Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Början till slutet för SD som politisk kraft har redan startat.

Uttrycket att högmod går före fall är bara ett av uttrycken som anförs om Jimmie Åkesson i den interna strid som uppenbarligen pågår i SD där olika intressen i partiet beskyller varandra för partiets i deras ögon dåliga valresultat.

Att striden pågår kan du läsa om i följande artikel i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/VR84q1/intern-sd-kritik-mot-partiledningen-hogmod-gar-fore-fall

Åkesson beskylls internt för att han tror att han står över sådant som budgetfrågor och därför att han oftare än någonsin tidigare varit helt svarslös på många direkta frågor han fått från journalister i denna valrörelse.

Många i partiet är mycket besvikna på att valresultatet för SD landade på en nivå under 20% – Alldeles speciellt så därför att många i partiets inre krets hade trott på ett valresultat på närmare 30%.

Denna grupp har redan nu utsett sin syndabock och beskyller därför Jimmie Åkesson och hans svaga framträdanden för att så icke blev fallet och det är därför partiet nu skakas av interna stridigheter bland ledande företrädare.

Att partiet förr eller senare skulle drabbas av interna stridigheter som eskalerar och leder till partiets fall har jag anfört sedan länge liksom att detta kommer att starta i samma sekund som SD:s framgångssaga bromsar in eller vänder vilket nu är fallet.

Trots det är jag förvånad att de startat redan nu och innan valresultatet är slutgiltigt fastställt och en regering tillsatt – Detta sagt trots att man aldrig borde bli förvånad av sådant som rör SD.

Den interna kritiken mot Åkesson och delar av partiledningen rör ett antal fenomen som kritikerna anser vara fel och som påverkade valresultatet på ett sätt som inneburit att SD:s uppsving i opinionen aldrig återspeglade sig i det slutliga valresultatet för SD.

Att flera ledande SD.are internt talar om valfusk och andra saker som saknar bäring och bevis påvisar hur många av Åkessons så kallade Sverigevänner tänker när saker inte går deras väg.

Att ha sådana element i ett politiskt parti och i partiets inre krets är början till slutet därför att den sortens människor är helt faktaresistenta och därför inte kan se sanningen.

Richard Jomshof säger i artikeln att detta är början på något nytt för SD och på det området håller jag med honom såvida han med det uttrycket avser att detta är början till slutet för SD.

Med det sagt så ser jag fram emot fortsättningen och mot att utifrån få betrakta hur SD precis som jag anfört sedan länge kommer att förgöra sig själva inifrån.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

40 kommentarer

  1. Bergis

    Men Jimmie Åkesson bestämmer fortfarande vilka som ska få bilda regering. Blir det nyval kommer SD att få över 20 procent. Vad säljer Stefan Löfven ut först när han söker samarbete över blockgränsen? Är det försämringar i LAS? Marknadshyror? Fortsatt öppna gränser för asylinvandring om Annie Lööf får bestämma?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rätt utformat får Jimmie inget inflytande alls denna mandatperiod Bergis och blir det ett extraval under mandatperioden kommer SD att förlora röster Bergis.

  2. Kim

    Jag önskar minst lika mycket som du att SD krymper och försvinner MEN man är naiv om man tror det sker nu. Lika sannolikt som de nivåer du gissade att SD skulle hamna på i valet. Helt enkelt ingen verklighetskontakt!
    Däremot finns det ingen i partiledningen som skulle fylla en lucka efter Jimmie. I en maktkamp om den posten skulle det bli små fraktioner, på vänstervis, tills ingen är stark nog. Det torde dock inte ske så länge de har sin egen Fürer kvar på posten. Man kan tycka vad man vill om honom och hans politik, men har är en duktig partiledare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att SD inte sjönk så mycket som jag trodde ska du få min syn på så snart valresultat är slutligt fastställt men att fallet för SD har påbörjats nu tack vare interna stridigheter kan du vara helt säker på.

      • Ördög

        Du påminner om de där domedagspredikanterna som gång på gång förutspår världens undergång och tusenårsrikets ankomst, men vars spådomar hela tiden går åt skogen . SD har gått framåt medaan S har gjort ett sämre valresultat än någonsin förr. Och du påstår på fullaste allvar att SD nu börjar sjunka. Är det genom såna där infantila utfästelser som sosseriet ska ”återvinna förtroendet” hos väljarna?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag påstår med rätta att SD börjat sin resa nedåt och att man kommer att förgöra sig själva inifrån på det sätt jag angivit både i inlägget och tidigare.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Jag påstår med rätta att SD börjat sin resa nedåt ”

            Enligt dina skriverier månad efter månad så har ju SD haft en nedåtgående trend under ett par år nu .. verkar som din spåmetod fungerar dåligt….

            SD’s framtid står och faller med hur övriga partier och då framförallt allliansen kommer att förhålla sig mot SD, om de fortsätter med sitt avståndstagande så kommer SD att fortsätta växa.

            En annan viktig faktor på sikt är om SD kan bredda ledarskiktet med människor som förmår axla partiet på ett för väljarna attraktivt sett, om inte kan SD falla som en sten. Precis som alla andra partier gjort när de valt fel ledning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis som jag anfört hela tiden så har SD backat från sitt högsta mätvärde under mandatperioden och även om jag förutspådde att raset skulle bli större så lurades även jag av att parametrarna för SD ändrats från att vara en underskattning till att vara en överskattning.

            SD:s framtid står och faller med hur djup den interna striden i partiet blir och huruvida Åkesson och hans närmaste behåller makten i partiet.

  3. Olle

    Tyvärr tror jag inte det utan de lever nog vidare ,men kan de andra partierna komma överrens om de besvärliga frågorna i samhället och verkligen gör nåt då kommer deras siffror att sjunka. Tror ju inte en Löfvenstyrd regering kommer att få nåt att hända utan blir väl bara 4 år med fortsatta utredningar som vanligt och bilda en massa nya myndigheter. S vågar ju inte erkänna att det finns problem utan kör huvudet i sanden istället. Sen inte sagt att de andra partierna är nåt bättre. Bara de får plats vid köttgrytorna är de nöjda.

  4. Jonny Disenfeldt

    Snart blossar rosornas krig upp igen … det pyr i partiet som fått sitt historiskt sett uslaste valresultat…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer inget rosornas krig i S Jonny – För vår del räcker det med att betrakta det krig som just blossat upp inom SD.

  5. Jan

    Vilket trams. Om internt skvaller avgjorde ett partis framtid så skulle S ha packat in för länge sedan. Är det någon partiledare som inkompetensförklarats så är det Stefan Löfvén. Men han sitter kvar. Än så länge. Det som kan få SD att minska på sikt, vilket verkar vara din önskedröm, är att man valt sida. Höger. Då torde stödet från LO-väljare avta något. Så länge SD hålls utanför regeringsmakten så kommer man att öka dock.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kanske tror att det är trams Jan men det kommer att ske som jag skrivit så sitt lugnt i båten och betrakta utvecklingen.

  6. Brorson

    Det var (och är) ett önsketänkande från din sida att SD skulle backa. Men det var (och är) ett önsketänkande, som har sammanfallit med verkligheten, men inte i så hög grad som du har gissat. Hittills har jag varit mest träffsäker i mina förutsägelser. Redan för tre – fyra år sedan förutspådde jag att SD skulle öka (jämfört med dåvarande opinionsstöd) till strax under 20 procent, och därefter backa.

    Att vissa väljarundersökningar före året val gav SD ett väsentligt högre väljarstöd än det faktiska valresultat, är lätt att förklara och det har jag gjort. De undersökningar som gav ett i jämförelse med valresultatet för högt stöd för SD har använt metoder, som är avsedda att mäta genomslagskraften för reklambudskap. Och visst förmår skickligt genomförda reklamkampanjer konsumenterna att rusa till butikerna att titta och känna på produkterna. Men leder det till köp? Inte alltid.

    Alla instituten har dessutom frågat ”Hur skulle du rösta om det vore val idag?” Men de tillfrågade har ju vetat att det inte var val de dagen, då de tillfrågades, och har i vissa fall svarat ”SD” som en varning till de partier, som de faktiskt har röstat på. Man har kanske instämt helt eller (mer troligt) med den politik SD sagt sig vilja föra, men inte velat ge SD förtroendet att genomföra den politiken. Man riskerar inte Sveriges framtid genom att SÄGA att man ska rösta på SD.

    Slutligen har SD-arna felbedömt en sak. Att opinionsundersökningarna före tidigare val har underskattat det faktiska väljarstödet för SD, har inte indikerat att instituten skulle göra samma misstag nu också, eftersom instituten har korrigerat sina prognoser utifrån den erfarenheten och alltså räknat med tidigare underskattningarna av väljarstödet för SD som en ”felfaktor”.

    När SD har trott på 25 – 30 % som valresultat har de alltså lagt till denna felfaktor ovetande (hur kan man missa en så omdiskuterad sak?) om att instituten redan har gjort det, och dessutom utgått från mätresultat, som mätt genomslaget för reklambudskap och inte hur väljarna skulle komma att rösta.

    Om vi sedan ser oss om i Europa, så framstår ”farbror 20 procent” som en nästan oöverstiglig barriär för högerpopulistiska partier. De mest framgångsrika hamnar strax över, men de flesta under. Det beror på att ”farbror 20 procent” verkar mobiliserande på de andra partierna och deras sympatisörer. Det är dock aningen komiskt hur de långa knivarna mot Åkesson slipas inom SD, när SD i själva verket har genomfört en mycket skicklig valrörelse, med fullt stöd av SVT och speciellt det politiska oraklet Mats Knutsson.

    Knutsson verkar ha drömt om att bli befordrad till kanalchef när SD inom kort fördubblar sin representation i Förvaltningsstiftelsen för Radio och TV. Och Åkesson verkar ha drömt om att bli migrationsminister i en alliansregering, vilket kan förklara hans lama insatser i slutet av valrörelsen, i synnerhet under debatten med Carl Bildt, som borde ha blivit utskälld av en sann sverigevän.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Det är inget önsketänkande från min sida att SD ska backa Brorson utan bara ett konstaterande från min sida då den processen har redan inletts och påbörjat i och med starten av interna stridigheter i partiets inre krets.

  7. Brorson

    När Löfvén säger att S aldrig kommer att bli ett stödparti till alliansen, så har han helt rätt. S är fortfarande ett alldeles för stort parti för att bli ett stödparti åt något annan parti eller partikonstellation.
    Det gäller moderaterna också. Och delvis även de tre andra allianspartierna, som bara kan tänka sig att vara stödpartier åt M, men inte åt något parti eller partikonstellation på andra sidan blockgränsenö

    Alla inser ju att ett blocköverskridande samarbete, kanske i form av en blocköverskridande regering, är enda möjligheten att lösa upp den parlamentariska knuten. Men ett sådant samarbete torde ha vinnare och förlorare, och inget parti vill bli förlorare. Därför , har vi dessa förpostfäktningar om statsministerposten innan de egentliga regeringsförhandlingarna börjar. En knäckfråga för allianspartierna är dessutom hur de ska hålla ihop alliansen, om inte alla allianspartier ingår i den blocköverskridande regeringen.

    En fempartiregering (S + M + C + L + KD) är förvisso en lösning, men en mycket dålig lösning, och det av två skäl:

    – Ju fler kockar, desto sämre soppa.

    – Det skulle inte finnas någon egentlig opposition, förutom SD som därmed skulle framstå som det ena oppositionspartiet.

    Enligt min mening har allianspartierna gjort ett misstag, när de retoriskt har fokuserat alltför mycket på att avsätta personen Stefan Löfvén. Detta gör det svårare för allianspartierna att acceptera Löfvén som statsminister i en ny regering

    Enligt min mening har S och särskilt Löfvén gjort ett misstag genom att offra så mycket krut på att splittra alliansen. Härigenom har han svetsat ihop alliansen ännu mer.

    Men det finns lösningar på båda problemen. Att Magdalena Andersson blir ny S-ledare och statsminister. Att regeringen upplöses ett par månader före nästa val, och ersätts av en socialdemokratisk expeditionsministär fram till valet. Alliansen skulle i så fall kunna återinträda på scenen som ett samlat regeringsalternativ

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Numera är invandringen i sig under kontroll Steffo – Däremot har vi länge saknat en effektiv integrationspolitik och så fort vi socialdemokrater gjort upp med M. L och KD om saken så kommer även den att vara igång och därmed är problemen lösta.

      Hur det ska gå till har jag skrivit om många gånger så om du bläddrar i min blogg historik så hittar du hur.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så ser säkert en fel på saken Krister men majoriteten tycker nog precis som jag att vi ska följa den ordning vi alltid gjort vilket innebär att det största partiet i den största konstellationen får uppdraget att bilda regering – Gör vi det så tillfaller det uppdraget S i och med att de rödgröna har ett mandat mer än alliansen i sammanräkningen eller 144 mot alliansens 143 mandat.

      • Jonny Disenfeldt

        Du glömmer bort att SD har många mandat och röstar tillsammans med alliansen nej till Löfven och S-regering …

          • Jonny Disenfeldt

            Kommande misstroendeförklaring mot regeringen :

            Alliansen inklusive C och L stöder misstroendeförklaringen.
            SD stöder misstroendeförklaringen.
            Detta ger en stor majoritet mot Löfven.

            Om C och eventuellt L senare väljer att lämna alliansen och gå samman med MP och V för att stödja S kommer de att bryta sitt löfte mot alliansen och väljarnas dom kommer att bli hård, mycket hård.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Domen för C och L om de skulle söka aktivt eller passivt stöd av SD blir ett betydligt högre pris att betala för C och L Jonny så det kommer att bli den vägen de väljer med V utanför men stödjande Löfven som statsminister.

          • Brorson

            Spelar ingen roll vad C och L säger sig acceptera från SD. De kan ändå inte förbjuda SD att rösta som de vill. Man skulle då teoretiskt kunna tänka sig att C och L röstar tvärtemot hur SD röstar. Men det förutsätter ju att SD avslöjar i förväg hor de kommer att rösta, och sedan gör som de lovat.

            Mer än lovligt dumt, för det innebär ju att SD bestämmer hur andra partier ska rösta. Om vi utgår från hur SD själva har sagt hur de tänker göra, så kommer de inte att stödja alliansen, utan att få något i utbyte, men det har allianspartierna sagt blankt nej till. SD kan alltså komma att ge Löfvén ännu en mandatperiod för att hämnas på allianspartier.

            Vad ska S göra i det läget – rösta nej till Löfvén för att undvika att få stöd från SD? Enda sättet att hindra SD från att bli det parti, som i praktiken utser statsminister är man enas över blockgränsen om en gemensam kandidat. Jag har föreslagit Magdalena Andersson. Det finns emellertid ingen regel, som säger att statsministern ska tas från det största partiet i det största blocket.

            Jo. man kan förstås också enas över blockgränsen att rösta nej till alla, som SD kan tänkas stödja. Om fyra förslag till ny statsminister röstas ner blir det nyval, vilket vore en chans för SD att forcera 20-procentbarriären. Att vägra förhandla med SD är en sak. Att låtsas att SD inte ens finns, som man faktiskt gör, är en helt annan sak.

            Ilskan bland väljarna växer från dag till dag. Alla väljare, som delar åsikten att SD inte ska ha något inflytande, vill nu se praktiska bevis för att de övriga partierna kan bilda majoritet och styra landet utan stöd från SD.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tror inte att C och L anser sig kunna gissa hur SD ska rösta och därför tar det säkra före det osäkra Brorson – Sedan tror jag att alliansen redan i förväg får en hint om hur SD ställer sig i frågan i och med att Åkesson deklarerat att han kommer att rösta nej till varje regering som inte ger SD inflytande.

  8. Gunnar F.

    Forss du är helt fel ute!
    Titta tex.på det ultra vänsterliberala Södermalm i sthlm där i vissa distrikt kommunisterna tappat uppemot 15% till just SD, vilket är mycket bra. Och jag tror att 7 klövern kommer att tappa än mer i nästa val än i detta, i hela landet. Varför jo därför att folk kommer att inse vad Sveriges problem beror på och kommer då naturligtvis att rösta på det parti som vill göra det mest radikala åt saken.
    Så jag tror att 2022 har SD mellan 25-30 %, även fast vänsterliberaler och globalister gör allt för att det inte ska ske.
    Dom kommer att förlora denna kamp för ni inte vill inse åt vilket håll landet lutar,folk är trötta på denna globalisering och kommer mera o mera att luta åt det nationalistiska hållet,just därför att vänstersörjan försämrar välfärden för varje år som går samt att en stor del kriminaliteten är en följd av all denna massiva invandring, som fortfarande fortgår (360000 som fått uppehållstillstånd dom senaste åren) och det väntas som bekant 300000 till 2022. Detta vill den icke hjärntvättade svensken stoppa och så kommer det att bli när dom äldre vänster sossarna börjar falla bort osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du har den tron gör mig inget Gunnar F. Jag står fast vid det jag skrivit i inlägget och kommer därtill att göra mitt bästa för att bekämpa SD även framgent.

      • Gunnar F.

        Forss du kommer att få kämpa i din anletes svett,mot SD med dålig framgång som resultat.
        Det beror främst på att tex. Stefan ”svetsarn” Löfven är partiledare och en dålig sådan.
        Ett exempel är att han kallar SD:s väljare oanständiga.
        X antal % procent av SD:s väljare är missnöjda och mindre bemedlade ekonomiskt pga. tex. låga pensioner,förtidspensionärer som slitit ut sig för välfärden, dåliga löner osv. Medans dom sk. ”pensionsräddarna” som 7k tillåtit välla in och som inte har bidragit till samhället, har det bättre på dom flesta sätt.
        Denna obalans har sossarna ,7K skapat, så med andra ord är det Stefan L. själv som skapat det han säger det oanständiga SD. Men det fattar inte S.L. Tycker ni sossar,7K partier bör rannsaka er själva till att börja med i stället för att kasta skit på det parti (sd) som ni skapat själva .Jag sträcker mig till att kalla er oansvariga verklighetsfrånvända blindstyren som aldrig kommer att bli det ni en gång var (S). Och som dessutom fallerar i eran utrikespolitik, det första ”svetsarn” eller Margot W. borde göra, är att tacka Polen i stället för att hacka på dom. Palestina frågan med dess terrorister som M.W.erkände m.m. m.m. Inse er politik fungerar inte längre. Människor har genomskådat er Bilderberg,Rotschild,Soros politik. Ps. Jag är inte rasist men jag är realist Ds.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag publicerar sin kommentar så att alla får ta del av hur du resonerar och tänker – För egen del ser jag det mesta av det du skrivit som fria fantasier från någon som genuint misstror alla som invandrat till vårt land trots att en stor majoritet av dem är vanliga människor precis som du och jag med en vilja att arbeta och göra rätt för sig.

          Känner man därtill att man måste rentvå sig genom att framföra att man inte är rasist så har man ett problem Gunnar F.

          Med det sagt så kvarstår jag i det jag anförde i inlägget – SD:s fall har startat och precis som jag anfört länge är den utlösande faktorn till det fallet att man förgör varandra internt i partiets inre och yttre krets.

          • Gunnar F.

            Forss, jag förstod att du skulle dra det kortet och tro att jag drog alla invandrare över samma kam.
            Men det begriper nästan alla, att då vi pratar om invandrarna så menas förstås ,våldtäktarna dom kriminella , bilbrännarna, bidragsfuskarna alla illegal som befinner sig i Sverige 9000 afghaner som fått avslag tre ggr. och som kostar samhället gigantiska pengar, dom som har dubbla medlemskap och åker på semester till dom länder dom ”flytt ifrån, mfl. mfl. Men det finns så klart invandrare som sköter sig och tillför Sverige något. Men dom är ju inte så intressanta att diskutera om, av naturliga skäl.
            Jag vill också påstå att S är indirekt skyldiga till terroristdådet på Drottninggatan, då ni med er släpphänta politik låter såna som Akilov röra sig fritt i Sverige. Ni har vanskött Sverige så till den grad att landet är mer el.mindre förstört. Lyssna på världen omkring oss och inte då bara Merkel ,Macron och liknande vänsterliberaler så kanske du vaknar tillslut och inser att denna multikulti politik med religonsblandning (Jugoslavien tex.)-inte fungerar i längden. Domen kommer att falla tungt över ni oansvariga vänster globalister om en inte för lång framtid. Alla andra problem som växer i Sverige pga. er i S och den övriga klövern, kan jag ta ngn annan gång. Häls. Sverige vännen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag publicera din kommentar så att alla kan få se hur du tycker och tänker Gunnar – De grupper du beskriver utgör en mycket liten del av alla invandrare och att människor fram tills dess de fått sin sak prövad vad gäller asyl reser ut ur landet är fria fantasier då ett sådant förfarande skulle leda till att de inte släpps in igen när de kommer tillbaka.

            Att hålla full koll på varje enskild individ som ensam genomför en vansinnesattack är omöjligt att göra och inte ens i USA, Frankrike, Belgien, Storbritannien eller Tyskland med flera länder lyckas man med det så att påstå att vi socialdemokrater rår för att Akilov kunde röra sig fritt i Sverige är inte rätt – Att hitta en människa som gömmer sig undan rättvisan är svårt om man inte har ett systematiskt arbete på plats för att dagligen leta reda på dessa.

            Sverige är på inget sätt förstört Gunnar och så fort en regering är tillsatt så kommer S, M, KD och L att göra upp om den framtida migrations- och integrationspolitiken vilket innebär att frågan sedan är mer eller mindre död då det vi vill genomföra är precis det en majoritet av människorna efterfrågar i vårt land.

            Med det upprepar jag det jag sa tidigare vilket är att jag fortsatt står upp för det jag anfört i inlägget och dess rubrik – Början till slutet för SD som politisk kraft har redan börjat genom att de interna stridigheter jag sedan länge förutspått skulle starta i partiet nu startat.

  9. Alexander

    Nu har fallet för SD startat åtta gånger. Det är bara Socialdemokraterna som har en ständígt stigande kurva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser det som en självklar rättighet för mig att skriva om SD så ofta jag känner att det är nödvändigt att göra så Alexander.

  10. Gunnar F.

    Forss, hur är det med läsförståelsen,läskunnigheten ? Jag skrev dom med dubbla medlemskap dvs. dom som redan har uppehållstillstånd.
    Vidare så var ingen av myndigheterna ens och kollade Akilovs adress, det kallar jag oansvarigt av lagstiftaren.
    Och till sist ,att S M KD L skulle samarbeta i dessa ovan angivna frågor, det kallar jag fria fantasier.
    Ursäkta att jag lånar ditt återkommande uttryck fria fantasier, som du verkar använda i brist på andra argument. Men tack i alla fall Forss, för att du ”orkar” stå emot och släpper fram ”alla” som kommenterar ,jag ser det som ett ypperligt tillfälle att nå ut med den Sverige vänliga politik som i vanliga fall MSM media aldrig publicerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I sådana fall menar du dubbla medborgarskap Gunnar F. Att påstå att ingen kollade Akilovs adress tror jag inte på med mindre än att handfasta bevis för det påståendet uppvisas.

      När S presenterade sin nya migrations- och integrationspolitik sa Kristersson öppet i en TV-debatt till Löfven att låt oss komma överens om den med en gång eftersom vi tycker lika och fick medhåll av KD och L.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.