Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tror Anders Ågren att Umeåborna är lättlurade?

Jag har intensivt följt debatten om Moderaternas kritiserad film om den påstådda situationen i Umeå publicerad på deras Facebooksida och efter att ha gjort så väcks definitivt frågan om Anders Ågren tror att Umeåborna verkligen är så lättlurade som han tycks tro.

Därtill verkar Anders helt ha glömt att Umeå är en universitetsstad vilket med all sannolikhet innebär att Umeåborna är svårare att lura än många andra.

Att negativa saker sker även i Umeå är helt naturligt men till skillnad från många andra städer är problemen i Umeå väldigt små samtidigt som myndigheter och kommunen koordinerade av Umeå Brå vilket Anders Ågren sitter i styrgruppen för tar itu med saker långt innan dessa blivit till de problem Anders Ågren felaktigt påstår existerar.

Därför villa jag med bestämdhet påstå att det Anders Ågren och Moderaterna ägnar sig åt lika populistiskt som det är oärligt och gravt felaktigt.

Att Edward Riedel trots massiv kritik från flera instanser – Bland dem sociologen och kriminologen Tage Alaletho vid Umeå Universitet och VK:s  ledarskribent Petter Bergner hävdar att det Anders Ågren och M anför är sanningsenligt är inget annat än skamligt.

Sedan kan man fråga sig hur länge det kommer att ta innan Moderaterna i denna valrörelse kastat sönder den första rutan i det glashus man sitter i för att fjärma sig från verkligheten utanför – Frågar du mig är denna händelse denna första sten.

Moderaterna vill skära ner socialtjänstens anslag rejält och tvärt emot oss socialdemokrater slakta Fältgruppen som är ett av de bästa verktyg kommunen har använt sig av för att undvika att det som Anders Ågren påstår händer aldrig inträffar.

Att M vill skära ner beror givetvis på att man därigenom vill skapa utrymme för skattesänkningar för de mest välbeställda – Men att därifrån publicera de osanningar man nu far far fram med trots att man vet att en Moderat budget helt skulle sakna medel för att genomföra de åtgärder Anders Ågren påstår sig vilja genomföra måste ligga bra nära gränsen för hyckleri.

Med det sagt hoppas jag att Umeåborna tar detta till sig och en gång för alla inser att Anders Ågren och Edward Riedel är politiker som ingen kan lita på.

Avslutningsvis vill jag framföra mitt deltagande i sorgen till alla kloka Umeå-moderater som nu tvingats inse att deras lokala partiledning saknar moral och etik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

82 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Du själv Anders har väl i allra högsta grad visat att man inte kan lita på dig.
    Förstår att du därför hamnade allra sist på partiets lista,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida det går att lita på mig överlåter jag till väljarna att avgöra Jonny.

      • Krister

        Du måste visa upp dig i verkligheten genom
        folders, posters och helsidor i VK mfl om det
        skall lyckas.
        Har du en marknadsplan och en kampanjledare?

  2. Sven

    Det finns många inom m som har mer främlingsfientliga åsikter än delar av SD. Har man sett de ledande personerna i deras ungdom och hört deras åsikter bakom lyckta dörrar så är man inte förvånad över strävan mot ett mer polariserat samhälle.
    Däremot är man GRYMT blåögd eller inskränkt om man inte sett eller åtminstone hört polis och socialförvaltning rapportera om de KRAFTIGT ökade problemen.
    Bara att ta till sig fakta. Sedan kan man diskutera hur man ska bryta trenden. Jag tror inte på att ta fram en lokal Trump som ökar polariseringen. Jag tror heller inte på in (s)öl (s)irrande (s)amling som låtsas att det inte finns några problem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som rapporterats är att det finns en oro för att problemen ska öka och det är därför som vi i Umeå reagerar innan saker blir till ett problem Sven.

      Lyssna och lär av det Tage Alalehto säger så förstår du vad jag menar.

      • Sven

        Nej Anders.
        Även om du tydligen är helt i mun mot information som inte passar dig och din uppfattning så finns den. Fast då måste man ju våga ta till sig i informationen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som beskrivs av moderaterna är kraftigt överdrivet och beskriver på inget sätt det som sker i Umeå.

          • Krister Rosengren

            10 feb 2018:
            – BROTTSLIGHET. Joel Berglund vid Umeåpolisen meddelar att det varit ett rejält slagsmål mellan flera personer på Umeå stadsbibliotek – Väven. Två personer har förts till sjukhus och tre personer har frihetsberövats.

            Enligt uppgifter från vittnen på plats ska en kniv ha använts i slagsmålet. Vittnen berättar också om att en person ska ha setts ligga på golvet och att det ska ha varit blod på platsen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad vill du säga med den kommentaren Krister – Ingen har påstått att det aldrig förekommer brott utan blott och allena att den statistik Anders Ågren och moderaterna hänvisar till är felaktig.

          • Sven

            Anders
            Läs igen
            Jag fördömer m-filmen. Den är ett osmakligt försök till billiga poäng som är värdig organisationer osmakligare än SD.
            Det ändrar inte fakta.
            Vi är idag i Umeå relativt förskonade från de problem andra städer av Umeås storlek har MEN de problemen är på KRAFTIG frammarsch även i vår stad.
            Vi behöver ta tag i dem innan det är för sent. Inte överdriva dem och polarisera (m mfl) eller blunda och låtsas som om de inte finns (s+v+mp+Fi+ap osv).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bra Sven – Då missförstod jag dig då jag kanske läste för snabbt och för det förtjänar du givetvis en ursäkt – Förlåt.

            Precis – Vi har potentiella problem men det som är bra med Umeå är att vi här tar tag i saker innan de blivit till problem vilket är precis vas som skett med UmeåBrå som framgångsrik koordinator.

        • Michael Rönnlund

          Sven du vet inte vad du pratar om. Är du moderat kanske?

          Kriminologen Tage Alalehto kritiserar Moderaternas film om Umeå och säger – Den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder.

          Den är i stort sett felaktig och den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder. Det finns ingen anledning att måla upp Umeå som en otrygg stad, för det är i själva verket en trygg stad. Om man tittar på officiell myndighetsstatistiken finns det ingen grund för detta, säger Tage Alalehto.

          Enligt den statistik som finns tillgänglig syns heller ingen snabb utveckling av brottsligheten i Umeå. När det gäller till exempel våldsbrott, utpressning, bilbränder och bilstölder ligger Umeå lägre eller betydligt lägre än riksgenomsnittet.

          https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/kritik-mot-moderaternas-valfilm-om-umea

          Tilläggas bör att Moderaterna vill ha längre öppettider på krogen en plats där risken är störst att råka ut för brott. Moderaterna uppmuntrar till ett otryggare samhälle med sådana förslag så det var nog inte så noga det där med om Umeå är en trygg eller otrygg stad.

          https://www.vk.se/plus/2268843/krogkon-otryggaste-platsen

          • Sven

            Michael
            Om du läser så ser du att jag tar avstånd från m’s film och politik. Att du får det till att jag är sympatisör med partiet visar vilken nivå du vill ha på debatten och hur intresserad du ör av sakfrågan.

            Vill du inte lyssna på de som är ute i verkligheten så slipper även du. Titta själv på deras rapporter. I annat fall kan du själv prata tex med polisen och soc. Även om m syniskt överdri och försöker polarisera så finns idag problem. Och framförallt – de växer lavinartat. Man kan göra som m och få det till ett vi-mot-dom-problem, men kan göra som du och andra vänstermänniskor – blunda och förneka eller så kan man ta till sig det och faktiskt försöka jobba med att försöka bryta det. Innan det är för sent.

            Men blunda på… Precis som etablissemanget gjorde då de lät SD växa till den varböld med makt de nu är.

  3. Bertil

    Moderater är ofta väldigt empatilösa.
    Kritiken ärxså klart riktad för att Umeå har sossestyre.
    Anders och Riedl är ju tyvärr väldigt konstiga. Tror de är födda i farstun då morsan var borta.

    De kommer ju med skrattretande dumma saker. Tycker de ska fortsätta så då utgör de ingen fara.

    Då var det kommunalpolitiken igen som gällde. Suck!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som politiker måste man bry sig om både rikspolitik och kommunpolitik Bertil då allt sitter ihop i samma system – Vill man se förändring måste man precis som Palme gjorde jobba brett för att skapa en majoritet för grundprinciperna för den sorts samhällsbygge man vill åstadkomma – Vilket är precis vad jag gör.

  4. jonas

    Man brukar ju säga finansvalpar. Vad ska man då kalla dessa två moderater? Moderatvalpar/broilers?

  5. Alexander

    ”vilket med all sannolikhet innebär att Umeåborna är svårare att lura än många andra”

    Menar Anders att folk som studerar är svårare att lura än de som inte gör det? I så fall är han fördomsfull och har en människosyn som är beklaglig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att i generella termer påstå det är ingen fördomsfull människosyn Alexander.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Definitivt inte Krister – All statistik visar att majoriteten av alla våldsbrott begås av svenskar.

          • Krister

            Både Peter Springare och Tino Sanandaji fick kritik för att underblåsa rasistiska och invandrarfientliga stämningar i sociala medier – även om det råder enighet om de centrala siffrorna: att det är 2,5 gånger så vanligt att personer födda i utlandet är registrerade för brott jämfört med dem som har två svenska föräldrar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då beror det i sådana fall på vad man räknar som svenska föräldrar och på om de som utfört brottet är svenskar eller inte Krister.

            Sedan kan jag inte se någon vits överhuvudtaget i att diskutera brottslingarnas etniska ursprung som en lösning på något problem. Ska problemet lösas måste vi både förebygga de socioekonomiska levnadsbetingelser som utgör grogrund för brottslighet samtidigt som vi blir duktigare på att identifiera potentiella brottslingar innan brotten begås samt säkerställer att de som begår brott straffas ordentligt så att det avskräcker från brott.

            Sedan är även denna kommentar utanför inläggets ämne vilket jag vill att du ändrar på i framtiden till förmån för kommentarer som hör till ämnet.

  6. Alexander

    Anders får gärna förklara hur han tänker kring vilka som är lätta att lura och inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs inlägget Alexander och ta dig en funderare så hittar du svaret då det redan står i inlägget.

  7. Gruvan.

    Varför är nämnde-män så ynkliga människor?
    Att straffa folk som själv-medicinerar verkar vara det ända som dom duger till.
    Jag har fått tag i ett provrör med arsenik.
    I Kulla skogen får man inte ens rida häst. Nu funderar jag på att hälla ut skiten i skogen.
    Det är ändå så lite att jag inte kommer bli straffad. Bolidens advokat kommer fria mig från alla misstankar.
    Puss och kram från mig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett ironiskt inlägg som nu är publicerat vilket jag antar är vad du ville Gruvan.

  8. Petter

    Inte för jag sympatiserar med dig eller S men i denna fråga håller jag med, detta medför inte att jag på nåt sätt byter sida . Men ifrågasätter Anders och Edvards vara i politiken lika mycket som Hans L. Detta var ett riktigt bottennapp. Givetvis ska man va på tå och göra lite mer än man gör idag, för det är alldeles för lite.Detta var ju direkt ingen väljarmagnet ,lika lite som Hans L när han slår sig för bröstet och skryter vilken ekonomi de fixat. Dra ner det mesta på både skolor och äldreomsorg så blir det ju pengar över. Som att pinka på sig ,först värmer det sen kommer kylan. Men det är ju val i år så alltid lurar han nån.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hans och mina partikamrater har gjort ett bra jobb med att skapa ordning och reda i ekonomin vilket initialt kostar på – Vi står väl rustade för framtiden och min tro är att vi nu under full kontroll kommer att klara av alla utmaningar som finns med hjälp av det budgetutrymme som tillskapats.

      Sedan har vi inte dragit ner på varesig skolan eller omsorgen utan valt att inte fullt ut ge de anslag respektive verksamhet äskat om för att inte skuldsätt oss utan istället hålla oss inom den totala budgetramen.

  9. Michael Rönnlund

    Snacka om att begå politiskt självmord. Man kan faktiskt se % försvinna från Moderaternas valresultat. Inget jag blir ledsen över men att vara så korkad att man på detta idiotiska sätt väljer att beskriva verkligheten i Umeå gör att man häpnar över den låga intelligens dessa människor måste besitta.

    Alla vet att Umeå är en trygg stad att leva i.

    Kriminologen Tage Alalehto kritiserar Moderaternas film om Umeå och säger – Den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder.

    Den är i stort sett felaktig och den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder. Det finns ingen anledning att måla upp Umeå som en otrygg stad, för det är i själva verket en trygg stad. Om man tittar på officiell myndighetsstatistiken finns det ingen grund för detta, säger Tage Alalehto.

    Enligt den statistik som finns tillgänglig syns heller ingen snabb utveckling av brottsligheten i Umeå. När det gäller till exempel våldsbrott, utpressning, bilbränder och bilstölder ligger Umeå lägre eller betydligt lägre än riksgenomsnittet.

    Men när det gäller narkotikabrott syns en ökning de senaste åren.

    – Ja, det finns en betydlig ökning men jag tror att det helt och hållet beror på att polisen i Umeå lagt större spaningsresurser på knarkbrott än riket i övrigt och det påverkar statistiken, säger Tage Alalehto.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/kritik-mot-moderaternas-valfilm-om-umea

    Bra att Umeborna redan nu får reda på att Moderaterna valt att använda sig av Fake News i sin valplattform.

    Statsvetaren Magnus Blomgren menar att Moderaterna i Umeås valvideo talar för en trend för hur partier för ut sitt politiska budskap.
    – Tyvärr är det väl så att det är skräckbilder som går hem bäst, säger han.

    En annan reflektion Blomgren gör när det gäller videon, är frågan om vem den riktar sig till. För budskapet i videon handlar till stor del om rikspolitiska frågor.

    – Det är intressant eftersom Anders Ågren är kommunalpolitiker och det är ganska få av de här frågorna som egentligen har med kommunalpolitik att göra. Kommunfullmäktige bestämmer inte hur många poliser vi ska ha på gatorna eller hur hårda straff vi ska ha. Det är frågor som hör till en annan nivå, säger Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå universitet.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/statsvetaren-skrackbilder-gar-hem-bast

  10. Kicki

    Ja dom måste va fruktansvärt lättlurade,dom röstar ju in er som styrande i ume politiken ,det säjer ju allt om både förstånd och hur lättlurad dom är. Tyvärr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är din åsikt Kicki – Övriga tycker att det är så det ska vara om man vill ha en bra politik.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag menar på att man ska rösta på Socialdemokraterna om man vill se ett solidariskt och jämlikt samhällsbygge där alla människor har lika värde växa sig starkt.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Då vi kommer till generaliseringar om andra människor, och kanske framför allt grupper av människor, börjar det bli både problematiskt och farligt. Genom att dra allmänna slutsatser utifrån enstaka företeelser eller enstaka människor, är vi varken logiska eller ger uttryck för en god människosyn. Då vi uttrycker oss svepande om människor, oavsett vilken relationen till människan, eller människorna, vi har så begår vi ett generalfel: vi blundar för individen och tillskriver denne egenskaper och förmågor som denne, troligtvis, inte har.”

        https://motargument.se/2015/09/06/generaliseringar-och-dess-konsekvenser/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det beror helt på i vilket sammanhang generaliseringarna används Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Så i vilka sammanhang är det OK att generalisera om en grupp människor ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ta dig en funderar på det Jonny – Men i många – T.ex när man rent ideologiskt motiverar varför totalen av samhällsbygget bör se ut på ett visst sätt.

            Min rekommendation till dig är att sluta märka ord och försöka debattera små stycken av sakfrågor för att istället övergå till en mer generell ideologisk debatt om vad som bör genomsyra ett gott samhällsbygge – Dvs. ett debattformat du aldrig ägnar dig åt då ditt enda mål är att försöka misskreditera och trampa på människor utan att komma med egna konstruktiva lösningar.

  11. Alexander

    ”Det beror på i vilket sammanhang det sker”

    Berätta gärna när det är okej och inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den diskussionen hör inte till det jag anfört i inlägget och att följa det villospår du försöker lägga ut för att avleda debatten från ämnet jag skrev om är inget jag tänker göra vilket jag påpekat för dig många gånger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser vad jag skrivit så beror det på i vilket sammanhang det görs i Alexander.

      Det underliga med dig är att du försöker lägga stor vikt vid enskilda ord och meningar för att undvika att prata i stora drag om hur framtidens samhällsbygge bör se ut sett till totalen.

      • Jonny Disenfeldt

        Ett tips Anders.

        För den som vill bli politiker är det oerhört viktigt att lägga stor vikt vid enskilda ord och meningar som man yttrar, förstår man inte det är man en vandrande måltavla som snabbt blir nedskjuten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Har du den inställningen förstår jag varför du alltid får saken om bakfoten Jonny – Politisk debatt ska alltid hållas på det sätt Palme använde sig av där den ideologiska debatten om det totala samhällsbygget alltid stod i fokus.

          • Krister

            Palme med sin överlägset arroganta debatteknik…
            Skiljer sig inte från Carls Bildt.
            Men så växte de upp i samma miljö.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Palme var inte arrogant utan bara bestämd och oerhört kunnig och driven – Till och med i sakfrågorna vilket många beskyllde honom för att inte vara.

  12. Alexander

    Anders

    Om enstaka ord inte är så farligt så varför ägnade du ett inlägg åt Hanif Bali som sagt syltryggar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt försöker du blanda bort korten Alexander – Den sortens taktik fungerar inte på mig vilket du borde vara medveten om vid det här laget då du under lång tid kommenterat det jag skriver.

  13. Alexander

    Anders

    Fast det är väl inte att blanda bort korten? Du gick ju hårt åt honom pga ordvalet? Så fort någon ger dig mothugg så kör du alltid med samma ursäkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är upp till var och en att avgöra men i just detta fall åtskilliga då drevet mot honom för detta tilltag blev stort från alla håll inklusive den egna partiledningen.

  14. Alexander

    ” Det är upp till var och en att avgöra”

    Då avgör jag att du har fel.

    ” drevet blev stort”

    Inte speciellt. Många som instämmer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är en fri man Alexander och din uppfattning är din och den har jag varken tid eller lust att ödsla kraft på att förändra då det skulle stjäla den tid jag har tillgodo för att se till att vi Socialdemokrater gör ett kanonval.

  15. Alexander

    Anders

    Generellt sett så är zigenare mer stöldbenägna än svenskar. Är den generaliseringen okej?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det bär du som påstår det Alexander inte jag. Sedan heter den folkgrupp de tillhör romer och inget annat.

      • Krister

        Åldringsbrott i hemmet genom att påstå att man kommer
        från hemtjänsten eller vårdcentralen, stöld av väskor vid
        bankomat eller i livsmedelsbutik genom att vilseleda den äldre.
        Några brott där det är vissa grupper som har specialiserat sig.
        MÅNGA drabbas!!!!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sett till totalen har antalet grova våldsbrott minskat enligt statistiken Krister och att försöka skylla allt på invandringen är en återvändsgränd.

          Alla problem går att lösa – Själv har jag presenterat många genom åren – Vilken är din lösning.

          • Krister

            Jag vill stoppa ny invandring.
            Skicka ut alla som redan är här.
            Givetvis finns det undantag.
            Det går att lösa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Härmed är din åsikt publicerad – För egen del har jag presenterat en helt annan lösning även om jag uppskattar ditt ärliga svar om vad du vill göra.

  16. Alexander

    Anders

    Jag undrar om du anser att generaliseringen är okej?

    ”sedan heter den folkgrupp de tillhör romer”

    Många av de kallar sig zigenare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Romer är den korrekta benämningen och därutöver vill jag att du håller dig till ämnet i inlägget.

  17. Alexander

    ”Romer är den korrekta benämningen”

    Enligt vem? Varför säger då de själva zigenare? Är generaliseringen okej att göra eller inte? Du vill inte svara…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Använd vilket ord du vill men benämningen är ändrad sedan länge om du googlar runt – Då på precis samma sätt som benämningen av samer med flera folkgrupper.

      • Krister

        Zigenare, politiskt korrekt romer, är ett vandringsfolk som har sitt ursprung i nordvästra Indien. Ordet kan härledas till grekiskans atsinganos, som betyder ungefär ”de som inte vill ha kontakt med någon”
        De flesta bryr sig inte ens om vad gadje (ickeromer) kallar dem. Romer från Rumänien kallar sig själva zigenare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Din åsikt och förklaring härmed publicerad och den får stå för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.