Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratisk framtidspolitik enligt min syn på saken.

Detta inlägg publicerade jag i juli i år men dagen före valdagen är det värt att upprepa att vår socialdemokratiska politik alltid ska vara klar och tydlig och drivas i överensstämmelse med vår ideologi och de ideal ideologin förespråkar.

Kärlek, solidaritet och alla människors lika värde måste alltid finnas som en naturlig del i allt vi beslutar och som en självklar ingrediens i alla våra politiska förslag och reformer.

Allt sedan vi tog över regeringsmakten har det varit svårt att påvisa effekten av realpolitik därför att migrationspolitiken legat som en våt filt över alla andra politiska frågor. Att vi därtill tvingades regera med en alliansbudget som underlag under vårt första regeringsår gör inte saken bättre.

Att ändra taktik och fatta nya beslut när förutsättningarna förändras är naturligt – Speciellt så när förutsättningarna och verkligheten förändrades på det sätt som skedde när anstormningen av asylsökande var som störst.

Ett förändrat ställningstagande måste alltid förklaras på ett sätt som alla förstår så att skälen till förändringen blir klara och tydliga för alla och envar. Den saken har vi oftast misslyckats med att göra och den saken måste vi bli bättre på i framtiden tycker jag.

Det är därför påstår jag att politik alltid måste vara ska klar, tydlig och rakryggad då det är den enda vägen framåt om vi som socialdemokrater vill återvinna väljarnas och arbetarklassens fulla förtroende för att vår politik är den politik som tillvaratar deras intressen bäst.

Alla frågor vi driver ska precis som jag sa inledningsvis ha en direkt koppling till vår ideologi. Just kopplingen mellan den faktiskt förda politiken och det ideologiska fundamentet är A och O om väljarna ska känna igen sig och kunna kontrollera att vi lever som vi lär – Detta därför att det är ideologin som styr vilket samhälle vi vill bygga.

Med detta blogginlägg vill jag lägga fundamentet för vad jag tycker är viktiga framtidsfrågor för en progressiv och framåtsträvande socialdemokrati som driver en politik som strävar efter att bygga ett jämlikt samhälle för alla.

Jag ger dessutom alla ett löfte om att jag ihärdigt fram tills sista blodsdroppen kommer att slåss för det jag tycker är viktigt i denna kamp som med all säkerhet blir både extern och intern – Detta därför att den är viktig om vi vill stärka väljarstödet inför nästa val.

Den politiska linje jag kommer att driva på och jobba för att förverkliga innebär en återgång till den traditionella socialdemokratiska politik som genomsyrat partiet historiskt – Framför allt under regeringarna Erlander och Palme som präglades av en politik som lyfte arbetarklassen ut ur fattigdom och skapade ett jämlikare Sverige med genuin välfärd och en stark framtidstro.

För att nå dithän kommer jag att förespråka en väg där Sverige under de kommande 5 till 6 åren som inte tvekar inför att låna för att investera i åtgärder som skapar tillväxt och starkare välfärd om det blir nödvändigt.

De nyliberala idéerna om en budget i balans, budgettak och en finansiering av reformer krona för krona kommer sålunda att överges till förmån för en expansiv tillväxtpolitik där vi till viss del lånefinansierar de reformer som är nödvändiga för att nå målen om så anses nödvändigt.

Utan att i detta läge gå in på djupet i de frågor jag kommer att driva är följande reformer och områden de som jag prioriterar och ser som mest viktiga att genomföra:

  • Ett införande av en produktionsavgift som ersättning för dagens arbetsgivaravgifter för att säkra finansieringen av de sociala trygghetssystemen och framtidens pensioner.
  • Ett införande av nya och omskrivna skatteavtal med andra länder som ersättning för de nuvarande – Detta så att skatteplaneringen upphör och så att alla företag betalar de skatter de rimligen borde betala i Sverige.
  • Ett införande av den effektiva integrations- och migrationspolitik som sittande regering redan presenterat för att säkerställa att människor sätts i arbete och kan försörja sig själva.
  • Ett förstatligande av skolan.
  • Ett förstatligande av all sjukvård för att säkerställa att alla skattebetalare solidariskt finansierar all sjukvård i hela Sverige för att skapa en jämlikare och rättvisare sjukvård i hela landet kombinerad med ett slopande av det fria vårdvalet.
  • Stora investeringar i jobbskapande åtgärder inom offentlig sektor med målsättningen att offentlig sektor ska skapa tillräckligt många nya arbetstillfällen för att säkerställa att det finns tillräckligt många anställda i alla sektorer för att undvika stress, utbrändhet och fenomen såsom vårdköer och brist på personal.
  • Ett återinförande av målsättningen att uppnå full sysselsättning med arbetslöshetstal på max 2%.
  • Ett återinförande av Bostadsförsörjningslagen för att bygga bort bostadsbristen.
  • Genomföra en övergång till ett helt fossilfritt samhälle senast 2040 – Bland annat genom att stimulera en övergång till cirkulär ekonomi.
  • Ett införande av reformer för att stärka arbetsrätten, garantera anställningstryggheten och stärka fackföreningarnas inflytande över arbetslivet.
  • Tillskapandet av ett jämlikare samhälle för alla där inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar i stället för att öka.
  • Återställa nivåerna och och funktionerna i de sociala trygghetssystemen till sin forna glans.
  • Återställa pensionsnivåerna till en nivå på 70% av lönen AFP, ATP sammantagen med ytterligare 10% av lönen i avtalspension till en total nivå motsvarande 80% av lönen.
  • Ett införande av en livslång basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder som ersättning för de flesta av dagens bidrag för att skapa ett jämlikare samhälle och för att ge alla människor riktig frihet att själva styra över sina liv vad gäller föräldraledighet, vidareutbildning mm.
  • En sänkning av arbetstiden till 6 timmar per arbetsdag med tillhörande lönesänkning givet att basinkomsten införts.

Exakt hur varje punkt ska genomföras kommer jag att återkomma till efter valet tillsammans med en uträkning och redovisning av alla åtgärder sammantaget då allt sitter ihop i en sammantagen plan för ett bättre och jämlikare Sverige där alla människor har lika värde.

Att konsekvenserna av reformerna och det ekonomiska utfallet av dem ska redovisas tillsammans och i en form som enbart beskriver hur de sammantaget påverkar sista raden i rikets balans & resultaträkning är naturligt då alla reformer tillhör en generalplan där alla reformer är lika viktiga för att planens målsättning ska förverkligas.

En annan sak jag är på det klara med är att vi måste återgå till en ordning där det är vi politiker som fattar besluten och tjänstemännen som administrerar genomförandet av de beslut vi fattat. Dagens ordning där tjänstemän har allt för stort inflytande ska upphöra.

Budskapet och tågordningen ska vara klar och tydlig – Politiken beslutar, tjänstemän administrerar och människor och företag efterlever det som beslutats.

Måhända kommer en del att påstå att detta leder till politikerstyre därför att regeringen kommer att följa upp att besluten administreras i enlighet med besluten – Skulle så bli fallet är jag fullt komfortabel med den situationen av den enkla anledningen att det är de politiker som folket valt som fattar besluten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

4 kommentarer

  1. Bergis

    Det var ert samarbete med Miljöpartiet som sänkte det Socialdemokratiska partiet. MP fick er att gå med på en ohållbar migrationspolitik och kraftigt höjda skatter på bensin. Det straffar sig nu och ni går mot ett historiskt dåligt valresultat. Med facit i hand skulle ni ha sökt samarbete över blockgränserna när MP började ställa sina orimliga krav. Nu får ni ta konsekvenserna av att regera ihop med miljöpartiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida vi går nedåt eller gör ett resultat i paritet med nästa val vet vi sent i morgon kväll Bergis.

  2. Bertil

    Invandringen är och har blivit ett stort problem, men många kommer inte märka nåt utan röstar för ännu större klassklyftor utan att de fattar att deras röst ger den effekten.

    Nyliberaler äger arenan har de kapitalstarka bakom sig lobbyister firmor som driver påtryckningar så välmående ska bli vinnare för evigt.

    ”Hela det politiska etablissemanget har blivit besatt av invandring”
    Säger Göran Therborn.

    ”Sverige är ett rikt land och bör föra en generös invandringspolitik. Men om sådan politik ska vinna acceptans så krävs att migrationens fördelningseffekter erkänns och att vinnarna är villiga att kompensera dem som förlorar på invandring, anser LO-ekonomen Torbjörn Hållö.”

    Alkt handlar om invandring, och det nyttjas nu av moderater för att sänka trösklar skapa sämre A-kassa, bidragstak o.s.v.
    SD de vill slå sönder facket genom att
    göra a-kassan obligatorisk men de talar inte om för att erhålla a-kassa så är största hindret arbetsvillkoret.
    Så är det även med dagens a-kassa.

    Alliansen de slog spiken i kistan genom sära A-kassa fackmedlemsksp.
    Därmed förlorade arbetarrörelsen en halv miljon medlemmar. Med obligatorisk a-kassa slår man sönder fack fullständigt vilket banar väg för fullkomlig makt flr arbetsgivaren.
    Låglöner som vi inte trodde nånsin skulle komma till Sverige. Höglöner som blir hutlösa och för dessa gnäller på skatten.

    Valet har redan spårat ur, media som styr debatter styr vilken som politiker är bäst, styr frågorna där ex: arbetslösas och sjukas ersättningar aldrig nämns och där de betalar högre skatt på lika inkomst.

    Kort sagt politiken är marknadsstyrd där läjliga pedistalen eller öppna debatter mitt på golvet äg som en enda Amerikansk föreställning.

    Media som ägs av företag och tv som alla är privata och ska vara vinstgivande.

    SVT där styrelsevoch ledning är högavlönade konkurrerar med de reklamfinansierade ich beter sig lika illa som privat media.

    Vi behöver inte mer Trump vilket det blir med Kristersson, Åkesson,
    Vi behöver mer Castro som rensar ut packet så enkelt är det.
    Svaga grupper rensar etablissemanget friskt bland man plågar dem med ekonomiska orättvisor och driver dem till självmord om de inte uppföljer att serva de rikas begär.

    Castro han stod på de svaga och fattigas sida, men utsattes även för över 600 mordförsök
    Så snacka om att Castro rensade ut och att det skulle vara nåt märkligt är trams det var nödvändigt. Annars hade han själv blivit offer och de fattiga i Cuba.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.