Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att ledande politiska företrädare skriver under pseudonym är förkastligt.

Att man som människa kan utnyttja vår lagstiftning till att sprida hat, främlingsfientlighet, lögner och andra hemska saker och göra så i skydd av pseudonym och anonymitet är förskräckligt.

Att ledande politiker utnyttjar den saken till att själva sprida lögner och förtal gentemot sina politiska motståndare är helt förkastligt.

En av erfarenheterna som jag dragit av mitt mångåriga bloggande är att det finns ledande politiska företrädare från ett antal olika partier däribland mitt eget som flitigt kommenterar min blogg under pseudonym.

Detta beteende är helt förkastligt och det största hotet mot vårt demokratiska system som vi någonsin upplevt i Sverige enligt mitt sätt att se på saken.

Att jag vet att så är fallet beror på att jag med jämna mellanrum kör de kommentarer som kommer till min blogg genom programvaror som avslöjar den verkliga avsändaren – En programvara som förövrigt fungerar mycket bra och används av världens banker för att ringa in människor och organisationer som ägnar sig åt penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

Över tid och inom en inte allt för avlägsen framtid avser jag att i klartext publicera namnen på dessa politiska företrädare som har som enda mål med sina kommentarer att försöka smutskasta mig och andra genom att uppträda anonymt.

Förutom att kommentera på min blogg finns det några av dessa som flitigt förekommer under signaturer på tidningarnas insändarsidor där de under pseudonym skriver insändare och debattartiklar som smutskastar och går till angrepp på de politiska motståndarna på ett sätt som inte vore möjligt om de skrev under eget namn.

Att ägna sig åt denna typ av verksamhet som politiskt förtroendevald borde vara straffbart enligt svensk lag tycker jag då vi som väljare har rätt att ställa oerhört höga moraliska och etiska krav på våra politiskt förtroendevalda.

Väljarna har rätt att veta vad den man röstar står för politiskt och då fungerar den inte att förtroendevalda kan sprida rasism, främlingsfientlighet och renodlade lögner samt ägna sig åt rena personangrepp på andra politiker under pseudonym.

Som avslutning på ett första inlägg i detta känsliga och viktiga ämne vill jag säga följande – Politiskt förtroendevalda ska inte uppträda anonymt och sprida lögner och hat och de ska definitivt inte ägna ägna sig åt rena personangrepp under pseudonym.

Bäva månde ni förtroendevalda vara som uppträder under pseudonym – Att ni kommer att avslöjas är inte längre en fråga om det kommer att ske utan bara en fråga om när det kommer att ske.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

102 kommentarer

  1. Bergis

    Har det här att göra med att du är rädd att förlora din plats vid köttgrytan efter 9 september? Det blir ju stora uppsägningar bland politikerna efter valet eftersom socialdemokraterna tappar väljare till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Ni hobbypolitiker måste därför gå tillbaka till era tråkiga jobb istället för att sitta på ändlösa politiska möten med gratismiddagar och fläka er. Jag ser fram emot när du ska avslöja oss som kommenterar. he he he

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD rosar inte den politiska marknaden i Umeå Bergis och min övertygelse är att V kommer att gå tillbaka från de siffror opinionsundersökningen visade och landa på en lägre nivå.

      Då jag inte står med på listan så ser jag inte hur jag ska kunna förlora min plats Bergis.

      Mitt jobb är inte tråkigt och jag trivs alldeles utmärkt med det Bergis – Jag är inte inne i politiken för personlig vinning utan därför att jag brinner för att driva den politik jag står för och därigenom förändra samhällsbygget till det bättre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det får du och alla andra veta när jag publicerar inlägget som nämner dem vid sitt riktiga namn – Något som kommer att göras inom sinom tid.

          • G-A Karlsson

            Jag har skrivit under pseudonymen G-A Karlsson ganska många gånger vid det här laget.
            Det är inte mitt verkliga namn. Namnet ligger nära mitt riktiga, men jag heter inte G-A.

            För min egen personliga del struntar jag i eventuella åsiktsrepressalier och jag tror knappast att jag har skrivit något som har utgjort något olagligt.

            Så varför skriva under pseudonym? Jo, Anders, det beror på att jag har familj.
            Om jag skriver under eget namn (i synnerhet i ämnen som rör politik) så kan det spilla över på DEM. Jag har ingen sådan rättighet.

            Jag bedriver ingen politisk verksamhet. Jag är inte med i något parti. Jag kandiderar inte till någon politisk post. Jag gör inte anspråk på att inkassera ett enda öre i skatt av någon annan. Det är mig tämligen egalt hur det går i valet. Jag kommer sannolikt inte att rösta. Skulle jag göra det i sista sekunden så blir det en blankröst.

            Men, allt sammantaget, så tror jag att vi behöver dra detta till sin spets.
            För du har spelat en rätt kraftig pokerhand. Jag tror inte att du räknar med att någon ska våga syna.
            Du har också i ovanstående text angivit klart och tydligt att du skriver denna blogg i egenskap av politiker och INTE som privatperson. Det är en viktig punkt i sammanhanget.

            Jag synar.
            Lägg nu upp mitt riktiga namn i svaret till detta inlägg.
            Vad heter jag och var bor jag?

            Vänligen
            ”Gerry”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I sinom tid så kommer jag kanske at göra det G-A om jag ser det som nödvändigt. Det jag främst vänder mig emot och som framgår av inlägget är politiker som skriver under pseudonym och där har jag ingen pardon G-A.

          • G-A Karlsson

            Nej, inte ”i sinom tid”, Anders.
            Nu. Idag. 3 september 2018. Upp med informationen.

            Jag har inget att dölja och mitt ”mjöl” är rent.
            Min signatur är uteslutande av hänsyn till min familj.
            Så det är OK, du har min tillåtelse. 😉

            Vad heter jag och var bor jag?

            Vänligen Gerry

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt då jag sedan länge sagt att jag så småningom kommer att gå ut med uppgifterna i ett och samma inlägg.

  2. Jocke

    Att debattera under pseudonym kan kanske ifrågasättas moraliskt, men knappast i fråga om det är lagligt eller inte. Det handlar ju oftast om debattklimatet är gott eller om personer förföljs för att de är oliktänkande.

    Men å andra sidan att registrera människor som du verkar göra faller under personuppgiftslagen, jag tror att du just gjort en tabbe med ditt blogginlägg.

    Nu nämner du att det handlar om politiska företrädare som sprider rasism osv, men jag har väldigt svårt att hitta rasistiska inlägg i din blogg eller på vk. Det jag däremot har sett och reagerat mot är hyllningar till vänsterdiktatorer där utrensningar och tortyr framställs som bra.

    Att en bank jobbar mot penningtvätt är ett krav, att du gör ett register om politiska motståndare är inte samma sak! Jag tror att du har för mycket fritid och dessutom får jag lite stasi-vibbar när jag läser det du skriver.

    Sorry Anders men det här är inte okej!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte gjort någon tabbe och att det jag gör är helt lagligt har jag vidimerat sedan länge och innan jag skrev inlägget.

      Jag håller inga fysiska register för egen del Jocke och det enda programmet gör i slutändan är att avslöja ursprunget på de kommentarer som kommer.

      Sedan står jag för att det borde bli olagligt för politiskt förtroendevalda att skriva anonymt och under pseudonym i en framtid.

  3. Bergis

    Glömde nämna en sak. Du kommer aldrig att våga avslöja vilka som kommenterar din blogg eftersom du vet att du är körd som politiker om så sker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ingen rädsla för att bli körs som politiker bara därför att jag avslöjar en sanning som kan bevisas och skulle så ske kan jag leva med det då ärlighet och öppenhet kommer högt upp på min agenda.

  4. Bertil

    Aj aj aj. Politiska företrädare är ju även avlönade och därmed så har de skyldighet att inte vara anonyma.
    Eller ska Burka vara tillåtet även för politiker.

    Jag tycker det är en vida skillnad mellan
    Privatfolk och politiskt förtroendevalda
    Privata kan ju bedriva en egen politik.
    Medan förtroendevalda måste följs ett partis gemensamma politik.

    Kort sagt en stor skillnad.

    Anders du kan lätt avslöja vilka det är då får vi alla veta.

    • Jocke

      Tycker och tycker, du har inget lagstöd för det du tycker Bertil, folk får skriva hur mycket de vill under pseudonym och har du uppgifter om annat så får du gärna visa upp det…

      Däremot kan det ju vara vanskligt om man skriver något som går tvärs emot ens partipolitik. Men är det en eller eller två sakfrågor är det nog ingen som bryr sig så väldigt, utom i vissa partier då, där medlemmarna förespråkar utrensningar och tortyr. Fast i de lägena är det ju av nöden behövligt att få skriva under pseudonym om man vill åstadkomma en förändring, något jag förstår gör ont hos vissa…

  5. Jonny Disenfeldt

    Yrkespolitiker ska givetvis normalt sett skriva under sina egna namn, att det finns privatpersoner som av olika anledningar skriver anonymiserat är däremot helt i sin ordning.

    Vi har sett flera fall i Sverige där människor till och med förlorat sina arbeten pga att de uttryckt sin åsikt i sakfrågor, människor som alarmerat om oegentligheter inom offentlig förvaltning och därefter bestraffats.

    Du skriver att detta anonymiserande är ”det största hotet mot vårt demokratiska system som vi någonsin upplevt i Sverige” och i det kan jag däremot inte hålla med dig eftersom det finns betydligt större reella hot mot vår demokrati, bland annat i de ideer om inskränkningar av yttrandefrihet och pressfrihet som sittande regering funderat på.

      • Brorson

        Om Anders Forss använder det program han säger sig ha, kan han dömas till fängelse för databrott. Den utlovade namnpubliceringen kommer att duga som bevis. Eftersom vk-bloggarna omfattas av tidningen Västerbottens-Kurirens utgivarbevis kan ansvarige utgivaren för VK dessutom dömas för brott mot grundlagen, TF. VK har visserligen försökt skriva över ansvaret på de enskilda bloggarna, men detta saknar stöd i lag.

        Jag vill påminna om att chefredaktören /ansvariga utgivaren för tidningen Norra Skåne 2010 dömdes till dagsböter för brott mot TF, sedan hon avslöjat namnet på en anonym insändarskribent, som var en lokal SD-politiker. Jag vill också påminna om att Anders Forss 2017 försökte få fram namnen på de medlemmar i Somaliska föreningen, som bestämt att nämnda förening skulle stödja Vänsterpartiets 1 maj-demonstration. Dessa uppgifter skyddas av sekretess hos den kommunala förvaltning i Umeå som handhar föreningsstöd. Dessa lagar är till för att skydda den fria åsiktsbildningen och demokratin i Sverige. Envar som vistas i Sverige är i grundlag skyddade mot tvång att tillkännage sin politiska åsikt. .

        Det står naturligtvis envar fritt, som inte står ut med svensk åsikts- och yttrandefrihet samt rätt till anonymitet, att lämna landet och bosätta sig i något land med en mer inskränkt syn på de mänskliga rättigheterna. Utnyttjandet av dessa grundlagsskyddade fri- och rättigheter borde ju enligt Forss vara straffbara enligt svensk lag. Mina förra kommentarer, som du har censurerat, har jag nu skickat till en KF-ledamot för V i Umeå. Du vill ju gärna framstå som representant för alla invandrare i Umeå, men tål uppenbarligen inte konkurrens från V på den fronten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag gör är inget brott Brorson utan helt lagligt vilket jag kollat upp med de som är experter på lagstiftningen på området så ditt påstående faller platt.

          • Fredrik

            Vilka expert på lagstiftning på detta område har du kollat upp med, så jag kan verifiera det du påstår.

            Namn tack. Eller vilken advokatbyrå tack.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vem jag frågat är min ensak Fredrik och på inget sätt någon officiell information för alla. Sedan kan du alltid fundera på hur media gräver fram sin information om politiker som skriver under pseudonym och det faktum att de inte begår något lagbrott i och med det så förstår du att jag har rätt när jag påstår att det jag gör är helt lagligt.

  6. Erik White

    Anders, du har ingen programvara som kan göra detta. Du har inte tillgång till det för det finns inte något sådant. Du hittar på som vanligt.

    Denna programvara som du ljugit ihop ska alltså vara något som amerikanska underrättelsetjänsten utvecklade iom THE patriot ACT och som alla banker använder för att spåra pengatransaktioner men som även går att använda på bloggkommentarer.

    Att det bara är du som någonsin hört talas om denna programvara säger en hel del om den drömvärld d u lever i.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får påstå vad du vill om saken Erik då det står dig fritt i demokratins namn – Före egen del vet jag vad programvaran kan och inte kan och saker har utvecklats i raketfart sedan USA tog fram den första varianten för att säkerställa att alla lever upp till Patriot Act.

  7. Ville-Valle

    … har du verkligen stöd av ditt eget S-parti Anders Forss för dina hot mot politiska företrädare som skriver anonymt i olika forum? Den frågan måste ställas till S-ledningen i Umeå och Västerbotten. Dina senaste blogginlägg avslöjar att någonting är galet fel hos dig Anders Forss. Du påstår att du inte knaprar på några dagliga piller och då uppstår tanken om du rent av har några hästar på vift…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du undrar om den saken tycker jag att du ska ställa frågan till de du nämner Ville-Valle och bara för att klarlägga saker så har jag inte hotat någon med det jag sagt – Känner sig någon hotad har denne sannolikt inte rent mjöl i påsen.

      Du får gärna tro att något är galet hos mig men jag kan än en gång vidimera att jag inte knaprar piller och dessutom lägga till att alla hästar står i stallet.

  8. Fredrik

    Är det olagligt att skriva under pseudonym? Nej. Det är inte olagligt för herr och fru Svensson, det är inte olagligt för herr och fru politiker.

    Så varför detta agerande? Flera här påstår att det kan var/är olagligt för dig att offentligt berätta vem som gömmer sig bakom en pseudonym. Så varför?

    Att du finner det förkastligt är en sak, men du har val Anders. Du kan ta bort alla kommentarer som är skrivna under pseudonym. Bara ett exempel. Du kan ta bort alla kommentarer. Du kan släppa igenom alla kommentarer. Du har val. Många val. Och det är detta val du väljer.

    Det säger lite om din syn på politik. Det är lite om det inte är min väg, så är det fel väg. Det är en mentalitet som inte går i samma fotspår som din hjälte och idol Olof Palme, tvärtom faktiskt.

    Du censurerar kommentarer i kommentatorsfältet med hänvisning till att om du inte gör det, så skulle de aldrig tillåtas bli publiceras. Men, du är ingen expert på censur och du är ingen expert på att budskapet blir detsamma. Du har däremot en tydlig egen agenda av vad som bör vara den rätta vägen, vilket då gör att det du censurerar riskerar att tappa i värde, vilket då ger dig mer ”makt” eftersom kritiker tystas.

    Du kontrollerar också avsändare. Och om censureringen är skrämmande så är detta horribelt skrämmande. Är du diktator av Sverige? Har du verkligen laglig rätt att kontrollera avsändare av ett budskap? Politiskt eller andra? Det står tydligt på hemsidan att ägaren av bloggen kan se mitt IP-nummer och min e-post. Inga problem. Men det betyder inte att du har rätt att ta reda på vem jag eller andra är och berätta för andra vem jag är. Den rätten ger jag inte dig.

    Du har dessutom flera gånger hävdat i inlägg och kommentarer att jag är någon jag inte är, vilket understryker vad andra här har sagt. Ditt ”spårningsprogram” fungerar nog inte så bra. Men, eftersom jag inte är politiker så har jag inget att vara rädd för – inte för att jag är rädd för någon. Men för alla dem som väljer pseudonym, oavsett anledning, så är det extremt viktigt att vi låter dem vara anonyma. Det är således inte ditt ansvar att bestämma vad som är olagligt, det är åklagare och polis.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inte att det är olagligt Fredrik men väl att det är förkastligt och ytterst olämpligt och därtill mycket fegt att inte våga stå upp för sina åsikter.

      Vad gäller politiskt förtroendevalda vill jag göra saken olaglig i en framtid då jag tycker att vi har rätt att kräva att politiskt förtroendevalda ska föregå med gott exempel och ha en hög moral och etik i sitt handlande.

      Jag är dessutom av den tron att Palme om han varit i livet idag skulle ha reagerat på samma sätt som mig i denna fråga. Ingenstans har jag påstått att något är fel bara för att det inte går min väg Fredrik – Går saker inte min väg så innebär det bara att jag kommer att jobba än hårdare på att få det stöd som innebär att det går min väg vilket är helt i samklang med de demokratiska spelreglerna och vad varje politiker borde göra.

      • Anders Agdahl

        Hur hade Palme reagerat på skatteflykt planerare som blir nyfrälsta socialdemokrater på gammla dar när verkligheten hinner ikapp dom?

        Sen är jag som IT tekniker otroligt sugen på att veta mer om detta program du hänvisar till och hur det återkopplar till individer. För mig veterligen så är allt du kan få ut en dynamisk IP adress ur vk bloggen och det kommer man ju inte så långt med.

        Men när man ska spinna myter så får ju inte verkligheten stå en ivägen eller hur Anders, för när det kommer till etik är du ju inte en ledstjärna eller gott exemple då du gärna klipper i folks inlägg, drar rövar historier om sånt du inte är insatt i och späder på ditt CV.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokrat har jag varit sedan barnsben Anders och jag tror inte att Palme hade haft något alls att erinra utan snarare tackat för hjälpen att bekämpa möjligheten att skatteplanera.

          Påståendet om att jag skulle ha spätt på mitt CV är på gränsen till förtal Anders då det på inget sätt är sant, jag drar inte heller rövarhistorier ellr gör något som jag inte i förväg meddelat alla gäller om man kommenterar på min blogg. Att kräva att den som kommenterar ska hålla sig till ämnet i inlägget i stället för att försöka avleda uppmärksamheten från densamma är inget orimligt krav eller hur?

          • Anders Agdahl

            Då kan du ju kommentera dina tekniska färdigheter och berätta lite mer om detta program. Som sagt väldigt nyfiken.

            Du har senaste veckan kallat andra partier för umeåfigentliga utan underlag, andra respekterade politiker för lögnare så förtal är du ju väll bekant med så det kan ju få stå för sig själv.

            Sen tror jag itne Palme skulle vara tacksam till de som underminerar folkhemet. Dina evuntuella kunskaper i skatte planering kan ju itne ha så mycke inflyttande på lokal nivå. Sen ditt CV har jag hört många varianter om under åren, när vi träffade för några år sen introducerade du dig själv som Investment Banker…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte de tekniska färdigheterna själv Anders men mina många år som medarbetare och chef i den internationella bankvärlden gör att jag vet att de fungerar.

            Allt jag har skrivit på min blogg står jag för och inlägg är väl motiverade och styrkta med fakta till varför jag påstår det jag påstår Anders.

            Jag har aldrig någonsin presenterat mig själv som Investment banker Anders men däremot som Private Banker vilket är den profession jag innehaft under många år – Sedan kan jag inte minnas att vi träffats och mitt CV är det inte många som sett så det du påstår om det betvivlar jag storligen.

      • Jocke

        Du tycker att det är förkastligt och omoraliskt, dessutom vill du göra anonymiteten olaglig. Att du ogillar något står dig fritt men att du vill göra det olagligt tyder på ett väldigt makt och kontrollbehov.
        Det brukar annars mest återses i totalitära diktaturer och du lär få jobba hårt för att få igenom något liknande i Socialdemokraterna.

        Vad ser du för faror med att göra anonymiteten olaglig, du väljer ju trots allt själv vad du vill släppa igenom. Så därför bryr jag mig inte om att fråga om fördelar du ser, endast vilka faror med ett förbud.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den enda grupp jag vill lagstifta om ett förbud att uppträda anonymt för är för förtroendevalda politiker och den åsikten står jag för och det förslaget kommer jag att driva på för att få genomfört Jocke. Det finns inga faror med att införa et förbud för denna grupp.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Den enda grupp jag vill lagstifta om ett förbud att uppträda anonymt för är för förtroendevalda politiker och den åsikten står jag för och det förslaget kommer jag att driva på för att få genomfört Jocke. Det finns inga faror med att införa et förbud för denna grupp.”

            Jo det finns det, de måste ha möjlighet att anonymt t.ex ge information om oegentligheter inom sitt eget parti, inom den förvaltning de arbetar etc och slippa riskera repressalier..

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den möjligheten faller under en annan lagstiftning Jonny och sker på ett helt annat sätt än genom att offentligt skriva under pseudonym.

      • Fredrik

        Du censurerar kommentarer, aka politiska motståndare.

        Du spårar anonyma avsändare, aka politiska motståndare.

        Du hotar med att offentliggöra anonyma inlägg med deras rätta namn, många aka politiska motståndare.

        Att du tycker att det är förkastligt och fegt att inte stå för sina åsikter med sitt riktiga för- och efternamn är EN åsikt. Din åsikt. Men det är inte olagligt. Det du däremot försöker göra är det. Olagligt alltså. Det är olagligt att hota med att offentliggöra någons namn.

        Och jag är 100% säker på att S som parti står inte bakom att hota meningsmotståndare. Jag är 100% säker på att S som parti står inte bakom att spåra meningsmotståndare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inget som jag gör är sådant som jag inte i förväg sagt att jag ska göra Fredrik och därmed spelar jag med helt öppna kort till skillnad mot all de som skriver under Pseudonym.

          • Fredrik

            Helt rätt. Öppna kort. Du censurerar politiska motståndare, öppet kort. Du spårar anonyma meningsmotståndare, öppet kort.

            Här har du ett från mig, du har inte mitt tillstånd att offentliggöra mitt namn. Öppet kort.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Skulle det komma till det Fredrik -Dvs. att jag i en framtid påstår att du är en av dem som skriver under pseudonym så behöver jag inget tillstånd från dig för att offentliggöra ditt riktiga namn på min blogg.

  9. Fredrik

    ”Vem jag frågat är min ensak Fredrik och på inget sätt någon officiell information för alla. Sedan kan du alltid fundera på hur media gräver fram sin information om politiker som skriver under pseudonym och det faktum att de inte begår något lagbrott i och med det så förstår du att jag har rätt när jag påstår att det jag gör är helt lagligt.”

    – HUR ska vi veta att dem du frågat är jurister? Och om de är jurister, har de inte en laglig skyldighet att faktiskt stå till förfogande för andras frågor?

    – Och jag vet hur media arbetar. T ex ger de alla som de gräver fram fakta om möjligheten att prata om detta FÖRE en publicering. Det är alla dem som vägrar att prata som de kan publicera utan att först ha fått en kommentar från den eller dem de undersöker. Men, du är inte journalist Anders. Du är inte heller åklagare eller polis. Men, här försöker du nu göra det du anklagar andra för att göra – nämligen att skrämma människor. Du har anklagat politiska konkurrenter för lögner och att skrämma upp människor i kommunen och att detta är förkastligt, enligt dig och nu gör du samma sak. Skrämmer människor från sin lagliga rätt att vara anonym.

    Det är som hämtat ur Stasis handbok. Verkligen. Jag räds inget och ingen Anders, men ditt program är nog inte så bra som du tror då du anklagat mig för att vara politiker, nu senast idag ställde du frågan om jag var i startgropen att börja samarbeta med Vänsterpartiet i Umeå.

    Jag hoppas att du gör verklighet av dina hot. Jag kommer att anmäla direkt till polisen och i anmälan kommer jag att namnge ansvarig utgivare på VK också. Så får vi se vad som händer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De jag frågat är jurister med lång erfarenhet och därtill med expertkunskaper på området och jurister ska hjälpa alla även om de har rätten att neka en klient. Däremot finns det inget lagkrav på att jag såsom privatperson ska avslöja offentligt vem jag anlitar och för vilket ändamål Fredrik så bara genom att ställa frågan skjuter du dig själv i foten.

      Jag försöker inte skrämma någon Fredrik och som jag svarade Ville-Valle är det nog så att den som känner så är den som inte har riktigt rent mjöl i påsen och vill dölja något – har man inget att dölja kan man aldrig känna sig skrämd av det jag skrivit.

      • Fredrik

        Vänta nu, är du privatperson eller politiker på din blogg?

        Du har tidigare idag och även andra dagar anklagat mig för att inte veta vem du är och vad du står för. Då sa du att det som står skrivet i bloggen är det du står för som politiker. Nu hävdar du att du helt plötsligt är privatperson, fast det är samma blogg Anders.

        Bloggen har till och med ordet politik i namnet, visst? Så, åter igen – privatperson eller politiker? Eller väljer du vilken som passar bäst för stunden?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är både politiker och privatperson Fredrik och på bloggen skriver jag som politiker och inget annat då bloggen är en politisk blogg och inget annat.

          • Fredrik

            Men då har du pratat med ”experter” i lagstiftning som politiker och inte som privatperson. Vilket då betyder att du censurerar kommentarer som politiker. Du spionerar på avsändare som politiker. Och du hotar med att offentliggöra anonyma människors identitet som politiker.

            Har du rätt att göra detta? Enligt lagen, för efter ha kollat detta så finner jag inte denna rätt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har kollat på alla upptänkliga sätt Fredrik och vad gäller min blogg så är jag i juridisk mening alltid privatperson när det kommer till ansvaret för det som skrivs på den – Något du som påstår dig kunna lagstiftning och många andra saker borde veta.

  10. Fredrik

    ”Skulle det komma till det Fredrik -Dvs. att jag i en framtid påstår att du är en av dem som skriver under pseudonym så behöver jag inget tillstånd från dig för att offentliggöra ditt riktiga namn på min blogg.”

    Jag skriver under pseudonym. Men du har fortfarande inte rätten att offentliggöra mitt riktiga namn. Endast åklagare/domstol har den rätten. Du har den inte och skulle du göra det, så kommer jag att polisanmäla dig och kräva dig på skadestånd. Det kommer i sin tur mest troligtvis innebära att S inte kommer att sätta upp dig som kandidat framöver då S har en policy att inte sätta upp kandidater som dömts i domstol visst? Allra speciellt mål gällande åsiktsfrihet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skulle jag göra det Fredrik så begår jag inget brott varför jag inte fruktar en polisanmälan från din sida då svaret från polisen till dig skulle bli att jag inte begått något brott.

      Sedan är det beklagansvärt att du är så feg att du behöver gömma dig bakom en pseudonym och bra att du erkänner det så att jag och övriga läsare vet att du tillhör skaran som inte öppet vågar stå för dina åsikter.

      • Fredrik

        Enligt villkoren du skrev under när du startade din blogg här på blogg.vk.se så har du en skyldighet att inte medvetet kränka någon annan människa. Det är nämligen olagligt att göra det Anders. Och skulle du, medvetet eller omedvetet, offentliggöra en skribents riktiga för- och/eller efternamn så är det en kränkning av dennes integritet – detta så klart om du gör det utan dennes tillstånd. Och då är nog polisen rätt intresserad, och förmodligen också VK, eftersom det är ett klart brott mot deras villkor och ett brott enligt brottsbalken.

        Så här står det i villkoren för blogg.vk.se:

        ”Du får inte skriva inlägg eller publicera material som strider mot svensk lag eller grundläggande krav på vanlig hygglighet. Sådana tilltag är alltid otillåtna och du får alltså inte:
        Förtala, smäda, trakassera, diskriminera, förfölja eller hota andra eller på något annat sätt kränka andras rättigheter.”

        Jag har alltså aktivt valt att inte gå ut med mitt för- och efternamn. Det är en rättighet jag har i Sverige idag 2018. Anledningen till varför jag inte går ut med mitt för- och efternamn är ointressant eftersom detta är på ett ytterst personligt plan, något jag inte behöver redovisa för någon – undantaget ifall polis/åklagare ber om det. Då kommer jag så klart att visa upp någon form av identifikation. Jag har också valt att tala om för dig här på din blogg att jag INTE ger dig tillstånd att gå ut med mitt för- och efternamn. Därmed har jag täckt alla baser så att säga.

        Trots att du inte vet anledningen till varför jag inte använder mitt riktiga för- och efternamn så kallar du mig feg och någon som inte vågar stå för sina åsikter. Hur vet du detta? Om anledningen till varför jag inte använder mitt riktiga för- och efternamn är p.g.a. t ex skyddad identitet, är jag fortfarande feg och vågar inte stå för mina åsikter? Det kanske finns ett par hundra anledningar till förutom det exemplet, fortfarande feg och inte vågar stå för mina åsikter?

        Du har några val Anders. Du kan t ex vägra att publicera inlägg som INTE har både för- och efternamn som är verifierade på något sätt – t ex att de skickat en bild på sitt körkort (med täckt personnummer) till dig. Eller du kan vägra publicera helt och hållet. Du kan tillåta allt. Du har massor av val, men ett val du inte har är att kränka någon annans rättighet. Det valet har du inte. Varken hos VK eller i samhället i stort. Och nu när du vet att du kränker mig OM du skulle offentliggöra mitt riktiga för- och efternamn så begår du både villkorsbrott och vanligt brott. Enkelt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att offentliggöra någons riktiga identitet om denne använder sig av pseudonym är inget brott mot bloggens regelverk vilket du kan se då det innebär att man inte bryter mot några av de saker du räknar upp och ej heller någon kränkning mot någon människa Fredrik och således ingen olaglig akt.

          • Anders

            Det handlar om den personliga integriteten. Enligt GDPR får inte personuppgifter hanteras hur som helst. Du har ju heller ingen aning om varför någon väljer att skriva under signatur. Det kan finnas massor med legitima anledningar, personen kanske utsätts för hot eller våld, personen kanske har skyddad identitet osv. Ett avslöjande ligger dessutom farligt nära förtal och torde vara åtalbart. Den enda anledningen för dig att avslöja namn är om du själv utsätts för hot och då är det frågan om att lämna uppgifterna till polisen, inte allmän publicering på VKs blogg.

            Men jag är mer intresserad av hur programmet fungerar rent tekniskt och kommer runt diverse anonymiseringstjänster. Jag menar det finns ju VPN, TOR, operativsystem som utvecklats med anonymisering som mål och öppna nät. Det IP nummer du får upp kanske är grannens router. Det torde ju heller inte vara tillåtet för dig att använda bankers programvaror rent licensmässigt, och att dessutom använda program som används till att avslöja penningtvätt till helt andra syften torde även det strida mot licensvillkoren.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            GDPR omfattar företag och inte privatpersoner Anders så den är inte tillämplig i detta fall då jag enligt bloggens regelverk är att betrakta som privatperson i detta sammanhang.

          • beatworld

            Nu vill jag gärna få säga något i diskussionen här mellan Anders och Fredrik. Jag vet inte hur välbekanta ni är med GDPR men kort kan sägas att samtycke måste inhämtas från den som äger personuppgifterna innan dessa på något sätt publiceras. Det innebär att Anders måste inhämta Fredriks samtycke för att få offentliggöra Fredriks personuppgifter. Såvitt jag kan se har Fredrik klart och tydligt nekat sitt samtycke, vilket innebär att Anders inte har rätt, enligt GDPR, att publicera Fredriks personuppgifter. Det är den aspekten av saken.

            Den andra aspekten är att jag inte förstår vad problemet är, om jag ska vara ärlig. Anders får tycka och känna vad du vill om att några skriver anonymt och kanske är politiska företrädare samtidigt men som någon skrivit i kommentarerna ovan: Det är din ÅSIKT. Du får tycka vad du vill men att på riktigt hota med att offentliggöra uppgifter som du påstår dig ha i det syfte du angivit är inget annat än hot, trakasserier och ofredande. Och dessa är lagbrott, Anders. Det hade varit en annan sak om du polisanmälde händelsen istället, då får rättsväsendet ställa dessa inför rätta om de på något sätt utsatt dig för orätt. Men att ta saken i egna händer och hota/förvarna/indikira att du har för avsikt att avslöja dem är, ursäkta ordvalet, bara patetiskt och sorgligt.

            Om pseudonymerna har hotat dig eller på annat sätt gjort dig illa ska du direkt och utan förbehåll polisanmäla dem. Väljer du att inte göra det och istället fullfölja din plan enligt blogginlägget tyder det på att du tagit lagen i egna händer och det är så mycket värre än att vissa skriver under pseudonym samtidigt som de har ett politiskt förtroendeuppdrag vid sidan om.

            Om du verkligen är mån om att fler människor ska våga stå för sina åsikter ska du jobba för ett tryggare debattklimat. Det du gör nu är ett ytterst bevis på varför vissa väljer pseudonymer…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hotar ingen beatworld och de som känner sig hotade av det jag skrivit i saken har sannolikt något att dölja. GDPR omfattar företag och organisationer och inte privatpersoner och enligt bloggens regelverk är den som driver bloggen att betrakta som privatperson varför ditt argument om GDPR faller platt.

  11. Nils

    Det roligaste är ju att Anders tror sig vara en datahacker. Men det är han inte, han tror sig veta vilka som skriver under pseydonym då han kör en WHOIS på IP och ser att den pekar på Umeå kommun haha

    Och hänger nu datahacker’N Anders ut någon överhuvudtaget så bryter han mot GDPR. Och då blir det ju en fråga för domstol huruvida VK ska åtalas, som står registrerad på bloggtjänsten, eller Anders Forss själv, då GDPR tar över PUL.

    En personuppgift är information som kan knytas till och identifiera en fysisk person som är i livet. Exempel på så kallad vanlig personuppgift är ett personnamn eller ett personnummer, och ibland även ett fotografi, en e-postadress, en IP-adress, en postadress, en webbkaka eller en karaktärsbeskrivning som kan identifiera en individ. Särskilda kategorier av personuppgifter som inte får registreras, utom vid särskilda undantag, är individens etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa, sexualliv eller sexuell läggning samt sådana genetiska och biometriska uppgifter som syftar till att identifiera individen. Med behandling av personuppgift avses exempelvis insamling, registrering, organisering, lagring, bearbetning, ändring, läsning, överföring, spridning, radering eller förstöring.

    För att Anders Forss ska få lagra personuppgifter då han trots allt driver en blogg, så ska han även meddela personen han tänker hänga ut, att hen finns lagrad, notera att politiska åsikter dvs kommentarer är förbjudet att lagras och användas emot någon.

    Lycka till Anders, följer detta med spänning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      GDPR omfattar bara företag Nils och inte privatpersoner vilket jag enligt bloggens regelverk betraktas som i detta fall.

  12. Petter

    Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet mot författarens eller, i fall som avses i 1 §, mot utgivarens eller meddelarens vilja på tryckt skrift sätter ut dennes namn, pseudonym eller signatur döms till böter eller fängelse i högst ett år. Till samma straff döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet på skriften såsom författare, utgivare eller meddelare sätter ut namnet på eller pseudonym eller signaturen för annan person än den verkliga författaren, utgivaren eller meddelaren.

    För efterforskning i strid med 4 § första stycket första meningen döms, om efterforskningen har skett uppsåtligen, till böter eller fängelse i högst ett år.

    Allmänt åtal för brott som avses i första stycket får väckas endast om målsäganden anmält brottet till åtal. Lag (2010:1347).

    Kommentar

    Att åsidosätta tystnadsplikten och röja någons identitet utan att samtycke till det har funnits, är inte ett tryckfrihetsbrott utan ska handläggas enligt reglerna i rättegångsbalken (1942:740).

    Rättsfall (3)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du hänvisar till är inte tillämpligt på en blogg och dess kommentarer Petter då bloggaren alltid är att betrakta som en privatperson.

      • Nils

        Du använder och skriver i bloggen som politiker, som tjänsteman, inte som privatperson.

        Frivillig kan ju alltid anmäla Anders till polisen samt Datainspektionen så får de utreda vilka register denna aktiva Politiker Anders Forss har sparat, kan de ju passa på att gå igenom varenda hårddisk han äger för att se vad mer roligt de kan hitta, finns nog ett o annat skelett i garderoben haha

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns inga uppgifter sparade hos mig Nils andra än de som finns i bloggens kommentarsarkiv och på bloggen är jag privatperson enligt bloggens regelverk.

      • Petter

        Ett problem med att lämna ut namn på en pseudonym är att du aldrig kan bevisa vem som suttit bakom tangentbordet. Finns många fällande förtalsdommar på detta . Nu är du verkligen på Trumpnivå

      • Petter

        Följande personuppgifter anses som ”känsliga” och är underställda särskilda behandlingsvillkor:
        personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politisk uppfattning, religiösa eller filosofiska övertygelser,
        medlemskap i fackföreningar,
        genetiska uppgifter, biometriska uppgifter som behandlas enbart för att identifiera en människa
        hälsouppgifter,
        uppgifter som rör en persons sexliv eller sexuella läggning.

        Problemet i ditt framtida avslöjande ligger framför allt i politisk uppfattning vilket du då röjer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst den sedan länge beatworld och därtill frågat den juridiska expertisen på området och svaret är att GDPR inte är tillämpbar då bloggen inte lagrar personuppgifter.

      • Jonny Disenfeldt

        Ganska tydligt :

        ”Men om personen exempelvis har en blogg som innehåller personuppgifter, ja då gäller (naturligtvis) GDPR!”

        ”All information som direkt eller indirekt går att koppla till en enskild individ (som lever!) är personuppgifter.

        Här är några exempel på sånt som är personuppgifter om de kan knytas till en enskild person som är i livet:

        Namn, adress och andra kontaktuppgifter
        Bilder och ljudupptagningar
        IP-nummer
        Anställningsnummer
        Registreringsnummer”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bloggar på VK innehåller inga av dessa uppgifter Jonny och det är därför den juridiska expertis jag pratat med tillsammans med att jag som bloggare är att anse som privatperson säger att GDPR inte är tillämplig i detta fall.

          • Jonny Disenfeldt

            Men i den stund DU publicerar personuppgifter på din blogg så slår GDPR till, förstår du inte det??

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att publicera namn på en person i ett blogginlägg gör inte att GDPR slår till Jonny – Vore det så skulle både din och min blogg ha omfattats av GDPR från dag ett då vi bägge publicerat namn på människor på våra respektive bloggar.

      • beatworld

        Men snälla rara du. Det står ju klart och tydligt att GDPR gäller för ALLA som hanterar personuppgifter och som blogginnehavare gör du just det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det lagras inte personuppgifter såsom personnummer mm. på bloggen och det är det den juridiska expertis jag pratat med hänvisar till när man säger att bloggen i t.ex. VK inte omfattas av GDPR beatworld.

          • Anders

            Intressant, har nämligen också talat med juridisk expertis som menar att GDPR naturligtvis även omfattar VKs bloggar. Man anger ju namn, e-post och bloggaren kan se IP-numret vilket gör att personuppgifter hanteras och då gäller GDPR. Har du en webbplats eller en blogg så får man inte hantera uppgifterna hur som helst.

            Sedan är det frågan om vad som händer vid en eventuell polisanmälan -om det blir du eller VK som åker dit…
            Men skulle du bli polisanmäld kommer VK att stänga din blogg som ren säkerhetsåtgärd.

            Sedan finns det ju även andra lagar som skulle kunna vara tillämpliga. T ex förtal (och det kan vara förtal även om det är sant det som sägs) eller olaga integritetsintrång.

            Skulle du utsättas för hot av någon som skriver under signatur är det en annan sak, men då är det också ett polisärende och ingenting du ska lösa själv genom att hänga ut påstådda signaturer. Just bevisbördan kan bli väldigt knepig.
            Att din egen åsikt är att politiker inte ska skriva under signatur innebär inte att det är rätt att göra efterforskningar så länge det inte är olagligt att skriva under signatur.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi har fått helt olika råd från juridisk expertis i sådana fall Anders och så vitt jag fått mig till livs från juridiska experter som kan ämnet i detalj så är inga lagar om förtal mm. tillämpliga.

            Intressant ändå att du lägger så mycket energi på detta.

          • beatworld

            ”All information som direkt eller indirekt går att koppla till en enskild individ (som lever!) är personuppgifter.

            Här är några exempel på sånt som är personuppgifter om de kan knytas till en enskild person som är i livet:

            Namn, adress och andra kontaktuppgifter
            Bilder och ljudupptagningar
            IP-nummer
            Anställningsnummer
            Registreringsnummer”

            Anders, nu är du bara pinsam.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har reedan svarat Jonny på samma fråga och om varför de juridiska experter jag pratat med säger att GDPR inte är tillämpbar och svaret är därför att bloggen inte samlar in personuppgifter på det sätt lagen avser.

  13. Nils

    Anders tror att han är trygg bakom VK’s blogg.

    Tror dock han glömt att läsa detta:
    Denna blogg modereras inte på förhand av Västerbottens-Kuriren och här gäller inte det utgivaransvar som finns på vk.se. Bloggens innehavare är ansvarig för allt innehåll.

    Dessutom är du skyldig till att hålla dig till WordPress avtal och villkor, då VK’s blogg bygger på WordPress, dessa villkor god kände du när du skapade bloggen.

    -Du får inte beskriva eller tilldela nyckelord till din blogg på ett vilseledande eller olagligt sätt med avsikt att utnyttja andras namn eller rykte, och Automattic kan ändra eller ta bort beskrivningar eller nyckelord som vi anser vara olämpliga eller olagliga, eller som på annat sätt kan orsaka Automattic ansvarsplikt.

    -Om du har en blogg, kommenterar på en blogg, lägger upp material på Webbplatsen, lägger upp länkar på Webbplatsen eller på annat sätt gör (eller tillåter en tredje part att göra) material tillgängligt med hjälp av Webbplatsen (sådant material, ”Innehållet”), är du fullständigt ansvarig för innehållet i och för eventuell skada som orsakas av det Innehållet. Det här gäller oavsett Innehållets form, vilket inkluderar, men är inte begränsat till, text, foto, video, ljud eller kod. Genom att göra Innehållet tillgängligt, framställer och garanterar du att ditt innehåll inte bryter mot dessa villkor eller Användarriktlinjerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst villkoren för bloggen väldigt noggrant Nils och vet vad dessa innebär vilket även inbegriper Word Press där jag förövrigt har en vilande blogg om internationell affärsutveckling så även de villkoren är jag insatta i Nils och jag är helt trygg i de juridiska råd jag fått från de experter som kan ämnet i detalj.

  14. beatworld

    Men snälla, Anders. Dina ”juridiska experter” har inte högre hierarki än DATAINSPEKTIONEN och JURISTERNA PÅ DATAINSPEKTIONEN. Om det av DATAINSPEKTIONENS EGEN HEMSIDA framgår att ALLA som hanterar personuppgifter (och där personuppgifter är allt som direkt eller indirekt kan identifiera en person) omfattas av GDPR ska du inte envist fortsätta hävda motsatsen för du har fel!

    Varför vägrar du acceptera och erkänna att du har fel?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget rättsfall som är prövat beatworld och således vet ingen hur lagstiftningen ska tolkas innan en dom i högsta förvaltningsdomstolen fastslagit det och de juridiska experter jag pratat med är övertygade om att de har rätt vilket jag litar på.

      Den typen av information som utomstående kan använda för att identifiera en person lagras inte på bloggen beatworld och det är det som enligt de experter jag pratat med avgör saken enligt dem – Inte ens om någon skulle lyckas hacka sig in i systemet finns sådan information lagrad.

      Skulle det vara som du säger skulle de allra flesta bloggar i sådana fall bryta mot GDPR och så här långt har ingen av de plattformar som tillhandahåller bloggat gått ut med något dokument till de som bloggar eller kommenterar på bloggar om GDPR vilket säger en hel del om saken.

      Därtill har de journalister som avslöjat nazister i SD nyligen inte blivit anmälda eller dömda för brott mot GDPR vilket visar att den lagen är rätt tandlös i detta fall vilket i sig är helt korrekt då GDPR inte skapades för detta ändamål utan för helt andra ändamål – Ändamål som handlar om att handla med personuppgifter för marknadsföring och reklam mm. som människor inte lämnat sin tillåtelse till.

  15. Jocke

    Anders, blir du inte ens det minsta misstänksam att du kan ha fel när så många ifrågasätter det du skriver? Jag har aldrig sett dig skriva att du någonsin haft fel om något och det här tar nog priset.
    Det är inte dumt att någon gång ibland stanna upp och kanske erkänna att man haft fel. Det är snarare mänskligt, tycker du inte?

    Det är helt uppenbart för de allra flesta att det är integritetskränkande om du hotar att lägga ut vem det är bakom en pseudonym, just vad som givits ett flertal exempel på.

    Du får gärna tycka att det är dåligt att skriva under pseudonym men det enda du kan göra är att vägra anonyma att kommentera på din blogg.

    Just din blogg där du låter meningsmotståndare komma till tals är hedervärt så borde alla politiker ha det. Men utan hotelser om att du ska avslöja vem som skriver vad. Nu undergräver du möjligheten att anonyma medborgare på ett lättsamt och tryggt sätt få kommunicera öppet med en politisk företrädare.

    Jag vill nog tro att du som socialdemokrat värnar om personlig intigritet och trygghet? Att låta medborgare komma till tals och skapa en länk mellan politiker och medborgare.

    Därför säger jag att jag tycker att just nu är du oerhört snett ute. Oavsett vad lagen säger så märker du väl ändå vilket massivt motstånd du har i den här frågan och hur tror du att dina läsare då uppfattar dig och i förlängningen Socialdemokraterna.

    För övrigt läste jag att du genomgår behandling för sjukdom och passar på att önska dig ett snabbt tillfrisknande.

    // Jocke

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för krya på dig hälsningen Jocke.

      I just detta fall känner jag mig säker på den inställning jag har Jocke då jag inhämtat information från riktiga experter i ämnet.

      Snarare kan det vara så att de som flitigt kommenterar saken skriver under pseudonym och upplever att de har något at frukta vilket jag tycker att du bör väga in när du tittar på saken.

      • Jocke

        Njae, men låt oss bortse från lagen en stund då ingen av oss sitter på just den kunskapen till 100%. Jag känner i ryggmårgen att det inte är okej att göra det du hotar med. Det betyder ju inte att jag har rätt i lagens mening, så jag antar att du känner samma sak från din sida.

        Men du möter ett massivt motstånd från alla som postar här. Det måste väl ändå få dig att fundera på både om du verkligen har rätt och det moraliskt riktiga i den här frågan?

        Jag personligen ser det som riktig skrämselpropaganda när du hotar med liknande. Jag själv är ingen politiker så jag behöver inte svara för mina åsikter gentemot ett parti och därmed känner jag såklart ingen rädsla för att bli ”outad”.
        Mitt problem är något helt annat och det är att det sättet du lägger fram det här känns grundläggande fel.

        Som jag skrev tidigare så kan jag aldrig tänka mig att Socialdemokraterna någonsin skulle godta att skrämmas med liknande metoder och dessutom är det förödande för debattklimatet i samma sekund som någon hotar någon annan. Undantaget är naturligtvis om du säger att du polisanmäler hot, lögner eller förtal. Då hotar du ju inte utan enbart tillämpar lagen.

        I den här frågan är tyvärr ditt förslag något man kan vänta sig i totalitära diktaturer och det är väl ändå inte ditt mål som socialdemokrat.

        Skulle det vara så att någon politiker här debatterar under pseudonym så är det enklast att bemöta denne med fakta, väl underbyggd helst och är det åsikter så vet vi ju alla att åsikter inte handlar om fakta utan om just en känsla om vad som är rätt och fel.

        Med detta sagt är jag klar i den här debatten Anders, och jag hoppas att du i just denna fråga går igenom din åsikt en gång till.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill nog påstå att man ska fråga sig varför de som kommenterar saken ordentligt i flertalet inlägg gör så Jocke? Vad är deras motiv? Kan det vara så att de känner sig träffade därför att de uppträder under pseudonym?

          Jag vill hävda att jag inte hotat någon Jocke eller i vart fall inte någon som har rent mjöl i påsen och därför inte har något att dölja.

          Sedan var mitt huvudsakliga argument i blogginlägget att jag tycker att det ska lagstiftas för att göra det olagligt för politiskt förtroendevalda att uppträda anonymt och/eller under pseudonym.

          Tack för debatten i detta ämne Jocke.

  16. beatworld

    Alltså nu får du faktiskt ta och skärpa dig, Anders!

    Det finns undantag i GDPR och det du nämnde om journalisterna är ett av dem.

    Till skillnad från dig har jag faktiskt läst en hel del om GDPR då jag berörs av det på olika sätt i vardagen. Jag vet vad jag pratar om och dina ”experter” och du har fel!

    Jag är less på gubbväldet som du och andra står för där ni tycks kunna ”välja” vad ni ska tro på och inte, som att tro på tomten. Du kan inte välja hur GDPR ska tolkas och det krävs inte någon rättspraxis för att konstatera att ALLA UPPGIFTER SOM DIRKET ELLER INDIREKT kan identifiera någon är att betrakta som personuppgifter enligt GDPR. Rättspraxis krävs inte heller för att konstatera att ALLA som på något sätt ”lagrar” personuppgifter (enligt definitionen ovan) omfattas av GDPR.

    Ring datainspektionen imorgon mellan 9-11 och prata med en riktig jurist som kan hjälpa dig tolka GDPR. Lycka till, du behöver det!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag väljer att lita på de juridiska experter jag pratat med och som är på minst samma nivå som de på datainspektionen och högre än så beatworld och än en gång så är det så att jag inte lagrar några personuppgifter bara för att klarlägga den saken.

      • Nils

        Hela den här diskussionen är igentligen oväsentlig, Anders är en tangentbordsriddare.
        Finns inte en chans att han som politiker skulle våga hänga ut någon, varken meningsmotståndare eller politiker, det skulle innebära ett självmord för Anders karriär.

        Så just nu står han mest som en byfåne, med tomma ord om coola bankprogram och tillgång till satelliter likt en ond motståndare till James Bond.

        Förresten, dom flesta använder trots allt VPN idag, det enda IP adressen visar är Stockholm, Umeå eller Sydkorea beroende på vad man vill visa. Tecknar man avtal med Bahnhof så ingår det t.om.

        Ska bli spännande att se om Anders kliver upp som en man nu och står för sina ord, eller om det bara var tomma ord för att skrämma de som går på Anders bluff.

      • beatworld

        Den här diskussionen är bisarr. Om du är så faktaresistent och motvillig att ta till dig av information kan/vill jag inte diskutera med dig mer. Prata du med dina ”experter” och ”jurister” och fortsätt leva i din bubbla, det blir jättebra så!

        Och ja, en sista sak; när du publicerat namnen på dessa politiska företrädare som du menar skriver under pseudonym – då kommer jag personligen att anmäla dig till Datainspektionen så du kan få rättspraxis på området! Win-win! Lycka till!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är upp till dig om du vill anmäla den dagen det inlägget kommer beatworld och bara för att göra ett klarläggande så är jag varken faktaresistent eller vägrar ta till mig av information. Det är inte så ofta jag utreder en sak ordentligt och genom att fråga flera av varandra oberoende experter – I detta fall jurister för att klarlägga huruvida det jag avser göra är lagligt eller inte.

  17. Kim

    Intressant retorik
    Citat från Anders: ”Det finns inget rättsfall som är prövat beatworld och således vet ingen hur lagstiftningen ska tolkas innan en dom i högsta förvaltningsdomstolen fastslagit det”

    Och i nästa andetag säger du att du vet att du har rätt och VET att du inte gör något fel. Du ser inget glapp i resonemanget?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser inget glapp Kim då jag fått en förklaring till varför jag inte omfattas av jurister jag litar på Kim.

  18. Jonny Disenfeldt

    ”Att publicera namn på en person i ett blogginlägg gör inte att GDPR slår till Jonny – Vore det så skulle både din och min blogg ha omfattats av GDPR från dag ett då vi bägge publicerat namn på människor på våra respektive bloggar.”

    Jag publicerar mitt namn själv, alltså finns mitt godkännande att göra det, precis som du gör med ditt namn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vd jag avser är den publicering av namn vi gör i blogginlägg av olika slag på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.