Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen splittras allt mer.

Utspelet runt SD från alliansen och beskedet från M om att alliansen är överens om att ge ordförandeposter i riksdagens utskott till SD förnekas av C och L vilket visar på en allt mer splittrad allians.

För egen del är det länge sedan jag sa att alliansen inte längre existerar och att så är fallet blir tydligare ju närmare valet vi kommer.

Min tro är att partierna som ingår i alliansen i takt med att opinionssiffrorna för M sjunker som en sten kommer att fatta beslut om att gå till val på ett eget valmanifest för att få maximal utväxling i valet.

Att regera tillsammans som en allians där hälften av partierna vill öppna för ett aktivt eller passivt stöd från SD medan andra halvan helt utesluter en sådan sak gör det som jag ser saken helt omöjligt att regera Sverige tillsammans efter valet.

När valet är över vet vi resultatet och den stora frågan som alla vill ha svar på är om L och C tänker stå för det löfte man givit väljarna eller om man är beredda att överge dessa för att eventuellt ingå i en regering efter valet.

Min tro är att man står fast vid sitt löfte till väljarna då allt annat är uteslutet om man vill behålla sin trovärdighet framgent – Alldeles speciellt så i detta läge då risken för ett extraval mellan de ordinarie valen är överhängande.

Centerns och Liberalernas nej till aktivt eller passivt stöd från SD öppnar därtill för nya regeringskonstellationer efter valet – T.ex. för en regering bestående av S, C och L med passivt stöd från M, V och MP.

Hur det blir och vad som kommer att hända i regeringsfrågan vet vi först efter valet men en sak är säker och det är att en regeringsbildning kommer att bli svår och tidskrävande.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

38 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Intressant att många socialdemokrater anser att ni som parti står närmare C och L och ser V som ett stödparti.

  Ytterligare ett bevis på hur långt till höger socialdemokraterna gått.

  I dagsläget får S + C + L cirka 38% av riksdagsrösterna.

  I dagsläget får S + MP + V cirka 37% av riksdagsrösterna.

  En regering med S+ V + MP med passivt stöd av C+ L vore en mer vänster orienterad regering. Varför tänker du inte den tanken?

  Det får en att fundera på hur du Anders ser på höger/vänster politik. Du verkar föredra en höger inriktad regering som många andra höger orienterade socialdemokrater.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är bättre att göra på detta sätt och ha passivt stöd av V och MP än att liera oss med V vilket gör att vi förlorar allt stöd från L och C.

   Att MP inte går att ha med i ett regeringsunderlag är klart och tydligt efter denna mandatperiod där de ställt till med stor skada för oss socialdemokrater.

   • Michael Rönnlund

    Så V ska i din värld anpassa sig efter C + L och vara ett stödparti för dessa medan det är otänkbart att C + L ska vara stödpartier till en regering med S + V + MP?

    Anders med ditt resonemang verkar du ideologiskt stå närmare C + L än du står V.

    Är det så? Efter att ha läst dina bloggar över ett år med negativa blogginlägg om nyliberalism och en ideologi som står nära V är det svårt hänga med i ditt resonemang och hur en framtida regering ska se ut.

    Har även svårt förstå att MP ligger längre ifrån S än vad C + L gör? Är det något parti som förlorat röster i denna regering är det väl ändå MP och inte S. Ta bara migrationsuppgörelsen som ett exempel.

    Det blir en svår regeringsbildning i höst efter valet men signalerna från S är ett samarbete med C + L vilket bekräftar hur långt till höger S har gått.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag är socialdemokrat på vänstersidan Michael och min bedömning är att det för stunden saknas stöd bland väljarna för ett regeringsalternativ som inkluderar V.

     Genom att sakta men säkert flytta S politik åt vänster kan den saken förändras över tid.

 2. Alexander

  ”Opinionssiffrorna för M sjunker som en sten”

  I så fall gäller väl det även Socialdemokraterna?

  ”En regeringsbildning kommer att bli svår och tidskrävande”

  Eftersom att beröringsskräcken till SD är sjuklig så skjuter partierna sig i foten.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Partierna skjuter sig inte i foten och att de utesluter ett samarbete med SD visar att de har förmåga att tänka klart och koncist.

 3. Jan

  Visst. Man kan säga att de två blocken brutits upp i tre: 1) Vänsterblocket som samlar knappt 40 procent av väljarna, 2) L och C som samlar cirka 15 procent och 3) M och SD som samlar cirka 40 procent. KD står just nu utanför riksdagen (i opinionen).

  Problemet blir att forma en regering utav det underlaget. Jag tror dock att det slutar med att L och C väljer högerblocket. Hatet mot arbetarrörelsen är där större än skammen av att samarbeta med SD. Makten, miljonerna och karriären hägrar också. Egenintresset ljuger aldrig.

 4. Bergis

  Regeringsbildningen kommer att bli mycket svår med ett sverigedemokratiskt parti som nu kanske blir största parti om blocken ska fortsätta tjura och inte se verkligheten. Svensken har kunnat följa i SVT hur den islamska salafismen breder ut sig i Sverige med koranskolor och moralpoliser. Stefan Löfven verkar stå helt handfallen inför detta faktum. Nu är det hårda tag som gäller om vi ska rädda Sverige. Därför växer SD lavinartat. SD dansade inte en sommar. SD kanske blir största parti i valet 2018.

 5. Bergis

  Så här är det. Svensken som jobbat hela sitt liv och har betalat skatt. vill inte avstå delar av sin pension eller betala högre drivmedelsskatt bara för att vi ska ta emot migranter som vägrar anpassa sig efter svenska värderingar och svenska samhället. Svensken vill inte betala andra länders religiösa konflikter. Importerar man de religiösa konflikterna hit till Sverige får den vanliga skötsamma svensken problem. Han får inte sjukvård i tid och hans barn får inga bostäder pga massinvandringen. Om vi sluppit invandringen. Om politikerna satt stopp redan från första början. ja då hade det funnits pengar kvar till att betala sjuksköterskorna en anständig lön. Det hade funnits pengar kvar till att bygga bostäder så att folk slipper stå i bostadskö mellan 10-20 år. Vi hade sluppit gäng skjutningarna i förorten. När Löfven börjar lyssna på Jimmie och samtidigt släpper prestigen. Då kan vi styra Sverige rätt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns ingen koppling mellan drivmedelsskatt och invandring Bergis – Att tro så är som att i vuxen ålder tro på tomten.

   • Anders

    Off topic visserligen, men ville ändå bemöta dig. Drivmedelsskatt har vi för att det är ett sätt att dra in pengar till statskassan.
    Flyktingmottagandet blev en kostsam historia, det inser till och med statsministern. Det handlar inte bara om de stora volymerna och kostnaderna som kopplas till boende, uppehälle och handläggning utan även om de omfattande skador som uppstått, vandalisering, utökade polisinsatser, kriminalitet, de sjukvårdskostnader som är kopplade till främmande kulturer både när det gäller undersökningar och akutsjukvård i skjutningarnas kölvatten.
    Vi behöver alltså skatteintäkter för att betala detta. Sedan kan du själv lägga ihop ett och ett utan att blanda in tomtar..

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Drivmedelsskatten kan vi tycka mycket om men de sista höjningarna går ut på att snabba på omställningen till fossilfritt.

     Sedan är min grundinställning att det är utsläpp och inte motortyp som ska beskattas för att det ska bli rätt.

 6. Bertil

  Men SD lär nog inte falla till 10% som du gissade Anders .

  Man kan ifrågasätta demokratin
  Inte för att jag är SD precis.
  Men SD är på väg bli stora och kanske näst störst. Ändå stoppas de från inflytande.

  Sanna har gällt Vänstern
  Detta samtidigt som småpartier som KD L och C fått stort utrymme.
  Detta tyder på att Demokratin håller på luckras upp och penningmakt tagit över.

  Folk med svag ekonomi och det dessa röstar på slås ner för att berika välmående via andra småpartier som går ihop.

  Vad jag funderar över om valresultatet blir osäkert. Kommer börsen därmed falls och kommer en fallande börs innebära svårigheter för företag som därmed måste avskeda vilket i sin tur skapar en bobubbla med fallande bostadsrätter, huspriser.
  Sånt där brukar komma relativt överraskande.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tron kan flytta berg Bertil och jag är övertygad om att det kommer att bli som jag förutspått.

 7. Anders

  Ett ”nej” under valrörelsen kan mycket väl innebära ett ”ja”efter valdagen.
  Alliansen må framstå som splittrad, åtminstone i dagsläget. som det ser ut nu åker KD ut och L lever farligt. Det i sig innebär en förändrad maktbalans inom Alliansen och det är inte säkert att deras ”nej” får någon praktisk betydelse alls. Skulle L fälla en M-ledd regering som tar stöd av SD? Jag tror inte det. ”Trovärdighet” är ett svagt argument om det innebär att man släpper fram en minoritetsregering som kanske inte ens överlever. Då tror jag hellre att de vill ta ansvar för Sverige.

  I den här fasen vill samtliga partier växa sig så starka som möjligt, men det är först när riksdagsmandaten ska fördelas som vi vet hur alternativen ser ut.

  Det där med att säga en sak före valet och en annan efter är ju en socialdemokratisk paradgren. Det går bra att lova saker som enskilt parti men eftersom de gift sig med MP tvingas de ofta backa och göra eftergifter. Det är en anledning till att väljarna inte längre har förtroende för Socialdemokraterna. En röst på S är en röst på MP och det i sig avskräcker de flesta.

  Det avgörande är hur stora SD blir. Helt klart kommer ingen att kunna att längre kunna bortse från SD. Samtliga partier måste ompröva sin hållning!

 8. Jonny Disenfeldt

  Hur går det för S … sjunker som en (s)ten … det alliansparti som går till sängs med S kommer att gå samma öde till mötes som MP nu har … utradering.

  Har du modifierat din modell angånde trender ännu ? Den som visat uppåtgående trend för S det senaste året och nedåtgående trend för SD …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har inte modifierat min modell och när valet är över vet vi hur det gck och vem som fick rätt – Än kan mycket hända Jonny.

 9. Bertil

  Undrar om valet skadar framtidstron.
  D.v.s. att en lågkonjuktur blir följden och
  Bopriser, börs, faller, arbetslöshet inträder och att skuldsatta råkar väldigt illa.

  Samtidigt har vi Trump som går mot valprocessen 2019 och där presidentvalet kommer 2020.

  Så det kan bli en svår tid framgent och
  Ekonomiska bubblor sker och allt ekonomiskt faller samman.

  Värst är den skuldfälla som mängder av
  30-40-åringar satt sig i.
  Röstar borgerligt gått ur det som blivit en värdelös A-kassa.

  Blir krisen riktigt djup så kommer politiken gå mot en ödmjukare inställning och kraven på jämlikhet och bättre sociala skydd, o.s.v. ske,

  Eller så går vi mot totalt kaos där rå kapitalism styr helt och där slaveri sätts in och välfärd inom alla gemensamma områden slaktas.

  Vi går mot en tid då oro kan nå även den högavlönade akademikern.

 10. Brorson

  Ett förbisett faktum är att SVT inte alls är fristående från staten, utan styrs med järnhand från Kulturdepartementet och riksdagen. ”Public service” ägs av Förvaltningsstiftelsen för SVT och SR, och SD kommer att minst fördubbla sin representation i denna stiftelse, alldeles oavsett hur det går i årets val. Helt enligt reglerna. Ponera att SD dessutom skulle få ordförandeposten i riksdagens kulturutskott…

  Vilken kulturpolitik och vilken mediapolitik SD har, har knappast någon ägnat något intresse, eftersom det allmänt anses att de inte har någon. Men är det riktigt sant? Jo, svensk kultur, nationalromantik, knätofs och sådant, säger kanske någon efter en stunds eftertanke. Men är det riktigt sant? Svenskproducerad kultur? Nej inte, om den inte har fascistiska förtecken. Och därmed faller till och med nationalromantiken, om den inte har rasistiska förtecken.

  Glöm inte hur riksdagens andre vice talman Björn Söder, SD, ifrågasatte om det verkligen var Sverige som fann Melodifestivalen 2012, eftersom sångerskan trots att hon är uppvuxen i Svearikets gamla kärnlandskap inte är svensk, enligt BS:s svenskhetsnorm. Är denne halvdansk själv svensk?

  Folket ska uppfostras! Men inte i traditionella svenska folkrörelsevärderingar, utan i någonting importeterat. En nyhet, som public service talat tyst om, är att sju av de åtta riksdagspartierna har kommit överens om att ersätta TV-avgiften med en skatt. De sju har med en mun bedyrat att de värnar ”public service’s oberoende.Eller med andra ord: Den som fångar den herrelösa hunden, lär den hur den ska sitta. Och SD är redan i full färd med dressyren av TV-Aktuellt och i synnerhet Mats Knutsson.

  Att det åttonde partiet inte stödjer förslaget om TV-skatt, hade bara varit av teoretiskt intresse, om det inte vore för motiveringen. SVT uppfyller inte SD:s kriterier för saklighet och opartiskhet, enligt partiets mediapolitiska talesperson. Mats Knutsson gör nu allt för att blidka SD, med sina fantasier om att alliansen håller på att spricka. Knutsson är förstås medveten om de kommande förändringarna inom Förvaltningsstiftelsen.Ett ytterligare exempel på SD-anpassningen hos public service är de ständiga upphaussningarna av väljarstödet för SD.

  Man presenterar undersökningar, som görs med samma metoder som marknadsundersökningar hur reklambudskap uppmärksammas, som om de vore sanningar om partisympatierna bland väljarna. SVT kör alltså SD-propaganda och låter sedan något institut mäta hur budskapet har trängt in. Med samma metod, som man kan förutsäga hur många som kommer att rusa till klädjätten för att prova en ny kreation efter en intensiv reklamkampanj. Men blir det något köp?

  Så här tippar jag att valresultatet kommer att bli:
  S 28 % (mindre om V får mer än 9 %)
  M 22 % (mindre om KD får mer än 3 %)
  SD 17 % (mindre om AfS får mer än 2 %)
  V 9 % (mindre om Fi får mer än 2 %)
  C 8 % (mer om Mp får mindre än 4,5 %)
  L 4,5 %
  Mp 4,5 %
  KD 3 %
  Övr 4 %

  • Krister

   SD kan få mer än S och DÅ blir det kaos i LO-borgen
   och arbetarrörelsen har sin värsta kris sen 1800-talets slut.
   Och Anders Forss kan inse att hans politiska kompass snurrar.

 11. Krister

  Makten utgår från folket.
  Då skall givetvis SD vara med.
  S kan bli ett oppositionsparti då
  det har spelat ut sin roll. Åk till
  USA med hela S och LO för där
  ser det ut att finnas en spirande
  demokratisk socialism i tex NYC.
  Jag står på kajen och vinkar av!

 12. Alexander

  Anders

  En fråga som du inte verkar vilja svara på men jag ställer den igen. Pekar ALLA parametrar på att SD får 10% och Socialdemokraterna 35%? Finns det någon som tyder på ett annat resultat? Med tanke på dina avancerade mätverktyg, program osv är jag lite nyfiken…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Fram tills valet är över kvarstår jag vid den förutsägelse och uppfattning jag tidigare gjort Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.