Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Brutal är rätt ord för den åldersdiskriminering som pågår inom politiken.

I går rapporterade Svt nyheter än en gång om den pågående åldersdiskrimineringen inom politiken och påvisade klart och tydligt att antalet kandidater på partiernas valsedlar till riksdagen som är 65 år eller äldre är betydligt färre procentuellt än de är som väljargrupp totalt sett.

I kommun och landstingsvalen ser situationen för de äldre aningen bättre ut vad gäller representationen på listorna men dessvärre finns det en gemensam väljare på alla listor och det är att de flesta äldre hamnar utanför ordinarie valbar plats på listorna.

I reportaget nämndes att de flesta som är äldre sällan och aldrig kommer ifråga som nämndsordföranden och andra för politiken viktiga positioner vilket påvisar att konsekvenserna av åldersdiskrimineringen i själva verket är betydligt mer djupgående än den ser ut att vara vid en första anblick.

Den åldersdiskriminering som nu pågår i politiken saknar motstycke i historien i alla politiska partier i Sverige i skrivande stund och att mitt eget parti socialdemokraterna stoltserar med den klara bottennoteringen av alla partier med blott 7% av riksdagskandidaterna över 65 år får mig att skämmas.

Som jämförelse kan sägas att vänsterpartiet kan stoltsera med att 17% av deras kandidater är över 65 år medan L och KD ligger på en nivå 24 respektive 25% på sina riksdagslistor.

För mig är det mycket underligt att det är på detta sätt då alla partier, speciellt vi socialdemokrater säger oss värna de äldre. Värnar vi de äldre är det en självklarhet att listorna procentuellt ska innehålla lika många äldre som storleken på väljargruppen i sig.

Gruppen 65-plussare utgör 27,5% av det totala antalet väljare i landet i årets val – Trots det kommer det bara att finnas knappt 3% som är 65 år eller äldre i riksdagen efter nästa val – Sannolikt än färre när valet är över, personkryssen räknade och partierna fått som de vill.

Hur få äldre som kommer att sitta på ledande positioner efter valet vågar jag inte ens sia om men sannolikheten är mycket stor att svaret på frågan blir ingen om man ska utgå från partiernas riksdagslistor.

I min värld kallas detta brutal åldersdiskriminering och inget annat – Därtill ett enormt slöseri med den kunskap och erfarenhet som behövs i politiken som grund för väl genomtänkta och väl förankrade politiska beslut.

I mitt eget parti påstår vi att vi försöker spegla hur samhället ser ut i verkligheten på våra listor trots att det finns ett kongressbeslut på och genomförande av densamma om att 25% av kandidaterna på valbar plats på listorna ska vara 35 år eller yngre.

Att våra listor i S inte speglar verkligheten och åldersfördelningen i samhället oroar mig storligen då den påvisar för mig att politik blivit ett karriärval snarare än det kall det borde vara – Kritik som jag för all del ska rikta mot övriga partier med för att vara rättvis.

Dessutom är jag övertygad att vi socialdemokrater tappar en massa röster bland de äldre väljarna som är en viktig grupp för oss därför att de känner sig diskriminerade, minimerade och överkörda av ungdomar utan den livserfarenhet som de själva besitter.

Med en medelålder på 48 år i riksdagen och värre än så med endast 7% av kandidaterna på mitt eget partis riksdagslista över 65 år är min fråga enkel:

  • Vart är den representativa del som ska tillvarata intressena för gruppen 65-pluss och gruppen 55-pluss som även den bör ha det antal kandidater på listorna som speglar dess andel av det totala antalet väljare?

Det ser likartat ut i alla partier och detta måste ändras på – Riksdagen ska om något spegla väljarkåren åldersmässigt för att säkerställa att alla grupper i samhället kan göra sina röster hörda. Därtill ska politiken alltid vara ett kall och aldrig ett karriärval och/eller yrkesval.

Slutligen går åldersdiskrimineringen helt stick i stäv med det besked som både regering och opposition ger när de säger att alla i samhället måste arbeta och vara aktiva längre än idag och historiskt om vi ska klara framtidens pensioner mm.

Borde inte samma sak som politikerna påstår ska gälla i arbetslivet även gälla inom politiken?

Förklaringen och svaret på den frågan ska det bli intressant att få ta del av och då helst före det förstående valet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

53 kommentarer

  1. Bergis

    Vad gör en 65 åring inom politiken? Drygar ut pensionen? När man är pensionär ska man väl vila upp sig och slippa jobba?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att sitta i riksdagen som politiker är inget jobb Bergis utan ett förtroendeuppdrag – För förtroendeuppdrag finns ingen pensionsålder eller någon övre åldersgräns vilket är viktigt om demokratin ska bevaras.

      Att diskriminera i sig är emot demokratins spelregler och därför bör alla sådana försök beivras.

      Dessutom borde du hålla med om att åldersdiskrimineringen inom politiken går stick i stäv emot politikernas propåer om att dagens människor måste jobba längre än gårdagens innan de går i pension eller hur?

      • Bergis

        Dagens pensionärer måste jobba längre eftersom politikerna prioriterar asyl invandring före en pension som går att leva på.. Men Jimmie Åkesson kommer att ta storslam nu i september och ändra på det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har ett helt felaktigt sätt att se på den sken Bergis vilket visar att du inte förstår att politik och politiska beslut är långsiktiga och at förändring tar tid.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Att sitta i riksdagen som politiker är inget jobb ”

        Att sitta i riksdagen är ett mycket ansträngande arbete så där har du ånyo helt fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte fel Jonny – Politik är ett förtroendeuppdrag och inget yrke.

          Vill du påstå att en riksdagsman inte är förtroendevald Jonny?

          • Jonny Disenfeldt

            Politiker är givetvis ett yrke. För en del ett livslångt yrke.

            Du påstår att det inte är ett jobb vilket ju givetvis är en lögn, det är ett mycket ansträngande jobb om vi tittar på politiker på högre nivåer. Det kräver mycket av individen att orka med denna yrkesroll.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Politik är inget yrke och att vara politiker är inget arbete utan ett förtroendeuppdrag Jonny.

            Att man måste brinna för sin sak och äta, leva och andas politik i allt man gör om man ska orka med har jag aldrig förnekat men det gör inte politiken till ett yrke och ett jobb Jonny.

            Sedan har du inte svarat på huruvida man är förtroendevald eller inte i rollen som politiker?

      • Fredrik

        Förtroendeuppdrag eller arbete är oväsentligt då lön utbetalas, lön som dessutom är pensionsgrundande. Så, det du eftersträvar är alltså att en extremt liten grupp individer ska gynnas på bekostas av andra som inte har denna möjlighet. Och innan du skriker om att alla har möjlighet att engagera sig politiskt, så stämmer det inte. Efter 45 år som gjutare, gruvarbetare eller andra hårt fysiskt arbeten så orkar man inte detta engagemang – man vill njuta av sin pension.

        Är andelen 18-21 åringar i Sveriges Riksdag rätt representerade, procentuellt? Och skulle du personligen avstå alla politiska uppdrag om andelen kandidater över 65 ökade till 27% av alla kandidater?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är inte ute efter att någon grupp ska gynnas Fredrik – Därtill tillhör jag de som propagerar för att man som förtroendevald inte ska få ha hur många uppdrag som helst samtidigt utan förespråkar att uppdragen och då speciellt de som är arvoderade ska delas ut på fler personer än vad som är fallet idag.

          Med det sagt så vill jag säga att dina insinuationer är felaktiga vad gäller mig och hur jag ser på saken.

          Jag kan lova dig att alla som har viljan både klarar av och orkar engagera sig politiskt och jag vet många äldre som känner att de när de blivit äldre och barnen är vuxna och utflugna känner att de har den tid som krävs för att engagera sig politiskt på allvar.

          • Fredrik

            Hallå där Anders Trump! Så klart är ditt inlägg ett slag för att en viss åldersgrupp ska gynnas istället för dem som idag enligt alla partiers arbetssätt föreslagits som kandidater. Att påstå annat är att ljuga Anders.

            Mina insinuationer om dig är Anders är inte vaga utan rätt så tydliga. Trots detta så klarar du inte av att svara på två enkla frågor – är det selektiv demens vi bevittnar Anders?

            1. Alla vill inte engagera sig politiskt. Allra speciellt när man blivit pensionär.
            2. Alla som har ork att engagera sig politiskt vill inte göra det, att påstå detta är åter en lögn. Det finns massor av människor med ork, men inget intresse för det.
            3. Det finns människor som har viljan att engagera sig, men inte orken Anders. Alla dessa människor räknar du inte?

            Faktum kvarstår Anders, vid en ungefärlig ålder av 42-43 år börjar det synas ordentligt att du blir gammal. Små saker som sämre syn, sämre koordination för att nämna två saker. Så klart innebär det inte att du blir långsammare i tanken, men risken är betydligt större att din tanke blir långsammare ju äldre du blir, än i jämförelse med t ex en som är 35. Enkel anatomi faktiskt.

            Alla människor, oavsett ålder ska ha samma möjligheter att engagera sig politiskt – allt annat är odemokratiskt. Men, det är inte odemokratiskt att andelen kandidater till Sveriges Riksdag är lägre än väljarkåren i samma ålder. Tvärtom faktiskt Anders. Alla dessa kandidater har valts av sina medlemmar. Eller förnekar du Anders att kandidaterna i S har valts av medlemmarna?

            För, din logik haltar. Ordentligt. Barn och ungdomar får inte rösta, utan dessa människors röster ska ges till deras föräldrar. Vilket hån mot alla människor som inte har barn, eller kan få barm. Dessutom har du sagt att det ska finnas en övre ålder – 75? – vilket lämnar alla som är 76 och äldre utan representant i Sveriges Riksdag. Vem ska ge dessa människor en röst? En 27-åring, en 72-åring? Kan verkligen en 27-åring göra det, eller en 72-åring. Ingen av dem vet hur det är att vara 82, 90 eller 101.

            Nej, det MEST demokratiska är att partiernas kandidater röstas fram av partierna. Vill man förändra ens eget parti, varsågod. Men som socialdemokrat ska du inte bestämma över de andra partierna – för, då är du de facto inte för demokrati utan för diktatur.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mitt inlägg är ett slag för att ingen grupp ska missgynnas eller diskrimineras Fredrik och inget annat.

            Att alla inte vill engagera sig politiskt gäller alla åldersgrupper och har inget att göra med uppnådd pensionsålder eller inte. Att man måste ha et stort intresse för politik för att orka engagera sig är vi helt överens om och att det är så har jag alltid påstått och jag räknar alla människor Fredrik – Även de som enligt dig saknar orken.

            För egen del har jag inte mött någon som påstår sig vilja engagera sig men saknar ork – Ska man ge sig in i politiken måste man brinna för det man gör och vara beredd att lägga allt annat åt sidan för att driva de frågor man brinner för politiskt.

            Slutligen har jag inte försökt bestämma över något parti Fredrik – Det enda jag gör är att i demokratisk ordning försöka samla ett majoritetsstöd för den uppfattning jag framfört i inlägget – Detta för att kapa den förändring jag eftersträvar.

            Är det förfaringssättet demokratiskt och i enlighet med demokratins spelregler så vet inte jag vilken/vilka metoder som i sådana fall skulle uppfylla det kriteriet.

  2. Jan

    Partierna nominerar själva sina kandidater. Vilka som blir valda är i regel likgiltigt för väljarna. Jag antar att du hamnat långt ner på listan. Därav din upprördhet. Det blir nog till att köra buss i fortsättningen också. Men det är väl inte det sämsta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min upprördhet har absolut inget med min egen situation att göra Jan och jag trivs bra med det jag gör och skulle jag till äventyrs vilja göra andra saker än köra buss har jag rätt många jobberbjudanden att välja mellan om jag vill.

      • Jonny Disenfeldt

        Det har givetvis att göra med att du blivit oplacerad på sista och 63:e plats, det måste ha varit en stor besvikelse för dig, det förstår vi alla.

        Med tanke på att S rasar i opinionen val efter val så blir antalet platser som leder till plats vid grytan färre och färre hela tiden vilket ju även det måste kännas lite surt…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inlägget har inget alls med min egen person att göra Jonny – Skulle jag vilja in så skulle jag driva en personvalskampanj vilket jag på grund av min hälsostatus avstår från att göra denna gång.

          Allt jag bestämmer mig för att göra lyckas jag med och hade jag bestämt mig för en personvalskampanj råder det ingen tvekan om att den skulle bli både lyckad och framgångsrik och leda mig precis dit jag tänkt.

          I detta fall pratar jag om åldersdiskrimineringen inom politiken i generella former och om vikten av att se till att den upphör.

          • Fredrik

            Vänta nu! Du har sagt att personvalskampanjer inte får göras utan tillstånd från styrelsen i ditt distrikt, alltså Umeå Arbetarkommun, och dessutom har du sagt att personvalskampanjer inte ses med blida ögon av ”vissa” styrelseledamöter.

            Men nu, så är det enbart ditt hälsotillstånd som stoppar dig? Hm. Vad är sant Anders? Ditt hälsotillstånd eller att du måste ha tillstånd från styrelsen?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Man behöver inget tillstånd Fredrik – Däremot måste man meddela styrelsen i arbetarkommunen om att man har för avsikt att driva en personvalskampanj.

            Med en cancer i kroppen vilket är vad jag lidit av tyckte jag att det var fel gentemot väljarna att gå ut i en personvalskampanj utan att veta hur hälsoläget ser ut när mandatperioden börjar.

            Även om jag idag är fri från cancern trots att behandlingen fortsätter enligt plan tills dess den är slutförd så finns inga garantier för att en behandling lyckas fullt ut.

            Det kommer fler val och som jag ser saken är det därtill inte omöjligt att det blir ett extraval under mandatperioden så min tid kommer i sinom tid om jag skulle känna för det.

  3. Krister

    – Som jämförelse kan sägas att vänsterpartiet kan stoltsera med att 17% av deras kandidater är över 65 år medan L och KD ligger på en nivå 24 respektive 25% på sina riksdagslistor.

    Då är det inte lika i alla partier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte på millimetern men trenden med åldersdiskriminering av äldre ser lika ut i alla partier.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även det uttalandet får stå för dig Krister och sedan har jag i egentlig mening aldrig ägnat mig åt det utan enbart åt att driva den politik jag vill se bli verklighet.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Inte på millimetern trenden med åldersdiskriminering av äldre ser lika ut i alla partier.

        Du har ju precis visat motsatsen Anders

        ”socialdemokraterna stoltserar med den klara bottennoteringen av alla partier med blott 7%”

        ” Som jämförelse kan sägas att vänsterpartiet kan stoltsera med att 17% av deras kandidater är över 65 år medan L och KD ligger på en nivå 24 respektive 25% på sina riksdagslistor.”

        Dina ”millimetrar” är rätt stora …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Åldersdiskrimineringen pågår i alla partier Jonny även om den för stunden är störst i mitt eget parti.

  4. Jan

    För övrigt så har socialdemokratin anammat identitetspolitiken. Den har en ganska tydlig pk-skala där medelålders, vita män dessvärre hamnar sist. Överst är unga vita kvinnor. Sedan kommer unga rasifierade kvinnor. Sedan unga rasifierade män. Sedan medelålders vita kvinnor. Vita medelålders män hamnar sist som sagt. Inte mycket att göra åt det. I så fall får man lämna partiet.

    Det här tillhör den så kallade värdegrunden. Som dikterar dagens socialdemokratiska politik. Är du emot värdegrunden måste du lämna. Något annat alternativ finns ej. Politiken? Den spelar ingen roll. Det är värdegrunden som gäller. Att som 53-årig vit man börja en karriär inom partiet är dödsdömt. Du får nöja dig med någon kommunal nämnd i så fall. Där behövs det alltid folk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingen behöver lämna partiet på grund av det du skriver och i vår ideologi finns inget stöd för det du anför.

      I detta fall talar jag inte för min egen position inom politiken utan för alla oss i samhället som hunnit passera 50-års ålder – I Sverige ska vi inte ägna oss åt åldersdiskriminering och speciellt inte i riksdagen och inom den socialdemokratiska rörelsen som har alla människors lika värde som en viktig ideologisk hörnpelare.

      • Jan

        Du talar visst i egen sak. Det är ingenting att skämmas för. Det blir inte mindre sant för att du förnekar det. Hade du varit en 23-årig kvinnlig student som just avslutat studierna hade du legat bättre till på listorna. Då hade du förmodligen suttit i riksdagen nu eller nästa mandatperiod. Då hade du inte klagat på åldersdiskriminering. Egenintresset ljuger aldrig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag talar inte i egen sak Jan -Se mitt svar till Jonny så kan du läsa varför.

      • Anders

        Nej, ingen behöver lämna partiet. Men det är stor skillnad på att bli tvingad att lämna partiet och uppleva att ens åsikt är mindre värd pga kön, bakgrund eller ålder och att partiet inte värdesätter erfarenhet.
        Jan har helt rätt. Den sk. värdegrunden med tillhörande PK-skala styr alla socialdemokratiska organisationer. Som äldre man är du chanslös mot yngre kvinnor -helst med utländsk bakgrund.
        Den åldersdiskriminering du talar om är den del av strukturen med värdegrund/PK-skala och är en anledning till att socialdemokratin försvagas. (Vänstern har samma problem och det kan tyckas förvånande att de ligger långt efter både L och KD, men de partierna släpar inte på värdegrundsoket) Nu är jag inte sosse, men tycker det är beklagligt att ett regeringsparti har sådana stora interna problem. Kanske blir det bättre efter ett par tre mandatperioder i opposition.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det går att ändra på den politiska inriktningen i alla partier även S och söka stöd för den uppfattning jag står för Anders. Den dagen man slutar tro att förändring är möjlig är det lika bra att lägga ner.

          Med det sagt så kommer jag att fortsätta framhärda fram tills dess den linje jag företräder har stöd från en majoritet i partiet och blir partiets officiella politik.

  5. Alexander

    Socialdemokraterna är alltså garantin för allas lika värde, solidaritet osv? Verkar ju inte så…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är garanten för alla människors lika värde – Sedan är inte allt perfekt ännu då det finns områden att förbättra varav åldersdiskrimineringen är ett.

  6. Niklas Karlsson

    I Sverige har vi den ordningen att vi pensioneras vid 65års ålder, allt prat om höjd pensionsålder har möts med ramaskri från vänsterhåll men nu argumenterar du för att penionärer ska sitta i riksdagen och arbete efter 65år?
    Det är ju lite märkligt, är det så lätt att vara ledamot i riksdagen att det inte finns någon övre åldergräns?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vara riksdagsman är ett förtroendeuppdrag och inte något arbete Niklas – Ser man på politik som ett arbete och ett karriärval har man inte i politiken att göra tycker jag.

      För förtroendeuppdrag finns ingen övre åldersgräns och att det fortsätter vara så är viktigt om demokrati och demokratiska spelregler ska bestå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bevisligen så är vi det även om det finns förbättringspotential på vissa områden.

  7. Alexander

    Anders

    Du påpekar att ditt parti diskriminerar. Alltså är ni inte en garanti för allas lika värde.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även i S begås misstag och när så sker kritiserar jag internt på samma sätt som jag kritiserar externt om andra begår misstag vilket visar att jag är konsekvent och att jag står upp för mina ideal och för det jag tror på.

  8. Alexander

    ” Även i S begås misstag”

    Aha, diskriminering är ett misstag. Så låter det inte om SD när de gjort något. Då beror det på ideologin….

    ” Bevisligen så är vi det”

    Vilka bevis har du för att ni står upp för allas lika värde? Gymnasielagen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Håll dig till ämnet som i detta fall är åldersdiskriminering om du vill att jag ska bemöta dina kommentarer Alexander.

  9. Bertil Lund

    Borde vara fler arbetslösa också inom politiken felet är att då är de inte arbetslösa längre och därmed får arbetslösa ingen som representerar den.

    Är man över 65 då är man pensionär och jobbar man inom politiken efter annat efter pensionsålder då skattar man mindre på lönen vilket är himla konstigt.

    Därmed representerar de inte helker någon annan än just de som jobbar efter pensionen.

    Bäst är om vi kunde ha vissa normalt fungerande egenskaper.
    Solidaritet, gemenskap och lojalitet.
    Om så är då behöver vi knappt några politiker.
    Kolla katter! Inte klåen bryr de sig om budgetunderskott arbetslöshet ekonomiskt tillväxt.
    Får de sova 18 Tim av dygnets 24
    Så mår de prima. Några råttor ich de kan slappa igen.

    Vi ska luras ingå i en arbetslinje och de som kommit på det, de rullar mest tummarna och festar och visar familjelyckan
    Andra snackar en massa dynga sen får de hundratusentals kr flr en timmes dyngsnack
    Nä gör som katten då mår ni gott.

  10. Alexander

    Anders

    Ditt parti är alltså det parti som diskriminerar mest när det gäller ålder. Vad säger det om er människosyn?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För tillfället är det så vad gäller riksdagslistan och det är därför jag kritiserar internt angående det. En annan gång är det någon annan som är värst i klassen då saker som dessa varierar över tid.

      • Fredrik

        Anders, om du kritiserar detta internt – varför händer det inget? Varför läser vi inte i någon tidning att någon annan socialdemokrat delar din åsikt? Är detta externa inlägg ditt sätt att trycka på dina partikamrater internt?

        Förmodligen kommer du inte svara på dessa frågor så jag skickar denna:

        Bör alla partier vara tvungen att procentuellt efter väljarkåren nominera kandidater till riksdag, landsting och/eller kommun?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är många partikamrater som delar min åsikt Fredrik och på FB är det ett antal av den som gillat mitt inlägg.

          Jag trycker på internt på olika sätt – Att skriva öppet och söka stöd hos väljarna är ett av dem och tillsammans kommer de att över tid leda till att åldersdiskrimineringen upphör.

          • Fredrik

            Det är många som delar din åsikt, för att i nästa mening bli ett antal. Okej, för mig och merparten av svenska folket så är ”många” och ”ett antal” inte samma sak. Det ena är just ”många”, medan det andra är ”få”.

            Att skriva öppet och övertyga väljarna är inte att kritisera det internt. Åter igen måste du förstå ordet. Internt betyder att socialdemokraterna som parti tar ställning till detta, inte folket/väljarna. För, detta är inte partiets officiella ståndpunkt Anders, det är din personliga. Och då driver du en politik och frågor som inte backas upp av partiet. Och detta INTE internt utan öppet, offentligt, externt. Och, väljarna har väl inga möjligheter att bestämma socialdemokraternas officiella hållning i olika frågor, eller? Bjuder ni in väljarna på er partikongress? Alla drygt sex miljoner röstberättigade? Så klart inte. Så det du försöker göra är att be folket tala om för ditt parti att din åsikt är rätt. Totalt oförankrad i partiet.

            Men det mest tragiska är att du misslyckas med att svara på en enda enkel fråga. Och du gör det medvetet eftersom du fattar att svaret du kommer att ge antingen visar att du är en kämpe för äkta demokrati eller en ”Putin” – säger och gör allt för att få makten och väl där med våld om så krävs stanna kvar där utan någon som helst hänsyn till folket.

            Frågan igen:

            Bör alla partier vara tvungen att procentuellt efter väljarkåren nominera kandidater till riksdag, landsting och/eller kommun?

            Eller är det demokratiska att ingen, absolut ingen, ska lägga sig i hur ett politiskt parti tar fram kandidater till de offentliga samlingarna?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Försök dig gärna på att märka ord och fraser som ofta lyfts ur sina respektive sammanhang Fredrik – Det har du inte mycket för och jag är övertygad om att det stora flertalet förstår precis vad jag menar när jag skriver som jag gör.

            Förutom att jag skriver öppet så har du ingen aning om hur jag driver mitt sätt att kritisera internt i partiet och så länge du inte vet det så är det fel att påstå att jag inte gör så.

            För min egen del gäller att jag ska ha väljarnas stöd om jag på allvar ska ge mig in i politiken – Har jag inte det så har jag inte i politiken att göra och det är därför jag använder bloggen och bloggandet som ett viktigt verktyg för att söka folkligt stöd.

            Som du tidigare nämnt och som många av de övriga som flitigt kommenterar min blogg nämner så tillhör jag det lilla fåtal som faktiskt besvarar kommentarer även om de är kritiska och debatterar öppet – Något jag anser vara viktigt om man vill ägna sig åt politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs inlägget om och om igen så ser du at jag redan avhandlat den saken där.

  11. Fredrik

    När man inte kan svara på två enkla frågor så ska man inte vara politiker Anders. Enkelt visst, nu fick du ditt svar. Förtydliga? Okej, en majoritet av svenska folket litar inte på dig. Faktum är att en majoritet av folket i Västerbotten vill inte rösta på dig. Även, en majoritet av befolkningen i Umeå vill inte rösta på dig. Sant.

    Så dina ”många” är alltså inte en majoritet, och här behöver vi inte ens vänta in valet Anders. Vi vet detta. Det är säkerställt bortom allt tvivel.

    Men ditt problem Anders är att du inte är konsekvent. Det finns inte en röd tråd i dina resonemang och åsikter förutom att du har rätt. Det är den enda röda tråden i din politiska gärning, du har rätt. Du kan inte förklara varför du har rätt utan du har rätt per automatik eftersom du påstår något. Du ska inte behöva förklara hur du kommit fram till denna rätt vilket strider emot alla vetenskapliga lagar om sanning. En som har examen från något universitet i världen borde veta detta, då detta nämligen krävs för just en examen.

    Denna inställning är som hämtad från det extremsocialistiska likt Ryssland där äkta demokrati inte existerar utan enbart demokrati utifrån det ledande partiets ställning. Folket är icke relevant. Valdeltagandet är icke relevant. För, så länge som att 50.1 % av röster är på dig Anders så är du de facto vid makten. Att en majoritet av folket inte vill det är ointressant.

    Du förordar enbart en demokrati där flera partier får existera så länge de gör så enligt de regler som du satt upp. Att utgå ifrån demokratiska regler såsom yttrandefrihet, press- och tryckfrihet och frihet att tillsammans med andra bilda förening och parti ska enbart existera utifrån de regler som du vid makten beslutat. Allt utifrån 50.1 % av rösterna. Att detta inte är en majoritet av folket är ointressant.

    Denna politik, som du eftersträvar vilket är lätt att läsa sig till när man läser inlägg och svar från dig på kommentarer är inte socialdemokratisk politik. Det är absolut inte en socialdemokratisk politik som Olof Palme en gång stod för. Denna hjälte för dig, men som du med dina skygglappar inte kan se dennes helhet. Palme fattade aldrig politiska beslut för att ”jävlas” med oppositionen, tvärtom var varje beslut han genomdrev en tanke på även ”fåtalet”, vilket du katastrofalt misslyckats med under de senaste åren i ditt bloggande. ”Fåtalet” är enbart till för dig som ett verktyg för att driva igenom din vilja. Detta var ALDRIG Palmes politik. Aldrig. Och om du inte tror mig, när tillfälle ges att någon av sönerna eller Lisbet befinner sig i din närhet – gå dit och lyssna, ställ frågor och framför allt lyssna på deras svar. Jag har gjort det. Många gånger.

    Men, jag är en egoist – en förkämpe för alla dem som har mycket och som vill ha mer. Jag är inte kapabel att känna empati och har inte rätt moral och etik. Dina ord om mig, trots att du inte har en aning om vem jag är, vad jag står för, vilken bakgrund jag har, mina föräldrar, far- och morföräldrar m.m. Jag har inte rätt moral, rätt etik. Med andra ord, jag har inte din moral, din etik – och du har ju alltid rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur många som vill rösta på mig vet vi först när jag på allvar ställer upp i valet Fredrik så dina uttalanden ger jag inte mycket för överhuvudtaget.

      Den som följer min blogg kan se att jag är mycket konsekvent och att jag driver frågor som sitter ihop som en helhet – Frågor som jag lyfter med regelbundenhet och skriver om ur olika synvinklar.

      Om jag anser att en fråga är viktig för den politiska debatten och korrelerar med det jag skrivit om i inlägget besvarar jag alltid den – Att mina svar inte vinner ditt gillande spelar ingen roll för mig.

      Den enda politik jag eftersträvar är den politik som med framgång byggde Sverige till en position som världens ledande välfärdsland och till positionen som världens mest jämlika land. De ideologiska ideal som byggde det är lika viktiga och gällande idag som när det samhällsbygget genomfördes.

      Det är därför jag driver på för att förändra till en ordning som speglar hur samhället av idag enligt principen att vara trogen mot idealen men oerhört otrogen vad gäller valet av metoder för att uppnå idealen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.