Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Horace Engdahl verkar tro att han är större än Sverige, Svenska Akademien och Nobelpriset.

Rubriken säger allt – Horace Engdahl verkar så besatt av sin egen storhet att han tror att han ensam är större än både fosterlandet, Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur sammantaget.

Det uttalandet baserar jag på ett mer eller unisont uttalande från vår omvärld som undrar hur detta kan utspela sig i rättsstaten och föregångslandet Sverige.

Jag har tillbringat en stor del av dagen med att läsa internationella nyheter från många länder och därtill både erhållit och gjort telefonsamtal för att ta reda på reaktionerna om att årets Nobelpris i litteratur inte kommer att delas ut detta år och resultatet av detta arbete förfärar.

Det många svenskar kanske har svårt att förstå är hur stort Nobelpriset faktiskt är runt om i vår värld där spänningen runt vem som ska få motta detta världens mest prestigefulla pris i litteratur och för all del andra områden utgör en institution vars förtroende fram tills nu varit obrutet.

Den omedelbara reaktion är hur detta kan ske i Sverige – Ett land som resten av världen hyser stor respekt för när det kommer till att följa regler och alltid göra rätt.

Nästa direkta fråga både i utländska media och från några av de jag haft kontakt med är hur Horace Engdahl kan få bete sig som han gör utan att bli avsatt och avpoleterad under förödmjukande former.

Med det sagt tycker jag att det är hög tid att Horace Engdahl står upp som en man – Tar på sig skulden och lämnar Svenska Akademien med omedelbar verkan.

Sveriges, Svenska Akademiens och Nobelpriset i litteratur är alla var för sig betydligt mer värda än Horace Engdahl och att offra denne man för att rädda förtroendet och påvisa handlingskraft är ett måste.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Maria

    Det hela är obegripligt att offra Sveriges stolthet för en man som betyder vad? och för vem? Kvinnor och män har offrats för betydligt mindre och även för ingenting men inte här. Så det skulle vara oerhört intressant om det råkar visa sig att Horace Engdahl visar sig vara Frimurarbroder och att de som offrar Sverige i sitt försvar av Horace , är likaså. Det skulle förklara varför Horace ska skyddas, även till priset av Sverige för det är ett löfte som varje broder avgett. Att skydda sina bröder oavsett vad som händer, även i lagbrott.
    Idioti tror jag inte på men att sekter finns det vet vi och Frimurarordern är en starkt etablerad sekt. Kan vara en förklaring på maktfullkomligheten som uppvisats.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten för läsarna att ta ställning till.

  2. Jonny Disenfeldt

    Man kan bara skaka på huvudet åt Horace.
    Ser att han varit danskritiker … kanske han skulle passa som domare i Let’s Dance möjligen då …

  3. Bertil

    Tycker detta med Svenska akademien är en ickefråga.
    vem bryr sig??

    Finns betydligt viktigare saker kämpa för.
    EX: att människor får ett liv, inte utförsäkras, får vård, inte får sänkt försörjningsstöd, a-kassa.
    sänkt tröskel, enbart för att andra ska få mer i jobbskatteavdrag mer sparande mera kapital som förgör vår planet allt snabbare.

    Nobelpriset håller på spåra ur även det.
    Detta med början 1976 när Milton Friedman fick nobelpriset i ekonomisk vetenskap.
    Hur stor skada har inte hans ekonomiska verkan orsakat.
    Det säger väl lite om hur illa det håller på bli även vad gäller Nobelpriset.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nobelpriset är viktigt Bertil vilket jag lärt mig under alla år med bosättning och arbete runt om i vår värld. Att jag skriver detta inlägg betyder inte att jag inte kämpar för ett bättre samhällsbygge utan bara att jag lyfter frågan.

  4. Hans

    Bra Anders! Den där uppblåsta sprätten Horace måste punkteras och lämpligen placeras i luckan för drive thru på Donken! Tänk om kungen kunde ta initiativ igen… det skulle vara riktigt kul att uppleva!

    • Jonny Disenfeldt

      Det bästa initiativ kungen kan ta är att adikera och medverka till att monarkins sista rester avvecklas snarast. Vi skriver år 2018 nu …. när ska denna rest av diktatur avvecklas ?

      Ärva en offentlig position genom blod, stå över lagen, tvingas tillhöra en viss kyrka …

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Kungen är lika viktig symbol i världen som Nobelpriset Jonny – Kungahuset står högt i kurs hos våra handelspartners och att ha kungen som dörröppnare och som hjälp när affärsavtal på hög nivå ska slutas är ovärderligt.

  5. Jan

    Det är inte en mans fel att Akademien inte fungerar. Den som har störst ansvar torde vara den ständige sekreteraren Sara Danius. Det var hon som var chef. Numera utmålad till viljelöst offer av feministerna dock. I sedvanlig stil. Det bästa vore kanske om alla avgick. Men då fick man problem med arbetets kontinuitet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Horace bär skulden – Tro mig. Vore det inte så att jag är säker på saken skulle jag inte skrivit det jag skrivit.

      • Krister

        Vi har inte inside information nån av oss och jag litar inte på medier
        fullt ut att beskriva det hela. Sen finns det säkert interna strider också
        och återigen vet varken du eller jag fakta för att utse en syndabock ????.
        Tycker vi inte skall göra en #metoo av det hela och låta folkdomstolen döma.
        Ta ett bad och lugna ned dig. ????
        /Från Pizzo, Kalabrien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.