Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med stöd av vår stolta historia bygger vi en ny era av framgångar för Sverige.

Jag är rätt säker på att många fler än jag vid olika tillfällen ställt sig frågan om huruvida huruvida arbetarrörelsens samhällsidé förändrats eller inte genom åren?

För egen del gör jag det med jämna mellanrum och varje gång kommer jag fram till svaret att svensk arbetarrörelse är trogna sina ideal och sin grundidé om hur samhället ska byggas för att bli jämlikt och stabilt.

Demokrati, välfärd, arbete åt alla, social trygghet och kampen för ett jämlikt samhälle med små sociala och ekonomiska klyftor är precis lika viktig idag som historiskt vilket innebär att kampan och kampviljan för dessa ideal borde vara lika stark idag som historiskt.

Principen om att samhället ska byggas på doktrinen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” lyser lika klart i mötesrummen hos de som utgör dagens arbetarrörelse som den gjorde hos den generation som skapade arbetarrörelsen och satte tåget i rullning.

Förvisso hände något i mitten av 1980-talet som tystade denna kamp något när debattklimatet ändrades från att debattera ideologi och vilket samhälle vi vill bygga till att debattera sakfrågor som lyfts ut ur sitt ideologiska sammanhang.

Många påstår att detta har att göra med att den klass som tidigare räknades som traditionell arbetarklass försvunnit vilket inte är sant. Sanningen är att det som tidigare var tunga manuella arbeten numera ersatts med maskiner och att vi i dagens samhällsbygge har betydligt fler tjänstemän än i gamla tider.

Likväl så är den kvarvarande arbetarklassen tillsammans med dessa tjänstemän och småföretagare den del av befolkningen som tillhör dagens arbetarklass och därmed den grupp för vilken samma kamp som historiskt måste fortgå och därtill intensifieras.

Den utbyggnad vi socialdemokrater gjort av välfärdspolitiken historiskt byggde på en växande ekonomi och en konkurrenskraftig industri – Ett förhållande som består även i våra dagar.

Det vi missat är att vi samtidigt som vi byggde välfärdssamhället splittrat den enighet som tidigare fanns mellan medelklass och arbetarklass – Den enighet som möjliggjorde välfärdsbygget.

Det är den enigheten vi ska återskapa när vi nu övergått från att debattera sakfrågor till att debattera den svenska samhällsmodellen och vilken typ av samhälle vi vill bygga.

Således är det precis som jag sagt vid ett antal tillfällen så att vår historia kommer att staka ut vår framtid – Hur stark och hur framgångsrik framtiden blir beror på hur väl vi lär oss av vår historia och hur duktiga vi är på att förklara arbetarrörelsens samhällsideal på ett sätt dagens människor kan förstå och relatera till i sin vardag.

Jag vågar påstå att majoriteten av alla svenskar kommer att rösta på oss socialdemokrater när de väl förstår vad den svenska samhällsmodellen är och vad den står för.

Ett jämlikt Sverige präglat av optimism och framtidstro är vad majoriteten av alla svenskar önska se växa fram. Ett Sverige där rätten till ett arbete, rätten till en bostad, rätten till god sjukvård, rätten till en bra utbildning och rätten till en stark social trygghet är självklara inslag i samhällsbygget är lika aktuella och relevanta för väljarna idag som de var historiskt.

Därför ska vi socialdemokrater använda vår historia när vi förklarar hur och varför det är viktigt att bygga ett samhälle byggt på den svenska samhällsmodellens principer – Den svenska samhällsmodellen ska utvecklas inte avvecklas.

Det är inte politiken som behöver förändras då den är precis lika relevant idag som historiskt – Det vi ska och måste förändra är sättet på vilket vi berättar vad den sortens politik står för och vad den åstadkommer i form av trygghet och välstånd.

Snart är vi framme vid 1 maj – En symboliskt viktig dag som för mig symboliserar arbetarrörelsens uppkomst och från och med nu arbetarrörelsens starka återkomst och revansch i svensk politik.

För mig kommer 1 maj detta valår 2018 att symbolisera återkomsten av den politik och den politiska debatt som byggde välfärdslandet Sverige.

Väl mött på barrikaderna och i demonstrationerna runt om i vårt land – Den blomstrande framtid vi sjunger om är vår och den blomstrande framtiden tillhör alla inte bara ett utvalt fåtal.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

67 kommentarer

  1. Håkan

    Jag hörde LO ordföranden säga att han var ”gråsosse”.
    ”Gråsosse, milt nedsättande benämning på traditionella,
    partitrogna socialdemokrater av den äldre sorten, utan
    intresse för idédebatt eller stora visioner.”/Wiki.
    Hur är det ens möjligt 2018 att säga nåt så trist och
    utan vilja att diskutera framtidsfrågor? Det är så jag tyvärr
    måste tolka det hela. Han har också pratat om att arbetsmarknaden
    är så att man får sitta vid telefon och vänta på att bli kallad om man
    är vikarie. Men det råkade jag ut för redan på 70-talet då jag var vikare
    i sjukvården som biträde. Alltså inget nytt! LO är svagare än 70-talet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ordet gråsosse har olika betydelse – I detta fall avses att han vill tillbaka till goda samhälle vi byggde under socialdemokratins storhetstid vad gäller värdegrunden för samhällsbygget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.