Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kollektivet är vida överlägset individen i politiska sammanhang.

Sakta men säkert har det blivit en renässans för kollektivet och för förståelse att kollektivet i allt överglänser individen när det kommer till styrka och möjligheten att sätta kraft bakom det man önskar åstadkomma. 

Ett kollektiv som drar åt samma håll kommer alltid att vara starkare än den starkaste enskilde individen!

Under lång tid och åtminstone sedan 1990-talets mitt och framåt och framför allt under alliansens 8 år vid makten har det förts en politik som i allt syftat till att bryta sönder kollektivet, kollektivt tänkande och kollektivt agerande.

Detta därför att alliansen vet att kollektivet är ett hot mot den giriga och egoistiska politik man vill föra – Den politik som i allt den gör uppmanar människor att alltid tänka på sig själv och den egna plånboken innan man tänker på andra.

En stor anledning till att denna attack mot kollektivism kunnat ske är att allianspartierna tillsammans med lobbyister lyckats med konststycket att helt utrota den ideologiska debatten inom politiken genom att se till att det är de enskilda sakfrågorna som lyfts fram till debatt.

Alliansen och dess partier i allmänhet och moderaterna och kristdemokraterna i synnerhet har haft denna strävan länge.

Deras bärande idé har hela tiden varit att bryta sönder det kollektiva tänkande som vi socialdemokrater byggt upp under lång tid för att sedan få människorna/medborgarna att tänka och agera på individnivå istället för som kollektiv – Allt för att i akt och mening att kunna regera och genomföra förändringar utan större protester.

Grundbulten hos moderaterna och kristdemokraterna har och kommer alltid att vara att ge ”Fåtalet makten över flertalet”.

Denna strategi lyckades mycket väl under alliansens första mandatperiod vid makten och säkert en bit in på den andra mandatperioden. Men precis som med alla dåliga lösningar så hinner sanningen ikapp förr eller senare. Något som inträffade under senare halvan av alliansens andra mandatperiod vid makten.

Att bryta sönder starka folkrörelser som fackföreningsrörelsen och andra liknande folkrörelser gjorde att det i Sverige blev betydligt lättare att genomföra skattesänkningar och försämringar i välfärdssystemen.

Resultatet av alla dessa försämringar blev tydliga mot slutet av den andra mandatperioden och äntligen har det svenska folket vaknat till och insett att en politik byggd på alliansens värderingar bara premierar ett fåtal emedan flertalet fått det betydligt sämre om man ser till helheten.

Decentraliseringen av och införandet av extrem liberalism i skolan är bara ett av verktygen man använt sig av för att få folk att sätta jaget före kollektivet.

Andra verktyg är den skadliga arbetslinjen och lockverktyg i form av lägre skatter. Alla dessa strävar mot ett och samma mål nämligen att minimera kollektivt tänkande och istället ersätta detta med ett egoistiskt individuellt tänkande.

För oss socialdemokrater är detta inte en framkomlig väg för att föra landet och dess medborgare framåt.

För att lyckas med målsättningen att bygga ett starkt och välmående Sverige – Ett Sverige där alla är lika mycket värda och där alla har tillgång till väl fungerande välfärdssystem finns inget annat sätt än att driva en politik som sätter kollektiver före individen.

Det är just därför vi Socialdemokrater bygger vår politisk med den demokratiska socialismen som plattform i vår strävan att skapa ett mer jämlikt samhälle där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än i alliansens system för samhällsbyggnad.

Svenska folkets uppvaknande har därför på nytt givit oss en regering med oss socialdemokrater som största parti bland regeringspartierna. Detta förtroende måste vi förvalta på bästa sätt genom att verka för en politik som stärker kollektivet.

Som ni kan se är jag en traditionell Socialdemokrat när det kommer till den politik jag vill driva. Anledningen till detta är ingen annan än att det är den typen av politik som fungerar bäst i det långa loppet.

För ett starkt och välmående Sverige behövs en stark arbetarrörelse och ett starkt socialdemokratiskt parti som driver en politik byggd på den demokratiska socialismens doktriner – Ett socialdemokratiskt parti som inte räds att debattera ideologi snarare än sakfrågor.

Därför vill jag att du som läsare tänker igenom det jag skrivit och utifrån det bildar dig en egen uppfattning.

Gör du det är jag säker på att du liksom jag kommer att komma till slutsatsen att kollektivet alltid är starkare än individen i det långa loppet och att det är genom kollektivt tänkande och kollektivt agerande som vi kan bygga ett starkt och välmående Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

60 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    En fråga jag saknar svar på. Varför satte du dina utmaningar framför kollektivet Sverige under alla år? Du var inte här under 90-talskrisen som orsakade ett stort lidande för många familjer. Är du rätt person att berätta för andra hur de ska agera i detta fall?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte satt mig själv framför Sveriges bästa Alexander – Att försöka sig på den jämförelse du vill göra är löjligt.

      • Krister

        En fd utlandssvensk skattekonsult som glider in på en räkmacka med sin fru och barn…
        God Afton Herr Wallenberg.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte glidit in på någon räkmacka Krister utan som ett resultat av eget envetet och hårt arbete.

  2. Fredrik

    Det är onda människor vi har att göra med! Dessa onda människor vill att den enskilde individen ska kunna tänka själv. Nej nej, i Sverige ska vi inte tänka själv. Vi ska tänka tillsammans.

    Varför berättar du Anders inte att det är lättare att leda/styra en grupp individer som har EN röst istället för VAR SIN?

    Jag köper inte allt som något parti har, det finns det i princip ingen som gör, men den enskilde individens rättigheter måste – enligt mitt sätt att se på världen – alltid vara prio 1. Jag ska aldrig tvingas delta i en grupp/kollektiv. Även fast gruppen/kollektivet vill det. Och det finns, menar jag, frågor där jag är bäst lämpad att ta beslut och inte en politiker. Detta är något du absolut INTE vill Anders, men det berättar du inte. I ditt Sverige räcker det med 50.1% för att alla ska tvingas göra som du vill. Men, även om S skulle få 99.1 % så ska man värna om dem som inte vill gå i detta led, och inte tvinga in dem i ledet.

    Och Anders, det var S som föreslog och genomförde decentraliseringen av den svenska skolan. Det var S som skeppade över ansvaret från stat till kommun. Det var S som öppnade dörren för friskolor. S Anders. Alltså ditt parti. Hur kan du sjunka så lågt att du vältrar över detta på andra partier? Ytterligare ett bevis på att du för fram osanning. Fake News.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu är du allt ut och cyklar Fredrik – Att göra sker kollektivt har inget att göra med att vi ska sluta tänka själva utan innebär enbart att vi ska tänka på fler än den egna individen.

      Att sätta kollektivets bästa före sitt eget bästa innebär i förlängningen att det blir bättre för alla – Även för den enskilde individen.

      • Fredrik

        Jag är inte ute och cyklar Anders. Du däremot menar att beslut tagna av ett kollektiv i förlängningen är bättre för alla, inklusive den som inte vill detta. Hur? Hur är det bättre i förlängningen för den individ som inte vill göra det som kollektivet vill? Enbart i en värld där den enskilde MÅSTE rätta sig efter vad andra tycker är detta bättre. Det är således den värld du vill se.

        Och nej Anders, det är MYCKET enklare att styra EN grupp med EN röst av den enkla anledningen att jag som ”ledare” inte behöver lägga ner någon energi överhuvudtaget för att se till att denna grupp kommer överens – vilket de sällan gör – och när de inte kommer överens så fattar jag ett ”chefsbeslut” eftersom gruppen då inte lyckats komma överens. En väldigt väl beprövad metod av många socialistiska länder genom åren.

        Att du vill ha fria individer som tycker en massa saker går tvärtemot det du vill få fram i dina politiska budskap. I dina budskap så konkretiserar du nästan inget, men påtalar dock att det är så kallade sanningar du för fram. En fullständigt vansinnig metod om vi pratar ”forskarspråk”. Du vill t ex inte släppa fram en politik som belyser varje fråga utan enbart en politik som är övergripande i sin form. När sedan de enskilda frågorna ska beslutas så har folket ingen röst eftersom du kommer att vara rösten åt dem. Och då, då gömmer sig politiker bakom det faktum att folket ”visste vad de röstade på” – när de i själva verket inte hade möjlighet att ta ställning.

        Historien är fylld av människor starkare än det största av kollektiv, och de kollektiv som varit mest transparent är också de kollektiv som har störst möjlighet till överlevnad. Något dina kollektiv inte är.

        Märkligt också att du inte vågar ta åt dig av kritiken att den osanning du förde fram i inlägget kring skolan här i ditt svar inte bemöts?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det blir bättre i längden därför att livet handlar om att ge och ta – Att ge i det först fallet innebär att man kan ta i ett annat fall.

          Sedan handlade inte inlägget om att det skulle vara lätt att styra en grupp vilket alltid har varit alliansens strävan och en av anledningarna till att man uppmanar till individuellt tänkande istället för kollektivt tänkande.

          Det är därför jag säger att kollektivt är vida överlägset individen när det kommer till politisk styrka.

          • Fredrik

            Ok, inlägget handlade inte om att styra en grupp – även om det är precis det som kollektivister söker då det blir lättare att få igenom sitt budskap, då gruppen inte kommer överens och beslutet då kommer att tas ovan deras huvud istället.

            Men, det som inlägget till viss del handlade om var det direkt felaktiga i att decentraliseringen av den svenska skolan är gjort av alliansen. Så var det inte, utan tvärtom faktiskt. Många är de S:are som än idag slår sig för bröstet i denna fråga. De känner stolthet att ansvaret för skolan flyttades från staten till kommunen och att möjligheten till friskolor kom till av just dem. Dessa stolta S:are.

            Att man efter kommunaliseringen av skolan till idag kan se hur ”värdet” för skolan sjunker år för år är en markering för att det beslutet INTE var det bästa som hänt svenska skolan. Det krävs således en väldigt skev syn på just skolan att få det till att detta beror på Alliansen. Något alla förstår utom möjligen du Anders.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För ett kollektiv gäller att beslutet tas enligt majoritetsmodellen Fredrik vilket innebär att beslutet aldrig tas ovanför någons huvud.

  3. Anders

    Som vanligt skylls allt på Alliansen.
    Att socialdemokraterna övergivit sin ideologi spelar förstås ingen roll? Att partiet bedriver en light-variant av borgerlig, nyliberal politik där man utreder och begränsar strejkrätten och säljer ut gemensamma tillgångar visar att man inte längre är ett arbetarparti. Man står och stampar i den politiska mitten.

    Att alliansen slagit sönder folkrörelser och fackföreningar är väl som sig bör. Det anmärkningsvärda är att socialdemokraterna inte på något sätt försöker bygga upp det som Alliansen raserat. Istället står man och skyller ifrån sig istället för att ta eget ansvar.

    Tittar man på kommunnivå så har vi en socialdemokratisk majoritet men inte ens då lyckas man genomdriva en politik som gynnar de egna anställda. Det tyder på att viljan saknas. Arbetsmiljön och arbetsvillkoren för kommunens egna anställda är helt ointressant för socialdemokraterna. De är bara intresserade av makt för sin egen skull.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tillhör skaran i vårt parti som kritiserat internt för vissa av de saker du tar upp och som konstant jobbar för att vi ska driva en politik som ligger mer till vänster och i stil med den vi drivit historiskt Anders.

      Med det saft står jag för varje ord jag anfört i inlägget.

  4. Alexander

    Anders

    Om du VERKLIGEN satt kollektivet framför din egen lycka/utmaning/karriär hade du stannat och hjälpt till med ”samhällsbygget.. Du kan verkligen inte se ditt hyckleri? Varför ska inte andra få sätta sig själva framför kollektivet när du gjorde det under många år?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har dragit mitt strå till stacken och mer därtill vad gäller att bidra till samhällsbygget Alexander. Jag hävdar fortsatt att det du ägnar dig åt är att löjliggöra dig själv genom att i vanlig ordning komma med jämförelser och exempel som helt saknar relevans.

  5. Jan

    I grunden har du rätt, Anders. Men du slår mot allt som moderatgänget här står för. Eller klassiska liberaler som jag förstått moderater hellre kallar sig för. Det låter lite finare tycker de. De enda kollektiv de här ”klassiska liberalerna” erkänner är direktörsklubbar, Rotary och officersföreningar. Allt annat är DDR.

    Man måste förstå hur dessa människor resonerar. Deras ideal om hur Sverige ska fungera är nya Karolinska sjukhuset. En orgie av politisk korruption, ”entreprenörer” och girighet. Ett annat ideal är inga skatter alls för de rika och soppköer för de fattiga. Finare skolor för deras barn och inga skolor alls för andras ungar.

    Det är därför de är så förbannade på SAP. Det partiet representerar nämligen allt de är emot. Sådant som solidaritet, gemensamma lösningar, kamp mot fattigdom, likvärdighet, humanism och mindre klassklyftor. Sådant skyr de som pesten. Det är DDR tycker de.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att det du beskriver till stor del är sant.

  6. Alexander

    ” Jag har dragit mitt strå till stacken och mer därtill”

    På vilket sätt då? Du har ju varit frånvarande i många år samtidigt som ditt ”samhällsbygge” varit med om både det ena och det andra. Berätta varför du anser att du bidragit så oerhört mycket.

    ”Jämförelser som helt saknar relevans”

    Är det irrelevant att en person som hyllar kollektivet lämnar för personliga utmaningar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du inte klarar av att räkna ut hur bör du inte delta i debatten Alexander. Jag debatterar aldrig seriöst med någon vars argument håller låg sandlådenivå.

  7. Alexander

    Anders

    En person som inte bott i landet på 25 år borde ha svårt att bidra. Fast tydligen inte du…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man kan bidra som person eller inte beror på många olika faktorer Alexander – Bland dem på hur mycket tid och hur ofta man varit i landet och på hur man på olika sätt håller sig uppdaterad med det som händer och me utvecklingen och varför det utvecklas på det sätt det gör.

  8. Alexander

    Anders

    Du besökte Sverige då och då och därmed bidrog du till samhällsbygget. Tja, då är alla turister viktiga för det…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett gott råd Alexander – Prata inte om sådant du inte har någon aning om – Detta är sista kommentaren i denna tråd om du inte börjar följa ämnet i inlägget.

  9. Fredrik

    Åter igen svarar du inte på kritiken Anders. Decentraliseringen av skolan gjordes av S och skolan har sedan dess varit nedåtgående gällande ”värde”. Ta ansvar för det.

    Så här fungerar du Anders. Alla lagar/regler som är bra för socialdemokratin och dess politiker är bra lagar för alla människor. Lagar/regler som gör att socialdemokratin har makten är bra lagar/regler. Lagar/regler som säger/gör tvärtom är dåliga lagar – för alla.

    Du slår dig för bröstet och säger att en majoritet alltid är majoritet, men det är ingen majoritetsregering idag. Varför är det ingen lag på det? Och majoritet kommer i olika former Anders, du är enbart ute efter 50.1 eftersom det är det absolut minsta du behöver för absolut makt. Men, 50.1 innebär att 49.9 anser att du inte är lämplig och i detta scenario så använder du ramsan ”na na na na – rätt åt dig, nu ska jag bossa över dig”. Det är en absolut sanning, inget tyder på – från dina inlägg – att du tar någon som helst överseende över dem som inte röstat på dig. Alla dessa 49.1 är helt enkelt inte emotionellt, empatiskt och intellektuellt kapabla att fatta bra beslut så du ska fatta beslut åt dem.

    Det är exakt detta som går att utlösa av dina inlägg. Varje inlägg.

    Min övertygelse är att beslut som fattats av 100% är bättre än 50.1%. Alltså, ju fler som står bakom ett beslut desto större chans att det beslutet tas emot på ett bra sätt. Åter igen, något du inte eftersträvar. Bara att titta på sittande regering som inte har 50.1% och som gnäller på oppositionen att vara emot dem.

    Nej, 175 mandat borde vara minimum för att bilda regering. 219 mandat för att genomföra beslut. Då skulle förtroendet för svenska politiker kunna återställas. (262 mandat för beslut angående grundlag, skola/vård/omsorg, försvar).

    Men S skulle aldrig sträva emot att kräva detta pga rädsla att aldrig kunna få makten i Sverige. Och den är viktigare. Makten. Det är roligt att se alla dessa solidariska människor som strävar efter makt över andra. Inte alls hyckleri.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har besvarat den kritik som är relevant att besvara därför att den hör ihop men ämnet i inlägget Fredrik.

      Jag har aldrig uttryckt mig på det sätt du försöker förespegla vad gäller lagar och regler och skulle aldrig heller göra så.

      Att vi socialdemokrater stiftar bättre fungerande lagar och regelverk än alliansens företrädare beror på vilket fundament man använder när så ska göras.

      Om man som socialdemokratin sätter det som är bäst för folkflertalet först är det naturligt att det blir så även om du tycks ha svårt för att inse att så är fallet.

  10. Alexander

    ”Prata inte om sådant du inte har en aning om”

    Jag finner det oerhört märkligt att man bygger ett samhälle genom att då och då besöka ett land och samtidigt hålla sig uppdaterad om vad som sker. Besöker Tyskland någon gång per år och följer med politiken. Menar du att jag bidrar till deras samhällsbygge? Ja eller nej? Jag återger faktiskt det du påstår….

    Intressant är att du också tar fram härskarteknikerna varje gång du blir ifrågasatt. Alltid ifrågasättande av andras kunskaper,erfarenheter osv. Som kristen lever du defintivt inte som du lär.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag upprepar det jag sa tidigare Alexander – Du har ingen aning om hur frekvent jag besökt Sverige och om på vilket sätt jag hållit mig uppdaterad och fram tills du säkert vet det tycker jag att du ska sluta dra slutsatser av den enkla anledningen att de alltid blir felaktiga.

      • Krister

        Hur ofta besökte du Sverige under alla år
        utomlands och många som måste varit utan
        Internet så inte lätt att följa med…?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Internet har jag haft tillgång till mer eller mindre hela tiden då mycket av mitt arbete bygger på att jag kan var uppkopplad mot omvärlden.

          Det varierade från tid till annan men jag skulle säg ca 5 dagar i månaden i genomsnitt, mer vissa tider, mindre andra tider.

  11. Alexander

    Anders

    Jag fick inte bemöta ditt påstående om Socialdemokraternas förträfflighet att stifta lagar? Då är det lättare med saxen…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag publicerar de kommentarer som berör ämnet i inlägget – Åkt den i papperskorgen beror det på att så inte var fallet.

  12. Alexander

    Anders

    Det är du som tar upp Socialdemokraternas överlägsenhet att stifta fungerande lagar och regelverk. Då borde man får bemöta det…

    ”åker den i papperskorgen”

    Annat med Bertils tjat om Castro. Tack Bertil!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får du gärna bemöta men då gentemot de argument som finns i originalinlägget istället för med saker som ligger helt utanför ämnet vilket u nästan lltid gör.

      Vad gäller Castro och Bertil så har jag sagt åt honom att sluta med det om han vill att jag ska publicera utan att göra kraftiga korrigeringar.

  13. Jonny Disenfeldt

    ”För ett kollektiv gäller att beslutet tas enligt majoritetsmodellen Fredrik vilket innebär att beslutet aldrig tas ovanför någons huvud.”

    Är det så det går till i socialiststater?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är så det är i en demokrati Jonny och Sverige under socialdemokratiskt styre är en demokrati.

  14. Alexander

    Anders

    ”Gymnasielagen” är väl ett lysande exempel på att Socialdemokraterna inte är överlägsna att stifta fungerande lagar och regelverk?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På vilket sätt vill du påstå att den är det och vad har din kommentar med kollektivets styrka att gör Alexander?

  15. Jonny Disenfeldt

    Väldigt många beslut har tagits över mitt huvud…vi har en representativ demokrati.. ett fåtal som styr och bestämmer över flertalet…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är flertalet som bestämmer i politiken enligt demokratins regelverk Jonny – Så har det varit och så kommer det att förbli då vi ännu inte hittat något annat system som kan göra så utan att äventyra demokratin.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sett någon kritik som fått mig att lyfta på blicken i den riktningen.

      Vad menar du att den kritiken skulle bestå i?

      • Jonny Disenfeldt

        Angående den extremt kritiserade ”gymnasielagen”… skriver Anders :

        ”Jag har inte sett någon kritik som fått mig att lyfta på blicken i den riktningen.
        Vad menar du att den kritiken skulle bestå i?”

        Wow … du är verkligen insatt i Svensk politik…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Se mitt svar till Alexander Jonny – Hade det varit någon kritik av värde hade nyheten varit en riksnyhet vilket en inte varit.

  16. Alexander

    ”Jag har inte sett någon kritik”

    Du har alltså missat Stockholms migrationsdomstols kritik? Och Malmös? Eller tunga juristers? Du kasnke inte ens förstår vad jag pratar om…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skulle nog inte gå så långt som att påstå att jag missat något. Är det något allvarligt hade det givetvis varit en riksnyhet vilket det inte varit.

      För dig som med ljus och lykta varje dag letar upp det negativ som skrivs om invandring är jag inte förvånad om något sådant passerat och fastnat din radar

      • Jonny Disenfeldt

        Det har varit en riksnyhet i månader … mycket kraftig kritik har framförts av instanser under arbetets gång och det fortsätter nu efter att lagen testats och blivit avvisad som ej tillämpbar i två fall i två olika domstolar…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ser minst 5 olika svenska nyhetsprogram och därtill ett antal utländska nyhetsprogram varje dag förutom de minst 8-10 tidningar jag läser på daglig basis och så här långt har jag varken sett eller läst om något som ns är tillstymmelsen till en skandal Jonny.

          Detta om det inte är det som rör de afghanska ensamkommande som du refererar till – Något som har med helt andra saker än skolan att göra.

  17. Alexander

    Anders

    Det har ju för f-n stått i varenda tidning! DN, SVD, Expressen och Aftonbladet har skrivit massor om det. Driver du med mig?

    ”Är det något allvarligt”

    Vilket det naturligtvis är. Fast du kanske tycker att det är en bagatell?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt svar till Jonny och är det det du skriver om där så har det med helt andra saker än den förda skolpolitiken att göra – Är det som jag tror försöker du smutskasta utan hållbara argument för att göra så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.