Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Viktig väljarinformation enligt mig.

För mig är det viktig väljarinformation att ett personkryss i det kommande valet sätter den person man kryssar först på listan för det parti man röstar på – Den demokratiska rättigheten har vi som väljare kämpat länge för och att utnyttja den tycker jag är viktigt.

Därtill är val via personliga kryss ett säkert sätt att skapa aktiva och hårt arbetande politiker då personkryss kräver aktiva politiker på ett helt annat sätt än det gör för de politiker som står med på partiernas listor av andra anledningar än hårt och idogt politiskt arbete vad gäller att driva profilfrågor och söka väljarnas stöd för sin politik.

Med fler personkryss och större genomslag för denna röstform får vi fler aktiva politiker och färre politiska broilers vilket i slutändan minskar politikerföraktet och därmed skapar ett mer dynamiskt samhälle där väljarna på allvar upplever att demokratin flyttat närmare folket.

Med det sagt så har personkryssen ännu inte slagit igenom fullt ut i valprocesserna – Alldeles speciellt så om man tittar på valet till riksdagen där en kandidat i större politiska partier måste erhålla enormt många personkryss för att påverka ordningen på listan fastställd av partiet.

I landstings/regionvalet och framför allt i kommunalvalet är det lättare för väljarna att justera den ordning ett partis kandidater har på partiets lista genom att kryssa den kandidat man vill ska representera mig som väljare i det parti vars ideologi man stödjer mest.

I kommunvalet växer antalet personliga kryss för varje val och min tro är att detta val kommer att bli det val där personkryssen för första gången på allvar förändrar ordningsföljden på de listor partierna lagt fram inför valet vad gäller större partier såsom S och M.

Hur andra gör när de röstar i de olika valen kan bara de svara på men för mig gäller att jag alltid röstar på den kandidat jag tycker bäst företräder och driver mina hjärtefrågor givet att kandidaten tillhör det politiska parti vars ideologi jag delar och känner mig komfortabel med att stå upp för i alla lägen.

Med det sagt tycker jag att alla väljare ska ta chansen att tänka över saken och på allvar påverka i kommunal- och landstings/regionvalet genom att utnyttja sin rätt att personrösta.

Att ta chansen att på allvar påverka genom att prata med de olika kandidaterna och stämma av vilka frågor de vill driva kommunalt har betydelse för kommunens framtida utveckling.

Att det har betydelse att personrösta beror på att ett partis olika kandidater för det mesta har helt olika inställning i många av de frågor som ska forma den kommunala politiken – Att genom personkryss ge den kandidat man stödjer sitt fulla stöd att driva sin syn stärker kandidaten och ger denne mer kraft att driva frågan snarare än ge upp för någon partilinje.

Ordspråket säger att man blir vad man äter och samma sak gäller inom politiken – Man får den politik man röstar på och därför är valet av rätt kandidat viktig.

Därför är min avslutande rekommendation till alla som ska rösta i det kommande valet att göra så med hjärta och omsorg vilket innebär att man i kommunal- och landstings/regionval bör utnyttja rätten att rösta via personkryss för den kandidat man föredrar givet att den kandidaten tillhör det politiska parti vars ideologi man står bakom.

I riksdagsvalet är rösten på parti och ideologi viktigare än personkryss på en kandidat men även här gäller att ett personkryss är en röst på det parti man stödjer så länge kandidaten man kryssar står på det partiets lista och med det sagt kan vi lika väl vänja oss vid att utnyttja rätten att välja via personliga kryss även i riksdagsvalet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

13 kommentarer

  1. Jan

    Personkryssen fungerar inte. Väljarna känner inte till kandidaterna. De flesta politiker är helt okända för väljarna. Sedan skulle jag aldrig kryssa för någon som kör en ytlig personvalskampanj innan valet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Personkryssen ökar i antal för varje val Jan – Speciellt i kommunalvalen men även i landstings/regionvalen och har så gjort sedan de kom till vilket för mig är beviset på att systemet med personkryss fungerar mycket bra.

      Hur var och en som har rät att rösta väljer att göra är upp till denne att avgöra och min uppmaning är inte att kryssa någon man inte känner utan snare att kryssa en kandidat man känner.

    • Nils Lindholm

      Den som kryssar vet väl förmodligen om varför han kryssar, eller kryssar han pga. att han tippar fotboll ?

  2. Nils Lindholm

    Vänsterpartiet, kommunisterna verkar förbjuda personval, dom verkar anse i demokratins tecken att det som elit-politikerna valt att sätta på listan ska vara dom enda som ska kunna väljas och i just den ordningen, folk som gillar den som är sist på listan ska i demokratisk anda inte kunna röstas upp på listan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Olika partier har säkert olika regelverk och så länge det är lagligt att personrösta och ställa upp som kandidat så begås ingen olaglighet i och med detta.

      Huruvida det i t.ex. V kan leda till en uteslutning ur partiet ska jag låta vara osagt även om jag tycker att deras inställning är fel då det alltid måste vara väljarens rätt att rösta på och välja den kandidat man som väljare föredrar.

    • Leif Andersson

      Föga förvånande, skulle inte förvåna mig om Sjöstedt hade en affisch på massmördaren Lenin på sitt pojkrum när han var medlem i kommunistisk ungdom.

  3. Jan

    Jag vidhåller min kritik. Personval är ett spel för gallerierna som mest andas populism. De som kryssar är anhöriga och kompisar till kandidaten. De flesta väljare känner, på sin höjd, till 2-3 kandidater på listan. Många inga alls. Värdelösa politiker som AKB och Ibbe Baylan kom in just med personvalskampanjer. Vem blev lyckligare av det. Förutom de själva? Politiken har blivit ytterligare en marknad. Kiviks marknad…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har olika syn på den saken Jan och jag vet kandidater som erhållit tusentals personkryss Jan så att personval är viktigt är klarlagt för mig.

    • Leif Andersson

      Du glömde den värste av dem alla dvs Jan Emanuel Johansson (S). Robinsontönten som blev inkryssad och efter riksdagen blivit mångmiljonär flera gånger om på sina välfärdstjänster (svindlerier?) med vinstmarginaler på upp till 50%. Dessa upphandlades främst av S-kommuner om jag kommer ihåg rätt. Sådana här fall gör att man skulle vilja ta bort möjligheten till personval eftersom de som kryssade in honom måste ha varit mentalt efterblivna.

      Som kuriosa kallar han sin nya Rolls Royce ”Mona” efter Mona Sahlin.

  4. Ville-Valle

    … bra blogginlägg. Den visar med all önskvärd tydlighet att vi väljare ska akta oss för att kryssa självgoda populister som Anders Forss…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.