Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ebba Busch Thor (KD) är naiviteten personifierad.

Ebba Busch Thor och KD har en mycket naiv syn på vad ett aktivt stöd från SD skulle innebära för en alliansregering.

Hennes uttalande om att det skulle innebära en enormt stor risk för SD om de ställer krav på en alliansregering så att denna tvingas göra som SD vill alternativt avgå visar med all tydlighet hur naivt EBT och hennes parti ser på saken.

Jimmie Åkesson har klart och tydligt deklarerat att han och SD kommer att ställa krav på varje regering man släpper fram därför att man har en skyldighet gentemot sina väljare att göra så – Att då som EBT tro att SD skulle göra så är att blunda för verkligheten samtidigt som man håller för öronen för att inte höra vad SD säger.

Jag tror att alla partier som befinner sig i samma läge som SD skulle använda det till försöka göra samma sak som SD – Skapa inflytande för sin politik.

Det är av anledningar som dessa jag hade hoppats att KD skulle åka ut ur riksdagen i valet för att sedan stanna utanför densamma fram tills dess man mognat och insett vad politik och samhällsbyggnad faktiskt är.

Samtidigt som jag säger detta vill jag säga att jag respekterar Annie Lööf och Jan Björklund som vågar säga emot både M och KD och så här långt stå upp för det löfte de givit till sina väljare om att aldrig sätta sig i en regering sm är beroende av aktivt eller passivt stöd från SD för att överleva.

Vad gäller Ulf Kristersson och M och deras vilja att regera landet oavsett pris har jag inget annat att säga att det inte förvånar mg ett enda dugg. Att M mycket väl skulle kunna tänka sig att regera tillsammans SD har aldrig varit någon hemlighet för mig och att detta nu blir klart och tydligt för alla är bra inför framtida val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

34 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Givetvis kommer SD att ställa krav, precis vad t.ex V gjort de senaste 4 åren när de stött S+MP regeringen.

    Ett krav som man tagit upp som ett av de viktigaste är att man ska genomföra ordentliga förbättringar vad gäller grundavdrag/beskattning för pensionärer med LÅGA pensioner. Något som alliansen borde kunna ta till sig.
    Man kan jämföra med S som istället vill förbättra endast för de med HÖGA pensioner…
    Anders Forss gillar uppenbarligen S-politik som gynnar endast de med hög pension…

    Striktare kriminalpolitik torde även det vara något som är i linje med vad KD och M vill.

    Alternativet tycks vara en regering som stödjer sig på V och MP och den sortens regering säger jag nej tack till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD röstade emot den förbättring för alla pensionärer som vi i S ville genomföra vilket visar att ditt resonemang inte håller Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Du behöver läsa på om vilka förslag S, alliansen respektive SD har t.ex vad gäller pensioner.
        S profilerar nu in politik mot att förbättra för de med höga pensionerna.
        SD profilerar sig mot att förbättra för de med de lägsta pensionerna.
        Alliansen ligger mitt emellan.

        Vad gäller regeringens tidigare ändring låg den inbäddad i ett paket vilket du borde veta, ett paket som innehöll andra delar som t.ex SD inte ville ha…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det du säger stämmer inte Jonny vilket blir ännu tydligare om du tittar på de förslag vi lagt i riksdagen och hur dessa utfallit vid omröstningar.

    • Bertil

      Hur är det med framläggande av sannigen Disenfeldt:
      Du skriver: ”Man kan jämföra med S som istället vill förbättra endast för de med HÖGA pensioner…”

      Så här ligger det till Sossarna har lagat det hål som Alliansen skapade.
      Den när man gav jobbskatteavdrag till löntagarna med där man bojkottade pensionärerna. Ja mer kan sägas om det
      Men jag slutar där.

      Sossarna lagade skatteklyyftan och började sänkning av skatt för de med lägst pension. Nu tänker man gå en bit till och sänka för de med högre pensioner.

      Därmed försöker du bluffa Jonny.
      Det är bedrövligt hur högerivrare försöker snurra till retoriken
      Samma gäller Kristersson han kommer med att ” vi tänker inte sänka några låglöner”
      Men när man sänker trösklar d.v.s. Ingångslöner så kommer det med automatik sänka låglöner det handlar om ren logik.
      Frågan som Kristersson svarar på är aldrig ställd. Det är ett sätt ljuga för folket
      Precis som Jonny försöker med.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil-
        Till att börja med finns det inget hål att laga eftersom de som arbetar betalar en statlig skatt på sin bruttolön på ca 10% kallad allmän löneavgift, en ren statlig skatt som pensionärer slipper.

        Fakta är att S nu vill sänka skatten för de med höga pensionsersättningar, en prioritering som jag ser som felaktig.

        För mig verkar det betydligt viktigare att förbättra situationen för de med sämst pension ifall statens ekonomi tillåter förbättringar… detta vill SD.

        Jag noterar att Bertil tycker att pensionärer med hög pension ska prioriteras när samhällsekonomin tillåter det…

  2. Erik

    Det ser ut som om Annie och Jan vill verka för en decemberöverenskommelse två punkt noll (2.0). Alla partier utom VPK och SD bildar regering.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja mred finns det inget parti som heter VPK Erik – Därefter tror jag inte att de vill ha en ny överenskommelse utan at de snarare står upp för det löfte de givit sina väljare i samband med valet.

  3. Bertil

    Ebba en skenreligiös egoist som aldrig jobbat ska ställa krav. Nä dra åt helsefyr med packet.
    Jag ger inte ett smack för religion och
    Sån dynga.
    De har väl inget annat gjort än förtryckt människor.

    Med modern Castro skulle det bli ordning.

    • Jocke

      Du verkar så förvirrad, du talar om Ebba som förtryckare men Castro minsann, där var det inget förtryck. Kan du inte fundera en gång extra innan du presenterar dina tankar?

      Som läget är nu verkar du mest ha otur när du tänker!

      Till Anders, du har fel när du tror att Ebba är naiv, hon vet mycket väl vad insatsen är och det här är ett politiskt spel, där Ebba faktiskt är väldigt rakryggad i jämförelse med övriga politiker.

      • Bertil

        Svar till Jocke.

        Castro idkade inget förtryck mot svaga och fattiga.Ej heller mot sjuka och de som ville studera. Men är man höger då tror man på all den negativ propaganda som
        Kablats ut om Castro från USA.

        Ebba vad vill hon egentligen.
        Hon är helt emot arbetstagarna låtsas vara för vården genom att vilja segregera vården. Hon är en retorikmaskin som få tror på.

        • Jocke

          Märkligt att du så solklart deklarerar att Castro inte förtryckte någon. Historien säger dock annat, bland annat påstod Castro att han skulle upprätthålla demokratin, det var ju en del av orsaken till revolutionen, men att sedan Inte tillåta andra partier att existera, politiska motståndare, homosexuella och oliktänkande antingen fängslades eller avrättades, det skulle de flesta kalla för förtryck.

          Att Castro till en början hade folkets stöd är väl känt, likaså att USA inte direkt motsatte sig Castro då man drog in stödet till den tidigare presidenten Batista.

          USA bedrev såklart sin propaganda likväl som Sovjet gjorde. Det förnekar ingen och allra minst jag, men jag gör inte som du, som ensidigt tror på den ena sidans propaganda och förkastar den andra sidans.

          Därmed tycker jag att det är klarlagt att en enväldig härskare, folkförtryckare och diktator är personifierad i Castro. Så om än han jobbade hårt för utbildning och sjukvård så tolererade han ingen opposition utan mördade och fördrev sitt eget folk.

          Man kan tycka illa om kapitalismen och dess oförmåga att se enskilda svaga och sjukas behov, men att tro att införande av diktatur och förtryckande av folket samt ”utrensningar” av Castros metoder (mord, koncentrationsläger och statlig propaganda) skulle vara ett bättre alternativ, ja då är det mycket som fattas! Kanske är du Bertil ”nalta lengrädde”, som tror att just detta är något att förespråka. Du är en antidemokrat fast det tvivlar jag på att du vågar erkänna.

          Vad gäller Ebba så påstod jag aldrig något mer än att hon inte alls är naiv utan vet mycket väl vad det handlar om. Men det politiska klimatet tillåter inte ännu att öppet deklarera samarbete med SD. Det är alltså ett politiskt spel där såklart alla politiker just nu utför olika krumbukter för att hålla sina vallöften. Men oavsett vilket block de tillhör så får de ingen majoritet då SD har rollen som vågmästare och kommer att kräva något tillbaks för att släppa fram det ena eller andra blocket.

          Ebba är med andra ord inte alls naiv utan rakryggad som kan stå för möjligheten att att bilda en alliansregering med stöd av SD. Det enda hon inte klargjort är vilka eftergifter hon är beredd att gå med på till SD. Det verkar för övrigt inte skada KD’s anseende och nu handlar det om att Centern och Liberalerna ska välja vad som är viktigast. Att kunna bilda regering med stöd av SD eller att släppa fram en rödgrön regering.
          Samma regering man kunde fälla med stöd av SD då det ju var vad man ville, men det verkar vara svårare att ta samma stöd när man ska bilda en ny regering.

          Personligen tycker jag att detta visar att de flesta politiker är långt ifrån lika redbara och rakryggade som Ebba!

  4. Brorson

    Det här har en historia, som många inte känner till eller har glömt. EBT tillträdde som partiledare för KD efter DÖ-uppgörelsen, som hennes företrädare som KD-ledare Göran Hägglund tog initiativ till. Han borde ha förankrat inom sitt eget parti först. Löfvén hade utlyst extraval den 22 maj 2015 efter budgetdebaclet, vilket kom olägligt för två av allianspartierna, M och KD som skulle välja nya partiledare strax före extravalet. Hägglund lyckades ”muta” Löfvén att inställa extravalet i utbyte mot att allianspartierna skulle stödja regeringen, alltså avstå från opposition, under två hela mandatperioder.

    Jan Björklund och Annie Lööf är de alliansledare som varit med hela tiden, redan före valet 2014 till nu. Det får vi inte glömma.. Och att Annie Lööf var grymt besviken på SD:s agerande, när man först lyckades få ärkerasisten Björn söder vald till andre vice talman med alliansens hjälp, för man skulle ju följa praxis (Minns inte hur S agerade) och sedan bröt mot praxis vid budgetomröstningen. Praxis var ju att tidigare regeringar alltid hade fått igenom sina budgetpropositioner, genom att alla röstat på sina egna budgetförslag. Men SD bytte fot, när deras eget förslag fallit och röstade på alliansens.

    Med följd att Löfvén utlyste extraval. Lööf hade uppenbarligen räknat med att alliansen själv. och inte SD, skulle bestämma över alliansens agerande i opposition, med sikte på en valseger för alliansen 2018. Nu blev det ungefär som när en odisciplinerad soldathop börjar skjuta utan att invänta den order som brukar ges vid beställa tillfället för att öppna eld samtidigt. Lööf drog slutsatsen att SD enda ambition är att ställa till med oreda och upplösning i alliansleden, genom att framstå som ivrigast att slänga ut ”svetsaren” i stället för att bedriva seriös oppositionspolitik med sikte på att en alliansregering skulle tillträda i ordnade former efter nästa val.

    Huruvida hon verkligen hade hoppats på att SD skulle framträda som ett seriöst oppositionsparti, rumsrent nog för att bli ett femte alliansparti, låter jag vara osagt. Men hon (och Jan Björklund, som också varit med hela tiden,) har uppenbarligen lärt sig SD-läxan, Och vill inte delta i en regering, som är beroende av SD:s nycker och infall. Jag minns hennes numera nästan klassiska uttalande att ”SD vill inte vara en dörrmatta åt alliansen”. Vilket Jimmie Åkesson i ett anfall av politisk hederlighet omedelbart bekräftade att så är det.

    JÅ vill väl å sin sida inte plågas av besvikna SD-väljares frågor ”Varför ska vi rösta på er, om ni inte gör någon skillnad? Rör om!”, Annie Lööf är inte dummare än att hon begriper att det är verkligheten för JÅ. För att hålla sig kvar på partiledarposten i SD. fär han inte göra SD-väljarna alltfår besvikna. ”Varför ska vi rösta på er, om ni inte gör skillnad?” Därför kan det inte uteslutas att SD kommer att rösta mot Kristersson, som statsminister. Men det kan ingen utanför SD:s innersta krets veta i förväg.

    Och Jan Björklund, som torde veta en del om nyttan med disciplin från sitt yrkesliv utanför politiken, har helt rätt i att det inte är en seger för alliansen , om man lyckas bilda en alliansregering, om samma regering tvingas avgå redan efter sex -sju veckor i samband med budgetomröstningen. Det är naivt att tro att C och L håller på och närma sig S. Det är sant att de försöker sätta press på S att närma sig alliansen. Genom ett taktiskt finlir, som emellertid kräver ett disciplinerat uppträdande av hala alliansen. För EBT och KD handlar det om att vara mest mot Löfvén som person, och inte om att vara mest för allianspolitik.

  5. Jan

    Tvärtom är hon väldigt tydlig i den här frågan. Såväl nu som före valet. Hon vill ha en alliansregering med passivt stöd av SD. Det skulle innebära tydlig majoritet i riksdagen. Det är ju Annie och Jan som är naiva. De vet inte vad de vill ha. Inget alternativ duger åt dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har fel Jan -Förvisso har hon varit tydlig men då avseende att visa hur naiv hon är.

  6. Alexander

    Anders

    Liberalerna och Centerpartiet har även lovat att få bort Löfven, fast det löftesbrottet verkar du inte ha något emot?. Tydligen verkar det vara viktigare att utestänga SD än att genomföra sin politik. Ett hån när man i fyra år gapat i högan sky.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso Alexander men lyssnar du på det de säger är det viktigare för dem att säkerställa att SD inte får inflytande än det är att stoppa en regering ledd av Löfven.

  7. Bosse

    Om SD får in en fot i dörrspringan, kommer varken Kristersson eller Busch-Thor att vara starka nog att återta initiativet.
    Med ett svagt M och ett naivt KD, uppstår ett drömläge för SD, i sin strävan att över tid inkorporera Sverige i Det Nya Östeuropa….

    All heder år C och L (och alla andra som står upp emot en sådan utveckling)

  8. Bergis

    Sossarna gillar egentligen SD och ni har stulit många idéer från dom gällande migrationsfrågan. Men Stefan Löfven har målat in sig i ett hörn. Byte av partiledare kanske?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Där har du fel Bergis och vi har inte stulit en enda idé från SD då allt sådant är omöjligt därför att vi skiljer oss åt fundamentalt när det gäller den ideologiska plattform som styr vilken politik vi för.

      • Bergis

        Man har till exempel kunnat se både Stefan Löfven och Magdalena Andersson prata om ”vi” och ”dem” på ett sätt som inte varit lika uppenbart tidigare. Det är den som kommer hit som ska anpassa sig efter svensk arbetsmarknad, och inte arbetsmarknaden som ska anpassas efter ”dem”, sade till exempel Stefan Löfven i en debatt nyligen. Den tongången har man varit sparsam med tidigare inom S, men kanske inte inom SD.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda som hänt är att vi infört en integrationspolitik som gör det den ska göra – Ställer krav på den som kommer och klart och tydligt berättar vad som krävs om man vill leva och bo i Sverige.

  9. Britta

    Jag har svårt att förstå att ett parti som heter Kristdemokraterna på allvar vill närma sig Sverigedemokraterna med tanke på SDs bakgrund med nazistiska inslag. Om syftet är att invandrande muslimer i Sverige blir alltfler och kristna allt färre – är det helt fel väg att gå. Om målet är makt – är det helt fel väg att gå. Även om drygt en miljon människor i Sverige har röstat på SD – är det helt fel väg att gå. Vi är individer – det idylliska familjepaketet fungerar inte för alla – alla har sina livsöden, men på något sätt försvinner det personliga och mänskliga i floskler och ramverk om hur en svensk ska vara – blond och blåögd…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett lika läsvärt som tänkvärt inlägg i debatten – Tack Britta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.