Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den sjunkande arbetslösheten är ett kvitto på framsynt socialdemokratisk politik.

Hela morgonen har nyhetsprogrammen i TV varit fyllda av den goda nyheten att arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka och att den dessutom gör så i alla de segment som mäts vilket glädjer mig storligen då detta är bra för alla och bra för Sverige.

Att arbetslösheten sjunker och att den trenden är stabil är givetvis ett kvitto på den framsynta och aktiva arbetsmarknadspolitik vi socialdemokrater fört allt sedan vi tog över makten från alliansen i samband med förra valet och därtill ett bevis på att vi menar allvar när vi säger att vår strävan är att ha Europas lägsta arbetslöshetssiffror framgent.

Att bekämpa arbetslösheten och sätta människor i arbete är en av politikens viktigaste uppgifter – Viktig därför att fler i arbete skapar ett jämlikare samhälle och viktig därför att människor som arbetar känner större hopp och har en större och ljusare framtidstro än den som går arbetslös.

Denna framgångsrika väg vill vi givetvis fortsätta på genom att stanna kvar på den väg som gett oss sjunkande arbetslöshet – Något som bara kan ske om Sverige även framgent leds av oss socialdemokrater.

Utmaningarna slutar dock inte där. Ska vi fortsätta på inslagen väg och hålla arbetslösheten på låga nivåer och de arbetssökandes kompetens på en nivå som efterfrågas av arbetsmarknaden så behövs än fler åtgärder.

En av dem är givetvis att skapa en effektiv integrationspolitik som innebär att vi validerar invandrades kompetens, utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet och matchar dem mot behoven på arbetsmarknaden så att de som kommer hit kan utbildas till ett yrke som leder till anställning, arbete och egen försörjning.

Den största av alla åtgärder som måste till är enligt mitt förmenande en ordentlig omstrukturering av YA-utbildningarna och av möjligheten att vidareutbilda och kompetensutveckla de som behöver vidareutbildas och kompetensutvecklas i samband med lågkonjunkturer.

Får jag vara med och bestämma vilket jag hoppas att jag får så ska vi skapa ett system som innebär att företagen i stället för att avskeda sin personal i samband med lågkonjunktur och produktionsnedgång ser till at utbilda dem så att de är redo och har rätt kompetens när konjunkturen vänder.

Den typen av reform kan skapas på olika sätt även om min grundtanke är att arbetsgivaren fortsätter att betala den rena lönen för sin anställde mot att staten bär kostnaden för arbetsgivaravgiften och den rena utbildningskostnaden – Något som över tid skapar en vinn-vinn situation för alla inblandade parter.

Med det sagt avslutar jag med att repetera det rubriken säger med tillägget att villkoret för att detta ska ske på ett framgångsrikt sätt är att Sverige även framgent leds av en framsynt socialdemokratisk regering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

31 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Hur var det nu… Sverige hade under de rödgröna försämrat sin position från 11:e till delad 16:e plats när det gällde låg arbetslöshet i EU ?

    Arbetslöshet 6.9% nu i september under en stark högkonjunktur och runt hörnet väntar nästa djupa lågkonjunktur !

    Vem jublar och slår sig för bröstet …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att arbetslösheten minskat och att sysselsättningen är den högsta i hela EU Jonny. Att den utvecklas på det sättet beror på framsynt och effektiv socialdemokratisk politik.

  2. G-A Karlsson

    Det finns ingenting som hindrar företag från att internutbilda sina anställda redan idag. Många gör det också.

    Att ta bort arbetsgivaravgifterna för vissa företag (men inte för andra) ställer jag mig dock tveksam till. Det låter som ett sätt att spela ut företag mot varandra, den gamla ”söndra och härska”-modellen. Jag gillar inte särregler för vissa utvalda, sådant kommer omedelbart att missbrukas och få oönskade effekter.

    Som vanligt har jag mer effektiva förslag – ska man göra något så ska man göra det ordentligt och inga halvmesyrer:

    1) Ta bort arbetsgivaravgifterna helt (för alla)
    2) Återgå till guldmyntfoten
    3) Lämna EU/IMF
    4) Inför ett skattefritt fribelopp på 250.000 kronor per person, du kan alltså tjäna en kvarts mille skattefritt INNAN du börjar betala skatt överhuvudtaget (samma sak för pensioner, i linje med ovanstående ska dessa också vara skattefria upp till en kvarts mille)

    Sen kan du luta dig tillbaka och se hur företag världen över står på kö för att förlägga jobb till Sverige.

    ————————-
    EU/IMF har blivit destruktiva och måste fråntas den makt som pampar i Bryssel falskeligen har snott åt sig i 25 års tid. Du ser ju hur det har gått för Grekland till exempel. Hur är såna lösningar ”bra”?

    Svenska lagar ska klubbas i Stockholm, inte i Bryssel.

    G. Verhofstadt bör t.ex. omedelbart omskolas till att arbeta närmaste korvkiosk, så han börjar göra nån nytta… Skrytkontoret i EU-skrytskrapan kan i stället byggas om till bostäder. Bostäder är viktigare än EU-skrytkontor.

    Verhofstadt kan ju alltid hyra en av de nya lägenheterna i EU-skrapan om han vill (om han klarar att betala hyran med lönen från sitt nya korvkiosk-jobb).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sagt att jag bara ska ta bort arbetsgivaravgiften för vissa företag som vidareutbildar utan ska dt ske kommer det att gälla alla företag som vidareutbildar enligt det system som kommer att sjösättas framgent.

  3. Krister

    – Får jag vara med och bestämma vilket jag hoppas att jag får.

    Hur skall det gå till när du inte är folkvald till något beslutande?
    Du påminner om Fritjof Enbom…

  4. Bertil

    Att bekämpa arbetslöshet går alltid sen om man som parti ska slå sig för bröstet när arbetslöshet sker bör man nig vara försiktig med.

    Högern de vill sänka arbetslösheten genom att sänka ingångslöner som i sin tur sänker låglöner. Att sänka arbetslöshet på det viset är inget hedrande.

    Man kan även höja arbetslösheten detta genom att höja a-kassan ordentligt och under parollen jobb tas inte förn tätt lön ges.

    Tycker det är en humanare politik.
    Jobb ska inte utgöras för än Priset blir det rätta.

    Klassklyftor kan skapas och man kan även upprätthålla folk i jobb genom den politiken.

    Klassklyftorna är ett kraftigt tecken på att jobben minskar och att det krävs altcjögre utbildning kompetens mod för att få och klara ett jobb.
    Förr behövdes en massa folk i så kallade
    lätta jobb. Stabbläggare, vägamästste där vägar krattades med en kratta. Diken som grävdes för hand.
    Nu behövs allt färre i lätta jobb. Dessa hör maskiner Robotar ich allt mer med Artficiell intelligens.

    Så detta med minska arbetslöshet går mer och mer ut på att tvångssätta folk i slavjobb detta för att de överhuvudtaget ska få några pengar för livets uppehåll.

    Dessutom finns det som kallas sysselsättning där folk inte räknas som arbetslösa men där lönen inte är förhandlingsbar utan handlar mer av typen bidrag, eller via försäkra har.

    Bluffandet av arbetslöshet sysselsättning lär fortsätta ju mer robotar och ny teknisk tar jobben och förpassar människor i ekonomisk svårmod. Detta samtidigt sådan metod hör andra väldigt välmående och som därmed utbrister alla har fått det bättre.
    Klassklyftor är en konsekvens som man gör allt för att följa.

  5. Nils Lindholm

    det är normalt bra att arbetslösheten sjunker o sysselsättningen ökar i en högkonjunktur, motsatsen vore förödande.
    Men då BNP/C inte ökar anmärkningsvärt som den brukar göra i högkonjunktur , så . . . .
    Sen nån 40-tusen arbetskraftsinvandrare ökar på andelen syss. då arbetskraftsinvandrare riskerar att bli utkastade vid arbetslöshet och dom vid inresa aldrig kan tituleras arbetslösa utan har 100% syss-grad redan . . innnan

  6. Bertil

    Tyvärr så tror jag allt handlar om pengar när det gäller arbetslöshet. Man tvingar folk till sämre ekonomi för att man ska kunna säga arbetslösheten sjunkit.

    I gengäld kan man säga alla fått det bättre när de som får det sämre ekonomiskt göder sänkta skatter höjda höglöner åt andra.

    Sossarna är involverade i samma nyliberal dynga.
    Vi ska väga samman sänkt arbetslöshet med effekten i real inkomst och jämlikhet i inkomst.

    Det bluffas med arbetslöshet, sysselsättning man använder retoriken som ger mest positiv effekt.
    Moderaterna de slutade helt tala om arbetslöshet. Istället talade man om ökad sysselsättning, detta när Reinfeldt ökade på invandring.

    Så passa er för sysselsättningssiffror och arbetslöshetssiffror, verkligheten är att jobben allt mer tas över av maskiner robotar och när så sker få följer inte reallöner med. För medelinkomster och än sämre för låglöner.

    Sossarna skulle hellre slå sig för bröstet om de kunde genomföra produktionsskatt som sedan används till
    Ojämlikhetsutrotning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller inte med dig överhuvudtaget Bertil i det du anför – Att arbetslösheten sjunker ger de som kommer i arbete en bättre ekonomi.

  7. Bertil

    Jag tror inte du läst igenom mitt inlägg på djupet. Om arbetslösheten sjunker kan det ge sken sv att de som får jobb får bättre ekonomi, men så blir det inte om folk är satta i sysselsättning som mer är av arten hålla folk igång än avtalsenliga löner.
    Följden blir att de med högre befattningar får högre löner. Klyftan ökar.

    Att bara ge eller tvinga folk i jobb
    Sen ta bort sociala skydd som tidsgränser i a-kassa utförsäkring av sjuka leder till att folk utför jobb
    där de inte har måt val.

    Det som sker idag äf att vi närmar oss allt mer mössan i hand varianten och att arbetsgivarna skickar hem folk när jobb
    Inte finns för stunden.

    Vi ser allt mer av skumma anställningar
    där man inte får heltid ek heller blir anställda fast först efter lång tid. Lönen blir därmed inte alls förhandlingsbar.

    Politiker säger de inte lägger sig i lönerörelsen. Men de lägger sig i vad arbetslösa, sjuka ska ha och det påverkar låglöner neråt.

    Så du väljer skälv Anders, jag tror inte alls på sossarna då det häller medverka till jämlikt Samhälle.

    Krafterna för klassklyftor och att den välmående nyttjar just utsatthet har sldrig varit tydligare.

    Du behöver inte hålla med Anders det är därför vi luftar våra åsikter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att arbetslösheten minskar beror självklart på att människor fått riktiga jobb med riktiga löner Bertil och inte på någon konstgjord andning.

      • Bertil

        Att arbetslöshet minskar behöver inte bero på riktiga jobb och ”riktiga” löner.

        Arbetslöshetssiffror bluffas det med,
        om det råder ingen tvekan.

        Hur räknas arbetslöshet. Ja personligen tycker jag att du är arbetslös om du inte har arbete med en avtalsenlig lön på heltid.

        Men så är det inte
        En person räknas som arbetslös om denna inte är sysselsatt men kan börja ett arbete inom 14 dagar och aktivt har sökt arbete under de senaste 4 veckorna eller inväntar att börja ett arbete inom tre månader efter mätveckan.

        D.v.s. Är du sysselsatt och uppbär någon form av ekonomiskt bistånd där det ekonomiska biståndet inte är förhandlingsbart så är du inte arbetslös.

        Man skulle kunna säga ju fler som är sysselsatta men ej arbetslösa så påverkas främst låglöner neråt och höglöner uppåt.

        Samtidigt så säger alla partier att det
        att man inte ska lägga sig i lönerörelsen,
        Men det stämmer inte.

        Det finns även förslag som innebär att arbetslösa ska kunna anställas med mycket låg lön, sen ska staten lägga på resten, ( vadå resten, förmodligen enbart så det går från hand till mun)
        Av detta kan man sen säga arbetslösheten sjunkit.

        Ordet icke arbetslöshet skönmålas.

        Jag är helt övertygad om att den tekniska utvecklingen är bidragande orsak till att fler är enligt mig inte fullt anställda utan enbart sysselsatta.
        Även konkurens där kontinenter som Afrika, Sydamerika, men även näthandel robotar maskiner tar jobben om jobben blir färre, med följd att låglöner faller och knepen för att hålla retoriken om att arbetslösheten minskar blir allt mer kontroversiell.

        Vad som däremot får alkt större efterfrågan är högutbildade,
        Civilingenjörer, speciella yrken som kräver skarpa hjärnor goda psyken iskalla människor.

        Tiden när folk var stabbläggare, dikesgrävate, stubbrtytare, skogsarbetare med timmersvans d.v.s. I fullkomligt arbete med kamp för riktiga löner där företagens frukter delades mellan arbetsgivare och arbetstagare. är idag på väg att helt försvinna.

        Vinster för företagsägare, för aktieägare har aldrig varit så enorma som nu,
        Det sker under parollen arbetslösheten är låg.

        Kort sagt vi går mer och mer mot slavarbete samtidigt som en väletablerad grupp står där med piskan
        och slår sug flr bröstet att arbetslösheten blivit allt lägre.

        Så passa er för hur sysselsättning, arbetslöshetssiffror och talet om detta
        Uttrycks.

        Politiken är fullt av bluff och den äkta samnigen omtalas aldrig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Vad man personligen ser och tycker om vem som ska räknas som arbetslös skiljer sig från person till person Bertil

      • Jonny Disenfeldt

        ”Att arbetslösheten minskar beror självklart på att människor fått riktiga jobb med riktiga löner ”

        Nja, det var ju en rätt stor andel av dessa jobb som tillkommit som faktiskt är subventionerade på olika sätt…


        6.9%, det är 16.000 färre jämfört med samma månad förra året, då arbetslösheten var 7,4 procent.

        Drygt 100.000 personer hade olika former av arbete med stöd, 8.000 fler jämfört med samma månad föregående år.”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns i vissa fall en liten subvention som trappas av över tid Jonny så det är riktiga jobb som skapats och inget annat.

  8. Jan

    Den, förment, sjunkande arbetslösheten har, naturligtvis, ingenting med socialdemokratisk politik att göra. Snarare har den kommit till trots socialdemokratisk politik. Eller borgerlig. Ingen större skillnad där. Tilltron till, exempelvis, arbetsförmedlingen är liten över hela politiska spektret.

    Den reella arbetslösheten är något annat. Förmodligen runt 25 procent. Att Sverige historiskt sett har högre sysselsättningsgrad än jämförbara europeiska länder har heller ingenting med socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik att göra. Det beror på att de flesta kvinnorna i Sverige yrkesarbetar. Vilket sällan är ett faktum i Europa.

  9. Johan

    Vi lyssnar på Anders och hans trogne vapendragare Bertil. Vilka tokigheter Bertil, som med sina inlägg visat att han troligen inte tillhör den högre percentilen intelligensmässigt, än anför lägger Anders in dem som svar eller inlägg i debatten.
    Ja, visst måste ju även sådana som Bertil få yttra sig, men måste du använda dig av det han skriver? Trodde någonstans att du låg på en lite högre nivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag använder mig sällan och aldrig av det Bertil skriver Johan – Däremot publicerar jag det och då i regel som ett inlägg i debatten så att alla själva kan följa hans tankar vilket på inget sätt betyder att han är min vapendragare.

      Jag känner inte Bertil även om jag förstått att hn bor och verkar i Skellefteå

      • Bertil

        Kul ni är barnsliga. Visar att barnasinnet finns.
        Men visst vore det enklare anta eller förkasta mina kommentarer istäjllet för
        att som Johan reta upp sig på mina kommentarer.

        Man förväntar sig ju nåt svar om man
        vräker ut sig. Inte att man ska få nån slags kärleksförklaring där jaget blir intressant.

    • Bertil

      Johan skriver
      ”Vi lyssnar på Anders och hans trogne vapendragare Bertil. Vilka tokigheter Bertil, som med sina inlägg visat att han troligen inte tillhör den högre percentilen intelligensmässigt”

      Det var ju ett kul inlägg. Sånt där gillar jag helskarpt.
      När det inte går svarskommentera det jag skrev så drar Johan till med intelligensen. Lite av Trumpkopiering får man väl säga.

      Dock till saken: Skulle möjligt den högintteligente sign Johan kunna ge ett motsvar på det jag skrev.
      Det kan ju absolut inte vara nåt svårt för en så oerhört intelligentanalytiker som johan.

      i skrivande stund så är tredagarsskägget framme från Liberalerna och menar Sossarna ska vara med i en Alliansregim. Detta för att helt göra ytterlighetspartierna V resp SD men även MP som Björklund säger helt maktlösa.

      Uppriktigt jag tror det är en mycket tokig väg.
      Fler skulle säkert därmed rösta på SD och även fler på Vänster och klimatförespråkarna skulle så klart i ännu större grad rösta på MP. De skulle även bli fler.

      Vad säger Intelligentsanalytiker sign Johan om det. Sen vad säger min vapendragare Anders.
      Du Anders vi måste ryka ihop mer. Annars tror vissa att vi är politiska tvillingar

  10. Krister

    I Bayern fick S under 10 % idag.
    Tyskarna i söder tycks inte ha förtroende för S.
    AFD fick HÖGRE siffror.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det säkert vara Krister och i Bayern har S aldrig varit speciellt framgångsrika då högerkrafter alltid varit starkt förankrad där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.