Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det nya regelverket för inre utlänningskontroll måste genomföras trots kritik.

Jag har noga följt debatten runt regeringens förslag till skärpta regler för inre utlänningskontroll – Det förslag som är tänkt att ge polisen rätt att kroppsvisitera och ta fingeravtryck.

Att JO och JK är kritiska i nuläget ger ingen anledning att avstå av den anledningen att en förankring av den förda migrationspolitiken hos medborgarna är överordnad de små olägenheter en sådan ordning kan innebära enligt JO och JK.

JO och JK är rädda för att polisen enbart kommer att gå på en persons utseende när det handlar om att genomföra dessa kontroller och att det kan upplevas som kränkande för den som ska kontrolleras.

Förvisso finns den risken men så länge det inte finns något annat sätt att genomföra saken på ser jag ingen anledning att detta skäl ska tillåtas stoppa en för samhällsbygget så viktig åtgärd som denna.

Redan idag gör polisen och andra myndigheter såsom tullverket med flera en selektiv bedömning när det handlar om vem som ska kontrolleras – Således är risken att stoppas i en trafikkontroll som har som syfte att övervaka trafiksäkerheten hos fordon betydligt högre för den som kör en gammal bil än för den som har en ny bil.

Trots det har jag aldrig hört ett enda ord från JO och JK om att detta förfarande skulle vara diskriminerande vilket gör att jag underkänner den sortens argument även vad gäller inre utlänningskontroll.

Jag har levt och arbetat i ett flertal länder och där blivit kontrollerad vad gäller min rätt att vistas och arbeta i landet – Att den kontrollen skett därför att jag utseendemässigt ser annorlunda ut än lokalinvånaren är glasklart men trots det har jag sett det förfarandet som något naturligt snarare än som en oförrätt eller diskriminering.

Har man inget att dölja finns ingen anledning att känna sig diskriminerad då man som människa bör uppskatta och vara medveten om att denna kontroll sker i syfte att avslöja de som fuskar utan baktankar om att ge olika människor olika värde och/eller diskriminera.

Polisen själva vill gå än längre och få möjlighet att göra dna-test och tömma digitala medier på information där starka misstankar finns om att något inte står rätt till – Får jag bestämma bör de få den rätten så länge detta kan genomföras på ett rättssäkert sätt.

De regler som regeringen vill genomföra används redan idag i vissa EU-länder däribland Tyskland och Storbritannien och att svenska polisen och svenska myndigheter får tillgång till det verktyg som behövs för att säkerställa att människor inte vistas i vårt land utan tillstånd är A och O om vi vill att medborgarna ska ha tilltro till landets migrations- och integrationspolitik.

Med det sagt så hoppas jag att regeringen ignorerar kritiken från JO och JK och lägger förslaget i enlighet med de ursprungliga intentionerna – Folkets stöd för den förda politiken är i alla lägen överordnat åsikten hos JO och JK.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

23 kommentarer

  1. Alexander

    Här har du alltså ändrat dig eftersom att du tidigare menat att detta vara diskriminerande. Den som tittar i bloggen ser att så är fallet. Sverigedemokraternas ”fascistiska” politik genomförs mer och mer…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ändrat mig Alexander då den uppfattning jag har nu är densamma som den jag haft sedan dag 1 av mitt politiska engagemang.

      • Brorson

        Då det förekommer personangrepp mot andra än politiker så har jag valt att radera kommentaren och ersätta den med denna text – Vill du ha den publicerad Brorson får du rensa bort namnen.

        • Brorson

          JAG kan däremot erkänna att jag har ändrat mig. JO:s kritik ska tas på allvar, men JO har ingen vetorätt. Det är helt enkelt för jävligt att det här har blivit nödvändigt, Det drabbar ju oskyldiga människor, som vistas helt legalt i landet och kanske aldrig har begått något brott, inte ens på vägen hit. Det kommer att bli vansinnigt irriterande för personer med utländskt utseende, vilka blir stoppade gång på gång. Och det kommer också att slösa med personalresurser på att stoppa personer med svenskt utseende för skens skull, för att polisen ska undgår kritik för ”rasism”.

          De, som borde straffas och det hårt, är de som ligger bakom det här: xxx (en politisk chefredaktör på Aftonbladet), xxy (ägare till rödgrön veckotidning), vilka har drivit hetskampanjer mot meningsmotståndare i migrationsfrågan. yyy (som får fortsätta att jobba kvar på SVT, trots att han missbrukat sin befattning som programledare till att smuggla en person från Grekland till Sverige), ykk, miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, som sprungit i regeringskansliet och plockat bort larmrapporter om flyktingläget, kkk (mp-minister, som har stött demonstrationer mot avvisningsbeslut), kxy, (Kd-kommunalråd i …., som har drivit ständiga kampanjer mot utvisning av ”ensamkommande”). Samt naturligtvis alla andra journalister (”folkuppfostrare”) som stoppade REVA-projektet – den av EU initierade inre utlänningskontrollen för några år sedan samt hhhh (en tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan, vilken skrotade kristendomen till förmån för något slags snällhetsreligion och drev en kampanj för ”allmän amnesti”).

          Om inte de här självbespeglande godhetsapostlarna hade på sitt försåtliga sätt punkterat migrationspolitiken, så hade vi sluppit de drastiska åtgärder. som S-delen av regeringen nu föreslår. Men vad sa Jesus, egentligen? Han sa ”GÅ UT och gör alla folken till lärjungar…” Han sa inte att alla ska komma till Sverige och ta jobben från dem som vistas här legalt. Förre Kd-ledaren Alf Svensson krävde ständigt en ökning av det svenska biståndet. Isabella Lövin, mp, började sin karriär som språkrör med att lova bort en del av biståndspengarna till flyktingmottagningen. Dessa godhetsapostlar STJÄL från de fattiga – både från de fattiga i Sverige och från de fattiga i biståndsmottagarländerna.

          När Leif Blomberg, migrationsminister (s) under 1990-talet föreslog straff för personer som gömmer illegala invandrar, var jag mot. Jag har ändrat mig. Och det är väldigt tråkigt. De här ovanför nämnda personer, har av rent egoistiska stjäl, att tjäna pengar på snyftreportage, att sitta ännu en gång som kommunalråd, att slippa få sin teologi som ärkebiskop ifrågasatt, o.s.v på det allra grövsta saboterat och förstört den humana flyktingpolitik, som vi borde ha, Nog är det väl en ädel tanke att gömma en flyktig, som man på goda grunder misstänker har fått avslag på sin asylansökan på fel grunder, medan andra aktivister skaffar fram bevis för att ett fel har begåtts?

          Förutsättningen för att dessa i grunden lagstridiga handlingar ska vara straffbefriade, är att det rör sig om mycket sällsynta undantagsfall. Men så är det ju inte. Nu handlar det om ett målmedvetet och systematiskt sabotage mot rättsordningen. Därför föreslår jag Beakta JO:s kritik, (mildra men stoppa inte de föreslagna åtgärderna) men inför straff för dem, som gömmer illegala invandra och inför en skyldighet att ersätta samhällets kostnader för den underjordiska befolkningen.

        • Brorson

          Det hade alltså varit möjligt – och det var så jag tänkte under 1990-talet – att se mellan fingrarna i enstaka ytterst sällsynta fall, som exempelvis en religiös församling hade engagerat sig i, och genom egna efterforskningar fått fram nya omständigheter för att asyl borde ha beviljats i just det fallet, att låta nåd gå före rätt. Risken för ekonomiska konsekvenser för hjälparen, om sådana hade funnits, hade verkat återhållande.

          Nu är det alltför lätt för ”de givmilda” (som ofta själva är höginkomsttagare) att skicka räkningarna till skattebetalarna, som drabbas av ebb i kassan hos socialförsäkringssystemen.
          De anonymiserade personerna, har flagrant missbrukat förtroendet för media, politiker och kyrkliga företrädare, de har missbrukat allmänhetens vilja att låta nåd gå före rätt och att dela med sig av välfärden. Detta har nu lett till att inga undantag kan accepteras, att alla avvisningsbeslut måste verkställas snabbt och effektivt.

          Och att därför alla personer med utländskt utseende får räkna med ett visst obehag. Inte nog med att jag, och andra som egentligen är motståndare till de föreslagna åtgärderna, nu tvingas stödja förslaget. Vi tvingas också diskutera kompletterande åtgärder, att det måste göras straffbart och medföra kännbara ekonomiska konsekvenser att följa ”samvetets röst”, även när det känns fel. Därför föreslår jag:

          1. Böter och i grova fall (gömt flera personer under längre tid) för privatpersoner.
          2. Samma straff för personer, som i egenskap av styrelseledamöter eller chefsbefattning, har engagerat en organisation (exvis en religiös församling) till att gömma flyktingar.
          3. Privatpersoner, som gömmer, ska också bli ersättningsskyldiga för merkostnader, som samhället har drabbats av p.g.a personens egna åtgärder.
          4. Organisationer, som har gömt, ska ådömas ett utökad ersättningsskyldighet.
          5. Om det visar sig vid förnyad prövning av asylskälen, ska den som gömt inte straffas och ej heller betala något. Kommunalrådet får väl gå till sin Kd-avdelning och fråga ”Är vi så säkra på att Migrationsverket har gjort fel, så att vi bör ta den ekonomiska risken?”
          6. Trots att böterna och de ekonomisk ersättningarna bara kommer att täcka en bråkdel av samhällets merkostnader för det omfattande lagtrotset, bör en del därav gå till en fond,varur ersättningar ska betalas till svenska medborgare med utländskt utseende, som drabbas av de inre gränskontrollerna (t.ex. tvingats visa ID flera gånger samma dag),

  2. Alexander

    ”Jag har inte ändrat mig”

    Varför har du då skrivit så tidigare? Vi hade en diskussion om REVA och du var förfärad över diskrimineringen och det snudd på fascistiska….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vidhåller att jag inte ändrat mig Alexander och så vitt jag minns handlade den diskussionen om en helt annan sak där du var den som ur det blå drog in detta i utkanten av diskussionen.

  3. Nils Lindholm

    Ja såg lite komiskt ut i början vid kontroll av ID på tågen där bleka blonda blåögda som pratar svenska eller danska flytande måste visa ID, TV o journos sprang runt o filmade , räknade och kollade så att dom inte hade fel värdegrund och förutfattade meningar om att invandrare till EU ser olika ut, då dom kollade ID , en blond blåögd pensionär som pratade flytande svenska tvingades återvända till DK och genom ambassaden få ett tillfälligt intyg på att han lovligen fick passera in i Sverige , när det var illegala invandrare som efterspanades.
    Är nog stora massor av danskar, norrmän, tyskar som försöker att olagligen komma över den svenska gränsen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten – Att medföra ID handling när man är ute och rör sig är kutym och ett lagkrav i de allra flesta länder små barn undantagna och att ett sådant krav införs även i Sverige har jag inga problem med.

  4. Alexander

    Anders

    Någon kommentar till mordet på Eva som utfördes av en iranier med utvisningsbeslut? Du har ju lovat att utvisningarna ska verkställas….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som du kan se av regeringens förslag så läggs nu förslag som syftar till att intensifiera verkställigheten av utvisningar – Att komma till ett läge där så sker undantagslöst sker inte över en natt – Fram tills dess får vi leva med att saker händer som inbegriper de som har ett utvisningsbeslut hängande över sig.

      • Krister

        Jag undrar bara HUR eftersom många gömmer sig och dessutom i en del fall ej tas emot i sina ursprungsländer. Kanske svaret borde vara att genomföra en folkräkning då varje person kan
        få sina uppgifter kollade?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Problem är till för att lösas och för den som inte kan skickas tillbaka är den mest sannolika lösningen ett EU-gemensamt uppsamlingsläger där alla som har den problematiken samlas i avvaktan på att de ska kunna skickas tillbaka i enlighet med avvisningsbeslutet.

  5. Alexander

    ”Fram tills dess får vi leva med att saker händer”

    Så sade du inte efter IKEA-morden eller terrordådet. Tvärsäkert påpekade du att utvisningarna skulle verkställas utan problem….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se föregående svar Alexander – Om du tror att problem kan lösas från en dag till nästa lever du i en drömvärld som inte existerar.

  6. Brorson

    Att tvingas visa ID-handlingar var man går och vart man än år på väg, är en inskränkning i den personliga friheten, som vi inte är vana vid i Sverige. Antingen drabbar det bara personer med utländskt utseende (och polisen kommer då att anklagas för ”rasism”) eller också drabbar det alla (och då blir ju resultatet magert, räknat i antal haffade i förhållande till antalet kontrollerade).

    Vi ska aldrig glömma vilka som är skyldiga till denna nya ofrihet för svenska folket. Nämligen de som nu skriker högst om att vi är på väg in i ett hårdare samhälle: kända journalister, vissa politiker (särskilt Mp och s.k. vänstersossar) samt kyrkliga företrädare. Det kristdemokratiska skolkommunalrådet i en medelstor stad, vilken har åkt med hela skolklasser till Migrationsverket för att kräva ändring av något beslut, Samma person satt knäpp tyst under en möte med den egna partiledaren, som pläderade för tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Och denna hord av flyktingadvokater, som haft miljoninkomster på utsiktslösa överklaganden, som förlängt handläggningstiderna med enorma kostnadsökningar (även för deras klienters försörjning). Utan deras systematiska sabotage mot migrationslagarna, hade vi sluppit både den ökande brottsligheten och de ”hårdare” lagarna.

    Om de på fullt allvar tror att Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsverket och domstolarna igen (vid omprövning) har tagit felaktiga beslut, så borde de väl själva ta ansvaret för de gömdas försörjning, och akutsjukvård under den fortsatta processen, istället för att skicka räkningen till skattebetalarna eller sitta i kommunstyrelsen och besluta om taxehöjningar i äldreomsorgen? Hela pensionshöjningen gick ju till att betala de höjda taxorna, som alltså var en följd av skolkommunalrådets privata hobby som högsta överklagandeinstans av Migrationsverkets och domstolarnas beslut.

    Det är mot den bakgrunden, som jag nu föreslår både böter (fängelse upp till ett år vid grövre brott) och ekonomiska konsekvenser (ska ersätta samhället för dess merkostnader) för dem som gömmer illegala invandrare. I stället för att dividera om vem, som ändrade sig när och varför, bör vi kanske även erkänna att vi har varit naiva. Även de flesta sverigedemokrater… För även du, Alexander, har väl någon gång träffat någon invandrare, om vilken du har tänkt: ”Det var tur att de lagar, som jag nu ska införas, inte hade införts när han /hon kom till Sverige”? Det är lätt att ryckas med av sina känslor för personer, som man själv har träffat….

    Vi har alla haft våra goda motiv till våra åsikter då och nu. Så var fallet, när jag sade nej till migrationsminister Leif Blombergs, s, förslag om straff för dem, som gömmer illegala. (Det var långt innan någon lyssnade på SD.) Själv tänkte jag på tiden under och efter andra världskriget, så Sverige utsattes för påtryckningar från främmande makt att lämna ut verkliga eller påstådda krigsförbrytare. Detta skedde ju också i ett mycket uppmärksammat och hårt kritiserat fall (baltutlämningen 1946), då de flera av de utlämnade blev avrättade. I sådana situationer kan det vara bra för en demokratisk stat att kunna skylla på att dess myndigheter har begränsade befogenheter att framtvinga verkställighet av beslut.

    En klok politik handlar inte bara om att alltid ha haft rätt, utan också om att kunna ändra sig när förhållandena ändras. Under Blombergs tid var det fortfarande otänkbart att ett småborgerligt extremparti som Mp skulle komma att få inflytande över lagstiftningen och t.o.m få ministerposter, som de kan använda – och använder – för att förhala och urvattna nödvändiga regeringsbeslut. Men den nuvarande Utlänningslagen från 2005 (liksom trängselskatten från samma år) tillkom genom förhandlingar mellan den dåvarande S-regeringen och MP, som hotade med att fälla regeringen, om inte Mp fick som de ville. ”Vinsten” för S var att man sl

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte anfört att vi ska visa ID-handlingar i tid och otid utan endast att vi måste förbereda oss på att alltid ha dem med när vi rör oss ute i samhället.

      • Brorson

        Nej, jag har inte skrivit att just du har anfört att man ska visa ID-handlingar i tid och otid. Men det kan slumpmässigt bli så för personer, som rör sig i områden, där ID-kontroller ofta kommer att göras. Och om man då har glömt att ta med sig ID-kortet, kan det bli en del tråkiga konsekvenser, exempelvis att man kvarhålls tills identiteten är fastställd och kommer för sent till jobbet eller missar något viktigt möte. Jag tycker att vi inte ska förneka att det kan bli tråkiga konsekvenser för vissa personer även av nödvändiga åtgärder. Som vi kanske hade sluppit, om vi inte haft hyckleriet och det systematiska lagtrotset i migrationspolitiken.

        Det är av bl.a. av den anledningen, som jag föreslår att de som gömmer illegala, ska straffas med böter (fängelse för grova fall). Och att böterna ska användas till skadestånd till de, som haft oturen att ha drabbats särskilt hår av ID-kontrollerna. Vilka de personerna är, kan inte vara särskilt svårt att ta reda på, eftersom någon notering säkert kommer att göras, när identiteten väl är fastställd.Detta med utgångspunkt att de skyldiga ska straffas och att de oskyldiga ska ha skadestånd, dock inte för att ha tvingats visa legitimation någon enstaka gång. Eftersom slutet av min förra kommentar klipptes bort, återges den här:

        Utlänningslagen från 2005 (liksom trängselskatten från samma år) tillkom genom förhandlingar mellan den dåvarande S-regeringen och MP, som hotade med att fälla regeringen, om inte Mp fick som de ville. ”Vinsten” för S var att man slapp göra upp med ”kommunisterna” (V).

        Resultatet av den nya lagen blev att domstolsprocesserna blev en miljard dyrare (räknat på dåvarande volymer) för den påstått ökade rättssäkerheten i migrationsprocesserna. Mp har sedan dess gjort allt för att sabotera tillämpningen av den lag, som de själva drivit fram. Under förevändning att domstolsprocesserna inte är rättssäkra…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Har man pass så kan polisen lösa saken med hjälp av sin mobiltelefon – Det har jag råkat ut för en gång när jag var på väg hem från träningen och glömt plånboken hemma.

  7. Leif Andersson

    Är helt enig med dig och kan gå så långt att låta polisledningen själva diktera vad de anser sig behöva för att lösa uppgiften.

    Vi bör även sträva ett gemensamt id-kort för alla medborgare inom EU för och underlätta polisens id-kontroller. Samtidigt som nämnts kraftig straffökning på flyktingsmuggling inklusive de som påstår sig göra detta av ideella skäl samt för de som bidrar till att asylmigranter som ska utvisas kan hålla sig gömda eller använder sig av dessa för svartarbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.