Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sjukdom klubbar även den starkaste.

Som mina trogna följare säkert observerat har jag varit helt frånvarande på bloggen under de sista dagarna – Något som i sin tur beror på en oerhört svår magsjuka som gjort mig både inlagd på sjukhus och helt utslagen under några dagar/dygn.

Att tänka att man vill läsa eller göra något – T.ex. gå in på bloggen men inte ens förmå sig att lyfta armen än mindre förflytta sig bevisar för mig att sjukdom klubbar även den starkaste oavsett hur starka vi tror vi är.

För egen del sitter min magsjuka ihop med den behandling jag genomgår sedan en tid – En behandling jag måste igenom och en behandling som kommer att göra mig helt frisk och återställd i slutet av året.

Med dessa ord hoppas jag att kunna vara tillbaka på bloggen från och med nu med ett första politiskt inlägg redan kommande eftermiddag.

Avslutningsvis – Det är händelser som dessa som gör att man känner sig både ödmjuk och tacksam för livet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

16 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – Och precis att tampas och debattera håller en levande.

  1. Brorson

    Förvisso. Men eftersom du tydligen räknar dig till de starka, utgår jag från att du inte är sjuk särskilt ofta eller särskilt länge. Men just 2018 verkar bli ett undantag. Och nu verkar det handla om biverkningar av behandlingen av en grundsjukdom, som du kommer att vara helt återställd från mot slutet av året. Är flera korta sjukskrivningar under en begränsad tid (något mindre än ett år) att räkna med?

    Hur hade det blivit i ditt fall. om mitt förslag om tre karensdagar i början av varje sjukperiod redan hade genomförts? Min huvudtanke är att sparbetingen ska läggas i början av de korta sjukskrivningarna, i stället för som nu i slutet av de låga sjukskrivningarna.

    1) Sjuklöneansvaret för arbetsgivare avskaffas. Det blir förbjudet för arbetsgivare att betala lön för karensdagarna. Den som begär ersättning från F-kassan för dagar, som han har haft lön från arbetsgivaren ska straffas för bidragsfusk. Samma regler för alla.

    2) F-kassan ska betala sjukpenning fr.o.m. första sjukdagen efter karensdagarna och fortsätta med det tills den sjukskrivne har återgått i arbete eller beviljats sjuk- eller förtidspension.

    3.) Sjukanmälan ska ha gjorts till F-kassan senast k. 24.00 dagen före första karensdagen. Sjukanmälan ska göras genom att trycka in personnummer på knapptelefon, och vidarebefordras automatiskt till vårdcentral eller företagsläkare.

    4) Antal karensdagar per år ska begränsas eller borttas helt för personer med kroniska sjukdomar, som medför upprepade korta sjukskrivningar. Läkarintyg om detta ska krävas.

    Jag måste kanske korrigera pkt 4 om kriterier för begränsning av antal karensdagar, att det inte nödvändigtvis måste vara kroniska sjukdomar, utan även övriga sjukdomar av en viss varaktighet innan man blir helt återställd, och då sjukperioder växlar med friska perioder, då man kan arbeta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I mitt fall är jag sjukskriven minst 35 veckor i sträck för kontinuerlig behandling med regelbundenhet under hela tiden.

      • Jonny Disenfeldt

        Är du sjukskriven minst 35 veckor framöver ?
        Herreg*d, vad har du drabbats av som har så lång konvalescensperiod ?
        Hände något i Afrika när du var där ?

        Ta det lugnt och krya på dig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inget som kom i Afrika Jonny – Cancer är svaret om än en sort som är fullt ut botbar men med oerhört tuff behandling under lång tid med cellgifter.

  2. Brorson

    En läkarfråga. Men det får inte vara så många undantag för korttidssjukskrivna, så att vissa politiker återigen börjar se ett behov av stupstockar för långtidssjuka under flera år. Dessbättre hade jag även föreslagit en särskild sparform som ekonomisk buffert för inkomstbortfallet under karensdagarna.

    a) Sparandet ska vara frivilligt med något bättre ränta än högsta bankränta med statlig garanti, och ska därför ligga 2 procentenheter över Riksbankens reporäntan, som just nu är – 0,5 %.

    b) Sparkapitalet ska vara bundet under ett år och förtida uttag tillåts endast för att täcka inkomstbortfallen under karensdagar. Har man inte varit sjuk under bindningstiden, har inga uttag tillåtits. Ränta ska inte utgå för pengar som har tagits ut i förtid. Det ska inte vara någon automatisk utbetalning om man har varit sjuk utan det bestämmer man själv från fall till fall.

    c) Pengar, som inte har tagits ut inom fem eller tio år, skall utbetalas till spararens ordinarie lönekonto. Det kommer alltså att vara möjligt att ackumulera kapital på det speciella buffertkontot under minst fem år, oavsett om orsaken är att man inte har varit sjuk, eller har avstått från att använda bufferten, när man har varit sjuk.

    d) Sparare disponerar själv över pengar som funnits på kontot i minst ett år, och kan exempelvis använda pengarna som en extra semesterkassa under ordinarie semester. Pengarna kan också användas för att kompensera inkomstbortfallet för ledighet utan lön – förutsatt att arbetsgivaren har beviljat ledighet. Det kommer inte att löna sig att sjukskriva sig för att man ligger efter med hushållsarbetet hemma.

    Vilket torde vara ganska vanligt, fastän det är svårt att bevisa Men svenskar kan inte rimligen vara mycket sjukare än andra européer. Det finns ingen känsla för att sjukförsäkringen är en solidariskt finansierad försäkring och att missbruk drabbar dem som har störst behov av en fungerande sjukförsäkring under hela sjukdomstiden och inte bara under den första tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.