Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetarpartiet har fel – Det pågår ingen utrensning inom Umeå kommun.

Jan Hägglund och Åsa Eriksson från Arbetarpartiet påstår i en debattartikel i VK att det pågår en utrensning inom Umeå kommun därför att den nya ledarskapskultur som vuxit fram efter sammanslagningen av 10 förvaltningar till en gemensam förvaltning utgör ett hot mot socialdemokraterna och moderaterna samt alliansen.

Jag vill med bestämdhet hävda att detta är konspirationsteorier av högsta rang som saknar verklighetsanknytning.

Jan och Åsa påstår i debattartikeln att det vi nu ser är en återgång till den ledarstil Lennart Holmlund tillämpade och som debattörerna titulerat ”holmlunderiet”.

Det debattörerna påstår är att Lennart Holmlund under sin tid ledde kommunen med metoder som innebär att han hade kontoret på fickan.

Den ordningen innebär enligt debattörerna att Lennart därför fattade kortsiktiga beslut på bristande underlag med minimal insyn påhejad av Anders Ågren (M) som man påstår anpassat sig fullt ut till ”holmlunderiet”.

Det påståendet är mycket underligt då vi så vitt jag kan minnas hade samma beslutsordning som idag inom kommunen även under Lennart Holmlunds år som kommunalråd – Dvs. en ordning med nämnder, kommunstyrelse och ett kommunfullmäktige som tillsammans fattar beslut i demokratisk anda.

För mig är detta rätt grova anklagelser både mot Lennart Holmlund, Anders Ågren och den politiska ledning som nu styr kommunen då man påstår att den och alliansen med Ågren i spetsen vill göra en utrensning i kommunen därför att de känner sig hotade.

Förvisso har kommunledningen och oppositionen stannat upp och granskar vissa saker som sker i tjänstemannaorganisationen och därtill avskedat två höga tjänstemän som valt att inte följa det regelverk politikerna beslutat om men att ta det som ett tecken på en pågående utrensning är en utopi.

Att kommunledningen och alliansen gjort så beror inte på att de känner sig hotade utan blott och allena på att de vill säkerställa att tjänstemännen i kommunen och då speciellt de ledande tjänstemännen alltid handlar på det sätt politiken bestämt.

Att vi socialdemokrater tillsammans med oppositionen tittar över om en lösning på problemet är en återgång till skilda förvaltningar ska inte ses som något tecken på att vi känner oss hotade utan blott och allena som ett tecken på att både vi och alliansen är måna om att skapa en ordning som innebär att tjänstemännen alltid gör såsom politikerna bestämt.

Oavsett av om politiken bestämmer sig för att bibehålla ordningen med en gemensam förvaltning eller väljer en återgång till skilda förvaltningar görs det valet av en enda orsak – Den att säkerställa att tjänstemannaorganisationen alltid verkställer de beslut politiken fattat på det sätt politiken bestämt att det ska verkställas.

Det är politiken som genom gällande delagationsordning bestämmer vilken sorts ledarskapskultur som ska råda i organisationen – Har vi inte den ordningen kan vi avveckla politiken helt och hållet och överlåta till anställda tjänstemän att bestämma hur kommunen och dess funktioner och arbete ska utföras.

Den ordningen tror jag inte ens Arbetarpartiet och Jan Hägglund och Åsa Eriksson eftersträvar och därför har jag svårt att se deras debattartikel och de beskyllningar som görs där som något annat än ren populism och ett sätt att försöka vinna röster i det kommande valet med hjälp av ”fake news”

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

36 kommentarer

  1. Alexander

    ”ren populism och ett sätt att försöka vinna röster med hjälp av fake news”

    Och det har du aldrig gjort?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ägnar mig inte åt populism och jag använder mig aldrig av fake news Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns det säkert på samma sätt som det finns delade åsikter om Holmlunds ledarskap.

  2. Sven

    ”Att kommunledningen och alliansen gjort så beror inte på att de känner sig hotade utan blott och allena på att de vill säkerställa att tjänstemännen i kommunen och då speciellt de ledande tjänstemännen alltid handlar på det sätt politiken bestämt.”
    Här är kärnan i problemet. Även om politiken bestämmer att 5×5 är 17 så kommer det inte att vara så i verkligheten.
    För alla oss som jobbat eller har nära som jobbar i kommunens verksamhet är det allmänt känt att de som ställer kloka och relevanta MEN obekväma frågor samt förklarar att saker inte fungerar eller helt enkelt försöker få något att hända, alla är obekväma och ska bort. Kvar ska man ha de som bara sitter , säger ja och inte får något gjort. Sedan fattar kommunen varför verksamheten kostar mycket och får lite gjort. Ytterst är det den totala bristen på ledarskap. Yttersta ledarna är politikerna…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man blir inte obekväm och ska bort därför att man ställer frågor Sven men handlar man tvärt emot instruktioner oh beslut är man med all rätta ute på mycket hal is och bör bli föremål för åtgärd av något slag.

      Vi kan aldrig och ska aldrig ha en ordning där tjänstemannabeslut är överordnade politiska beslut – Den dagen det sker är demokratin så som vi känner den död.

      • beatworld

        Jag delar Svens åsikt enligt ovan. Ju obekvämare du är desto snabbare ska du bort. Det är så klimatet är inom kommunen, jag vet det för jag är anställd där.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den uppfattningen har inte jag och hur det står till med den saken varierar säkert från avdelning till avdelning.

          Sedan är frågan vem du tycker att den pressen kommer från – Kommer den från tjänstemän eller från politiken?

          • beatworld

            Självklart kan det variera från avdelning till avdelning.

            Av erfarenhet (då det är tjänstemän som är mina överordnade) så kommer pressen från tjänstemän. Men kopplingen till politiken finns då vissa av de har varit politiker eller är politiker.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För egen del tycker jag att det är fel at dra den slutsats du drar om pressen kommer från tjänstemannahåll beatworld.

            Att det finns konkurrens tjänstemän emellan och att den tar sig det uttryck du beskriver är inte ovanligt och förekommer på fler arbetsplatser än inom kommunen så att använda det som bevis för att det Sven säger är sant gällande politiken låter sig inte göras.

        • Anders

          Umeå Kommun gör allt för att bli av med kompetenta medarbetare. Det är inget nytt. De som är för duktiga ställer oftast frågor och är jobbiga. Bättre och enklare att ha att göra med ja-sägare och fårskallar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är din uppfattning Anders och så länge det är vad som pågår i tjänstemannaorganisationen så kan vi aldrig påstå att detta skulle vara kommunens ambition. Så vitt jag vet gör politiken allt de kan för att både behålla och rekrytera kompetenta medarbetare.

      • Sven

        Läs igen.
        Drivet folk som är kloka nog att ifrågasätta direkta fel ska bort. Lika så folk med initiativförmåga och omdöme.
        Chefer som missköter sig och visar dåligt ledarskap och omdöme befordrad. Bara de nickar o håller käft. Lex Alfredsson m.fl..

        Personalen drivs att göra så lite som möjligt för enl politikers logik kan den som inte gör något inte heller göra fel. Och det är ju viktigare än att få något gjort.

        Som sagt. Ytterst en ledarskapsfråga. Politiskt ledarskap. Det saknas helt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du överdriver oerhört mycket Sven och att vi måste ha en ordning där politiken bestämmer och tjänstemän genomför det som politiken bestämt är en självklarhet om demokratiska spelregler ska följas.

          Att politiken reagerat och sett till att utreda saken som nu varit aktuell är för mig ett tecken på ett gott och sunt politiskt ledarskap – Dvs. den raka motsatsen till vad du påstår. Hade politiken låtit bli att reagera på det inträffade hade jag möjligen varit böjd att hålla med dig men i nuvarande läge påstår jag att du har fel i dina antaganden och i ditt handlande vars enda syfte verkar vara att undergräva demokratin.

      • Fredrik

        Så när det politiska beslutet är 3×5=17 så ska en tjänsteman genomdriva det beslutet även fast det är falskt/icke genomförbart?

        Och för en som aldrig arbetat som tjänsteman i Umeå kommun är det väldigt konstigt att du tydligen har djupare och bättre insikt än vi som har/fortfarande jobbar där.

        Häri ligger ditt problem Anders, du förstår inte att du inte är expert. På något. Men, som ”politiker” ska din kunskap ”trumfa” verkligheten. Riktigt illa. Jag delar inte Arbetarpartiets syn på denna fråga, men det är absolut inte så svart eller vitt som du vill hävda Anders.

        Många tjänstemän vågar inte uttrycka sig mot politiker, av anledningen att de ska tycka att tjänstemännen är obekväma och därmed gör man sig av med dem. Jag ifrågasätter inte de olika politikernas kunskap i olika frågor, men flertalet av dem är INTE ekonomer eller jurister. Trots det, så anser MÅNGA att de har rätt.

        En rätt bra målande bild är att patienten talar om för läkaren vilken diagnos man har och vilken behandling som ska sättas in. Få är de patienter som faktiskt vet sin egen sjukdom och hur den behandlas bäst. T ex Anders, du har drabbats av sjukdom – skulle du hävda att du är bättre än din onkolog i fråga om behandling av cancer? Så klart inte.

        Men, attityden – som fanns även under Holmlund – är den att tjänstemän ska rätta sig i ledet och göra det som beslutats. Oavsett lag, ordning och ekonomi. Och den som förnekar detta har ALDRIG jobbat som tjänsteman åt Umeå kommun.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Politiken fattar inte den sortens beslut du vill anföra Fredrik och det stora problemet uppstår när tjänstemän som ska genomföra besluten lägger egna värderingar och eget tänkande till besluten och vill ändra dem därför att de har en annan politisk uppfattning än beslutsfattarna.

          Jag har aldrig utgett mig för att vara expert och läser du vår kommunikation i kommentarsfälten kan du se att det är andra tjänstemän och inte politiker som agerat på det sätt som uppgavs vilket sätter saken i ett helt annat läge då politiken inte kan lastas för sådant som görs av tjänstemän på eget bevåg utan politiska beslut som grund för sitt agerande.

  3. Mia

    Ingen rök utan eld. Det finns mycket i det som kommit fram i bland annat Hägglunds blogg och artiklar i vk och SVT som stämmer väldigt bra med verkligheten. Att ni sossar försöker förneka det gör inte att verkligheten ser annorlunda ut. Jag tycker det är bra att det kommer fram!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan man säkert tolka saken Mia men Hägglund ägnar hemskt mycket tid och skriver hemskt mycket om konspirationsteorier som helt saknar verklighetsförankring.

      Som socialdemokrater har vi aldrig förnekat att det pågår en undersökning gentemot de två som nu fått lämna sina uppdrag och då gällande huruvida de gått emot instruktioner och brutit mot de regler som är uppsatta.

      Att de får lämna när så bevisats ser jag inte som speciellt märkligt och att så sker är definitivt inget tecken på någon utrensning inom kommunen.

      • Mia

        Då Aidanpää enligt SVT kommer gå vidare till domstol så kommer det bli avgjort ifall den utredning som gjorts, hanteringen av kända problem och tiden fram till samt efter avstängningen är rätt hanterat från arbetsgivarens sida (och därmed indirekt politikens sida) och om skäl för uppsägning funnits. Skulle Aidanpää vinna, vilket jag tror att hon har stora chanser att göra, har de som enligt dig ängar sig åt konspirationsteorier haft rätt hela tiden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så här långt går jag på det utredningen kommit fram till och de åtgärder som är vidtagna. Hur domstolen ser på saken vet vi om och när saken avhandlat där – Jag har tittat på ärendet och min bedömning är att det utredningen kommit fram till är korrekt och att det håller i rätten hela vägen in i mål.

  4. beatworld

    Jag anser att slutsatsen jag dragit är befogad.

    Jag är nyfiken på hur politikerna ser på sitt arbetsgivaransvar vad gäller tjänstemännen: Om det kom till din kännedom att tjänstemän på olika sätt försöker göra sig av med kritiska anställda (eller ”bara” försöker tysta dem) – Hur agerar du då?

    Sedan tycker jag inte att svaret ”Att det finns konkurrens tjänstemän emellan och att den tar sig det uttryck du beskriver är inte ovanligt och förekommer på fler arbetsplatser än inom kommunen”. rättfärdigar något. Bara för att det förekommer på annat håll betyder det inte att det är legitimt, snarare tvärtom: det är förskräckligt. En kommun är en myndighet och bedrivs av skattemedel, att som medborgare och anställd förvänta sig att lagar och avtal följs (för att inte tala om moral och etik) är en grundförutsättning för förtroende. Att säga att liknande förekommer på annat håll och att det därför inte är ”ovanligt” är, enligt mig, ett bristfälligt resonemang.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det kom till min kännedom att tjänstemän beter sig så som du beskriver och jag satt i beslutande ställning skulle jag självfallet låta utreda saken för att ta reda på sanningen – Det tror jag varje ansvarsfull arbetsgivare skulle göra om de får kännedom om något sådant och det är av den anledningen visselblåsarfunktionen skapats.

      Det du beskriver är inte legitimt beworld oavsett av om det sker i den privata eller offentliga sfären och det är precis det jag sa i mitt förra svar till dig även om du ser ut att ha tolkat mitt svar felaktigt.

      • beatworld

        Jag hoppas att de som sitter i beslutande ställning agerar såsom du hävdar att du skulle ha agerat i samma situation.

        Dock har visselblåsarfunktionen inte verkställs i Umeå kommun, trots beslut om detta 2011 (se bland annat http://www.umea.se/download/18.2906939d15f7bd6b2bb1735d/1511510740499/Fr%C3%A5ga%20N%C3%A4r%20genomf%C3%B6rs%20visselbl%C3%A5sarbeslutet%20fr%C3%A5n%202011.pdf) så jag förstår inte vilken visselblåsarfunktion du syftar på, Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den är beslutad och så vitt jag förstått kommer den nu att sättas i funktion snarast möjligt för att undvika upprepningar av det som nu skett.

          • beatworld

            Det har gått sju år sedan beslutet togs… Om kommunen verkligen var angelägen om att installera en visselblåsarfunktion hade de gjort det. Men det är de inte.

            Du har i kommentarsfältet skrivit att vi inte kan ha en ordning där politiken beslutar saker och där tjänstemännen gör något annat. Här har du ytterligare ett exempel på just det.

            När politiken beslutade att sälja ut 1601 bostäder gick det väldigt fort. Samma sak med Vävens bygge och ombyggnation av stadskärnan. Men när det gäller att motverka korruption och förebygga maktmissbruk är kommunen inte lika snabb i sina handlingar.

            Jag står fast vid det jag skrivit enligt ovan; kommunen vill få bort besvärliga anställda, oavsett om det är politiker som vill få bort tjänstemän eller om det är tjänstemän som vill få bort anställda. Att tjänstemän dessutom är både tjänstemän och politiker (eller har varit politiker) har betydelse i sammanhanget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Från politiskt håll är det angeläget att den fungerar beatworld och att det tagit tid är beklagligt tycker jag. Själv försöker jag dra mitt strå till stacken genom att trycka på för att få ordning på saken snarast möjligt.

            Sedan arbetar kommunen på olika sätt i olika frågor och i frågor där politiken blir inblandad på det sätt som skedde i samband med utförsäljningen av lägenheter är skeendet naturligt även om det faktiskt är så att det är Bostadens styrelse som stått för det mesta drivet i frågan.

            Du får självfallet stå kvar vid din uppfattning då vi lever i ett demokratiskt Umeå – Däremot tycker jag att det är en oerhörd skillnad om detta enbart sker i tjänstemannakåren utan politisk inblandning eller om det skulle vara politiken som driver på för att det ska vara på det sätet. Så länge detta sker i tjänstemannakåren kan skulden till det som händer aldrig läggas på kommunen.

            För egen del ser jag inget problem med att tjänstemän även verkar som fritidspolitiker eller att tjänstemän tidigare varit politiker – Vilket är ditt problem med det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag för avsikt att göra i en framtid men för att kunna göra det måste jag göra mycket grundarbete för att kunna vara säker på de siffror jag använder och för stunden finns inte tid till det för min del. Med det sagt så är min avsikt att återkomma vad gäller det.

      Jag är övertygad om att det ligger en hel del överdrifter i det Hägglund påstår och det grundar jag på de svar jag fått från ansvariga partikamrater när jag ställt specifika frågor i ämnet.

  5. beatworld

    ”Så länge detta sker i tjänstemannakåren kan skulden till det som händer aldrig läggas på kommunen.” Hur kan du påstå att det tjänstemän gör i ramen för sin anställning inte kan ”läggas på kommunen”? Vems ansvar är det, anser du?

    ”För egen del ser jag inget problem med att tjänstemän även verkar som fritidspolitiker eller att tjänstemän tidigare varit politiker – Vilket är ditt problem med det?” Var har jag uttryckt problem med att tjänstemän även verkar som fritidspolitiker? Enda kopplingen jag gjorde var mellan tjänstemän (som är eller har varit politiker) som vill få bort besvärliga anställda och menar att politiken inte kan uteslutas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag påstår är att tjänstemännen som beter sig så går utanför det mandat och den delegationsordning som är bestämd av politiken och i det läget går det inte att beskylla politiken för det inträffade och belägga dem med skuld för något de saknar vetskap om.

      Politikerna kan inte hela tiden stå med huvudet över axeln på tjänstemännen – Det är därför det finns en delegationsordning som klart och tydligt talar om för tjänstemännen vad de kan göra och inte göra utan att inhämta tillstånd för sitt handlande från politiskt håll.

      Det är precis detta kommunens politiker reagerat på när de slog stopp och utredde handlandet hos de två tjänstemän som nu fått sparken beatworld.

      Din sista förklaring slirar betänkligt anser jag då du inte kan specificera vad problemet ligger i hos de som är eller har varit politiker och samtidigt är tjänstemän.

      • beatworld

        Och om det hade funnits en etablerad visselblåsarfunktion hade sådan oenighet kommit upp till ytan och tagits omhand, men så ser läget inte ut då viljan att införa en sådan inte tycks finnas. Vad gäller skyldigheten att känna till vad tjänstemännen gör och inte gör är det ert ansvar att känna till det. En bra chef till mig sa en gång (inte på Umeå kommun…) ”det är mitt jobb att känna till dina styrkor och svagheter och om jag inte känner till det då gör jag inte mitt jobb”. Politikerna, som yttersta arbetsgivare för tjänstemännen, har alltså en skyldighet att känna till vad som försiggår i era korridorer. Att säga att ni inte kan åläggas ansvar för det ni inte känner till är, enligt mig, synonymt med att inte sköta sitt uppdrag. Nu är jag hård men du vet att jag också har rätt.

        Vad gäller tjänstemännen som nu fått sparken är jag helt övertygad om att de inte fått lämna på de grunder som arbetsgivaren har presenterat. Om varje chef som påstås utsätta personal för kränkande särbehandling fick lämna sin tjänst hade kommunen nu haft mindre än hälften av tjänstemännen kvar…

        Återigen: jag har aldrig uttryckt att det finns något problem med tjänstemän som också engagerar sig politiskt och jag skulle uppskatta om du slutade lägga ord i mun på mig som jag aldrig uttryckt (se mina kommentarer enligt ovan). Det jag har anfört är följande: det går inte att utesluta att politiken kan ha ett finger med i ”spelet” då vissa av tjänstemännen även engagerar sig politiskt. Det är alltså inte ett problem i sig att för en tjänsteman vara politiskt engagerad, det som är problematiskt är att det inte går att utesluta att tjänstemannens politiska engagemang kan ha inverkat på tjänstemannens agerande i sin yrkesroll.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En bra chef ska självfallet känna till medarbetarnas svagheter och styrkor och problemet i Umeå kommun är delvis och har varit att delegationsordningen är oklar vad gäller vem som gör vad.

          Därtill finns det en kultur bland högre tjänstemän att fatta egna beslut och skapa egna tillämpningar av det som politiken bestämt – Att visselblåsarfunktionen inte fungerar beror på just det.

          Det politiken nu gör är att skärpa och göra delegationsordningen klarare och tydligare och därtill se till att skapa rigorösare kontroll över det tjänstemännen gör än vad som varit fallet tidigare.

          Du kan vara fullständigt övertygad om att de tjänstemän som nu får lämna gör så på grundval av de skäl som angetts då det inte finns några skäl alls för politiken att avskeda någon som inte brutit mot gällande regelverk.

          Det finns inga tjänstemän som har någon hög position politiskt och att tro att en fritidspolitikers eller före detta fritidspolitikers agerande som tjänsteman är att gå flera steg för långt och att anta något som helt saknar sanningshalt.

          • beatworld

            Då medger du att tjänstemän har (i vissa sammanhang) gått utöver sin delegation. Men vems fel är det att delegationen är/varit otydlig? Inte är det tjänstemännens i alla fall.

            Vad jag är övertygad om är att inget går att vara övertygad om utan att ha tagit del av alla aspekter. Efter 15 augusti vet vi om Susanne Aidanpää väljer att driva ärendet i domstol eller ej. Inte förrän då kommer alla korten på bordet och inte förrän efter domstolsprocessen vet vi något med säkerhet. Åtminstone det borde du hålla med om. Och när ärendet väl har hamnat i domstol blir majoriteten av handlingarna allmänna och inte sekretessbelagda under någon ”utredningssekretess”.

            Vad gäller kopplingen mellan tjänstemännens politiska engagemang och deras vilja och försök att ”göra sig av med besvärliga anställda” vidhåller jag min ståndpunkt: det går inte att helt utesluta att deras politiska engagemang kan ha inverkat på deras agerande i sin yrkesroll som tjänstemän.

            Jag får tacka för denna diskussion då denna kommentar blir min sista i sammanhanget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har alltid hävdat att det är politikens fel att delegationen varit otydlig beatworld men i detta fall är det solklart att Aidanpää och hennes kollega gått emot delegationen och handlat på helt eget bevåg.

            Att utredningsmaterial är sekretessbelagt så länge utredningen pågår är gängse kutym och precis samma sak som gäller när t.ex. polisen utreder brott. Utredningens syfte är att samla ihop material och bevis och utifrån det göra en bedömning om vad som hänt – Skulle det materialet vara allmän handling under utredningens gång finns alla chanser att människor försöker manipulera materialet och det material som ännu inte är insamlat vilket skulle äventyra hela utredningen.

            Du är välkommen och det har varit ett nöje att debattera med dig då debatten som jag ser saken varit saklig även om vi uppenbarligen har olika syn på saken så tack även till dig beatworld.

  6. beatworld

    Du verkar nästan förvånad/överraskad när du skriver att debatten varit saklig trots olika syn på saken. Att Lennart Holmlund med flera valt att inte publicera mina kommentarer handlar inte om att det jag skrivit varit osakligt, hotfullt eller hatiskt. Utan det har berott på att jag varit just saklig och att de, av någon anledning, inte ville/vågade diskutera med mig.

    Tack för din kommentar och trevlig helg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte förvånad men däremot är det så att många som kommenterar på min sida är SD anhängare och människor som är mer ute för att försöka misskreditera mig som person alternativt avleda uppmärksamheten från det ämne jag skrivit om i inlägget än att ta n seriös debatt.

      Varför Lennart och övriga inte vill eller vågar ta en debatt med dig kan bara de själva svara på – För mig gäller att jag aldrig backar från en debatt då min åsikt är att det är just det som är huvudsyftet till att jag bloggar till att börja med.

      Välkommen och tack och trevlig helg till dig med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.