Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är fullt möjligt att bryta segregation och utanförskap.

Ökad segregation i Sverige är ett ämne vi levt med länge och efter att under lång tid ha tänkt över varför den uppstår inser jag att det beror på ojämlikhet och på avsaknad av den effektiva integrationspolitik vars förslag ligger på regeringens bord i avvaktan på beslut.

Att vi i Sverige har bostadsområden där mer än 70% av de boende saknar arbete och bostadsområden där det stora flertalet inte kan prata svenska är ett veritabelt politiskt misslyckande och något som måste åtgärdas snarast.

I Sverige påstås det finnas 38 segregerade bostadsområden – De flesta i och runt våra tre största städer.

De flesta intervjuer och reportaget jag sett från något av dessa områden talar alla samma språk – Avsaknad av politiska åtgärder och satsningar i området parat med stor arbetslöshet och en stark känsla av utanförskap skapar grogrund för kriminalitet och religiös extremism.

Att det finns förskolor och skolor där barnen inte får lära sig svenska språket utan helt andra saker är skrämmande – Att det ser ut på detta sätt i Sverige anno 2018 är inget annat än en stor skam för välfärdslandet Sverige.

Att politiken i åratal vetat om att så är fallet utan att reagera är ännu värre. Att överlämna åt de boende i områdena att lösa problemen själva utan att ge dem verktyg och resurser för att göra så är otroligt arrogant – Dessutom bör de politiker som deltagit i sådana beslut rimligen ställas till svars och avkrävas svar på varför de inte agerat.

Som Socialdemokrat är en situation som denna helt otänkbar då den går rakt emot vår ideologiska grundtes om alla människors lika värde – Sverige och vi Socialdemokrater kan bättre än så här. Därför ska vi både reagera och agera här och nu genom att snarast göra upp med M, L och KD om den migrations och integrationspolitik vi redan aviserat att vi vill införa.

Kärlek, solidaritet och alla människors lika värde är ideologiska fundament som förpliktigar. Hela den socialdemokratiska politiken bygger på Demokratisk Socialism och på att alla i samhället ska vara inkluderade vilket innebär att vi inte ha bostadsområden i Sverige som är exkluderade.

Till att börja med ska vi skyndsamt se till att utbilda alla som bor i dessa områden i svenska språket så att de har fått tillgång till det viktigaste verktyget för att integrera sig i det svenska samhället.

Samtidigt som detta görs ska massiva insatser sättas in för att evaluera kunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet så att vi kan sätta in alla i rätt sorts åtgärder och låta människor läsa svenska parallellt med att de får en utbildning som ska mynna ut i jobb och egen försörjning.

Det ska och måste vara en självklarhet att det är det svenska språket och inget annat språk som används i skolor, fritidshem och i förskolan då allt annat är otänkbart.

I nästa läge ska vi fundera på hur vi ska gå till väga för att bryta segregationen och skapa mer blandade bostadsområden. I detta arbete är jag inte främmande för att använda oortodoxa metoder och obekväma beslut även om besluten initialt påverkar valfriheten och stoppar människor från att fritt välja vilket bostadsområde man vill bo i.

Att skapa levande områden där svenskar och invandrare blandas i alla bostadsområden bör vara ledstjärnan i detta arbete och får jag bestämma ska vi i detalj studera hur man gjort i belgiska Mechelen där man genom framsynt politik lyckats utrota både segregation och största delen av all brottslighet.

En tänkbar lösning på problemet med segregation som med fördel kan användas gällande skolan är att bussa barn från segregerade områdena till andra stadsdelar samtidigt som vi bussar svenska barn till skolorna i de invandrartäta områdena – Detta för att få mixade klasser med barn från olika kulturer och olika samhällsklasser i alla skolor och i alla klasser.

Jag lever inte i illusionen att det kommer att bli lätt, snabbt eller smärtfritt att få ordning på detta – Att förändra demografin och mixen av människor i dessa bostadsområden tar tid men kan man lyckas i Mechelen kan vi lyckas i Sverige så länge vi har en fullgod plan att följa.

I mitt Sverige ska vi inte ha segregation och segregerade bostadsområden – I mitt Sverige ska vi ha blandade bostadsområden där alla lever sida vid sida i harmoni och gemenskap.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

  1. Fredrik

    Vill föräldrar bussa sina barn till skolor som ligger i andra delar av stan än i den del där de bor? Det är en allra ytterst relevant fråga, allra speciellt här i Umeå idag då många föräldrar på Carlshem/Carlshöjd/Gimonäs INTE vill att deras barn ska bussas 4 km till en ”nybyggd” skola.

    Är detta ett bra sätt att använda tiden? För, det tar tid att bussa barn från en sida av stan till en annan – i båda riktningarna och två gånger per dag. Tid som dessa barn förlorar tillsammans med sina kompisar, föräldrar, fritidsaktiviteter etc. Ytterligare en relevant fråga.

    Vilka barn ska bussas och vilka ska inte göras detta? Och vem bestämmer vilka barn? Är det staten/kommunen som bestämmer? För, det innebär ju att vissa barn blir kvar i sitt område, medan andra inte blir det eller hur?

    En viktig fråga kring just skolan har varit att man ska kunna få gå i skola så nära sitt hem som möjligt, allra speciellt i en större stad – detta måste alltså frångås?

    Integration tar tid, absolut, och segregation tar också tid. Och här har regeringar haft tid på sig, men inget gjort – den stora frågan man ställer sig är VARFÖR?

    Man kan inte både förespråka frivillighet samtidigt som man hotar med tvång. Dessa två ytterligheter går nämligen inte ihop utan då får man bestämma sig för vilken väg man ska vandra. Ett problem uppstår om man väljer tvångets väg, efter årtionden av frivillighet, och det är att människor kommer att protestera. Har S råd att tappa mer i förtroende? Det är under 30% nu och trenden i Europa är att de klassiska Socialdemokratiska partierna tappar mer och mer för varje år som går. Kanske är den demokratiska socialismen inte så bra som ni vill påskina?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med den och huruvida barn behöver bussas eller inte vet vi inte och i förlängningen är målet att precis som i belgiska Mechelen få människor att bosätta sig på ett sätt som innebär att det inte uppstår någon segregation. Om vi initialt behöver bussa barn för at uppnå det så får det bli så.

      • Fredrik

        Anders, att bussa barn från ett segregerat område till ett ”svenskt” område och tvärtom var ett förslag från dig. När du skriver nåt i dina inlägg utgår jag ifrån att detta är något som du tror på, eller har jag fel?

        Alltså, den svenska staten ska tvinga barn att gå i en skola som de eventuellt inte vill?

        Det är farligt att använda framför allt utländska exempel på ”lyckat resultat” utan att presentera all fakta. T ex hur ser den belgiska skatten ut för företag, människor, fastighet etc? Hur ser den belgiska integrationspolitiken ut gällande t ex krav på språk, utbildning, etablering i samhället i stort etc. Utan att presentera all fakta så blir det extremt knapphändigt material som inte uppvisar något gripbart resultat.

        Kan man överföra exemplet Mechelen i Sverige? Finns samma infrastruktur, utbildningsväsende, skattesystem etc. eller måste det i sådana fall bli ett ”svenskt” Mechelen? Sanningen är nog närmare ett ”svenskt” Mechelen än att kunna överföra rakt av – vilket då helt plötsligt möter stora problem direkt. Ett, nämligen möjligheten att som förälder välja skola för sina barn.

        Men, den kanske mest påtagliga skillnaden mellan Belgien och Sverige är Geografi. Var ligger Belgien i förhållande till övriga i Europa och var ligger Sverige? Och, i Belgien är det 369 invånare per kvadratkilometer och i Sverige är 22. Den svenska frivilligheten att bosätta sig var man vill är ett lysande bevis på att regeringar bakåt i tiden sedan 1960 i Sverige misslyckats med att faktiskt göra Sverige ”större”.

        Det har funnits alla möjligheter i världen att skapa ett ”större” Sverige – men, det går inte både med frivillighet och tvång. Den orättvisa du kommer att skapa genom det skulle ge sådana konsekvenser.

        Mycket ser bra ut på papper Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag skrev som jag skrev därför att jag menar det och förklaringen till varför fick du i mitt förra svar och den uppfattningen står jag för när det handlar om åtgärder som är nödvändiga för att bryta segregationen.

          Det är på inget sätt farligt att använda Belgien och Mechelen som exempel på hur man genom framsynta politiska beslut och en politisk vilja lyckats med att bryta segregation och utanförskap och ersätta den med tillhörighet och ett samhälle där alla blandas med varandra i skolor, i privatlivet och på arbetsplatserna.

          I vad ligger faran i den jämförelsen enligt dig?

          • Fredrik

            Faran? Du vill mixa klasser genom att bussa in elever av en etnicitet och bussa ut andra. Detta mot föräldrars vilja om det skulle krävas då tydligen staten vet bättre än föräldrar vad som är bäst för deras barn.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Arbetet med att bryta segregation och utanförskap är överordnat mycket annat Fredrik och om vi i det arbetet initialt behöver bussa barn till skolor utanför sitt eget områden innan omflyttningar för att permanent bryta segregationen skett så får det lov att bli så då valt att inte göra så vore skadligt för hela samhällsutvecklingen i landet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lever i förhoppningen om att jag och fler med mig genom hårt arbete ska lyckas med att bygga ett samhälle som är hållbart och i avsaknad av segregation så långt det är möjligt – Går det att åstadkomma i Mechelen så går det att åstadkomma i Sverige Jan.

  2. TP

    Det är ju så fantastiskt med invandring och mångkultur så Svenskarna borde ju stå i kö för att få flytta till Rinkeby, Tensta, Bergsjön, Rosengård med flera områden för att få uppleva det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt sorts politik så är det inte omöjligt att det blir kö bland svenskar att få flytta dit i en framtid TP.

      • Fredrik

        Flyttar ni från Sveavägen först? Som ett gott exempel?

        Och Sagerska skulle rymma flera familjer från Tensta när statsministern tar över en trea med kök i Rinkeby. Visst?

        #levasommanlär

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Nu går du till extrema åsikter i vanlig ordning – Sveavägen är ett kontor och inte en bostad och Sagerska är inte Löfvns privatbostad utan rikets statsministerbostad.

          • Fredrik

            Det är inte extremt att leva som man lär Anders. Men okej, det är statsministerbostad idag – något det inte behöver vara eller hur? Hur många av ministrarna idag bor i områden med utanförskap?

            Ja, Sveavägen är ett kontor – men menar du att företag etc inte ska vara en del av integrationen? Finns det ett krav att S-kontoret SKA ligga på Sveavägen? Vore det inte att visa vägen genom att flytta det till Tensta?

            Sen glömmer du en sak Anders. Hur stort är Mechelen? Jo, som Umeå. Både i storlek i invånare och yta. Du ska alltså implementera detta i område som Malmö, Göteborg eller Stockholm. Städer med mer än dubbelt, tredubbelt och fyrdubbelt så stor yta och antal människor. Utopi.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ser bara din kommentar som ett sätt att försöka avleda debatten från det den handlar om vilket är hur segregationen ska brytas och varför det är viktigt att bryta den.

            Samma princip som används i Umeå kan med fördel användas i andra städer oavsett storlek då det är den förda politiken och inget annat som avgör hur väl man lyckas i arbetet med att bryta segregation och utanförskap ooh ersätta den med tillhörighet och framtidstro.

  3. Olle

    Det är klart det går men va fan gör ingen nåt för då S utreder och utreder och försöker uppfinna nåt eget och inte tittar på omvärlden. Samma sak med landsbygden som stötts och blötts , titta på våra grannar Norge och Finland. Det händer ju aldrig nåt S har varit handlingsförlamade i 4 år nu. Ja de tar åt sig äran för en högkonjunktur som inte S skapat .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att utreda är en sak som måste göras Olle men vi är helt överens om att det behövs mer action och det är det jag jobbar på för att skapa.

  4. Anders Nilsson

    Jag instämmer med Göran Persson. Vi måste förhindra att
    det fram till 2021 beviljas ytterligare 300 000 uppehållstillstånd
    (120000 asylanter och 180000 anhöriga enligt Migrationsverkets
    prognos). Händer detta är det mesta av det s k integrationsarbetet
    utan större verkan. Men s är idag så beroende av invandrarnas röster
    (vilket framgår av utfallen i kommuner och distrikt) att det är föga
    sannolikt att partiet kan ta sig samman och stänga gränserna för
    denna form av immigration. Se på afghanamnestin!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer aldrig någonsin att beviljas så många som du försöker anföra Anders- Inte ens hälften så många om jag får tro något så det du försöker dig på är att skrämmas med siffror som saknar relevans.

      S är på inget sätt beroende på rösterna från invandrare Anders och som socialdemokrater har vi sedan länge deklarerat att vi står för en migrationspolitik som är hållbar och för en migrationspolitik som innebär att Sverige inte tar emot fler än övriga EU-länder.

      • Fredrik

        Men du behöver den invandringen Anders. Dels för att betala allt som du vill genomföra för med dagens invånarantal så räcker inte pengarna till och dels för att nå till, vad var det? 20 eller 30 miljoner invånare i Sverige. 30 visst?

        För detta krävs invandring på stor skala, eller en total härdsmälta i sexualkunskap i skolan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag behöver i sak ingen invandring för att betala för det jag vill genomföra Fredrik – Ett stopp på möjligheten att skatteplanera räcker mer än väl parat med en omläggning från arbetsgivaravgift till produktionsavgift för att säkra de sociala trygghetssystemen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig satt 30 miljoner invånare som en målsättning Fredrik – Den siffran kommer från en helt annan diskussion som handlade om hur många invånare vi borde vara i Sverige om Sverige skulle ha vuxit och tagit emot sin del av jordens totala befolkningstillväxt.

          • Brorson

            Det som Anders Forss skriver att han vill genomföra är antingen ekonomiskt realistiskt eller inte ekonomiskt realistiskt. Hur det är med den saken har vi redan diskuterat i andra sammanhang och kommer säkerligen att fortsätta diskutera i andra sammanhang, varför jag inte går in i den diskussionen nu. Oavsett hur det är med den saken, blir det inte mer ekonomiskt realistiskt med ökad invandring. Även invandrare är ju konsumenter (och i bästa fall) även producenter.

            Enligt tillförlitliga uppgifter är invandringen en förlustaffär med en genomsnittskostnad för det svenska samhället på 74.000 kr per individ och år (intäkter minus utgifter per individ i genomsnitt). Om inga invandrare alls hade bidragit till den svenska ekonomin, hade siffran varit minst dubbelt så hög. De, som talar om att vi hade haft färre läkare, sjuksköterskor och busschaufförer, förtiger att utan invandrare hade vi haft betydligt färre patienter och passagerare. Vissa busslinjer och vårdcentraler hade inte ens funnits.

            Utan alla asylboendena i glesbygderna hade många busslinjer där redan varit nedlagda. Vårdcentraler hade fått slå igen. Annan service hade redan försvunnit. Relativt moderna hyreshus hade rivits. Rivningsvågen i början av 2000-talet hade rullat igång igen. Vad händer nu, när dessa asylboenden töms på sina invånare – inte i första hand p.g.a. avslag på asylansökningar, utan p.g.a. alla tvångsförflyttningar av asylanter, som fått uppehållstillstånd, till undermåliga massförläggningar i storstäderna.

            Nej, jag pläderar inte för ökad invandring för att rädda den svenska glesbygden, men jag är stark motståndare till ”sektorpolitiken”, d.v.s. att staten ger en påse med pengar, tröstpengar till kommunalråden i glesbygderna, samtidigt som man ger en annan påse med pengar till storstäderna för att de ska expandera ännu mer. En påse pengar till det som regeringen tror på, nämligen storstäderna, och en annan påse pengar till det som regeringen inte tror kommer ge någon varaktig effekt, d.v.s. ”glesbygdsstöd”.

            Oavsett regering, har det varit samma ”sektorpolitik” under decennier.

            Svenskt arbetsliv är i internationell jämförelse ovanligt hårt rationaliserat med en mycket hög produktivitet per arbetstimme. Den svenska arbetskraften är, också i internationell jämförelse, extremt välutbildad med akademiker som arbetar i typiska LO–yrken, . I vissa fall tyvärr felutbildad, men detta borde ju vara möjligt att rätta till genom att vi har ett av världens mest utbyggda utbildningssystem. Och genom att göra slut på revirtänkandet inom arbetslivet, med alltfler formella men i grunden onödiga kompetenskrav. D.v.s konstgjord arbetskraftbrist för att skydda fackliga särintressen, speciellt på tjänstemannasidan.

  5. Kim

    Intressant. Att sprida problem kan kanske fungera OM det tillsätts resurser. I annat fall blir det bara som med de nya ”barnen” som ska in i svensk skola. Ännu en belastning för en lärare som redan går på knäna. (Googla ”därför slutar jag som lärare”. Dagens verklighet.)
    Men att tvinga barn till andra skolar än de vill. Några barn ska ”offras” och placeras där det inte fungerar. Gammal fint synsätt…. ”Några får offra sig.” Och det kommer från en som inte ens själv anser att kommunal skola duger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inga barn ska offras Kim och att få ordning på segregationen är överordnat det mesta om vi ska få ordning på det som orsakar att människor faller in i brottslig verksamhet och mer eller mindre permanent utanförskap. Hur det ska göras kan vi lära mycket av från belgiska Mechelen.

      • Krister

        Vi har inget att lära av den belgiska orten.
        Du kan lägga ned dina drömmar för du har
        NOLL påverkan på S POLITIK. Kom din fru
        in i fullmäktige? En politisk familj till…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har allt att lära av Mechelen Krister och personrösterna är inte färdigräknade än så det ärliga svaret är att ingen ännu vet vem som kom in och inte.

  6. Leif Andersson

    Det krävs i så fall mycket mer långtgående åtgärder än vad du föreslår. Hur hade du tänkt bryta bostadssegrationen som blivit extrem i Sverige? I många områden kan ju inte ens svensk övre medelklass skaffa ett boende och hur skulle då en flyktingmigrant kunna bekosta detta.

    En modell för att minska skillnaderna skulle kunna vara en ny variant av fastighetsskatt baserat på en kombination av marknadsvärde och områdets etniska homogenitet. Dessa pengar skulle sedan oavkortat gå till upprustning och andra åtgärder för att lyfta de värsta områdena och därmed minska skillnaderna. Men att lyckas blanda befolkningen vad gäller boendet i någon större omfattning tror jag är omöjligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vi ska göra är att studera ingående hur Mechelen löst den problematiken och lära av dem Leif.

  7. Nils

    Skulle ni börja rota i segregerade områden så är S körda, S har sina starkaste fästen i de största slumområdena, tex Rinkeby.

    S är en garanti för fortsatta bidrag på arbetarnas bekostnad.

    De som bor i dessa områden röstar på de partier som vill ge bidrag utan motkrav.
    Politiskt självmord skulle det resultera i, som MP.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har en annan uppfattning är dig om den saken Nils och står för det jag anfört i inlägget.

  8. Brorson

    Gratulerar till din nya insikt, Anders Forss, att S måste göra upp med M, L och KD om migrations- och integrationspolitiken. Det är just de fyra partierna som har lösningen på problemen, men bara genom att samarbeta, ge och ta. Socialdemokraternas 14-punktsprogram, som antogs av partistyrelsen under senvåren är en utmärkt plattform för det samarbetet, i synnerhet eftersom de tre nämnda borgerliga partierna har uttryckt sitt gillande.

    En sak som borde kunna genomföras omedelbart, är att stoppa tvångsförflyttningarna av asylanter, som har fått uppehållstillstånd från asylboendena i glesbygdskommunerna till de överbefolkade storstadsregionerna. Asylboendena i glesbygdskommunerna består ju i många fall av riktiga lägenheter i vanliga hyreshus. Eller av gamla brukshotell och liknande, som kunnat byggas om till vanliga hyreshus.

    Det hade ju varit så enkelt att ge asylanterna egna hyreskontrakt, i stället för en enkelbiljett till en massförläggning i någon storstad. Ett fåtal storstadskommuner har själva valt den lösningen. När de har påtvingats det ekonomiska ansvaret för, har de valt att inkvartera ”sina” asylanter i någon glesbygdskommun, i stället för att inkvartera dem i undermåliga bostadslösningar i sina egna kommuner.

    Detta visar att man inte alls behöver flytta människor för att flytta det ekonomiska ansvaret för deras försörjning från fattiga till rika kommuner. Men detta visar ju också att det är möjligt att flytta både människor och ansvaret för deras försörjning – från rika storstadskommuner till fattiga glesbygdskommuner. Jag är övertygad om att det är lättare att få dessa människor i egen försörjning, om de bor i glesbygd jämfört med utanförskapsområden i storstadsregionerna.

    Med en riktig satsning på nya jobb i glesbygdskommunerna.

    Emellertid tycker jag att du, Anders Forss, är alltför fixerad vid tvångsåtgärder. Det finns ekonomiska styrmedel, som påverkar människors s.k. fria val. Det visar inte minst de metoder, som har använts för avfolkningen av glesbygdskommunerna. Man lockade med jobb och nybyggde bostäder i storstadsregionerna.. Att bekanta redan hade flyttat var naturligtvis också en viktig styrfaktor. Vi kan nu se att asylanter i hög grad söker sig till utanförskapsområden, som redan bebos av invandrare med deras egen etnicitet.

    Det går inte att bryta upp att Sverige numera är ett mångkulturellt och mångetniskt samhälle med olika klankulturer. Det går inte att backa historien till de tid, då detta fortfarande var möjligt. Vi måste integrera de olika etniciteterna och klankulturerna i den övergripande svenska nationella tillhörigheten. Och detta är definitivt lättare gjort i en glesbygdskommun än i ett utanförskapsområde i en storstadsregion.

    Jag ser inte detta som något i och för sig önskvärt, men som en nödvändighet efter den massinvandring som vi redan har haft. Med en fortsatt restriktiv invandringspolitik och hjälp till återvandring för dem invandrare, som absolut inte vill integrera sina egna särarter i den övergripande svenska tillhörigheten, måste vi lösa problemen för dem som själva vill stanna i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den åsikten om vilka vi bör göra upp med har jag anfört hela tiden Brorson så den är på inget sätt ny för mig – Lägg därtill att den migrationspolitik S presenterat är densamma som jag presenterade långt före det att den blev partiets officiella politik så blir ekvationen komplett.

      I övrigt publicerar jag din kommentar som ett inlägg i debatten.

  9. Brorson

    Ochr edan har beslut på att de får göra det. Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara regel för nyanlända. Konvertering till permanenta uppehållstillstånd ska bara ske om det finns särskilda skäl. Obligatorisk svenskundervisning och andra former av tvångsassimilering får vänta tills man fått permanent uppehållstillstånd. Sådana tvångsåtgärder är ju enbart ägnade åt att slita isär invandrarfamiljer och försvåra återetablering i det gamla landet.

    Trots att jag anser att nyckeln till lösning av migrations- och integrationsproblemen finns i ett samarbete mellan S. M. L och KD, anser jag att dessa fyra partier har överdrivit betydelsen av kunskaper i svenska språket. Jag minns arbetskraftinvandringen under 1960- och 1970-talen. Invandrare, som inte kunde ett ord svenska, var utmärkt arbetskraft, men kommunikationssvårigheterna var ett hinder för det fackliga arbetet.

    Vi måste skilja mellan förmågan att utföra ett arbete och möjligheterna att delta i det sociala, fackliga och politiska livet. Det finns så många kompensatoriska åtgärder vid kommunikationssvårigheter. Många fler än under 1960- och 1970-talen. Det största problemet är inte att alla människor har en tendens att umgås med andra inom den egna etniciteten.

    Det största problemet är befolkningspolitiska mål om en stor folkökning genom massinvandring och makthavares försöka att lösa de problem, som detta leder till, genom tvångsassimilering av invandrare. Tvångsassimilering leder. alltid till motstånd, som yttrar sig i utveckling av extrema överdrifter av de egna etniska och religiösa särarterna.

    Vi ser det i Sverige och övriga Europa. Vi ser det i de av IS behärskade områdena i Syrien och Irak, där jihadister från Europa med invandrarbakgrund från t. ex. Algeriet har koloniserat och uppträtt som ett herrefolk över de infödda syrierna och irakierna.

    .

  10. Brorson

    S, M, L och KD är de partierna, som har de största förutsättningarna och en helhetssyn, som inte i samma grad undanskyms av kortsiktiga partipolitiska vinster. Långköraren med de ”ensamkommande” som fått avslag i alla instanser och nu – kanske – ska få ”en ny chans” är allt annat än medmänsklig – snarare omänsklig. Snart har ännu ett år gått av ovisshet och känslan att inte kunna påverka sitt eget öde. Detta är psykisk tortyr, och skyldiga är Mp, V och C.

    Ett negativt besked är i vissa lägen bättre än inget besked under så här lång tid. Detta är välkänd psykiatrisk sjukdomskunskap. Flyktingaktivister med egna ekonomiska intressen som gode män och välbetalda familjehem, och t.o.m som älskarinnor åt ”barnen, tillhör de skyldiga. Det är deras röster, som Mp, V och C har varit ute efter. Det är synd, för med ett mer seriöst agerande av C hade partiet varit en pålitlig bundsförvant i kraven att göra om asylboendena i glesbygdskommunerna till vanliga hyreslägenheter åt asylanter, som redan bor där och har fått uppehållstillstånd.

    Men jag är inte helt nöjd med de fyra mer seriösa partierna och deras ideliga propåer om tvångsförsvenskning, t.o.m. av flyktingar som har fått tillfälliga uppehållstillstånd och förväntas återvända hem inom tre år, vilket numera är regel. Detta är ju bara ett sätt att tillmötesgå SD på deras egen planhalva. ”Integration”, ”bryta segregationen” och rena idiotkrav som att muslimska kvinnor ska nekas jobb om de vägrar ta den manliga chefen i hand är bara omskrivningar för SD:s begrepp ”assimilation”.

    Den svenska invandringshistorien visar att spontanassimilation, som brukat ta några generationer, har fungerat nästan friktionsfritt. Internationella erfarenheter visar att tvångsassimilation, något som har förespråkats av SD sedan mitten av 1990-talet och numera stöds av allt fler partier, leder till mycket svåra konflikter och t.o.m. inbördeskrig. Även de försök till tvångsassimilering av samer och finsktalande i Tornedalen, som gjordes under inverkan av rysskräcken början av 1900-talet. borde förskräcka..

    Det finns en god och en ond nationalism, och det är inte fel att känna samhörighet med den nation, som man är en del av, oavsett om man tillhör en ursprunglig minoritet som samerna, eller tillhör den invandrade muslimska minoriteten. Man måste ha rätt till den egna etniska eller religiösa särarten. Våldtäkter och andra handlingar, som är uppenbara brott, ska straffas hårt. Men politiker ska inte hitta på nonsenslagar, vars enda syfte är att tvinga människor mellan att bli lagbrytare eller syndare mot sin egen religion, är enligt min mening ren förföljelse.

    Jag reagerar när Ulf Kristersson säger att ”Ett nej är ett nej, och då ska man lämna landet, men ett jag ska också vara ett ja, och då ska man lära sig svenska.” Det är ju rena bedrägeriet, när det kravet ställs på någon som har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd på mellan ett och tre år. Det är skillnad mellan tvång att lära sig svenska och rätt till svenskundervisning – med full valfrihet att lära sig någonting annat, som har större nytta av i hemlandet. Den här åsikten har jag haft sedan 1970-talet, då de chilenska flyktingarna protesterade mot den dåvarande assimilationspolitiken. De ville inte bli svenskar. De ville återvända hem – som chilenare – snarast möjligt.

    I Sverige får unga män, som kallas ”barn”, men inte är föräldralösa, god man på den svenska kommunens bekostnad. Om de verkligen är barn, står du ju under sina utlandsboende föräldrars förmynderskap. De, som i stället borde ha en god man, är de unga fruar som är lagligen gifta i sitt hemland i enlighet med FN:s äktenskapskonvention, men ännu inte har fyllt 18. Enligt deras hemlands lagar är deras män deras förmyndare. Men i Sverige står ingen kvinna under sin mans förmynderskap. Att förordna en god man för dessa unga fruar, med uppgift att bevaka deras intressen även gentemot

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som du säger så är det de partier du nämner initialt som kan komma överens om framtidens migrationspolitik så av den anledningen är det bara at köra på – Något som för övrigt borde ha gjorts i samma stund som S presenterade sin nya migrationspolitik.

      • Brorson

        Vi verkar vara rörande överens om att Socialdemokraternas 14-punktsprogram borde ha legat till grund för en migrationspolitisk överenskommelse mellan S, M, L och KD redan före valet. Vill minnas att även Moderaternas migrationspolitiska talesperson tyckte samma sak. Sedan är det en annan sak att det behövs förhandlingar om detaljer. Och även att detaljer kan komma att ändras i efterhand, både till följd av den allmänna debatten och den faktiska utvecklingen.

        Jag tycker dock att det även borde ha funnits med en femtonde punkt: hjälp med återvandring. Det haltar en aning att första skriva att tillfälliga uppehållstillstånd vara regel, och sedan skriva om integration SOM OM permanenta uppehållstillstånd vore regel. Och ingenting om återvandring. Ingenting om vad som ska ske, när de tillfälliga tillstånden har löpt ut. Asylanterna måste kunna lita på att de inte blir utslängda till samma helvete som de flytt ifrån,ENBART för att en tidsgräns har passerats.

        Vad som bör hända, när slutdatum närmar sig är enligt men mening:
        1) Asylanten får återvända hem, med viss hjälp från Sverige till återetableringen, om så behövs.
        2 ) Asylanten får uppehållstillståndet förlängt med en ytterligare period på högst tre år, efter egen ansökan och individuell prövning. Det bör också finnas möjlighet för regeringen, eller någon myndighet som regeringen har förordnat,a tt besluta om kollektiv förlängning för hela flyktinggruppen, om det är lika illa eller ännu värre, i hemlandet som när det ursprungliga tillståndet beviljades.
        3) Det tillfälliga uppehållstillståndet omvandlas till ett permanent uppehållstillstånd, på asylantens egen begäran, OM DET FINNS SÄRSKILDA SKÄL (t.ex om man är gift och har barn med någon som är permanent bosatt i Sverige).

        Det ska dock inte vara meningen att någon ska leva i Sverige hela livet på tillfälliga uppehållstillstånd. Därför föreslår jag att den, som p.g.a. förhållandena i hemlandet inte har kunnat återvända dit under sex år, ska få ett permanent uppehållstillstånd, efter egen ansökan, OM INTE särskilda skäl (t.ex grov kriminalitet) talar däremot.

        Eftersom slutet på föregående kommentar klipptes av, upprepar jag de här: Att förordna en god man för dessa unga fruar, med uppgift att bevaka deras intressen även gentemot den äkta mannen, vore en bra mycket bättre lösning än att tvångsseparera paret. Man bör tänka på att de flesta minderåriga fruar dock bara har några månader eller högst ett par år (och det är mycket sällsynt) kvar tills de fyllt arton. Och att det kan vara helt förödande för den unga frun, och eventuella barn, att skickas tillbaka som skild, om hon får avslag på sin asylansökan.

        Den gode mannen bör givetvis informera paret om varför han / hon finns och även om gifta kvinnors rättigheter i Sverige. Och om svenska skilsmässoregler, samt – om det finns anledning därtill – hjälpa till med skilsmässa och även skyddat boende. Men tvångsseparering ska inte förekomma, om båda vill fortsätta bo ihop. Paret ska väl inte tvingas leva åtskilda tills båda har fyllt 18, och då gifta sig på nytt?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi är överens om att detta borde ha varit infört redan och den synen har jag redovisat till Stefan sist jag pratade med honom. Så länge detta inte är gjort kommer migrationspolitiken att ligga som en våt filt över alla andra frågor vilket gör att politiken är handlingsförlamad fram tills detta är löst och överenskommelsen är sluten och den nya migrationspolitiken införd.

  11. Brorson

    I Sverige förordnas alltid en god man för omyndiga (d.v.s. personer som inte fyllt 18), om de inte står under sina föräldrars eller särskild vårdnadshavares tillsyn. Och det gör inte gifta kvinnor ens om de är under 18. I Sverige står inga kvinnor under sina mäns förmynderskap – och därför bör en god man förordnas för de unga fruar, som ännu inte fyllt 18.

    Den svenska lagen bör dock kompletteras med en bestämmelse att den äkta mannen inte får vara god man åt sin omyndiga fru. Förhoppningsvis kan det bidra till att en fast relation, som består även sedan hon fullt 18, etableras mellan den unga frun och den gode mannen – som bör vara en kvinna.

    Sverige bör respektera andra länders lagar och regler och alltså erkänna äktenskap som lagligen har ingåtts i andra länder, innan paret har invandrat till Sverige. Men från den tidpunkten ska svenska regler gälla beträffande kvinnans ställning i äktenskapet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Som du vet sedan tidigare så har jag en annan syn på barnäktenskap än dig Brorson och det är att de aldrig ska godkännas i Sverige oavsett vart de är ingångna.

  12. Brorson

    Jag är stenhårt motståndare till barnäktenskap, oavsett var i världen de har ingåtts. Det är inte vad frågan handlar om. För övrigt är ”vart” en riktningsangivelse och ”var” en platsangivelse. Om du tycker att det är så viktigt att alla ska följa svenska regler, t.o.m innan de haft en tanke på att migrera till Sverige, kan du börja med dig själv genom att följa svenska språkregler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ägnar mig inte åt att märka ord men får det dig att känna dig bättre till mods om jag säger var i stället för vart så kan jag göra det då det inte spelar någon roll för mig om jag gör så eller inte brorson.

      I övrigt så kvarstår jag vid att barnäktenskap aldrig ska accepteras i Sverige även om de ingåtts innan man migrerar alternativt flyttar till Sverige.

      • Brorson

        Eftersom du inte har skrivit något om att förbjuda 17-åringar att ha sex, måste jag tyvärr dra slutsatsen att du är för barnsex, kanske t.o.m. med flera vilt främmande partners. Kristen moral säger att man ö.h.t. inte ska ha sex före eller utanför äktenskapet. Om då något knasigt land vill höja giftasåldern till 25 år, så är det vad som gäller. Inget sex före 25 års ålder. Och inte mellan par med samma kön….

        Du får väl skaffa ett rättskrivningsprogram. När du kräver att bara svenska ska få talas i skolor och förskolor (t.o.m. om familjen bara har ett tillfälligt uppehållstillstånd på tretton månader) är det väl på tiden att du själv, som är född och uppvuxen i Sverige, lär dig att skriva felfri svenska.

        Och slutligen: När du själv uppenbarligen är en så fanatisk anhängare av SD:s assimilationspolitik (tvång ända in i kaklet), så får du väl sluta tala illa om det partiet….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I Sverige är det lagligt att ha sex i och med att man fyllt 15 år Brorson och i Sverige behöver man inte vara gift för att ha sex.

  13. Brorson

    Exakt, barnsex enligt din definition om vem som är ett barn. Hur kan du försvara barnsex med argumentet att det är lagligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försvarar det inte utan framför bara hur svensk lagstiftning ser ut – Därtill har jag trots att jag är kristen inget emot ex innan äktenskapet då detta inte är att vara otrogen Brorson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.