ”taket” på 10.000 kr, som ska betalas inom ett år, hade alla haft råd att gå till tandläkaren

    Anledningen till att den tandvärdsreform, som borgarna införde, fortfarande finns kvar, är sannolikt att den är underutnyttjad. Om alla hade känt till att den finns och utnyttjat den, hade Sverige varit konkursmässigt Förutom den infödda befolkningen finns alla nyanlända med ett mycket omfattande tandvårdsbehov.

    Långt innan du, Anders Forss, började skriva om tandvård, har jag föreslagit att man skulle sänka trösklarna i borgarnas tandvårdsreform i syfte att göra billiga åtgärder ännu billigare. 25.000 – 30.000 kr för en helrenovering av bettet är egentligen inte dyrt, men det blir större utgifter än alla klarar av under de första månaderna. Har man väl tagit sig igenom de månaderna, sjunker utgifterna per månad snabbt.

    Den verkligt stora utgiftsökningen för staten orsakas inte av de sänkta trösklarna i sig, utan av det ökade utnyttjande som blir resultatet av de sänkta trösklarna. Du Anders Forss vet inte ens vad du pratar om, och har naturligtvis ingen lösning på problemet. Det har inte heller regeringen, men lika fullt försöker du ta åt dig äran av att regeringen har förpassat ”nästa steg” till en utredning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig någonsin påstått att jag styr regeringen Brorson – Det enda jag anfört är att regeringen nu genomfört något jag propagerat för länge.

      Vill du påstå att det är fel att upplysa om att det jag stridit för länge nu blivit till realpolitik?

      • Jonny Disenfeldt

        ”Det enda jag anfört är att regeringen nu genomfört något jag propagerat för länge.”

        Fel, det är inget genomfört alls. Vi vet inte ens vad det i slutändan blir om det överhuvud taget blir något. Det ska tas fram ett förslag i framtiden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är tillsatt en utredning för att säkerställa att det genomförs och behåller vi regeringsmakten vilket jag är övertygad om att vi gör så kommer detta at genomföras under nästa mandatperiod.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser vad jag skrivit så ser du at jag klart och tydligt angett det till samma antal som vi effektivt kan integrera – Dvs. sätta i arbete så att de kan försörja sig själva.

      Hur många det är kommer alltid att variera från tid till annan.

          • Brorson

            Återigen är du ingång med att vi ska bevilja lika många uppehållstillstånd åt asylsökande som det antal som vi effektivt kan integrera – dvs. sätta i arbete så att de kan försörja sig själva”När ska du lära dig att vi MÅSTE uppfylla våra internationella skyldigheter, däribland ge asyl till ALLA, som har asylskäl och inte rätteligen borde sökt asyl i något land, som de har passerat genom på vägen hit?

            Detta oberoende av vad vi klarar av eller inte klarar av. Vi har ingen som helst rätt att begränsa antalet beviljade uppehållstillstånd till det antal som kan försörja sig själva. Det är inte ens önskvärt att de gör det, nämligen om det sker till priset att någon permanent bosatt i Sverige hamnar i långtidsarbetslöshet. I så fall används ju migrationspolitiken som ett medel att pressa ner löner i Sverige.

            Problemet är att vi har alldeles för många utlänningar i Sverige, vilka inte har rätt att vistas här enligt de internationella konventioner, som vi är skyldiga att följa – och kanske inte ens enligt svensk lag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har lämnat långtgående förslag på hur beviljandet av asyl bör skötas i EU och sakta men säkert är vi på väg mot stora delar av det jag föreslagit.

    • Brorson

      Om Jimmie Åkesson föreslog detta redan 2013, så hade han antagligen knyckt idén från mina inlägg på S-bloggar under 2012. Att Forss därefter har inspirerats av Åkesson betvivlar jag inte. Men jag var alltså först, vad ni än säger, hahaha-

      Det är ju en så otroligt unik idé, så att det är helt uteslutet att flera har kommit på den själva, oberoende av varandra….

      • andersforss (inläggsförfattare)

        För mig handlar detta inte om någon tävling om att vara först brorson utan blott och allena om att påvisa att engagemang och idogt drivande av den politik man vill se genomförd lönar sig i slutändan.

  2. tjalle

    Detta förslag fanns redan hos S 2009 .
    Då hette det fri tandvård till 24 års ålder och att det skulle ingå i högkostnadsskyddet

    Socialdemokraternas kongress har ett flertal medlemmar motionerat om att tandvården borde ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd för hälso- och sjukvården. Socialdemokraten Henrik Fritzon, regionstyrelseledamot i Skåne, har även haft en debattartikel i Dagens Nyheter i samma fråga. Inför den Socialdemokratiska partikongressen har partistyrelsen principiellt ställt sig bakom förslaget som ett långsiktigt mål, något som Socialdemokraterna haft som mål sedan år 2009. Även Barbro Westerholm, ledamot i Socialutskottet för Liberalerna, har ställt sig bakom förslaget som ett långsiktigt mål.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att frågan inte varit uppe tidigare tjalle men skillnaden denna gång är att alla omfattas och att argumenten för att motivera förändringen är densamma som de jag anfört är sannolikt betydligt mer än en slump.

      • Krister

        Jag måste säga dig Anders att du saknar all
        trovärdighet när det gäller att koppla dina inlägg
        till S förslag. Be din fru läsa dina inlägg så får
        du säkert samma tolkning som jag. Det är rent
        önsketänkande. Men upp till bevis:
        Vilka statsråd har du haft kontakt med direkt?
        Samma för statssekreterare?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag anfört är inget önsketänkande Krister och att människor har problem med det faktum att saker jag föreslår och skriver om blir till realpolitik har jag svårt att förstå.

          Det viktiga för mig är inte personlig berömmelse utan att den politik jag vill se bli verklighet faktiskt blir till verklighet.

          • Krister

            Regeringen läser inte din blogg.
            Sluta ljuga.
            Det är närmast sjukligt.
            Ta bort närmast…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Är du helt säker på det Krister – Den information jag har säger något helt annat.

  3. Krister

    När det sker har flertalet av oss levande blivit tandlösa.
    Det snackas mycket men det blir inte av förrän typ 2037.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att det sker under nästa mandatperiod – I vart fall om vi fortsatt sitter i regeringsställning.

  4. Jonny Disenfeldt

    Jag har drivit denna linje i över 20 år, tack för att ni till slut lyssnat på mig.
    Tack Anders Forss för att du lyssnade. Tack Strandhäll … jag visste att ni alla till slut skulle lyssna på mina argument !

    Det blir en kostnad på runt 8-10 miljarder om jag kommer ihåg rätt.
    Äntligen blir ännu ett av mina förslag till realpolitik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra för dig Jonny att vi Socialdemokrater genomför något du önskat länge – Då borde du vara nöjd eller hur?

      • Jonny Disenfeldt

        Jag är glad att man till slut lyssnat på mina argument.
        Den dagen det verkligen genomförs blir det en extra kaka till kaffet men dit är det ännu långt
        .
        Svenska folket kan då unisont tacka mig och alla andra som under årtionden drivit denna reform (inte dig Anders som försökte ta åt dig äran) !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vem svenska folket vill tacka spelar ingen roll för mig då jag aldrig varit ute efter några tack och hyllningskörer utan blott och allena om att reformen ska bli verklighet.

  5. Lasse

    Förslag? Vet Annika ens vem du är? Du är ju typ sist på listan i hela Sverige.

    Bara babbel inför valet. Ni socialdemokrater tycks alltid ha så höga planer under det sista året innan val och sen gör ni inget annat än raserar landet under 4 kommande år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du träffar henne får du väl fråga Lasse men jag utgår från att hon vet vem jag är och jag vet med säkerhet att det jag skriver följs nere på Sveavägen.

      För mig handlar det om att leva upp till de löften jag ställer ut och det gör förövrigt även mitt parti som så här långt genomfört nästintill alla vallöften. Vissa har inte varit möjliga att genomföra som ett resultat av det parlamentariska läget vilket jag utgår från att väljarna förstår.

      • Jonny Disenfeldt

        ”jag vet med säkerhet att det jag skriver följs nere på Sveavägen.”

        Du menar i samband med ett uteslutningsärende ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag skriver aldrig om uteslutningsärenden Jonny och i mitt parti behövs vansinnigt flagranta misstag eller oerhört mycket som går emot partiets grundläggande ideologi för att någon ska bli utesluten så vitt jag förstått saken rätt.

          I S är det högt i tak och helt legitimt att ha en avvikande uppfattning och försöka skapa stöd för den i demokratisk ordning.

          • Krister

            Att köra en personvalskampanj i år är inget positivt för dig på Sveavägen 68.
            Se hur det gick gör Evin Cetin. Hon kom inte in i Riskdagen trots massivt
            media intresse. Och hade inte stöd från S på Svevägen 68. Vad tycker
            S i Umeå???

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig sagt att jag ska köra någon personvalskampanj för Riksdagen Krister – Jag överlämnar min politiska framtid till väljarna att avgöra och med tiden hoppas jag att de ger mig det stöd jag behöver utan att jag i egentlig mening behöver fråga efter det för egen del utan därför att de som i stigande skala följer mig kommer att öka till en hel lavin som gör det oundvikligt att jag i en framtid hamnar där.

  6. Bertil

    Må säga mycket gott om Anders som kämpar på.
    Men att han inte riktigt hänger med vad som är aktuella ämnen tycker jag är synd.
    Anders verkar inte heller ha nåt specialämne han visar kunskap inom,
    utan flaxar hit och dit som en skadeskjuten kråka med olika ämnen
    Måste därmed också bli väldigt svårt ha kunskap i allt.

    Själv brinner jag för sociala frågor. inkomstorättvisor och det klassamhälle som blivit.
    Det anser jag även är grunden för om ett land är stabilt eller full av oro.
    Vi ser även att Länder med stor ojämlikhet även har den största oron
    vad gäller kriminalitet, våld o.s.v.
    Att USA gått från en fin president som Rosevelt som verkligen satsade på Livslinjen med
    folket i en helhet och godhet till alla till
    en rå kapitalist och egoist som Trump speglar även Europa som gått samma väg.

    Man kan därmed säga att skapar vi ett jämlikt Samhälle där vi satsar på Folklig och ekonomisk jämlikhet ja då är tandhälsa nog nåt som alla tycker borde ingå i Sjukvårdens service.
    Ett välmående folk är viktigare än att klassklyftor byggs upp.

    Med rätt fördelning attityd så mår alla bättre om man slutar jakten på pengar.
    Det är för mycket pengar i allt och det sker med allt större ojäm fördelning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar ordentligt Bertil så finns det en röd tråd i allt jag gör – Jag brinner för skatter och beskattning vilket är ett område jag har specialistkunskap i samt kollektivtrafik – Därutöver lägger jag förslag avseende övriga områden som går i takt med den sorts samhällsbygge jag vill genomföra.

      Jag har lovat mig själv att aldrig falla i nyliberalismens fälla och debatera delar av en sakfråga oerhört intensivt då det är den taktiken som lett till att samhällsmedborgarana idag sätter jagets bästa före kollektivets bästa.

  7. Ville-Valle

    …ja du Anders Forss, när man läser dina blogginlägg som den här väcks frågan: Vad är det för piller du går och knaprar på Anders Forss…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag knaprar inga piller alls förutom den hjärtmedicin jag ätit allt sedan de stentade ett av kärlen till hjärtat.

  8. Staffan Söderström

    Hej Anders!
    Jag jobbar som tandläkare och anser att nuvarande tandvårdsförsäkring har sina fördelar. Om man vill skjuta till pengar så vore de lämpligt att förbättra villkoren inom nuvarande regelverk.
    Den ger skydd mot höga kostnader, en rehabilitering som kostar ca 90.000 betalar patienten ca 30.000:-
    Den ger även möjlighet för dig som patient att välja. Om du får presenterat två olika alternativ där det ena förväntas ha en prognos på 3-5 år och kostar 2.500:- och det andra har en förväntad prognos på 15-20 år och kostar 4800:-. Vad väljer du då?
    En uppenbar risk med att all tandvård ska gå in under sjukvården är att det endast blir enklare bastandvård som ersätts.
    Utvecklingen inom tandvården med digital teknik och nya material går oerhört snabbt. I dag vet ingen vad som kommer att betraktad som god vård om 5 år.
    Jag är definitivt inte emot att tandvården ska ersättas på samma villkor som sjukvården men i så fall ska den finansieras på ett sådant sätt att även den prognostiskt bästa vården erbjuds patienterna. Är ditt parti villigt att betala vad det kostar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser ingen risk med att inkludera tandvården i högkostnadsskyddet med det du anför Staffan.

      Att det blir basalternativet man erhåller samhälleligt stöd för torde vara självskrivet men precis som idag kommer fritt för alla att ur egen ficka betala ett dyrare alternativ.

      • Staffan Söderström

        Det är enkelt att uttrycka åsikten att tandvården skall ingå i övrig hälso och sjukvård. Det låter klokt och solidariskt. Ser inga problem med detta om man är villig att skjuta till den ekonomi som krävs. Det kommer sannolikt att måsta införas begränsningar och prioriteringar. Som det nu är finns det regelsystem som anger när högkostnadsskydd utgår via tandvårdsförsäkringen men det finns fortfarande en valmöjlighet för dig som patient. Du kan välja mellan en avtagbar delprotes, en tandstödd brygga eller en implantatbehandling. För alla varianter utgår ersättning från tandvårdsförsäkringen men slutpriset för patienten varierar. Vem ska avgöra vad som det utgår ersättning för? Ska alla ha rätt till implantatbehandlingen eller är det enbart delprotesen som ersätts? Om behandlingen med den högsta kostnaden ska gälla för alla kommer det att bli en kostsam och kostnadsdrivande reform. Om enbart behandlingen med den lägsta kostnaden ersätts blir den högkvalitativa vården kostsam för patienten. Nuvarande system ersätter alla varianter i olika omfattning.
        Sedan nuvarande tandvårdsförsäkring infördes 2008 har den varit underutnyttjad, alltså mig veterligen har aldrig de pengar som satts av i budgeten för försäkringen utnyttjats.
        Mitt förslag är att man skjuter till mer pengar i nuvarande system, ändrar karensbeloppen, ger den åldrande befolkningen bättre villkor. Det är äldre människor med sjukdomar och medicinering som leder till muntorrhet som behöver hjälp, inte ungdomar som har haft kostnadsfri tandvård i drygt 20 år.
        Du är alltid välkommen att diskutera tandvårdsförsäkring och kanske göra ett studiebesök på min klinik. Ökad kunskap i komplexa frågor är aldrig en belastning. Nuvarande tandvårdsförsäkring anser jag vara värd att försvara men den kan absolut förbättras.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är övertygad om att regeringen tillsammans med tandvården på både offentlig och privat sida ska kunna sätta ihop en expertgrupp som tillsammans kan utarbeta riktlinjer om vilken behandlingsmetod som är bäst för respektive åkomma.

          Sedan kommer jag mer än gärna förbi och diskuterar saken vid tillfälle under våren (läs april eller maj) då ökad kunskapsinhämtning och avlyssnande av argument aldrig kan anses utgöra en belastning.

          Vad din klinik heter och vart ligger den och hur kan jag nå dig är uppgifter du kan mejla mig på den adress som syns på min bloggs startsida.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det blir dyrt är vi överens om men det kan aldrig anses vara för dyrt att säkerställa ett jämlikare samhälle och samma vård för alla utan hänsyn tagen till den egna plånbokens tjocklek.

  9. Krister

    ÖVRIGT:

    Eftersom det är 8 mars och kvinnodag så tycker jag…

    Ett märkligt fenomen är att de flesta feministiska grupper
    och organisationer har själva en dålig jämställdhet internt.
    Se på F! och dess riksdagslista eller på deras styrelsesammansättning.
    Det är bara ett exempel på den dubbel moral som råder.
    Vi kan också lägga till de barnrättsorganisationer som finns med samma
    problematik. Men är inte kvinnodominans också ett jämställdhetsproblem?

  10. Alexander

    Efter mailkontakt med Socialdemokraterna kan jag intyga att ingen hänsyn tagits till Anders Forss bloggande. Strandhäll har inte påverkats av Umeås starke man.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Oavsett hur du ställer frågan så skulle regeringen aldrig berätta vem som spelat in och vem som inte gjort det – det som spelar roll för mig är att något jag drivit länge nu blir till realpolitik och därtill på det sätt jag föreslagit.

      Tillskillnad från vad du verkar tro är jag inte ute efter personlig berömmelse utan efter ett bättre och jämlikare samhällsbygge till gagn för folket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kommer dit så småningom Sven men finansiering kommer at ordnas fullt ut och en jämlik tandvård för alla oavsett den egna plånbokens storlek är överordnat kostnaderna i alla lägen för den som vill föra en kärleksfull och solidarisk politik där alla människor är lika mycket värda.

  11. Alexander

    Anders

    Svaret jag fått är i alla fall att de inte tagit hänsyn till dig, jag har mailet framför mig.

    ”är jag inte ute efter personlig berömmelse”

    Ändå ska du alltid hävda att de lyssnat på dig. Varför gör du det om det inte betyder något?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag gör är att påvisa att det lönar sig att framföra sina åsikter och arbeta hela vägen in i kaklet för att det man vill se gjort blir gjort.

      Precis som jag sagt har jag inga behov av att bli bekräftad och varför du reagerar som du gör på det jag skrivit vet bara du – Kan det månne vara så att du är avundsjuk?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En utredning för att se till att det kommer att bli utfört är strax på plats vilket du kan läsa om i den artikel jag länkade till.

  12. Alexander

    ”Kan det månne vara så att du är avundsjuk?”

    Nej, jag är inte avundsjuk på dig. Varför ska jag vara det? Däremot är jag förundrad över dina unika egenskaper att aldrig ljuga eller att inte ha några egoistiska drag. Du har lyckats med något ingen annan någonsin gjort. Kan du berätta hemligheten? Fick du någon magisk dryck på kalhygget? Jag är genuint nyfiken så du får gärna svara, men jag tvivlar på det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är så det har varit för mig många gånger i livet Alexander – Dvs. att göra det ingen annan gjort och det är den sortens utmaningar som triggar och driver mig.

  13. Alexander

    Anders

    Grattis, du är unik och den mest enastående människan som levt. Alternativet är att du skarvar, jag vet vad jag tror.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tro vad du vill Alexander och det finns med all säkerhet både levande och döda människor som varit mer enastående än mig.

  14. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver
    ”Jag överlämnar min politiska framtid till väljarna att avgöra och med tiden hoppas jag att de ger mig det stöd jag behöver utan att jag i egentlig mening behöver fråga efter det för egen del utan därför att de som i stigande skala följer mig kommer att öka till en hel lavin som gör det oundvikligt att jag i en framtid hamnar där.

    Herrej*klar …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan du få tycka Jonny – Trägen vinner alltid i längden när den kombineras med drivkraft och en brinnande eld att förändra till det bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.