Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ska hoten mot tjänstemän i offentlig förvaltning stoppas behövs rätt sorts politik.

Att tjänstemän på svenska myndigheter ska behöva känna sig hotade bara därför att de gör sitt jobb är en mycket olycklig situation.

Att det blivit så beror i grund och botten på det hårdnande samhällsklimat som uppstått som en effekt av en för samhällsbygget skadlig nyliberal politik som i allt sätter jagets bästa före kollektivets bästa.

Med det sagt så är min övertygelse att det är de socioekonomiska levnadsvillkoren och framför allt de stora skillnaderna i dessa som skapat det hårdnande samhällsklimatet.

En desperat människa som lever under hård press är kapabel till desperata handlingar – Bland dem att hota de tjänstemän som vägrar gå dem till mötes.

Hotet mot tjänstemännen är således inte riktat mot individen i sig utan snarare mot det samhälle den enskilde tjänstemannen anses representera.

Den utvecklingen måste vi bryta omedelbart och mitt förslag är att regeringen och övriga partier snarast möjligt sätter sig ner och diskuterar hur detta kan vändas så att tjänstemän i offentlig förvaltning kan känna samma trygghet som historiskt.

Ska den lösningen bli verklighet och verksam bör den sikta in sig på hur vi kan förbättra de socioekonomiska levnadsvillkoren för den utsatta grupp som står för hoten – Görs det är min övertygelse att hoten upphör därför att välmående människor har fullt upp med att ägna sig åt livet och inte åt att hota tjänstemän.

Slutligen en låten brasklapp – Den politik moderaterna och alliansen presenterat hittills där man aviserat att man ska försämra än mer för sjukskrivna och arbetslösa kommer inte att leda till mindre hot mot tjänstemän i offentlig förvaltning – Snarare till mer och allvarligare hot från en ökande skara desperata samhällsmedborgare.

Ska hoten upphöra behövs en politik som leder till ökad jämlikhet och en rättvisare fördelning av vinsterna av allas arbete – Ska hoten upphöra behövs en stärkt socialdemokrati och mer av traditionell socialdemokratisk politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

54 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Du kan prata runt hur mycket du vill, det är tydligt att även detta är kopplat till den stora invandringen. Jag har flera myndighetspersoner som kan intyga detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se föregående svar – I din värld är allt som händer kopplat till invandringen trots att det påståendet är gravt felaktigt.

  2. Alexander

    VLT har haft flera artiklar om detta. Om man, som Anders ofta gör, läser mellan raderna är det väldigt tydligt att det med överväldigande majoritet är invandrargrupper som ligger bakom.

  3. Alexander

    Citat från artiklarna:

    ” Kommer man från kulturer där tilltron till myndigheter är låg kan man lätt ta till hot om våld”

    ” Ofta är släktingar med som någon slags maffia”

    ” Vi jobbar med integration men ingen pratar om respekt för de som måste fatta beslut som rör dessa grupper.

    Arbetsförmedlare och socialarbetare som uttalar sig. Fast det är antagligen fake news.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hoten kommer från olika grupper Alexander – Även från svenskfödda och roten till problemen de beskriver står att finna i de socioekonomiska levnadsvillkoren hos de som hotar.

  4. Olle

    Min mor har under hela sitt arbetsliv jobbat på Socialkontor som handläggare och varit med om mycket under denna tid.
    Problemet idag är att många personer som hotar idag inte fanns ute i samhället förr, människor som då stod under samhällets kontroll inom psykvård osv.

  5. Fredrik

    Du får det att låta som att det är samhällsstrukturen som är ansvarig för hot mot tjänsteman? Det är så klart helt fel. Det är en och/eller flera människor som hotar en och/eller flera tjänstemän. Du har alltid ett val Anders. I Sverige har du alltid ett val. De människor som utför hot mot andra, oskyldiga, människor har ett val. De kan göra valet att hota eller valet att inte hota.

    Hot mot offentliga personer har förekommit i tusentals år, och tyvärr kommer det att fortgå även i framtiden. Lögnen om att socialdemokratisk politik GARANTERAR mindre hot är just detta, en lögn.

    I decennier har S tyst tittat på hur samhället förändrats under dels eget styre, till största del, och under borgerligt styre, till liten del, till det samhälle vi har idag och ändå inte gjort något åt det. Så frågan du varje dag borde ställa, öppet och offentligt, är VARFÖR har S varit så förbaskat dåliga på att bygga ett samhälle värt att leva i? Men, nej – likt en extremsocialist som aldrig någonsin haft ett enda fel här i livet så är allt negativt som föresiggår i samhället frukten av den politik som förs av de borgerliga partierna. Trots att 2/3-delar av tiden de senaste 30 åren har Sverige styrts av S. När ska du våga ta ansvar för nåt Anders?

    Du som sugit på kapitalistkaramellen och håvat in cash i sann marknadsekonomisk anda sitter nu och berättar om hur landet Sverige ska byggas, enligt modellen du själv INTE levt efter. Och Anders, ränderna går aldrig ur. En zebra är alltid randig, hur mycket du än tvättar den. Och du vet vad man kallar en socialdemokrat som tjänar pengar? Kapitalist.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Grundproblemen till både hot mot tjänstemän och kriminalitet står att finna i de socioekonomiska levnadsvillkoren hos den grupp som hotar eller blir kriminella – Ska problemen lösas från grunden och permanent är det där vi ska sätta in resurserna.

      En människa som arbetar och försörjer sig själv utan problem är en glad och nöjd individ som ser ljust på framtiden – Den sortens människa ägnar sig inte åt hot och kriminalitet.

      • Krister

        Den stora majoriteten är laglydiga.
        Därför ser jag inte att de som tex
        hotar som nåt annat än ett personligt val.
        Din förklaring håller inte.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Går du på djupet och letar förklaringen till deras personliga val så kommer du precis som jag att finna att skälet till deras val är deras socioekonomiska levnadssituation.

          • Krister

            Om 99 % bor i samma områden och har samma levnadssituation,
            varför låter de stora majoriteten bli att reagera på det sättet? Handlar
            det inte då om det personliga valet?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I steg 2 handlar det om ett personligt val Krister men för att välja som de gjort behövs en utsatt socioekonomisk levnadssituation som påtryckare till beslutet – En välmående människa ägnar sig inte åt hot med mindre än att denne drabbas av akut psykisk sjukdom.

          • Anders

            Anders, om din teori om socioekonomiska faktorer hade stämt skulle brottsligheten vara lika utbredd bland alla fattiga, i hela världen. Det skulle också vara en jämn fördelning bland infödda svenskar och utlandsfödda. Så ser det inte ut. Personer från Afrika och Mellanöstern är gravt överrepresenterade, även inom invandrargruppen. Vi har även en utbredd kriminalitet (av helt annat slag, men ändå) i relativt välbärgade grupper så resonemanget faller pladask även om jag förstår vart du vill komma.

            Jag hävdar att situationen är betydligt mer komplex än så och att det även finns kulturella skillnader som inte helt enkelt går att bortförklara.
            Vi måste trots allt komma ihåg att ute i världen är Sverige en skyddad verkstad. I många länder är korruptionen helt öppen och det anses normalt att kunna påverka tjänstemän och myndighetspersoner.
            Faktum är att du i de flesta länder inte kommer någon vart utan lite ”uppvaktning”. Du behöver bara åka ner till Sydeuropa så är det en helt annan inställning, till mutor och längre söderut är läget givetvis ännu värre. Klart att folk blir desperata när de märker att de ”vanliga” sätten inte fungerar.

            Vi har också klankulturer där det är fullt normalt att personer i kontakt med myndigheter har med sig ett följe på 10-15 personer. Klart det kan uppfattas hotfullt av den enskilde tjänstemannen som är van att möta en ensam konflikträdd Svensson som på sin höjd knyter näven i fickan och är lätt att köra över.
            Nu möts ett helt annat, mer högljutt klientel, som inte bara har tillgång till vapen -de har också erfarenhet att använda dessa vapen och som vi alla vet så skjuts det som aldrig förr i Sverige.

            Du håller säkert fast vid din inställning om socioekonomiska faktorer, men då måste du också ta ansvar och erkänna att dina socioekonomiska faktorer är ett resultat av en misslyckad socialdemokratisk politik. Det började med det misslyckade miljonprogrammet där utanförskapsområde efter utanförskapsområde uppfördes och sedan har vi decennier av misslyckad integrationspolitik, en politik som bidragit till större klyftor och en dyr bidragspolitik där världens högsta skatter inte skapat världens bästa välfärd utan snarare snärjt in människor i utanförskap. Sossarna har stått med skygglapparna på trots att alla nyktra medborgare i landet sett tecknen på ett tidigt stadium.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min ståndpunkt är att det är de socioekonomiska levnadsvillkoren som utgör grogrunden till hur en människa utvecklas och agerar – Den uppfattningen kvarstår jag vid.

  6. Krister

    Om politiker blir valda och skall få sin politik genomförd
    så behövs tjm. INGEN skall behöva hotas utan det skall
    polisanmälas omedelbart! Oavsett politiken bakom.

    Att S politik skulle ge mindre antal konflikter tror jag inte på.
    Du ser naivt på din egen politik.

  7. Bergis

    Börja med Försäkringskassan. Trots läkarintyg så avslås sjukpenningen därför att Försäkringskassan hittat på egna regler om när sjukpenning skall beviljas. Försäkringskassan har fått i uppdrag att minska sjukskrivningarna eftersom det saknas pengar i kassan efter den massmigration som drabbat Sverige. Då Sverige och politikerna ville visa sig goda och ta emot hela världens flyktingar så resulterade det i indragningar på de sjuka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan aldrig säga något utan att alltid hänvisa till invandringen Bergis – Det beror inte på den och därför bemöter jag inte resten av din kommentar.

  8. Brorson

    Återigen döljer Anders Forss vilka de verkliga brottslingarna är genom att hetsa mot svenska pensionärer, arbetslösa och sjuka, bland dem (förmodar jag) signatur Bertil, som inte skräder orden. Bertil, du kan dömas till fängelse, om han säger sådant som du emellanåt skriver här, till en offentlig tjänsteman, vars beslut du inte gillar. Om han inte hade varit svensk medborgare (vilket jag förmodar att du är) hade du riskerat utvisning.

    Men du skriver(de moderata förslagen ”inte att leda till mindre hot mot tjänstemän i offentlig förvaltning – Snarare till mer och allvarligare hot från en ökande skara desperata samhällsmedborgare” Du utpekar fattiga svenska medborgare som grova brottslingar. Det är din överklasstillvaro som hela tiden slår igenom fasaden av enkel busschaufför i form av grova och för överklassen typiska fördomar om underklassen.

    Det enda som stämmer är lågutbildade, politisk oerfarna och maktlösa personer kan ha svårt att uttrycka sin ilska på finspråket, varför det sagda kan upplevas hotfull värre av den tilltalade tjänstemannen, som inte vet om det bara är kraftspråk eller allvarligt menat. Som exempel kan nämnas att en tidigare ostraffad morfar dömdes till två år fängelse ovillkorligt för att ha ringt skolkommunalrådet och protesterat mot en skolnedläggning genom att säga ”du ska nog passa dig så att du inte drabba av en olycka, när du åker hem”.

    Denne morfar var naturligtvis svensk. Annars hade saken tystats ner. Jag minns diskussionerna under 1980-talet om att överrepresentationen av invandrare i brottsstatistiken berodde på just den här typen av relativt harmlösa lagöverträdelser, som gjorts av okunnighet om önskvärt beteende i Sverige snarare än ont uppsåt. Resultatet av de diskussionerna blev naturligtvis att utlänningars brottslighet har blivit ett förbjudet ämne, även om det gäller överfallsvåldtäkter och andra grova brott. Jag har härmed inte förnekat att även svenskar begår våldtäkter, men svenska våldtäktsmän är nästan uteslutande ensamvargar.

    Det är alltså hårda straff för brott mot offentlig verksamhet, som brottsrubriceringen lyder. Varför inte döma till utvisning i samtliga fall, när uppsåtet har varit att tilltvinga sig förmåner, som man inte har rätt till. Till skillnad mot fallen, när hoten inte varit allvarligt menade, utan bara har varit en vanmäktig protest… Den socialdemokratiska partiledningen gör helt rätt, när man helt vill stänga möjligheten för ”papperslösa”, som vägrar lämna landet trots beslut att de ska gör det, att få försörjningsstöd från kommunen.

    Nuvarande justitieministern Morgan Johansson, s, föreslog för några år sedan tillsammans med dåvarande kommunalrådet i Malmö Ilmar Repalu, s, införande av ett provisoriskt medborgarskap, då många brottslingar hunnit bli svenska medborgare innan de åker fast. De kan då ha figurerat i brottsliga sammanhang under flera år. Detta utlöste en proteststorm och sedvanlig brunsmetning av de båda s-politikerna. Även jag var kritisk, men av en annan orsak. Jag ansåg och anser fortfarande att de permanenta uppehållstillstånden kan uppfattas som provisoriska medborgarskap, eftersom de till stor del ger samma förmåner som ett medborgarskap.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att som du påstå att jag hetsar mot någon är grovt förtal och en STOR lögn från din sida Brorson.

  9. Brorson

    Ja, det var helt fel att förkorta tiden, som man har vistats i Sverige, innan man kan bli svensk medborgare från sju till fem år – vartill det har införts en massa undantag ,så att man i vissa fall kan bli svensk medborgare efter par veckor. Tiden. som man har bott i Sverige och skött sig klanderfritt, borde i stället ha förlängts till tio år, vartill alla undantag borde slopas. Undantagen gäller ju huvudsakligen för EU- och EES-medborgare, men de skyddas ju av EU-medborgarskapet

    Det är som om någon har sålt vårt land till de internationella brottssyndikaten, som nära nog håller på att etablera sig som en veritabel ockupationsmakt, som kräver försörjning från det svenska samhället och i det syftet kräver lydnad av svenska offentliga tjänstemän. Ett effektivt medel för att framtvinga lydnad är den svenska ”öppenheten”, som en mördare eller annan hämnare med vägbeskrivning på nätetoch upplysningar om det finns grannar etc.

    SD:s insatser för att skydda svensk offentlig verksamhet mot bl.a. de internationella brottssyndikaten och utländska terrorister imponerar inte ett dugg Då SD för bara någon månade sedan på uppmaning av en socialdemokrat (!) som drev en smutsig förtalskampanj mot justitieminster Morgan Johansson, s, och konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén, m, samt med stöd av Moderata ungdomsförbundet lyckades stoppa en nödvänidg grunlagsändring.

    Denna grundlagsändring hade möjliggjort en skärpning av sekreresslagen, vilken hade behövts för att skydda offentliga tjänstemän mot hämnare, och brottsoffer i allmänhet, som letas upp av förövarna på nätet. SD, som från början hade stött grundlagsändringen, som hade behövts även för att skydda SD:s egna politiker mot våldsbenägna politiska motståndare, ändrade sig under en förmiddag, när man såg chansen att anklaga Morgan Johansson och Andrea Norlén för att planera en statskupp och införa diktatur med ren censur.

    Tyvärr var socialdemokrater och moderater alltför fega för att våga ta striden mot lögnmakarna i SD:s partiledning i valrörelsen, vartill M naturligtvis var utsatt för tryck från tokhögern i sitt eget ungdomsförbund. Tråkigt. Det hade varit en njutning att se SD-höjdarna totalt avklädda i valrörelsen. Å ena sidan kräver man en offentlig utredning om utländska brottslingars nationalitet. Å andra sidan vill man ge samma brottslingar tillgång till svenska allmänna register för att planera sina brott mot enskilda svenskar, såväl privatpersoner som offentliga tjänstemän och politiker.

    Det spekuleras redan en hel del i om orsaken till de milda domarna mot utländska brottslingar, kan bero på att domare och nämndemän helt enkelt är rädda för hämnare. Även här spelar SD dubbelt, genom att å ena sidan kräva hårdare straff och å andra sidan gå emot bättre skydd, för sig själva, för sina hem och familjer, för dem, som ska utdöma de hårdare straffen.

  10. Jan

    Politikerna har bundit ris åt egen rygg. Ökande hot och överbelastning av socialkontor är en naturlig följd av massinvandringen. Nu vågar man inte ens peka ut varifrån hotbilden kommer. Så på sätt och vis får man skylla sig själva. Socialsekreterarna får förvalta det kaos de själva varit med om att skapa. Som man bäddar får man ligga.
    Visst fanns det hot mot myndigheter förut också. Men inte i samma omfattning. Vi får det samhälle vi förtjänar. Många ville ha det så här. Så varför klagar de? Nu har vi ju mångkulturen här. De fick som de ville.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker göra saken oerhört lätt för dig genom att lägga hela skulden på invandringen trots att detta inte är sant.

      Hoten beror på de skäl jag angett i inlägget och att framför allt nyliberal politik under alliansens regeringsår bär stor skuld till detta är något som behöver lyftas upp och debatteras ordentligt.

      Klyftorna ska inte öka utan minska – Görs så kommer hoten att minska.

      • Jan

        Jag lägger inte hela skulden på invandringen. Jag lägger dock en stor del av den ökande skulden på invandringen. Det beror på att de (invandrarna) utgör lejonparten av socialkontorens ”kunder” numera. Jag ger dig rätt till att Moderaternas utförsäkringar också spädde på problemen. Dock inte i samma omfattning som invandringen. Någon samordnad statistik av hotbilden torde dock vara omöjlig att få tag på. Eftersom myndigheterna aldrig skulle lämna ut sådana data.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte att det finns någon statistik alls över hotbilden Jan och vad gäller vilka som är socialtjänstens klienter så varierar det från kommun till kommun och i vissa är det säkert som du anför och i andra tvärt om.

  11. Alexander

    Anders

    Så de som uttalar sig i VLT ljuger om vilka det är som hotar? Sedan finns det naturligtvis även ”svenskar” som är inblandade,men till största delen är det invandrargrupper som ligger bakom. Du förnekar alltså även detta?

  12. Alexander

    Anders

    VLT sprider alltså fake news? Enligt dig, är det 50/50 vmellan svenskar och invandrare när det gäller hoten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exakt hur procentfördelningen ser ut finns ingen exakt statistik på men att hoten lika ofta eller oftare kommer från svenskfödda som från invandrare är verkligheten i Umeå och Skellefteå när jag frågat berörda parter.

  13. Alexander

    ” är verkligheten när jag frågat berörda parter”

    Min och många andras verklighet är en annan. Vem har rätt? Kan du berätta vilka du pratat med?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har pratat med många som jobbar på socialtjänsten både i Umeå och i Skellefteå och deras vardag ser inte ut som den du anför.

  14. Jan

    Noterar också att ditt inlägg tagits bort på S-bloggars hemsida. Censuren har slagit till. VK har dock inte censurerat dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har inte tagits bort något inlägg från min S-blogg Jan – Hade så varit fallet skulle jag se det på min lista.

      • Jan

        Du bör väl bemöda dig om att titta innan du svarar goddag yxskaft. Ditt inlägg finns inte med på S-bloggars startsida. Dina övriga inlägg finns med, men inte det här. De har plockat bort det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte bortplockat utan aldrig publicerat Jan – När det inlägget skrevs var jag illa däran hälsomässigt och under tidspress för att åka till sjukhuset så av den anledningen blev det bortglömt i hastigheten att publicera där.

          S-info plockar aldrig bort inlägg så vitt jag vet.

          • Jan

            Okej. Krya på dig! I den sista meningen har du fel dock. S-bloggar plockar bort inlägg och kommentarer i parti och minut. Nu är dock aktiviteten så låg på S-bloggar att censorn inte behöver jobba ihjäl sig. I princip är det bara du som tillåter kommentarer. Övriga är aparatnik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har i vart fall aldrig fått något inlägg borttaget så vitt jag vet – Att inte besvara och bemöta kommentarer innebär för mig att bloggen inte är någon blogg – Det är debatten om inlägget som är platsen för debatt – Utan den är en blogg värdelös.

  15. Alexander

    ”Jag tror inte att det finns någon statistik alls över hotbilden”

    Ändå är du säker på att det lika ofta är svenskar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och då baserat på de uppgifter jag har från de som dagligen jobbar för socialtjänsten i de städer jag angivit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är både en åsikt och fakta Alexander – Bemöda dig med att borra djupare i saken så kommer du precis som jag att se att det jag säger är ren och skär fakta och därtill en stark åsikt i en fråga som har stor betydelse för det framtida samhällsbygget.

  16. Brorson

    I ditt inlägg skyller du hoten mot offentliga tjänstemän och andra brott på att förövarna lever under hård press och att försämringar för arbetslösa och sjuka kommer att leda mer hot. De som lever under hårdast press är kvinnliga pensionärer, som har varit hemmafruar, eftersom det inte har funnits någon offentlig barnomsorg och därefter har arbetat i låglöneyrken. Ditt försök att ursäkts utlänningarnas brott i Sverige går alltså ut på att utmåla pensionärer, sjuka och arbetslösa som speciellt brottsbenägna p.g.a.deras socioekonomiska situation. Det uppfattar jag som hets mot pensionärer, sjuka och arbetslösa

    Om du inte vill kännas vid att dina bortförklaringar ställer oskyldiga i en ofördelaktig dager, alltså hets, får du uppfinna någon annan förklaring till den importerade brottsligheten.Förklaringen kan faktiskt vara att vi har importerat utländsk brottslighet, bl.a. genom en rättstillämpning som gör det extra förmånligt för utlänningar att begå brott i Sverige, speciellt i jämförelse med deras hemländer, där hårdare straff väntar den som åker fast. Därtill kommer ju att de utländska brottslingarna ofta redan är kända av polisen i hemlandet men inte av den svenska polisen.

    Jag har härmed inte alls förnekat att även svenskar begår brott. Och jag har inte heller blandat ihop alla utländska brottslingar med invandrarna, utan det är det snarare Anders Forss som gör. med sina ”behavioristiska” bortförklaringar till just utlänningars brott Att så många utländska brottslingar vistas och inte sällan begår sina brott i invandrartäta områden bevisar inte att varje utländsk brottsling är en invandrare. En person, som fått avslag på sin asylansökan, men vägrar lämna landet, eller inte ens har försökt få asyl och /eller vistas här helt inkognito, ska inte kallas ”invandrare”.

    Varför är då den utländska brottsligheten så intressant? Förutom att utländska medborgare (invandrare och andra) är överrepresenterade i brottsstatistiken, särskild vad gäller vissa brottstyper (bl.a. överfallsgruppvåldtäkter) , så är ju de utländska brottslingarna personer som inte borde vara här. De borde sitta i fängelse i något annat land, om inte straffen där avskräcker dem från att begå brott öht. Om svenska medborgare, som begår brott, kan vi däremot inte säga att de inte borde vara här, med undantag för dem som inte borde ha fått svenskt medborgarskap Så, de måste vi ta han om själva.

    Vad sedan gäller hoten mot offentliga tjänstemän. verkar varken AF eller Alexander ha tagit någon notis om det jag skrev att många hot kan vara ett olämpligt ordval för ett mer eller mindre berättigat missnöje med ett beslut, och alltså inte är allvarligt menat. Men det kan ju den tjänsteman som får ta emot hotet inte veta. Och det torde nog vara så att socialsekreterare har underlåtit att anmäla hotfulla uttalanden, för att försämra relationen med en klient. som de trots allt försöker hjälpa.

    Men det är extra allvarligt att antalet allvarligt menade hot torde ha ökat just p.g.a av den utländska mängden utländska brottslingar som vistas i landet, och försöker tilltvinga sig försörjning från det svenska samhället. Det är botten av hyckleri att som AF gör skylla detta på att invandrare inte skulle behandlas väl av det svenska samhället. Det blir ett slags cirkelbevis, när man dessutom blandar ihop begreppen invandrare och utlänning. Invandrare, som inte är svenska medborgare, är i formell menig utlänningar. Men alla utlänningar är inte invandrare. De har kommit hit enbart i syfte att begå brott.

    Men det kan man inte säga utan att riskera tillrättavisning att svenskar också begår brott Utan den stora andelen (troligen en majoritet) av fängelseinterner, hade kanske den humana svenska kriminalvården givit minska brottslighet som resultat. Men i stället lockas utländska brottslingar till Sverige av alla förmånerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får uppfatta det som du vill Brorson men jag hetsar inte mot någon utan lyfter bara upp att det är den socioekonomiska levnadssituationen för människor som styr hur en människa lever – Att de som lever under fattigdom och press har närmare till att ta till hot i ren desperation över sin egen situation när rätt naturligt om du stannar upp och tänker efter eller hur Brorson?

      • Brorson

        Vilka kvalifikationer har du, som ger dig rätt att uppmana mig att stanna upp och tänka efter? Är det ditt lyxliv som skatteoptimerare? Vad vet du om att vara fattigpensionär eller utförsäkrad arbetslös i Sverige? Jag menar på fullaste allvar att du förolämpar den svenska underklassen, inkl alla hederliga invandrare, som lever med små marginaler, utan att begå brott.

        Du jämställer alltså fattigpensionärer, sjuka och arbetslösa med de värsta utländska rötäggen, som öht inte borde vistas i vårt land. Varför driver du inte i stället kravet att Sverige ska köpa fängelseplatser åt dem i deras hemländer i stället för låta dem leva lyxliv (i jämförelse med andra länders fängelsestandard) i svenska fängelser?

        Ta ifrån dem belöningarna för att de har valt Sverige som brottsplats!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag förolämpar ingen genom att lyfta upp grundorsaken till att människor hamnar i en situation som gör att de pressas till att hota i ren desperation.

          Är det fel att lyfta upp socioekonomiska levnadsvillkor och det dåliga sådana ställer till med till debatt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Möjligen i Västerås men inte hör där jag bor och i vår grannstad Skellefteå.

  17. Alexander

    ”Möjligen i Västerås”

    Och då faller ditt tvärsäkra påstående, eller hur? Sedan tror jag att du innerst inne förstår hur situationen ser ut i t ex Malmö. Läs det Anders skriver om klankultur…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det finns problem på vissa ställen i Sverige har jag aldrig förnekat – Däremot förnekar jag din bild av att det ska se likadant ut i hela Sverige och att allt som händer kan förklaras med för stor invandring.

      Ska problemen lösas måste de lösas från roten vilket innebär att allt fokus måste ligga på att skapa ett jämlikare samhälle där alla har en bra eller i vart fall acceptabel socioekonomisk levnadssituation.

  18. Kim

    Du försöker gömma dig bakom begreppet socioekonomisk klass/situation/läge osv. Det vimlar med sakfel, men eftersom du är faktaimmun orkar jag inte dra alla.
    Däremot börjar jag undra en sak utfrån ditt vinkling:

    Har det inte varit så under alla år i modern tid (oavsett vilken färg som för tillfället sitter vid makten) att då vi haft stor /hög invandring har den gruppen ökat KRAFTIGT eftersom en oerhört stor andel av de nyanlända hamnar i den gruppen/klassen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Människors socioekonomiska levnadsbetingelser har stor betydelse och att delar av de som invandrat i vårt land gått en svår socioekonomisk levnadssituation till mötes beror på att vi fram tills nu saknat en effektiv integrationspolitik i Sverige – Med en sådan på plats vilket snart är verklighet kommer saken att se helt annorlunda ut framgent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.