Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Min analys till varför delar av min förutsägelse om partiernas valresultat gick fel.

Till att börja med vill jag anföra att den förutsägelse jag gjorde om valresultatet för Sveriges partier i riksdagsvalet stämde rätt bra för några partier men sämre för andra där min förutsägelse för SD var lägre än deras slutliga valresultatet och S stöd något sämre än det jag förutsagt.

Sålunda blev det fel på mina förutsägelserna om valresultatet för S, SD och för KD vilket jag står för genom att säga att jag på den punkten och för de partierna hade fel i min förutsägelse – Varför ska jag återkomma till nedan.

Mina förutsägelser gjordes cirka 10 månader innan valet sedan såg i grova drag ut som följer med tillägget att alla förutsägelser var gjorda med en felmarginal på +/- 2% vad gäller det slutgiltiga valresultatet.

Socialdemokraterna: 35% +
Sverigedemokraterna: runt 10%.
KD: Att de åker ut Sveriges riksdag.
MP: Klarar sig kvar men med ett resultat runt 6 %
V+MP: Att dessa 2 partier tillsammans skulle nå 18-20%.
Liberalerna: Ca 5%.
Centerpartiet: 10%.
Moderaterna:18%.

Beaktar vi dessa förutsägelser och jämför dessa siffror med det slutliga utfallet kan alla konstatera att min förutsägelse för för C, L, M och MP låg inom spannet för min förutsägelse medan jag som sagt ovan missade på S, SD och KD.

Att min förutsägelse blev fel för de partier jag missade på har jag en förklaring till och den ska jag nu anföra nedan.

I min förutsägelse ingick att den nya migrationspolitik som jag visste att socialdemokraterna skulle avisera och som senare aviserades skulle leda till en omedelbar och bred parlamentarisk överenskommelse mellan S och M, KD och L så att den våta filt invandringen utgjorde kunde elimineras i valrörelsen.

Detta hände aldrig trots att S presenterade sin nya migrations- och integrationspolitik och varför en sådan överenskommelse inte gjordes innan valet har vi inom kort svaret på.

I och med detta ökade S mindre än jag förutspått även om min miss blev så liten som 5% för mitt parti och på samma sätt påverkade detta SD om än i andra riktningen där jag i förutsägelsen låg dryga 5% under deras slutliga valresultat och då av samma anledning som den jag angivit för S.

I fallet KD tror jag att alla är förundrade över och aningen konfunderade runt frågan om hur partiet kunde återhämta sig så starkt i slutet av valrörelsen trots att alla parametrarna pekade i omvänd riktning och svaret på den frågan måste jag analysera mer innan jag ger ett fullständigt svar på.

Med detta sagt så hade jag inte helt rätt till 100% men tycker ändå att jag lyckades förutse valresultatet rätt bra med tanke på att förutsägelsen gjordes långt före valet.

Enda trösten till att jag missade är att S gjorde en stark spurt i valrörelsens slutskede och nådde ett högre resultat i valet än de flesta experter trodde var möjligt samt att SD gjorde ett oerhört mycket sämre val än den inre krets som varit stensäkra på en nivå mellan 25-30% kunnat drömma om.

Största glädjeämnet är dock att den interna striden i SD om orsaken till det svaga valresultatet nu startat och att det är detta som nu kommer att leda till att SD spricker och inom kort ramlar ner till de 10% jag förutspådde – En sak jag trodde skulle inträffa före valet därför att SD förlorade stöd i opinionen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

94 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Vi kollar vad Anders Forss modell spådde och utvärderar :

    Socialdemokraterna: Över 35%. 28.4% -6.6 procentenheter
    MP: Klarar sig kvar. 6% 4.4% RÄTT, men -1.6 procentenheter
    V+MP: 20%. 7.9+4.3 = 12.2% -7.8 procentenheter
    Sverigedemokraterna: 10%. 17.6% +7.6 procentenheter
    KD: Åker ur. 6.4% FEL, kvar och ökade
    Liberalerna: Ca 5%. 5.5% +0.5 procentenheter
    Centerpartiet: 10%. 8.6% -1.4 procentenheter
    Moderaterna:17% . 17.6% +0.6 procentenheter

    Som synes väldigt stora fel på flera av partierna. Väldigt stora fel!
    PS – Lär dig att skilja på procent och procentenheter.
    Exempel :
    -6.6 procentenhet fel på S är en felskillnad på ca 19% …
    -1.4 procentenheter på MP är en felskillnad på ca 23% …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med så har jag hela tiden sagt att min förutsägelse har en felmarginal på +/- 2% och ser du på resultatet kontra förutsägelsen på det sättet så landar jag 4,6% fel vad gäller S och 5,6% fel på SD samt ca 1,5% fel på KD.

      För övriga partier så ligger de inom det spann min förutsägelse var Jonny vilket är rätt bra med tanke på att jag gjorde denna förutsägelse hela 10 månader innan valet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den förutsägelse jag gjort räknas på det sätt som den presenteras på eller hur Jan så därvidlag är det ingen skillnad – Jag blandar inte ihop dessa räknesätt på det sätt många nu försöker sig på för att förvilla eller hur?

  2. Jonny Disenfeldt

    PS – Dina gissningar baserades enligt dig själv på ett dataprogram (kursanalys) du använt, ett sådant tar knappast hänsyn till vad som sker med en sakfråga som t.ex migration … så det var ett rätt dåligt försök till undanflykt.

    Du har vidare hävdat att SD haft under mycket lång tid en nedåtgående trend trots att jag visat motsatsen och på samma sätt har du hävdat under lång tid att S haft en uppåtgående trend vilket inte heller stämde.

    Opinionsundersökningar är inte en exakt kunskap, det är däremot resultaten i valen.
    SD har gjort sitt bästa val någonsin och S har gjort sitt sämsta val någonsin.

    Därmed ser vi att SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend och S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden. Det är fakta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som du säger så har jag använt mig av en annorlunda analysmetod än den opinionsinstituten använder.

      SD:s nedåtgående trend finns där precis som jag angett då deras valresultat ligger klart under deras högsta mätvärde under mandatperioden så att SD befinner sig i en nedåtgående spiral stämmer mycket bra Jonny.

      Precis som du säger är opinionsundersökningar ingen exakt vetenskap och det har jag hävdat ända sedan dag 1 – Det är därför det var kul och lärorikt för mig att göra den så långt innan valet så att jag och andra kan lära av det.

      S kommer att öka och när jag och fler än mig är klara med den milda vänstersväng med tillhörande reformer som S som parti kommer att göra så kommer S att vara tillbaka på nivåer runt 40% Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Din ”metod” med gissningar var dålig, det är sanningen.

        Anders skriver ”SD befinner sig i en nedåtgående spiral ” …

        Detta har du hävdat i ett par år nu. och det är lika fel nu som då, som sagt :

        Opinionsundersökningar är inte en exakt kunskap, det är däremot resultaten i valen.

        Det är endast i valen som vi får tillförlitliga FAKTISKA resultat.

        SD har gjort sitt bästa val någonsin och S har gjort sitt sämsta val någonsin.

        Därmed ser vi att SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend och S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden.

        Det är fakta. Dina gissningar och påståenden var fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om jag med en förutsägelse som gjordes 10 månader innan valet lyckades träffa rätt för alla partier utom S, SD och KD tycker jag att jag lyckades rätt bra Jonny.

          SD har gjort ett sämre val än deras ledning trott i och med att de gått ner rätt kraftigt från sitt högsta mätvärde under mandatperioden. Till och med under valvakan framförde Jomshof och Karlsson att nivån för SD skulle gå upp under kvällen för at slutgiltigt landa mellan 25-30% vilket den bevisligen inte gjorde och et är därför det nu pågår interna strider i SD om vem som bär skulden till att valresultatet blev betydligt sämre än i opinionsmätningarna och sämre än ledande SD företrädare sagt att det skulle bli.

          S har förvisso gjort ett valresultat som är sämre än tidigare men givet läget så så spurtade vi trots experternas propåer om att det skulle vara omöjligt rätt bra och landade inte allt för långt från resultatet i föregående val och betydligt högre än vårt lägsta mätvärde under perioden så även om vi inte ska vara nöjda med detta resultat kan vi ändå glädjas över att vi haft en uppåtgående trend allt sedan det lägsta mätvärdet presenterades.

          Det är så man måste titta på trender Jonny – Dvs. genom att mäta skillnaden mellan det faktiska valresultatet och det högsta respektive lägsta mätvärdet under mandatperioden och se i vilken riktning det pekar åt.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, du har haft mycket stora fel vad gäller :

            * Socialdemokraterna
            * Vänsterpartiet plus Miljöpartiet (som du angav till ca 20% totalt)
            * Sverigedemokraterna
            * Kristdemokraterna som enligt dig skulle åka ut ur riksdagen

            Vad SD’s ledning trott och vad du trott är TRO och HOPP, det har inte med fakta att göra.

            Vad opinionsmätningar visar är INTE fakta, de är mer eller mindre avancerade gissningar baserade på ett litet urval av svarande. De visar INTE verkligheten.

            ALLA partier har haft högre ”mätvärden” under mandatperioden än de fått nu i valet, enligt din ide skulle alltså alla partier vara i en nedåtgående spiral, detta faller på sin egen orinlighet, opinionsmätningar är inte fakta.

            Du påstår att S spurtat men FAKTA är att vi kan bara jämföra med verkligheten och verkligheten är vad som vi ser i varje val, opinionsmätningar är INTE fakta. Valresultat ÄR fakta.

            Fakta och därmed verkligheten visar att SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend och S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden.

            Du behöver lära dig att skilja på verklighet och fakta och gissningar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har redan i inlägget sagt att jag hade fel angående S, SD och KD och därtill angivit varför med tillägget att jag i fallet KD ska komplettera det jag nu skrivit med ytterligare analys av varför de klarade sig kvar trots att både jag och de allra flesta är förvånade över det.

            Vad gäller Mp så låg min förutsägelse för dem innanför min förutsägelse och den om MP och V sammantaget hade tillkommit i ett senare skede då min ursprungliga förutsägelse för V låg på ca 10%.

            Valresultatet är fakta på så sätt att de visar det verkliga utfallet vid valet Jonny men för att spå trender annat än oerhört långsiktiga som i sådana fall måste gå oerhört långt bakåt i tiden är de trubbiga.

            Ska man titta på ett partis trend måste man som jag sa i mitt tidigare svar till dig använda sig av en metod där man tittar på valresultatet och jämför det med ett partis högsta respektive lägsta mätvärde under en mandatperiod och gör man det så är trenden för SD nedåtgående medan den för S är uppåtgående Jonny. Titta på de opinionsundersökningar som är gjorda och jämför dessa med valresultatet så kommer du att finna att jag har rätt.

      • Christer

        Dina gissningar och önskedrömmar (för det är precis vad det handlar om) har visat sig vara riktigt tokiga för de flesta partierna. Om man dessutom tittar lite extra på dina felaktigheter så visar det sig att du gissat de partier du sympatiserar mer eller mindre med, högre, medan dina motståndarpartier legat lägre i dina gissningar och högre i valet.
        Analys: Majoriteten av det svenska folket tycker inte som du, så enkelt är det.
        Men sen blir det riktigt roligt:
        ”S kommer att öka och när jag och fler än mig är klara med den milda vänstersväng med tillhörande reformer som S som parti kommer att göra så kommer S att vara tillbaka på nivåer runt 40%”.
        NEJ, S kommer aldrig att komma upp till 40% igen. Min gissning (och jag gissar säkert minst lika bra som du) är snarare att de successivt sjunker i takt med att den äldre, sosseindoktrinerade, generationen faller bort. Jag gissar på under 10% vid valet om åtta år. Men, det är också en gissning, dock både realistisk och kvalificerad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De var ganska precisa förutom för S, SD och KD Christer vilket innebär att jag var rät bra på att förutse hur majoriteten tycker.

          Du kommer att få se hur S ökar framgent så allt du behöver göra är att betrakta och njuta av att S ökar.

  3. Alexander

    Eftersom att det är valresultatet som räknas så har SD en positiv trend och Socialdemokraterna en negativ. Påstår man något annat så ljuger man.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Titta på mitt svar till Jonny så förstår du vad jag avser och varför Alexander och därtill vad jag sagt hela tiden i debatten med både dig, Jonny och andra angående trenden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag missade bara på 3 partier så mer än hälften var rätt Alexander då du måste ta med det faktum att min förutsägelse var +/- 2%-enheter.

  4. Krister

    – S kommer att öka och när jag och fler än mig är klara med den milda vänstersväng
    DU ÄR INTE POLITIKER OCH HAR INGET UPPDRAG FÖR S SOM FOLKVALD.
    Du sysslar med politik via din egen simulator och ej IRL.
    Ring P1. Det är din nivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den uppfattningen får stå för dig Krister och sitt ner och betrakta så kommer du att få se vart det bär hän framgent.

      • Krister

        Det är fejk alltihop och det finns de som fejkar det mesta tex sjukdomar,
        etnicitet eller tidigare sportframgångar.

        Hur gick det för din fru?
        Blev hon inkryssad?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det vet vi inte än men sannolikheten är rätt liten och därtill inget vi räknade med. Däremot är vi rätt säkra på att hon kommer att bli invald för arbete i någon av nämnderna och det var det hon siktade på Krister.

  5. erot

    Varför gissar man så långt i förväg? det är bara önsketänkande, det är som att försöka gissa vilken häst som vinner Elitloppet 2019.
    S minskar och SD ökar vet ju alla även dom som försöker ”önska” bort SD
    Det är ju folket som bestämmer och väljer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man försöker förutspå valet för att kunna se trender och för att bli bättre på att skönja saker i framtiden och att SD är inne i en nedåtgående spiral är en av sakerna vi lärt i detta val erot.

  6. Per Fjellberg

    Anders Forss: Du var inte tillräcklig oengagerad. Dina avvikelser är inte slumpmässiga utan har tendens åt vänster.

    För egen del hoppas jag att jag inte gjorde några detaljerade gissningar i förväg men även jag hade givetvis förhoppningar. Just nu känns det som nästan alla partier fick för många röster. Ett parti som fick för få är F!. F! borde ha fått mellan 3-3,9%. Hade F! inte tappat så många röster till V hade vi haft ett lite bättre läge än vad vi har idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min ursprungliga förutsägelse som jag gjorde för 10 månader sedan förutspådde jag 6% för MP och 10% för V vilket med den felmarginal jag angivit innebär att jag prickade ganska rätt då båda partiernas avvikelser låg inom felmarginalen. Även för den sammanslagna som gjordes i ett senare läge och som svar på en direkt fråga om hur många procent dessa partier skulle få tillsammans är jag inte allt för långt ifrån och i princip innanför felmarginalen Alexander så med det sagt är de partier där min förutsägelse slog fel limiterad till S, SD och KD och då av de skäl jag angivit i inlägget.

      • Petter

        Mindervärdeskomplex ?? Förstår inte din jakt på bekräftelse, betong i sandlådan som liten?? Och dina symtom på narcissism börjar eskalera. Genom ditt överlägsna sätt att vara kommer du nog inte att komma så långt inom politiken, här fordras också lite ödmjukhet vilket du totalt saknat under de år jag följt din blogg. Inte en gång har du haft fel (enligt dig själv) utan istället förvränger du sanningen till din fördel. Och valsar runt de frågor du inte vill svara på som är negativa för dig själv eller S.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inga bekräftelsebehov Petter och att jag presenterar min analys av de förutsägelser jag gjorde beror på att jag officiellt lovat bland annat Jonny och Alexander att göra det.

          Att min förutsägelse blev fel för S, SD och KD skriver jag i klartext i inlägget Petter så att som du påstå att ja inte erkänner att jag hade fel faller helt platt i och med det.

          Jag har full förståelse för att du och många andra som hållit SD högt är frustrerade över att valresultatet för SD blev betydligt lägre än ni hoppats på med det är ert problem och inte mitt problem Petter.

          Den som följer min blott vet att jag konsekvent kritiserar även mitt eget parti om jag anser att vi gjort fel så även i det hänseendet har du fel i dina beskyllningar gentemot mig.

  7. Alexander

    Anders

    Tidigare har du sagt att det BARA är valresultatet som gäller. Nu jämför du med opinionsundersökningar för att fastställa en trend. Fattar du inte att alla genomskådar dig? Frugan fick fem kryss, familjen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att det är valresultatet som gäller i alla lägen där vi pratar om hur många procent som stödjer det ena eller andra förslaget i politiskt valda församlingar och att den saken bara kan förändras via val och på den punkten har jag alltid varit tydlig.

      Förutsägelsen om resultatet i valet är något helt annat och handlade inte om det Alexander och förövrigt så har min fru om man tittar på bägge valkretsarna med några valdistrikt ännu oräknade ca. 35 kryss och hur många de blir i slutändan vet vi när alla valkretsar är sammanräknade.

  8. Alexander

    Anders

    SD har haft lägre värden än valresultatet. Socialdemokraterna har haft högre. Alltså kan man säga att SD är i en positiv trend och Socialdemokraterna i en negativ.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inom mandatperioden har jag tittat på det högsta respektive lägsta värdet inom mandatperioden och när dessa var verklighet och gör man det så är trenden tydlig – S befinner sig i en uppåtgående spiral medan SD befinner sig i en nedåtgående spiral och detta styrks dessutom av respektive partis valresultat där S ligger väsentligt över sitt sämsta mätvärde under mandatperioden och därtill över sitt högsta mätvärde under mandatperioden.

      Tittar du på SD så är trenden att man gör ett valresultat som ligger klart under majoriteten av alla mätvärden under mandatperioden och bara marginellt över det lägsta mätvärdet för SD som gavs under en kort tid i början av mandatperioden.

      Så ser det ut och det är detta jag sagt till dig varje gång du lyft upp frågan vilket är åtskilliga gånger bara under de sista 12 månaderna Alexander och då därför att du så desperat ville anföra att jag skulle ha fel trots att jag bevisligen med valresultatet känt haft rätt hela tiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs mitt svar på din sista kommentar så ser du vad jag skrivit om detta i ett svar en fråga som kom långt efter det att jag gjorde min utfästelse där jag anförde valresultatet för samtliga riksdagspartier.

      Gör du det så finner du att min förutsägelse för både V och MP ligger inom marginalen för det jag sagt och lägger du därtill en felmarginal på 2+2 = 4%-enheter på resultatet för den senare förutsägelsen så är även denna ganska nära om än inte lika nära som den jag gjorde initialt.

  9. Alexander

    Socialdemokraterna gör tidernas sämsta väl och SD sitt bästa. Ändå är trenden positiv för S och negativ för SD. Ingen vits att ha en diskussion med människor som resonerar så. Tack för kaffet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tar dig tid att läsa det svar jag givit både till dig och Jonny så förstår du varför och vad skillnaden är mellan valresultat och en trend Alexander och bara för att påminna så är det du snarare än jag som velat ha diskussionen på det sättet då det är du som anfört den uppdelningen från början.

      Att du är besviken på att valresultatet för SD blev betydligt lägre än du och andra hoppats på är ditt problem och inte mitt problem Alexander.

      • Jonny Disenfeldt

        Men Anders, du fortsätter att prata om opinionsundersökningar som om de har samma relevans som verkliga valresultat.

        Opinionsundersökningar är gissningar baserade på ett litet urval och olika institut presenterar mätvärden som ofta skiljer sig markant åt, dessa undersökningar är INTE fakta.

        Fakta och därmed verkligheten visar att SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend och S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden.

        Dessa trender kan vi utläsa utifrån verkliga fakta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har klart och tydligt sagt att det bara är valresultatet vart 4:e år eller vid eventuella extraval där emellan som vi har att förhålla oss till när vi pratar om politiska beslut.

          Hela debatten om opinionsundersökningar är det du själv samt Alexander och andra som drivit fram för att försöka hävda att SD är starkare än de i själva verket är – Fram tills dess den nya riksdagen tillträder är det resultatet från valet 2014 som styr hur många röster varje parti har i riksdagen vilket jag sagt hela tiden.

          När vi debatterat hur trenden för SD och S ser ut har vi aldrig pratat om något annat än hur den ser ut under mandatperioden och när valresultaten nu är kända och verklighet blir det även verklighet att jag haft helt rätt vad gäller trenden för respektive parti hela tiden Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”när valresultaten nu är kända och verklighet blir det även verklighet att jag haft helt rätt vad gäller trenden för respektive parti hela tiden Jonny.”

            Svar nej, tvärtom visar valresultat att du haft fel hela tiden.

            Fakta och därmed verkligheten visar att SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend och S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden.

            Dessa trender kan vi utläsa utifrån verkliga fakta. Verkliga fakta som vi får som resultat efter varje val.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inte utifrån de kriterier jag angett för hur jag ser på och bedömer trenden vilket är det sätt hela vår diskussion om trenden vilat på fram tills valet nu avhållits – Tittar du på trenden för S och SD på det sätt jag angivit så är trenden klar och tydlig – SD befinner sig i en nedåtgående spiral och S i en uppåtgående spiral.

  10. Alexander

    Anders

    Jag är nöjd med siffrorna för SD. Hade hoppats på lite mer men ändå okej. Du är tillfredsställd med 28,3?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att jag är tillfredsställd eller nöjd med 28,3 Alexander – Min förhoppning låg på 35% eller mer så därvidlag är jag besviken på att vi inte löpt hela linan ut innan valet och gjorde upp om integrations- och migrationspolitiken med M, L och KD.

      Nu påstår du dig vara nöjd med siffrorna för SD men tidigare har du alltid hävdat ett valresultat runt 25% för SD så jag vet att den inställning du nu har är en efterhandskonstruktion från din sida.

  11. Alexander

    Anders

    Jag har aldrig sagt att SD ska få 25%, kan du visa var jag skrivit så?

    ”därtill över sitt högsta mätvärde under mandatperioden”

    Nej. Socialdemokraterna har haft över 28,3 %. Några exempel är 32,3 i Demoskop januari 2015, 32,1 oktober 2017(Demoskop), Sifo oktober 2017 gav 30,5 och i februari 2015 fick de 31,4 av Ipsos. Jag måste fråga om du inte förstår eller om du gör dig till?Du framstår, tyvärr, som inte särskilt skarp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gå tillbaka och bläddra i den kommentarer du skrivit till mig tidigare så kommer du att se att det är precis det du sagt tidigare – Ett tips är att du tittar och letar extra bland de inlägg som handlar om att jag påstår att trenden för SD är nedåtgående.

      Vad gäller det jag tittar på när jag pratar om trender har jag även där sagt att jag tittar på sammanvägningen av alla opinionsundersökningar och inte på var och en av dem enskilt.

  12. Alexander

    Anders

    För min del hoppas jag att trenderna vid valen fortsätter. Om dina ”kalibreringsverktyg” och ”analyser” kommer fram till något annat baserat på Demoskop,Ipsos osv så gör det mindre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är vad du påstår nu men när jag sagt att dina påståenden om ett resultat för SD på 25% eller mer av rösterna i det val vi just hållit aldrig skulle nås har du påstått att jag har fel – Nu när jag har rätt vill du låtsas som om du aldrig sagt det du sagt till mig tidigare och för mig är det att vara en dålig förlorare Alexander.

  13. Bertil

    Att förutspå kan man göra genom att kolla förra valets resultat sedan svänga ca: 2-3% åt nåt håll för varje parti. Då kommer man mest rätt.
    Så jag vill inte påstå du var nära ett bra resultat Anders. SD missade du grovt när du sa de skulle rasa till under 10%.
    Men att 10 månader före val kunna förutspå är närmast omöjligt, Detta när ett enda uttalande kan ge enorma svängningar.

    Vi lever i en osolidarisk tid och då finns ingen moralisk trygghet i valen längre ,.
    Folk röstar som om de vore drogade och har tappat förståndet.

    Valen sedan 90-talet har blivit ett förtryckarval där 50,1 % tänker tära på de övriga 49.9%-en
    När solidariteten försvunnit så är det bästa rösta på en diktator det ger samma dåraktiga effekt.

    Eller vad tror ni det blir för politik om KD, M, SD går ihop. Sen L och C på det.
    Blir Kristersson därmed statsminister så måste han odla mustasch och fixa till en bena i håret och en pannlugg som han med handen försöker vifta bort.
    Annars blir han inte trovärdig.

    Nu ska stjärnan fram och sättas på alla utsatta
    sen kanske det blir buss eller tåg till deras ändstation.

    Det är den typen av politik vi får eller håller på få, när folkets hjärnor blivit primitiva
    reptilhjärnor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att jag fick fel både vad gäller SD och S beror på den orsak jag anfört i inlägget Bertil. I övrigt publicerar jag din kommentar som ett inlägg i debatten.

  14. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Inte utifrån de kriterier jag angett för hur jag ser på och bedömer trenden vilket är det sätt hela vår diskussion om trenden vilat på fram tills valet nu avhållits – Tittar du på trenden för S och SD på det sätt jag angivit så är trenden klar och tydlig – SD befinner sig i en nedåtgående spiral och S i en uppåtgående spiral.”

    Vem bryr sig om dina påhittade ”kriterier” och hur du ”bedömer” som inte har med fakta och verklighet att göra.

    OM vi tittar på verkligheten matematiskt sett vilken visar sig i resultaten från varje val ser vi att :

    *SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend
    * S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tidigare är det just inom ramen för dessa kriterier vi debatterat saken Jonny och du och andra med dig har påstått att jag har haft fel – Nu när valresultaten befäster att jag precis som jag sagt har rätt så vill du helt plötsligt byta metod att bedöma SD – Hyckleri och att vara en dålig förlorare skulle jag kalla den sortens beteende Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver
        ”Tidigare är det just inom ramen för dessa kriterier vi debatterat saken Jonny och du och andra med dig har påstått att jag har haft fel – Nu när valresultaten befäster att jag precis som jag sagt har rätt så vill du helt plötsligt byta metod att bedöma SD – Hyckleri och att vara en dålig förlorare skulle jag kalla den sortens beteende Jonny.”

        Fel, du hade fel även när du lutade dig på opinionsundersökningarna om vi tittade på dem under den gångna 4-årsperioden. Även då visade trenderna att SD ökade och S minskade.

        Nu har vi facit i hand med valresultat som avspeglar verkligheten och även då visar det att du haft fel.

        Du har alltså hela tiden haft fel oavsett om vi tittat på opinionsinstituts gissningar under perioden eller på verkligheten.

        Både opinionsinstituts mätningar under 2014-2018 samt valresultat jämfört med tidigare valresultat de senaste årtiondena visar att :

        *SD ända sedan det blev till har haft en uppåtgående trend
        * S fortsätter sin nedåtgående trend som man nu haft i flera årtionden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan bara upprepa det jag sagt tidigare Jonny – Du framstår som en mycket dålig förlorare.

          Jag presenterade min analys av den förutsägelse jag gjorde och erkände öppet att den blev fel för S, SD och KD precis som jag lovat att göra och då utan att känna att det är någon prestigeförlust för mig.

          Vad gäller trenden och sättet på vilket vi debatterat den så har du hävdat att jag har haft fel – När vi nu har ett valresultat och det visar att jag haft rätt hela tiden försöker du backa vilket är både fegt och ett tecken på att du är en dålig förlorare.

          Trenden i det vi debatterat under hela mandatperioden är glasklar – SD befinner sig i en nedåtgående spiral och S befinner sig i en uppåtgående spiral.

          Vad gäller framtiden för S så rekommenderar jag att du håller ögonen öppna och betraktar det som kommer att ske i form av reformer som på nytt kommer att göra S till ett 40% parti.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, jag är ingen dålig förlorare. Jag ser detta ur matematisk synvinkel, dvs vad som är fakta.

            Du framstår som den notoriska lögnare du är, förstår du inte att du gör bort dig Anders igen.

            Du hade inte bara fel på S, SD och KD’s resultat, din gissning att MP+V skulle få 20% tillsammans var även den helt fel.

            Trenderna i opinionsinstitutens undersökningar de senaste 4 åren visar exakt samma sak som om vi tittar på de senaste årtiondenas valresultat, nämligen att

            * S har en stadig nedåtgående trend
            * SD har en stadigt uppåtgående trend.

            Det räcker med matematikkunskaper på högstadienivå för att kunna se det så du borde kunna klara av det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får försöka påstå att du ser det ur vilken synvinkel som helst Jonny – Att försöka ändra sig och byta metod efter det att man bevisligen blivit besegrad är att vara en dålig förlorare.

            Lögnaren är inte jag utan du Jonny. Till det ska tilläggas att jag precis som utlovat presenterade ett inlägg där jag jämförde min förutsägelse med det slutliga valresultatet och att jag i det inlägget tillstod att jag hade fel vad gäller S, SD och KD samt förklarade min teori om varför jag hade fel för dessa partier.

            För V och MP låg jag innanför min förutsägelse men precis som jag svarat i en annan kommentar blev den fel för dessa partier i en förutsägelse jag gjorde långt senare som svar på en direkt fråga på hur många procent jag trodde att dessa partier skulle få tillsammans.

            Oavsett hur många gånger du försöker så får du inte rätt Jonny då valresultatet blev det det blev och den mätmetod för partiers trender vi debatterat utifrån finns dokumenterad i blogginlägg, kommentarer och svar under lång tid.

            Faktum kvarstår och det är att vad gäller trenden mätt på det sätt vi alltid debatterat är så at trenden för SD pekar nedåt och trenden för S uppåt.

            Att du inte kan erkänna att du hade fel och att jag hade rätt är ynkligt Jonny.

  15. Alexander

    ”Inte utifrån de kriterier jag angett”

    Nej ,men utifrån valresultatet kan vi se att SD ökat och Socialdemokraterna minskat. Trenden för SD sedan 2014 måste därför vara upp och för Socialdemokraterna neråt. Förnekar du det framstår du som ”weird”, men jag antar att du som vanligt har stöd av majoriteten av folket…

    ”Har jag även sagt att jag tittar på sammanvägningen”

    Och poll of polls visar att Socialdemokraterna låg på över 30%nov 2014- mars 2015. T ex 31,8% 30 dec 2014. Återigen har du farit med osanning men du kommer inte heller den här gången att erkänna. Varför håller du på som du gör? Är du rädd för att framstå som en dålig människa om du ibland har fel?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi bör hålla oss till samma debattformat och förutsättningar när vi debatterar samma fråga Alexander i stället för att som du gör nu vända kappan efter vinden och vilja blanda ihop saker därför att valresultatet för SD blev betydligt sämre än du hoppats på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svarat dig på alla upptänkliga sätt och därtill ingående anfört hur jag fastställt hur trenden ser ut och beräknas och när S högsta mätvärde under mandatperioden uppstod samt hur det sett ut därifrån och fram till valet – Samma sak gäller SD och att du inte kan erkänna att du haft fel trots att det är bevisat säger bara hur du är som person Alexander – Dvs. bland mycket annat en dålig förlorare och en som försöker förvanska sanningen.

  16. Alexander

    Anders

    Berätta nu hur du ställer dig till siffrorna i poll of polls som visar att Socialdemokraterna legat över valresultatet. Visa att du kan erkänna att du haft fel. Går det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har nu bevisats ha rätt vilket du vet mycket väl Alexander om vi pratar om trenden och är det någon som bör erkänna att denne har fel så är det du som nu försöker byta mätmetod i stället för att erkänna att det blev fl.

      För egen del har jag precis som utlovat stått vid ord och öppet tillstått och erkänt att min förutsägelse om valresultatet blev fel vad gäller S, SD och KD och därtill givit min syn på varför det blev så för S och SD.

      Att stå vid ord tycker jag att även du bör göra Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.