Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trumps skyddstullar kan eventuellt leda till något bra.

Donald Trumps införande av skyddstullar på stål och aluminium behöver inte nödvändigtvis vara av ondo om de övertid leder till något som är bra för både nationer, dess medborgare och för vår miljö.

I det korta perspektivet och fram tills dess prestigefulla politiker kommit till sans är de däremot av ondo och leder sannolikt till ett handelskrig som med all säkerhet att bli både smutsigt och göra människor på olika håll i världen arbetslösa samtidigt som de skapar enorma kreditförluster för världens banker och låneinstitut.

Kan vi däremot konvertera detta till ett läge där det som säljs på respektive marknad (läs USA, EU, Asien, Afrika och Latinamerika) tillverkas på respektive marknad och så nära slutkunden som möjligt så är jag övertygad om att alla blir vinnare och att den största vinnaren blir vår miljö.

Dessutom skulle en sådan ordning innebära att det som säljs på respektive marknad skapar både arbetstillfällen och skatteintäkter på den marknaden och därtill kortare transporter och mindre skadliga utsläpp.

Jag är på inget sätt någon suporter till Trump men det finns faktiskt en poäng i hans påstående om att USA bör gynnas både sysselsättningsmässigt och skatteintäktsmässigt av allt det som säljs och konsumeras där – Då på precis samma sätt som andra marknader ska gynnas på samma sätt av det amerikanska företag säljer där.

Precis som jag anfört i ett antal tidigare inlägg främst relaterade till klimathotet tjänar alla på ett upplägg där företag tillverkar så nära slutkonsumenten som möjligt.

På samma sätt som detta över tid kommer att innebära att t.ex svenska företag startar tillverkning i USA för att slippa undan importtullar för det som säljs där ska givetvis det omvända inträffa för amerikanska företag som önskar sälja i EU och Sverige utan att drabbas av skyddstullar.

Ska det ske måste dock inblandade politiker tänka i nya banor och släppa allt vad prestige heter för att istället göra det som är bäst för samhällsbygget.

För mig råder det inga tvivel om att ett svenskt företag som har tillverkningsenheter på flera håll runt om i världen fortsatt skulle kunna bibehålla sina nuvarande vinstnivåer före skatt i stort sett ograverade med ett sådant upplägg.

I den bästa av världar bör alla företag som önskar sälja sina varor eller tjänster på en specifik marknad tillverka dem där för att bli en närande del av det landet. Därtill skulle en sådan ordning innebära att det lir svårare än idag för företagen att skatteplanera på ett sätt som bara berikar ägarna och inte samhället.

Det är baserat på detta min rubriksättning ser ut som den gör.

Avslutningsvis tror jag att en ordning likt den jag föreslår skulle skapa jämlikare samhällsbyggen på betydligt fler platser på jorden än de gör idag – Då därför att världens företag inte längre kan utnyttja billig arbetskraft i ett land för att sedan sälja dyrt i ett annat land enbart i syfte att maximera sina vinster.

Nyliberala idéer och doktriner har sett till att världens företag ensidigt kunnat maximera sina vinster genom att flytta arbetstillfällen till låglöneländer och göra människor arbetslösa i det land där varorna och/eller tjänsterna ska konsumeras.

Med Donald Trumps skyddstullar kan dessa nyliberala idéer som enbart gynnar de rika snart vara döda och begravna och ersatta av idéer som bygger bättre och mer jämlika samhällen.

Att detta innebär att vi måste tänka om radikalt och sluta jämföra handelsbalanser är en självklarhet – Till och med lika självklart som att det finns lika många vinnare som förlorare i det system som styr världens handel i dagsläget.

I ett modernt samhälle ska vi inte ha vinnare och förlorare utan enbart vinnare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

68 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Du som är en mästeranalytiker, vad beror Inizios och Demoksops senaste siffror på?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ska jag återkomma till men avvikelserna är små och därtill åtminstone i Inzios fall inte statistiskt säkerställda.

      Jag står stadigt kvar bakom den utfästelse jag gjort tidigare – Dvs. S +35% och SD runt 10%.

      • Jonny Disenfeldt

        Om det vore val i dag skulle S få 26,4 procent av rösterna, en minskning med 2,1 procentenheter från förra månaden. -2.1% !!!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Valet är den andra söndagen i september Jonny och det är nu det riktiga valarbetet startar – Det arbete som innebär att valresultatet kommer att bli som jag förutspått sedan länge.

          • Krister

            ”Sverigedemokraterna ökar mest i opinionen enligt en mätning från Demoskop som gjorts på uppdrag av Expressen. Partiet går framåt med hela 3,2 procentenheter.”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Från en Undersökning till nästa rör de sig i regel kraftigt nedåt eller uppåt men i slutändan pekar deras trend nedåt – Med det sagt kvarstår jag vid den utfästelse jag gjort för länge sedan.

  2. Alexander

    Fast du vill ju inte ha några nationer och gränser, varför ska då enskilda länder gynnas?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med var diskussionen om länder och gränser inte bestämd utan snarare hypotetisk. I mitt förslag gynnas inga specifika länder – Snarare alla länder.

  3. Bertil

    Intressanta teorier Anders och välkommen in i aktuella dagshändelser.
    Det var ett tag sen.

    Det mest sensationella är att Nordkoreas ledare vill träffa Trump, vilket är en enorm prestigevinst för Trump.
    Lägger man då importtullarna så lär Trump vinna många stilpoäng bland vanligt folk i USA att han dessutom hyllade Sverige och den socialism som byggt upp vårt Land är väldigt positivt för sosialismen.

    Vart ”tullfrihet” tar vägen blir intressant
    Jag ser detta mer som ett storföretagskrig än som ett krig där man försöker skydda arbetskraften.

    Storföretag har väl aldrig visat det intresset men använder det som skäl samtidigt som man med kapitalbildning gör allt för att bli av med folk på sina företag.

    Nu är man för okunnig inom detta tullkrig
    Man får hoppas det leder till nåt positivt.

    Kanske bäst lyssna på vad Jonas Sjöstedt säger han ger bättre stöd för
    Folket som helhet än vad sossar visat sig göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som jag ser kan slutresultatet bli positivt om vi gör som jag skriver om Bertil.

  4. Alexander

    Anders

    Socialdemokraterna har backat nästan 10% i Inizio. Du vet väl skillnaden på % och % enheter?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förändringen är 0,1 Alexander och därtill inte statistiskt säkerställd och att du i vanlig ordning vill försöka förvirra förvånar föga.

      • Jonny Disenfeldt

        Matematik har du alltid svårt för Anders.

        Om det vore val i dag skulle S få 26,4 procent av rösterna, en minskning med 2,1 procentenheter från förra månaden.

        Partiet tappar 2.1 procentenheter. Partiet har alltså tappat ca 7.4 procent av sina väljare (2.1/28.5).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det beror på vilken undersökning man refererar till – I den ena av de nyss presenterade är tappet 0,1% och därtill inte statistiskt säkerställt.

          Sedan vill jag att du håller dig till ämnet för inlägget från och med nu istället för att försöka avleda debatten från det jag skriver om.

  5. Alexander

    Vad tycker Anders om vår nya minister som ”slarvat” med medlemssiffrorna och därmed ” råkat” få för mycket i bidrag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det har jag aldrig skrivit och skulle det bli aktuellt ska jag kommentera det – Håll dig till ämnet i bloggen om du vill debattera har jag sagt åt dig ett stort antal gånger – Så även nu.

  6. Brorson

    Varför tar du inte åt dig äran av att ha arrangerat det kommande mötet mellan Trump och Kim Jung-un? Senast igår skrev du ju att regeringen brukar läsa dina blogginlägg och brukar handla därefter. Och beskedet om det kommande mötet mellan Trump och Kim Jung-un kommer ju bara ett par dagar efter Löfvéns möte med den amerikanske presidenten. De hade ju ett förtroligt möte utan media närvarande. Om vad som avhandlades under det mötet råder ju sträng sekretess.

    Vad svenska journalister uppenbarligen inte vet, fastän det är lätt att ta reda på, är att den svenska ambassaden i Nordkorea inte bara representerar Sverige utan även USA, som saknar egen ambassad i landet. Man kan småle åt Margot Wallström och hennes ”feministiska” utrikespolitik, men när hon för en tid sedan sa att konflikten mellan USA och Nordkorea borde lösas genom förhandlingar mellan de båda länderna, Detta är inte det vanliga feminstsnacket…

    Återigen en framgång för ”mannen bakom allt” Anders Forss. I den nya feministiska världen är det int längre ”kvinnan bakom allt”, som styr världen. Sedan må det vara så att Forss och EU:s handelskommisionär Cecila Malmström, L, har intagit diamentralt motsatta extrempositioner i synen på handel och internationella transporter. När Malmström nu blåser till handelskrig mellan EU och USA (utöver det handelskrig vi redan har med Ryssland), tycker även Moderaterna EU-parlamentariker (glömt namnet) att hon har gått för långt.

    Trump sa efter Löfvéns besök att Tyskland bara bidrar med 1 % av sin BNP till försvaret, medan USA betalar 4,3 %. Trump har genomfört stora skattesänkningar i USA för att locka tillbaka amerikanska företag. Men dessa skattesänkningar måste finansieras. Och det är en uttalad strategi från Trumps sida att de europeiska Nato-medlemmarna ska betala vad deras eget försvar kostar. Vilket f.ö. gäller Sverige också, fastän vi inte är med i Nato. Men Sverige ökar försvarsanslaget, vilket Tyskland tydligen inte gör.. Vi ska inte behöva be Nato om hjälp vid minsta incident. Något måste vi klara själva.

    Trump sa också att vill inte Tyskland ta en större del av det ekonomiska ansvaret för sitt eget försvar genom att höja försvarsanslagen, så får Tyskland betala på annat sätt. Löfvén vill naturligtvis inte att svensk ekonomi ska drabbas dubbelt upp, både genom beslutade höjningar av försvarsanslagen och genom de nya ståltullarna. Några löften om undantag för Sverige fick Löfén dock inte.Vem representerar Cecilia Malmström, egentllgen – EU, Sverige eller Tyskland? Hon försöker ju driva in Sverige i ett handelskrig mot USA på Tysklands sida,

    USA kan mycket väl tänkas komma att straffa Sverige för att vi nu tydligen har två utrikesministrar: Margot Wallström och Cecilia Malmström, som driver helt olika handelspolitiska linjer. Den moderata EU-parlamentarikern varar med rätta för att den som startar handelskrig också får räkna med att det blir en upptrappning som alla förlorar på. Vilket f.ö är ytterligare ett argument för min linje i regeringsfrågan: Om inget av blocken får egen majoritet i höstens val, är en tvåpartiregering mellan S och M den bästa lösningen.

    Redan under 1950-talet anklagade Tage Erlander, s, Folkpartiet (som L då hette) för att förespråka en ”äventyrlig” utrikes- och försvarspolitik. L är idag inte bara extrema Nato-vänner. Man har dessutom en EU-kommisionär, som försöker driva fram ett handelskrig mot det ledande Nato-landet: USA: Vem ska försvara oss mot USA, om L får bestämma?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du försöker dig på i början av din kommentar är på gränsen till ett rent personangrepp om det inte redan passerat den gränsen.

      Jag har mycket svårt att förstå hur du ens kan uppröra dig över att frågor jag länge drivit blir till realpolitik och därtill på de skäl jan anfört?

      Jag tror att alla som lyssnade till nyhetsrapporteringen runt mötet mellan Löfven och Trump förstår att Sverige via sin ambassad hjälpt USA i Nordkorea.

      Att varje land i egen regi ska svara för sina gemensamma försvarskostnader för att bygga upp sina försvar är en självklarhet – Lika självklart som att NATO:s gemensamma kostnader ska bäras av varje land i förhållande till deras storlek.

  7. Alexander

    Nu är ironi personangrepp. Däremot är uttalanden om moderaters psykiska hälsa tänkvärda inlägg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror på i vilket sammanhang det är skrivna Alexander – Ett personangrepp riktar sig till en specifik person.

  8. Krister

    ”Jag har mycket svårt att förstå hur du ens kan uppröra dig över att frågor jag länge drivit blir till realpolitik och därtill på de skäl jag anfört?”

    Jag kan också gissa att det blir jul i år också men
    tar inte åt mig äran när Kalle Anka visas på julafton kl 15.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den som tror att jag försöker ta åt mig äran tror fel Krister för det är inte det jag försöker göra. Det enda jag är glad över är att det jag drivit länge blir till realpolitik användandes samma argument som jag använt hela tiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förändringen är -0,1% Alexander och att påstå något annat är löjligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag sett var tappet 0,1% men vid tillfälle ska jag kolla saken ordentligt.

      Sedan spelar det mindre roll när det riktiga valarbetet påbörjas just nu i skrivande stund – Efter valet kommer det med all sannolikhet att bli som jag förutspått – S +35% och SD runt 10%.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst den för länge sedan Alexander och vet därmed att jag har helt rätt.

  9. Brorson

    Eftersom diskussionen redan har avlägsnat sig från ämnet, vill jag svara på en kommentar, som skrevs under gårdagen. SD må vara ett ungt parti, men ibland undrar man vilket Sverige SD egentligen vill ha. En del svenska sverigedemokrater liknar de unga ryska kommunister, som tror att de vet allt om sovjetkommunismen, både bra och dåligt, fastän de aldrig har bott i Sovjetunionen.

    Iofs vet jag inte hur gammal sign Alexander är, men igår skrev han med adress till Anders Forss: ”Du vill inte ta till dig den påverkan Islam har på Sverige. Varför? Existerar inte könssegregering i skolan, borttaget fläskkött osv? Du har fått åtskilliga bevis men ändå slår du ifrån dig. Återigen, varför?” I det här fallet måste jag försvara Anders Forss. Har du verkligen bott i det Sverige, som fanns före syndafloden, Alexander?

    Jag tänker ofta att det som angriparna tror är angrepp på muslimska seder, som förefaller har kommit med de senaste decenniernas muslim-invandring, egentligen är försåtliga angrepp på gamla goda svenska och kristna seder. Som vissa sverigedemokrater har hängt på, utan närmare egen eftertanke. Jag undrar bara vad framtidens sverigedemokrater kommer att säga. De, som nu är små dagisbarn, som får lära sig att små pojkar egentligen är små flickor, som är födda i fel kropp, och helst bör ”könskorrigeras” genom amputation av en viss kroppsdel.

    Om de framtida sverigedemokraterna då råkar bevista ett religiöst torgmöte med något hundratal åhörare, och hör predikanten säga ”Till man och kvinna skapade han dem”, blir kanske de då fullvuxna sverigedemokraterna livrädda och tror att islam har tagit över hela Sverige. Att panik kommer att utbryta bland genuspedagogik-indoktrinerade ateister, kan jag förstå. De är livrädda för att gamla svenska sedvänjor, som de har lyckats utrota, ska dyka upp i muslimsk skepnad.

    Men handlar det då inte om religionsfobi snarare än om islamofobi? Fobi är en stark och obe.fogad rädsla för någonting som egentligen är ofarligt . Nu har hela Sverige drabbats av något slags kollektiv Solnadom-fobi. Fullständig panik. Islamisterna har infiltrerat det svenska rättsväsendet och har redan börjat döma efter sharialagar. Jag hår återigen läst domen, och reagerar nu mot att försvarsadvokatens plädering saknas. Om det inte är den, som blivit till domskälen. Än sen,då? Rätten har trott mer på försvararen än på åklagaren. Det är inte alls ovanligt

    Vad juridiskt okunniga personer inte vet , är att i svensk lag och rättspraxis finns ingenting som heter ”frikänd”. Den åtalade mannen har inte blivit ”frikänd”. Åtalet har ”ogillats”. Likväl förekommer ordet ”frikänd” på två ställen i domen, exempelvis ”Åklagaren har därmed inte lyckats
    styrka åtalet och XX ska frikännas.”I en korrekt skriven dom hade det stått ”Åklagaren har inte lyckats styrka åtalet, som därmed ska ogillas”. Det står ingenstans i domskälen att XX är ”oskyldig”

    Åtalet har ogillats med minsta möjliga marginal. Och det är helt enligt svensk lag. Jag minns en tidigare ”rättsskandal”, när en enig rätt, inkl två nämndemän från SD, hade ogillat ett åtal mot en afrikansk man för misshandel av hans svenska flickvän. De båda sverigedemokraterna fick ta emot en störtskur av kritik – dock ej från sina egna partikamrater, som tydligen visste bättre – för att inte ha dömt efter partiprogrammet. De hade dömt efter lagen.

  10. Alexander

    ”vet därmed att jag har helt rätt”

    Det står tydligt att Socialdemokraterna får 26,4 av Inizio. Det är i Demoskop de tappar 0,1. Klarar du av att erkänna det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se föregående svar och från och med nu vill jag att du håller dig till ämnet i inlägget i dina kommentarer.

  11. Alexander

    Anders

    Nu har du chansen att erkänna att du hade fel om Inizios mätning. Tar du den?

    ”Efter valet kommer det med all sannolikhet att bli som jag förutspått”

    Finns det en risk att du har fel? I så fall, hur liten är den? 5%?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har förvisso blandat ihop Demoskop och Inzio men rent generellt spelar det ingen roll för den förutsägelse jag gjort sedan länge då ingen av förändringarna påverkar den trend jag angett och som kommer att ge det valresultat jag förutspått.

  12. Ville-Valle

    …ja du Anders Forss, det är väl bara att du tar Donald Trump i kragen och uppfostrar honom i rätt tänkande. Du har ju enligt egen utsago redan uppfostrat den svenska regeringen så nu är det bara att du sätter klorna i Trump…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna använda dig av ironi Ville-Valle. Jag har inga behov av att framhäva mig själv – Däremot brinner jag för att förändra och för att lyfta saker till ordentlig debatt och att skriva om det när något av det jag föreslagit blir till realpolitik och närmare det samhällsbygge jag vill se växa fram ser jag inget fel i.

      Om du läser inlägget ordentligt så ser du att jag skrivit att det finns vissa poänger i Trumps anledning till att införa tullar på stål och aluminium. Kan vi göra som jag säger i inlägget och debattera dessa och hur sådant ska kunna undvikas i framtiden kommer resultatet att bli som jag anför.

  13. Leif Andersson

    Förstår inte varför du ger Trump så stort utrymme? Du har ju tidigare skrivit att du är helt övertygad om att han snart kommer att bli avsatt pga någon skandal. Den president som då tar över kommer högst sannolikt att föra en helt annorlunda politik utan denna typ av skyddstullar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kvarstår vid uppfattningen om avgång men det betyder på inget sätt att han behöver ha fel i allt han gör eller föreslår. Precis som jag skriver finns det vissa poäng i att styra antalet arbetstillfällen i landet med hjälp av skyddstullar.

      • Jonny Disenfeldt

        I ett tullkrig så finns det bara förlorare, det man vinner i ett hörn förlorar man i ett annat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Kan man istället för ett tullkrig använda skälen för det genom att göra som jag anfört i inlägget kommer det bara att finnas vinnare Jonny.

  14. Alexander

    ”Jag har förvisso blandat ihop Inizio och Demoskop”

    Se där, det var väl inte så farligt att erkänna? Fast först var du tvungen att tvärsäkert påpeka att du hade rätt. Förhoppningsvis lärde du dig att tänka till och vara lite ödmjuk…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ödmjuk är jag alltid Alexander och bland de 100-tals kommentarer jag besvarar i stort sett dagligen kan det ibland bli fel – Alldeles speciellt så när bägge undersökningarna presenterades samtidigt.

      Precis som jag sagt är dock detta av marginell betydelse då det är den långsiktiga trenden som räknas och den har inte förändrats – För S är den uppåtgående och för SD nedåtgående.

      • Jonny Disenfeldt

        Du fortsätter att försöka prata upp kursen på S …

        Tydlig nedåtgående trend för socialdemokraterna enligt SIFO, månad efter månad :

        Oktober 2017 30,5 %
        November 2017 29,8 %
        December 2017 29,3 %
        Januari 2018 27,8 %
        Februari 2018 27,3 %

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ligger högre än den lägsta nivå vi presenterat under mandatperioden och huruvida det är upp eller ner varierar mellan institut och institut vid varje tillfälle – Ett kan visa uppgång och ett annat en nedgång vid samma tidpunkt.

          Det viktiga är den långsiktiga trenden och den pekar uppåt och kommer med största sannolikhet att landa på de +35% jag förutspått sedan länge.

          Sedan kan man ju fråga sig vad det är för skillnad mellan mig som du påstår försöker prata upp kursen på S och på dig som försöker göra samma sak för SD?

          Vill du påstå att det skulle vara mer legitimt att prata upp och stödja SD än det är att göra densamma vad gäller S?

          • Jonny Disenfeldt

            Skillnaden mellan dig och mig är att jag redovisar uppmätta data från olika institut medan du hittar på egna påståenden allteftersom. Du har fortfande inte lärt dig att skilja på vad du hoppas ska bli sant och vad som verkligen är sant.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag har hållit fast vid samma utfästelse hela tiden och då avseende resultatet när valet väl är över – Vem av oss som får rätt vet vi den andra söndagen i september.

  15. Erik

    Västerbottensost kan bara tillverkas i Burträsk. Champagne i regionen Champagne, Parmesan från Italien, amerikansk bourbon. Exempel på namnskyddade varor som efterfrågas över hela världen men vars produktion omöjligen kan flytta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns och kommer alltid att finnas specialprodukter som utgör undantag men dessa utgör smala produkter där sådant spelar mindre roll då de som vill konsumera dem är beredda att betala för den kvalitet de önskar.

      I det stora hela och på merparten av alla varor och tjänster spelar produktionsorten mindre roll Erik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.