Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Har höstlovet/läslovet blivit en klassfråga?

I en ledare i Aftonbladet som du hittar på följande länk: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/zL2yl1/hostlov-med-barnen-ar-en-klassfraga?fbclid=IwAR3i7oAIlcJChq5ZvU6Ms5q-8FsnF4aLM_On_uqYWJ1wt4Rdop8u7Y5yzWM framförs åsikten att höstlovet blivit till en klassfråga i Sverige.

För egen del är jag långtifrån beredd att skriva under på den saken av den anledningen att tiderna förändrats storligen sedan detta lov infördes.

Initialt var väldigt få lov i skolan till för att skapa tillfälle för barn och föräldrar att tillbringa sin fritid tillsammans – Snarare var loven skapade och förlagda på ett sådant sätt att landets familjer skulle kunna samlas och arbeta tillsammans för att överleva resten av året.

Initialt var tanken att dagens höstlov skulle användas för att skörda potatisen och lovet hade mycket riktigt namnet potatislov av just den anledningen.

Höstlovet är således för mig ingen direkt klassfråga då det inte skapades för att genomföra utlandsresor och/eller spendera tid tillsammans som familj – Däremot kan det säkert upplevas som både orättvist och som en klassfråga av alla som vill vara lediga och genomföra en utlandsresa i stället för att arbeta.

I dagens moderna samhälle har vi tagit oss friheten att resa mer än någonsin tidigare och att försöka arbeta mycket vissa delar av året för att därefter kunna spendera mer tid med sin familj andra delar av året.

Att vara ledig och att genomföra utlandsresor är sålunda skapat av dagens moderna människa snarare än av samhället som sådant.

Den frågan har funnits med mig personligen sedan mycket länge i formen om vad som är det bästa för barnen och för dess stressade föräldrar som alltid lever livet i turbofart.

  • Är det bättre att hålla sig till normala arbetstider året runt och därmed få fler tillfällen att spendera tid med familjen eller är det bästa att jobba mycket vissa perioder för att kunna vara ledig andra perioder?

Av egen erfarenhet och baserat på mina egna upplevelser i min egen familj mår barnen bäst av att ha en stor kvantitet ledigtid och access till sina föräldrar än att ha vad många inklusive mig själv brukade benämna som kvalitetstid med sina föräldrar.

Barn mår bättre av spontan närhet till sina föräldrar året runt än av att ha en veckas stressigt höstlov en gång per år – Kvantitet är således att föredra i detta fall.

Att nå dit och inse detta har tagit mig oerhört lång tid då jag tidigare i min enfald trodde att kvantitet kan ersättas med kvalitet – Något som inte är möjligt om man tänker efter ordentligt.

Att skapa en hemmiljö där barnen spontant kan krypa upp i föräldrarnas famn så ofta som möjligt är därför att föredra framför en hemmiljö där barnen i bästa fall ser sina föräldrar på helger och lov.

Med det sagt så påstår jag ännu en gång att höstlovet inte är en klassfråga för våra barn – Skulle lovet till äventyrs upplevas som en klassfråga beror det på föräldrarnas inställning och inte på barnens.

Slutligen tycker jag att vi bör använda lov som dessa för att aktivera våra barn fysiskt – Något vi alla som samhälle kan göra tillsammans utan att genomföra stressiga och i många fall dyrbara utlandsresor som är dåliga för klimatet och vår miljö.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Olle

    Det är ju upp till var och en vad de gör på sina lov/semestrar detta kan inte staten styra. Det viktiga för människor idag verkar att vara Jobba,Resa, Konsumera. Det mesta verkar vara en klassfråga idag ,jag som egen företagare med anställda har däremot aldrig tid för vare sig familjen eller resor . All tid går ut på att producera och kunna erbjuda ett bra arbete/miljö för mina anställda .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Det är just därför att det är upp till var och en att själva avgöra om de vill resa eller inte som jag hävdar att höstlovet inte är någon klassfråga Olle. Vad gäller situationen för dig som egenföretagare så gäller densamma även för många högre chefer som är anställda snarare än ägare av företaget.

  2. Krister

    Lovar du att inte själv göra nån utlandsresa de kommande 12 månaderna
    för att undvika genomföra stressiga och i många fall dyrbara utlandsresor som
    är dåliga för klimatet och vår miljö?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag reser sällan och aldrig för nöjes skull Krister – Reser jag beror det på att jag måste resa för att arbeta. I sittande stund när jag är sjukskriven så är det därför naturligt att jag håller mig på hemmaplan även om min person i sig inte har något att göra med det jag anfört i inlägget.

      • Krister

        Jag förstår att det då inte blir någon resa till Kamerun i vinter och det är klokt då det
        pågår oroligheter i landet mellan engelsktalande och fransktalande. Ur demokratisynpunkt
        är dessutom landet ett kaos och ingen förebild och du bör hålla dig borta.

  3. Fredrik

    Håller med dig, det finns all anledning att ifrågasätta dessa ständiga lov som skolan har, det är ett problem också för föräldrar som inte är lärare och därför måste arbeta under denna tid, då ska man förklara för barnen varför dessa inte får vara med sina föräldrar en vecka när många kompisar får den möjligheten. Gör skolan statlig igen, se över hur lärarna ska arbeta, dvs jämnare fördelad tid över året, det kommer att minska stress och utbrändhet i stor utsträckning.

  4. Bertil

    Självklart har alla skollov blivit en klassfråga. Ex: Föräldrar som har råd hyr ex stugor, hotellrum, skidor, liftbiljetter, eller liknande i ex: Hemavan som kostar för en påskvecka tiotusentals kronor.

    Självklart måste samtidigt föräldrar få erbjuda sina barn vad de känner för
    men då måste även Samhället inse att klassklyftor ger en skrämmande konsekvens.
    Frågan vi måste ställa oss är det värt priser ich hur länge är det värt priset när effekterna blir allt mer aggressiva.

    Med de klassklyftor som byggts upp sedan EU-inträdet och där Reinfeldt satte spiken i kistan 2007 genom en mist sagt chockerande klassklyftökning.

    Allt detta visar så fel politik som nyliberal politik och rå kapitalism är. Om man inte kan ta död på människor genom utförsäkringar och löneklyftor så gör man det genom hånfull politik MIT svaga grupper.

    Klart Castro var en betydligt mer empatisk person än den amerikanisering vi ser
    Där utrensnibg sker på det mentala planet detta medan Castro värnade de fattiga och gav dessa stöd.

    Castro skulle aldrig tillåtit de klassklyftor som den nyliberalism som även nu berör Sverige.

    Ondskan finns inbakad i rå kapitalism och girigheten bland storföretag
    Följden blir utrensning som det talas tyst om,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.