Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratisk politik är bra för tillväxten i svenska företag.

Ett av alliansens stående argument är och har länge varit att socialdemokratisk politik är en skadlig skattehöjarpolitik som är gravt företagsfientlig.

Därför på sin plats att påminna dem om att det var under socialdemokratins storhetstid som Wallenbergsfärens företag växte sig starka och att det var under denna tid 3 svenska världsföretag såg dagens ljus.

De företag jag pratar om är Ikea, H&M och Tetrapack. Socialdemokratisk solidarisk politik kan därför sägas vara själva fundamentet och anledningen till att dessa företag utvecklats till världsledande företag på respektive område – Till och med till världens största inom sina respektive nischer.

Dessa företags tillväxt och etablering utanför Sverige hade aldrig varit möjlig om de inte först haft möjlighet att tjäna pengar, växa och utvecklas i det Sverige forna tiders socialdemokrater skapade.

Dessa världsföretag är inte de enda i Sverige som kan uppvisa samma sak då listan av världsledande svenska företag blir rätt lång om man granskar listan ordentligt.

Samma sak råder idag där svenska företag startas, växer och frodas tack vare den framsynta socialdemokratiska politik som alliansen hävdar är företagsfientlig.

Demokratisk socialism, sociala reformer, en stark arbetarrörelse och en stark och offentlig sektor mixad i en framgångsrik blandekonomisk modell möjliggjorde bygget av det jämlika samhälle som är grunden på vilket dessa företag sedan byggt sin internationella expansion.

Socialdemokratisk fördelningspolitik och uppbyggnaden av en stark arbetarrörelse innebar att fler människor tjänade tillräckligt mycket pengar för att kunna konsumera de produkter dessa företag sålde och det är vinsterna av den försäljningen som sedan möjliggjort deras fortsatta internationella expansion.

Av detta kan vi lära oss mycket – Störst och viktigast i fråga om lärdomar är att den svenska samhällsmodellens viktigaste beståndsdel är att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist bland alla i samhället.

Andra viktiga lärdomar är att relativt höga skatter är bra så länge dessa används till att bygga starka sociala trygghetssystem och en bra välfärd som möjliggör konsumtion för breda grupper av samhällsmedborgare.

Det är därför vi ska återvända till den politik som skapar morgondagens storföretag – Den politik som i sin strävan att bygga ett mer jämlikt samhälle gör så baserat på kärlek – solidaritet och alla människors lika värde. 

Ska Sverige fortsätta att vara landet i vilket människor och entreprenörer föds, utvecklas och blir världsledande finns bara ett politiskt alternativ – Socialdemokraterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

54 kommentarer

  1. Anders

    IKEA grundades 1943
    H&M grundades 1947
    Tetra Pak grundades 1951

    Du kan gärna själv kolla upp vad skattetrycket låg på under den tid de här företagen växte fram och hur Socialdemokraterna sedan sedan höjde skatterna så mycket att vi inte längre ser några nya företag av den här typen. Snarare har de stora företagen under Socialdemokratisk regim flytt utomlands och vi ser inte längre några nya företag som tar den här platsen. Fråga dig själv varför?

    Höga skatter är hämmande och det enda vi fått är en offentlig sektor som är så ineffektiv att den snart kollapsar. En oförsvarbart stor andel av våra skattepengar går till att göda byråkrater som inte tillför något produktivt utan bara existerar för sin egen skull.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du anför förändrar inte det faktum att det är framsynt socialdemokratisk politik som gett dess föetag möjligheten att utvecklas som de gjort Anders.

      • Anders

        De här företagen lyckades TROTS socialdemokratisk politik.
        Successivt försämrade Socialdemokraterna villkoren såpass att det inte längre gick att starta den här typen av företag och de lämnade landet…
        Helt klart har socialdemokraterna gjort det som en gång var möjligt omöjligt.

        Hade Sossepolitik varit hälften så framgångsrik som du påstår hade vi fortfarande sett stora företag av den här typen växa fram och företag hade köat för att flytta till Sverige.

        Istället för att slå dig för bröstet kanske det är dags att inse att Socialdemokraterna lyckats med konststycket att bedriva både en företagarfientlig och arbetarfientlig politik på samma gång. (De enda som gynnas tycks vara de som har en hög position i sekten och kan leva som politikeradel.)
        I princip alla andra är förlorare som belastas med skyhöga skatter och får en allt sämre välfärd.

        IKEA är för övrigt en klockren symbol för det ohållbara slit-och-släng samhället med billigt skräp i drivor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har fel i det antagandet Anders och även idag skapas denna typ av företag i Sverige därför att socialdemokratisk politik utgör en stabil plattform för företagande.

  2. Krister

    Snacka om att skriva om historien.
    Stalin sysslade med det, ja hela Sovjetunionens maktelit.
    I Sverige har vi ju LO…

  3. Jan

    Bra försök, men du kan nog inte övertala brackor att rösta på Socialdemokraterna. Deras hjärnor är inte programmerade på det sättet. De röstar borgerligt av ideologiska skäl. De struntar i realpolitik, för dem är Socialdemokraterna DDR i alla fall.

    Det är därför borgarna har det bättre förspänt i opinionen i det nyliberala samhället. Det är en enklare ideologi. Egentligen bara: tänk på dig själv. Själva kallar de sig gärna liberaler. Det låter fint. Men det är egocentrism som är kärnan. Socialdemokratin har det svårare då de måste samla massorna och dryftar för egocentrikern omöjliga begrepp som solidaritet och samhällsgemenskap. Dessvärre dömt att misslyckas i det postmoderna, globala samhället. Fungerade bättre under efterkrigstiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Över tid är jag övertygad om att jag kan få även dem att rösta på S Jan.

  4. Ralo

    Nu är du så där vansinnigt världsfrånvänd som bara en sosse kan vara. Inte ett ord i det du säger går att koppla till verkligheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att du tycker så Ralo – Fakta talar för sig själv eller hur?

  5. Fredrik

    Zara är större än H&M. Men mer viktigt, du är så enögd i din fiktiva värld att sällan har en så kallad socialdemokrat sett dagens ljus.

    Varför var det möjligt för dessa företag att överhuvudtaget växa? Eller ens startas? Jo, den svenska politikens största skam – att stå utanför och se på när världen raseras i krig, men låter Nazityskland använda landet som transportområde för att kunna ockupera Norge OCH Finland. Ni lät Hitler använda Sverige som en bricka i kriget om Europa.

    I ett samhälle vars industri var helt oförstörd kunde sedan företag blomstra då övriga länder i Europa låg i spillror. Där är grundstenen för de företag som du idag hyllar som bevis på socialdemokratins lyckade företagspolitik. Igår pissade du på företagen som inte betalar skatt i Sverige. Och hur många av dessa världsledande företag är idag kvar i Sverige? Från socialdemokratins stormaktstid?

    Och listan över världsledande företag är inte så lång Anders. Jag tror inte du hittar mer än en handfull från den tiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      H & M har under åtskilliga år varit störst och nu var det i te det inlägget handlade om i grunden utan snarare om hur bra svenska företag mår av socialdemokratisk politik.

      • Fredrik

        Där har vi det. Dina bakgrundskontroller är rätt undermåliga Anders. Jag skrev medvetet Zara för att se om du skulle reagera, som en normal människa, men icke.

        En normal människa hade förtydligat att möjligen är H&M tvåa i världen, men inte efter Zara utan efter Inditex – som äger bl a Zara. Drygt 7000 butiker för Inditex jämfört med H&M:s drygt 4500 butiker. Och det är bland annat detta som ditt inlägg handlar om då du påstår att H&M inte är världsledande och också störst, vilket inte stämmer.

        Skrämmande är också hur du läser ”bibeln”, som djävulen ungefär. Enbart det som passar dina egna syften är av vikt. Såsom att företag från 1940-talets början och tio år framöver cirka inte alls hade samma ekonomiska krav som t ex företag av idag har. Än mindre kan man läsa, av dig, hur de fördelar länder likt Sverige hade i den direkta efterkrigstiden. Men, när man är så extremt enögd så kan inte fler än källa göra sig gällande för så passar inte svaren med frågorna.

        Har du pratat med historiker kring detta? Eller ekonomer? T ex Johan Lönnroth. Vad är deras slutsats kring den industri som växte fram i Sverige efter WW2? Spoiler Alert: Johan Lönnroth kommer inte anse att det är den socialdemokratiska företagspolitiken. Jag lovar.

        Innan du försöker dig på att hävda att H&M ändå är större än Inditex så, nej. Det är dom inte. Och av de kläder som H&M säljer, hur stor är produktionen här i Sverige idag? Beror det på nyliberalismen att H&M väljer att producera kläder i andra länder? Skulle textilindustrin i Sverige kunna konkurrera med t ex Kina?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag går inte in och märker ord Fredrik utan håller mig till den grundprincip jag beskrivit i ämnet.

          • Fredrik

            Du märker inte ord, men du använder fel ord. Såsom att H&M är störst i världen i sin bransch. Fel.

            Du använder inte heller källor i dina påståenden. Vilket gör allt du säger till personliga åsikter som inte har någon sanningshalt överhuvudtaget.

            Om forskare skulle använda samma metod som dig Anders skulle de få sparken omgående.

            Allt som sker under en mandatperiod kan inte härleds per automatik till dem som sitter vid regeringsmakten för tillfället. Att du som påstår dig vara ekonom inte förstår detta är obegripligt. En 13-åring fattar detta. T ex så infördes 1976 349 mandat i Sveriges Riksdag istället för 350. Detta borde således tillskrivas den borgerliga regering 1976 och inte S. Alltså S ville ha kvar 350 mandat, vilket skulle kunna ge lika i en omröstning. Smart.

            Men vad vet jag? Du är ju allsmäktig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag använder exempel i mina inlägg Fredrik – Exempel för att tydliggöra det jag vill ha sagt. Politik handlar om att söka stöd för en ideologi och för vilken typ av samhälle man vill bygga och inget annat – När så är gjort har sakfrågorna fått sin lösning helt utan debatt vilket är helt korrekt.

      • Anders

        Det är just det…svenska företag mår inte alls bra av Socialdemokratisk politik. De storföretag vi haft har ju flytt landet.
        Titta på några av världens största företag – Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Facebook, Tesla.
        Inget av dessa företag skulle kunna växa fram i ett högskattesamhälle som styrs av sossar.
        Vi behöver mindre av socialistisk jante-politik och mer entreprenörsanda.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Där är vi av olika uppfattning Anders – Därtill är det så att jag har rätt och att du har fel.

          • Jonny Disenfeldt

            ” Därtill är det så att jag har rätt och att du har fel.”

            Tungt argument Anders Forss kör med om allt annat fallerar…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag använder det argumentet rätt sällan och bara i fall där det uppenbart förhåller sig på det sättet Jonny.

          • Fredrik

            Var är bevisen för att du har rätt?

            Borde inte Apple, Microsoft, Tesla för att nämna några ha grundats i Sverige om du hade rätt? Eller är amerikaner bättre på företagande än svenskar?
            Är det kanske så att amerikaner är smartare?

            Ibland så undrar jag om du är Brasse eller enbart 3 år.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Alla företag kan inte grundas i Sverige Fredrik men rent statistiskt har vi oerhört många storföretag jämfört med andra länder och sett till landets storlek.

          • Anders

            Vilken lysande argumentationsteknik du visar upp: ”Jag har rätt och du har fel”. Fantastiskt. (Det är samma nivå som ”min pappa är starkare än din” när man lyssnar på små barn)

            Du har ett helt blogginlägg till ditt förfogande och kan inte visa ett enda modernt exempel på stora företag som växt fram under socialdemokratisk politik och som ett resultat av dessa. Dock finns massor av exempel på motsatsen.
            Du har blivit motbevisad i inlägg efter inlägg och kan fortfarande inte styrka dina påståenden.
            Det krävs lite mer än ”Jag har rätt och du har fel” om du vill bli tagen på allvar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I vissa lägen är det korrekt att uttrycka sig så Anders.

            Fram tills nu har ingen motbevisat mig Anders så det påståendet från dig är helt fel.

  6. Michael Rönnlund

    Anders- nu är det så att du vill samarbeta med Centern och Liberalerna efter valet. Du ser det som den bästa och mest troliga utgången av valet 2018.

    Centern och Liberalerna vill ha sänkta ingångslöner vilket naturligtvis är bra för företagen framförallt på lång sikt då det kommer dumpa svenska löner.

    Tycker du det är bra Anders?

    Annie Lööf (C) har pekat ut Socialdemokraterna som en av Centerpartiets huvudmotståndare vid sidan om Sverigedemokraterna.

    Som dagens mätning från SVT/Novus visar är det, föga förvånande, närmare 80 procent av alliansväljarna som är med på tåget när det gäller lägre ingångslöner. Även en klar majoritet av SD:s sympatisörer ger grönt ljus. Lika förväntat är de rödgröna väljarna skeptiska.

    https://www.svt.se/nyheter/analys-loof-vill-ha-en-klassisk-hoger-vanster-konflikt

    Väljer man ett regeringssamarbete med C + L som du och Holmlund med flera vill se efter valet 2018 får man en framtida företagspolitik där sänkta ingångslöner och lönedumpning står på programmet.

    Ni socialdemokrater har verkligen gått långt till höger och tragiskt har ni förlorat en stor del av er tidigare ideologi.

  7. Michael Rönnlund

    Varför är lönedumpning och låga ingångslöner så attraktivt Anders? Jovisst det är bra för företagen att betala lägre löner men det får en att fundera vart tog den socialdemokratiska ideologin vägen?

    http://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/lika-l%C3%B6n-f%C3%B6r-lika-arbete-seger-f%C3%B6r-socialdemokratiska-principer-1.5268532

    https://nyheteridag.se/lo-oppnar-for-lonedumpning-invandrare-stalls-mot-svenskar/

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kalla-s-vill-styra-med-l-och-c

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/7zrkV/eneroth-oppnar-for-ett-s-c-och-l-samarbete

    https://arbetet.se/2017/07/10/s-bor-soka-samarbete-med-l-och-c/

    https://www.expressen.se/nyheter/loof-och-bjorklund-bjuds-in-i-regeringen/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min socialdemokratiska politik finns inget utrymme låga ingångslöner och lönedumpning Michael.

  8. Jonny Disenfeldt

    IKEA och Tetrapak drevs utomlands pga de skatter S hade ..
    H&M stannade endast tack vare att de fick undantag från de skattemässiga reglerna …

    Vilken skämtare du är!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är ingen skämtare och det jag anför i inlägget är helt korrekt Jonny.

  9. Bertil

    Tillväxt är till ingen nytta om de samlade frukterna av tillväxten enbart tillfaller välmående.

    Vad hade tillväxten för nytta när Nyliberala partier vill sänka trösklar socials skydd utförsäkra sjuka och försämra arbetslagstiftning.

    Vi måste åter skrika på Castro för att fattigare grupper ska se tillväxt nåt som gynnar alla.

    Om inte kan tillväxten dra åt helsefyr så illa är det.
    Jag tror snarare vi behöver en rejäl kris som drabbar nyliberala röstläggare.
    Annars får vi aldrig nåt vett i folket.

    Jag är rädd för att framtiden med den politik som Högern kör med kommer sluta med terror.
    Vad händer om klassklyftor ökar så mycket så folk ser livet som ett enda lidande. Ja hot MIT kraftkedningar vattenförsörjning. Kan vara enkla medel slå ut så alla följer med.

    Varning för högerns allt groteskare sätt driva oss mot klassklyftor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag vill fördela tillväxten och vinsterna av allas arbete mer rättvist än idag Bertil.

      • Michael Rönnlund

        Det lyckas du aldrig med Anders när ni socialdemokrater vill samarbeta med nyliberalister som C + L.

        Att du med din ideologiska inställning som vänsterorienterad socialdemokrat ser C + L som bra samarbetspartier efter valet 2018 är anmärkningsvärt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Se föregående svar och jag har därtill inte för vana att misslyckas utan snarare lyckas med det jag bestämmer mig för att göra.

  10. Alexander

    Anders

    Fast min fråga har väl i allra högsta grad att göra med ämnet? Om det är er förtjänst att det går bra borde väl det också vara ert ansvar om det går dåligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror på vem som regerar för tillfället och i vilket sammanhang frågan är ställd Alexander – Finns inga generella svar på den frågan.

  11. Alexander

    ”fördela vinsterna av allas arbete mer rättvist”

    Ok. Vad innebär det för mig och det företag jag jobbar på? Ska vi ge bort vår vinst?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag förklarat åtskilliga gånger – Håll dig till ämnet i inlägget.

  12. Patrik

    Hej Anders

    Du har rätt i en sak: Att socialdemokratisk är bra för( och sen kommer det som är fel i din rubrik för det ska vara) för mina ledande politiska bröders plånböcker och de tjänstemän som röstar på S.

    För om erat system skulle vara bra så skulle inte skattesatsen på företagsvinster vara lägre än skatten på arbete utan snarare högre. Troligtvis någonstans mellan 50 till 100 %. Och inga specialavtal mellan (S)taten och HM.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

  13. Alexander

    Anders

    Företaget jag jobbar på går bra och vi betalar de skatter vi ska. Förklara nu på vilket sätt vår vinst ska fördelas rättvisare. Vill/kan du det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har jag en åsikt men det är just dessa jag anfört att vi ska avstå från och låta utredningen påvisa vad verkligheten blir med införandet av en basinkomst lika för alla ovan 18 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.