Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Världens företag måste bli mer globala för att säkra världens välfärd.

Jag kommer aldrig att ge mig när det gäller de åtgärder som behövs för att säkra välfärden i Sverige och övriga EU-länder eller för den delen i resten av världen. 

Med mina förslag genomförda säkras välfärden även i länder utanför unionen – Detta i och med att så mycket som möjligt av produktionen i världens företag ska ske så lokalt som möjligt.

Följer vi de förslag jag målar upp i detta inlägg blir miljövinsterna gigantiska givet att vi genomför reformen på rätt sätt.

Hela mitt åtgärdsprogram har sin grund i Olof Palmes devis i skrivningen om den Demokratiska Socialismen och dess strävan att ge flertalet makten över fåtalet.

Många vill säkert kalla en del av mina tankar och förslag för företagsfientliga men det kan jag stå ut med då jag vet att de inte är det.

Jag menar att motsatsen råder och att det i själva verket är bra för företagen att adoptera mitt tankesätt. Med mina förslag satta i handling ökar antalet potentiella kunder och med högre försäljning och en större marknad ökar företagens vinster.

Det handlar på inget sätt om att begränsa företagens ägande eller möjlighet att sälja sina varor och tjänster globalt – Tvärtom så förespråkar jag att företag blir mer globala i sitt tänk och den enda skillnaden mot i dag är att jag ställer krav på att de ska sprida sin tillverkning på fler tillverkande enheter och att all tillverkning ska ske så lokalt som möjligt.

Med ett sådant förfaringssätt vinner världen och dess medborgare många fördelar:

  • Lokal tillverkning innebär tillskapande av arbetstillfällen på de marknader där produkterna säljs. Detta innebär i sin tur att fler länder får färre arbetslösa och större skatteintäkter.
  • Företagen blir en resurs för de länder/regioner de har tillverkning och försäljning i snarare än en utsugande profitör som för ländernas tillgångar till länder med låga skatter.
  • Miljön blir en stor vinnare i och med att långväga transporter minimeras till ett minimum. Dessutom ska samma miljö- och reningskrav ställas oavsett vart på jorden produkterna tillverkas.
  • Global tillverkning ger därtill en större bas för produktutveckling och anpassning till lokala krav och önskemål.
  • Världens rikedomar blir mer jämt fördelade i och med att företagen betalar skatt i fler länder – Skatteintäkter som länderna sedan kan använda för att bygga välfärd och infrastruktur med.

För några företag kan mina förslag leda till att de kortsiktigt drabbas av lite högre kostnader – Dock kommer dessa kortsiktiga effekter att resultera i ökad försäljning och högre vinster i det långa perspektivet.

Som politiker måste vi alltid tänka långsiktigt och mot ovanstående faktum ställa oss frågan om den nuvarande samhällsordningen kan fortgå i det långa perspektivet?

Min egen slutsats är att så inte är fallet!

Dagens samhällsutveckling är oerhört kortsiktig och verkar tveklöst mot en samhällsordning som innebär att fåtalet har makten över flertalet.

I min värld är detta inte en framkomlig väg annat än i ett mycket kortsiktigt perspektiv. Fortsätter vi på inslagen väg kommer det endera att leda till världskrig eller ett massivt folkligt uppror.

Girighetens politik där fåtalet har makten över flertalet och förtrycker flertalet genom att själva roffa åt sig mer och mer leder rakt mot ättestupan och kommer aldrig att fungera i det långa perspektivet och leda till ett lyckligt slut.

Vill vi se ett lyckligt slut och framför allt en lösning som fungerar för all evighet måste vi komma till samma insikt som Olof Palme.

Politik och politiska beslut i folkvalda demokratiska församlingar måste alltid se till att det omvända mot idag gäller – Nämligen att politiken genom politiska beslut och åtgärder ser till att begränsa fåtalets ständigt ökande girighet.

Således måste vi I Sverige och EU till att börja med fatta några få men ack så viktiga politiska beslut – Dessa är:

  • Att införa skyddstullar och importskatter som gör att varor tillverkade utanför EU blir dyrare att köpa än de som tillverkas innanför EU:s gränser.
  • Att införa globala miljökrav som innebär att all tillverkning blir klimatneutral genom att samma miljökrav ställs på all tillverkning oavsett av i vilket land tillverkningen utförs.
  • Att skapa ett regelverk avseende beskattning genom införandet av skatteavtal som innebär att vinster beskattas i det land där de uppstår och att nedsättning skattemässigt bara görs med samma summa som man som företag kan bevisa att man betalat i ett annat land för samma vinst.
  • Att säkerställa att smutsig elektricitet belastas med höga miljöavgifter för att gynna framväxten av ren och förnyelsebar energiproduktion.

Ingen av alla de åtgärder jag föreslår är svår eller omöjlig att genomföra – Allt som behövs är att vi som politiker stannar upp och tänker över vårt ställningstagande och tar vårt politiska ansvar.

Det är därför världens politiker måste ta tillbaka den makt över politiska beslut som vi politiker i dagsläget överlåtit åt företag och lobby organisationer.

Med ett sådant ställningstagande och sådana politiska beslut skapar vi en långsiktigt hållbar välfärd och miljö och en långsiktigt hållbar arbetsmarknad med fler köpstarka kunder för världens företag att sälja sina produkter till.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

20 kommentarer

  1. Krister

    – Att införa skyddstullar och importskatter
    som gör att varor tillverkade utanför EU blir
    dyrare att köpa än de som tillverkas innanför EU:s gränser.
    Planekonomi?

    Och på detta sätt är solidariteten mellan EU och andra länder
    skjuten i sank och detta bidrar till ojämlikheten ökar. Du sätter
    murar längs gränserna mellan vi och dom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte planekonomi Krister utan bara ett sätt att se till att Europeiska företag tillverkar det som ska säljas i Europa i Europa och att de betalar skatt här och tar ansvar för miljön när de tillverkar.

      • Krister

        Varför vill du stänga ute apelsinodlare i Marocko från att sälja
        sina varor i Portugal eller kanske Frankrike? Vad är din solidaritet
        med den afrikanska kontinenten?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har och känner en stor solidaritet gentemot afrikaner Krister och apelsiner är ett dåligt exempel då den typen av produkter är beroende av klimatet och därför inte kan odlas vart som helst. Det jag pratar om i inlägget är främst produkter som tillverkas i fabriker.

  2. Bertil

    Så länge främst storföretag utnyttjar människans reptilhjärna så kommer de primitiva lösningarna ske.

    Lösningar som är väl uträknade och som borde lösas av skarpa hjärnor
    likt ingenjörer löser stora byggen är det enda rätta för att rädda vår planet.
    Men det kommer aldrig ske belöning som ger snabb belöning till vår hjärna är det som alltid kommer utnyttjas, den långsamma tröga logiska hjärnan kommer aldrig i flrsta rummet.

    Så länge marknadens aktörer nyttjar våra primitivaste del av hjärnan så går vi sakta mot vår undergång.

    En så självklar sak som att maskiner och tekniskt utveckling borde betala skatt så fattigdom och klassklyftor eliminerades

    Att det inte sker visar hur välmående företagsledare utnyttjar människans svagheter och ger belöningar till
    De som ökar vinster och girigheten hos fåtalet genom att utnyttja våra reptilhjärnor.

    Vår värld är på väg åt helt fel håll.

  3. Krister

    Planekonomin bygger på att följa administrativa eller politiska riktlinjer för hur samhällets ekonomi ska utvecklas. Det kan vara ett samhälle som Sovjetunionen eller EU. Att positivt gynna sin egen marknad
    mot tex Afrika är en sorts planekonomi. Sätta upp tullar är att sätta upp gränser. Med ett starkare EU som binder samman länderna allt mer ger ju en planekonomi. Eller planekonomiska åtgärder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den analysen håller jag inte med om av den enkla anledningen att mina förslag inte innehåller något regelverk om vem som ska äga företagen Krister.

    • Bertil

      Svar till Krister. Planekonomi är mer logisk där man använder nya hjärnan bättre den logiska och långsammare hjärnan.

      Det du söker efter är marknadsekonomi dör den starke ska belönas på den svages bekostnad. D.v.s snabba belöningssystem där den uråldriga reptilhjärnan utnyttjas.

      Denna form av ekonomi äf förödande och fördelning och logik stämmer inte ihop.

      Det är som att bygga en bro av betong dör man börjar med mycket betong i början på bron men ju längre mannkommet ju mindre betong använder man och till slut rasar allt.
      Belöningssystem i början sen blir man mätt, trött och less och slutar tillverka betong man vill se bron snabbt klar ich glr den vekare och vekare.

      Så dina tankar Krister ger uttryck för den primitiva reptilhjärnan istället för att vara tänkt ich använda den långsamma logiska hjärnan,

      Kolla Jonas Sjöstedt han använder den logiska hjärnan och undviker låta reptilhjärnan ta över det är även därför han ger 11000 av lönen till partiet och har därmed ca: 28000 kvar.
      Ett logiskt belöningssystem som får honom att tänka med rätt del sv hjärnan.

  4. Bertil

    Världens största företag måste sluta nyttja människors reptilhjärna och istället
    Vara föredöme för den logiska moderna hjärnan.
    Att som ex Ikea alltid se till nyttja reptilhjärnan är ohederligt. Istället bör man sälja varor med logik och inte spontanköpa.

    Att stora företag även måste vara föredömen att förändra belöningssystemet i form av löner är också viktigt flr att skapa en harmonisk värld.
    Ex vara föredöme där varor som Ikea säljer har robotar som tillverkar betalar skatt och utjämnar de otroligt ojämlika ekonomiska skillnader som idag finns.

    Medan vissa säger vi aldrig haft det bättre så har andra aldrig haft det sämre i Sverige. Ex: Så har inte minst högerpolitiker nyttjat reptilhjärnan till att ”lura” främst unga att låna,låna, och åter låna vilket påverkar lönesättning neråt ju svagare grupp du tillhör.
    Samma politiker lär inte sätta åt decsom orsakat denna lånehysteri när bubblan brister.
    D.v.s politiker från högersidan nyttjar fullt ut den gamla primitiva reptilhjärnan driver oss bakåt i tiden med både löneutveckling flr vanligt folk och sociala välfärdssystem.
    Det logiska trycker man undan och nyttjar människans beroendebegör men där logiken sätts ur spel.

    Det måste bli mer debatt on hur den primitiva reptilhjärnan och snabba belönonhssytwn nyttjas till förmån flr den moderna logiska hjärnan som är trögare och långsammare men som ger enormt goda resultat.

  5. Bertil

    Många som ger kommentarer här använder enbart reptilhjärnan
    D.v.s. Den gamla primitiva med snabba belöningssystem

    Jag föredrar dock de dom kommenterar och använder den logiska hjärnan de har mer logiska texter.

    Jimmi Åkesson är en typisk reptilhjärna spelar spel för att snabbt få belöning.

    Den logiska hjärnan saknar överhuvudtaget högerfolk.

  6. Per Kjellén

    Om det inte skulle gälla att begränsa företagetens ägande så är ju frågan oppen om vem som skall äga företagen.

    Äganderätten skall i första hand gälla prduktionsmedlen, alltså utnyttjande av naturresurser, förädla naturresursena till produktion av insatsvaror och tillverkning av konsumtionsvaror. Tidigare har du sagt, att staten, det allmänna, kan/skall vara ägare av de skattefinansierade verksamheterna och den fria äganderätten får verka inom produktionen. Om du bestämmer dig för denna uppdelning, så vet näringslivet i alla fall vad det skall hålla sig till. Om du inte accepterar uppdelningen så måste jag tolka detta som att staten skall ha tillgång till all ekonomisk verksamhet.

    Din inställning till kollektivt ägande. Statligt ägande kan inte betraktas som kollektivt ägande. Ett kollektiv måste alltid bestå av individer som kan kopa sig andel eller sälja sin andel. Du kan inte mena att varje medborgare eller skattebetalare på något sätt skulle äga en andel i polisen eller försvaret. Eller?

    Världens välstånd skall säkras av allas produktiva insatser. Världens välfärd säkras av fördelning av välståndet. Det går aldrig att göra tvärtom. Se på Venezuela.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I detta fall har jag inte framfört något annat än att företagen fortsättningsvis ska äga fabrikerna där deras produkter tillverkas Per. Det enda tillägger jag gör är att jag förordar att produkterna för respektive marknad ska tillverkas så nära slutanvändaren som möjligt av flera skäl – Bland dem miljöskäl och skatteskäl så att företagen blir delaktiga i välfärdsbygget på alla marknader de verkar på.

  7. Per Kjellén

    Välstånd skapas i både exportlandet och importlandet om den tillverkare som använder minst resurser för att nå en marknad också får det. Jag kan inte förutsätta att skattemyndigheten i exportlandet eller importlandet är inkompetenta och inte kan ta in skatter där skatten skall betalas. Resurser innefattar också energianvändning och en fri marknad gynnar därför också miljön. Glöm inte att transportindustrin kommer att visa på oväntat stora energibesparingar. Det är den kommande branschen i miljöarbetet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En fri och oreglerad marknad gynnar ingen annan än företagens ägare Per – Att göra som jag föreslagit gynnar alla och därtill blir företag och dess ägare en viktig del av samhällsbygget och välfärden vilket i förlängningen leder till mer försäljning och högre vinster för företagen och dess ägare.

      • Bertil

        Bra Anders du använder mer av den logiska hjärnan. Många som kommenterar använder bara den gamla primitiva reptilhjärnan. D.v.s. man kastar ur sig åsikter som ger snabba belöningar istället för att tänka mer logiskt genomtänkt och empatiskt belöning för alla.

        Att ex: propagera för produktionsskatt är så klart väldigt logiskt men det avslås direkt av högerfolk för att de ser ingen belöning kortsiktigt.
        Därför är det viktigt tjata om produktionsskatt därmed kan det påverka reptilhjärnan och då går det snabbt vi får in skattemedel så jämlikheten börjar byggas upp igen.

        Det viktiga är att vi slår ner alla försök där reptilhjärnan snabba belöningssystem nyttjas för det är kortsiktigt dåliga beslut.

        Ex: Sänkta trösklar och bidragstak är nåt som Kristersson reptilhjärna sett som möjligt snabba belöningsytem för välmående. Medan effekterna blir fler som mår dåligt säker mer vård och ställer till mer problem när de inser de är orättvist behandlade .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.