Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Synd att vi inte får folkomrösta om föräldraförsäkringen.

Jag har tidigare föreslagit att svenska folket ska få chansen att folkomrösta om föräldraförsäkringens utformning vad gäller allokeringen av föräldramånader till respektive förälder i samband med det stundande valet – Att detta inte sker tycker jag är synd därför att jag tror det är precis det svenska folket velat göra om de fått bestämma.

Trots att jag är socialdemokrat och fullt medveten om att vår kongress antog en motion om att jobba för en 3:e pappamånad och över tid en helt jämställd föräldraförsäkring avseende fördelningen av föräldradagar mellan man och kvinna är jag motståndare till alla åtgärder som genomför detta genom politiska tvångsåtgärder.

Som varande socialdemokrat fast förankrad i våra ideologiska kärnvärden ser jag försöken om att genomföra detta kongressbeslut som ett svek mot folkflertalet så länge detta görs utan att folkflertalet fått folkomrösta om saken.

Förutom att följa folkflertalets vilja tycker jag att vi precis som i andra hjärtefrågor måste sätta barnens bästa i första rummet – Ett politiskt tvångsbeslut om lika fördelning av föräldramånaderna i föräldraförsäkringen mellan föräldrarna sätter inte barnens bästa i första rummet.

Tittar vi på resultatet av alla opinionsundersökningar som gjorts angående föräldraförsäkringen varierar siffrorna – Dock är det stadigt mer än 60% som säger att de inte vill att vi går in och detaljstyr villkoren i föräldraförsäkringen.

Dessutom visar undersökningarna att socialdemokratiska väljare tycker precis samma sak som andra partiers väljare i denna fråga.

Som socialdemokrater måste vi lyssna på människorna om vi fortsatt ska kunna hävda att vi står upp för våra ideologiska kärnvärden och vill åtnjuta väljarnas förtroende för oss – Att opinionen visar att detta är en fråga för folket snarare än för oss politiker innebär för mig att politiken inte ska detaljstyra föräldraförsäkringen.

För egen del är jag övertygad om att de förändringar vi nu försöker genomdriva är ett resultat av ett fåtal feministers starka röster och att den förändring vi vill genomföra är önskad av dem men oönskad av våra väljare – Jag vill till och med gå så långt som till att påstå att den föreslagna förändringen är fåtalsdiktatur på hög nivå.

Därför är det rätt gentemot alla att vi lever som vi lär och låter Sveriges väljare säga sitt i frågan genom en folkomröstning vars resultat vi ska lova att följa och agera utifrån. 

Fler allokerade pappamånader i föräldraförsäkringen har inget med kärnvärdena i vår socialdemokratiska ideologi att göra – Det är inte heller en typisk höger eller vänster fråga vad gäller väljarsympatier. Därför ska vi inte göra den till en ideologisk fråga innan Sveriges befolkning gett yttryck för att så borde vara fallet.

Jag påstår med fog att föräldraförsäkringen är jämställd som den är i och med att föräldrarna fritt kan bestämma vilken av föräldrarna som ska stanna hemma med barnet och hur länge.

Kanske är det till och med så att den är mer jämställd för kvinnor än för män då pappadagarna är låsta till just pappan utan möjlighet för denne att överlåta dessa till mamman?

Ni som läser min blogg vet att jag gillar att skriva om att återreglera och reglera det ena området efter det andra för att få ordning på torpet.

Föräldraförsäkringen är ett område som lämpar sig mycket dåligt för reglering och tvång. Jag tycker och tror att föräldrarna själva är mogna nog att komma överens om och bestämma vem som ska vara hemma med barnet och hur länge.

Att lagstifta om ett tvång för föräldrarna att dela ledigheten leder inte till mer jämställdhet. I stället tror jag att effekten av en sådan lagstiftning blir att barnet får mindre tid med sina föräldrar dem första tiden i livet och med att många kommer att välja bort att vara ledig för att ta hand om barnet.

Den generation för vilken det var naturligt att det var mamman som skulle stanna hemma med barnet är sedan länge allt för gamla för att överhuvudtaget få barn.

Hos den yngre generationen ser jag inga tecken på att dagens unga kvinnor fogar sig och stannar hemma bara för att mannen tycker så. I vart fall kan jag inte se några sådana tendenser bland mina 4 döttrar eller andra kvinnor i min bekantskapskrets.

Jämställdhet mellan kvinnor och män existerar redan enligt mitt förmenande – Därför behövs ingen lagstiftning för att införa något som redan existerar.

Argumenten om att kvinnor får lida i framtiden därför att deras pension blir lägre kan enkelt lösas med en reform som verkligen andas socialdemokratisk ideologi och solidaritet – Allt som behövs är att lagstifta om att all intjänad pension ska delas lika mellan man och kvinna för alla år det levt tillsammans i ett förhållande.

Min ståndpunkt att fördelningen av föräldradagarna som omfattas av föräldraförsäkringen ska lämnas åt föräldrarna att själva bestämma över med undantag av de 14 första dagarna efter ett barns födsel där bägge föräldrarna ska beredas tid att vara hemma tillsammans med barnet.

Den saken lovar jag alla att jobba för med tillägget att jag självfallet ska ändra min ståndpunkt om svenska folket i en folkomröstning ger uttrycka för att jag har fel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

36 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur vi ska göra med migrationspolitiken har vi redan lagt fram och för den linje vi kommer att anslå efter valet finns brett parlamentariskt stöd vilket gör en folkomröstning i ämnet överflödig.

      • Leif Andersson

        Som jag förstått fanns det ett brett parlamentariskt stöd för din fråga vid omröstningen. Både V och L röstade för regeringens förslag. Därmed är folkomröstning helt uteslutet under ganska lång tid framöver.

        Något som aktualiserats och där en ny folkomröstning skulle behövas är det här om euron. Nu i efterhand är det tydligt att vi väljare blev vilseledda eftersom ett tredje alternativ alltid gavs. Jag talar då självfallet om alternativet som t.ex. både Danmark och Tjeckien med stor ekonomisk framgång har valt dvs att behålla sina lokala valutor men pegga dessa mot euron. Fördelarna är att man inte behöver ta risken att behöva finansiera euroländer som missköter sig likt Grekland men får en stabil valuta vilket uppskattas av både företag och medborgare. Vi slipper också risken att en enskild riksbankschef äventyrar hela landets ekonomiska stabilitet genom att devalvera valutan via negativ styrränta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att behålla den nationella kontrollen och själv kunna styra sin valuta är det sista vi ska ge upp Leif då den förmågan är viktig att ha för att kunna parera valutasvängningar om det blir nödvändigt.

          • Leif Andersson

            Det Ingves håller på med är inte att parera några valutasvängningar utan en stadig depreciering av kronan som gör svenska folket fattigare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så här långt har Ingves penningpolitik varit bra för Sverige så på den punkten har jag inget att erinra.

  1. Erik

    Bravo! Bravo! Äntligen något vettigt från dig. Politiker och politiken ska vinnlägga sig om att inte bestämma för mycket. Det finns ju en hord av områden som är likt syltburkar och där främst socialister vill stoppa händerna i. Och inte blir det enklare med ett tredje kön och exempelvis kvotering till bolagsstyrelser i publika bolag. Vette fan om inte VPK även vill kvotera till större privata bolag? För övrigt finns det ett antal områden i dag där folket har en annan uppfattning än politikerna dock väljer de flesta politiker att blunda för detta.

  2. Fredrik

    Ah, så folkomröstning när det passar ditt syfte men inte annars?

    Vad sägs om en beslutande folkomröstning för maxålder på 60 år för politiker?

    Senaste undersökningarna menar, stort, att de flesta helst ser politiker i åldrarna 30-55 år – på riksplanet. Något färre, men ändå i solklar majoritet, på region- och kommunnivå. Så vad sägs Anders? Driver du den punkten internt i socialdemokratin, för det är ju nåt folket tydligen vill ha?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Folkomröstningen föreslår jag inte därför att det passar mitt syfte utan därför att svenska folket tycker så.

      När det gäller åldern på politiker så finns det en bred majoritet för högre medelålder och för att politiker ska sitta kvar högre upp i åren om du undersöker saken – Det därför att många inser att högre ålder och större erfarenhet innebär bättre och klokare beslut.

      • Fredrik

        Humor. Du tror att jag INTE undersökt saken innan jag skrev mitt inlägg. Nåja, ditt problem. Och nej Anders, det är lögn.

        Senaste undersökningar säger att folket vill se, på riksplanet, politiker i åldern 30-55 helst. I solklar majoritet. Fakta är att under 30 och över 60 har ungefär samma procentsatser. Detta betyder för alla människor – inklusive dig Anders – att majoriteten av befolkningen vill ha politiker i ålder mellan 30-55.

        Men om du inte drivs av eget syfte, i denna fråga och andra, varför är inte du den starkaste rösten i debatten för en folkomröstning för sänkt skatt? Detta är absolut något folket vill ha, i solklar majoritet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det du påstår är inte sant Fredrik – Äldre med erfarenhet kommer att efterfrågas än mer i framtiden.

  3. Jonny Disenfeldt

    Tycker vi ska ha en omröstning om att införa en föräldracheck.

    För varje barn i åldern 0..5 år får föräldrarna 120 000:- om året och sedan får föräldrarna välja om de vill använda dem för att betala en förskoleplats eller ta hand om sina barn själva.

    Vi ser rapporter om hur de vuxnas arbetsmiljö på förskola skapar problem pga höga ljudnivåer, stress etc… skulle tro att våra barn i ännu högre grad påverkas negativt i denna miljö.

    Låt föräldrarna själva bestämma hur de vill göra!

    120000 eftersom det ligger ungefär där vad gäller genomsnittlig direktkostnad för det offentliga.
    Vidare ger det minskade kostnader för arbetslöshet eftersom många arbetstillfällen då blir tillgängliga för arbetslösa.

  4. Alexander

    Varför inte folkomrösta om invandringspolitiken? Generösare, som nu eller restriktivare. Då får vi svart på vitt vad folket vill. Och frågan är många gånger viktigare än föräldraförsäkringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen anledning att folkomrösta om den i dagsläget då S och M redan nu är överens om hur den ska se ut efter valet.

      • Fredrik

        Det finns överväldigande majoritet i Sveriges Riksdag om föräldraförsäkringen så varför ska vi då ha en folkomröstning?

        Du är inte konsekvent Anders. Utan, som jag hävdar tidigare – styrs av din egen agenda och vad som är viktigt för dig, menar du är viktigt för hela Sverige som en sanning.

  5. Jan

    Feministerna är inte dumma. Vill man ha jämställdhet så måste man också ha någorlunda jämställda uttag ur föräldraförsäkringen. Om kvinnor går hemma med barn alltför länge kommer de att släpa efter i lön. Personligen tycker jag att föräldraförsäkringen är för generös. Vi borde anpassa oss till andra länders förmåner här. Sex månader torde räcka. Behovsprövat. Eventuellt med mer generösa villkor för ensamstående mammor. Att skaffa barn är inte ett lönearbete. Sedan får man naturligtvis ta hand om sina barn så länge man vill. Dock utan att någon annan betalar för det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Föräldraförsäkringen är på inget sätt för generös Jan men precis som jg säger i inlägget så ska vi politiker inte vara inne och peta i hur föräldradagarna ska fördelas mellan föräldrarna då en sådan åtgärd är emot väljarnas vilja.

      Eventuell eftersläpning i lön går att lösa på andra sätt Jan och kräver ingen förändring av föräldraförsäkringen.

      Slutligen så vill jag över tid ersätta föräldraförsäkringen med en basinkomst lika för alla över 18-års ålder – Görs det är problemen lösta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som du kunde höra från Kristersson när S presenterat sin nya mirationspolitik så är vi och M överens.

  6. Alexander

    ”Så är vi och M överens”

    Fast det finns sex andra partier, eller hur? Ni kanske ska regera tillsammans?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att överenskommelsen på området blir bred och det kommer den att bli då jag har svårt att se att t.ex. SD skulle röst emot.

  7. Alexander

    ”Kanske inte i detta val även om nedgången börjat”

    Ditt tvärsäkra påstående är inte längre säkert? De 10% är inte givna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratade om ner i botten som var ditt uttryck och för mig är den nivån den 4%-nivå som jag sagt är SD:s naturliga nivå och den har jag alltid påstått ska komma i valet efter detta och därefter.

  8. Alexander

    Anders

    Så det blir 35% för Socialdemokraterna och 10% för SD om fyra veckor? Parametrarna visar det klart och tydligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du vet mycket väl vad jag förutspått så du behöver inte fråga å du redan vet svaret – Håll dig till ämnet i inlägget.

  9. Alexander

    Anders

    ”Du vet mycket väl vad jag förutspått”

    Och det var därför jag frågade om parametrarna fortfarande visade samma sak. Då blir du grinig. Trist!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag blir inte grinig men att fråga om något man redan vet svaret på är respektlöst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.