Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att bilda ett politiskt styre för Umeå är ingen lätt uppgift.

Att få ihop ekvationen för hur Umeå ska styras under kommande mandatperiod är nästan lika komplicerat som att få ihop en regering för landet då det finns många tänkbara scenarier för hur det styret kan komma att se ut.

Trots det lyckades Hans Lindberg och Mikael Berglund långt över min förväntan med arbetet att lösa uppgiften utan att förlora den kraft vi behöver i form av ordförandeposter för att kunna styra Umeå på ett bra sätt – Starkt jobbat mina herrar!

Valet att styra i minoritet utan att ingå en koalition för att styra kommunen kommande mandatperiod har självklart stor betydelse för vilken sorts politik som kommer att prägla mandatperioden samt för hur de olika partiernas representation ska se ut i olika nämnder och styrelser.

Att tillsätta ett antal poster som andre vice ordförande och ge dessa till V samt inrätta ett nytt hållbarhetsutskott med MP som ordförande är en bra lösning som skapar tydlighet i politiken och ger alla partier ett mått av inflytande samtidigt som alla partier får utrymme att fritt driva sin egen politiska agenda.

För egen del har det hela tiden varit uppenbart att vi socialdemokrater måste visa stor ödmjukhet och insikt vad gäller valresultatet vilket jag anser vara uppfyllt med de överenskommelser som nu gjorts och stadfästs. 

Med det sagt vill jag anföra att politik är ett hantverk och därtill ett hantverk som måste utföras med stor fingertoppskänsla för att lyckas med politiska lösningar som dessa – Därför säger jag ännu en gång bra jobbat Mikael med flera.

Det har varit spännande att följa utvecklingen och som nämnt ovan har jag haft hela tiden haft stor tillit till och varit helt säker på att Mikael och Hans med sin klokhet och med hjälp av duktiga partikamrater ska lyckas hitta den lösning som blir bäst för Umeå och Umeåborna.

Nu när det är gjort finns bara en väg framåt och det är att fortsätta att bygga det jämlika, hållbara och progressiva Umeå vi socialdemokrater började bygga under föregående mandatperiod.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  ”Att tillsätta ett antal poster som andre vice ordförande och ge dessa till V samt inrätta ett nytt hållbarhetsutskott med MP som ordförande”

  Mer och dyrare byråkrati för att sitta vid maktens köttgryta och röra … ?

  Samarbete med ett parti som vill avskaffa kapitalismen och ett samhällsfarligt MP som vill ha fri invandring smakar väl gott för en socialist antar jag…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag säger som Mikael Berglund Jonny – En initial kostnadsökning på 2 miljoner i en budget på 7 miljarder är en droppe i havet oh kommer i slutändan att betala tillbaka sig med ränta därför att vi slipper den politiska limbo som annars skulle ha blivit verklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.