Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens uttryck jämviktsarbetslöshet är ett nytt begrepp för att ta från de svaga och ge till de starka.

Det är både lätt och svårt att följa vad alliansen faktiskt vill göra och vilken politik de ämnar föra om de till äventyrs skulle få uppdraget från talmannen att blida regering efter valet.

Lätt därför att alliansen klart och tydligt deklarerat att man kommer att fortsätta med arbetslinjen och den skadliga politik man drev sist man hade regeringsmakten – Svårt därför att alliansen försöker mörka den skadliga politik man vill driva genom att lägga fram nya ord och begrepp för sin politik trots att den är densamma som tidigare.

Att alliansen fortsatt kommer att sparka på den som redan ligger ner – Dvs. sjuka och arbetslösa och att alliansen om de får makten kommer att försämra arbetsrätten och anställningstryggheten råder det inga som helst tvivel om.

Låt mig därför återvända till införandet av nya ord och begrepp skapade i syfte att dölja de verkliga intentionerna – Är det någon som tidigare hört begreppet jämviktsarbetslöshet och vet vad innebörden av det ordet är? 

För mig är all arbetslöshet av ondo oavsett hur stor den är. För de nyliberala upphovsmännen betyder jämviktsarbetslöshet den lägsta möjliga arbetslöshet man kan ha innan inflationen skjuter fart och således ett nödvändigt ont för att skydda företagsägarnas vinster på arbetstagarnas bekostnad.

Dessutom anser de nyliberala upphovsmännen på fullt allvar att den som är arbetslös är lat och att denna lathet ska botas genom sänkta förmåner från a-kassan och jobbskatteavdrag för den som arbetar. I dag har man dessutom adderat sänkta ingångslöner för att förstärka och garantera att jämviktsarbetslösheten kan existera helt ostört på svensk arbetsmarknad.

Det verkar således inte finnan någon rim och reson för hur mycket man ska göra för att jaga redan svaga och utstötta grupper – Allt i syfte att sänka den påhittade jämviktsarbetslösheten och genom att se till att de redan rika blir än rikare på de fattigas bekostnad.

För mig är bästa sättet att sänka arbetslösheten – Och då inte jämviktsarbetslösheten utan den reella arbetslösheten genom att investera i skapandet av nya arbetstillfällen och genom att personalförtäta i offentlig sektor så att de som har ett arbete slipper arbeta sig sjuka.

I stället för att jaga sjuka och svaga ska vi jaga de som tillhör de rikas skara – Detta genom att beskatta de allra högsta inkomsterna mer än idag samt genom att återinföra både förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvs & gåvoskatten samt genom att göra det svårare att skatteplanera.

I stället för sänkt a-kassa ska vi göra om arbetsgivaravgifterna till en produktionsavgift som utgår oavsett om det som tillverkas sker maskinellt eller manuellt. De ökade intäkterna ska vi använda för att utöka personalstyrkan i offentlig sektor – Människor som när de kommer i arbete kommer att konsumera mer än idag vilket gör att även anställningsbehoven inom privat sektor ökar.

Jämviktsarbetslöshet är således ett uttryck och ett verktyg för att jaga svaga och utsatta och ett uttryck man älskar att relatera till för att sänka lönerna och öka vinsterna för företagen. Det är därför vi socialdemokrater ska vända på kuttingen och se till att det är företagen som får betala för den minskade arbetslösheten.

Det är så vi bygger ett jämlikt och välmående Sverige – Ett Sverige där arbetslösheten minskar på riktigt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

42 kommentarer

  1. Petter

    Du utrycker ofta, SKA VI, ser ingenstans att S ska mycket av det du säger att ni ska.Har du en egen agenda och försöker lura i folk att S ska saker som du tycker personligen. Du kan ha ideer men det är ju för den delen inget som är säkert ens om du mot all förmodan gud hjälpe oss skulle bli stadsminister.Du kommer inte ens då att kunna styra vad och hur Sverige ska styras på grund av demokratin. Ändra uttrycket till att du vill istället det är ärligare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har jag en agenda för vart jag tycker S ska hamna med sin politik i slutändan och den agendan driver jag stenhårt vilket är fullt naturligt om man vill förändra till det bättre.

  2. Anders

    Det är väl inget nytt med detta, men jag uppmanar alla att läsa på så de förstår hur
    arbetslöshet och inflation är kopplade till varandra. Först när man inser sambandet och känner till att man satt ett inflationsmål förstår man varför ingen egentligen är intresserad av att pressa ner arbetslösheten och varför alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder handlar om låtsasjobb och olika kreativa sätt att räkna vem som är arbetslös och inte för att skenbart pressa ner siffrorna i statistiken.

    Även Socialdemokraternas propagandaorgan LO har en informationsfolder: Jämviktsarbetslöshet -vad, hur och varför. (Niklas Blomqvist)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ligger en del i det su säger inledningsvis även om det inte med nödvändighet behöver vara på det sättet.

  3. Krister

    Dom rika finns på bl.a. Norrmalm så gå dit.
    De ligger 1:a före Östermalm numera.
    Att jaga en speciell grupp människor är
    ”jaga de som tillhör de rikas skara”. rasism.
    Det finns många i S historia som kom från
    de rikas sida. Branting, Palme och tex Kata Dalström.
    Om du börjar med G Persson och B Rosengren
    så tror jag dig. Men inte på generaliseringar.

  4. [email protected]

    ” Är det någon som tidigare hört begreppet jämviktsarbetslösheten ” Ja visst tiotals gången har nuvarande finansminister Magdalena Andersson använt begreppet, senaste hörde jag när hon läste upp höstbudgeten ” I höstbudgeten revirerar regeringen ned sin jämviktsarbetslösheten till 6.2 procent 2018 ”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förändrar inte att uttrycket precis som jag anfört kommer från liberalt håll.

  5. Lilla

    Tänk om ditt inlägg faktiskt var socialdemokraternas politik. Hade man hört löfven prata så hade man blivit imponerad. Du får kämpa så det hamnar på er agenda!

  6. Bertil

    Jag är rädd flr att denna diskriminering och förtryck som högern ägnar sig åt slutar med förskräckelse.

    Jag tror vi är på väg mot en lågkonjuktur som sällan skådats, där jobben försvinner och bopriser faller och där de sociala skydden är för låga för att överleva på och för löga för att skapa konsumtion.
    Värst är fallande bopriser. Det signalerar ytterligare fallande priser och en begynnande misär växa upp i Sverige.

    Jag är säker på att det kommer det är bara frågan om när??

  7. Bergis

    Borgerligheten har vuxit sig starka på att sossarna har gått till höger. Sossarna och alliansen står till höger. Det finns ingen konflikt mellan höger och vänster längre då sossarna går till höger. Sossarna sparkar på de sjuka genom att ge order till Försäkringskassan om att avslå läkarens sjukintyg. När väljarna fattar detta. Då går dom till Sverigedemokraterna istället.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att rösta på SD är att rösta emot arbetarklassen och det som är bäst för den – SD är ett renodlat högerparti starkt lierat med storkapitalet.

      • Krister

        Det kan man ju säga om S också eftersom du ju
        själv hävdat att svenska storföretag byggts upp av S politik.

          • Krister

            Storföretagen har byggts upp har byggt upp bl.a med hjälp
            av S politik så då har väl S suttit i deras knä eller omvänt
            i alla tider. Att nu SD gör det som du säger är väl bara det
            att S och SD alternerar eller sitter på varsitt knä?

  8. Bergis

    Vad hinder med ekonomichefen i Umeå Kommun Anders? Hur har ni kunnat måla in er i ett hörn så att det dras i Arbetsdomstol?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En anställd kan alltid dra saker inför domstol och så här långt har vi haft helt rätt Bergis.

  9. Ytterligare en Anders

    Det är inget nytt begrepp. 1976 fick Milton Friedman Nobelpriset delvis för denna teori. Kallas också Nairu eller den naturliga arbetslösheten. KI beräknar ut denna men använder Diamond, Mortensen och Pissarides metod, nu beräknad till 6,9%. Används främst till att bedöma konjunkturläget och inflationsprognoser. Även facken använder den för att beräkna löneanspråken. Men innebär också att nationalekonomerna delas i två läger om den, varav ifrågasättandet.

  10. Jan

    Nu, två månader före valet, har en politruk här på S-bloggar kommit igång. En är bättre än ingen antar jag. Naturligtvis uttrycker han inga egna åsikter; det gör inte politruker. Utan ukaser från partihögkvarteret. Lika naturligt finns det inga kommentarer till hans ukaser. Politruker vill aldrig ha debatt. Roger Jönsson heter just den här politruken. Förmodligen vald eller valbar till något. Politruken har alltid ett pris för sin partilojalitet.
    Överhuvudtaget är Socialdemokraterna helt osynliga på det som kallas sociala medier. Bortsett från ukaserna från betalda partiarbetare. Någon åsiktsbildning på nätet tillåter man inte. Ukaserna får inte ifrågasättas. Det här är en dödsdömd taktik. Så här gick det att göra 2004 men det funkar inte 2018. men partiet går väl hellre under än lyssnar på kritiken. Högmod går för fall.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att jag aldrig hört talas om människan i fråga.

      • Krister

        Roger J har ner att säga om till än dig i S.
        Han är dessutom på en viktig post i sin kommun.
        Jag vet vem han är genom S bloggar. Har är en
        riktigt gammaldags sosse trots att han är inte
        är så lastgammal. Tragisk i sig med så är det.

  11. Brorson

    Jag tror att Anders Forss har problem med de politiska nyorden ideologiska begreppen i det svenska språket., tilll följd av avsaknad av idéhistorisk diskurs.

    Om vi börjar med begreppet demokrati, så betyder inte det att flertalet ska bestämma över fåtalet. Detta är en helt förfärlig tanke, som närmast leder röda khmerernas skräckvälde i Kambodjaunder 1970-talet samt avrättningarna av adeln under franska revolutionen.

    Demokrati (folkstyre) fanns som begrepp långt innan något demokratisk styrelseskick såg dagens lus. Folkviljan – vad är det? Hur kommer folkviljan till uttryck? Och vad är folkviljan egentligen när delar av folket inte håller med? Och hur skiljer man rent allmänt folket från folkets fiender? Ska de senare ens ha rösträtt? Stalin var kanske den som visste bäst vad folket ville, om bara folket förstod sitt eget bästa?

    Vägen till demokrati var lång och knagglig. När kampen för folkstyre började var det fortfarande ganska vanligt att länder styrdes av främmande herrar, d.v.s. av andra länders överklass, såsom Grekland, som hade en turkisk överhet. J, vi kan t.o.m. gå till vårt eget land, när det styrdes av danska fogdar. Eller av en inhemsk överklass, som tidigare hade invandrat från det överordnade landet, vilket där detta har förekommit givit upphov till svåra etniska konflikter.

    Kampen för folkstyre började innan det fanns ett enda demokratiskt exempel, och var de en kamp för nationellt självbestämmande.Man kan säga att nationalismen var demokratins moder. En moder som inte behandlade alla barn lika, i de fall då fåtalets (det främmande folkslagets) diktatur över flertalet, ersattes av flertalets diktatur över fåtalet. Föga ärorika kapitel i Finlands kamp för nationellt självbestämmande är massmorden på ryssar i Helsingfors i början av 1900- talet och massavrättningarna av kommunister, som var etniska finnar) något senare.

    Anders Forss ar tidvis agerat megafon åt den mer aggressiva EU-lobby, som vill avskaffa det nationella självbestämmandet och ersätta det med flertalets diktatur över fåtalet, d.v.s de stora ländernas väljarmajoritet ska bestämma. Därtill kommer den helt bisarra idén om ett Sverige med 30 miljoner invånare, där de ursprungliga svenskarna (fastän det sägs aldrig öppet) ska bli en minoritet. Det som massinvandrings-förespråkarna vill ha är en ”russificering” av Sverige. D.v.s. en motsvarighet till den ryska befolkningspolitiken i baltstaterna, vilket gick ut på att byta ut den baltiska befolkningen mot ryssar.

    Även hos nationalismen finns som hos så mycket annat två sidor av samma mynt. ’En god sida och en ond sida. Det finns en ond nationalism, som vill att det egna folkslaget ska härska över alla andra, och en god nationalism, som kämpar för nationellt självbestämmande. Men tyvärr ibland med medel som varit allt annat än goda.

  12. Brorson

    Ett annat begrepp som Forss har svårt med är Marxismen. Forss har t.o.m. (i debatter med mig) förnekat att Socialdemokraterna är ett marxistiskt part. Att sålunda ge marxist-leniniistmen /stalinism ensamrätt till begreppet marxism är lika idéhistoriskt fel, dumt och politiskt otaktiskt som att ge Sverigedemokraterna ensamrätt till begreppet nationalism.

    På samma sätt ger Forss borgerligheten ensamrätt till begreppet arbetslinjen, som från början var en socialdemokratisk språklig innovation, Men det är klart att det inte kan finnas någon arbetslinje för en person som vill ge fullt arbetsföra personer, som kan få jobb om de bara vill, en arbetsfri inkomst på hela 10.000 kr (mån. En stöld från det arbetande folket, som vår borgerliga förslag om sänkta ingångslöner och jobbskatteavdrag att framstå som något slags arbetslinje i jämförelse.

    Så har vi då jämviktsarbetslöshet. Kan man tänka sig en kapitalistisk ekonomi med 0 % arbetslöshet? Det skulle ju då inte finnas någon kvar att anställa. Om man inte importerar arbetskraft. En jämviktsarbetslöshet på en låg procentuell nivå kräver dock en större rörlighet hos arbetskraften än vi för närvarande har i Sverige. Personer som har jobb, kanske med många års anställning bakom sig, måste våga prova nya jobb, utan att riskera att hamna i långtidsarbetslöshet.

    Har då borgerligheten, med sina förslag om försämringar av LAS, etc, lösningen på det problemet? Nej,, men tyvärr har inte heller Socialdemokraterna och vänstern några bra lösningar, eftersom man har grävt ner sig i de ena av de båda skyttegravarna i kriget om arbetsmarknadspolitiken. Man slår vakt om det som är, men har egentligen ingenting nytt att komma med. Borgerligheten har grävt ner sig i den andra skyttegraven.. Och har egentligen inte heller något nytt att komma med, utan bara gammal skåpmat-

    Det nya, som behövs, men ingen riktigt kan säga vad, är naturligtvis inte utopiska fantasier. Vi lever i ett kapitalistisk samhälle i en kapitalistisk värld, vare sig vi vill eller inte. Har vi öveerhuvud taget haft en folkomröstning om att införa kapitalismen? När hölls den, i så fall?Kan vi då välja någonting annat än kapitalism, exempelvis ”demokratisk socialism” – som faktiskt inte ärsocialism av ett demokratiskt slag, utan snarare ett slags ordlek som lanserades av socialdemokrater under 1970-talet i debatter med kommunisterna.

    En socialdemokratisk politik är däremot möjlig. Men den leder inte till socialifm, utan snarare till en reformerad kapitalism. För att vinna slaget om densamma måste vi använda vedertagna begrepp, såsom jämviktsarbetslöshet,

  13. Brorson

    Om man googlar på ordet jämviktsarbetslöshet så hittar man nästan överst en broschyr från LO med 19 textsidor och en stor mängd noter och litteraturhänvisningar, där begreppets uppkomst, utveckling och användning inom finanspolitiken förklaras. Men även LO ägnar sig kanske åt borgerlig lögnpropaganda i syfte att ta från sjuka och svaga och ge till rika? Ja, det har man ju ständigt fått höra från den skenradikala falskvänstern att LO är borgerlighetens spjutspets mot arbetarklassen. Och Forss påstår sig ju vara socialdemokrat till väinnster inom partiet….

    Jämviktsarbetslöshet är inget enkelt begrepp och nationalekonomi är öht ingen exakt vetenskap. Varför ger då LO ur en 19-sidig broschyr i ämnet, om inte för att rusta sina medlemmar för att ”ta debatten” med borgerligheten om arbetslöshet,löner och inflation? Forss har tvärtom abdikerat från den debatten och har därmed givit SN och borgerligheten segern genom walk over.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förtar inte det faktum att uttrycket kommer från liberalt håll Brorson.

      • Petter

        Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment, även kallat jämviktsarbetslöshet, är ett nationalekonomiskt begrepp för den arbetslöshetsnivå som är förenlig med en konstant inflationstakt.[

      • Brorson

        Det vet du inte. Men du låtsas veta. Du skriver ju själv att det är ett nytt begrepp. Enligt den 19-sidiga LO-broschyren fanns begreppet redan under 1970-talet. Och kanske ännu tidigare (min förmodan). Det är inte alls otänkbart att de nationalekonomier, som först började använda begreppet, när det var nytt, faktiskt var liberaler. Men det var även Keynes och andra nationalekonomer, som idag i likhet med honom hyllas som vänsterprofeter. Eller möjligen socialdemokrater.

        Att någon borgerlig liberal sa det första gången du hörde begreppet, säger inget om dem som först använde begreppet när det var nytt. Men då var det nog mest folk på vänsterkanten (till vänster om mitten). För på den tiden hade folk till höger inget intresse av att studera arbetslösheten som ekonomiskt och socialt fenomen. Frågan om det fanns en ”naturlig” arbetslöshet av viss storlek var ju av stor betydelse för konstruktionen av de sociala skyddsnäten för arbetslösa. Och det torde väl också vara förklaringen till att LO har givit ut en så pass omfångsrik broschyr i ämnet.

        Men du har ju dina egna hugskott, som detta med medborgarlön, som sannolikt kommer att leda tll en frivillig arbetslöshet hos arbetsskygga individer, vilken vida överstiger varje tänkbar storlek på en önskvärd jämviktsarbetslöshet.

        Om du vill förbjuda användningen av vissa begrepp p.g.a. blotta misstanken att de först användes av liberaler, kan du ju börja med att förbjuda ordet kapitalist. Det var nämligen så kapitalisterna betecknade sig själva i början av 1800-talet – fler decennier innan Marx började detta ord. Vad som sedan hände, när den politiska motståndaren blivit den flitigaste användaren av ett visst begrepp, så blir begreppet så ”belastat”, så att upphovsmännen själva slutar använda ordet.

        Vi fick dock under slutet av 1970-talet en diskussion bland en del av de då rejält utskällda svenska kapitalisterna, om de inte borde ta tillbaka detta ord, som så väl beskriver dem själva, och fylla det med ett positivt innehåll.

        Vi hade en tid, när svenska flaggan skälldes ut för att vara en nazistisk symbol. Men den har vi tagit tillbaka. Nationalismen måste vi ta tillbaka från demokratins motståndare, eftersom det nationella självbestämmandet är demokratins förutsättning. Och marxismen måste vi ta tillbaka från extremvänstern och proklamera Socialdemokraterna som ett marxistiskt parti.

        Dock inte inför årets val, eftersom tiden är för kort. Och eftersom extremvänstern har haft något slags ensamrätt till begreppet under så lång tid så att begreppet marxism ger felaktiga associationer hos alltför stora delar av väljarkåren. För oss socialdemokrater är marxismen ett ”verktyg” för att förstå de historiska skeenden under flera tusen år, som har lett fram till det nuvarande kapitalistiska samhället. Och även tiill förståelsen av kapitalismen själv, trots alla förändringar som skett av det kapitalistiska systemet sedan Marx’ dagar.

        Och varför man inte kan avskaffa kapitalismen genom en folkomröstning e. dyl, eller ens genom en väpnad revolution.Lika lite som det går att vrida klockan tillbaka, går det att vrida fram klockan flera hundra eller flera tusen år, så att det socialistiska paradis som eventuellt ska komma blir verklighet redan i morgon.Vi måste inrätta oss för att leva med kapitalismen under överskådlig tid.

        Det förstod Nils Karleby, som var den svenska socialdemokratins med betydande idéutvecklare, redan under 1920-talet. Han såg vad som hände i Sovjetunionen. där en annan gren av marxismen hade tagit makten och insåg att det var en återvändsgränd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På det sätt liberalerna och alliansen använder det idag är det nytt Brorson – I vart fall enligt mitt sätt att se på saken.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det ska jag inte säga emot Krister – Däremot kan vi aldrig förändra historien utan bara framtiden.

        • Krister

          Historien är alltid tolkad ur segrarens blick,
          Läser du israelisk historieskrivning tex så
          ger man sin egen tolkning av de gångna åren sen 1947.
          Palestiniernas historieböcker ger en helt annan bild.
          Visst kan historien ändras. Polen är också ett aktuellt
          ex där man genom det ledande partiet vill skriva om
          historien från läroböcker, museer till vad som är möjligt
          att påstå offentligt om Polens behandling av judarna.

          Historien kan ändras!
          Värderingar och normer ändras över tid. Mycket av det
          som i äldre tider betraktats som okontroversiellt kan med
          dagens mått framstå som högst tveksamma.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad gäller Israel, Palestina och mellanöstern så måste vi historiskt gå tillbaka oerhört långt för att förstå det som nu händer och framförallt varför det händer på det sätt det händer.

  14. Bertil

    Politiskt så gynnas åtgärder som gör att företag kan minska sin personal och öka sin vinst.
    Detta ser vi inte minst i de förmåner som ges politiskt för att öka det kapital som ökar allt mer. Kapital som sedan används för att öka produktion minska personalstyrkan och öka vinster.

    Jämviktsarbetslöshet är också en viktig ingrediens för att arbetstagarna inte ska begära högre löner.

    Genom att hålla låga ersättningsnivåer för de som inte kommer i arbete på olika sätt, så är tanken att de som då har jobb ska begära mindre i lön och vara rädda för arbetslöshet.

    Allt handlar alltså om en cynisk människosyn där man dessutom skyddar sig genom att tala gott om flyktingar och invandrare därmed kan man bortse ifrån att tala om Svenkar som ex: betalat hela sitt liv till sociala skydd, men som blivit bestulna på detta.

    Det otäcka är att för att folket ska inse högerns hemska människosyn så måste en stor massa drabbas av en stor kris.

    Det kan enbart ske genom en kraftig lågkonjuktur jobben försvinner o mängder folk stor där med stora bolån och de sociala skydden inser man inte finns.

    Nä så sker kommer enormt tragiska livsöden väckas till liv.
    Barn som drabbas barn som växer upp och inser vilka ”korkade” föräldrar man haft som röstat i val på högern och totalt kört landet i botten genom ren girighet.

    Jag är övertygad om att insikten om detta senario kommer uppenbara sig.
    skuldfällan i Sverige är enorm och likaså är kapitalet enormt, denna obalans är ohållbar.

  15. Krister

    Övrigt;
    Min 25-åriga dotter föll verkligen inte för S-löfte igår.
    70 % av lönen som kommer att bli verklighet när
    hon är 67+ och går i pension. Vet dock inte om nån
    kan ställas till svar om 40 år då partiet inte finns längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.