Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Folkrörelsesverige behöver en renässans.

För mig är råder inget tvivel om att det moderna civilsamhälle som ersatt gårdagens Folkrörelsesverige skapat ett mycket kallare, girigare och mer egoistiskt samhällsklimat.

Dessutom har framväxten av civilsamhället skapat obalans mellan offentlig och privat sektor genom alla avregleringar och utförsäljning av statlig och kommunal verksamhet. Därför tycker jag att vi bör verka för en återgång till de ideal och det arbetssätt som genomsyrade Folkrörelsesverige.

Till att börja med bör vi återkommunalisera stora delar av den verksamhet som nu privatiserats då drift i samhällets regi alltid blir billigare och bättre om vi ser till den totala bilden. Därefter ska vi precis som jag tidigare skrivit bygga ut offentlig sektor i stor skala för att säkerställa flertalets makt över fåtalet.

Makten över jobben och produktionen ska och kan inte ensidigt ligga på det privata näringslivet då detta är skadligt för alla välfärdssamhällen.

För att ett land ska fungera bra behövs en stark offentlig sektor som kan balansera upp marknadsekonomins avarter och aldrig sinande girighet vilket innebär att en blandekonomi där det offentliga sköter sitt utan privat inblandning är vägen framåt.

Precis som jag tidigare sagt bör vi dessutom satsa på servicetjänster i offentlig regi för att kunna erbjuda billigare och mer kostnadseffektiva tjänster till medborgarna – Något som blir möjligt när produktionen och distributionen av tjänster kan ske utan vinsthänsyn.

I mitt Sverige är det en självklarhet att de sociala trygghetssystem såsom sjukförsäkring och a-kassa ska omfatta alla fullt ut och fungera som i fornstora dagar såsom ett skydd om det oförutsedda och oönskade inträffar.

Vård, skola och omsorg ska drivas under full offentlig kontroll utan okontrollerade vinstintressen och erbjudas alla på samma villkor. På bostadsmarknaden ska de allmännyttiga bostadsbolagen få en renässans genom en återinförd bostadsförsörjningslag.

Sist men inte minst ska ska skattesystemet reformeras så att möjligheten att skatteplanera försvinner. Att alla solidariskt betalar sin del av skatter och avgifter är en av de mest fundamentala delarna i ett fungerande  välfärdssamhälle och får därmed aldrig fallera.

Att reformera skattesystemet på detta sätt är inte bara fullt möjligt – Det är nödvändigt om Sverige även framledes ska kunna vara ett välfärdssamhälle för alla på lika villkor.

Nästa stora område handlar om att ge fackföreningarna dess forna makt och styrka tillbaka. Fackföreningarna måste få större inflytande över arbetsrätt och lönebildning för att kunna garanter en mer jämlik fördelning av företagens vinster för att säkerställa att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar.

Sista steget handlar om att skapa ny grogrund för folkrörelseägda företag och organisationer. Ägande direkt av kunder och medlemmar skapar över tid lägre priser och en jämlikare fördelning av samhällets resurser.

Därför vill jag se en renässans för folkrörelseägda företag likt Folksam, Fonus, Coop och Reso med flera.

En framväxt av ett nytt Folkrörelsesverige skapar över tid ett mjukare och mer kärleksfullt samhällsklimat och mer jämlikhet vilket i slutändan gynnar alla och ger framtidstro – Därför behöver Folkrörelsesverige en renässans och därför är mitt politiska mål att vi i S ska driva den politik som främjar detta.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

31 kommentarer

  1. Krister

    Det finns inte en chans i nuvarande politiska läge och valmanskår.
    Det hindrar ju inte att S och LO startar de varumärken du anger
    och konkurrerar med den befintliga marknaden. Du är i otakt med tiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är övertygad om att det finns goda chanser att bygga ut offentlig sektor så att den klarar av att serva det antal invånare som lever i Sverige nu och en renässans för Folkrörelsesverige är just att nya folkrörelseägda företa dyker upp och att andra som redan finns stärks.

  2. Bertil

    Javisst behövs en nyrenesans
    Läser att: citat:
    ”Med den starka valvinden i ryggen tror Jonas Sjöstedt nu att han kan bli vice statsminister efter valet.
    Det säger Vänsterpartiets ledare själv i en intervju med Aftonbladet:
    – Vi har valmöten där det kommer över tusen personer. Så jag är optimistisk.”
    Slut citat.

    Skulle vara precis den myrenesans Sverige behöver en med mjuk stämma en som värnar svaga och tycker välmående ska skatta mer.
    Kan nåt bli rättare.
    Rika och högavlönade och inte minst företag med insatta robotar maskiner
    Skattar flr lite. Inte ens Toboyarna får lön så de kan betala skatt.
    Allt går rakt ner i fickorna på riskkapitalister soekulantwr och dessa skattar knappt i det sedan 2012 påhittade ISK och KF.

    Med Jonas så skulle vi ha chans se förändringar inom det området.
    Det skulle ändå inte betyda att skattetrycket skulle öka utan tvärtom.

    Kommer inte Jonas i makt får vi hoppas det dyker upp nån Castroliknande typ.
    Dock inte nån som Hanif Bali.
    Såna ska vi akta oss för.

    • Jocke

      Jag måste bemöta det här inlägget!
      En nyrenässans kommer aldrig att komma från vänstern och de kommer aldrig heller att sitta med i någon svensk regering.

      Jonas Sjöstedt gratulerade Maduru och Venezuela, men knappast förvånande sjönk landet som en sten. Samma gamla skåpmat i form av tankar och idéer. Samma gamla ideologi som gång på gång visar sig inte fungera.
      Sedan skylls det på styret, men jag har svårt att tro att det alltid är kockarna som misslyckas, vissa recept är inte bra helt enkelt.

      Sverige skulle gå i tusen bitar, om Vänstern eller Miljöpartiet får råda.

      Castro är ett skräckexempel och i vanligt folks öron kan du lika gärna skriva Pol Pot eller Stalin som förebild.

      Vänsterns påstått röda hjärta är på insidan groteskt och förvridet.
      Att vi skulle se mindre skatt är befängt, snarare skulle både företag och befolkning beskattas tills inget fanns kvar. Av det en gång så rika och välmående landet skulle bara spillror finnas kvar efter att de som haft råd flytt utomlands och kvar skulle det bara finnas fattigt folk och partieliten som alltid aer om sig själva först och främst.

      Nä kommunismen behöver inga fler exempel för att visa att den inte fungerar.

      Till Anders vill jag säga att en stor och väl fungerande offentlig sektor är bra, ett bevis på ett framgångsrikt land. Men för att det ska fungera måste vi också ha ett väl fungerande företagsklimat. Statens resurser är ju inte outsinliga. Om all verksamhet vore statlig så lever vi snart i ett samhälle där kronan inte är värt något. Hyperinflation som Venezuela bland annat vore att vänta.

      Det Sverige har gott om är elektricitet och vi skulle gott kunna bygga ut kärnkraften och sälja el till Europa. Samtidigt som vi kunde sänka skatter, se över möjligheter till medborgarlön och subventionerad el till företag och privatpersoner. Om än det är en utopi med allt detta så skulle det locka företag till Sverige och möjlighet till fler arbeten, om en del av det kunde bli verklighet.
      Kanske skulle Sverige inte behöva göra en total omställning till tjänstesamhälle utan fortsätta som produktionssamhälle och ha låg arbetslöshet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Jockes svar till Bertil med följande tillägg – Jocke – Vi har ett väl fungerande företagsklimat i Sverige – Till och med så bra att OECD utsåg Sverige till världens bästa land att driva företag i. Därtill vill jag inte göra all verksamhet statlig utan bara nå den balans mellan offentlig sektor och privat sektor som rådde fram till 1980-talets slut.

  3. Petter

    Du bara matar på med populistiskt ordbajseri , men många gånger har du sagt att du skulle komma med hur allt detta ska finansieras vilket vi inte än sett till. Alla dessa reformer kostar och hur mycket får du in på att rasera företag och skatta företagare till att tappa intresset för företagandet. Och vad är tidsplanen. Vi har ännu inte sett denna som du vid ett flertal gånger lovar. Och sen vill vi ju syna dina hot om vem som svarar på dina bloggar. Bara snack alltihop. Du börjar gå för långt Anders ,trovärdigheten krymper snabbt . Du har min mail anders så det är bara att maila mig mitt namn så tror jag dig .Ha en bra dag 🙂

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att offentlig sektor måste byggas ut för att matcha storleken på dagens befolkning i Sverige råder inga tvivel om Petter – Ska vi klara av att korta vårdköerna och anställa fler poliser etc. är det nödvändigt att offentligsektor växer eller hur?

      Ingen av de reformer och förslag jag presenterat raserar några företag Petter. Att stoppa möjligheten att skatteplanera raserar inga företag eller får företagarna att tappa intresset för att driva företag.

      Vad gäller att presentera namnet på de politiker som skriver under pseudonym så sker det i sinom tid och när jag känner att det är dags att göra så och inte efter något tidsschema någon annan bestämmer.

      • Fredrik

        Anders, varför väljer du att svara på enbart vissa frågor? Varför denna feghet?

        Petter frågar efter tidsplan för detta som du föreslår samt kostnad för detta. Ge honom och övriga svar på dessa två frågor.

        Och utan att komma med det kryptiska svaret att med tiden kommer finansiering lösas. För, ingen tror på det Anders. Förutom du då.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag svarar på alla frågor och tidsplanen ska jag återkomma till liksom med kostnaden och då tillsammans med totalen för den politik jag vill genomföra enligt tidigare förslag då allt sitter ihop som en helhet och därför bör presenters som en helhet.

  4. Jonny Disenfeldt

    Vi lever inte på 1940-talet eller 1980-talet längre Anders.

    ” bygga ut offentlig sektor i stor skala”
    ”För att ett land ska fungera bra behövs en stark offentlig sektor ”

    Vi har redan en mycket stor offentlig sektor, vi lägger redan en rätt stor andel av vår BNP på den offentliga sektor. Hur mycket större vill du att den ska vara ?

    ”Precis som jag tidigare sagt bör vi dessutom satsa på servicetjänster i offentlig regi för att kunna erbjuda billigare och mer kostnadseffektiva tjänster till medborgarna – Något som blir möjligt när produktionen och distributionen av tjänster kan ske utan vinsthänsyn.”

    Du pratar om att det offentliga ska ta över produktion och distribution av det som idag är privatägt alltså…

    Du vill att all privat verksamhet som idag utförs av privata näringsidkare som förskolor, skolor, gymnasium, vårdcentraler, apotek, tandläkare etc ska förbjudas… alla privata alternativ ska bort, bort med valfriheten och konkurrensen.

    ”Fackföreningarna måste få större inflytande över arbetsrätt och lönebildning”

    Hur menar du där ? Ska fack bestämma i eget majestät?

    ”Folkrörelseägda företag och organisationer. ”
    Mer socialism alltså. Du är uppenbarligen omedveten om de skandaler och den korruption som drabbade dessa fölkrörelseföretag…

    Jag ser mycket fascistisk korporativism i din politik Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den behöver byggas ut med så många som det behövs för att klara av att serva den befolkningsmängd vi har Jonny – Alldeles speciellt inom sjukvården.

      Det jag pratar om är att vissa servicetjänster som hör till det som är offentlig sektor med fördel kan skötas i offentlig regi. Därutöver ser jag fördelar i om det växer fram nya kooperativ likt Coop och Folksam med flera inom servicetjänsternas område.

      Folkrörelseägda företag är en styrka Jonny och en garant för större jämlikhet och det tycker jag är viktigt.

  5. Bergis

    Återkommunalisera tidigare kommunal verksamhet ger jag dig ett rätt på. Fackföreningarnas forna makt får du underkänt på. Det är inget som hindrar fackföreningarna att gå ut i strejk annat än LO. Vi ser hur LO styr Transportarbetareförbundet till att lägga sig platt vilket orsakar en dålig arbetsmiljö i hamnarna. Hamn4an tog strid men sossarna valde att begränsa strejkrätten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inga beslut är ännu fattade även om det finns förslag om att begränsa strejkrätten och det är många LO-förbund som är emot den begränsningen vilket jag tycker är bra och som jag hyllat.

  6. Anders

    Tyvärr har du fel i att drift i samhällets regi alltid är bättre och billigare. I idealfallet är det precis som du säger, men i praktiken blir det nästan alltid dyrare. Och där måste något göras för att rätta till det.
    Huvudskälet handlar om budget och finansiering. Offentlig verksamhet har inga incitament att bedriva en kostnadseffektiv verksamhet då man inte får behålla överskottet. I det fall man går för mycket plus ”belönas” man dessutom med en mindre budget nästa år. Visar man upp stora underskott kommer det alltid att skjutas till medel.Detta innebär naturligtvis ett inbyggt systemfel som ofrånkomligt leder till onödigt slöseri. När man närmar sig slutet av ett budgetår måste alltså överskottet brännas om man inte vill bli straffad. Detta ser man aldrig i verksamheter där man får behålla sin vinst.

    En annan anledning ligger på organisationsnivå. Offentlig verksamhet har betydligt fler led av chefer, mellanchefer, projektledare och löst folk som egentligen inte behövs. I det privata näringslivet kunde man se samma typ av struktur på 50-60-talen men de senaste decenniernas rationaliseringar har slimmat organisationerna där man plockat bort tjänster som egentligen inte behövs och man har också organiserat om till plattare organisationer. Offentlig verksamhet har fortfarande stuprörs-organisationer vilket inte är speciellt effektivt.

    En tredje aspekt är att somliga, av ideologiska skäl gärna missköter den offentliga verksamheten så att den i en jämförelse med privat verksamhet framstår som dyrare och lättare kan säljas ut eller privatiseras. Men det finns också andra systemfel. T ex inom hemtjänsten där kommunal hemtjänst springer på larm och utför nattbesök hos brukare som valt en privat utförare. Just larm och nattpatrull är sånt som är dyrt och inte bär sig ekonomiskt med de ersättningar som råder idag. Det är kostnader som privata utförare slipper men som kommunen åker på. Dessutom kan privata utförare dryga ut kassan med att erbjuda RUT-tjänster vilket kommunala utförare inte får. Allt detta gör ju att konkurrensen sätts ur spel och det inte blir konkurrens på lika villkor utan snarare en situation där den ena parten står för kostnaderna och den andra får ta del av vinsterna. Detta måste givetvis rättas till så att privata utförare får ett helhetsansvar över sina brukare över dygnets alla timmar liksom kommunal verksamhet bör få utföra RUT-tjänster och marknadsföra sig som en likvärdig part.

    Vi måste alltså skapa effektiva offentliga verksamheter som rättar till de inbyggda systemfel som finns.
    Ser gärna att personalen ges större inflytande både på golvet, och genom satsningar på starkare fackföreningar. Oftast är det på golvet lösningarna finns, och inte hos några ”projektledare” eller flera led av chefer som inte ens förstår verksamheten de ansvarar över.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du gör fel grundantagande i att offentlig sektor saknar incitament för att bedriva en kostnadseffektiv verksamhet Krister. Det finns förvisso förbättringspotential på sina ställen och den ska givetvis användas i framtiden då min inställning är att vi i samband med att vi bygger ut offentlig sektor även ska titta över organisationen och göra den så effektiv det någonsin gör.

      Med det sagt så kan inte allt räknas i pengar och budgeteras i förväg då ingeni förväg kan veta hur många som ska bli sjuka och/eller behöv sjukvård under ett kommande budgetår – Samma sak med Försäkringskassan där vi inte i förväg vet hur många som kommer att bli sjukskrivna varför de verksamheterna alltid måste få kost det de kostar vilket innebär att vi som samhälle får skjuta till pengar om det blir fler sjuka än vad som budgeterats för.

      En förstatligad sjukvård innebär att vi kan slimma organisationen vilket även omfattar chefer på alla nivåer och antalet heltidsarvoderade politiker Krister.

  7. Fredrik

    Vilket fantastiskt företagslandskap du förordar Anders (ironi om du inte fattade det).

    Allmännyttan ska ges fördelar som privata bostadsbolag inte får. Heja socialismen.

    Ägare av företag ska inte få använda sina egna pengar i sitt eget företag på de sätt de själva vill utan facket ska bestämma över dessa tillsammans med de anställda. Heja socialismen.

    ”Storkök”-principen ska införas i ännu större skala i ett område som är enbart beroende av skatteintäkter, vilket ytterligare kräver mer skatteintäkter. Heja socialismen.

    Det är inte privat marknad om staten reglerar den. Det här vet alla förutom extremsocialisterna som inte förmår att läsa av folkets önskan. Du vet inte hur lång tid det tar, du vet inte hur du ska finansiera detta och du har idag varken folkets, ditt eget partis eller andra partiers stöd för detta.

    Hur ska du göra Sverige till ett land som är intressant att investera i om dina investeringar inte går till det du vill utan till det som andra vill?

    Detta är som att läsa ett valmanifest från 1968, en förlorad tid som aldrig kommer tillbaka. Du klagar på alla unga som är i politiken att de inte har erfarenhet nog, men dina förslag är ju döda redan. Hur är det bättre?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Privata bostadsbolag kan välja att följa samma regelverk som allmännyttan och därmed komma i åtnjutande av samma regler Fredrik.

      Sedan påstår jag inte någonstans att företagarna inte ska få använda pengarna som de vill Fredrik – Det jag föreslår är att facket ska få större inflytande och mer styrka vad gäller arbetsrätt, LAS mm.

      I övrigt kan man se att du missuppfattat saken helt och hållet om vad den politik jag presenterat i olika inlägg står för.

      • Fredrik

        Du säger dig vilja ge fackföreningar makt över ett företags vinster. Detta är exakt det jag påstod, så du borde kanske läsa ditt inlägg igen. Eller en gång.

        Du säger också att företag direkt ägda av kunderna över tid ger lägre pris och jämlikare fördelning av samhällets resurser. Medlemsägda företag har funnits åratal, inget av dem är billigare eller bättre än något annat konkurrerade företag. Och HUR fördelar medlemsägda företag samhällets resurser jämlikare än andra företag? Förklara.

        Men framför allt, och åter igen, svara på NÄR är allt detta implementerat i det svenska samhället och HUR mycket kommer det att kosta? För, när du ormlikt försöker slingra dig från att svara så är allt detta bara ett fragment i en icke existerande utopi.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser et jag skrivit så ser du att jag skriver att fackföreningarna måste få större makt över lönebildningen för att säkerställa att vinsterna av allas arbete fördelas mer jämlikt så at klyftorna minskar – Något jag står för och som är en del av den svenska samhällsmodellen Fredrik.

          Medlemsägda företag innebär att de privatägda företagen inte kan öka sina priser obegränsat så medlemsägda företag innebär att prisökningarna hållits tillbaka på ett sätt som aldrig skulle ha skett om dessa företag inte funnits.

          Ta Coop som exempel på hur vinsterna fördels genom att jag som person förutom bra priser på det jag köper får ta del av vinsten genom bonusar och poängsystem som ger mig pengar tillbaka som jag fritt kan använda som jag vill – Därtill ytterligare som tillväxt på mitt medlemskonto där Coop delar vinsten med sina delägare.

          • Fredrik

            Nu hittar du på igen. Som vanligt kan man säga. I ditt inlägg här uppe skriver du:

            ”Nästa stora område handlar om att ge fackföreningarna dess forna makt och styrka tillbaka. Fackföreningarna måste få större inflytande över arbetsrätt och lönebildning för att kunna garanter en mer jämlik fördelning av företagens vinster för att säkerställa att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar.”

            Detta är taget exakt från ditt inlägg. Ingenstans står det att fackföreningar ska få fördelas vinsterna från allas arbeten utan det står faktiskt att de ska kunna jämlikt fördela ett företags vinst.

            Sedan säger du i ditt svar att medlemsägda företag håller tillbaka prisökningar, men i ditt inlägg så påstår du att över tid så kommer medlemsägda företag ge lägre priser. Alltså fel. Medlemsägda företag är inte heller ensamma och har monopol på bonussystem för sina kunder, medlemsägda företag är inte heller billigast i sina respektive branscher. Varför är man inte detta, om nu medlemsägda företag är bättre på prissättning – för kunderna?

            Och åter igen slingrar du dig iväg som den orm du är: NÄR ska allt detta vara igång i det svenska samhället och HUR mycket kommer det att kosta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med en mer jämlik fördelning av företagens vinster i detta sammanhang avser jag såsom jag skrivit lönebildningen vilket innebär hur stora löneökningarna ska bli Fredrik. Lönebildning handlar om löneökningar eller hur?

            Sålunda stämmer det jag skrivit i mitt förra svar där jag skriver att vinsterna av allas arbete ska fördelas jämlikare då det är precis det lönebildningen ska göra genom att i framtida löneförhandlingar kräva större löneökningar än vi gjort så här långt.

            Genom sin existens och genom att sätta ribban för priserna i sin bransch håller de medlemsägda företagen tillbaka övriga företag som inte kan höja mer än så om de vill sälja sina produkter på en öppen marknad.

            Tittar man på den jämförelse som görs av inköp till en standard matkasse som utförs med jämna mellanrum så har Stora Coop under flera år i rad varit billigast i Umeå Fredrik vilket säger en hel del.

            Jag slingrar mig inte och förutsatt att vi får behålla regeringsmakten så förväntar jag mig att vi stegvis kan börja införa detta under nästa mandatperiod – Hur fort det går beror på hur valresultatet blir då många beslut måste passera riksdagen för beslut varför ett exakt datum inte går att säga i nuläget.

            Den exakta kostnaden om det blir någon kostnad alls sitter som jag sa ihop med övriga reformer som ska genomföras för hela paketet av reformer och att den saken måste utredas och räknas på av riksdagens utredningstjänst tror jag alla begriper Fredrik varför mitt svar till dig är helt korrekt.

  8. Fredrik

    Nej. Du skriver att fackföreningarna ska få bestämma över ett företags vinst. Så, då är detta du menar och inget annat.

    Och nej, medlemsägda företag har inte lägsta pris i sina respektive branscher. Allra mest i branscher med få aktörer. Där är priserna i medlemsägda företag i det övre skiktet. Så fel igen. Du kör med ditt Coop, men fakta kvarstår att Coop inte har lägre priser i den jämförelsen när t ex transporter läggs till och inte alls lägre priser i mindre butiker/orter.

    Alla vettiga politiker vet att man inte lovar något man inte kan hålla, du däremot lovar här något som du dessutom menar inte kommer att kosta herr och fru skattebetalare något. Med den sedvanliga brasklappen att det så klart inte kommer att bli något av detta alls om inte folket vill ha det. Normala och vettiga människor Anders vill veta i förväg vad saker och ting kostar innan man gör ett val.

    Det gäller som sagt vi vanliga människor. Du köper kanske din dator först och sedan kollar upp priset på den? Men det är du då.

    Alla politiker vi idag ser på tv, hör på radio eller läser om i tidningarna kommer med förslag på vilka satsningar de vill göra. Och alla ger tittaren, läsaren, lyssnaren också en kostnad. T ex:

    Vi vill satsa 3 miljarder på renovering av Sveriges järnvägar.

    Vi vill satsa 1 miljard på kompetenslyft för gymnasielärare.

    Alla gör detta. Utom du Anders. Det måste betyda att dessa politiker är bättre än dig – eller – att dom inte lovar något som inte går att hålla som du? Välj.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tolkar det jag skrivit så har du tolkat saken helt fel Fredrik då jag aldrig påstått det.

      Stora Coop i Umeå visar sig alltid ha lägst priser när man är ute och jämför inköpspriserna på en standardmatkasse i Umeå vilket görs 1 till 2 gånger per år och så har det varit länge. I den jämförelsen räknas inte rabatter och bonuspoäng in och att Coop är billigast år efter år är för mig ett klart och tydligt bevis på att medlemsägda företag är bra för att hålla priserna nere.

      En sak kan jag lova och det är att jag den dagen jag befinner mig i samma position som de politiker du gör precis som dem ska använda mig av riksdagens utredningstjänst för att presentera både kostnad och hur den ska finansieras.

      Det som saknas i dagens politik och till den ordning du tycks gilla är helheten Fredrik – Att redovisa en satsning och kostnad separat och utbruten ur den totala budgeten är fel därför att det saknas en redovisning hur den slår på totalen och vad den satsningen sparar på andra sidan i budgeten.

      Det rätta och ärliga sättet är att redovisa budgeten för den totala satsning man vill göra och därtill med en direkt koppling till hur en satsning på ett område påverkar kostnad och/eller intäkt på ett annat område. När jag satt som högste chef i banken var det enda som var viktigt hur något slår på sista raden i bankens resultat och balansräkning då det är det enda som betyder något. Huruvida en avdelning hade rösa siffror för att en annan skulle få svarta siffror spelade mindre roll så länge de röda siffrorna ökade vinsten för hela koncernen.

      Det är så man ska se på ekonomi Fredrik och samma ordning som används i företag kan användas för länder och i politiken.

      I mina politiska förslag ingår att stoppa den möjlighet att skatteplanera som finns idag – Därtill vill jag ersätta dagens arbetsgivaravgift med en produktionsavgift som utgår oavsett av om företagen producerar med hjälp av maskiner eller människor. Därutöver vill jag ersätta de flesta av dagens bidrag med en livslång basinkomst lika för alla över 18-års ålder – Att effekten av allt detta måste räknas mede och att det är effekten av alla reformer och hur de slår på sista raden i Sveriges balans & resultaträkning som är viktig tror jag alla människor kan förstå om de får det brättat för sig på ett sätt de kan förstå och relatera till.

      Det är så man bygger ett land Fredrik och det är så man skaffar stöd för den politik man vill genomföra genom att vara ärlig och se till totalen.

      • Fredrik

        En ekonom som inte kan räkna. Ja, det hade man kunnat räkna ut med arslet!

        Åter igen försöker du dig på konststycket att pladdra på för att slippa svara på det som faktiskt efterfrågades.

        Men då vet vi. Du kan inte berätta för folket HUR mycket dina förslag kostar och NÄR de är implementerade. Utan du behöver andra ekonomer som hjälper dig att lösa uppgiften att räkna. Fantastiskt.

        Eftersom du idag har cirka 0.7 % av de röster som krävs i partiet för att lägga fram de förslag du kokat ihop som något partiet står för officiellt, hur lång tid kommer det inte att ta innan du når 50.1%? Det är en viktig fråga, för så länge som partiet inte vill ha något med det du efterfrågar att göra, så länge är dina förslag i realiteten något som folket aldrig kommer att få. Detta betyder i sin tur att vi kan på ett ungefär räkna ut NÄR dina förslag har majoritet i ditt eget parti. Om du ökar förtroendet med 100% årligen så kommer det att ta sju år, minst, för att nå dit – därefter ska, enligt din egen utsago, utredning göras, kalkylering räknas vilket ger oss ytterligare tre år, minst, och då är vi på år 2028. Det är inte ett valår, normalt sett, vilket ger oss valet 2030. Då är du nästan 70 år och med det sätt som partiet nominerar sina kandidater till Riksdag så är chansen extremt liten att du får uppleva detta som vald politiker Anders.

        100%-ig ökning på årsbasis är ovanligt, vilket i praktiken gör att valet 2046, alternativt 2050, är mer troliga alternativ och då är du 85 eller ännu äldre. Helt körd alltså.

        Se så enkelt det är att räkna ibland. Du borde prova.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan räkna på saken Fredrik men som jag sagt i svar så är det helheten som det ska räknas på för att presentera ett korrekt och riktigt svar och den uträkningen görs bäst inför införandet av de saker jag räknat upp vilket alla med säkerhet förstår även om du inte vill tillstå det.

          Sålunda har jag ingen plan på att införa och därefter presentera det ekonomiska utfallet utan tvärtom avser jag att presentera de ekonomiska konsekvenserna av allt innan det införs.

          Hur många röster jag idag har för att få en majoritet av mina partikamrater att gå på min linje ska jag låta vara osagt och min fråga är hur du med säkerhet kan veta att jag har 0,7% stöd i dagsläget?

          • Fredrik

            Ska svara på detta kring 0.7% i slutet. Först ska jag förklara skillnaden, för alla, av socialdemokratisk politik och socialistisk politik.

            1. Socialdemokratisk politik handlar om att lyssna på vad folket vill ha, berätta för dem hur, när, var och hur mycket detta kostar, kan genomföras etc. och sedan lägga förslag och söka stöd för sin politik i Sveriges Riksdag. Man söker således stöd för politik FÖR folket.

            2. Socialistisk politik är ”Sålunda har jag ingen plan på att införa och därefter presentera det ekonomiska utfallet utan tvärtom avser jag att presentera de ekonomiska konsekvenserna av allt innan det införs.”. Märk väl här att de ekonomiska konsekvenserna av politiken ska presenteras. Innan politiken införs. Åter igen. Politiken ska införas. Vare sig om folket vill eller inte. Det är inte folket som är viktigast i frågan utan politikerna. De ska införa beslut ÅT folket, inte för.

            Du kan fundera på vilken du är Anders. 1 eller 2. Det är 2. Citatet är ditt.

            0.7%? Jag kan inte med 100%-ig säkerhet säga exakt 0.7%, men då i princip 0% kommenterar dina inlägg, i princip 0% ger dig stöd på någon annat plattform för dina ”förslag” och då stödet mer öppet går till andra socialdemokrater än dig så drog jag slutsatsen att du idag 2018 inte är nära att ha majoritet för din politik på Ersboda, ännu mindre i Umeå Arbetarkommun – vilket då ger din möjlighet att implementera din politik på S-kongressen till cirka 0.7%. Jag säger inte noll procent, men heller inte 5% för den tjugondelen skulle ha synts, tydligt i Umeå redan vilket den inte gör.

            Så, sannolikheten är nog stor att mycket av dina förslag aldrig ser dagens ljus.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du har helt rätt i att socialdemokratisk politik handlar om att lyssna på människorna och förstå vad de vill ha för politik – Därefter att skaffa stöd från dem så att det de vill ha går att genomföra därför att nog många stödjer den uppfattningen. Kostnader och intäkter ska tas som en helhet därför att allt människorna vill se genomfört sitter ihop i en sammansatt plan för samhällsbygget och att det därför är hela planens kostnad kontra intäkter som ska presentreas för folket.

            Det du måste förstå är att planen för samhällsbygget inom politiken motsvarar affärsplanen för ett företag och att allt som betyder något är det resultat som kan presentras på sista raden i balans & resultaträkningen.

            Din slutsats för mitt stöd både på Ersboda och bland medborgarna i kommunen är helt fel Fredrik. Du vet säkert liksom jag att det överväldigande antalet av alla som kommenterar på bloggar och på andra ställen gör så därför att de har en avvikande uppfattning – De som håller med avstår från att kommentera just därför att de håller med i det som sägs.

            Med det sagt så är sannolikheten av att mina förslag blir realpolitik rätt stor och att så är fallet har vi sett då flera av mina förslag redan blivit realpolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.