Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sjunkande ungdomsarbetslöshet är resultatet av socialdemokratisk framgångspolitik.

Arbetslösheten i gruppen 18-24 år sjönk under juni månad till 8,6% och uppvisar nu den lägsta siffran på 10 år – Något som självfallet är resultatet av framsynt och effektiv socialdemokratisk politik som istället för att sänka skatter för de redan välbemedlade använder statens resurser till att sätta människor i arbete och egen försörjning.

Därtill fortsätter arbetslösheten överlag att sjunka samtidigt som sysselsättningen ökar till nya nivåer som ett resultat av framsynt socialdemokratisk poltik. I slutet av juni var den totala arbetslösheten så låg som 336.000 som var inskrivna som arbetslösa av vilka 46.000 utgjordes av ungdomar.

Självfallet ska vi inte låta oss nöja med detta då mycket fortfarande återstår att göra – Bland annat att fortsätta det arbete vi inlett som med framgång jämnat ut skillnaden mellan svenskfödda och utlandsfödda som befinner sig i arbetslöshet.

En sak blir klarare och klarare månad för månad och i takt med att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar och det är att rätt sorts politik gör STOR skillnad.

Att socialdemokratisk politik fungerar bättre än alliansens när det handlar om att sätta människor i arbete och bryta utanförskap råder inga tvivel om.

Tänk på det när du ska rösta i september och lägg därefter din röst på rätt parti – Dvs. på oss socialdemokrater som på ett handfast sätt visat att socialdemokratisk politik gör skillnad för den som är arbetslös.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

47 kommentarer

  1. Fredrik

    Och att det under hela mandatperioden varit en brinnande högkonjunktur har väl förstås ingenting med saken att göra, utom bara en fantastisk socialdemokratisk politik har kunnat åstadkomma detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den vanliga borgerliga undanflykten om hög respektive lågkonjunktur är uttjatad vid det här laget Fredrik – Den riktiga sanningen är att socialdemokratisk politik är effektivare än den alliansen tillämpar – Något som för övrigt är lätt att verifiera om man tar en titt på historien.

      • Erik

        ,,,,effektiv i så måtto att man efter år 1973 förtidspensionerat arbetskraft för brinnande livet och inte vinnlagt sig om att alla ska kunna bidra efter förmåga. Vilket för övrigt fick till följd att dels skapa en av de bästa reformerna: Jobbskatteavdraget. Och vidare nedsättning av kostnaden för att anställa yngre människor eftersom Sverige efter år 1973 alltid haft hög ungdomsarbetslöshet. Nu vill jag att det på alla lönebesked i Sverige ska lagstadgas om en ”ruta” där det framgår hur högt jobbskatteavdraget är varje månad. Även arbetsgivaravgiften ska det informeras om på lönebesked och gärna löneskatten och gärna avgiften till Fora.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jobbskatteavdraget och alliansens skattesänkningar för de bäst bemedlade är en till stora delar skadlig och ansvarslös politik Erik.

      • Anders

        Vadå ”borgerlig undanflykt”? Förnekar du alltså att vi har konjunktursvängningar? Eller förnekar du att de konjunktursvängningar vi har påverkar t ex arbetslöshet?
        Menar du att den globala lågkonjunktur även Sverige drabbades av var Alliansens fel och med ett socialdemokratiskt styre så hade Sverige kunnat ha högkonjunktur när resten av världen drabbas av kris?

        Du säger i en kommentar nedan att vi har den högsta sysselsättningsgrad som någonsin uppmätts i ett EU-land. Det är ett ohederligt resonemang eftersom ”sysselsatt” inte mäter riktiga jobb utan åtgärder (och det räcker med en timmes aktivitet i veckan för att räknas som ”sysselsatt”)
        Räknar man heltidssysselsatta ligger Sverige på plats 13 i EU och är på plats 16 av 28 i arbetslöshet. Inget att skryta om alltså. Dessutom räknas ju europeiska länder som Schweiz, Norge och Island bort eftersom de inte tillhör EU, och givetvis räknas även perioden innan Sverige gick med i EU bort.

        Även om själva sysselsättningen mäts på samma sätt i andra länder har Sverige ovanligt många deltidsjobb och olika åtgärder som skenbart pressar ner siffran vilket gynnar oss i statistiken. Även långtidssjuksskrivna räknas till gruppen som ”arbetar”. Men det gynnar knappast de som står utanför riktigt arbete och tvingas stå med mössan i hand och leva på bidrag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag förnekar inte att vi har konjunktursvängningar och att de givetvis kan påverka – Det jag förnekar är att de är hela förklaringen och därtill att lågkonjunktur skulle inträffa varje gång borgerligheten har makten vilket är vad många borgerliga vill få det att framstå som trots att det är den egna politiken det är fel på.

          Vi mäter både arbetslöshet oh sysselsättningsgrad i Sverige och just sysselsättningen och referensen till den var det alliansen själva som började med att referera till så kast inte sten i glashus Anders.

          Det finns bara en sanning som därtill är bevisad om oh om igen historiskt och det är att socialdemokratisk politik är betydligt effektivare än alliansens och borgerlighetens politik när det handlar om att minska arbetslösheten och sätta människor i arbete.

          Avslutningsvis tycker jag att du ska ta dig en ordentlig funderare på varför vi har så många deltidsjobb och osäkra visstidsanställningar i Sverige – En sak är säker och det är att orsaken till det finns att finna hos andra än oss socialdemokrater.

          • Erik

            Anders, är det vad ni lär er på Bommersvik? Finns det inget uns av verklighetsbeskrivning. Den 13 december år 1989 genom drev regeringen Carlsson det så kallade luciabeslutet när det kom 20 000 asylsökande förmodligen på grund av att Sveriges ekonomi var i trasor. Under vintern 1990 förslog Mona Sahlin ”coctailen” Löne- strejk och prisstopp. Förmodligen för att AB Sverige var rejält insufficient och även konkursmässigt. Året efter på hösten år 1991 tillträdde regeringen BIldt. Den 15 september i år har det gått exakt tio är sedan finanskrisen briserade. Och två år tidigare hade regeringen Reinfeldt tillträtt. För att överhuvudtaget kunna föra ett resonemang om borgarnas politik måste man kolla vilka förslag som fanns från oppositionen under borgarnas regeringsinnehav.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst måst man se vad oppositionen kommit med för förslag men det är regeringen som styr och med det sagt står jag för det jag anfört i inlägget och i tidigare kommentarssvar.

          • Anders

            Jag kastar inte sten i några glashus. Jag tillhör inte Alliansen,( eller något annat parti för den delen.) Däremot vill jag påpeka de felaktigheter du kommer med i syfte att glorifiera socialdemokratin.

            Jag frågar mig verkligen varifrån alla dessa deltidsanställningar och visstidsanställningar kommer ifrån. Det måste ju vara de åtta åren med alliansstyre som förstörde alltihop. Innan dess arbetade alla heltid och alla hade tillsvidaretjänster. Nej, så var det ju inte. Inte ens på kommunnivå i socialdemokratiskt styrda Umeå Kommun har det varit så. Här har deltider missbrukats och sedan allmän visstidsanställning infördes har socialdemokraterna i Umeå missbrukat även den anställningsformen.

            På riksplanet har ju sossarna styrt längre än vad borgarna och har därför ett större ansvar för rådande situation.
            Många länder i Europa har styrts av högerregeringar ändå har vi fler deltider och visstider här i socialdemokraternas Sverige…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag glorifierar inte socialdemokratin och jag har aldrig anfört att visstidsanställningar och deltidstjänster inte fanns innan alliansen tog över regringsinnehavet – Allt jag påstår är arr dessa anställningsformer ökade lavinartat i antal under alliansens tid som regeringsbärare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det vet vi 2020 Krister – Att vi har EU:s högsta sysselsättningsgrad är en bra start.

      • Fredrik

        Man kan ju som väljare tycka det är konstigt att du hävdar att det är ren socialdemokratisk politik som du hävdar är skälet till allt gott som hänt, vad jag vet så har vi i dag en minoritetsregering med mp, men då tolkar jag ditt svar som att dom inte har varit delaktiga i detta? Sedan är det ju bara komiskt när du hävdar att en högkonjunktur inte är orsaken till att arbetslösheten sjunker, det är väl bara titta statistiskt att det alltid varit så. Men det är väl ganska generellt så att du gärna viftar bort alla statiska underlag som visar något annat än det socialdemokraternas fantastiska förträfflighet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Högkonjunktur spelar in Fredrik men den huvudsakliga ingrediensen till att vi lyckats så bra stavas framsynt socialdemokratisk politik vilket aldrig kan förnekas.

  2. Jonny Disenfeldt

    Högkonjunkturen har ju inget med detta att göra…

    Totalt var drygt 336.000 personer, 6,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar i slutet av juni. Det är drygt 14.000 färre jämfört med samma månad förra året, då 7,2 procent var arbetslösa.

    Totalt sett 6,8% arbetslöshet under en högkonjunktur och Anders Forss slår sig för bröstet…

    Flera hundra tusen anhöriginvandrare med låg utbildningsnivå på ingång under kommande år OCH en kommande lågkonjunktur …

    Kommande rationaliseringar inom tjänsteyrken tar bort hundratusentals arbeten ….

    Sverige är dåligt förberett.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      6,8% är förvisso en höge nivå av arbetslöshet än den vi hade velat befinna oss på men med tanke på det läge vi fick ärva efter alliansen kan den nivån anses som varande helt ok för närvarande.

      Parar man sedan det med att vi hr den högsta sysselsättningen som någonsin är uppmätt i ett EU-land är det än bättre.

      Sedan vet du lika väl som jag att anhöriginvandringen kommer att bli betydligt lägre än de siffror du brukar svänga dig med vilket för mig påvisar allt annat än ärligt uppsåt i ditt handlande.

      Tack vare framsynt socialdemokratisk politik är Sverige rät väl förberett på vad som komma skall och ännu bättre kommer läget att bli efter det att väljarna gett oss förnyat mandat i samband med det kommande valet.

      • Jonny Disenfeldt

        Under alliansen rådde historiens kanske värsta globala lågkonjunktur, något Ander Forrs inte vill vidkännas.
        Alliansen / borgerligheten har för övrigt styrt Sverige under bara att par perioder jämfört med S om vi tittar på hur det sett ut sedan 1920…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har alltid varit bra på att försöka dig på undanflykter Jonny – Det enda man kan fråga sig är till vilken nytta.

  3. Jan

    Naturligtvis har du fel. Politiker kan inte skapa sysselsättning. Annat än konstgjord sådan. Det gäller för övrigt bägge lägren. Om nu någon av alla dessa Alliansvänner som kommenterar här inbillar sig något annat. Sådan här debatt brukar bara utmynna att man slår varann i huvudet med meningslös statistik. Låt oss enas om att varken S eller M skapar några jobb. Den som påstår något annat ljuger och är en partigängare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Politiska beslut kan i allra högsta grad skapa arbete och sysselsättning Jan – Övriga kommentarer överflödiga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror på vad man menar med stor och den kommer att vara betydligt mindre än de fantasisiffror du svänger dig med vilket är mitt huvudsakliga budskap runt den.

      • Jonny Disenfeldt

        Vi har en anhöriginvandring som ligger på runt ca 40000 per år och så kommer det att fortsätta.
        Sverige ger permanent uppehållstillstånd till en bit över 100 000 per år totalt sett, så har det sett ut i många år nu.

        Du förnekar som vanligt fakta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag förnekar inga fakta men för den grupp som kommit senast gäller helt andra regler för anhöriginvandring Jonny så är det någon som förnekar fakta är det du som gör det.

          • Jonny Disenfeldt

            Fakta är att de nya reglerna inte gäller för huvuddelen av de 163000 som t.ex kom 2015 … vet du inte det?

            Vidare så finns det enligt EU och FN inget stöd för de mer restriktiva regler som infördes senare, de bryter mot konventioner.

            Sluta förneka fakta Anders.

            Man räknar med ca 300 000 anhöriginvandrare under de kommande åren.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Dina siffror är uppe och svävar i det blå i vanlig ordning i sammanhang som dessa. Jag hävdar att anhöriginvandringen kommer att bli väsentligt lägre än det du försöker påstå.

  4. Olle

    Hur många av dessa jobb är fejk och låtsasjobb ?? Alliansen fixade de 200 000 jobben de lovade mitt under en stor lågkonjunktur i europa. Kan du säga rakt ut att det var i en högkonjunktur .Då ljuger du Anders, Sverige var det land som klarade sig bäst i denna lågkonjunktur och det vet du allt annat är fake från din sida.Men snart kommer den riktigt stora smällen ,den värsta lågkonjunkturen vi skådat. Inom max 2 år är den här. Är det beroende på S styre i Umeå när så många har fått deltid och delade turer som kommunalanställd ,detta kan du då inte beskylla Alliansen för.Städa framför egen dörr nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill påstå att de jobb som skapats är riktiga jobb. Inom ramen för offentlig sektor finns enorma personalbehov – Både nuvarande och framtida.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte nödvändigtvis Krister – På arbeten där det är krav på att kunna läsa kommer alla som kommer ifråga att ha den kunskapen.

      • Fredrik

        Jobb inom offentlig verksamhet skapas pga att behoven i samhället förändras, eftersom antalet äldre ökar och lever längre behövs det fler anställda i offentlig sektor, det är inga jobb som något parti kan skapa, utan bara tilldela resurser för.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att bejaka behoven och tilldela resurser kallar jag att skapa arbetstillfällen Fredrik – Då på precis samma sätt som privata arbetsgivare som bejakar marknaden och tillför mer resurser för att tillfredsställa marknadens behov.

    • Jan

      Rösta då på Alliansen, Olle. På Annie, Anders, Jimmie, Jan och Ebba. Dina idoler. Stora statsmän och intellektuella. Inget hindrar dig. Men vad gör du här på S-bloggar? Förutom att ljuga med statistik?

      Alliansens politik: Sverige ska säljas ut till riskkapitalister på Malta, det som finns kvar att sälja ut…,25 nya jobbskatteavdrag, ofinansierade, plus Annies 40 miljoner invandrare till 2050. Plus den sedvanliga korruptionen där Alliansledare får topposter i välfärdskapitalistbolag. Det vill väl vi alla ha? Undrar om de lyckas göra den allt mer segregerade skolan ännu sämre? Kanske att vi hamnar sist i PISA-mätningarna? Visst, allt blir så bra med skojarna i alliansen. Det har vi sett förut. Någon som minns stridshingsten? Mannen som numera lever på bidrag i mångmiljonklassen. Han lever verkligen som han lär…

      • Jan Sjöström

        Hej

        Intressant åsikt du återigen framhärdar i. Uppenbart blir att du inte gillar kritik
        mot (S) i allmänhet och Anders Forss i synnerhet, och till detta framför du i
        kontinuitet att (S) agitation alltid måste kunna avlämnas i en miljö som är fri
        från besvärande empiri, du vet den där oberoende sanningen som aldrig riktigt
        passar i den av (S) tillrättalagda bilden av verkligheten.

        Moderater eller som kommentator, Bertil oftast uttrycker det, ” lågpannade nazistiska
        alliansväljare” som bara Castro kan rensa ut, har naturligtvis inte på en sosseblogg
        att göra. Eller ?

        Min konklusion blir således ”enär partiet (S) och dess åsikter uppenbarligen inte får
        ifrågasättas” återstår frågan: Varför väljer partiets yttersta företrädare V k och i o m
        detta publicering under de regler och villkor som inte tillhör (S) partikontrollerande organ.

        Jag förstår att du inte är någon större fan av begrepp som tar fasta på saklig debatt
        d v s demokrati, och att hela din person sjuder av ilska när din personliga ideologi
        tillåts ifrågasättas.
        Livet kan vara jobbigt för den som inte ser skäl att acceptera sin nästas rättigheter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska anställa så många som vi behöver och de vi anser är kvalificerade eller kommer att kvalificera sig med en enklare utbildning som grund.

  5. Petter

    Nu fablar du igen ,den positiva trenden beror på högkonjunktur i S politik. Om vi jämför med omvärlden är resultatet sämre än det var på alliansens tid.Arbetslösheten är den lägsta sen 2008, jublade S i helgen. Men den har sjunkit snabbare i andra delar av EU. Sverige är nu nere på plats 17 i arbetslöshetsligan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Är det någon som försöker sig på en fabel är denne någon du Petter. Sverige har den lägsta arbetslösheten på år och dar och vi har den högsta sysselsättningsgraden som någonsin uppmätts i ett EU-land vilket klart och tydligt bevisar att S arbetsmarknadspolitik är vida överlägsen den som alliansen företräder och driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.