Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dagens bostadsbrist är konstlad.

En artikel i DN Ekonomi som förvisso skrevs for ett tag sedan bekräftas det jag påstått länge – Nämligen att bostadsbristen är konstlad och enbart framkallad för att hålla uppe bostadspriser och hyresnivåer.

Att det är på detta sätt bekräftas av ett flertal källor i byggbolagen med god insyn i deras verksamhet och för den som önskar läsa artikeln i sin helhet hittar ni den på följande ställe: http://www.dn.se/ekonomi/bromsat-byggande-pressar-upp-priserna/

En sak som framgår klart och tydligt är att byggherrarna föredrar att bygga i etapper istället för att färdigställa allt på samma gång trots att de enligt egen utsago har kapacitet att göra det – Detta därför att priserna skulle riskera att sjunka om utbudet är för stort.

Att så är fallet ser vi bland annat i Umeå där HSB med flera haltat byggandet av nya bostadsrätter för att hålla priserna uppe.

Jag ska inte ensidigt anklaga byggherrarna för att vara de som är giriga då det är naturligt att alla företag väljer den strategi som gör att de tjänar mest pengar på sin verksamhet.

Skulden till detta ska läggas på de politiska beslutsfattarna som inte driver på hårdare trots att möjligheten att göra så har lagligt stöd.

Artikeln påvisar med all tydlighet att kommunala politiker sällan och aldrig använder sig av rättigheten att ange en gräns för hur länge en detaljplan är giltig trots att möjlighet att göra det finns i lagstiftningen – Något som i praktiken innebär att detaljplanerna per automatik får en giltighetstid på 15 år.

Som socialdemokrater bör vi ta detta till oss och verka för en ordning där landets kommuner alltid ställer krav på hur fort byggandet enligt en gällande detaljplan ska vara klart.

I min värld och enligt mitt sätt att se på saken borde byggklar mark vara fullt bebyggd inom maximalt 5 år om den är såld till byggherrar och/eller allmännyttan.

Sverige har stor bostadsbrist och vi behöver alla bostäder vi kan få fram – När vi nu vet att byggbolagen har outnyttjad kapacitet ska vi fatta politiska beslut som skapar ett regelverk som utnyttjar denna outnyttjade kapacitet för att bygga bort bostadsbristen.

Rätten till en bostad är en fundamental rättighet i det Sverige som är byggt på den svenska samhällsmodellens principer och den rättigheten ska uppfyllas fullt ut.

När den fria marknaden nu visat att man manipulerar marknadsmekanismerna för att tjäna mer pengar är det politikens uppgift att stävja denna manipulation genom lagstiftning och regelverk som gör det svårt och/eller omöjligt att manipulera marknaden.

Vi bör dessutom överväga om det inte är dags för de allmännyttiga kommunalägda bostadsbolagen att börja bygga helt i egen regi för att hålla nere byggkostnaderna och för att visa att det går bara man vill.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

70 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”HSB med flera haltat byggandet av nya bostadsrätter för att hålla priserna uppe.”

    Där ser man … du som nyss hyllade kooperativa företag …

      • Jonny Disenfeldt

        Vad säger HSB själva …

        ”Vi är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning.”

        Wikipedia :
        ”HSB, med cirka 554 000 medlemmar, är organiserat i tre led med 30 regionala HSB-föreningar i landet och cirka 3 900 bostadsrättsföreningar. Det finns två kategorier av medlemmar: bosparande medlemmar (cirka 100 000), och boende medlemmar (cirka 445 000). Alla medlemmar tillhör en regional HSB-förening och boende medlemmar tillhör dessutom en bostadsrättsförening. Varje lokal bostadsrättsförening i HSB, det finns cirka 3 900 stycken, är ansluten till en regional HSB-förening. Den första HSB-föreningen bildades den 6 juli 1923 i bostadsnödens Stockholm. De regionala HSB-föreningarna är sammanslutna till HSB Riksförbund.

        Affärsbolaget HSB ProjektPartner ägs av de regionala HSB-föreningarna och stödjer deras bostadsbyggande. HSB Bostad har motsvarande roll för bostadsbyggandet i Stockholmsområdet. HSB Inköp samordnar via centrala avtal inköp av produkter. ”

        Att Anders Forss har en helt annan åsikt är noterad…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vet vad de säger men HSB tillhörda aldrig folkrörelseföretagen då det var Riksbyggen som hade den rollen Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Noterar att du som vanligt inte kan Svensk historia.

            ”När arbetarna inte fick hålla sina möten i de lokaler som fanns byggde arbetarna sina egna Folkets Hus. Och för att kunna studera bildades folkhögskolor och Arbetarnas Bildningsförbund, ABF. För att få ner hyrorna byggde de egna hyreshus och bostadsrätter samt bildade bland annat HSB. Arbetarna gick också ihop och bildade Konsum.”

            https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-partiet/var-historia/

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig påstått att HSB inte bildades på detta sätt utan det jag sa var att man rätt snabbt släppte HSD och satsade på Riksbyggen som det som representerade folkrörelsen och LO Jonny.

          • Brorson

            Anders Forss vet inte vad en folkrörelse är. Han har helt missat den diskussion som vi hade inom partiet under Palmes tid som partiordförande om folkrörelserna vs den offentliga sektorn, som hade tagit över alltmer av folkrörelsernas uppgifter. Vi såg en risk för demokratin i detta. Makten flyttades alltmer från folket till politikerna och från politikerna till de offentliga tjänstemännen. Allmänhetens känsla för att det var ”våra” socialförsäkringar, etc, urholkades, och det blev exempelvis okej att ”sjukskriva” sig av alla möjliga orsaker. När Forss i ett tidigare inlägg skrev om att återställa Folkrörelsesverige, handlade det i bästa fall om en återgång till det som kom efter Folkrörelsesverige. Eller i sämsta fall om att införa en stark statlig centralmakt, som kontrollerar allt, med någon utländsk halvdemokrati som förebild. Vi svenska ”infödingar”, som bott i Sverige hela livet, begriper kanske ingenting och vet ingenting?

            Få se nu, om du publicerar den här kommentaren i oförändrat skick, och inte förvanskar den. I tidigare kommentarer från mig har du ändrat ett komma till en punkt för att dölja att du hade censurerat det som kom efter kommat. Och ändrat ett frågetecken till en punkt, och därigenom givit min kommentar en annan mening än den avsedda. Du har därmed gjort dig skyldig till urkundsförfalskning. Och ojar dig sedan över att vissa av oss skriver under pseudonym.

            Om man har bra idéer och är kommen till den ålder, då man ändå inte har en chans att genomföra dem under sin egen återstående livstid, är man inte rädd för att de kanske genomförs av någon annan, som tar åt sig äran av det. Man har inget behov av att framhäva sig själv. Det ligger dessutom i folkrörelse-andan. Det är rörelsen och inte den enskilda individen som räknas.

            Anledningen till att jag deltar i politiska diskussioner så här på ålderns höst, är att jag vill ge ett slags testamente till dem, som är unga idag och bl.a. inte har upplevt det verkliga Folkrörelsesverige. Jag försvarar jantelagen (inga träd tillåts växa till himlen) stenhårt, för det är tack vare den som vi aldrig har haft någon Hitler eller Stalin i vårt land. Det är förklaringen till att jag invänder så mycket mot Anders Forss, med sitt enorma ego och självhävdelsebegär.

            För övrigt har jag träffat och haft en pratstund med finansminister Magdalena Andersson under hennes valturné. Jag frågade om de många samtal, som Anders Forss enligt egen utsago haft med henne, men hon sa att hon inte mindes att hon hade talat med någon Anders Forss och gissade att samtalen kanske var med någon tjänsteman på departementet Jag refererade då vad Forss har skrivit om sig själv på sin blogg. Gissa vad jag fick till svar. ”En del har livlig fantasi”.

            Folkrörelsesverige har aldrig varit någon exklusivt socialdemokratisk företeelse. Det fanns, och finns fortfarande, borgerligt dominerade folkrörelser.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad får dig att tro att jag missade den diskussionen Brorson?

            När det kommer till Magdalena så tror jag att hon inte vill tala om vem hon pratat/pratar med och inte Brorson och att jag pratat med henne finns det bildbevis för nä hon var i Umeå sist.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns hos mina partikamrater så jag ska fråga om det finns någon länk om nu detta har stor betydelse för dig – Annars kan du fråga de partikamrater som var med när hon varit i Umeå bland annat på första maj i fjol där hon talade.

  2. Anders

    Håller med om att marknaden manipuleras, men då är det ju samtidigt fel att prata om ”en fri marknad”.
    En fri marknad är just fri från manipulation (från alla håll). Men håller med om att politikerna måste skärpa läget och sätta press på de som bygger och framför allt allmännyttan. Det här är trots allt problem som går att lösa ganska enkelt.
    Det behövs byggas, visst. Men samtidigt är inte bostadsbristen så katastrofal som det ofta påstås.
    Problemet är att för många vill bo i billiga bostäder i centrala lägen och sådana kommer aldrig att kunna byggas så att efterfrågan mättas därför måste man göra ytterområdena mer attraktiva, skapa blandade bomiljöer och planera för närbutiker, kontor och serviceytor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den fria marknaden är vad nyliberal politik hyllar och mitt svar till dem är att den inte fungerar därför att den aldrig klarar av att lösa de problem som uppstår trots att det är just detta förespråkarna för en fri marknadsekonomi påstår – Marknadsmanipulation är ett av de problem man inte klarar av att lösa.

      Att vi måste göra ytterområdena attraktiva att leva och bo i håller jag med om och i Umeå är vi rätt bra på att blanda upplåtelseformerna i alla områden men vad gäller att skapa närbutiker, kontor och serviceytor finns fortsatt mycket att göra.

  3. Per Kjellén

    Ludwig von Mises skrev 1927: ”Där överheten begränsar hyrorna infinner sig omedelbart brist på bostäder.”

    Blandekonomi. Kanske uppfattar jag dig rätt att du menar att eget ägande till produktionsmedlen skall förbehållas den privata sektorn (borde kallas de allmänna sektorn, men det går inte eftersom ordet/begreppet ’allmänna’ kidnappats av vänstern.) Statligt eller offentligt ägande skall förbehållas tjänstesektorn. Är det någorlunda rätt uppfattat.

    Då blir nästa fråga om byggande är produktion? Vi borde vara eniga om att det är så. Att hyra ut en lägenhet är definitivt en tjänst. I Sverige är den kontrollerad av ’överheten’. Vad som är ’överhet’ är allt det som kontrolleras av offentligt ägande och politiskt gynnade verksamheter.

    Hur kan det komma sig att vänster alltid tror att hyreslägenheter ägs och förvaltas av några grymma och giriga kapitalister vars enda målsättning är att få maximal utdelning på insatt kapital. Vi lever ju i ett samhälle där eget ägande sköter den största delen av det nära näringslivet. Det stora näringslivet är fortfarande eget ägande men ganska så koncentrerar till antingen politiskt styrda institutioner och till storkapitalister. (Rätt stor del ägs av utlänningar och det mesta då av eget ägande. Kanske Kina simulerar eget ägande och att det i verkligheten är offentligt ägande, vi får väl se.)

    Om nu den fria marknadsekonomin, givetvis kontrollerade av allmän lag i vilken ingår skattelagstiftningen, har visat sig i så många sektorer av vårt dagliga liv visat sig vara den organisationsform som ger hela folket det bästa utbudet. Varför är bilmarknaden genom mervärdesskatten en stor bidrager till statskassan. Och varför är det inget politiskt bekymmer trots att bilen för de flesta familjer är en nödvändighet.

    Varför är det så vårt att övertyga dig och hela vänstern om att det som bevisligen fungerar utmärkt i Sverige, nämligen branscher som karaktäriseras av eget ägande och hänsyn till marknadskrafterna, alltså anpassning till tillgång och efterfrågan, är värda att satsa på. Det går inte att säga att detta inte gäller byggandet, förvaltning av fastigheter, och uthyrning av lägenheter därför att detta är en bristmarknad. Ja det är en bristmarknad orsakad av att byggnad, förvaltning, finansiering, bostadsrätter och hyreslägenheter är insnörda av överhetens otaliga begränsningar. Dagens bostadsbrist är konstlad, kan du inte förstå det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I en blandekonomi sköter det offentliga sitt utan inblandning från privata aktörer meden de privata sköter sitt utan offentlig inblandning och den ordningen fungerade mycket bra fram till 1990-talet när avregleringar innebar att den privata sektorn gjorde intåg på den offentliga sektorns verksamhetsområden.

      En stark allmännytta behövdes för att säkerställa att bostadsförsörjningslagstiftningens skrivning om att alla med behov av en bostad har rätt till en bostad och behövdes för att landets kommuner skulle kunna leva upp till det. Den saken behövs fortfarande då bostadsförsörjningslagen med gammal skrivning är på väg att återinföras.

      Därtill behövs en stark allmännytta som erbjuder bostäder till alla utan att ta först bedöma deras ekonomiska styrka innan hyreskontrakt beviljas samt för att en kommun ska kunna bygga som den anser är bäst vad gäller att blanda olika upplåtelseformer för att undvika segregation.

      Med allt detta sagt så har jag ingen vilja att begränsa äganderätten utan bara säkerställa att det finns både privata och allmänna aktörer som erbjuder en bostad Per.

      • Per Kjellén

        Jag tror att du tror att regleringar har effekt på marknader. Varför trpr du då inte att regleringar av hyran har effekt på hyresmarknaden?
        Jag förstår att du menar att blandekonomin skall ha den offentliga sektorn och att det privata skall sköta resten. Den offentliga sektorn, är det skola, vård och omsorg? Är då resten fritt för den enskilda äganderätten?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror i sak inte att regleringar i sig har effekt på marknaden om den inte åtföljs av andra åtgärder.

          På din fråga om offentlig sektor så innehåller den mer än skola, vård och omsorg då den därutöver innehåller alla kommunala serviceverksamheter såsom el, vatten &avlopp, gator och infrastruktur, vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser samt ett statligt ägande av elbolag och av våra naturtillgångar.

          Kort sagt offentlig sektor såsom den såg ut innan borgerligheten påbörjade alla avregleringar, konkurrensutsättningar och utförsäljningar av offentlig egendom.

  4. Bertil

    Det är lätt hitta de skyldiga.vilket jag kommer till senare i detta inlägg.
    Före 2006 var priserna något stigande

    Går man tillbaka till mitten på 90- talet så var gick flera bostadsrättsföreningar i konkurs, priserna var i botten och många skänkte bort sina bostadsrätter för att bli av med dem. Kommuner hade bostadsöverskott och bjöd på hyran under en tid.

    Efter mitten av 90-talet började så smått
    Bostadspriserna hämta igen sig och före 2006 började det bli bostadsbrist priserna började skena iväg.
    2006 kom så det tragiska vi skulle från 2006 tvingas leva med en Alliansregim styrd av den Falske Reinfeldt och Anders Borg samt Schlingman. På det den fisförnäma Maud O.
    Denna småfolkshatiska regim tig chansen direkt slog mot svaga grupper sjuka.arbetslösa, ja ingen bryr sig än idag om dessa förutom Vänsterpartiet.
    Man slutade helt bygga bostäder, javisst
    Dyrköpta bostadsrätter för fisförnämt skattesmitande ska vi kalla den istället för bostäder åt vanligt folk byggde man åt.
    Detta innebar att folk främst 40-50 och även 60-talister som investerar i bostadsrätter villor blev stenrika på ett antal år utan att behöva kröka rygg det minsta lilla, nån arbetslinje fanns inte tillstymmelse till.

    Förlorare blev dåtidens unga sant dagens unga se ligger i miljonskulder detta medan andra nämnda gnuggade händerna och omtalade hur bra Sverige blivit,

    Där är vi. Än har folk jobb konjunkturen har varit uppåt sedan 2008- 2009.
    Skatt på sparande i ISK har skattebefroats så de som tjänade på bostäder tjänar nu också på sparande och för att göra livet ännu drägligare för välmående så har bidragen gått från sjuka,atbetslösa, till välmående.

    Bostäder byggs numera inte efter behovet utan efter vad vist aktieägare i byggföretag kan vinna på ett bygge.
    Där är vi nu.

    Nu blir det intressant se hur valet går
    Därefter blir det intressant bär konjunkturen viker ich man röstar på en högervidrig regim som sänker ingångslöner som bidrar till sämre låglöner som sen blir arbetslösa ich står där med miljonskulder.

    Vad händer då? Många i stort behov har inte fått bostad idag. Byggherrarna är tveksamma bygga när efterfrågan på deras dyra bostadsrätter och även hyresrätter minskar.

    Sen vad händer få arbetslöshet fallande bostadspriser, personliga konkurser värdelösa sociala skydd o.s.v.

    Kommer vi se ett Sverige i uppror eller kommer den råa kapitalismen och Monetarismen skratta ihjäl sig.

    En sak är säker rösta på några blådårar kommer inte ske här i min familjekrets
    Hör gäller rött ich när sossarna nu håller på tappa färgen så blir det den rodnande Jonas man röstar på.
    Vi behöver lämna Trumppolitiken och vika av mig Castros Cuba istället han värnade i alla fall de fattiga.
    Det lär varje Åkesson, Kristersson, Löf göra.

    Glöm inte den nuvarande regeringsformen från 1974.

    ”Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

    Varför pratas det inte om denna reform ich att den inte efterföljs.
    Nä inte ett ord. Samma gäller sjuka atbetslösa hårdare tag har jag hört, men jag har inte hört en enda politiker förutom Jonas Sjöstedt tala om dessa och hur eftersatta de blivit
    Varför tar ingen upp hur bestulna på pengar dessa blivit.
    Att vi behöver se mera rött råder ingen tvekan om.

    • Bertil

      Sannigen är väl alltid obehaglig höra för blåmesarna.Alliansens taktik sluta bygga slå mot svaga är alltid otäckt höra och förnekelse kommer ofta Ibsen form av variant Kom kommer med.

      Tror du inte det är det obehagliga för er, det är där skon klämmer sign:Kim??

      • Kim

        Bertil –
        Vad som är obehagligt för en blåmes vet jag inte, men sanningen att Casror är en diktator som förföljde, fängslade och avrättade oliktänkande kan ju i all fall vissa strunta i. Det tycker jag är djupt obehagligt. Precis som nassarnas förvrängning och förnekelse av historian.
        Att alliansens taktik slagit mot bostadsbyggandet är dock tveklöst. Men det är inget mot vad det är nästa gång de styr då vi tar ytterligare steg mot marknadshyror med den enormt krystade förklaringen att det är för att det ska byggas mer. Det finns faktiskt inget som säger att det gör att det gör att det byggs fler bostäder. Däremot är det självklart att det ökar på segregeringen.
        Att sedan inte tex SD m.fl förstår vad en ökad segregering kostar samhället är ju bara att beklaga. Men man har ju syndabockarna klara redan innan….

        • Bertil

          Marknadshyror skapar hemlöshet.
          Vi kan ta ex: där marknaden fått styra diktatoriskt i London har ex bostadsbristen varit akut länge.

          Det byggs och det byggs men vad händer välmående spekulerar köper upp bostäder står tomma ich det bostäder blivit är som ett aktiebrev, man väntar på uppgång.

          Samma sker överallt i väst i Kina överallt har du hemlöshet som är den rikes hållhake på folket.
          Fria marknadshyror tror jag inte ett smack på. Om det då byggs mera så vad hjälper det om det bara blir ett spekulationsobjekt.??

          Stat ska följa regeringsformen från -74.

          ”Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

          Högern vill ju inte ens löner ska följa tillgång efterfrågan varför ska det då vara så gällande bostäder.

          Sänka ingångslöner stoppa facken från synbiosen med a-Kassan vilket gett en värdelös a-kassa som i sin tur ger värdelösa låglöner som i sin tur glr folk hemlösa när fri marknad ska gälla flr det som passar blåmesar.

          Nä Kim det är du som är politisk okunnig
          eller så är du ”lengräddad”

          Vilka Castro rensade ut är propaganda från det högerstyrda USA men det är självklart han var tvungen rensa ut de som så klart var ute efter att fortsätta förtrycka fattiga och skapa fattigdom.

          Annars hade han aldrig kunnat ge fattiga sitt stöd.
          Högern i Sverige de rensade ut sjuka 2008 lös självmorden och allt som skedde efter den reformen.
          Nåt som högern vill hålla tyst om.

          Utrensning kan göras brutalt eller på ett ginare dålt sätt. Det sistnämda är vad högern håller på med.

          • Sven

            Än en gång hyllas en diktator som fängslat och avrättat.
            Och samma person säger att ändra är lengräddade?
            En sådan person kan inte tas på allvar då denne torde ha samma mentala status som Trump, Idi Amin och Kim Jong in. Det är uppenbart vem som är politiskt HELT okunnig. Förblindad av gamla slagord.

          • Kim

            Du gör alltså påhopp på en som i huvudsak ger dig stöd i sakfrågan och det endast i ett förvirrat försök att försvara diktatur och utrensningar? Ganska talande!

            Jag tror det för alla framgår vem som är ”politisk okunnig”. I synnerhet då det är viktigare med personliga påhopp än sakargument.

  5. Olle

    Men om det nu finns ett sånt sug efter bostäder då är det ju bara att du börjar bygga då !!
    Och varför bygger/förvaltar då inte mindre byggföretag bostäder och hyr ut om det är så lukrativt som du säger.Alla är inte inblandade i i nån form av kartellbildning för att trissa priser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inta att alla är inblandade utan bara att vissa är inblandade och att dessa är kortsiktiga och vill plocka hem sina vinster så fort som möjligt varför hyresrätter inte är något alternativ.

    • Bertil

      Klart det finns ett sug efter bostäder.
      Men unga som ser priserna kanske har jobb men som inte är fast anställda eller som är arbetslösa eller på annat sätt inte har den stabilitet som vissa tror alla har.

      Bostäder hyreslägenheter birde kommuner bygga detta via statsbidrag
      och hyran ska så klart anpassas efter lägsta löner lägsta sociala bidrag o ex:a-kassa.
      Då kommer vi ner till hyra på 1500 förven etta och 3500 för en tvåa.

      Vad är lönen tänkt från moderater då de vill införa sänkta trösklar.
      Jo nånstans kring 11000
      Skatt på det och det blir under 10000 kvar.
      Utifrån det ska hyrorna läggas.

      Gör som med ISK där sänktes skatten från 30% till under 1% på hela insatta beloppet.
      Staten har förlorat över 40 miljarder på det.
      Gör minst lika bra subvention för bostäder, då skulle inland tömmas och alla dra mot städer.
      Därmed skulle man kunna ta bort skatteutjämningssystemet när Inland blir tömt. Varför ska Inland räddas när Centralisering är målet!

      Bästa sättet hålla hög befolkning i Glesbygd är just bostadskostnaden och de värdelösa bostäderna.

      Bostad ska vara en självklarhet. Men idag slipper folk skatta om de undviker jobba och istället satsar på icke arbete i ISK.

      Sjukt så man tror inte det är sant.

  6. Jonny Disenfeldt

    ”Jag har aldrig påstått att HSB inte bildades på detta sätt utan det jag sa var att man rätt snabbt släppte HSD och satsade på Riksbyggen som det som representerade folkrörelsen och LO Jonny.”

    HSB – Grundades 1924 av arbetare
    Riksbyggen – Grundades 1940 av byggfack inom LO

    HSB är som sagt en medlemsägd, kooperativ organisation. Både HSB och Riksbyggen har haft en ström av skandaler kopplade till sig i historien.

  7. Leif Andersson

    Borde inte S gå fram med ett vallöfte att skapa ett statligt byggbolag med mål att bebygga Sverige med bostäder där byggkostnaden ska vara i nivå med EU-genomsnittet? Dvs 40% lägre än vad de extremt ineffektiva oligopolföretagen på svensk byggmarknad klarar av att bygga för idag. Kunde man inrätta en statlig bank för att driva upp bostadspriserna genom utlåning av hela köpeskillingen utan amortering borde man kunna skapa ett byggbolag för att få ner dessa.

    Hade löst bostadsbristen och fått ner priserna till mer jordnära nivåer samt antagligen givit S ca 5-10% fler röster i valet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att det faktum att samma ägare som äger byggbolagen även äger materialleverantörerna är ett större problem Leif och det som verkligen driver upp byggpriserna.

      Det och att byggbolagen tar ut stora vinster driver upp priserna.

      • Leif Andersson

        Det är ju precis därför en statlig byggkoncern ska inrättas som bygger till 40% lägre kostnad vilket är den nivå svenska byggföretag borde ligga på utan övervinster. Varför tillåter S fri vinstdragning av medborgarnas pengar i byggbranschen?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag tycker att vi ska göra är att se till att allmännyttan gör ett försök att bygga i egen regi Leif samt att vi tillåter utländska byggbolag och leverantörer att leverera till svenska byggen för att se om detta gör skillnad på priserna.

          • Olle

            Vi har ju redan utländska företag och arbetare här som dumpar priserna. Ett exempel på detta är ett Umeåföretag som har utländska arbetare anlitade , det är klart det blir billigare .När de bytte tak hemma så fick de en sele och ingen ställning , samt när jag frågade dom vad de fick betalt fick jag klart för mig varför det är billigare.Hade företaget följt de lagar de skulle följa hade det tagit 2 dagar för 2 man att bygga ställning, betalade avtalsenliga löner hade detta varit upp ca 22 % . För min del blev det givetvis inte billigare utan bara mer vinst för byggföretaget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är självklart att utländska företag som verkar här ska betala svenska löner och hålla sig till svenska regelverk – Samma sak för svenska företag som använder sig av utländsk arbetskraft.

            Detta säger därtill det nya utstationeeringsdirektivet Olle.

          • Kim

            Vad hasplar du ur dig nu? Att inte utländska företag får leverera idag????? Att vi inte till och med är tvungna att bjuda in utländska företag för anbud till ALLA stora offentliga projekt?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Alla blir inbjudna men få lämnar bud Kim och vi bör gör mer för att få stora byggbolag från andra länder att etablera sig då det skulle bryta det oligopol som håller priserna uppe.

          • Sven

            Du hävdar alltså
            A. Att det är enorma vinstmarginaler
            B. Att utländska , tydligen mycket mer kompetenta byggare, är helt ointresserade att utan konkurrens ta hem dessa guldkontrakt

            Du ser inte det märkliga i det resonemanget?

            Problemet är som det sagts politikernas alla enorma pillande i oändligt med regler som driver upp kostnader och FÖRSVÅRAR för utländska företag. De säger ju rent ut att Sverige är för stor risk med alla krångliga regler och konstiga politiska beslut.

            Det som håller priserna uppe är världens krångligare och dyrast byggregler. Som dessutom hela tiden blir fler. Oavsett vilken regering som sitter och påstår att de ska förenkla.
            Det är därför vare sig svenska eller utländska bolag kan bygga ”billigt”. Tack politiker.

            Men fortsätt göra som vanligt, på alla områden – skyll på andra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hävdar att vinsterna på bostadsbyggande är höga Sven om man slår ihop byggbolagens vinster och materialleveratörernas vinster. Tittar vi på djupet ägs materialleverantörerna i regel av samma ägare som byggbolagen även om ägandet ligger i olika bolag och/eller koncerner.

            Att det finns många regler som skulle kunna rationaliseras bort är vi överens om och att det är så har alla politiska partier del i.

          • Sven

            Du går allt längre ut på djupt vatten där du inte har koll utan bara spekulerar.

            Peab, Skanska och NCC är störst i Sverige. Nämn 3 materialleverantörer på vardera som har samma ägare.

            Tips. Är du verkligen intresserad ska du se på ägarförhållande i Europa. DÄR har du stora bolag som samtidigt äger enorma materialleverantörer. Ändå slår de sig inte in på svenska marknaden med ”de enorma vinsterna”.

            Det har pratats i över 15 år om förenklade regler. Ingen av regeringarna har ens tendens till det. Tvärt om. Bara mer och mer och mer regler som är kostnadsdrivande.
            DÄR har du kostnaderna. DÄR har du anledningen till att utländska bolag inser omöjligheten med den svenska marknaden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag går inte ut på djupt vatten Sven och jag ska återkomma med kopplingarna mellan ägarstrukturen i byggbolag och ägarstrukturen i materialleverantörerna i ett separat inlägg som kommer när valet är över och tiden finns att skriv det.

          • Sven

            Jodå.
            Att hänvisa till att göra saker ”sen” har räddat många från att få saker gjorda.

    • Sven

      Gå inte på myten om byggpriser. I synnerhet inte undersökningar som jämför äpplen och päron.

      Europamarknaden är öppen via EU. Svenska företag kan verka i andra europeiska länder och hävda sig. Det gör att utländska borde göra detsamma i Sverige. Och de skulle självklart inte tveka om att göra det om marginalerna vore så stora. Om man inte orkar läsa mer sakliga undersökningar bör man alltså ändå kunna lista ut att det stora kostnadsdrivande volymen ligger på annat håll.
      Tips – kolla på skatter och myndigheterna. Men politiker torde inte vara intresserade av att själva konstatera sin påverkan.

        • Leif Andersson

          I det extremt glesbefolkade Finland utan någon flyktingmottagning att tala om, som ligger ännu längre från kontinenten, med svinkallt klimat och en stark euro ligger byggkostnaden bara 15% över genomsnittsnivån i EU. Självfallet borde Sverige med västvärldens överlägset största flyktingmottagning per capita, mycket mer tätbefolkat än Finland, mildare klimat och en skräpvaluta då ligga närmare EU-genomsnittet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Jag håller med dig Leif och det är därför jag kommer med skarpa förslag i frågan för att göra det till verklighet.

          • Sven

            Problemet är att du/ni inte har sett på underlag för statistiken. Använd statistik som man inte har koll på underlaget för.
            Tex bygger många rapporter på kvadratmeterpris. Att ett tält är billigare än ett lågenergihus korrigerar man inte för. Inte heller för skillnader i skatter och regler.

            Alla våra stora byggare har själva gjort jämförelser mellan sina olika marknader för att försöka kapa kostnaderna i Sverige. (Läs gärna! Några är faktiskt offentliga även om de bästa hålls internt.) Byggarna kommer dock inte åt skillnader i skatter och lagkrav.

            Och Anders som politiker fortsätter med floskler som ”skarpa krav” utan att faktiskt se sig i spegeln och inse sin egen påverkan.

            Direkt löjligt!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I verkligheten så lämnar byggföretagen anbud som i sak inte har med själva byggkostnaden och skälig vinst att göra – Snarare är det så att man lämnar ett bud som bygger på hur nivån för den maximala upplåningen för projektet ser ut pluss ca 10% överkostnad – Detta driver upp priserna och att det är så det går till är något jag fått verifierat från många som jobbar på chefsnivå i byggbranschen och därför är insatta i hur det går till i verkliga livet.

          • Sven

            Som någon skrev

            Nu är foliehatren på.

            Inte konstigt att du inte har lösningar då inte har en aning om läget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har full kontroll på läget Sven och någon foliehatt har jag aldrig haft och jag har inte för avsikt att skaffa någon heller.

          • Sven

            Jodå. Full koll på läget.
            Och SD får 10% och s kring 35%. Visst är det även min dröm men jag fattar att det är just en dröm. Det är däri skillnaden ligger mellan våra inlägg. Dröm och verklighet.

            I morgon börjar bortförklaringarna.
            Önskar att det i stället varit självinsikten som började, men det finns inga tecken på det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kommer inte att komma med någon bortförklaring till min förutsägelse Sven – Däremot en analys om varför resultatet blev som de blev.

  8. Brorson

    Det är väl klart att det blir ”bostadsbrist” med glesbygdsfienden Peter Eriksson, mp, som bostadsminister. Han har skällt ut borgerligt styrda kommuner runt storstäderna för att inte ha byggt. Och på vilken mark skulle de ha byggt? I de sista kvarvarande grönområden, som kan nås med kollektivtrafiken eller på åkermarken? Ska de nya storstadsborna inte äta? Eller ska de inte vistas i skog och mark? Peter Eriksson tycker kanske att det är en lämpligare fritidssysselsättning för storstadsungdomar att elda upp sina grannars bilar?

    Denne fiende till miljö och glesbygd har ju också drivit igenom att sämre bullerskydd i bostäder nära stora trafikleder accepteras, så att man kan bygga närmare. Dessa nya bostäder är väl ändå inte avsedda för överklassen och de rika, som har råd att betala för en god boendemiljö? Med Peter Erikssons bostads- och folkomflyttningspolitik ökar trycket på stadskärnorna och de mer attraktiva villaförorterna. Priserna och hyrorna drivs upp – just där. Och de sjunker inte för att det byggs mer i närbelägna, men mindre attraktiva områden.

    Regeringen har också drivit igenom tvångsförflyttningar av asylsökande från asylboenden i glesbygdskommuner till storstadsområden med bostadsbrist, vilken givetvis förvärras. Runtom i landet finns nu tomma asylboenden, som i många fall har varit inrymda i vanliga hyreshus med två eller tre våningar eller fashionabla gamla brukshotell, som ägarna planerat bygga om till vanliga hyreshus. Den ansvarslösa byggboom som bl.a. Anders Forss förespråkar, skulle utlösa en ny rivningsvåg av samma dimensioner som i början av 2000-talet, då relativt nya hyreshus revs t.o.m. i ganska stora tätorter, efterlämnande stora sår i bebyggelsen.

    Detta skedde samtidigt med byggboom i en ännu större stad bara fem mil bort. Anders Forss förespråkar nu något slags lägenhetsproduktion för lagerhållning under 10 – 15 år, innan de första hyresgästerna flyttar in, Och anklagar bl.a. HSB för att inte slösa bort medlemmarnas pengar på rena spekulationsbyggen. Som om det inte varit nog med sådant inom HSB redan. Vad Forss inte heller förstår, är att ju mer man tillåter storstäderna expandera, desto värre blir bostadsbristen i centrala och andra aktiva lägen. Tillgången på ledig mark ökar ju inte ju mer man bygger. Den minskar.

    Och därmed möjligheten till stora vinster på bostadsspekulation. Det är så himla dumt. Asylanter, som för bara tre år hälsades välkomna som bygdens räddare, med hopp om att dessa vanligen unga och driftiga människor skulle starta företag och anställa arbetslösa kvarboende svenskar tvångsförflyttas nu till storstäder, som de inte är välkomna till. Inte ens av sina egna landsmän, som är nog trångbodda ändå, och än mindre av bostadslösa ”svenskar”, som p.g.a. alla förturer flyttas längre och längre bakåt i bostadskön.

    Har du, Anders Forss, ens några personliga minnen av kampanjen ”Vi flytt inte”, och hur vi inom S fullt seriöst diskuterade möjligheten att flytta jobben till människorna, i stället för tvärtom? Hade det varit en katastrof för hela Norrland om Komatsu hade etablerat i Övertorneå i stället för i Umeå?Säga vad man vill om V i Umeå, men det är i alla fall ett parti som inte kröker rygg för utländska (eller inhemska) storkapitalister i första taget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det framstår som om du helt och hållet förlorat allt Brorson i din iver att angripa mig i stället för att se vad jag i egentlig mening säger.

      Ingenstans har jag sagt att HSB eller någon annan ska bygga så mycket att det bli sittande med lägenheter som står tomma i 10-15 år innan någon flyttar in – Det påståendet och den uppfattningen finns sannolikt bara på ett ställe och det är i din hjärna.

      Jag har aldrig heller förespråkat att något som kan renoveras eller byggas om ska rivas eller att alla människor ska flytta till stora städer. Tvärt om har jag förespråkat att vi ska se till att hela Sverige kan leva och att människor kan bo i hela vårt land.

      Jag minns mycket väl Vi flytt int kampanjen och vad den innebar. För Umeå och Umeåborna spelar det en oerhörd roll om Komatsu finns kvar kvar eller flyttar då detta betyder stora skatteintäkter för kommunen – Både från företaget i sig och från de som arbetar på Komatsu. Det är skatten från dem och från och från andra företag vi kan få oss att flytta till kommunen som vi ska använda för att bygga ut välfärden och för att se till att Umeåborna har en bra skola, en bra förskola och tillräckligt med äldreboenden så att de som byggt vårt land som får ett värdigt liv på ålderns höst.

      • Brorson

        Tycker du att det är ett värdigt liv på ålderns höst att läsa upprepade påståenden från dig, som sammanlagt inte har bott längre i Sverige än den somaliska invandrare som du har angripit för att ha förnekat sitt afrikanska arv, att det skulle vara något fel på min hjärna, eller att jag har ”förlorat allt”? Du fantiserade förut om att jag skulle vara avundsjuk på dig, trots att du aldrig har åstadkommit något, som det finns anledning att vara avundsjuk på.

        Jag har inte påstått att du har förespråkat att något som kan renoveras eller byggas om ska rivas eller att alla människor ska flytta till stora städer . Jag har bara påstått att det kan bli följden av det som du faktiskt har förespråkat.

        jag frågade dig om det hade varit en katastrof för hela Norrland om Komatsu hade etablerat i Övertorneå i stället för i Umeå. Du har svarat med hur viktig den etableringen är för att rädda välfärden i Umeå Behöver de inte rädda välfärden i andra Norrlandskommuner, exempelvis de som har tappat invånare till Umeå

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur länge jag bott i Sverige har du ingen aning om Brorson även om det säkert kan finnas någon somalier som kom för länge sedan och innan jag föddes och därför sammantaget bott längre i landet än mig.

          Det är just de följder av det jag föreslår och du har som vana att komma med som jag kritiserar Brorson då dessa är utopiska och långt ifrån vad som blir effekten av alla mina förslag som förövrigt ska ses som en helhet av en stor plan och därför bedömas därefter.

          Att Norrland utöver Umeå ska förses med arbetstillfällen och företag är en självklarhet och förutom staten är det ett arbete för berörda kommuner att jobba med den saken snarare än en arbetsuppgift för Umeå kommun. Gör dessa kommuner sitt jobb stannar säkert de invånare som flyttar till Umeå och andra städer kvar i sin hemstad Brorson även om trenden är att yngre människor gärna vill bo i större städer där uteliv och andra saker är attraktivare än i mindre städer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.