Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna är ett tillväxtfientligt parti.

I går presenterade moderaterna sin ekonomiska politik för den kommande mandatperioden och när man tagit del av den presentationen är det oerhört lätt att fastslå att moderaterna är ett tillväxtfientligt parti.

Det påståendet bygger jag på det faktum att moderaternas förslag till ekonomisk politik belönar de som stramar åt och lägger pengar på hög i stället för att säkerställa att de som behöver inkomster för att kunna konsumera för sin normala livsföring får tillgång till dessa i tider av lågkonjunktur.

Genom att ge till de som redan har tillräckligt mycket för att klara sin livsföring utan problem och samtidigt strama in på och bestraffa de grupper som behöver hjälp för att klara sin livsföring säkerställer moderaterna framväxten av ett samhälle med låg tillväxt, stora klyftor och hög arbetslöshet.

Att den typen av samhällsbygge ligger helt i linje med den människosyn moderaterna förespråkar vet vi med säkerhet då det var precis det de uppvisade sist de satt i regeringsställning.

Hur man ens kan sjunka så lågt att man vill sparka på de som redan ligger och är beroende av tillfälliga försörjningsstöd för att klara sin livsföring för stunden övergår mitt förstånd även om jag förstår att moderaterna beter sig så för att kunna sänka skatten för de grupper som redan har det bra.

Att den sortens politik och den sortens samhällsbygge och människosyn har utrymme i svensk politik är skrämmande och påvisar det jag alltid hävdat när jag talat om moderaterna, deras politik och deras människosyn.

Moderaterna är och förblir ett renodlat högerparti vars politik enbart gynnar samhällets ekonomiska elit.

Den ekonomiska politik som moderaterna presenterade igår straffar kommuner som har det svårt därför att de drabbats av förtagsnedläggelse och därmed av ökad arbetslöshet bland kommunmedborgarna vilket är helt fel och kontraproduktivt då det är just dessa kommuner som behöver extra stöd för att rida ut stormen och över tid sätta människor i arbete.

Den ekonomiska politik som moderaterna presenterade igår kommer på typiskt moderat manér enbart att gynna rika kommuner såsom Djursholm, Danderyd, Täby och Lidingö med flera vilket ligger helt i linje med de moderata kärnväljarnas önskemål.

Med det sagt vill jag därför ge moderaterna ett kraftigt underkänt betyg för den ekonomiska politik man presenterade igår och meddela att den politiken bara leder en enda väg – Rakt ner i avgrunden för alla människor som inte tillhör den ekonomiska eliten i Sverige.

Slutligen vill jag säga att det är både fult och oärligt att likt Kristersson och Svantesson ljuga svenska folket rakt i ansiktet genom att hävda att moderaternas ekonomiska politik gynnar alla i Sverige när man själv vet att det påståendet är rakt igenom falskt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

35 kommentarer

  1. Gruvtolvan

    Hej Anders!
    Jag arbetar inom industrin. I våran grupp ställer vi upp på att jobba under dygnets alla timmar året runt. För detta får vi skiftformstillägg och Ob utöver månadslön, vissa har även tillägg för arbete under jord. Ibland behövs övertid och då ställer vi också upp. I slutet av året kan vi summera våra löner till strax över 600000 kr. Grundlönen är dock ganska blygsam, det är tilläggen som ger hävarmen på årsinkomsten.

    Jag blir så trött på politiker och vanliga medborgare som skriker efter högre skatter för ”de rika”. Redan idag betalar jag på tok för mycket i skatt, vill man arbeta sig upp till en bättre standard är det jättesvårt med en marginalskatt på ca 54% där jag bor. Allt extraarbete man ställer upp på beskattas för hårt. ”De rika” kommer alltid undan skatten då deras inkomst oftast inte kommer från arbete, utan från kapital. De som har jobb som inte ger dessa summor kan enkelt byta jobb, vi skriker efter folk som kan ta i lite granna. Dock vill de flesta inte längre ta i… Lättare då att skrika efter högre skatter så att ännu mer av mina inarbetade pengar kan gå till de som inte vill jobba. Den som är sjuk och inte kan jobba ska givetvis överleva, men så mycket mer tycker jag inte man ska ha om man inte själv kan försörja sig.

    Jag och alla mina arbetskompisar kommer att rösta i valet, ingen vad jag vet tänker iallafall rösta på S… Kanske något att tänka på…

    Ha det gott!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med så tycker jag att ni ska kämpa för en betydligt högre grundlön då alla tillägg är just tillägg och ersättning för att man som arbetstagare gör eftergifter – Med det sagt så förstår jag att man gärna räknar in dessa som en del av ens normala inkomt även om de rimligen inte är det.

      Att de som tjänar mer ska betala mer i skatt på den del av inkomsten som ligger på toppen tycker jag är solidariskt riktigt trots att det även för mig innebär att jag får betala lika mycket skatt som dig för delar av min inkomst. Den lön du och jag har når merparten av Sveriges arbetstagare inte upp till och för mig gäller att jg alltid sätter kollektivets bästa före mitt eget bästa därför att det förhållningssättet gynnar folkflertalet.

      Om du följt min blogg vet du att jag vill höja skatten på passiva kapitalinkomster rejält för att säkerställa att skatten på arbete alltid är lägre än skatten på passiva kapitalinkomster.

      Hur du och dina kamrater röstar i valet är självfallet upp till er att bestämma – det enda jag kan uppmana till är att ni tänker på ert arv och på den kamp många andra arbetare deltog i historiskt för att du och dina kamrater idag ska kunna åtnjuta den lön och de ersättningar ni har.

      Ha det bra även du Gruvtolvan.

    • Erik

      Lek med tanken Gruvtolvan att du skulle ställa upp som deltidsbrandman och knyta till dig en sidoinkomst. Rena Ebberöds bank för din del då du rimligen endast får behålla 40 procent av denna sidoinkomst. Eller att du började med ett hobbyföretag på fritiden och blev skattskyldig för detta. Magdalena kniper 60 procent direkt i skatt.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Eriks svar till Gruvtolvan med följande tillägg – 40% i nettotillskott till sin inkomst är fortfarande ett tillskott Erik vilket innebär att man får ett större ekonomiskt handlingsutrymme.

        • Erik

          …och det handlingsutrymmet vill du krympa om jag tolkar din skattepolitik rätt. Gruvtolvan ska nöja sig mindre utrymme på sina sidoinkomster. Hur lågt ska utrymmet bli? 30, 20 eller 10 procent kvar? Ska kanske hela extralönen beskattas till 102 procent. (Förlåt så många procent finns inte om man ska tros Astrid Lindgrens berättelse om Pomperipossa i Monismanien.) Även om de flesta av oss som bor i Sverige är solidariska så finns gränser vid beskattning. Beskattar man något så blir utfallet mindre av det man beskattar. Gruvtolvan är ett ypperligt exempel men även för de som har lägre inkomster. Minst hälften kvar är en devis om borde gälla. Ta exempelvis läkarkåren eller andra yrkesgrupper för den delen och deras möjligheter till mertid och/eller övertid. Och deras taktik att i stället för extralön ta ut kompledighet för att i stället ge snickare eller målare mindre arbete.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vill inte krympa Gruvtolvans utrymme alls vilket du ser om du läser mitt inlägg ordentligt Erik.

    • Bertil Lund

      ” men så mycket mer tycker jag inte man ska ha om man inte själv kan försörja sig”

      Har inget emot om du blir sjuk utförsäkrad och ruinerad.
      Din solidaritet är så låg så dig behöver man inte springa benen av sig för att rädda.

      Med hög lön tillägg kan även du spara i ISK och få närmast skattebefriad avkastning ändå gnäller du.

      Rösta för större klassklyftor är vidrigt
      Än värre att sjuka ska utförsäkras och a-kassan vara urusel.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Förbaskade moderater som ryckt undan fötterna för många funktionshindrade – LSS!
    Förbaskade moderater som kört sjukvården i länet i botten i många avseende utifrån statistik!
    Förbaskade moderater som erbjuder svartbyggda ”ruckel” i Umeå som hyresmöjlighet för väl behövande! Och dessutom betalar man hyra!?

    Ja vad ska vi göra med denna ”moderatohyra”!?

  3. Gruvtolvan

    Att inte allas lönenivå når upp till min, eller tydligen din också (som busschaufför) är ett tecken på att folk säljer sig för billigt. Du må förlåta mig, en busschaufför är inte en ”höginkomsttagare” i mina ögon. Kan det inte vara så, att gränsen för statlig skatt är på tok för lågt satt, jag menar om nu även busschaufförer betalar statlig skatt?
    Min tro är att i en fri värld (som Sverige tex) kan man utbilda sig eller arbeta sig upp (”bli upptagen” som tjänstemännen här gärna vill kalla det) . Den som har ambitioner kan nå hur långt som helst, men vem orkar kämpa som anställd om merparten av lönen går till skatt?
    Bli egen företagare då! Skriker vänsterfolket då.. Men om man inte vill jobba med administration dagligen är en vanlig anställning bekvämt.
    Varför måste vi ”inte rika” betala så hög marginalskatt. Bara för att vi utför arbetet dygnet runt som på nåt vis kommer alla till gagn i alla fall? Om inte vårt slit utfördes skulle infrastrukturen i Sverige förfalla…
    Att vilja införa skatter på kapital som är högre än på inkomst av lön säger ju ingenting till oss väljare så länge man inte presenterar siffror man kan ta ställning till. Att skrika efter mer skatter skrämmer bort oss arbetare!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag gör många andra saker förutom att köra buss Gruvtolvan och busschaufförsyrket är ett viktigt yrke precis som många andra yrken i Sverige vilket jag ofta bloggar om för att få människor att förstå att alla människor är lika mycket värda.

      Vi får aldrig glömma att vi när vi utbildar oss gör så på hela samhällets bekostnad – Det är därför jag anser att det är viktigt att även de som valt att utbilda sig solidariskt tackar för den chansen genom att betala tillbaka till samhället i form av skatter utan att knota.

      Att vara solidarisk och sätta kollektivets bästa före sitt eget bästa är viktigt om vi vill att alla människor ska ha samma chans till högre utbildning även i framtiden utan att hänsyn tas till deras egen eller deras föräldrars storlek på plånboken.

      • Leif Andersson

        Själv har du genom att arbeta utomlands under en lång period inte betalat tillbaka någonting på den utbildning jag antar svenska skattebetalare bekostat. Borde inte du därmed betala en retroaktiv summa motsvarande skatteskillnaden mellan medellön och en uppskattad lön för någon med din utbildning på svensk arbetsmarknad för den aktuella perioden. Detta för att solidariskt ge dagens unga samma möjlighet till utbildning som du själv fick för och hjälpa utländsk överklass med skatteplanering och underhållande av medel till de aktuella ländernas välfärd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Under alla år jag bott och betalat skatt i Sverige har jag betalat tillbaka och dessutom rätt mycket när min lön varit bra så jag har inget att skämmas för Leif – Därtill har det mesta av min högre utbildning bekostats till fullo av mina utländska arbetsgivare.

          • Leif Andersson

            Det hela var skrivet mer som ett skämt.

            Har svårt och se något problem med att den som har en högre utbildning i Sverige också har en högre lön. Även om själva utbildningen bekostas av staten så avstår den som studerar en reguljär arbetsinkomst under studietiden. Sen ger en högre utbildning oftast en ökad anställningsbarhet och därmed lägre risk för arbetslöshet. Så samhällsekonomiskt tror jag det är en bra affär både för den enskilda individen och samhället. Detta även om vissa politiker hellre verkar se att folk lånar pengar med ränteavdrag för bostadsspekulation hur nu detta kan anses bidra till någon samhällsnyttig tillväxt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst avstår man inkomst under utbildningstiden Leif men om man lever efter devisen att alla människor har lika värde så tycker man även att det är korrekt att livstidsinkomsten blir någorlunda jämlik för alla yrken. Gör man det eftersträvar man även att man betalar ungefär lika mycket i skatt på sin livstidsinkomst vilket leder oss till den typ av skattesystem vi har idag.

    • Bertil Lund

      Skatt på avkastnnng på kapital ska vara
      Minst 30% helst mera.
      Avkastning är obefintlig arbetslinje i men kapital används flr att avskeda folk.

      Sen ska ett Land vara så jämlikt som det bara äg möjligt åstadkomma.
      Det ska vara mer lönsamt vara sjuk, arbetslös än att ha lägre skatt på avkastningskapital.

      Sen Castro ska vi hylla han gjorde nåt för det fattiga det verkar inte Gruvtolvan göra
      Gruvtolvan är egoist och rå Nyliberalist såna ska vi inte göda.

  4. Bertil Lund

    Moderaterna är ett storfinans och storföretagsparti. Man gynnar även etablerat framgångsrikt folk ofta kalla de rika. Vet inte om jag vill kalla dem tillväxovänliga.
    Tvärtom man gynnar tillväxt och vinstöknigar för främst storföretag.

    Att man lyckades ta bort skatt och skapa ISK som är närmast skattebefriat att sådant gick igenom helt utan protester fattar jag inte.

    Detta kapital används ju för att få bort folk i produktion och öka vinster.
    Man kan ju se det som en stark fördel i en allt mer hård global konkurens.

    Men betala priset för andras vinster får vi genom enormt ökande klassklyftor där målet är göra dessa än värre.

    Det är på sikt ohållbart, antingen blir vi en typ av U-land eller så blir vi ett Land full AB kriminalitet dör sen höger viöl privatisera fängelser och skapa vinster på de olyckor man förorsakat andra.

    Höger ich Byliberal politik är förödande för hela vår planet. Vi ser det i klimatförändringarna men vi kommer även se enorma effekter vid stora naturkatastrofer. Jag tror de närmsta 50 åren är avgörande för vårt liv på denna planet.
    Inom den tiden kommer vi se om frukterna av en begränsad produktion
    sätts i verket eller om vi sitter på ett skenande tåg som rusar mot vår egen undergång.

    Tillväxtpolitik i den form som idag sker
    Är fullkomligt ohållbart på lång sikt.

    ”The Times they are a changing. ”

  5. Jan

    Egenintresset ljuger aldrig. Arbetare som det går bra för tenderar att bli borgare. Eftersom det är ”finare” och vanligt i de nya villakvarter de flyttar in i. Lejonparten av väljarkåren är inte intellektuella, de tänker inte ideologiskt. Plånboken och egenintresset styr. De tänker på sig själva och sina barn. Som helst inte ska bli arbetare utan akademiker.

    Ett exempel är ”Gruvtolvan” ovan. När arbetare tjänar 50 000 kronor i månaden går de över gränsen när de börjar rösta borgerligt, i regel Moderaterna. Av egenintresse. Skattesänkningar hägrar. Finare sommarstuga. Ännu fler Thailandsresor. Ny elhybrid-bil. Barnens akademiska utbildningar.
    Lyxrenoveringar i villan. Aktiefonder. Och så vidare…

    Det paradoxala är att när ”Gruvtolvan” så småningom hamnar i kretsar med riktiga moderater, med ärvda pengar och anor, så kommer han att ses ner på i alla fall. Kanske för att han inte vet vilken gaffel man ska använda till efterrätten. Eller uttalar något ord fel. Klätterstegen har nämligen många steg…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just därför jag vill lyfta upp den ideologiska debatten Jan så att dagens människor precis som gårdagens människor inser att alla mår bäst av att sätta kollektivets bästa framför sitt eget bästa i det långa loppet.

      Så såg samhället ut när jag växte upp och dit kan vi nå igen om vi jobbar hårt på saken.

      Sedan har du helt rätt vad gäller Gruvtolvan vilket är precis vad jag försökte berätta för denne i mitt svar till kommentaren.

    • Anders

      Jan, för att arbetare inte ska få det bättre och bli borgare är Socialdemokratiska partiet starkt kopplat till LO som håller arbetarklassen i ett stenhårt grepp så att ingen ska få för sig att ställa några krav som skulle innebära en förbättring av arbetsmiljö, bättre anställningsvillkor eller bättre löneutveckling. LO höjer rösten emellanåt för att låtsas vara relevant, men när det är dags för förhandlingar lägger sig ombudsmännen platt. Allt för att socialdemokratiska partiet ska kunna fortsätta existera. Partiet är viktigare än något annat.

      När välfärdsstaten blev fullt utbyggd tappade S i väljarstöd.
      Enda möjligheten för S att växa i det skedet var att börja avveckla välfärden och se till att klyftorna växer samt att importera en ny underklass. (borgarna vill också importera en ny underklass för att kunna dumpa lönerna och överbelasta det sociala skyddsnätet så att välfärdsstaten ska kollapsa)

      S bedriver en politik som främst gynnar socialdemokratiska partiet och inte medborgarna eller folkflertalet. S existerar inte för att bedriva en samhällsförändrande politik utan främst för sin egen skull.
      S är idag ett nyliberalt, EU-vänligt parti som säljer ut offentliga verksamheter precis som vilket borgerligt parti som helst. Enda skillnaden är att S är ett parti som vill höja skatterna och se till att varje skattebetalare får mindre pengar i plånboken utan att välfärden för den skull blir bättre. Dagens skattepengar skulle kunna användas bättre. Tack vare Alliansens jobbskatteavdrag har vi inte längre världens högsta skattetryck, men vi ligger fortfarande i toppen. Redan idag räcker de höga skatterna till olika skrytprojekt och en innefektiv offantlig sektor där väldigt mycket går till att finansiera meningslösa projekt och tjänstemän som egentligen inte behövs utan är omplacerade, olämpliga fd chefer som sitter med mer eller mindre meningslösa arbetsuppgifter men kostar skattebetalarna många miljoner. Välfärden blir inte bättre av det! Just det där med ekonomi är inte socialisters starka gren vilket kan illustreras av de pinsamma tillväxtsiffrorna som nuvarande regering presterat (och det sker alltså i en högkonjunktur)
      S hantering av LSS och de direktiv som Försäkringskassan fått borde avskräcka varje tänkande individ från att rösta på S igen.

      • Jan

        Du låter som en lojal partiarbetare för Moderaterna, Anders. Vad gör du på S-bloggar? Tror du att jag lyssnar på ditt blaj?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Huruvida du lyssnar på mig eller inte är upp till dig att avgöra och en sak törs jag med bestämdhet lova både dig och all andra – Mderat är det sista jag är.

        • Jonny Disenfeldt

          Jan skriver ”Du låter som en lojal partiarbetare för Moderaterna, Anders. Vad gör du på S-bloggar? Tror du att jag lyssnar på ditt blaj?”

          Uppenbarligen läste du vad Anders (ej Forss) skrev ovan…

          Varför har du så svårt att hantera oliktänkande?
          Om du har så svårt för andras åsikter kanske du ska låta bli att delta i sociala medier som detta…
          Det verkar som du har svårt för demokrati.

  6. Alexander

    Men Anders, du satte ju dina intressen/yrkesdrömmar framför kollektivets bästa? Dina personliga utvecklingsmöjligheter var viktigare än Sveriges väl. Och nu gnäller du på andra och anklagar dem för egoism…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får du gärna tycka men så ser inte jag på saken och det tror jag inte heller att flertalet av alla övriga gör. Du kan aldrig jämföra på det sättet då mitt beslut inte medverkat till att öka klyftorna i Sverige.

      Lägger vi därtill att jag numera använder den expertkunskap jag införskaffat vad gäller skatteplanering till att stoppa och bekämpa densamma så är det till och med så att mitt yrkesval kommer att bli till en fördel både för landet och för dess befolkning.

  7. Alexander

    ”det uppmärksammade jag inte i hastigheten”

    Nej ,det var ”svårt” att förstå vem det riktade sig till…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.