Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I framtiden ska inte Trump med flera kunna säga att Sverige har problem med invandringen.

I det stora hela upplever jag gårdagens möte mellan Stefan Löfven och Donald Trump som framgångsrikt och framåtskridande. Trump kunde dock inte låta bli att säga att han trots kritik hade rätt om att Sverige har problem med sin migrationspolitik vilket är vad detta inlägg kommer att handla om.

Min tro är att det Trump avsåg med sin kritik handlar om att han med flera ser det som om regeringen inte har stöd av hela svenska folket i dagens migrationspolitik. Stefan förklarade på ett elegant sätt varför och att regeringen med framgång jobbar för att lösa problemen.

Enligt mitt sätt att se på saken är migrationspolitikens största problem separationen av de med genuina asylskäl från de som saknar asylskäl och därför är att betrakta som ekonomiska migranter och framför allt det som händer när en asylsökande får en i laga kraft vunnen dom om avslag och utvisning.

En av faktorerna som ställer till saken för de som får avslag är att deras hemland inte vill kännas vid dem och därför inte vill ta emot de som fått avslag och för den sortens ärenden måste vi finna en EU-gemensam lösning som accepteras av alla inklusive medborgarna inom EU.

I den bästa av världar borde separationen av genuina asylsökande och ekonomiska migranter ske redan innan ankomsten till EU men fram tills dess den frågan är löst måste Sverige trappa upp antalet utvisningar för att säkerställa medborgarnas tillit till migrationspolitiken.

För de ekonomiska migranter som redan slunkit igenom nätet finns två val som jag ser saken – Endera ger vi dem amnesti eller så utvisar vi alla som redan fått eller i framtiden får avslag.

Mitt val är det sistnämnda och då därför att bara det sistnämnda innebär att Sveriges och EU:s medborgare fortsatt kommer att ha respekt och övertygelse om att den migrationspolitik vi för är rätt och riktig.

För att säkerställa att alla som fått avslag verkligen utvisas är jag beredd att satsa massivt för att ge Polisen och Migrationsverket de resurser som behövs för att verkställa dessa utvisningar – Detta för att säkerställa att förtroendet för migrationspolitiken är intakt och högt bland medborgarna.

Det växande skuggsamhälle som Polisen varnar för ska inte tillåtas växa på det sätt Polisen befarar och i den bästa av världar så ska vi inte ha något skuggsamhälle överhuvudtaget. För att säkerställa att så inte blir fallet är jag beredd att ge Polisen befogenhet att aktivt spåra upp alla som fått avslag och gömmer sig med alla tillbuds stående metoder.

För mig är det A och O att alla är lika inför lagen och att alla lagar och regler gäller alla oavsett social status eller etniskt ursprung.

Lika lite som vi ska ha en ordning som innebär att människor över en viss inkomst ska kunna köra bil hur fort de vill oberoende av vad fartgränsen är lika lite ska vi ha ett läge där den som lyckas gömma sig undan utvisning undgår utvisning.

I grund och botten kan jag personligen tycka att det bästa vore att implementera den nya tillämpningen av lagen vid ett specifikt datum och ge de som hållit sig undan trots att de fått avslag före detta datum asyl och rätt att stanna i Sverige.

Att jag inte väljer att gå på den linjen beror på att jag tror att en sådan åtgärd kommer att undergräva förtroendet för migrationspolitiken.

Jag är dock inte sämre än att jag är villig att prova den saken i en rikstäckande folkomröstning i samband med valet. Bestämmer en majoritet av svenskarna att amnesti är det som gäller så är det detta som ska tillämpas – Väljer de motsatsen dvs. utvisning ska detta gälla.

Att jag har den hållningen i denna fråga beror på att förtroendet för migrationspolitiken för mig är överordnat min personliga åsikt och värdering i frågan.

I min värld gäller att vi som ägnar oss åt politik alltid måste lägga oss vinn om att ha väljarnas stöd i allt vi gör.

Därtill på att jag inte vill att människor som Donald Trump i en framtid ska kunna peka finger åt Sverige och påstå att de hade rätt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

41 kommentarer

  1. Alexander

    Problemet är naturligtvis att vi tagit emot för många. Ett barn förstår sambandet men inte våra ledande politiker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget egentligt tak annat än hur många vi effektivt klarar av att integrera från tid till annan. Kan vi slippa undan att få hit de 50-60% som är att betrakta som ekonomiska migranter skulle situationen vara fullt ut hållbar.

      • Brorson

        Det finns inget egentligt tak för hur många flyktingar vi kan ge ett tillfälligt skydd, givet att svenska folket är berett att bära de uppoffringar detta kräver. Men tröttheten både bland infödda svenskar och tidigare hitkomna invandrare växer. Varför ska just vi göra de ekonomiska uppoffringarna, och varför i just Sverige, när nöden är så stor så att vi inte kan hjälpa alla? Glöm inte att den utlösande faktorn till flyktingkaoset under andra halvåret 2015, var att UNHCR hade tvingats skära ner matransonerna i flyktinglägren i Mellanöstern, p.g.a pengabrist.

        Snålheten bedrog visheten hos givarländerna. I Sverige var läget redan ansträngt, eftersom mängden asylsökande hade ökat under flera år. Vi hade redan då, under 2011, 2012, 2013, 2014 och våren 2015 en förvirrad diskussion om det finns, eller inte finns ett tak för hur många som kan tas emot. Inge anade att alla taken skulle komma att sprängas bara några månader senare. Bara SD pratade om att ”hjälpa flyktingarna i närområdet”, eftersom det var strängt förbjudet för alla andra att säga något som liknade något som SD hade sagt. Trots att behovet av hjälp i närområdet nu hade blivit akut…

        Trots pengabristen hade UNHCR råd att dela ut nya smartphones med geotaggning och alla finesser till flyktingarna för att snabbt kunna nå ut med viktiga meddelanden, t.ex Det är ingen idé att ni ställer er matkön för maten är slut. Dessa telefoner kom ju att användas som navigeringshjälpmedel under folkvandringarna norrut och västerut. De, som redan hade kommit fram, stod på de grekiska stränderna och dirigerade dem som var på väg. De, som redan hade passerat en landgräns, tipsade dem som ännu inte gjort det, var det fanns hål i gränsstängslen,

        Tänk om vi hade haft en seriös diskussion om vad som borde göras. Trots förbudet att diskutera ”tak” försökte jag ändå föra ut en sådan diskussion på några S-bloggar som jag skrev på under början av 2010-talet. Detta med exakt samma argument, som inleder den här kommentaren: Det finns inget egentligt tak för hur många flyktingar vi kan ge ett tillfälligt skydd, givet att svenska folket är berett att bära de uppoffringar detta kräver.

        Ett tak finns alltså, men det är höj- och sänkbart, beroende på om det är nödvändigt att just vi tar emot alla flyktingar och vilka alternativ som finns till flyktingmottagning i just Sverige. Sverige är ju inte första asylland för flyktingar långt bortifrån, vilket vi däremot hade varit om Ryssland hade invaderat de baltiska staterna. I så fall skulle offerviljan vara betydligt högre, eftersom det inte finns något annat asylland att hänvisa baltflyktingar till

        Jag skrev också att det är en fråga om vilken kvalitet vi vill ha på flyktingmottagningen. Finns inget annat land att hänvisa flyktingar till därför att vi är första asylland, finns egentligen inget golv för hur låg kvalitén kan tillåtas bli. Vi vill ju inte att flyktingar ska frysa ihjäl på våra gator. Där finns ett golv. Men även det golvet kan brytas igenom. Vi skulle fortsätta plocka upp flyktingar ur Östersjön, även om vi inte har härbärgen åt alla.

        Vi hjälper Italien att plocka upp flyktingar ur Medelhavet, men överlåter med kall hand åt Italien att fixa resten. Precis som Italien hade gjort, om de hade hjälp oss att rädda flyktingar ur Östersjön.Vi behöver en internationell rättsordning, som slår fast vilket land som har huvudansvaret och vilka länder som sekundärt ska hjälpa det landet, när det ilandet inte längre ensamt klarar av vad det ska göra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att vi ska hjälpa alla Brorson och läser du det jag skrivit ser du att jag anfört at vi inte ska ta emot fler vid varje tillfälle än vi effektivt klarar av att integrera på ett bra sätt.

          • Brorson

            Och om du läser vad jag har skrivit, så ser du att vi ska ta emot ALLA skyddsbehövande, som kommer till vårt land och inte rätteligen borde ha sökt skydd i något annat land, oberoende av om vi klarar av att integrera dem på ett bra sätt, eller ej. Jag anser nämligen – till skillnad mot dig – att vi ska uppfylla våra internationella förpliktelser enligt flyktingkonventionen.

            Problemen med integrationen löses bäst med tillfälliga uppehållstillstånd och ett tydligt krav att flyktingarna ska återvända hem, när tillstånden har löpt ut eller när skyddsbehovet har upphört. Om så ej har skett, senast när tillståndet har löpt ut, får tillståndet förlängas till en ny beräknad tidpunkt då skyddsbehovet beräknas ha upphört

            Ett tillfälligt uppehållstillstånd ska under nämnda förutsättning kunna förlängas hur många gånger som helst. Jag har därmed inte sagt att vissa flyktingar ska leva i Sverige hela livet på tillfälliga uppehållstillstånd. Jag ska dock inte här diskutera under vilka förutsättningar ett tillfälligt uppehållstillstånd bör ersättas med ett permanent, Men det ska alltid vara ett tillfälligt tillstånd i början.

            Jag kan inte alls förstå varför du envisas med att vi ska ta emot lika många flyktingar som vi kan integrera. Kommer det färre än vi kan integrera, så är det bara bra. Flyktinginvandringen ska inte vara något slags förtäckt arbetskraftinvandring. Låter vi det fungera så, kommer vi aldrig att lyckas upprätthålla skillnaden mellan genuina flyktingar och ekonomiska migranter.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur jag vill lösa integrationen och vad jag tycker har vi debatterat många gånger Brorson och min uppfattning är därtill att vi måste finna en EU-gemensam lösning på detta.

      • Bertil

        På 40, 50-talet föddes stora barnkullar som dessutom överlevde. Tidigare föddes även stora barnkullar men TBC
        Spanska sjukan och andra former som tog död på barn vid födsel minskade antalet överlevande.
        Men från 30-talet när arbetstagarna insåg att frukterna av den samlade produktionen måste delas bättre.
        Därmed byggdes sjukhus, sanatorier för TBC Rosevelt i USA som nog är den bästa president USA haft utrotade barnförlamning o.s.v.

        Idag vågar våra unga knappt skaffa barn
        Invandringen sägs kosta fast man kommer hit börjar jobba rätt omgående
        Detta till skillnad om vi skulle fött lika många barn.

        Att allt detta kostar och att ingen vill betala beror på Nyliberal politik.
        Man vill det ska vara som på 1800-talet
        När överklass hade pigor foley jobbade åt en överhet som slavar. Man hade dåliga bostäder och överheten såg bara till att ta för sig utan att dela jämlikt.

        Hur låter det idag. Ja senast hörde vi Maud.O som skulle in i valrörelsen och
        Flina åt utsatta.

        Hon menar man kan inte ge allt till alla pengarna räcker inte till.

        Samtidigt gnäller Liberaler över som man säger de höga marginalskatterna och att det är bedrövligt att man räknas som högavlönade när man tjänar över 37000 i månaden.

        Själv Tycker jag de som tjänar 37000 självklart är högavlönade och bör bidra.

        Samtidigt tycker höger att det inte finns fattiga i Sverige trots att en garantipensionärs pension inte räcker till hyran i ett nybyggd bostadsrätt.

        Kort sagt vi har råd med att populationen ökar och vi har råd med måttlig invandring. Men vi har inte råd om inte allt ges till alla utan välbeställda tar allt.

        Kolla bara kapitalbildnigen och bankers och försäkringsbolags enorma hög av kapital som används för att få bort människan från lönearbete.

        Vi behöver knallröd politik fördelning av de samlade resurserna och att invandrarna ska betraktas som människor inte som nåt man enbart ser som nåt man kan tjäna pengar på.

        Vi behöver blicka bakåt och inse hur hårt det var förr och hur dum högern alltid varit men hur bra allt blev när socialismen tog fart och byggde upp ett Sverige för både halta och lytta samtidigt som välbeställda lärde sig hysa empati och gemenskap.

        Vi behöver tukta kapitalismen ändra attityd och satsa mer på vårt gemensamma kapitalbildnigen som
        Är horribel idag bör så klart fördelas bättre. Det är där man ska ge allt till alla inte att det bara gynnar högre vinster högre löner och förmögenheter till fåtalet.

        Mauds ord från 2006 när hon menade att nu är det de rikas tur bli rikare bör brytas,
        Det är hög tid de fattiga bli rikare och att rika får betala priset inte minst Maud O själv.
        Det görs lätt när invandrarna får högre låglöner och att kapitalet används till jobbskapande och ökad jämlikhet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Dårar som är omöjliga att identifiera innan de slår till finns i alla länder och alla religioner Krister.

  2. Alexander

    ”Det finns inget egentligt tak”

    Just denna inställning som skapat dagens problem. Du vägrar tydligen att inse det. Men för all del, vad sägs om 340 000 per år? Det finns ju inget tak. Speciellt inte med tanke på Anders magiska integrationskoncept.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte om man följt de skäl jag angivit för att så bör vara fallet.

  3. Bertil

    Klart invandringen är ett problem. Det är som när vi är rika och skaffar en himla massa grejer.
    Därmed blir rikedom ett problem.
    Lösa detta med invandring det läggs på utsatta grupper i Sverige. berikade och välmående de ser chansen till att nyttja Pigavdrag. Få bidrag för att anställa. o.s.v.

    Det är de som ska ledsaga dessa, jobba hårdare när dessa antas ingå i ett arbetslag men där de inte kan jobbet. När har Reinfeldt öppnat sitt hjärta. Jag ser bara att han nyttjat läget för att gynna de intressen han är uppdragsgivare åt

    Vinnare på invandringen är företag stora sådana. De ser chansen dumpa låglöner skapa större ekonomiska klyftor. varför talas det om sänkta trösklar. Jo för att invandrarna ska få jobb. Det i sin tur sänker låglöner vilket ger utrymme för högre höglöner. Invandring skapar större klassklyftor.

    Sen att de som kommer hit ska dra med sig sin kultur och förstöra våran gillar jag inte.
    Det är klart vi ska hjälpa människor i nöd. Men man kan göra det i deras hemländer och det kan göras här hemma.

    Det finns fördelar med invandring de kan komma med nya maträtter nya företag som
    säljer eller bedriver det vi Svenskar normalt inte skulle drivit.

    Det sägs vi inte har råd med vården. Vi har inte råd med Sjukpenning,. inte en fungerande A-kassa.
    Vi har inte råd med pensionärer långt ifrån alla men garantipensioner och lågavlönades pensioner inte minst Kvinnor, t.o.m pensionsåldern måste höjas. Ändå har inovationerna som gör jobben aldrig varit mer uppåt. När alla maskiner gör jobben Då ska vi väl jobba tills vi blir 100 år.

    Det var den negativa sidan.

    Den positiva sidan är att invadrarna är billigare föda fram. Än att vi ska tillverka egen population.
    Sjukpenning före förlossning,. föräldrapenning, Förskola. Skola, matbespisningar. o.s.v

    Invandrarna kommer hit fullvuxna oftast. De har kanske en kunskap många får jobb relativt direkt.
    De som inte kommer i jobb direkt får bidrag handlar för detta sånt skapar jobb. Om inte den Artificiella intelligensen tar jobbet. Även om det dröjer fem år innan de kommer i jobb så är det mer lönsamt än att vi föder fram en ny generation.

    Men varför behöver man då sänka trösklar, sänka bidragen för våra egna arbetslösa, utförsäkra sjuka, lägga högre skatt på samma inkomst på sjuka, arbetslösa, pensionärer.
    Sen varför sänkta trösklar när detta i sin tur ger högre höglöner.

    Kort sagt Invandringen har den nackdelen att Nyliberala politiker ser chansen roffa åt sig.
    nyttja andra människors olycka till att skapa ekonomisk ojämlikhet.
    Så har man gjort med kvinnor och människor som är snälla och menlösa.

    Kvinnor som i snitt har 500 kr lägre pension visar på att rå kapitalism tar chansen direkt de ser möjlighet roffa åt sig. Varför kvinnor har lägre pension har med barnafödandet och att Kvinnor har betraktats som svagare än en man. Det har vi sett bl.a. i Vasaloppet.

    Så varför skulle man inte utnyttja invandring för att skapa större klassklyftor.
    Det är det som är grejen. Det är även därför många hyllar invandring menar att fler kommer i arbete fler som betalar skatt därmed kan skatter sänkas och välbeställda få den största delen av skattesänkningen medan den lågavlönade uppmanas sänka sin lön lite till genom att få en tia i sänkt skatt. Därmed kan man fråga sig vem är tillväxt för.-
    Är det till nån nytta om trösklar sänks???

    Så invandringen är ett spel. där man utnyttjar pjäserna det handlar oerhört lite om att vara human utan mest om att kunna tjäna pengar på det hela.
    Bert Karlsson skulle han gjort nåt gratis och återställt all den vinst han gjort till statskassan bara för att han vill vara human mot invandrarna. Så klart inte. han är företagare och har målet tjäna pengar.

    Invandring är en industri det var därför Irak krigades mot så flyktingindustrin kunde komma igång.
    Migrationen kostade ca. 40 miljarder 201

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett läs- och tänkvärt inlägg i debatten – Tack Bertil.

  4. Krister

    S ser invandrare som valboskap.
    Socialdemokraternas tidning Broderskap uttryckte det på följande sätt:
    ”Det finns nästan en halv miljon muslimer i Sverige – de skulle tillsammans
    kunna lyfta vilket parti som helst till oanade höjder.”
    Nu när arbetare är utrotningshotade.
    Det kommer fler C-fall i S mundering.
    Tro mig!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vårt parti ser vi ingen som valboskap Krister – I vart fall inte jag.

  5. Jonny Disenfeldt

    Eftersom jag inte var med personligen under mötet så kan jag inte som Anders Forss uttala mig i termer som att ”mötet var framgångsrikt och framåtskridande”… jag visste inte att Anders var med på mötet.

    Löfven skyllde på alliansen vad som skedde under sittande regerings hantering, ynkligt. Det fanns signaler mycket tidigt 2015 och regeringen agerade inte, de satt gisslan i MP’s grepp.

    Amnesti är helt förkastligt.

    Anders säger att det inte finns ett egentligt tak vilket ju är en lögn, det finns i varje läge ett tak för vad som är rimligt och som inte skadar samhället för mycket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla vet att jag inte var med på mötet med Trump – Däremot har jag följt all rapportering i både svenska och utländska medier för att ha tillräckligt på fötterna för att påstå det jag påstår.

      Sedan hör det du anfört till inte till detta inlägg utan till ett helt annat men då jag är van vid att du alltid ägnar dig åt att klippa ochb klistra för att försöka förminska och angripa publicerar jag i alla fall.

  6. Bergis

    Bra Anders! Och vi måste tala om för de som kommer till Sverige att här råder svenska värderingar. Man kan inte komma hit som invandrare och tro att man ska hålla på som gjorde i sitt hemland. Den kulturen är ju orsaken till att människor flyr från sina hemländer. Men somliga människor som kommer hit till Sverige fattar inte att det är deras egen kultur som orsakat fattigdom kaos.

  7. Brorson

    I FN.s flyktingkonvention definieras både vilka kriterier, som ska vara uppfyllda för att en person ska anses vara en flykting, och (minst lika viktigt) , vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att en person inte längre ska anses vara en flykting, samt vilka rättigheter och skyldigheter en flykting har i förhållande till värdlandet. En person, som inte vill göra militärtjänst i sitt hemlands försvarsmakt är ingen flykting.

    En flykting har INTE rätt till förtur till jobb och bostad, m.m. framför värdlandets egna medborgare. Dessutom finns en specialbestämmelse, som säger att invandrare från ett annat nordiskt land (Danmark, Norge, Finland och Island)har förtur till jobb och bostad m,m, framför flyktingar.

    Man upphör att vara flykting i samma stund som de förhållanden i hemlandet, som gjorde att man blev flykting har upphört, Då har man inte rätt till fortsatt skydd. Värdlandet har ingen skyldighet att ta hänsyn till att hemlandet kanske fortfarande i praktiken är obeboeligt. Å andra sidan kan återvändande flyktingar bidra till en snabbare återuppbyggnad av hemlandet. Det kan rentav vara nödvändigt för att förhindra att en ny flyktingvåg söker sig till Europa, den här gången för att personer som har lyckats överleva i hemlandet varken finner mat, vatten, hälsovård eller annan försörjning bland ruinerna.

    Man talar om ”fredsdepression” under de första åren efter ett krig. Det sägs också att det är svårare att vinna freden än att vinna kriget. Alla, som är engagerade i flyktingdebatten i Sverige, bör snarast lära sig uttala det hittills förbjudna ordet ”repatriering”, Det handlar inte bara om utvisning av dem, som fått avslag på sina asylansökningar, utan nu också om repatriering av dem, som fått bifall på sina asylansökningar. Det handlar om både frivilligt återvändande och under tvång, beroende på om man fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

    Hur ska denna ”repatriering” gå till? Vilka ska åka först – byggnadsarbetarna eller läkarna? Vilket stöd behöver de för att lyckas med återetableringen i hemlandet? Behövs särskilda återvändarutbildningar? Glöm inte dem, som haft politiska uppdrag i Sverige. I hemlandet finns inte en enda själ, som har överlevt kriget, och som vet hur man styr en kommun eller ett helt land med demokratiska metoder.

    Utöver FN-konventionen finns ett EU-fördrag, som ger personer med flyktingliknade skäl rätt till skydd som ”alternativt skyddsbehövande”. Sök detta ord på Migrationsverkets hemsidan, om du vill veta vad det innebär,.Det är alltså ren demagogi, när media påstår att Sverige har sänkt sin migrationspolitik till ”EU:s miniminivå” Det för ju tankarna till ungersk nivå. Detta motsägs både av siffrorna över antal nya asylsökande efter 2015. Och att ingen inte ens har föreslagit att Sverige ska sluta ta emot ”alternativt skyddsbehövande”.

    En framgångsrik repatriering av tidigare flyktingar vore en mycket god affär för Sverige också. Om vi bara vågar tala om invandringens kostnader, vet vi hur mycket pengar som kan frigöras till återetableringsstöd åt dem, som har lämnat vårt land.

  8. Jan

    Det här är dessvärre kört. Vi har redan mångkultursamhället här. Precis som S och övriga partier ville. Visst börjar man skönja tendenser till kappvändning, särskilt hos Moderaterna, men det är redan för sent. Du borde väl, för övrigt, glädja dig åt det. Det var ju det du ville ha. Eller låtsas du om något annat nu? Hur trovärdigt är det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är aldrig för sent Jan – Har man den inställningen kan vi alla lika gärna lägga oss ner och dö.

      • Jan

        När jag säger att det är försent så menar jag det. De facto. Du sysslar med hypotetiska resonemang eller utopier. Det är en väsentlig skillnad. Du bygger luftslott.

        Problemet är för stort för staten eller regeringen att hantera. De kan bara syssla med friseringar i marginalen eller till intet förpliktande lögner. Det enda man kan göra är att på sikt strypa flyktinginflödet till Sverige. Men det löser inte problemen vi ser nu och en lång tid framöver. Ett sådant beslut kräver också mod och fasta händer. Något som inte finns i svensk politik. Eller ens hos väljarkåren.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I denna fråga är vi av skild uppfattning Jan – Det är aldrig för sent och allt går att förändra och om du läser vad jag skrivit så ser du att jag säger att vi aldrig ska debattera detta i form av absoluta tal utan istället använda oss av modellen att taket vid varje given tidpunkt ligger på hur många vi effektivt kan integrera i samhället – Dvs. sätta i arbete så att de kan försörja sig själv.

  9. Sixten Jonsson

    Men visst var det märkligt att Löfven tog med sig grädden avsvenskt näringsliv med Wallenberg i spetsen när han blev inbjuden till Vita huset.Borde han inte istället haft med sig Thorwaldsson och Baudin som kunde ha berättat sin syn på hur man hanterar företagen i ett socialistiskt perspektiv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är gängse kutym att alla länders regeringar som gör officiella statsbesök har med sig en delegation som diskuterar handel och affärer Sixten.

  10. Bertil

    Självklart är invandringen ett problem. Men problemet får svaga grupper ta.

    Så enkelt är det.
    Idag läser man om Maud O som tänker göra comeback i valrörelsen.
    hon talar om att : ”Det är inte långsiktigt hållbart att driva en politik som hela tiden bygger på allt till alla. Pengarna räcker inte till,”

    Rätt lustigt sen vill man invandringen ska ökas på ännu mer.
    Det lyser igenom hur fruktansvärt ”lengräddad”. denna människa är och framförallt

    sänka skatter för välmående öka klassklyftor sen tro att det inte ger konsekvenser.
    Kom inte och tala om gemenskap nästa gång någon drar en lastbil typ genom Drottninggatan
    det är så fruktansvärt falskt när högern kommer med sånt.

    Då var det många smilfinkar likt Maud som var mån om gemenskap.
    Så fort de gick därifrån så ville de direkt ta allt från alla.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bevare oss alla om Maud planerar en comeback – Hon är sannolikt den politiker som med råge enskilt kostat mest för svenska skattebetalare.

  11. Brorson

    Du skriver att du personligen tycker att det bästa vore att ge allmän amnesti åt alla, som har kommit till Sverige före ett visst datum, även om de fått avslag på sina asylansökningar och hållit sig undan utvisning. Men inser att detta skulle undergräva förtroendet för migrationspolitiken. Det är kanske lätt att ”personligen” tycka som du gör. Det händer ju ofta att man träffar någon tidigare hitkommen invandrare, som man faktiskt är glad att ha träffat. Och så inser man att just den personen hade varit utvisad för 20 år sedan, om de regler som man vill ska gälla från och med nu, hade gällt redan då.

    Chansen att jag hade träffat henne under en semester i hennes hemland, gift mig med henne där, och hon följt med mig till Sverige, är mindre än mikroskopisk. Det är lättare att tänka ”framåt”, att det bara ska gälla dem, som ännu inte har kommit. Men de kan ju faktiskt inte tänka, eftersom de som kanske kommer någon gång i framtiden, kan ha större asylskäl än de som redan har kommit. Man kan inte gång på gång flytta fram datumet för när de nya lagarna ska börja tillämpas. För i så fall blir blir det aldrig.

    Det är inte bara den infödda befolkningen som skulle mista förtroende för migrationspolitiken. Det verkligt allvarliga är att de ”illegala” också skulle mista förtroendet för migrationspolitiken – om de inte redan har gjort det. Varje förslag om ”Allmän amnesti” tas emot som löfte av de illegala om att det är något som förbereds. Det triggar dem, att obstruera maximalt, hålla sig undan och begå brott för att överleva. Med ett otvetydigt besked att de ska utvisas, hade de kanske i stället börjat planera för en framtid i sitt hemland.

    Att tvinga människor att leva i en skuggtillvaro i ständig ovisshet mellan hopp och förtvivlan om deras egen framtid är psykisk tortyr, som kan vara mer svåruthärdlig än risken att drabbas av ett terrordåd i hemlandet. Allmän amnesti har dessutom prövats av andra europeiska länder, bl.a. Spanien, i en fåfäng förhoppning om att en gång för alla få slut på den illegala invandringen. Det blev ett katastrofalt misslyckande. Varje morgon får spanjorerna plocka upp liken på de sydspanska stränderna efter kapsejsade flyktingbåtar.

    Ibland ser man dem, som har lyckats ta sig i land levande, byta kläder så att de ser ut som spanjorer, varefter de blandar sig med folkvimlet i de sydspanska kuststäderna, innan de fortsätter norrut, somliga ända till Sverige. De har lockats hit av de allt högljuddare kraven från vissa svenska politiker om en allmän flyktingamnesti. Spanien torde inte göra om misstaget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag bygger mitt ställningstagande på två saker Brorson – Till att börja med därför att det precis som jag skrivit inte finns stöd för en sådan amnesti hos medborgarna.

      Att jag överhuvudtaget tar upp den beror på det andra skälet – Att lagändringar och/eller ny tillämpning av en existerande lag inte bör ske retroaktivt utan förts från och med ett fastställt datum.

      • Brorson

        Retroaktiv brottslagstiftning är förbjuden i Sverige sedan 1865. Ingen får straffas för en handling, som inte var ett brott, när den begicks. Men detta gäller bara inom straffrättens område. Att ingen skulle kunna straffas, för en handling som begicks innan en lag började tillämpas är ett märkligt påstående. Någon gång måste ju vara första gången en ny lag tillämpas.

        Ännu märkligare blir det, om vi talar om civila rättigheter och skyldigheter, exempelvis inom förmögenhetsrättens och asylrättens område. Som exempel vill du ju själv införa förmögenhetsskatt. Oavsett vad jag tycker i den frågan, måste en sådan skatt – om den införs – ha en retroaktiv verkan. Eller ska man bara betala förmögenhetsskatt på helt nya förmögenheter?

        Inom asylrättens område ska naturligtvis den lag tillämpas, som gäller när ett beslut i ett asylärende tas, oavsett när den asylsökande kom till Sverige. Den asylsökande har ju inte ingått något avtal med konungariket Sverige att han ska erhålla asyl. Konungariket har ingen skyldighet att uppfylla det, som flyktingaktivister och flyktingsmugglare har lovat. I stället bör dessa egotrippade respektive giriga individer spåras upp och dömas till fängelse för bedrägeri – och dessutom dömas att betala skadestånd till dem, som de har lurat.

        Om vi får en lag om allmän amnesti (vilket jag verkligen inte hoppas) ska den naturligtvis tillämpas lika för alla som befinner sig i Sverige vid det datum, lagen träder i kraft. Men inte retroaktivt för dem, som redan har lämnat Sverige – om inte det uttryckligen sägs i lagen.

        Att inte tillämpa en ny lag på samtliga fall, som har inträffat senast när den nya lagen trädde i kraft, utan först fr.o.m. en senare tidpunkt vore ett mycket allvarligt avsteg från principen om allas likhet inför lagen. Vilka ska undantas från lagens tillämpning, och varför just de?

        Jag kan däremot hålla med dig om att EU bör uppträda enat i migrationsfrågan. Men det verkar tyvärr vara lättare sagt en gjort. Och det är tyvärr Sverige som saboterar mest. Det är på tiden att även Sverige lär sig den spanska läxan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det blir ingen retroaktiv verkan vid införandet av en förmögenhetsskatt Brorson då den börjar gälla från ett visst datum oavsett när förmögenheten intjänades – Det som ska beskattas är förmögenhet och inget annat.

          Som du säkert läst dig till så har jag anfört att jag inte vill ha någon generell amnesti därför att stöd för en sådan saknas hos väljarna och då det är väljarna som bestämmer i slutändan så är det så det måste bli.

          • Brorson

            Samtidigt med att en ny lag beslutas, beslutas och från och med vilket datum den nya lagen ska börja gälla. Det står i själva lagen. Om sedan ingen myndighet har tillämpat lagen, men plötsligt börjar göra det några år senare, finns ingen ”amnesti” för sådana fall som inträffade under tiden fr.o.m. det datum lagen trädde i kraft t.o.m. det datum den började tillämpas. Om sådana ”gamla” fall kommer till myndighetens kännedom, ska de bedömas lika som de nyare fallen. Detta gäller såväl domstolar som andra myndigheter.

            I nya lagar brukar det stå att fall, som inträffade och anmäldes till en myndighet innan den nya lagen trädde i kraft, men inte hunnit behandlas av myndigheten före detta datum, ska bedömas enligt den gamla lagen, om en sådan har funnits. Saknas denna passus i den nya lagen, vilket förekommer, ska även så gamla fall bedömas enligt den nya lagen. Så är det med den saken, även om du tycker att det är fel och ”omoraliskt”.

            Det enda undantaget gäller brott. Brott ska alltid bedömas efter den lag, som gällde när brottet begicks. Fanns ingen lag, som förbjöd ”brottet” när det begicks, ska den skyldige frikännas. Det är emellertid ingen brott att vistas illegalt i Sverige. En utvisning (som f.ö. i dessa fall kallas avvisning) på grund av avslag på en asylansökan, är alltså inget straff för något brott, utan en rent administrativ åtgärd. Därför är retroaktiv lagstiftning om hur sådana personer ska behandlas tillåten.

            Du har naturligtvis rätt att tycka vad du vill om sådan lagstiftning. Med med tanke på hur ”illegala” springer omkring och stör ordningen och ställer till annat ofog, utan att bevisligen ha gjort någonting brottsligt (Det har de förstås, men inte blivit avslöjade) och slutligen kräver enorma polisresurser för att spåras upp och utvisas, ter sig en sådan lagstiftning alltmer nödvändig.

            Ju mer saker förhalas, desto ”hårdare” måste de nya lagarna bli. Det bör man kanske tänka på, om man vill ha en human migrationspolitik.

            Jo, jag har noterat att du inte vill ha någon generell amnesti. Och det är bra, Och jag stöder också ditt resonemang om att en sådan skulle sänka förtroendet för migrationspolitiken bland svenskar och flertalet tidigare hitkomna invandrare. Men jag har försökt tillföra ytterligare en aspekt, nästan att det skulle ge helt felaktiga signaler både till de gömda och till flyktingsmugglarna och deras framtida kunder.

            Eftersom polisresurserna bara räcker till tvångsavvisning av en bråkdel, behövs det mycket tydliga signaler till de gömda: Ni har inget att vinna på att fortsätta att gömma er. Åk hem frivilligt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har svårt för att förstå varför du lägger så mycket krut på att debattera det jag i inlägget säger inte är möjligt därför att den linjen saknar väljarstöd.

            Vad hade du tänkt dig uppnå med det Brorson?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.