Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ökad jämlikhet är bra för klimatet.

Jag läser dagligen många tidningar och tidskrifter, således även ETC och är därtill inte rädd att kvotera det som skrivs där trots att många av mina kritiker anser att ETC är en oerhört vänstervriden och extrem publikation. 

Att jag läser ETC beror på att de allt som oftast skriver om vår miljö och om klimathotet och då ofta ur vinklingar som andra media inte förmår lyfta upp.

Ett av deras reportage som publicerades för över 2 år sedan handlar om sambandet mellan jämlikhet och ett klimatsmart leverne och slutsatser dragna av 2 brittiska forskare – Rickard Wilkinson och Kate Pickett och deras teori om att ökad ojämlikhet förvärrar klimatkrisen.

För egen del har jag utan forskning för länge sedan kommit fram till precis samma sak och samma slutsats om än ur ett helt annorlunda perspektiv.

Min teori är att så länge människor kan tjäna enormt stora pengar på att exploatera och sälja fossiler – Så länge kommer industrin att fortsätta förstöra vårt klimat.

Min slutsats – Vilken jag anser bevisas av fossillobbyns massiva sponsring av forskare som påvisar att människans användande fossiler inte påverkar miljön och klimatet samt att fossiler är framtiden innebär i förlängningen att mat och andra produkter som är dåliga för vår miljö säljs billigt till de grupper som befinner sig längst ner på samhällsstegen.

I och med detta har ett klimatsmart leverne blivit en plånboksfråga och det är därför kampen för ett jämlikare samhälle även omfattar kampen för ett bättre kilmat och en mer hållbar livsföring.

De grupper som tjänar stora pengar på brytning och försäljning av kol, olja och andra fossiler och på att förse marknaden med mat som är dålig för vår miljö saknar helt intresse för huruvida detta är bra eller dåligt för miljön – Allt som räknas för dem är att berika sig själva oavsett konsekvenserna.

Richard och Kate har kommit fram till ungefär samma sak om än ur ett än djupare och mer vetenskapligt perspektiv då de har kommit till slutsatsen att de inkomst- och förmögenhetsskillnader och den ojämlikhet som finns i samhället är skadliga för arbetet mot ett mer hållbart sätt att leva.

Deras forskning påvisar att ojämlika levnadsvillkor skapar statusjakt – En statusjakt som är skadlig för miljön.

Undersökningen visar även att det finns starka samband mellan jämlikhet och hållbar konsumtion – Detta därför att samhörigheten och samhällsgemenskapen är starkare ju mer jämlikt ett samhälle är.

För egen del tycker jag att resultatet av deras forskning är intressant – Måhända därför att jag är socialdemokrat och därför att mitt mål är ett mer jämlikt samhälle med betydligt mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än dagens samhälle.

Deras slutsats ger mig ny styrka och mer bränsle i kampen för ett mer jämlikt samhälle. Förutom miljön och klimatet måste världens tillgångar fördelas mer jämlikt om vi ska undvika ett framtida 3:e världskrig – Så ser min övertygelse ut.

Människor kan acceptera mycket men när man trots hårt arbete förtrycks ekonomiskt av de som äger samhällets resurser kommer reaktionen förr eller senare – Den reaktion som leder till folklig resning och attacker på de som tillskansat sig oproportionerligt mycket av samhällets tillgångar.

Därför är kampen för ett mer jämlikt Sverige och en mer jämlik värld förutom en kamp för miljön även en kamp för fortsatt fred på jorden.

Som socialdemokrater står vi upp för detta i vår ideologiska grundsyn. Kärlek – Solidaritet och alla människors lika värde och kampen för ett jämlikt samhälle är fundamentalt viktigt och den enda vägen mot ett hållbart levnadssätt och fred på jorden.

Låt mig därför avsluta detta inlägg med några kloka ord som finns nedtecknade i en sång av Bob Marley – ”You can fool some people some times but you can not fool all the people all the time”

Tar vi de orden på allvar blir budskapet jag anfört i inlägget en självklarhet för alla som läser inlägget.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Krister

    – Jag läser dagligen många tidningar

    Och? På nätet eller på papper?
    Har du en förteckning?

    Övrigt:
    Den där bloggen du hade senast 2010 kan
    ju tas bort omedelbart för det är ju en BLOGGER
    och jag har det privat för ett intresse så jag vet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mest på nätet men några få i pappersformat – Både svenska och utländska.

      Vilken blogg vill du påstå att jag hade 2010?

          • Krister

            Men bloggen är kvar.
            Liksom den om det Malaysiska bolaget
            där man kan se att du arbetat i offshore-bolag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bloggen för 7A kommer att återaktiveras när min hustru är redo för att återuppta sitt arbete med internationell affärsutveckling så den tjänar sitt syfte – Vad gäller det malaysiska bolaget så ska det bort vilket endast kan ske när jag själv är på plats i Malaysia. Ett vilande bolag utan verksamhet skadar ingen Krister.

  2. Jan

    Visst, man kan tolka verkligheten så att den passar in i ens politiska modell. Riktigt så enkelt är det emellertid inte. Det största hotet mot miljön, klimatet och planeten är överbefolkningen i Asien och Afrika. Måhända inte politiskt korrekt men desto mer sant. Vi kan straffbeskatta bort Sveriges fattiga från att använda bil eller olja för uppvärmning som MP vill. Men det löser bara en miljondels procent av klimatfrågan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Asien är överbefolkat kan jag hålla med om men däremot inte om att Afrika skulle vara densamma då den Afrikanska kontinenten tål ännu fler människor än idag om vi får stopp på de krig som håller nere matproduktion och annat.

    • Anders

      Helt rätt Jan. Både Asien och Afrika har stora problem med både överbefolkning och tillhörande sophantering och miljöproblem som är miljöförstöring på riktigt! Den klart största delen av de plaster som hamnar i haven kommer just från Asien och Afrika. Bara en bråkdel kommer från västvärlden -ändå är det här vi ska förbjuda sugrör och plastpåsar. Totalt verkningslöst. Och det bara ett exempel. Man eldar allt skrot som finns inklusive oljefat och högar med bildäck och man bygger kolkraftverk för fulla muggar. (Men inför vi bara klimatzoner i stan så slipper vi den globala uppvärmingen!)

      Sedan kan man ju tillägga att ETC är precis den vänstervridna och extrema publikation som Anders Forss nämner i inledningen. Har ungefär samma vetenskapliga värde som ”En Ding Ding Värld”. Däremot inte sagt att man inte kan asgarva åt materialet som egentligen bara är vänsterpropaganda, (och ibland så överdrivet att man tror det är trollartiklar av någon som gör en karikatyr på en vänstermänniska.)
      Jag blir dock nyfiken på vad ETC står för i miljöfrågorna. Skulle det vara ett nytt perspektiv att några tjänar pengar på kol och olja?
      Den folkliga resning som nämns kommer aldrig att inträffa. Folk i västvärlden har fullt upp med att öppna chipspåsen och vinboxen medan de tittar på Lets Dance. På andra håll har man fullt upp med att leta mat. Knappast material för en revolution om man säger så.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Du försöker göra det väldigt enkelt för dig själv Anders – Till att börja med är det västvärlden som dumpar mycket av det miljöfarliga avfallet i dessa världsdelar och dessutom bygger fabriker och annat som inte lever upp till de miljökrav vi ställer här hemma så vi bör undvika att kasta sten i glashus.

        Om du tror att den folkliga resningen uteblir är du ute på svag is Anders – Den kommer förr eller senare om vi inte skärper oss och vidtar de åtgärder som behöver vidtas för att skapa ett jämlikare samhälle och en jämlikare värld. Exakt när den kommer att starta om inget görs är svårt att sia om men min tro är att det sker senast när antalet klimatflyktingar ökat till proportioner som mänskligheten aldrig tidigare upplevt.

    • Leif Andersson

      Sanningen är att hela jordklotet är överbefolkat och vi skulle behöva minska jordens befolkning drastiskt för en långsiktig hållbarhet. Som vi nyligen fick information har vi i Sverige förbrukat vår årligt förnybara del av jordens resurser redan innan slutet av mars månad. Som bekant kan vi inte heller längre täcka vårt behov av livsmedel själva längre. Det lustiga blir då centerpartiets resonemang att vi inte kan bygga bostäder på jordbruksmark pga detta men det går bra och ta emot obegränsad mängd lågutbildade flyktingmigranter precis som dessa inte bidrar till ett ökat livsmedelsbehov.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Huruvida jorden är överbefolkad eller inte råder delade meningar om Leif. Om jordens befolkning sprids mer jämlikt över jordens yta räcker jorden till för de ca 10 miljarder människor på jorden vi strax kommer att vara.

        Kan vi därtill skapa en global övergång till cirkulär ekonomi och ett hållbart leverne så klarar jordklotet av betydligt fler människor utan att öka miljöbelastningen och de faktorerna bör vägas in när vi debatterar ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.