Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En gång varje år bör vi påminnas om detta!

Jag har allt sedan jag började mitt bloggande haft för vana att publicera detta inlägg i snarlika versioner bara för att påminna alla människor om hur rika vi svenskar alla är och hur stor tacksamhet vi borde känna gentemot våra förfäder som satte oss i den positionen.

Det jag pratar om är det faktum att alla svenskar redan vid födseln faktiskt är mångmiljonärer – Ett uttalande som säkert provocerar många vid en första anblick men som snabbt förändras till sanning när man fått tid till eftertanke.

Det Sverige som vi Socialdemokrater byggt under många generationer har givit alla svenska medborgare rätten att med fog kalla sig miljonärer och det redan vid födseln även om Alliansen med sin politik gjort sitt bästa för att så inte ska vara fallet.

Låt sedan vara att detta inte syns vid en direkt kontroll av det egna kontoutdraget från banken – Men likväl vi är alla miljonärer. Gör vi en internationell jämförelse blir det med ens klart och tydligt hur rika vi svenskar faktiskt är.

Det jag pratar om är att vi i Sverige har ett system som via skatter gör att alla medborgare får gå i skolan utan att betala dyra skolavgifter.

På samma sätt har vi tillgång till näst intill gratis sjukvård och övriga omsorgstjänster. Ovanpå detta finns det i Sverige sociaförsäkringssystem som på olika sätt fångar upp oss om livet tar en vändning vi inte räknat eller kalkylerat med.

Att vi har det så beror på Socialdemokratisk politik och ideologi och på att våra kloka förfäder insåg vad som skulle bli bäst för Sverige i det långa loppet.

Kort sagt är Sverige och svenskarna redan vid födseln miljonärer åtminstone sett ur en utländsk betraktares ögon – Detta då saker som skola, vård och omsorg är långt ifrån gratis i de flesta länder där det till skillnad mot i Sverige kräves att man är miljonär även på banken för att i sitt hemland åtnjuta den trygghet vi har i Sverige.

Kunskapen om att vi som svenskar faktiskt är miljonärer och att det är år av ansvarsfull politik och hårt slit av våra förfäder som gjort oss till miljonärer är en kunskap som helt tycks saknas hos framför allt den yngre generationer svenskar.

Den saken vill jag ändra på och mitt hopp för framtiden står till det faktum att svensken i gemen är både välutbildad och allmänbildad det förstärker min tro att framtiden för Sverige är ljus även för de som idag är yngre.

För att skapa kunskap om varför alla är miljonärer i Sverige och för att fylla den kunskapslucka som finns hos den yngre generationen måste vi politiker på ett enkelt sätt förklara hur saker är uppbyggda och varför.

När denna insikt sedan sjunkit in hos medborgarna är jag säker på att det använder sitt sunda förnuft och ser till att det dröjer länge innan vi ånyo släpper fram en borgerlig höger regering.

Alliansen 8 år av regeringsmakt och då speciellt Alliansens skadliga och förkastliga arbetslinje har i många avseenden varit katastrofal för Sverige då Alliansen har använt sin regeringsmakt till att effektivt bryta sönder de trygghetssystem som gör alla svenskar till miljonärer.

Vad vi alla måste förstå är att Alliansen har ett enda mål med sin politik och det är att genom olika reformer och försämringar i de sociala trygghetssystemen stjäla medborgarnas miljoner för att i stället via privatiseringar flytta dem till privata fickor.

I min och Socialdemokraternas värld kallas detta girighet!

I mitt Sverige där vi Socialdemokrater sitter i regeringsställning är det en självklarhet att vi ska återställa de tillgångar Alliansen stulit av det svenska folket genom olika privatiseringsåtgärder och genom avregleringar och skattesänkningar.

Därför har det samhällsbygge jag företräder som Socialdemokrat som uttalat mål att stärka Sverige som nation och se till att jämlikheten ökar så att alla medborgare har det bra.

Det arbetet är ett grannlaga arbete som vi måste göra väl så att vi genom väl genomtänkta reformer kan se till att alla svenskar även i framtiden kan titulera sig miljonärer – Den svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

102 kommentarer

  1. Bertil

    Exakt Anders. Folket måste förstå det vi äger gemensamt är oerhört viktigt.
    Sossarna borde göra en nyupplaga av filmen Skattefria Andersson.

    Som jag sagt tidigare LOV bör rivas upp den kan sluta med förskräckelse när den fått fullt fäste.

    Förlagan USA ser vi ju hur rå kapitalism behandlar utsatta.
    Varför ska vi låta det bli så i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det jag arbetar för varje dag Bertil – För att vi inte ska få en situation som den i USA.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Statsskulden tillhör alla landets invånare Krister – Hur man sedan delar den om det en dag skulle bli aktuellt att tvingas amortera allt på en gång löser man då. Samtidigt har vi tillgångar som vida övergår skulderna så i realiteten är Sverige skuldfritt och mer än det.

  2. Christer

    Vilket totalt obegåvat inlägg! Ursäkta att jag tar i lite hårt men det här var bland det värsta dravlet jag läst på länge. Låt mig till att börja med hålla med dig så långt att vi i Sverige har det bra, jämfört med många andra länder, så långt har du ju rätt. Men sen tar det slut.
    Du frågade i en tidigare blogg om Umeborna är lättlurade? Ja, skulle det nu vara någon som går på ditt snack och navelskåderi, måste de vara rätt så bakom flötet. Nu är jag dock rätt övertygad om att det inte är så många som går på ditt snack.
    Till att börja med försöker du få det till att Sverige (tack vare skatter) skulle ha bättre samhällsstruktur än vad andra länder har. HELT FEL! Många andra länder (däribland de flesta europeiska) har ett betydligt bättre samhällsbygge (skolor, sjukvård, infrastruktur osv) än Sverige. Och med ofta väsentligt lägre skattetryck. Att försöka lura väljarna genom dina påståenden är bara ett oförskämt försök att fördumma väljarna. Men vet du vad, herr Forss. Väljarna går inte på dina lögner.
    Sen nästa skitsnack: Du skriver ”Det jag pratar om är att vi i Sverige har ett system som via skatter gör att alla medborgare får gå i skolan utan att betala dyra skolavgifter.” Praktiskt taget alla länder i världen har fri skolgång i någon mån. Och i alla utvecklade länder är skolgången fri och oftast mycket bättre än den svenska. Kom inte och påstå något annat, för då ljuger du, igen.
    Nästa kommentar: ”På samma sätt har vi tillgång till näst intill gratis sjukvård och övriga omsorgstjänster.” Vilket kvalificerat skitsnack. Det finns inga sjukhus som drivs GRATIS. Ingen läkare, sjuksköterska eller annan vårdpersonal jobbar GRATIS. Vi har INTE gratis sjukvård. Ingenting är gratis, och det vet du mycket väl. Vi har skattefinansierad sjukvård, inte gratis. Det innebär att alla har betalt, efter förmåga, för sjukvården. Detta till trots nekas många som har behov av sjukvård, den vården, i det socialdemokratiska Sverige. Många äldre hamnar i vårdköer och hinner inte få vård innan de dör, trots att de bidragit i alla år genom världens högsta skattetryck. Detta är inte rättvist och definitivt inte solidariskt, det är bara socialistiskt.
    Vi i Sverige har det på många sätt bra, TROTS socialdemokraternas misskötsel av landet.
    Jag tycker att du, Anders borde inse att väljarna inte går på den socialistiska lögnen längre. Som du argumenterar just nu tror jag att du är en av Alliansens bästa valarbetare

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka att inlägget är obegåvat Christer – Det kan jag ta men faktum är att det jag anfört är sant i varje ord.

      Att vi skattefinansierar vår välfärd innebär att den blir gratis eller nästintill gratis när vi som samhällsmedborgare måste utnyttja den – I min värld är det gratis då många utnyttjar betydligt mer än de någonsin kommer att betala in.

      Därtill gör vi detta så att alla barn kan gå i skolan på lika villkor vilket är det enda sunda sättet att bygga ett samhälle – Socialdemokraterna har aldrig misskött samhällsbygget – Den saken har vi överlåtit till Alliansen som varje gång de tar över gör så med budgetöverskott för att sedan återlämna med ett budgetunderskott och en försämrad välfärd och större inkomst- och förmögenhetsklyftor.

      • Christer

        SAOL: grat·­is [gra´t‑ el. gra`t‑] adverb och oböjligt adjektiv • kostnadsfri(tt), avgiftsfri(tt), till skänks.

        Wikipedia: Gratis är ett ursprungligen latinskt ord, gratiis, som betyder ”av nåd”, som innebär att man får något till skänks, dvs. utan motprestation.
        Samhället får inte sjukvård gratis. Samhället får inte snöröjning, busstrafik eller skolor kostnadsfritt. Eller kör du buss gratis (utan lön)? Någon måste alltid betala. Men enligt dig så räcker det med att ”det är det gratis då många utnyttjar betydligt mer än de någonsin kommer att betala in.” Du ska ha, men någon annan får betala. Här står du själv för den egoism du tidigare ondgjort dig så mycket över, Anders.

        Det här är verkligen den sanna bilden av socialismen och sossarnas syn på verkligheten, nämligen att något är gratis, om någon annan betalar det jag använder eller får. Det här visar att din värld inte är något annat än en fantasivärld, herr Forss.
        Tänk om, tänk rätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att betala för vår gemensamma välfärd är något vi alla ska göra enligt principen Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov. Att följa det innebär att den som har stora behov men liten förmåga får samma rätt till sjukvård och skola mm. som den som har omvänd situation och det är det som kallas kärlek och solidaritet – Den syn du står för att alla ska betala för sitt är inget annat än ren och skär egoism och girighet.

          • Christer

            För det första, Anders. Du har ingen aning om vilken syn jag står för, så var vänlig att inte lägga ord i mun på mig.
            Du tar stora ord i mun igen. Men, som vanligt när du talar, är det tomma ord. Jag har i kommentarer till dina tidigare bloggar, givit dig dussintals med exempel på hur sossar på poster i varierad höjd i vårt samhälle, skor sig på det allmänna, på våra pengar. Du har hittills ALDRIG haft förmågan, eller modet, att besvara något av dessa exempel. Men jag ger dig några exempel igen, och hoppas att du tar modet att besvara några av dem. Ställ dem gärna mot ditt eget uttryck ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.”
            Lokal påläggskalv inom partiet skapar en ny tjänst som hon (regelvidrigt), tillsätter sig själv. Tidigare partiledare döms för osant intygande. Samma person döms för skattebrott. Migrationsminister (S) försöker smita från skatt på inkomst från EU på 142 704 kr, men får bakläxa från skattemyndigheten. Utrikesministern väljer att inte skatta för inkomster på 23,5 miljoner i Sverige. Orsak ”Jag måste ju försörja mig”.
            Snälla Anders, förklara för oss vad är det som gör att dessa (bland många) elitsossar står över oss vanliga människor så att de inte behöver anpassa sig efter dina ord ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ska jag bemöta den första delen av din kommentar så säger jag att du inte heller vet vem jag är och vad jag står för och jag lägger inga ord i munnen på någon utan skriver allt jag skriver med helt egna ord.

            Det som hänt historiskt och vad andra politiker – Sossar eller andra gjort tillhör historien och får förklaras av dem.

            Själv skriver jag om realpolitik och om hur jag vill at framtidens samhällsbygge ska se ut.

            Vad gäller vår utrikesminister och hennes familj så bodde de i Bryssel när hon arbetade i EU för att kunna tillbringa tid tillsammans som vilken annan familj som helst – Gör man det säger regelverket att skatten ska betalas där så jag ser inget som helst fel i hennes handlande.

            Som jag sa i början av inläget så hittar man i alla partier företrädare som på olika sött missbrukar sitt förtroende – Detta är inget förbehållet Socialdemokrater. Ta dömda brottsdömda företrädare som exempel så sticker SD där ut mer än något annat part vilket säger en hel del.

            Eller moderaten Svenonius som var jävig i beslut där hennes man var inblandad etc. etc – Låt den som är oskyldig kasta den första stenen säger jag. Vi socialdemokrater bygger vår politik på devisen Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov och så här långt har den politiken fungerat mycket bra – Alldeles speciellt så historiskt och fram till mitten av 1980-talet.

        • Christer

          Om de målande beskrivningar jag använder uppfattas som hårda ber jag naturligtvis om ursäkt för de ordvalen. Självklart är det inte mitt syfte att någon ska ta illa upp. I det sammanhanget vill jag passa på att ge dig, Anders, en eloge för att du alltid tar dig tid att besvara alla (?) kommentarer som kommer in, förstår att det tar en hel del av din tid. Dessutom tycker jag att, oavsett vi sällan har samma åsikt, du har en bra och trevlig ton i dina kommentarer.
          Som sagt, du vet inte vilken syn jag har på politik och samhällsutvecklingen. Låt mig förklara den för dig. Till skillnad från en socialistisk åskådning ser jag individens frihet som den nyckeln till ett framgångsrikt samhälle. Människor är olika, tänker olika och har olika preferenser. Därför ska så mycket som möjligt av valfrihet lämnas till individen. Det är inte statens uppgift att tvinga någon till olika val, exempelvis skola vård osv. Valfrihet måste få finnas, vilket det per definition inte kan göra i det socialistiska tänkandet, där det handlar om att individuella preferenser ska åsidosättas för att passa in i statens mall.
          Endast fria människor, med egna möjlighet till val och med egna strävansmål kommer att driva samhället framåt. Då människor fråntas möjlighet att arbeta mot utveckling, förkovran och ersättning tappar de också drivkraft, samhället bromsar upp och utvecklingen avstannar. Se dussintals exempel i forna östeuropa, Nordkorea och Kuba. Inget av dessa socialistiska experiment har fungerat
          Med det sagt, ska vi naturligtvis ha ett starkt och stabilt samhällsbygge, ingen annan hävdar något annat. Vi ska ta hand om de som har behov i samhället, oavsett om behovet består av utbildning, sjukvård eller något annat. Men det ska vara värdig vård, inte som det ser ut idag, då gamla vanvårdas och skolan misslyckas i sitt uppdrag. Erlander skulle nog inte gillat det, han heller.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ursäkten accepterad och berömmet noterat – Tack.

            Kan bara konstatera att vi har olika syn – Min syn går inte ut på att skapa något som i Nordkorea eller forna Sovjetunionen utan blott och allena om att återskapa det Sverige vi hade under Erlander och Palme när den demokratiska socialismen innebar att Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

            I det samhället finns möjlighet för alla att utvecklas Christer – Även den utveckling du förespråkar och då därför att fler vågar fullt ut medvetna om att det finns bra skyddsnät de gånger man misslyckas på vägen mot framgång.

    • Lake

      Christer! Det är möjligt att du har en poäng eller t o m två, men snälla visa lite mognad när du diskuterar. ”Bakom flötet”, ”skitsnack”, ”totalt obegåvat” ”värsta dravlet” etc är uttryck som sänker din trovärdighet som debattör. Tror det är svårt för människorna i vårt land att ta på någon på allvar, som vräker ur sig på det viset . Och nej, jag är inte socialdemokrat.

    • Bertil

      ”Vi i Sverige har det på många sätt bra, TROTS socialdemokraternas misskötsel av landet.” Skriver Christer.

      Du tycker Anders svammlar men hur är det själv.
      Sossarna styrde i 40 år ofta inte ensam utan ofta i sammarbete med annat parti.

      Självklart är det sossarna som byggt landet. När nyliberalismen började rumsterar har enorma tillgångar på alla möjliga sätt gått från folket till privat ägande.

      Så är det och det är väldigt dumt.

      • Krister

        ”Självklart är det sossarna som byggt landet”.
        Nej.
        Samhället byggs hela tiden av oss alla.
        Sosse eller ej.
        Alla åldrar och alla innevånare.
        Det finns dom som säger tex att ”pensionärerna”
        byggde landet. Nej, det är en process som alltid har
        pågått och pågår.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Samhällsbygget pågår ständigt men det är kloka beslut av våra förfäder byggda på sunda ideologiska ideal som la grunden för samhällsbygget så att bygget står stadigt.

          Under Alliansens år har man försökt riva ner delar av bygget men med en intakt grund att bygga på kan vi nu reparera alternativt bygga nya väggar så att välfärdssystemen återfår den funktion de haft historiskt.

          • Krister

            I ett annat inlägg jag läste sa du att du ser framåt och inte bakåt.
            Men ibland är du torsk på Palme och Erlander och nu är du igen
            där och vill ta det bästa från förr och sätt in nu…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag gör vad gäller Erlander och Palme är att kolla idealen som gällde då så att jag kan göra som Palme sa en gång – Man kan vara otrogen vag gäller metoderna så länge man är trogen idealen.

  3. Alexander

    Anders

    Har Sverige bättre välfärd jämfört med andra europeisk länder? Jag tänker då på skola,sjukvård osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bättre än de flesta men vi har fallit tillbaka från den ohotade förstaplats vi hade och det är dit jag kämpar på för att vi ska återkomma – Det förtjänar alla.

    • Bertil

      Allt är tydligt sen -76 när högern kom första ggn i makt så har allt blivit sämre.

      Det är Monetarismen intåg som förstört.
      Jämlikheten och vårt gemensamma har försämrats rikedomen har hamnat i privata fickor.

      Idag går bidrag avdrag till de som inte är i behov och de med behov de blir ratade.

      Det har blivit fel med allt, självklart påverkas vi av global förändring.
      Men vi har stirrat oss blinda på USA

      Än värre blev det när Reinfeldt fick makt
      Överföring från fattig till rik blev tydlig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns officiell statistik på området från bland annat OECD – Titta där så ser du hur det ser ut.

  4. olle

    Sveriges statsskuld. 1 242 987 938 764 SEK. Baseras på den enligt Riksgälden aktuella statsskulden 2018-01-31 som uppgick till 1 250 094 000 000 SEK, samt Riksgäldens prognos att statsskulden kommer uppgå till 1 192 000 000 000 SEK i slutet av 2018.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad vill du ha sagt med det Olle?

      Att vi amorterar på statsskulden är jättebra och vår är därtill liten i förhållande till många andras.

  5. Alexander

    ”Det finns officiell statistik från OECD”

    Ja, och vad säger den då? Är du säker på att den bekräftar det du påstår?

  6. Per

    Invandrarna har ingen förmåga att bidra med någonting alls men dom ska ändå ha samma tillgång till svensk välfärd som alla andra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sitt påstående och din fråga är ställd så låter jag andra svara Per.

  7. Per Kjellén

    Du skriver: ”Det jag pratar om är det faktum att alla svenskar redan vid födseln faktiskt är mångmiljonärer – Ett uttalande som säkert provocerar många vid en första anblick men som snabbt förändras till sanning när man fått tid till eftertanke.”

    Men du menar väl: ”Det jag pratar om är den tron att alla svenskar redan vid födseln är mångmiljonärer – Ett uttalande som säkert provocerar många vid en första anblick men som snabbt förändras till ”fake news” när man fått tid till eftertanke.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är på inget sätt ”fake news” Per – Menar du att det är en lögn att påstå att skolgången man kommer att genomgå är gratis och att sjukvård, tandvård och annat man kan tänkas utnyttja är densamma?

      • Per Kjellén

        Det är ditt påstående, att det är ett faktum att alla svenska föds mångmiljonärer som jag kallar ’fake news’.

        Dessutom är det också lögn att påstå att skolgång och annat är gratis. Kostnaderna för dessa förmåner har betalats av skattebetalarna. Det torde inte vara någon hemlighet för dig. Ordet gratis har förklarats för dig i annat svar. Så slank tandvård med i din uppräkning

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är just det du inte verkar förstå Per – Att skatt är något som inte tillhör oss som enskilda människor utan hela kollektivet så att alla ska få samma rättigheter.

          Att leva i tron att vi människor ska få behålla allt och själva ordna sitt eget liv är ingen framkomlig väg om man vill bygga ett jämlikt samhälle.

          Därför säger jag än en gång – I Sverige är vi mångmiljonärer redan vid födseln – Skulle jag ha oturen att behöva sjukvård från den dag jag föds tills den dag jag dör får jag den utan att ha betalat en enda krona.

          • Krister

            I Stockholm betalar jag för sjukvård inkl sjukhusvård.
            Jag vet inte hur det är i Umeå?
            Givetvis en mindre summa men GRATIS är det inte.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är gratis här utöver egenavgiften som är väldigt låg i förhållande till vad det kostar – Når du högkostnadsskyddet kostar det inget alls vare sig i Sthlm eller här.

  8. Alexander

    ”Det är jag Alexander”

    Vad jag kan se stämmer det inte riktigt. Vilka placeringar menar du att Sverige har inom olika områden?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Titta så ser du Alexander – Vill du debattera så får du göra jobbet.

      Förnekar du att vi får gå gratis i skolan, får mer eller mindre gratis sjukvård etc. etc?

  9. Brorson

    I ditt enda utförliga svar på mina kommentarer till föregående inlägg, skriver du att mitt förslag att återinföra de tre karensdagar som avskaffades i början av 1970-talet enbart skulle drabba den som faktiskt är sjuk. Och frågar vilket motiv jag har till det förslaget, som om det vore något skumt.

    Fastän du som busschaufför borde veta att det enbart drabbar dem, som sjukskriver sig fastän de inte är sjuka. Busschaufförer har besvärliga arbetstider, som hindrar familjelivet och umgänget med släkt och vänner och faktiskt också leder till en social isolering av yrkeskåren.

    Tyvärr drabbar fredag eftermiddag-sjukan andra busschaufförer, de skulle varit lediga, efter att ha jobbat förmiddag. Man kan ju inte skylla på att man redan har inmundigat fredagssupen, om övertiden beordras medan man fortfarande sitter i förarstolen under sista turen för dagen. Den som nekar övertid med den motiveringen lurar i längden sig själv.

    Innan sjukförsäkringen förstatligades sågs missbruk av densamma som stöld från arbetskamraterna. Eftersom de flesta drabbas av kortvariga sjukdomar vartannat eller vart tredje år, och långtidssjuka kan kompenseras med höjd ersättning per dag samt de som drabbas av flera kortvariga skov per år kan befrias från karensdagarna, blir ingen lidande. Det blir i stort sett lika för alla, men frestelsen att sjukskriva sig fastän man inte är sjuk, blir avsevärt mindre.

    Ingenting är gratis. Valet står mellan att ha ett litet sparkapital som buffert, eller ha en mycket dyr och kroniskt underfinansierad sjukförsäkring med obarmhärtiga utförsäkringar av långtidssjuka som föjd. Avskaffandet av karensdagarna ledde till en kraftig ökning av sjukskrivningarna. PG Gyllenhammar föreslog att man skulle förhandla om antalet sjukdagar, att sjukligheten skulle bestämmas i förväg innan någon blev sjuk.

    Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF) drev ytterst aggressiva kampanjer för införande av sjuklön, som arbetsgivarna skulle betala. Syftet, som erkändes helt öppet, var att när arbetsgivarna drabbades av direkt synliga kostnader av sjukskrivningarna i förväget skulle arbetsgivarnas sjukspioner göra oanmälda hembesök hos de sjuka.

    Arbetarrörelsen och socialdemokratin stretade emot i det längsta, men gav plötsligt med sig under finanskrisen under 1990-talet. Du vet inte vad du talar om, när du påstår att det fungerar bra. Dåliga relationer mellan sjukligt misstänksamma arbetsgivare och deras anställda är aldrig bra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag upplever inte att mina kollegor sjukskriver sig om de inte är sjuka Brorson – Snarare är problemet det omvända att man av hänsyn till sina kollegor kommer till jobbet trots att man inte är fullt frisk.

      I dagens pressade arbetsmarknad med i sak sämre löner och arbetsvillkor så tänker sig människor för på ett annat sätt än tidigare när man kunde bete sig i princip hursomhelst utan risk att förlora sin anställning – Den typen av arbetsmarknad finns inte idag.

      Jag både levde och han faktiskt åtminstone sommarjobba under den tid du hänvisar till och visst var problemen större då men att tro att de kommer at komma tillbaka är som jag ser saken att dra saken alldeles för långt Brorson.

      Det som måste till i i en värld där många arbeten automatiseras och människor blir ersatta av maskiner och datorer är mer flexibilitet och samtidigt större anställningstrygghet. Med en basinkomst med tillhörande lönesänkning tror jag att många väljer att gå ner till 6 timmars arbetsdag vilket i sak skulle bereda arbete för fler människor, mer arbete utfört per betalad timme för arbetsgivaren och mer fritid och ett bättre liv för arbetstagaren samtidigt som vi får ett mer harmoniskt och jämlikt samhälle.

      Slutligen så ska vi självklart ha goda och tillitsfulla relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare och det tror jag att vi får med de förslag jag lagt.

      • Brorson

        Jag uppskattar att du inte tog illa upp för att jag tog just busschaufförer som exempel. Men som jag beskrivit, har busschaufförer en så besvärlig arbetssituation, så att frestelsen att sjukskriva sig är större än för andra grupper. Första gången jag hörde uttrycket fredag eftermiddag-sjukan var från en busschaufför i en stadsbuss en fredag eftermiddag. Bolaget har 250 anställda chaufförer i enbart den staden.

        Bland statstjänstemän grasserar i stället ett annat oskick, att myndigheterna har stängt på helgdagsaftnar, när de enligt de egna hemsidorna ska öppet. Det kallas kompensationsledighet. På statstjänstemannaförbundets hemsida hittade jag en uppmaning ”Maxa din ledighet”.

        Där beskrivs hur tjänstemännen kan trixa så att de får långa sammanhängande ledigheter, som otvivelaktigt går ut över myndigheternas verksamhet och allmänhetens rätt till service. De behöver inte ens sjukskriva sig för att smita från jobbet under avtalsenlig arbetstid.

        Det du skriver, att anställda går till jobbet fastän de är sjuka, är också en följd av ett sjukt system, d.v.s. sjuklönesystemet. Tanken var ju att den enskilde arbetsgivaren ska bedriva något slags polisiär verksamhet mot sina egna anställda och avslöja fuskare.

        Myndighetsutövning ska vara en uppgift för myndigheterna. Men då ska myndigheternas egen personal vara på jobbet under arbetstid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig upplevt det du beskriver bland de buschaufförer jag känner och/eller träffar vilket uppgår till åtskilliga eller i vart fall uppemot 1.000 stycken – Däremot pratar vi ofta om arbetsvillkoren som innebär att få yngre vill söka till yrket som ett problem och vad gäller det och hur det kan rättas till har jag skrivit mycket om.

          Sedan håller jag med om hur det ser ut i tjänstemannaleden men det gäller både offentlig och privat verksamhet – Att hitta någon som arbetar helgdagsaftnar utan att vara kommenderade är omöjligt i bägge sektorerna – Därtill går nästan alla tjänstemän som kan hem vid lunch på fredagar därför att man utnyttjat den möjlighet till att flexa sin arbetstid som erbjuds i avtalen.

          Att det ser ut på detta sätt är ett tecken på att dagens människor ser på livet på ett helt annat sätt än gårdagens och därtill et tecken på att de allra flesta sätter sitt eget bästa före kollektivets bästa vilket jag poängterat många gånger.

          Dessa problem vill jag försöka lösa på ett sätt som tilltalar de allra flesta – Produktionsavgift, basinkomst och 6 timmars arbetsdag med tillhörande lönesänkning kan mycket väl vara vägen framåt och det är därför jag vill att vi ska utreda saken förutsättningslöst.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kör inte bara i Umeå Krister och jag känner säkert fler än så om man ska räkna noga.

  10. Alexander

    ”Titta så får du se”

    Ja, och Sverige har ett antal länder före sig inom olika områden.

    ”Förnekar du att vi får gå gratis i skolan?”

    Nej ,har jag skrivit det? Du som vill ha ett schysst debattklimat kanske inte ska använda halmgubben?

    ”Vill du debattera så får du göra jobbet”

    Jag ska leta fram det du påstår?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att det finns några länder som passerat Sverige både totalt och på vissa delområden men det förtar inte det jag skrivit i inlägget som är helt med sanningen överensstämmande Alexander.

      Min ambition är att få svenska folket att förstå hur lyckligt lottade vi är för att därefter ställa sig bakom min ambition att jobba på för att på nytt bli världens ledande välfärdsnation på alla områden.

      När vi nått dit är vi ånyo världens mest jämlika land och att ha en lägre ambitionsnivå än så tycker jag inte att vi ska ha.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns inget annat parti än S som har en sådan politik på sin agenda Krister så det gör att den enda vägen går via S – Svårare än så är det inte.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”den enda vägen går via S – Svårare än så är det inte.”

            Om vi medborgare inte förstår vårt bästa vilket ju tydligen är din utgångspunkt så är det väl en enpartistat du bör satsa på, det är ju enklast så …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag satar på är att fortsätta kämpa på och driva mina frågor och skapa det växande stöd som jag upplever att jag har idag – När stödet är tillräckligt stort blir det jag vill göra till realpolitik i demokratisk ordning – Det är så politiken fungerar Jonny.

            Att merparten av alla människor ska inse att S är enda alternativet är inte allt för vågat då S är det enda partiet som vill se ett jämlikare samhällsbygge än idag där alla människor har samma värde.

          • Krister

            Alla ser inte saken på det sättet.
            Och det är tur för annars skulle det bli
            ett enda stort parti och vi fick en diktatur
            på sikt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi ska tillbaka till runt 45% vad gäller S – Det är där den naturliga nivån ligger och det är fler än så som mår bäst av socialdemokratisk politik om de är ärliga mot sig själva och sin omgivning.

  11. Alexander

    Anders

    Som du ser finns det länder med lägre skatter som har bättre välfärd. Något du kan fundera på….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror helt på hur man räknar Alexander – Räknar du allt såsom sjukpenning, förtidspensioner, arbetsskadeförsäkringar, föräldrapenning, studiebidrag mm. så ligger Sverige oerhört bra till – I Sverige får vi oerhört mycket för våra skattepengar – Alldeles speciellt om man behöver sjukvård eller skolan som per elev kostar minst 2 miljoner fram tills dess gymnasiet är slutfört.

  12. Leif Andersson

    Om det nu är så fantastiskt som du vill påskina så har jag följande fråga till dig. Varför ser vi inte en massiv inflyttning av innevånare från andra länder inom EU/EES hit utan mest lågutbildade flyktingmigranter? Jag vill hävda att det är t.ex. är fler svenskar som söker sig till Danmark och Norge än tvärtom. Konstigt nog har även dessa länder liknande skattefinansierad samhällsservice utan att svenska S varit involverade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig förespråkat att bara asylsökande och flyktingar ska flytta hit – Snarare har jag i ett antal inlägg anfört at jag hoppas människor vill flytta hit därför att de får arbete här och därför att de önskar bo i och bli en del av vårt underbara land.

      • Leif Andersson

        Må så vara men det var inget svar på min fråga varför vi inte ser ett stort inflöde från andra länder inom EU/EES vilka har fritt tillträde genom den fria rörligheten?

        Mitt eget svar är att det inte är speciellt mycket bättre här än i övriga länder inom EU/EES och i vissa fall klart sämre pga en devalveringsvaluta, en skola med usla resultat, en sjukvård som kollapsat, bostadsbrist med tillhörande övervärdering samt segregation, snabbast ökande klyftor inom OECD samt en enorm integrationsutmaning av lågutbildade flyktingmigranter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt mig anbelangar så har vi oerhört många gästarbetare från EU7EES här hos oss Leif – När vi väl fått ordning på bostadsbrist mm. och andra saker som 8 år av Alliansstyre till med så kommer säkert fler därifrån att frivilligt vilja flytta hit till oss.

          Därtill är vi mitt i den största flyktingvåg vi upplevt sedan forna Jugoslavien vilket förklarar mycket.

          • Leif Andersson

            Innevånare från EU/EES är inga ”gästarbetare” utan europeiska arbetstagare som genom internationella avtal bosatt sig här på samma villkor som den inhemska befolkningen. Skulle du själv vilja bli kallad det nedsättande ordet ”gästarbetare” om du flyttade till ett annat land inom EU/EES?
            Gästarbetare är i så fall arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES som inte får vistas i landet utan visum.

            Sen ser vi nästan enbart arbetstagare från baltländerna och i viss mån Polen verksamma i hantverksyrken utan högre utbildningskrav och där svartjobb förekommer i stor omfattning när vi studerar vilken typ av arbetskraft från EU/EES som kommer hit. Dessa verkar dessutom inte ha ambitionen att stanna här någon längre tid. Andelen högutbildade från EU/EES är däremot väldigt få vilket indikerar att Sverige inte är speciellt attraktivt för den högkvalificerade arbetskraft som vi har störst brist på.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Människor från andra EU/EES länder kallas just gästarbetare fram tills dess de skriver och bosätter sig i Sverige och betalar skatt här och följer våra avtal – Det är just därför EU just jobbat fram ett nytt utstationeringsdirektiv som reglerar vilka lagar och regler som gäller för utstationerade EU/EES arbetare som gästarbetar i Sverige.

  13. Alexander

    ”Det beror helt på hur man räknar”

    Det finns länder med lika bra eller bättre välfärd trots lägre skatter.

    ”vi får oerhört mycket för våra skattepengar”

    Det är din ÅSIKT, inte FAKTA. Jag och många med mig tycker annorlunda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi får mycket för våra skattepengar är inte bara min åsikt utan även fakta Alexander. De som tycker som du är en försvinnande liten del av befolkningen.

      • Jonny Disenfeldt

        Vi kanske skulle ha en folkomröstning i frågan istället för att läsa vad du tror och gissar ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Då får du väl starta ett initiativ för en sådan om du tycker att det vore en lösning som passar dig Jonny – Vad hindrar dig?

      • Krister

        Det finns dom som inte håller med tex blivande mammor som drabbas
        av brist på platser på BB, de föräldrar som drabbas av långa köer till
        BUP, de låginkomstpensionärer som inte får ekonomin att gå ihop,
        de med LSS behov som får sin service indragen eller inte alls fått den
        beviljad, narkotikaberoende som nekas vård… Det finns nog de som
        inte delar din uppfattning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns alltid saker som behöver förbättras därför att den förra regeringen påbörjade en nedrustning – Den upprustningen är vi på gång med även om vissa saker tar tid innan resultaten syns – Det tar dock på inget sätt bort det jag anfört i inlägget som är något som gäller för alla – Alldeles speciellt så för alla som går i skolan och alla som drabbas av akut sjukdom.

  14. Anders

    Vad exakt är det socialdemokraterna har byggt? Ett högskattesamhälle utan välfärd.

    Som andra påpekat är välfärden skattefinansierad -staten stjäl våra inarbetade pengar för att finansiera välfärden. Den är alltså inte gratis. Vi betalar alla till den. Men även om den vore gratis så är den inte mycket att vara stolt över. Vi har Europas längsta vårdköer och allt fler elever lämnar grundskolan utan att kunna läsa och skriva. På våra äldreboenden får de äldre inte duscha eller gå ut när de vill och många svälter. Sverige låter precis som vilken socialistisk stat som helst. Det är väl egentligen bara de tomma hyllorna i butikerna som saknas. (eller så är hyllorna fyllda med sånt som folk inte har råd att köpa) Med sossarnas politik är vi snart där.

    Annika Strandhäll sa för ett år sedan att både välfärden och pensionerna skulle räddas av de mängder av flyktingar vi tog emot. Idag konstaterar samma Strandhäll att fler kommer att behöva jobba längre.
    Och då är pensionerna redan sämre än i de andra nordiska länderna.

    Nej socialdemokraterna är ett parti som bränt sina chanser. 2018 är det nog bara gravt efterblivna individer eller indoktrinerade ”partikamrater” som tror på socialdemokraterna.
    Resten av Sverige tvingas se på medan skeppet Sverige sakta men säkert sjunker mot botten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att beskatta människor kan aldrig vara stöld Anders utan är varje stats rättighet för att säkerställa bygget av ett någorlunda jämlikt samhälle där alla människor har lika värde.

      Att vi sedan har problem som främst orsakats av 8 år av oansvarigt Alliansstyre visar sig nu men över tid kommer vi socialdemokrater i vanlig ordning att bringa ordning och reda och leda tillbaka landet till ett läge där både landet och svenskarna mår bra.

      Det är den kampen jag jobbar på varje dag och en sak är säker – För varje dag växer stödet och förståelsen för det jag anser behöver göras – Över tid är min övertygelse att det kommer att bli så stort att allt blir genomfört och när den dagen kommer är vi i mål.

  15. Alexander

    Anders

    Så de som blir täckta av smuts på äldreboenden får mycket för skatten? Eller de som avlider i en vårdkö?

    ” De som tycker som du är en försvinnande liten del”

    Antar att du inte tänker verifiera det? Just det, du behöver aldrig några bevis eftersom att du är Anders Forssm

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns alltid saker som behöver rättas till men det förändrar på inget sätt det jag anfört i inlägget.

      Hur mycket betalade du eller dina föräldrar för att du skulle få gå i skolan?

  16. Alexander

    Anders

    ”Det finns alltid saker som behöver rättas till”

    Nu var ju frågan om nästan alla anser att man får mycket för skattepengarna. Jag tror inte att så är fallet. Dock är du säker, som vanligt utan någon som helst verifiering.

    Att du sedan påstår att Socialdemokraterna är det enda partiet som står för allas lika värde är direct pinsamt.

  17. Alexander

    Anders

    Eftersom att du vet kan du väl berätta procentsatserna för de som anser sig få valuta för skatten och tvärtom?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skulle påstå att alla får valuta för skatten Alexander – Alldeles speciellt så därför att vi går i skolan innan vi börjar jobba omedvetna om vi ens kommer att kunna jobba eller få ett jobb och därtill betala skatt eller huruvida vi blir sjuka under resans gång.

      Mitt påstående är helt korrekt.

  18. Alexander

    Anders

    Jag ska genomföra en undersökning i min bostadsrättsförening om hur de ser på vad man får för skattepengarna. Blir intressant att se resultatet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Välkommen att göra så men det förändrar inte det faktum att mitt påstående är rätt och riktigt.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver som så ofta ”det förändrar inte det faktum att mitt påstående är rätt och riktigt”

        FEL, ska vara : ”det förändrar inte det faktum att mitt påstående är ett påstående”

  19. Alexander

    Har nu i samband med utdelning av information ställt följande fråga till 27 hushåll:

    Anser du att du får valuta för dina skattepengar?

    ja
    vet inte
    nej

    12 har svarat ja,9 vet inte och 14 nej. Hävdar inte att det är någon sanning eller representativt för landet, men ändå intressant

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Va bra – Fortsätt din undersökning Alexander så kanske du och Jonny kan ordna en folkomröstning i frågan.

      För mig gäller det jag anfört i inlägget.

      Du har fortfarande inte svarat på min fråga om du betalat något för att gå i skolan?

      Är svaret på den frågan Nej så har jag redan bevisat att jag har rätt eftersom din skolgång om den följt normalen kostat skattebetalarna minst 2 miljoner kronor totalt sett.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag liksom de flesta har betalat för vår skolgång och det gör vi i efterskott när vi börjar arbeta genom att betala skatter, vet du inte detta enkla faktum Anders Forss ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Och vad händer om du aldrig börjar arbeta Jonny – Du kanske blir sjuk och måste anlita både sjukvård och andra resurser resten av livet – Betalar du tillbaka även då?

          Det jag har sagt är helt korrekt och det är det vi alla måste inse – Att vi sedan i normalfallet betalar tillbaka nästan i paritet med vad vi förbrukat innan vi dör är något helt annat.

          Hade vi inte haft det välfärdssystem vi har skulle många aldrig fått chansen att ens gå till skolan därför att deras föräldrars plånbok var helt tom.

          • Jonny Disenfeldt

            Du har som vanligt fel. De flesta av oss betalar via skatter tillbaka i efterskott detta plus att vi betalar delar av andras skolgång etc (t.ex de som är långtidsarbetslösa). Om så inte vore fallet skulle systemet snabbt kollapsa eftersom systemet då skulle gå minus …

            Det finns ingen gratis lunch för de flesta av oss, det är vi arbetande medborgare som betalar för vår egen välfärd.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I systemet ingår även sjukvård, fri tandvård för barn, subventionerade dagisavgifter, barnbidrag, studiebidrag mm.mm så det jag sagt kvarstår Jonny.

            Att vi solidariskt enligt principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov är en viktig princip och innebär att vi alla solidariskt tar hand om varandra och det var precis det jag avsåg uttrycka med inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.