Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fegt av Expressens ledarredaktion att ifrågasätta LO:s stöd till S.

På ledarplats i Expressen ondgör sig tidningens ledarredaktion över att LO ger 30 miljoner i stöd till socialdemokraterna och att de därutöver utför en halv miljon väljarsamtal och utlovar minst 250.000 röster från LO:s medlemmar i det kommande valet.

Inte nog med att ledarredaktionen kritiserat saken – De påstår dessutom att det luktar illa och att ondgör sig över att S l utbyte lovar att politiskt driva LO:s och dess medlemmars hjärtefrågor.

Slutligen kallar Expressens ledarredaktion Sverige för en bananrepublik där vi förvisso klarat av att skilja kyrkan från staten men inte facket från politiken.

Självklart förstår jag att det är varje nyliberal företrädares våta dröm att utrota och förstöra den facklig politiska samverkan som byggt välfärdslandet då ett sammanbrott för den ger mer utrymme för nyliberal politik.

Låt mig därför upplysa Expressens ledarredaktion om att en dröm är en dröm och att man inte har rätt att kritisera samarbetet mellan LO och S bara därför att drömmen inte blivit sann och sannolikt aldrig kommer att bli sann.

Saken är den att arbetarrörelsen förenade sig gentemot arbetsgivarna för att säkerställa bättre arbetsvillkor för svenska arbetare för länge sedan – Ett förenande som sedermera ledder fram till skapandet av LO.

Efter att ha fått igenom många krav insåg LO att man behöver en politisk gren för att kunna påverka än mer och av den anledningen bildade LO det Socialdemokratiska Arbetare Partiet (SAP) idag populärt kallat socialdemokraterna.

Genom åren har symbiosen mellan LO och SAP lyft livskvaliteten och den sociala levnadssituationen för en bred majoritet – Den historiska framgången av samarbetet mellan LO och S behöver inte förklaras mer än så.

Efter hårda diskussioner bestämde vi oss för att avskaffa den kollektivanslutning till S som tidigare förelåg för alla som var medlem i facket – Med det anser vi att saken är avslutat. Att den överenskommelsen skulle innebära att LO inte även fortsatt ser S som sin politiska gren har i vart fall jag aldrig hört talas om.

Med det sagt så är det fullt naturligt att LO fortsatt ser S som sin politiska gren och att S ser LO som sin röst och kanal till alla väljare som tillhör LO-kollektivet.

Detta är jag säker på att Expressens ledarredaktion är fullt medvetna om och vill därför påstå att ledaren från Expressens ledarredaktion enbart tjänar syftet att försöka smutskasta Socialdemokraterna och LO.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

93 kommentarer

  1. Jan

    Den där frågan dyker alltid upp i borgerlig media när det närmar sig val. De tycks glömma att det är samma sak på andra sidan. SN stöttar de borgerliga partierna. Särskilt Moderaterna. Borgarna får också pengar från välfärdskapitalisterna. Som naturligtvis vill fortsätta att ta ut vinster från det allmänna. Fast det nämner inte Expressen.

      • Krister andersson

        Att kalla expressen för borglig media är ganska magstarkt, det finns ingen borglig media i Sverige allt inklusive SVT är enormt vänstervridet, dessutom hur många av LOs medlemmar röstar idag på sossarna? de är definitivt i minoritet. Såg idag också att Löfven inte vill diskutera invandringen och dess konsekvenser, tror han verkligen alla kommer att lyda det påbudet?

  2. Jonny Disenfeldt

    Expressen är i sin fulla rätt att kritisera det förhållandet mellan LO-fack och socialdemokratiskt parti.
    Kritiken är saklig.

    Nu kanske mindre än hälften av de fackligt anslutna till LO röstar på S.

    Ett fritt och oberoende fack verkar för sina medlemmar, det är inte vad LO är och gör.

    Att gå ut och ”lova” 250 000 röster på ett politiskt parti är högst osmakligt.

    Att sparka ut en fackligt förtroendevald från sin fackliga roll pga att denne är med i t.ex KD är givetvis helt oacceptabelt agerande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur många av de som är LO anslutna som röstar på S har inget med saken att göra sedan den dag vi slopade kollektivanslutningen till S för LO:s medlemmar.

  3. Lars Winter

    En muta är en gåva ( 30 miljoner ), en tjänst ( valarbete ) eller annan förmån som överlämnas till en tjänsteman, politiskt parti eller annan makthavare, för att makthavaren ( S- regeringen ) ska särbehandla givaren ( LO ) givarens anhöriga ( LO medlemmar med rätt partibok ) eller någon annan, eller som tack för redan utförda tjänster.
    EXPRESSENS LEDARREDAKTION HAR HELT RÄTT, SAKEN BORDE PRÖVAS DOMSSTOL.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan aldrig vara olagligt för en förälder att stötta sitt barn Lars.

      • Anders

        Problemet är att S inte är något barn utan ett politiskt parti som borde kunna finansieras från annat håll. Ett parti som företräder allt färre LO medlemmar ska givetvis inte ha medlemmarnas pengar.
        Det duger att lämna ifrån sig 30 000 000 -men vad har LOs medlemmar fått för pengarna? Skulle pengarna kunna göra bättre nytta inom de egna organisationerna?

        Man kan inte påstå att S bedriver en politik som gynnar dem. Nu håller t ex strejkrätten på att utredas och det väntas komma begränsningar. (det är sånt man skulle kunna förvänta sig av en alliansregering och inte en socialdemokratisk regering som finansieras av LO-pengar.) Det är bara att gratulera LO-medlemmarna. Det tycks ju vara välinvesterade pengar…

        Sossarna har sedan länge övergett sina ideal, och idag existerar partiet främst för sin egen skull.
        På andra sidan har vi LO som också existerar för sin egen skull där feta fackpampar sitter djupt nedsjunkna i sina fåtöljer och lever på medlemmarnas pengar utan att åstadkomma något produktivt. Emellanåt kliver Thorwaldsson fram och gör ett uttalande men sedan händer ingenting. När det väl hettar till är Thorwaldsson den förste som böjer sig fram och drar ner byxorna.

        Att LO och S har en gemensam historia är helt irrelevant idag. Situationen är omvänd. Fackföreningarnas egentliga syfte idag är att hålla arbetarna organiserade så de håller sig på mattan.
        Det är inte LO som ställer några krav på partiet. (hade det varit så, så hade situationen varit lika dålig eftersom de inte tycks få igenom några krav alls) utan LO är en värvningsorganisation åt partiet (vilket tycks fungera sådär)

        Alla utomstående som är pålästa och ser på situationen med nyktra ögon ser att det är så här det ligger till. Det är en charad som pågår. De som säger annat är religiösa evangelister, djupt indoktrinerade personer eller de som vill göra politisk karriär själva.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På senare tid har det facklig politiska arbetet mellan LO och S stärkts och sakta men säkert kommer S att hitta tillbaka till sina rötter så LO:s stöd till S är helt korrekt.

      • Petter

        Ni vill ju införa gåvoskatt igen så då blir det ju lite besvärligare att hjälpa sina barn!!

      • Christer

        Det måste väl ändå vara den mest långsökta och infantila liknelsen som är gjord på länge. Att jämföra kopplingen mellan (S) och LO med ett barn/föräldraskap. Tar dina snetolkningar aldrig slut?
        Gällande sakfrågan är det inget annat än rent skamligt att LO stjäl medlemmarnas pengar för att sedan muta socialisterna till att driva ”rätt” (ur LO:s perspektiv) politik.
        Inte undra på att facket genom åren tappar mer och mer medlemmar. Dagens arbetare/väljare är inte så lättlurade.
        Ska bli så roligt att se socialisternas långa näsor efter valet. Siffrorna just nu pekar ju på att ni hamnar under 20%. Skulle tro att det stämmer rätt bra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen snetolkning Christer eller vill du påstå att det inte är så att LO bildade SAP som varande sin politiska gren?

    • Bertil

      Moderater är värst för de har det största kapitalet. De får miljarder i stöd från kapitalisterna Svenskt Näringsliv, lobbyister, privatpersoner,
      Tänk om sossarna finge en bråkdel av moderaternas pengar.

      Små partiet har inte en chans mot de stora partierna.

      Sen ljuger man för väljarna håller undan sanningar och värst är även där Moderaterna.

      Att vi folket godkänner alla dessa lögner osanningar är för mig en gåta, ljuger jag på jobbet om jobbet undanhåller sannigen då får man sparken.

      Det är bedrövligt hur nyliberal politik förvrängt sanningar för folket.

      En sak är söker facken behöver stärkas och det ordentligt. Företag idag tar varken samhällsansvar eller gör rätt för sig och set är den råa kapitalismen som är orsak.

      • Petter

        Bertil Var får du allt från,inte från säkra källor i alla fall .Du bara hittar på

        SVERIGEDEMOKRATERNA: Uppskattad valkassa: 45-50 miljoner kronor.
        MODERATERNA: Uppskattad valkassa: 50 till 60 miljoner.
        FOLKPARTIET: Uppskattad valkassa: 35 miljoner.
        KRISTDEMOKRATERNA: Uppskattad valkassa: Cirka 25 miljoner kronor.
        VÄNSTERPARTIET: Uppskattad valkassa: 7 miljoner
        CENTERPARTIET: Uppskattad valkassa: 65 miljoner kronor.
        MILJÖPARTIET: Uppskattad valkassa: 20-21 miljoner.

        Och till sist S . kommer valkassan att landa på runt 75 miljoner kronor. Där du som medlem i LO bidrager vare sig du önskar det eller inte. LO satsar 30 miljoner kronor på sin valfond som ska bidra till valseger för S nästa höst.

  4. Fredrik

    Jag är själv arbetsgivare men jag håller med dig om att om inte det hade funnits ett kollektiv som försvarade arbetstagarnas villkor så hade arbetsförhållanden på många arbetsplatser varit dåliga pga att det finns många dåliga arbetsgivare som bara ser sina anställda som en belastning mer än som en tillgång, där är vi överens. Men om man ser på hur LO’s medlemmar röstar så finns det inte en majoritet för S, kan det inte kännas konstigt att då förbundet använder medlemmars pengar till att stödja ett parti som knappt är störst i om kollektivet, jag kan bara tolka det som att avgiften som alla medlemmar betalar in borde vara lägre, eller kanske till och med så att en viss procent av avgiften borde vara specad som partistöd, där medlemmar själv får välja vart pengarna ska gå. Jag tror S och LO lever i historien, där det egentligen bara fanns ett parti men det ser ju inte riktigt ut så i dag. Borde inte LO agera efter medlemmarnas önskemål, de är ju förbundets kunder?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur LO:s medlemmar röstar i dagsläget har inget med saken att göra sedan vi tog bort kollektivanslutningen till S Fredrik.

      • Anders

        Det är klart det är relevant hur folk röstar. LO lovar ju 250 000 röster åt partiet så uppenbarligen tycker ju både LO och S att det är viktigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan inte dra mig till minnes att jag ska ha påstått att det är irrelevant hur människor röstar Anders.

    • Bertil

      Du har poänger i det du skrev Fredrik,
      Gällande LO-s medlemmar de bryr sig ju inte nåt numera. De tror facket är nån slags Messias som ska fixa allt. Att de självs som medlemmar är just facket fattar inte många.

      Det skulle vara krav på vara med på möten för att få ingå i facket.

      Ser man på Moderaterna och lobbyister, Svenskt Näringsliv så är det tvärtom där är kort sagt massor med och påverkar skänker pengar ich för alltcför att krossa socialismen så man fritt kan ta vårt gemensamma.

      Det behövs stora förändringar och kamp för att återupprätta det Samhälle som allt mer drunknar i klassklyftor.

      Men det måste bli en kris först nåt som sätter alla belånade på pottkanten.
      Oerhört tråkigt, tragiskt att så måste Skr för att det sovande folket ska inse att vi är på väg mot enorma klassklyftor om kampen inte startar nån gång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt absurt att en förälder stöttar sitt barn Petter.

      • Ralo

        Nr 1 de 30 miljonerna är 30 miljoner av medlemmarnas pengar. De kunde ha använts till tillexempel rättshjälp till sina medlemmar. Nu ignorerar man istället många situationer där medlemmar hannar i kläm för att spara pengar.

        LO är ju sina medlemmar det är ingen fritt stående entitet. Varför tror du LO håller på att dö? Av samma anledning till varför socialdemokratin dött. Man har inga principer. Allt man vill ha är makt. Man lyssnar inte på sina väljare eller medlemmar. Du skall se att om 10 år har alternativa fackförbund tagit över också.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den som är medlem i ett LO fack vet LO:s historia Ralo – Eller borde i vart fall veta den och inom LO har aldrig avstått att ge rättshjälp till medlemmar för att ge stöd till S så vitt jag hört och/eller har kunskap om.

  5. Bertil

    Finns ju alltid såna där extremhlgertyper.
    30 miljoner är ingenting jämfört med vad moderata ligister jan skänka till Moderata partiet. Det väljer av moderata libbyfirmor som betalar medlemskasavgidt för att påverka så man plundrar utsattas försäkringar.

    På det har vi Svendkt Näringsliv som hellre skänker till partiet än skapar sociala skydd för småföretagare.

    • Fredrik

      Källa på att Svenskt Näringsliv skänker pengar till Moderaterna tack. Att du Bertil påstår detta gör det inte till en sanning.

      Jag däremot menar att de inte skänker pengar till något parti. Detta då det är precis detta man kan läsa om på deras hemsida, eller hos någon socialdemokratisk tankesmedja om du frågor dom.

      • Bertil

        Svenskt näringsliv nyttjar kryphål för att skänka pengar till Moderaterna.
        Dessutom driver de egna kampanjer som stämmer överens med den politik sedan Moderaterna förespråkar.

  6. Peter Eriksson

    Låt mig upplysa Anders Forss om att vi lever i en demokrati där man HAR rätt att kritsera vad som helst inom ramarna för demokratin. Det må vara Expressens ledarredaktion eller någon annan. Rätten tll yttrandefrihet innebär rätten att tycka tänka vad man vill. Sedan att Anders Forss inte tycker det säger mer om hens tillkortakommanden.
    I sak; det är klart att det luktar illa. Mycket illa dessutom. Alla väljare som tillhör Lo kollektivet….men vänta tillhör de per automatik S ? Nej, majoriteten av väljare inom LO kollektivet tillhör andra partier, framförallt SD. Och precis i den meningen ligger bakgrunden till utspelet och reaktionen från Anders Forss. Om ett par dagar kommer SCB stora opinonsundersökning, den sista före valet där S kommer att lägga sig under Juholtska nivåer. I den här undersökningen kommer vi att kunna se strömningar var väljarna, könsfördelning osv. Det vi vet idag är att kvinnor flyr S, vi vet att inom LO kollektivet är SD det största partiet.
    S är på ett gungfly. Precis. som Anders Forss är det.
    Den viktigaste frågan kvarstår. är det det här som väljarna önskar? Är S det parti väljarna önskar se vid regeringsmakten efter valet i september? Av döma av de senaste opinonsundersökningarna är svaret givet.
    Sammanfattningsvis Anders Forss. Det är inte du som bestämmer VAD som får kritiseras eller inte. Det avgörs av andra saker som ryms inom ordet yttrandefrihet. Fundamentala begrepp för de flesta, och borde vara det även för en amatörpolitker som har hybris.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Peter och på samma sätt som de får kritisera LO får jag kritisera dem.

      • Peter Eriksson

        Du skriver att Expressen INTE får kritisera. Ditt svar är helt enkelt skrattretande. Kan du inte gå en kurs grundläggande retorik så man slipper den här typen av jaså svar ??

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om det smugit med ett felaktigt ordval i hastigheten så är det bara ett tecken på att jag är mänsklig – Ett ord förändrar dock inte budskapet i det jag anför eller helheten och det är helheten och inte enskilda ord vi ska debattera.

          • Fredrik

            Jo Anders, ett ord kan och i detta fall gör vara skillnaden mellan en sak och en total motsats. Här har du påstått att Expressen INTE får kritisera det faktum att LO ger S 30 miljoner, men det är ju precis detta de SKA göra. Politiker ska INTE diktera villkoren för media i en demokrati. Märk här Anders att om du tar bort ordet INTE så blir meningen före denna dess totala motsats, att det alltså är politiker bestämmer vad media får och inte får göra.

            Och Anders, andemeningen i ditt inlägg är att du är kritisk till att Expressen tar upp denna fråga så när du uttrycker dig på det sätt du gör så måste du använda rätt språk, alltså i detta fall – gör om, gör rätt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det framgår av sammanhanget vad jag avser Fredrik och att i det läget märka ord ter sig enbart löjligt.

  7. Bergis

    Eftervalanalysen verkar inte ha sjunkit in oss er Socialdemokrater. Demokratin inom LO facken lämnar mycket att önska. Ska fackmedlemmarnas pengar gå till sossarna eller ska dom gå till strejkkassan? Arbetarna vet att sossarna har dragit kraftigt åt höger. Arbetarna vet också att ett förtroendeuppdrag inom fackföreningsrörelsen numera innebär att se om sitt eget hus och smörja kråset på arbetstagarnas bekostnad via fackavgifterna. LO håller facken i ett strypgrepp. -Säg åt medlemmarna att vi inte kan åstadkomma något eller gå ut i strejk, annars bryter vi mot ”märket” Ordern kommer uppifrån från LO. Numera handlar det bara om att de som sitter i LO borgen och fackpamparna ska få självförverkligande sig själva och resa på trevliga event. Striden om en bättre arbetsmiljö är som bortblåst och arbetarna är förtvivlade. Det ser vi i opinionen just nu. Arbetarna missnöjesröstar på Vänsterpartiet eller SD. Rörelsen har dött ut och handlar bara om att föda Karl-Petter Thorwaldsson så han blir ännu fetare. Sån retar en vanlig arbetare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer att ske förändringar Bergis av vilka vi ser några redan nu.

      Rörelsen är inte död utan lever och rustar för att blomstra på nytt.

  8. Per Kjellén

    Betyder finansiering något. Definitivt så.

    Tänk dig en finansiering utan regler. Alltså den som hade intresse av att stötta ett politiskt parti skulle också ha rätten (och kanske skyldigheten) att bidra med pengar. Främst borde det vara medlemmar, andra sympatisörer. Men ingen begränsning för andra källor? Och då blir LO en tillåten finansiär.

    Tänk dig en finansiering med den enda regler att givarna skall vara överens.
    Det skulle hindra Swedbank från att avsätta t.ex. 2% vart fjärde år av insättarnas pengar till något politiskt riksdagsparti, regionparti eller kommunalparti. Det skulle vara ohållbart. Däremot skulle det vara helt korrekt om insättare kunde beordra Swedbank att sända ett belopp till av insättaren angivet parti.

    Om alla medlemmar i LO, alltså inte bara varje enskilt förbund, utan varje medlem kunde bestämma vilket parti som skulle erhålla ett bidrag, då är en finansiering i sin ordning – men, men, men använda medel måste vara pengar som varje medlem kan använda endast för egna behov.

    Så frågan blir om någon kan använda andras pengar för egna behov. Frågan blir om ett antal styrelseledamöter kan bestämma att det är ett gemensamt intresse som ingår i sammanslutningens stadgar. Inte vet jag men jag tror inte att någon fackförbund har en paragraf som säger att en medlem i facket godkänner individuellt att t.ex. V skall stöttas. Varför bara S?

    Skattebetalarnas pengar skall användas för det ändamål skatten betalas. Det hör vi ofta. Betalar jag skatt för att stötta V? Eller M? Din skatt går ju till M, gillar du det? Med vilken laglig rätt kan riksdagen besluta att du skall stötta M? Eller behövs inte lagligt stöd för att hantera andras pengar? Eller är det riktigt att Regeringen har rätt att betala skatteintäkterna som det passar Regeringschefen???

    Anser du fortfarande att LO har rätt att stötta S eller vilket annat parti som helst, som LO:s fackföreningar skulle besluta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att en moderorganisation stöttar sin dotterorganisation ekonomiskt är helt i sin ordning Per.

      • Olle

        Bidrag från majoritetsägt dotterbolag till moderbolag innebär ett åsidosättande av den aktiebolagsrättsliga likabehandlingsprincipen eftersom minoritetsägarna inte får några medel i samband med bidragets lämnande. Ett beslut om sådan värdeöverföring kan därför enbart fattas enhälligt av samtliga aktieägare. Aktieägare = Medlemmar ??

          • Fredrik

            Men Anders, varken LO eller S är ett offentligt bolag. LO styrs av sina medlemmar, och då ALLA sina medlemmar och inte en. Detsamma gäller S faktiskt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du har helt rätt varken LO eller S är bolag Fredrik. Däremot är de politiska partier och en organisation med stadgar och stämmobeslut om hur verksamheten ska bedrivas – Framröstad på kongresser av de representanter medlemmarna själva valt i demokratisk ordning.

  9. Fredrik

    Förälder stöttar sitt barn? Moderorganisation stöttar sin dotterorganisation?

    SAP, eller Socialdemokraterna, bildades 1889. Nio år FÖRE LO. Föräldern alltså Socialdemokraterna och barnet LO. Moderorganisationen är Socialdemokraterna och dotterorganisationen LO. Alla vet detta Anders, förutom du.

    Hela din attack på Expressen blev helt plötsligt uddlös då du inte ens vet ditt eget partis historia. Än mer uddlös blir ditt raljerande då LO:s motpart, Svenskt Näringsliv, inte ger en krona till något parti. Inte ens de mest socialistiska tidningarna eller tankesmedjorna har någonsin påstått detta utan snarare påpekat att det stämmer. SN förblir partipolitiskt obunden, medan LO inte är det.

    Men, det humoristiska i ditt inlägg är de svar du ger när flera menar att kritiken är befogad. LO ser bara om sitt barn S. När det i själva verket är så att S har fött LO. Jag dör av skratt. Så infernaliskt dåligt gjort av dig Anders. Men inte oväntat, när ”slide of hand”-tekniken är det man använder sig av så är det svårt att ändra beteende. Men det blir extremt komiskt när du bibehåller ”sanningen”. To the End. Tårar kommer från skrattet nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sa att det var den samlade fackföreningsrörelsen – Det som sedermera blev LO som bildade SAP som varande sin politiska gren Fredrik.

      • Anders

        Du lever i det förgångna Anders Forss. Det är ditt stora problem. Vem som grundade Socialdemokraterna är helt irrelevant eftersom det är 2018 och världen ser helt annorlunda ut än på den tiden.
        Dagens socialdemokrater har lite och inget gemensamt med de som en gång grundade partiet. S är idag ett arbetarfientligt mittenparti som bedriver en borgerlig politik. Ledande sossar vänder kappan efter vinden och det gör att partiet framstår som otydligt. Att man också envisats med att regera i minoritet och haft väldigt svårt att få igenom sin politik (och dessutom gjort stora eftergifter till ett extremt mikroparti som MP) gör att partiet uppfattats som svekfullt. I ett sådant läge flyr väljarna. Det är helt naturligt.

        Att LO väljer att kasta bort 30 000 000 är inte att hantera medlemmarnas pengar på ett respektfullt sätt och bör givetvis kritiseras. Sossarna kommer garanterat inte att få egen majoritet utan kommer antingen att bli ett oppositionsparti eller ett stödparti till en M-regering eller fortsätta regera i minoritet med stöd av andra partier. Vad Thorwaldsson räknar med att S ska kunna uppfylla för löften under sådana premisser vore intressant att veta.
        Snarare bidrar det till frustration och missnöje bland de LO medlemmar som inser att de är grundlurade!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med ett S som driver på för att förändra samhället och den politiska kampen till hur samhället ser ut idag är den ideologiska kampen fortsatt lika relevant som tidigare – Genomför vi de förändringar jag skrev om i ett inlägg för några dagar sedan kan vi på nytt samla de breda grupperna bakom oss och uppnå en ny storhetstid.

      • Fredrik

        Anders, du skrev att de samlade fackföreningarna bildade LO och när de fått igenom vissa krav så bestämde man sig för att utöka sin politiska styrka och bildade då SAP eller det vi idag kallar för S. Men detta är fel Anders. Det är dessutom en omöjlighet. Detta pga det jag skrev tidigare. S bildades FÖRE LO vilket gör det omöjligt att LO bildade S.

        Om du medvetet eller omedvetet ljög låter jag vara osagt, men att det är en lögn råder det inget tvivel om. Att du aldrig kommer att dels erkänna detta eller be om ursäkt för den har jag redan insett, men en lögn är alltid en lögn Anders. Även om du för fram den.

        Men det som är intressant är att du i detta anförande i princip likställer LO:s uppgift med S:s uppgift. Och det är lite skrämmande faktiskt. S ska i den position de är idag leda landet, de ska fatta beslut för en politik som ”hela” Sverige ska underordna sig. LO däremot ska representera SINA medlemmar. Inte hela Sverige. Antalet medlemmar i LO är knappt 1,5 miljoner, av drygt 5,5 miljoner arbetsföra människor i Sverige. Så cirka 25% av alla arbetsföra är medlemmar i LO. En majoritet är alltså inte det. Och varför ska då LO märka pengar, medlemmarnas pengar, som används för att ”sponsra” något som en majoritet inte sympatiserar med? Allra speciellt då LO inte ska bedriva politik.

        Jag kan tycka att det är helt fel, men inget som stör mig. Däremot anser jag att LO ska inte vara värvare till S. Den uppgiften som LO haft i princip hela sin livstid menar jag är horribelt. Om S som får störst summa i statligt partistöd INTE klarar av att själva värva sina medlemmar, ja då är något allvarligt fel i partiet.

        Men åter igen, LO bildade inte S – som du påstår vilket gör det till en lögn. När S bildades fanns inte LO.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs mitt föregående svar på samma påstående vilket du uppenbarligen inge gjort – Det jag skrev är att SAP bildades av den samlande fackföreningsrörelse som sedermera blev LO.

          • Fredrik

            Jo, jag har läst den kommentaren. Men det fråntar dig inte lögnen i ditt blogginlägg Anders. Och den lögnen har du inte erkänt eller bett om ursäkt för.

            Så, när du i efterhand ändrar vad du egentligen menar så betyder det att du de facto för fram falska påståenden i första läget.

            Men du vet detta, för det är nämligen så du fungerar Anders. Du säger en sak, får kritik och helt plötsligt så säger du en annan sak som du menar är hur man ska se på det du sa första gången. Men ditt första påstående är ofta inte samma sak som ditt andra, väldigt ofta.

  10. Niklas Karlsson

    Klart att sossarna vill ha medlemsavgiften avdragsgill så ni kan få mer pengar från stadskassan.
    Jag kommer så väl ihåg hur jag regera när jag såg Sosse propaganda i ”facket informerar hörnan” på MIT första jobb, hur kan detta få ske? Hur kan detta få vara norm? En oemotsagd propaganda kanal rakt in på arbetsplatserna, det kan inte vara förenligt med en demokrati.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din fråga har du stältt själv och nu är den publicerad – för egen del tycker jag att det är självklart att facket ska ha en kanal direkt in på arbetsplatsen.

      • Anders

        Att facket har en kanal på arbetsplatsen är precis som vi ska ha det. Men att fackets kanal används till Socialdemokratisk propaganda är osmakligt.
        Då allt färre LO medlemmar röstar på S framstår det än mer osmakligt och riskerar att bli kontraproduktivt. Successivt utvattnar det förtroendet för, och tron på facket och ökar glappet mellan arbetare och politiker. Det skapar bara missnöje. Men för all del….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I din värld kanske det är osmakligt – I min mycket smakligt Anders.

  11. Bertil

    Anders kanske ska fortsätta på ämnet facket och sossarna och omtala hur viktigt detta är. Läs fortsättning på min kommentar så förstår ni bättre.
    Ja ni sossar så klart övriga högerhöns fattar noll.

    Ett problem som kan växa sig stort är den arbetskraftsinvandringslag som högern införde. Facket försvagades först och möjligheten då skapa denna lag var därmed enkel.

    Nordkorea har massor slavarbetare ute i olika länder även Europa och de jobbar för diktaturen i Nordkorea får nästan ingen lön själva, utan partiavgiften till
    Kim-s välde tar nästan allt.

    Därför är fackföreningar så oerhört viktigt
    Att de kollar upp arbetsplatser kollar villkoren o.s.v.
    Tyvärr så är dagens unga idag hjärntvättade att facket är ingenting.
    Vi minns ju Moderaternas lockbete 2006
    ”Inte behöver ni gå med i facket vi fixar en jobbgaranti”

    Jo pyttsan jobbgarantin var att sitta på arbetsförmedling söka jobb på heltid annars skulle de förlora ersättningen.

    Reinfeldts diktatoriska sätt visade sin dåliga sida och även A-kassan var och blev en slags partiavgift likt Nordkorea som skulle gå till skattesänknigar för välmående på den vägen vill nu även Kristersson fortsätta. Nordkorea light skulle man kunna säga.
    Sjukförsäkringen t.ex även den har blivit en partiavgift man plundrar från för att göda en kapitalism.

    Därför är det även viktigt symbiosen a-kassa, Fack sätts i symbios igen.
    Även att arbetsgivarnas sociala avgifter förändras så mer går till de poster sociala avgifter är till för. Nu går det mesta till posten allmän löneavgift som infördes för att betala EU-avgiften, Nu går det istället till Jobbskatteavdrag och mest till de som tjänar mest åter en slags borgelig partiavgift för att gynna Reinfeldts gossar.

    Vidare är det viktigt facket stärks ich att ombuden omtalar för arbetstagarna så viktig funktion facket har, det påverkar hela vårt gemensamma, sociala skydd,arbetarskydd o.s.v. Och även importen av utländsk arbetskraft dör arbetsgivarna försöker lura till sig de som ej står under fackligt skydd.
    Stärk facket bli medlem och kräv din rätt

    Om inte är det stor risk utländsk arbetskraft nyttjas i Sverige, de pengar de tjänar går till korrupta regimer o.s.v.

    Så att LO stöder sossarna med 30 miljoner bör hedras istället för smutskastas Thats IT.

  12. Alexander

    ”Att en förälder stöttar sitt barn”

    Den jämförelsen säger allt. Har du inga spärrar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ledsen om den jämförelsen stör dig Alexander men det är så det är.

  13. Alexander

    Anders

    Vad säger du till dem som inte röstar på Socialdemokraterna men som är med och betalar via medlemsavgiften?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fortsätt betala – Att vara medlem i facket är viktigt och valuta för pengarna.

  14. Jan

    Förvånansvärt vad många borgare det är som kommenterar på din blogg, Anders. Personer som inte vill arbetarrörelsen väl, personer som röstade på Reinfeldt. Finns det inga M-bloggar för dem att kommentera på? Där borde de väl känna sig mer hemma?

    • Jonny Disenfeldt

      Jan –
      De riktigt inbitna S-supportrarna har svårt att acceptera en öppen debatt, till dessa hör du.
      Anders Forss däremot skiljer sig från mängden i och med att han släpper in kritiska kommentarer.

      Den som är arbetarfientlig är du Jan.

      • Jan

        Där har du fel, Johnny. Jag röstar inte på Socialdemokraterna (eller V). Däremot delar jag de värderingar socialdemokratin en gång härbärgerade. Det gör inte du. Du tillhör andra sidan. Öppen debatt? Dina ensidiga moderata käpphästar kan knappast kallas debatt. Däremot bortkastad tid. Och text. Åtminstone här. De skulle säkert välkomnas på M-bloggar dock. Om det finns något sådant?

    • Fredrik

      Jo Jan, det finns. Men, inte skulle du stå och titta på hästar om du fick veta att det fanns enhörningar i en annan hage? Och här finner du en påstådd sosse, grundad ur kapitalismen och vars budskap mer härrör till Vänsterpartiet eller längre vänsterut än så. Jag menar, detta ser du inte ute i verkligheten.

  15. Olle

    Kommunismen kryper närmare och yttrandefriheten förbjuds, har sett dessa tendenser tidigare hos dig och med detta uttalande från dig bevisar det detta. Inte rätt att kritisera????

    Låt mig därför upplysa Expressens ledarredaktion om att en dröm är en dröm och att man inte har rätt att kritisera samarbetet mellan LO och S bara därför att drömmen inte blivit sann och sannolikt aldrig kommer att bli sann.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte för avsikt att förbjuda någon yttrande frihet utan kritiserar i min tur den som kritiserar LO Olle

      • Fredrik

        Anders, om du inte har för avsikt att förbjuda media vad de får och inte får skriva/göra – varför får då inte Expressen skriva vad de vill om LO och S?

        Du Anders skriver en massa saker som du hävdar är sanningar utan att bevisa detta vilket är detsamma som att skriva fiktion.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kritiserade Expressens ledarredaktion och tycker att det de skrev är fel – Ingenstans har jag nämnt att jag vill förbjuda dem att kritisera eller skriva.

          • Peter Eriksson

            ” Låt mig därför upplysa Expressens ledarredaktion om att en dröm är en dröm och att man inte har rätt att kritisera samarbetet mellan LO och S bara därför att drömmen inte blivit sann och sannolikt aldrig kommer att bli sann ”

            En grundkurs i semantk kanske? Ovan är det du skrivit. Man har inte rätt att kritisera…..! Så står det. Vems rätt? DIN?

            Någon skrev om dina brister i retoriskt framförande, det framstår med önskvärd tydlighet vari dina brister består i.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis så Peter – Det jag framför är min åsikt.

  16. Kim

    I sak tycker jag Expressen har rätt. Det är mycket pengar. Om det är rätt eller fel kan man däremot diskutera.

    Däremot är det synd att man ”glömmer” att redovisa de enorma stöd som förekommer på borgerliga sidan. Både i direkta pengar, indirekta pengar (både till partier och personer) och de reklam och lobbykampanjer som bekostas av SN, företag, lobbyorganisationer (”tankesmedjor”) osv osv.

    Det vore intressant att ställa dessa summor mot varandra. Förutom att fundera på vilka som bäst försvarar ”den lilla människans” intressen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett tänk- och läsvärt inlägg i debatten – Tack Kim.

  17. Brorson

    ”Efter att ha fått igenom många krav insåg LO att man behöver en politisk gren för att kunna påverka än mer och av den anledningen bildade LO det Socialdemokratiska Arbetare Partiet (SAP) idag populärt kallat socialdemokraterna.”

    Detta är ju rena fantasierna. De arbetarföreningar som fanns då, var inte fackföreningar i senare tids (sedan LO bildats) bemärkelse utan snarare ett skråväsen inom gamla hantverkaryrken, som fanns redan före industrialismen. Bildandet av SAP var ett samarbete mellan dessa arbetarföreningar och borgerliga radikaler (liberaler), som ivrade för en allmän rösträtt i syfte att mota Olle grind, d.v.s. motverka arbetarklassens radikalisering i marxistisk och revolutionär riktning genom att länka klasskampen i en för borgarklassen ofarligare riktning. Vissa eftergifter måste göras för att undanröja revolutionshotet.

    Detta är en i den idéhistoriska litteraturen väl belagd riktning inom borgerligheten med ursprung i Tyskland under 1860-talet, ur en schism mellan förespråkare av militärt våld och förespråkare för för förhandlingar och eftergifter, varigenom arbetarklassen – eller åtminstone arbetarledarna – skulle köpas över till det borgerligt-radikala lägret. Och den revolutionära Pariskommunen, som existerade 1870-71, kastade sin skugga även över Sverige. Något riktigt revolutionshot fanns förstås inte i Sverige, men de borgerliga radikalerna ville stämma i bäcken. Varför liberalerna t.o.m bildade egna arbetarföreningar med sig själva som arbetarledare.

    Konflikten mellan liberaler och marxister (mellan borgare och proletärer, om man så vill säga) var alltså inbyggd i SAP redan från början. Om det var den konflikten eller något annat (behovet av ordning och reda och en tydligare rollfördelning?), känner jag inte till. Men så länge arbetarna inte hade rösträtt, var arbetarrörelsen beroende av liberalerna i riksdagen. Vad som nu har hänt, är att borgerligheten har återtagit kontrollen över SAP genom att sparka ut alla LO-medlemmar, som inte anslutit sig individuellt till partiet, ur partiet.

    Däremot behöver inte medlemmarna i Akademikersossarna ansluta sig individuellt för att bli fullvärdiga partimedlemmar. Vilket givetvis har medfört att LO-medlemmarna finansierar TCO- och Saco-medlemmarnas partipolitiska karriärer, utan att ha något eget direkt inflytande i partiet. Det är ett hån mot arbetarklassen, när AF skriver att det inte spelar någon roll hur LO-medlemmarna röstar, sedan kollektivanslutningen avskaffades. Jag vet hur kollektivanslutningen fungerade, eftersom jag var partirepresentant för min fackförening.

    Den LO-medlem, som inte ville stödja S, kunde reservera sig. Det var en hederssak – jag var själv ansvarig – att se till att inga pengar gick från reservanterna till partiet. Jag kunde ha givit Expressen svar på tal, för det de skriver är inte hela sanningen, utan bara gammalt borgerligt tugg. Men jag läser sällan någon kvällstidning. Det är inte fel att ”köpa inflytande”, men i så fall ska betalarna ha inflytandet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får kalla dem vad du vill Brorson men jag kvarstår vid det jag anfört.

  18. Mvh Skogåsbon

    Blev mycket snack om dom 30 miljonerna till S från LO, viket är förståeligt.

    andersforss, du skrev ”Självklart förstår jag att det är varje nyliberal företrädares våta dröm att utrota och förstöra den facklig politiska samverkan som byggt välfärdslandet”
    Jak kan hålla med om att den fackliga verksamheten var otroligt viktig förr, och har sitt berättigande idag också, även om facket och dess pampar, lever och festar upp mycket av medlemmarnas pengar. Men jag går inte djupare in på det i nuläget.

    Men att facket skulle ”byggt välfärdslandet”, det är ändå inte helt enligt sanningen. Sanningen är att vår industri, byggt välfärdslandet, och det beror till stor del på vår stålindustri, så mycket kan vi nog vara överens om?
    Att stålindustrin blev så framgångsrik, beror på det som sossar och vänsterfolk hatar, riskkapitalister, som byggde järnvägen till Narvik. Bröderna Wallenberg och Ernest Thiel satsade enorma belopp på detta. Thiel satsade även mycket pengar på andra projekt, och detta har en stor betydelse för Sveriges välfärd idag. Går det bra, kan dom tjäna mycket pengar, går det dåligt, så slutar dom som fattiga. Thiel var Sveriges rikaste man i början på 1900-talet, för att sedan tack vare sina felsatsningar, dö som fattig. Ändå partar aldrig folk på vänsterkanten om hur viktigt detta varit för vår välfärd.

    Andra världskriget hade också stor betydelse för vår välfärd, eftersom nästan hela Europa var sönderbombat, utom Sverige naturligtvis, så kunde vår industri börja exportera sin varor som det var stort behov av i Europa. Det var inte förens i mitten av 50-talet som den svenske arbetaren började få det någorlunda bra.

    Statarsystemet försvann heller inte förens 1945, bara en sån sak. Det var ett lagligt slaveri, en historia vi i Sverige aldrig pratar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.