Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att köttätande påverkar klimatet är en myt.

Att använda klimathotet som ett argument är definitivt inte rätt metod för att minska köttätandet i världen – Vill man likt veganrörelsen minska köttätandet bör man sluta missbruka klimathotet som skäl och istället använda sig av reella argument i debatten.

Argument såsom att det är djurplågeri att producera kött eller att det är vattenslöseri och att fossildrivna transporter skapar utsläpp som gör klimatet sämre är betydligt ärligare och mer verksamma än att påstå att köttätandet påverkar och hotar klimatet.

I själva verket är det så att en ko som vuxit upp i närheten av där den sedan slaktas och äts är bra mycket klimatsmartare än grönsaker som transporterats med flyg från andra kontinenter.

Allt organiskt – Dvs. människor, djur och alla växter inklusive grönsaker tillhör samma kolsystem så även om alla djur på jorden dog och människorna enbart åt grönsaker och frukt så skulle utsläppen av växthusgaser vara konstant vilket bevisar att utsläppen inte skapas av djur eller av att äta djur.

Utsläppen skapas av människan – Detta därför att vi gräver upp organiskt material såsom kol och olja för att sedan förbränna det.

Kogödsel är organiskt och klimatneutralt medan konstgödsel är en miljöbov och något som borde angripas och stoppas om vi vill förbättra vår miljö.

Utan djur och köttproduktion skulle människan behöva odla betydligt mer grönsaker och frukt än idag för att överleva och med mindre djur så ökar användandet av konstgödsel med sämre miljö som följd.

FN:s klimatpanel IPCC visar i rapporter att jordbruket står för 14 -18% av utsläppen beroende på hur man räknar – Avskogningen står för 17% – Allt det övriga dvs. 75% av utsläppen kommer från fossil användning.

Därför ska vi angripa det som står för utsläppen och klimathotet genom att angripa den fossila industrin och användandet av fossila produkter såsom kol och olja för värme, el och drivmedel.

Kan vi ställa om jordbruket så att användandet av konstgödsel upphör och så att användandet av fossil energi och fossila drivmedel minskar eller upphör har vi gjort mänskligheten en tjänst om än inte jättestor då jordbruket endast står för en mycket liten del av jordens utsläpp.

Slutsatsen är att köttproduktion har ingen eller mycket liten inverkan på vår miljö – Därför kan den som gillar att äta kött fortsätta att göra så med gott samvete om det är miljön som ska bestämma vad vi ska äta.

En omställning till andra födoämnen än kött ska således byggas på andra värden än på klimathotet vilket i mitt eget fall är en omställning till ett hälsosammare leverne.

Djur tillför inga växthusgaser – Den enda som gör det är människan.

Låt oss därför på klimatmötet koncentrera oss på det som verkligen förstör miljön – Nämligen människan och dess användande av fossil energi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

25 kommentarer

 1. Anders

  Det finns en agenda som går ut på att minska människors frihet, och en del av detta är att gå in och styra vad vi äter. Vi ska inte få äta kött. Man lobbar in ”köttfria dagar” och man vill plocka bort ”köttnormen” (så att kött ska räknas som specialkost), man diskuterar köttskatter och media målar upp en bild om att allt fler ”väljer” vegetarisk kost…Ingen får stå i TV och diskutera grilltips utan att också propagera för en mindre köttkonsumtion och ta upp vegetariska alternativ. Det anses trendigt med vegetariskt käk och i propagandan heter det att allt fler väljer vegetariskt på julbordet. Naturligtvis är detta bara trams. Om det verkligen vore så att allt fler väljer vegetarisk kost så behövde man knappast tvinga folk att ändra sina matvanor, och man skulle inte behöva ta till drastiska metoder som köttskatter.

  Det senaste är att koppla köttkonsumtionen till klimathotet och precis som du säger så är påverkan ytterst marginell om den ens går att göra. Men klimatfrågorna är så speciella att folk slutar tänka så fort någon tar upp dem. Ingen ifrågasätter argumenten eller kräver verifierbara siffror. Och ingen förstår att det finns massor med lösningar på klimatfrågorna som inte har med våra matvanor att göra.

 2. Olle

  Nu liknar det nåt 🙂 .Det inte många tänker på är att växtproteiner och köttproteiner inte är samma sak. Andelen användbart protein i kött är 78 % men i tex bönor bara är ca 15%. Alltså kan man inte bara säga att 1 kg sojaprotein motsvarar samma mängd köttproteiner. Sen tappar man mycket av den mångfald som betande djur skapar. Fram för mer gräsätande kreatur

 3. Janke

  Har läst din blogg en längre tid men får erkänna att det varit sällan som dina åsikter sammanfaller med mina. Men så plötsligt kan man skönja ljuset i mörkret! Äntligen en politiker och till och med en ”sosse” som ser klarsynt på kossorna klimatpåverkan. Fantastiskt med någon som ser verkligheten och inte följer med i det drev som pågår i media och bland övriga politiker.
  Skulle dock gärna se en liten ändring av en mening till:
  – Djur tillför inga växthusgaser -Den enda som gör det är människan och då framförallt den urbana.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack för medhållet Janke och att urbana människor många gånger släpper ut mer än den icke urbana stämmer i de flesta fall om än inte i alla.

 4. Jonny Disenfeldt

  Jag gillar kött och tänker fortsätta att äta det.
  Däremot producerar givetvis djur växthusgaser i form av metan men det har alltså bara en liten marginell effekt.

  Enligt jordbruksverket :
  ”Animalieproduktionen står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

  Just metan skiljer sig från koldioxid med avseende på att det är en betydligt starkare växthusgas men med en betydligt kortare uppehållstid i atmosfären. … Om de globala utsläppen av metan håller sig på dagens nivå innebär detta en MARGINELL ökning av jordens medeltemperatur över tid orsakad av metan. För koldioxid däremot ger konstanta utsläpp på dagens nivå en ökning av jordens medeltemperatur som går långt över 2-gradersmålet. ”

  Så att lägga en stor stek på på pannan ger mig inget dåligt samvete.

  Spisen bör drivas med el genererad av kärnkraft och satsning bör göras i Sverige för att hålla våra nuvarande reaktorer i drift och inte förtidsavveckla dem och sedan steg för steg bygga nya ersättningsreaktorer baserade på generation 4 på de platser de gamla står vilket är tillåtet i enlighet med beslut i riksdagen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den metan som korna producerar bir densamma om vi låter det spannmål de äter förmultna Jonny och det är i detta poängen ligger – Utsläppen är ett nollsummespel och det end som ökar utsläppen är människans utvinning och förbränning av fossiler.

   • Jonny Disenfeldt

    Det är inte så enkelt.

    Spannmål förmultnar i huvudsak till koldioxid (i våtmarker produceras även metan).
    Djuren utandas koldioxid men som sagt även stora mängder metan pga matsmätningsprocessen med bakterier.
    Metangas är en betydligt skadligare växthusgas än koldioxid men uppehåller sig i atmosfären under en kortare tid (ca 12 år).

    Naturvårdsverket beräknar att nötköttet bidrar till cirka fyra procent av växthuseffekten (metanutsläppen omräknade till koldioxidekvivalenter), om kolinlagringen i vallodlingen beaktas sjunker den siffran till ca 2-3 procent! (Reduktionen pga. metanets snabba nedbrytning inte medräknad) Mer än 97 procent av klimatpåverkan beror alltså på helt andra saker än utsläppen från våra kossor.”

    Så visst spelar det roll om gräset bryts ned till koldioxid direkt eller går ”omvägen” via metanet, men som sagt så är det ändå en marginell påverkan i sammanhanget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är precis så enkelt det är Jonny – Spannmålet avger lika mycket miljöskadliga utsläpp oavsett av om de går genom en komage eller sker via förmultning.

   • Olle

    Sen är det ju så att vad vi än gör blir det utsläpp ,men tycker inte vi ska sluta producera mat för det ;). Vet vad ett växtodlande skapar för utsläpp också ,samt att enbart växtodlande medför ofta ett trädesbruk med icke nyttjade arealer. Har vi gräsätare på ängar skapar vi en koldioxid ”ätande” yta. Samt en stor biologisk mångfald, EU definition på åker är yta som går att plöja. Tittar vi stort i Sverige finns väldigt stora arealer som inte går att plöja och är således inte att klassa som åker. Här finns en stor potential att föda upp boskap (sommartid) sen tex ligghallar för köttboskapen och utfodra med ensilage och spannmål. Spannmål kommer då vissa att tycka är fel, men det är så att allt spannmål inte duger att baka med och blir då foder. Soja behövs inte som kraftfoder (tillägg) utan vi kan i så fall odla åkerärt (dock inte här i norr). Soja är ett elände för klimatet då det skövlas regnskog som brukas några år till näringen i backen är slut sen skövlas mer. Samma sak med det så kallade naturbetesköttet som visas upp i reklamen ,detta är djur som på slutet föds upp i trånga fållor .

 5. Bertil

  Klimathotet kan formuleras fram på mängder sätt. Sanningar och osanningar blandas ned varann när marknadskrafter även ser sin chans påverka för att med sitt företag vara få bästa vinstutfall.

  Samtidigt vågar vi chansa på att inte lyssna på klimatforskningen resultat och slutsatser.
  Samtidugt tänker man på Nyliberalismens sätt driva fram sin politik i inte minst USA där man bygger upp skrämselsenarier om allting.

  I Sverige pågår propaganda om dels att vi ska minska köttförbrukning men inte bara det vi ska ära mera inhemska köttvaror grönsaker o.s.v.
  Ja man vill t.o.m. Vi ska dricka hemkört ekologiskt alkohol som är närproducerat.
  Gällande kött så så vill man vi ska köpa Svenskt kött även om set är dyrare
  Ja detta för att rädda Svenska bönder.

  Svenska bönser som samtidigt tar in utländsk arbetskraft för skogsplantering g och klistra på unga svendkar att de inte vill plantera. Samnigen äf att man kan ockra på mat husrum transport av arbetskraften och ändå låtsas fullfölja avtalsenlig lön.

  Vi ska även gynna Svenska bönder genom att tillåta mängder av bidrag och andra subventioner.

  Personligen har jag slutat lyssna på alla dessa floskler.
  Jag köper mjölk på Lidls om jag är dit flr den är betydligt billigare jag köper
  Det kött som jag ser bra pris på oavsett var det kommer ifrån.
  Jag är dessutom pensionär som beskattas hårdare än löntagare och jag har en begränsad livslängd kvar
  Jag har hittills klarat mig bra på både Brasiljansk oxfilé Irländs fransyska
  Dansk mjölk och jag tänker inte sluta med det.
  Ja möjligen om jag får nåt slags RUT-avdrag om jag köper Svenskt.
  För det lär nog välbeställda kräva om det blir högerregim. Då ska de ha bidrag på alla möjliga grejer samtidigt som man kan fortsätta gnälla på skattetrycket är för högt.

  Vad ska man tro på när Nyliberal propaganda enbart går ut på lura manipulera och nyttja oss som slavar i arbeten som välmående inte vill utföra

  Länge leve Castro honom saknar jag
  Han värnade verkligen det mest viktiga
  Nämligen kärnverksamheter och fattigt folk.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   För egen del handlar jag altid svenskt, ekologiskt och närproducerat Bertil och det gör jag av hälsoskäl och inge annat. I övrigt publicerar jag din kommentar som ett inlägg i debatten.

  • Petter

   Nu är det så Bertil att Lidl har Svensk mjölk i sina paket. Bönderna får bidrag för att staten en gång beslutade detta för att alla skulle få billig mat,om detta tas bort kommer givetvis maten att bli mycket dyrare.Så slå inte ner på bönderna för att de får bidrag utan gör det mot staten och EU så kanske de tar bort bidragen för detta.Det är framför allt skogsbolag som tar in utländsk arbetskraft ,sen finns det tyvärr inte många ungdomar som vill göra detta. Och fortsätt du med att Brasiliansk fransyska och främja skövling av regnskogen. Sen behöver du ju heller ingen antibiotika när du äter detta kött för det ingår i priset. Du snackar som du har förstånd till !!

  • Petter

   Castro skapade ett fattigt folk Bertil. Sen såg han till att ha kontroll över folket som diktatorer brukar ha .

 6. Bertil

  Sånt där ämne kan du ta efter valet.
  En liten fråga i valsammanhang.

  Nu gäller viktigare frågor som får SD-s
  Lengräddade väljare att bruka sitt förstånd.

  Man undrar vilka som är så korkade som röstar på SD som vill slå söner välfärd och gynnar välmående folk.

  Man är ju faktiskt knäpp om man röstar på SD så enkelt är det.

  • Janke

   Eftersom du är en Castrokramare så förstår jag att livsmedelsförsörjningen är ointressant för så fungerar det ju i den ideologi som du föredrar.
   https://www.vk.se/2491373/sparkades-efter-att-ha-salt-15%E2%80%89000-applen
   Lägg därtill läget i Venezuela.
   Med en inhemsk livsmedelsförsörjning på under 50 % av vissa varor så kommer svälten snabbt om samhällets strukturer skulle rasa ihop. Då är det nog inte läkare, lärare eller andra yrkesgrupper som är de viktigaste utan att det finns matproducenter på nära håll.

   Således en av samhällets viktigaste frågor som dock inte heller Ann Linde verkar ha begripit med tanke på gårdagens uttalande.

 7. Jan

  Knappt två veckor kvar till valet. Sossarna slänger ut det sista köttbenet. En veckas extra ledighet för barnfamiljer. Torde inte göra någon skillnad. Precis som de där miljarderna de duttat hit och dit. Det ser inte bra ut för S. Ett valresultat runt 25-28 procent verkar troligt. Historiskt dåligt. Här på S-bloggar bryr sig ingen. Konstigt nog. Utom två bloggare, Anders och Björn. Det intressanta blir vad som händer efter valet. Jag måste ändå säga att likgiltigheten på S-bloggar förvånar mig.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   För mig gäller att jag har förutspått ett valresultat på 35% + för S – Det ser dock avlägset ut men runt 30-31% är möjligt med en god spurt.

   För egen del vill jag tänka igenom förslaget med en extra vecka för barnföräldrar innan jag kommenterar saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.