Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Föga förvånande att Postnord vill ändra postlagen så att den gynnar dem.

I en artikel på SR.se som du hittar på följande länk: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7082213 går det att läsa att Postnord vill ha en ny postlag införd.

Den postlag de efterlyser är en postlag som ger dem större frihet att höja portot efter eget godtycke samt en postlag som plockar bort kravet på att dela ut posten fem dagar i veckan året runt.

Anledningarna till varför de efterlyser en ny postlag framkom under Ekots lördagsintervju med Postnords Sverigechef Annemarie Gardshol.

Det hon framför är att Postnord känner att de övervakas av en postreglering som är otidsenlig och avsedd för en annan era än den vi lever idag – Något jag i vissa delar kan hålla med om även om jag inte håller med om den saken fullt ut.

Att posten i stora stycken avreglerats har enligt mitt sätt att se på saken inneburit att det idag är hårdare än någonsin att leva, bo och verka i Norrlands inland och ute i den svenska glesbygden vilket går stick i stäv med regeringens och alla politikers utsagor om att de jobbar för att hela Sverige ska leva på lika villkor.

För mig innebär en ändrad postlag att skillnaden mellan politikens vilja och verkligheten för landets invånare blir än större då en moderniserad postlag med säkerhet innebär att postservicen blir sämre i inlandet samt att de som bor där straffas genom att Postnord kommer att kräva dem på högre kostnader än de gör för dem som bor i stan.

Denna utveckling stör mig storligen därför att den inträffar på område efter område utan att ansvariga politiker griper in och stoppar den utveckling som innebär att vi helt skippar solidariteten och övergår till ett system som bara gynnar vissa grupper i samhället.

Posten likväl som andra viktiga samhällsfunktioner måste skyddas genom strikta och handfasta regleringar – Regleringar som innebär att alla landets invånare solidariskt bär kostnaden för att alla ska erhålla samma service oavsett bostadsort och val av livsstil.

Att politiken öppnar för att saken kan förändras i en framtid när digital service på lika villkor finns att tillgå i hela landet är jag inte motståndare till – Däremot motsätter jag mig alla förslag som genomförs innan detta kan garanteras.

Med det sagt tycker jag att det är på sin plats med en ordentlig debatt och framför allt med en bred politisk överenskommelse som även framgent garanterar att det är alla medborgares plikt att tillsammans via skattsedeln garantera att alla i Sverige kan åtnjuta samma samhällsservice från stat, landsting och kommuner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. dagl

    Tycker portot på brev inom Sverige under 50 g skall höjas. Det är väldigt billigt. Inkomstökningen kan finansiera att upprätthålla servicen. Jag tycker det är rimligt med direkt statsbidrag för fast bosatta på vissa delar av landsbygden.

  2. Bertil

    Så fort allt privatiseras så kommer vinstintresse in. Detta vinstintresse tar inte minsta hänsyn till människan lör handlar till syvene och sist om enbart pengar. Från ägare till aktieägares krav att vinsten slavlika aktien stiga ich med den makten så kan man även vilket skedde 2012 skapa en reform där avlastning på aktier kort sagt nye skattas.
    Inte genom att ta bort skatten för då skulle det blivit protester utan genom att förändra så hela beloppet beskattas.
    Men i slutändan så handlar det kort sagt om att undvika skatt detta med en enorm skatteförändringar. Det som medfört att rika blivit oerhört rikare och samtidigt så sänks låglöner sociala försäkringar försämras sjuka utförsäkras liksom arbetslösa.

    Privatiseringsivern och ägandet kommer med säker garanti förstöra våta liv.

    Att postnord skulle vara nåt undantag som inte ser möjligheten segregera öka vinster genom att undslippa ansvar förvånar inte.

    Som jag sagt vi behöver mer Castro och mindre nyliberalism med såna som Trump , Reinfeldt, Borg, Kristersson, Åkesson, o.s.v.

    Vi är på väg åt helt fel håll. Det är så illa så t.o.m. Spermierna i väst blir sämre och sämre vilket hotar hela vår art.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att du inte är helt fel ute i vissa avseenden Bertil.

  3. Bertil

    Privatiseringsivern och vinstjakten kommer även förstöra det fria ordet. Räddningen hittills är Sociala medier men jag tror även det kommer tas över vilket redan sker genom fakenews men metoderna för storföretag ta över det fria ordet kommer ske på nya sofistikerade sätt.
    Vi ser redan idag hur utsatta och hur allt fler utsatta inte får nån del av nåt som räknas till Samhället men där privata äger
    Makten.

    Det spelar ingen roll om en sjuk eller arbetslös protesterar MIT för låga ersättningar eller på annat sätt uppger sin situation ingen bryr sig. Istället så påtalas i massiv propaganda hur viktigt det är välmående får lägre skatt fler bidrag i form av avdrag o.s.v.

    Så post nord är bara en del i den privatisering där man slår sönder jämlikheten och istället vill undvika på alla sätt serva minoriteter.

    Det ser vi även inom så självklart som service av busslinjer, gatlysen till glesbygd.
    Vårt gemensamma lägger ut busslinjer till privata de tar de lönsamma turerna kommuner får ta de olönsamma med följd att dessa läggs ner.

    Vi ser Elitisering inom allt vinsthunger och att pengar är det enda som styr våra liv där alkt handlar om att den som har mycket ska ha mer och genom makt tar från den som inget har.

    Därför behövs mer Castro och mindre Monetarism.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du säger är en repetition av det jag anför i inlägget Bertil och det jag vill ändra på för att framgent kunna bygga ett solidariskt och välmående Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.