Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stockholms Län beviset på att det fria vårdvalet är en katastrof för samhället.

Stockholms Läns Landsting är det klarast lysande exemplet på hur det fria vårdvalet sakta men säkert eroderat välfärdens resurser och skapat ökade kostnader för skattebetalarna jämfört med när all sjukvård drevs i offentlig regi.

Därtill går det i en artikel i SvD som publicerades redan 2016 på följande länk: http://www.svd.se/rusande-kostnader-for-vardval-i-stockholm/om/sverige att läsa om det jag anfört hela tiden – Nämligen att det fria vårdvalet är ett hot mot demokratin och en företeelse som eroderar vår välfärd.

Artikeln visar att det fria vårdvalet kostat Stockholms läns skattebetalare minst 1.1 miljard extra under 2014 jämfört med när sjukvården drevs i egen regi – Därtill med årliga kostnadsökningar på 4.1% per år allt sedan vårdvalet infördes 2008.

För att få bukt med de ökade kostnaderna vill Stockholm införa ett remisstvång från husläkarna innan en patient kan gå till en specialist i hopp om att minska kostnaderna för de fria vårdvalet – En reform som inte kommer att fungera eftersom specialisterna skulle ändra strategi och dela med sig av vinsterna till de husläkare som remitterar till en specialist.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) bekräftar att kostnadskontrollen måste öka om inte stockholmarna ska drabbas av nedskärningar inom vården från 2017 och framåt som ett resultat av att det fria vårdvalet eroderat välfärden och ökat samhällets kostnader för sjukvård.

Man brukar säga att ”som man bäddar får man ligga” något som i allra högsta grad blivit verklighet i Stockholm som gått allra längst i fråga om införandet av fritt vårdval inom alla delar av sjukvården.

I Stockholm har man till och med gått så långt att man lagt förbud för offentliga vårdmottagningar att få finnas kvar för att öppna upp för den fria etableringsrätten för privata alternativ – Ett val man nu får betala ett mycket högt pris för i och med att kostnaderna för samma sjukvård som tidigare ökat med drygt 1.1 miljard per år.

Att Ulf Kristersson och Filippa Reinfeldt med flera moderata företrädare sålt ut skattebetalarnas tillgångar i form av sjukhus och vårdcentraler mm. i Stockholms Län till privata vårdgivare för en spottstyver där köparna sedan kort efter tillträdet kunnat sälja tillgången vidare för dyra pengar gör förstås inte saken ett enda dugg bättre.

Om något bevisar det beteendet att hela tanken bakom reformen om det fria vårdvalet var förfelad – Tanken var aldrig att ge medborgarna mer eller bättre sjukvård utan snarare att föra över skattebetalarnas pengar till privata fickor hos ägarna av stora vårdkoncerner.

Min partikamrat oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har en annan uppfattning än de styrande om det fria vårdvalet och menar att experimentet med det fria vårdvalet slagit ut väl fungerande offentlig vård och gett skenande kostnader som hotar patienternas välfärd – En uppfattning jag ställer mig bakom till 100%.

Av denna anledning ska vi som socialdemokrater rulla tillbaka hela reformen om fritt vårdval och återföra all vård i offentlig regi – Ett sådant beslut tjänar alla på – Samhället likväl som patienterna.

I mitt Sverige är en jämlik sjukvård för alla överordnad det fria vårdvalet.

Därtill ser jag ingen poäng i att pengar som är tänkta att användas till sjukvård ska fylla fickorna på privata vårdgivare i form av vinster snarare än ge medborgarna mer och bättre sjukvård.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

39 kommentarer

 1. Petter

  Styr inte även de långa väntetiderna att många kanske väljer de privata för att överhuvudtaget få vård ?? Jag väntade med smärta på operation av en axel i över 1,5 års tid, när jag hittade en utväg i att få tid hos privat aktör.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Väntetiden ska vara max 90 dagar Petter och vi är på god väg dit även om det fortsatt fattas personal för att må hela vägen in i mål.

   • Kim

    Fattas kompetent personal kommer det fortsätta göra i offentlig sektor så länge man driver den personalpolitik man gör.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Åtgärderna för att vända atlantångaren är i full kraft men att vända en sådan och att utbilda den personal som behövs för att lösa problemen permanent låter sig inte göras över en natt.

   • Christer

    På god väg mot att nå målet 90 dagar? Nu är du ute och cyklar igen. Vårdköerna VÄXER, Anders. Väntetiden blir längre, inte kortare. Du måste kolla upp fakta innan du slänger ur dig påståenden. Sluta ljuga

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi är på väg med de åtgärder vi satt in Christer men det tar tid att vända en atlantångare och att utbilda den personal som behövs – Det viktiga är att åtgärderna är i full kraft.

     Sedan handlade inte inlägget om vårdköer utan om hur skadligt och kostsamt det fria vårdvalet är för skattebetalarna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det huvudsakliga ansvaret ligger på S men att personalkostnaderna drar iväg beror på större efterfrågan på sjukvård – Den stora utgiftsposten och det som snedvrider resultaten och ökar kostnaderna är kostnaden för hyrpersonal och att det är så är tillfullo Alliansens fel.

 2. Krister

  Filippa Reinfeldt är en FD Moderat politiker.
  Det fria valet innebär för mig att VALFRIHET
  vilket S alltid har varit emot för att ni vill ha
  kontrollen. KONTROLLEN!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Förvisso är hon FD moderat politiker men likväl en som har ordentlig del i skulden till att det ser ut som det gör i Stockholms Läns Landsting.

   Bra och effektiv sjukvård för våra skattepengar är överordnad valfrihet i alla lägen Jonny.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag stödjer eller försvarar ingen kriminell Ville-Valle – Det oberoende av härkomst. Att påstå så är att fara fram med grava osanningar då jag inte kan minnas att jag i en enda rad eller ett enda inlägg försvarat personen du åsyftar.

   • Ville-Valle

    …min fråga handlade inte bara om den här mordåtalade utan om att du gång efter annan hävdar att alla dessa utlandsfödda har så stora kvalifikationer att Sverige behöver dem. Vad tillför dessa mördare och våldtäktsmän den svenska välfärden…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Andelen som begår brott bland de som invandrat är oerhört liten Ville-Valle – Att som du dra alla över en kam på det sätt som du gör i denna kommentar borde få dig att skämmas.

     • Ville-Valle

      …du skriver Anders Forss ”Andelen som begår brott bland de som invandrat är oerhört liten Ville-Valle”. Antingen ljuger du medvetet Anders Forss för att öka väljarbasen i dessa kretsar eller så är du helt bakom flötet i dessa frågor. Om du Anders Forss besvärar dig att söka efter fakta finner du att de utlandsfödda har en mycket större brottsbenägenhet än de svenskfödda sett utifrån respektive population. Om du Anders Forss inte begriper vad jag skriver ger jag dig följande fiktiva exempel: Det bor 1000 utlandsfödda i orten Sosseparadiset och av dem har 100 dömds för olika brott. På samma ort, i Sosseparadiset, bor 10 000 svenskfödda och av dem har 200 dömts för olika brott. Min fråga till dig Anders Forss är: Vem har den största brottsbenägenheten av de här två, de utlandsfödda eller de svenskfödda…? Slingra dig inte undan Anders Forss utan svara på frågan…

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Påvisa då hur många procent av det totala antalet invandrare som begår brott istället för att påstå att jag ljuger.

      Den är oerhört liten sett till det totala antalet invandrare Ville-Valle.

 3. Olle

  Det är väl lika illa som att S i Umeå har kastat 20,5 miljoner på Guitars och nu ska ta in denna verksamhet i den kommunala budgeten .Va fan är det för lekstuga ?? Och vad fordras för att platsa för bidrag . Är det svåger eller buksvågerpolitik

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SÅ vitt jag vet ska Guitars införlivas med den övriga museiverksamheten och att så görs är bra då detta museum är unikt i världen och något som drar besökare till Umeå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Den finns med i besöksstatistiken till Umeå och antalet hotellnätter här så vitt jag vet.

 4. Leif Andersson

  Det är så mycket som är vanskött av våra politiker idag att du kan i princip nämna vad som helst. Precis som jag länge hävdat styrs regeringen och riksdagen idag främst av olika särintressen istället för vad som är bäst för landet. Det är ju också därför som Sverige och vår valuta sjunker som en sten i jämförelse med övriga västeuropeiska länder.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sveriges valuta hålls på den nivå Riksbanken önskar och den nivå den har är gynnsam för oss för stunden.

   Att vi behöver sluta med att debattera sakfrågor och särintressen för att istället övergå till en rakt av ideologiskt styrd politik är vi överens om.

   • Leif Andersson

    Hur kan det vara gynnsamt för svenska löntagare som får sin lön utbetald i SEK att denna rasar mot EUR och därtill peggade valutor? Lägg därtill uselt låga avtalsenliga löneökningar trots en S-regering som påstår sig vara ett löntagarparti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     För tillfället gynnar utvecklingen svenska löntagare och ordning och reda och stärkt facklig makt och stärkt arbetsrätt är saker vi jobbar på – Förhoppningsvis blir det arbetet lättare nästa mandatperiod då vi stärkt vår ställning och har ett gynsammare parlamentariskt läge.

 5. Alexander

  ”Den är oerhört liten sett till det totala antalet invandrare”

  Vad säger du om 42 av 43 som är inblandade i gruppvåldtäkter? Otur? Nog borde du fundera och reagera?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Och hur stor är den grupp som ägnar sig åt sådana aktiviteter sett till det totala antalet invandrade – Promillen skulle jag tro.

   • Nils Lindholm

    Alldeles riktigt, promille
    Våldtäkt svenskar 0,04% av svenskarna våldtar
    Utlänningar 0,22% av utlänningarna
    Utlänningarna blir alltså t.o.m. fler i antal än svenskarna som är 4ggr fler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Och tittar vi rakt av på alla sexualbrott så förändras statistiken. I vart fall räknas antalet i promille och min enda poäng i allt detta är att man inte rakt av kan förkasta en hel grupp baserat på brott utförda av promillen av den gruppen.

 6. Alexander

  ”Och hur stor är den grupp”

  Du ser inga problem med att gruppvåldtäkter nästan uteslutande utförs av invandrare? Vilket hån mot de drabbade, antar att de klätt sig fel och provocerat och att den ”sjösatta” integrationspolitiken löser även detta?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig sagt att jag inte ser några problem i det Alexander – Men du har fortfarande inte svarat på min fråga om hur många promille dessa utgör av det totala antalet invandrare.

   Därtill är du i vanlig ordning långt utanför inläggets ämne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.