Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rätt sorts politik gör skillnad – Äntligen minskar långtidssjukskrivningarna.

Den uppåtgående trenden vad gäller långtidssjukskrivningar på 90-dagar eller mer är äntligen bruten enligt AFA-försäkring. 2016 minskade långtidssjukskrivningarna med 5% jämfört med 2015 samtidigt som de långa sjukskrivningarna blir kortare.

Trenden ser bra ut även för 2017 även om exakta siffror ej föreligger för tillfället vilket jag tycker är bra.

Varför skriver jag då om detta?

Därför att vi socialdemokrater helt felaktigt blivit beskyllda för att öka på antalet långtidssjukskrivningar trots att trenden bevisligen är den motsatta.

Att resultaten av de åtgärder vi satt in visar sig först nu beror givetvis på att det tar tid för åtgärderna att visa sig på ett påtagligt sätt när det gäller sjukskrivningar och sjukförsäkringssystemet.

Att som vissa tro att förändringen ska komma direkt efter fattat beslut är att bita sig i foten.

Det som nu sker visar kraften och styrkan i socialdemokratisk politik – Trägen vinner och rätt sorts politik gör skillnad.

Tänk på det i det kommande valet när du ska avge din röst.

Vill du läsa artikeln där jag hämtat delar av min information från kan du göra det på följande länk: https://arbetet.se/2018/06/05/trenden-ar-bruten-blir-farre-langtidssjuka/

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

56 kommentarer

  1. Alexander

    Anders har missat de hårdare direktiven som slår mot människor som anses friska fast att de är sjuka. Solidaritet i dess renaste form.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte missat dessa Alexander – I detta inlägg redovisade jag bara en trend – Att min grundsyn är att alla som är sjuka ska ha sjukpenning och att alla med behov av LSS ska ha LSS har jag skrivit ett specifikt inlägg om så de som följer min blogg vet vart jag står i frågan.

  2. Jonny Disenfeldt

    Du skriver ”Trenden ser bra ut även för 2017 även om exakta siffror ej föreligger för tillfället vilket jag tycker är bra.”

    Vi vet alltså inte vad som hänt 2017 … så hur kan du uttala dig om trenden 2017 ?

    För 2016 – Det är dock bara bland arbetstagare över 35 år som risken för långtidssjukskrivningar minskat, bland yngre arbetstagare ökar den fortfarande.

    Medan de långa sjukfallen minskar fortsätter antalet godkända arbetsskador att öka sedan bottennoteringen år 2009.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den info jag fått säger att trenden för 2017 fortsatt pekar nedåt Jonny,

  3. Krister

    Tex den S-tidningen NSD säger inte så:
    Fler långtidssjuka trots nya regler – Nsd
    http://www.nsd.se/7944080
    7 feb. 2018 – Sjukförsäkringsreformen 2008 skulle ge färre långtidssjukskrivna.
    Men antalet personer som är långvarigt sjuka ökar i stället för tredje året i rad.

  4. Olle

    Antalet människor som stängs ute från sjukförsäkringen har fyrdubblats sedan 2014 enligt socialförsäkringsinspektionen. Det är framför allt låginkomsttagare som drabbats.Så dessa försvinner väl då från statistiken

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag redovisar bara en trend Olle – För inte så länge sedan hade jag ett inlägg om hur jag tycker sjukförsäkring och LSS mm. ska fungera publicerat – Läs där så ser du var jag tycker i frågan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag räknar denna mandatperiod Olle och då från högsta respektive lägsta mätvärdet under densamma – Efter valet vet vi om jag fick rät eller fel – Fram tills dess kvarstår jag vid min utfästelse.

  5. Bertil

    Många har väl dött av utförsäkringarna
    Man har gett upp helt enkelt.
    Dock är socialism det enda vi lan rösta på ju mer rött ju bättre.
    Löfven är för mycket höger är inte lugn och korrekt utan svmmalar mer än han kan lova.

    Juholt var bättre men högern inom sossarna krossade honom direkt samt högermedia.

  6. Brorson

    Det är ju samma politik, som infördes av alliansen. Och det kan väl inte vara rätt sorts politik, som har givit dessa resultat, när Försäkringskassans generaldirektör gjordes till syndabock och tvingades avgå? Har du inte blandat ihop antalet långtidssjuka med antalet långtidssjukskrivna? Har du ens några indikationer på att alla utförsäkrade har återgått i arbete? Det är de långtidssjuka, som får betala valfläsket för sju miljarder till den Mp-väljarna. Och till detta kommer notan för de nästan 9.000 unga männen, som slipper utvisning trots avslag på deras asylansökningar i alla instanser….

    När man dessutom läser att en del av dem har levt som papperslösa i Iran – trots detta lands mycket generösa invandringspolitik för muslimska flyktingar – betyder detta att de har befunnits sakna asylskäl av minst två länders migrationsmyndigheter.

    Expressen har letat upp föräldrar och syskon till den afghan, som försökte mörda en polis, men fick halverat straff för att han uppgivit att han bara är 17 år. Enligt föräldrarna och syskonen är han 25 år och registrerad flykting från Afghanistan. Fadern har försörjt frun och de tre barnen på en lön på motsvarande 2.800 kr / mån. Pengarna räckte inte till sonens studier, varför han har åkt till Sverige och ljugit om ålder och härkomst, Socialtjänsten i den svenska kommunen hade betalat hemresa till Iran där han stannat i tre månader, innan han återvänt till Sverige p.g.a. lång resväg mellan hemmet hos fadern och jobbet i Teheran

    Som förklaring till mordförsöket har han själv uppgivit att han skulle stämplas som ”sjuk” och slippa utvisning från Sverige. Vem har lurat i honom det? Så nu ska han alltså få ett tillfälligt (?) uppehållstillstånd för gymnasiestudier i Sverige…. Varifrån ska pengarna till de studierna tas?

    Har du redan glömt, eller kanske inte ens läst vad jag har skrivit om sjukförsäkringen? Jag har skrivit att ingen långtidssjuk ska fråntas sjukpenningen förrän han har beviljats sjuk- eller förtidspension eller kommit i arbete.

    Arbete först, indragen sjukpenning först därefter.

    Det får helt enkelt vara slut på den borgerliga politiken att försöka svälta ut långtidssjuka på en arbetsmarknad som inte finns för dem, genom att ta ifrån dem försörjningen. Det blir ingen frisk av. Tre karensdagar i början på varje sjukperiod är vad jag har föreslagit. Måste det sparas i sjukförsäkringen, ska det sparas i början på korttidssjukskrivningarna och inte i slutet på långtidssjukskrivningarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Att sparka folk ut ur sjukförsäkringen är fel och leta i blogghistoriken hittar du ett inlägg där jag detaljerat beskriver hur jag tycker sjukförsäkring, LSS mm. ska fungera i ett värdigt samhälle.

  7. Petter

    Efter att den ”bortre gränsen” införts var antalet långtidssjukskrivna 1 500 i slutet av 2009. Men efter att regeringen och Socialdemokraterna tog bort den ”bortre gränsen” i december 2016 har siffran nu stigit till 16 400 personer som är långtidssjukskrivna, visar ny statistik som Försäkringskassan tagit fram åt SVT:s ”Agenda”.

    Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gästade tv-programmet på söndagskvällen och kommenterade siffrorna:

    – Det är faktiskt helt okej.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Hur jag vill att sjukförsäkring mm. ska fungera har jag skrivit ett specifikt inlägg om – I detta redovisar jag bara en trend.

  8. Jan

    Din källa är LO:s egen tidning. Luktar propaganda. Jag håller dock med om att S försökt. Men de vågar inte ta i med hårdhandskarna. Protesterna blir för stora. Det var samma sak när de försökte stoppa kostnadsspiralen i LSS. De gav upp till slut. Impopulära beslut och besparingar är inget man lockar väljare med. Speciellt inte socialdemokratiska väljare. De vill gärna ha allt åt alla. Det finns pengar brukar de säga…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När vi vuxit oss starkare och kan driva riktig socialdemokratisk politik enligt devisen åv alla efter förmåga – åt alla efter behov behövs inga besparingar Jan – Stoppad möjlighet för företagen att skatteplanera räcker mer än väl till utbyggd välfärd och sänkta skatter för de med de lägsta inkomsterna.

  9. Lars Winter

    SVT/TT 29 maj 2018
    ”Stor ökning av personer som har fått indragen sjukpenning. Andelen personer som fått sin sjukpenning indragen i Sverige har fyrdubblats sedan 2014. Det visar en rapport från Inspektion för socialförsäkringen. År 2014 låg andelen personer som fått sin sjukpenning indragen på 1.2 procent men i fjol hade siffran ökat till 5.8 procent. Efter 180 dagars sjukskrivning genomför Försäkringskassan en bedömning av personen har rätt till sjukpenning. Och allt fler får sin sjukpenning indragen.————– I hela landet var det i genomsnitt 8.5 procent som fick indragen sjukpenning vid prövningen efter 180 dagar 2017.” Anders rubrik ” Äntligen minskar långtidssjukskrivningarna ”, men inte att sjuka bli friska utan utförsäkrade, är hela sanningen.

  10. Micke

    Politikerna har gett direktiv till försäkringskassan att sjukförsäkringen är för dyr för staten. Konsekvensen av detta blir att försäkringskassan inte accepterar läkares bedömningar och utförsäkrar sjuka. Självklart går antalet sjukförsäkrade ner eftersom de trots de är sjuka inte får sjukpenning.

    Sjuka ska enligt ni Socialdemokrater leva på försörjningsstöd för de var så dumma att de blev sjuka. Det är inte en bra sjukförsäkring Anders. Det är en sjukförsäkring där politikerna sparkar på de som redan ligger. Att du kan kalla det för en förtjänst av god genomförd politik övergår mitt förstånd.

    Är själv utförsäkrad. Fick vänta 8 månader på min första operation när regeln som gäller är 3 månader. Kommer få vänta 8 månader till på nästa operation.

    Så här har vi ett landsting som inte klarar av sitt uppdrag med 3 månaders väntetid och politiker som straffar sjuka som står i operationsköerna.

    Försäkringskassan tycker nämligen att trots jag väntar på en operation att jag ska ut på arbetsmarknaden och slänga min långa utbildning och erfarenhet i papperskorgen, snacka om ett slöseri med resurser.

    Att du hyllar den politiken gör mig ledsen Anders – jag trodde du stod upp för den lille människan. Eller är det så att det är val snart och då är retoriken viktigare än sanningen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit ett specifikt inlägg i ämnet Michael som stödjer det du anför – I detta redogör jag bara för en trend.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det visar läget för stunden men det är fortfarande tid kvar till valet så jag står fortsatt kvar vid min förutsägelse – Därtill har jag större tilltro till den breda undersökning som presenterades häromdagen än var jag har till Novus.

  11. Bergis

    Afghanuppgörelsen, höjd drivmedelsskatt och förslaget om begränsning av strejkrätten har nu gjort SD till näst största parti i SVT/Novus senaste undersökning.

  12. Krister

    Övrigt:
    I en ny mätning från SVT och Novus får Sverigedemokraterna 21,9 procents stöd – vilket innebär att SD hade blivit Sveriges näst största parti.

    Socialdemokraterna rasar till låga 23,8 procent och Moderaterna får 21,1 procent.

  13. Peter Eriksson

    Det är bra att du länkar till artikeln. Då är det lätt att göra sin egen bedömning. Det är över 35 år som långtidssjukskrivningarna minskar, för de yngre tvärtom. Socialdemorkatisk poltlk? Vilka åtgärder är det som resulterat i att långtidssjukskrivningarna minskat för de över 35 ?
    Visst ökar ni på långtidsjukskrvningarna. För alla dom under 35 år. Bra jobbat.
    Det verkar som väljarna just nu ser igenom plakatpolitik. S får 23,8 % i dagens SVT/Novus.
    Och herr Forss förutsägelser om SD är ….ett skämt…..snart uppe på 22%.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är fortfarande lång tid kvar till valet Peter så än är loppet och min förutsägelse på inhet sätt körd – Sedan är det helt korrekt att trenden bland de som är under 35 år ännu inte vänt även om trenden sett till totalen har vänt – Det jobbas för högtryck med att vända trenden även för denna grupp.

  14. Jan

    Sverigedemokraterna uppe på 22 procent nu. Sossarna på 24. Hur tror du att det går med dina tvärsäkra förutsägelser om att SD hamnar runt spärren och sossarna går upp på 35 procent nu, Anders? Håller du fortfarande fast vid dem?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När valet är över ska jag uttala mig Jan – Än har jag på inget sätt givit upp hoppet även om jag är aningen stört över att S och M inte gjort upp om den mya migrationspolitiken trots att samsyn råder.

  15. Brorson

    Inför valet 2014 lovade alliansen nya skattesänkningar. Den blivande finansministern Magdalena Andersson, s, såg ett ekonomiskt utrymme för sociala reformer, både nya och återställande av ersättningsnivåerna i de gamla. 2015 blev dock ett förlorat år p.g.a. den borgerliga budgeten som riksdagsmajoriteten röstade igenom i slutet av 2014. Och under de kommande åren, hade det ekonomiska utrymmet ätits upp av flyktingkaoset, som bara verkar fortsätta och valfläsk för sju miljarder till Mp-väljarna.

    Trots det har en del sociala reformer genomförts, och väljarna undrar hur de ska betalas och om det blir nedskärningar under nästa lågkonjunktur. Det hunar dessutom varit en del skandaler med LSS och utförsäkringar av långtidssjuka. Att regeringen har fått ner sjukligheten med ”rätt sorts politik” verkar osannolikt, när vi dessutom har en kris inom sjukvården. Socialdemokraterna har helt nyligen presenterat en ”ny” migrationspolitik i fjorton punkter, samtidigt som man utlovar ”amnesti” för gymnasiestudier åt unga män som saknar asylskäl och har ljugit om ålder och identitet.

    Säger en sak och gör tvärtemot, är det intryck väljarna får. Till det kommer alla vallöftena från 2014 som inte har infriats, indragningarna av LSS och de fortsatta utförsäkringarna Och befarandet att de reformer, som trots allt har genomförts, inte kommer att bli långvarig. Väljarna litar inte längre på socialdemokratin, och blir närmast förargad av alla nya löften. Om man har vant sig vid en aningen sänkt pensionsskatt, och den äts upp av höjd kommunalskatt. Glädjen varade kanske några månader.

    Bristen på trovärdighet är socialdemokratins största problem just nu. Därefter kommer bristen på regeringsduglighet, det som i alla tidigare valrörelser har varit socialdemokratins paradnummer. Löfvén ger ett slitet och håglöst intryck. ”Samarbetet” med ett parti, som har sett som sin huvuduppgift att sabotera och förhala nödvändiga regeringsbeslut, har frestat på. Socialdemokraterna har i dagsläget ingen partiledare och knappt en statsminister.

    Statsministern torde ha LO bakom sig, men inte någon stor majoritet av partimedlemmarna, eftersom bara en ytterst liten minoritet av LO-medlemmarna numera är partimedlemmar. Medlemmarna i de av akademiker och andra tjänstemän dominerade sido-organisationerna är däremot kollektivanslutna partimedlemmar. Märkligt att det parti, som en gång i tiden krävde lika och allmän rösträtt åt arbetarna, inte har allmän och lika rösträtt för arbetare inom sin egen partiorganisation.

    Varenda gång ett beslut ska antas av riksdagen, krävs förhandlingar med vänsterfraktionen inom S, sedan med Mp och därefter med V och slutligen med alliansen. Varför förhandlingar med V, när S, V och Mp ändå inte har majoritet i riksdagen? Det hade varit bättre med en socialdemokratisk enpartiregering, som regerat med stöd av V. Men som det nu är, är V ett ytterligare sänke för S. Men är läget verkligen så dåligt, som den senaste väljarundersökningen från SVT-Novus ger vid handen?

    Nej, S och Kd har alltid haft sämre resultat än de verkliga partisympatierna bland väljarna i denna typ av undersökningar. Jag ville veta hur många som hade svarat ”Vet ej”, men därom fanns ingen uppgift på Novus’ hemsida. däremot upplysningen att bara 49 % av alla tillfrågade ö.h.t. hade deltagit i undersökningen. Novus’ anser sig däremot veta att bortfallet var ”slumpmässigt”, och att partisympatifördelningen bland vägrarna är densamma som bland dem som svarat. Hur kan Novus veta det? Och detta diskuteras inte ens i SVT, som tydligen har bestämt sig för att själva producera nyheterna som om de vore fakta. Fake news.

    • Peter Eriksson

      När det gäller Novus så blandar du ihop äpplen och päron, med det inte sagt att statistk är lätt, för det är det inte. Novus är det opinionsinstitut som brukar hamna närmast valresultaatet och har den största frågeunderlaget.
      För att förstå bättre läs här;
      https://novus.se/valjaropinionen/svtnovus-valjarbarometer/metoduppdatering-novus-valjarbarometer-2018-02-13/
      Lite tröttsamt är det att dra till med fake news när man inte vet eller har förstått.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        För egen del sätter jag mest tilltro till den sammanvägda poll of polls.

        • Peter Eriksson

          Sammanvägnngen för Poll of polls är just nu, 23.7 % för S och dött lopp mellan Sd och M, båda på 21.6 %.
          Men eftersom Demoskop idag publicerar sin senaste opinonsundersökning där SD går förbi M och S fortsätter sjunka så är siffrorna ovan med den reservationen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte sett dem presentera någon sådan ännu Peter.

  16. Krille

    Äntligen har folk vaknat, nu har ni sparkat nog på de sjuka och de gamla, piskan har tappat effekt och S verkar mot ett 15% parti som i övriga EU.

    UNDERBART!

    Snart får du döpa om bloggen till Arbetslösa Anders ????????????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Oavsett hur det går i valet blir jag inte arbetslös Krille och min blogg kommer oförtrutet att fortsätta oavsett utgång i valet.

  17. Brorson

    Per-Magnus (”Peje”) Emilsson är opinions- och skolkapitalisten, som köpte SD, när M inte längre var till salu. Anders Lindberg på Aftonbladet har skrivit en del om detta, men någon riktig research om detta blev det, utan snarare locket på. Aftonbladets ägarfamilj Skibstedt ville kanske inte? Mer vågat än att Peje har ”charmat” SD blev det inte. Och klädsamt nog sparkade Peje Kreabs Sverigechef Markus Uvell, som har ett förflutet hos Timbro, sedan denne twittrat om att han ätit gris tillsammans med SD:s stabschef Linus Bylund, som anses vara näst högst i SD-toppen, sedan riksdagens tredje vice talman Björn Söder, SD, manövrerats ut.

    För ett par dagar sedan råkade jag lyssna på ett diskussionsprogram med Peje och ett par andra äldre herrar, varav en förföll vara från någon fackförening. Men mest verkade de vara överens. Enligt egen utsago har Peje även lyckats värva ministrar inom den nuvarande regeringar, men andra behöver mer bearbetning. Jag gissar på skolminister Gustav Fridolin, mp, som nu måste se sig om efter nytt jobb efter valet.

    Oavsett hur det går i valet, har Fridolin nu gjort sina tre perioder i politiken, och hans utspel inom skolpolitiken under senaste tiden, har varit så tama så att de mest verkar gjorda för en framtida arbetsgivare än för väljarna. Han har gläfst lite på religiösa friskolor, men har inte haft ett kritiskt ord om vare sig de kapitalistiska indoktrineringsskolorna i sig, eller vinstuttagen. Den förr-förra S-ledaren Mona Sahlins närmaste man Stefan Stern har redan värvats till Magnora, som är något slags moderbolag för de övriga bolagen inom Pejes företagsimperium – som han till stor del byggt upp med skattepengar. Det var Stern, som låg bakom det samarbete mellan S och Mp, som nu håller på att skicka ner S i avgrunden.

    Peje hade ett förflutet som moderat partigängare, när han grundade påverkansbolaget Kreab, av vilket stora svenska och internationella företag kan köpa politiska påverkanstjänster. Till Kreab knöt han namnkunniga M-poliitiker, som Carl Bildt. När krav restes att partierna skulle redovisa större bidragsgivare, gick M med på detta efter en längre tids smärtsam vånda. Nu är det bara SD som fortfarande vägrar redovisa vilka bolag som förser partiet med pengar. Men det var alltså i detta sammanhang, som kontakter knöts mellan Kreab och Bylund, och Bylund seglade upp som näst högst i SD:s partihierarki – och SD ändrade sig om vinster i välfärden.

    Peje äger även Demoskop, som inte bara sysslar med opinionsundersökningar utan även med påverkan på opinionen. Kunskapsskolan är emellertid den största kassakon inom Magnora-koncernen. Peje berättade öppenhjärtigt i diskussionsprogrammet, utan att bli motsagd av den andra debattörerna, hur viktigt det är med obegränsade vinstuttag i de skattefinansierade svenska välfärdsföretagen. Det är nämligen med dessa vinster, som Peje finansierar etableringen av friskolor i andra länder. Vilket enligt honom är en mycket lönsam ny svensk exportbransch.

    Men om det är så lönsamt, borde väl investerarna stå i kö, för att satsa sina privata förmögenheter i Pejes utlandsexpansion? Och vad säger andra företagare om att Peje tydligen har fri dragningsrätt på skattepengar som ”eget kapital” i sina bolag, medan de själva får använda ärvda eller egenhändigt ihopgnetade pengar som eget kapital i sina små företag och får nöja sig med vinstmarginaler som sällan når över det nu föreslagna vinsttaket?

    • Jan

      Intressant inpass, Brorson. Du är alltid läsvärd. Synd dock att S inte lyssnar. Jag tror inte att de är intresserade av kritik helt enkelt. De har fullt upp med sina egna misstag.
      Vid det här laget har jag svårt att ha någon medkänsla med dem dock. De har blivit ett valparti. Likgiltiga för sin egen ideologi. Striden tycks stå runt köttgrytorna. Se på S-bloggar. Varför är det så tyst här? Tre månader till valet och S är nere på 23 procent. Man tycker att partigängarna borde se om sin plats runt köttgrytan åtminstone. Inte ens det…

  18. Alexander

    Anders

    Varför tar du inte inte mitt inlägg när alla andra skriver om opinionssiffrorna? Jag ställde en fråga om hur du ser på Poll of polls som du säger är den mätning du sätter tilltro till. Vad är anledningen till att du inte vill svara?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ska jag kommentera när den presenteras vilket den inte gjorts ännu.

  19. Peter Eriksson

    Poll of Polls publiceras daglgen, Anders. Det är numera en löpande sammanvägning som kan följas hela tiiden.Man kan med andra ord hämta info från den sammanvägningen när som helst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet publiceras den en gång i månaden och då efter att alla andra opinionsundersökningar sagt sitt.

      • Peter Eriksson

        Jag blir faktiskt förvånad över att du inte har koll. Det är olika sammanvägningar, Novus gör en,
        men den som heter pollofpolls uppdateras dagligen. Det är bara att googla så hittar du den.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den polls of polls jag använder publiceras en gång per kvartal alt månad.

          • Johan Rydell

            jag kan bara konstatera att du har noll koll. Det finns alltså flera pollofpolls. Den jag använder…..
            Du är inte seriös.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag använder den vedertagna som alltid funnits och jag har full koll på läget Johan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.