Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss stärka och bygga ut LSS istället för att skrota densamma.

Det är med förfäran jag under lång tid följt utvecklingen inom LSS och de utredningar och förslag som ges om hur LSS ska fungera i en framtid – I min värld är ett värdigt och fungerande liv för den som har en funktionsnedsättning en viktig byggsten i ett samhälle byggt enligt den svenska modellen. 

En ledare i Arbetet signeras Martin Klepke med titeln ”Slakten av LSS – ett politiskt haveri” får nästan hjärtat att stanna av förfäran över hur vi avser behandla de som behöver samhällets stöd för att kunna leva ett värdigt liv i framtiden.

För den som är intresserad av att läsa Martin’s ledare kan du göra så på denna länk: https://arbetet.se/2018/11/08/slakten-av-lss-ett-politiskt-haveri/

Att min egen regering tillsatt en utredning i om LSS och dess framtida utformning och funktion är givetvis bra – Däremot är det mindre bra att utredningen trots ändrade direktiv fortsatt arbeta med att till varje pris spara pengar inom LSS därför att regeringen tycker att reformen är för dyr.

Att som regeringsbärare spara på stödet till de grupper som behöver samhällets stöd mest av alla skrämmer och är därtill en helt felaktig ingång i en så viktig sak som funktionen i framtidens LSS.

När utredningen nu säger att en slutsats är att LSS bör slaktas och skäras ner till en basnivå samtidigt som övriga kostnader med fördel kan vältras över på landets kommuner känner jag precis som Martin Klepke att hela debatten om LSS kantrat och börjar bli obehaglig.

Att vältra över kostnader från staten till landets kommuner för att staten tycker att LSS blivit för dyrt är en ovärdig tanke om man är socialdemokrat – Ovärdig därför att en övervältring av kostnaderna från staten till kommunerna kommer att leda till att hjälp enligt LSS kommer att se olika ut beroende på vilken kommun man bor i.

För mig och med all säkerhet många andra är det en självklarhet att vi som samhälle solidariskt ska bära kostnaderna för att alla ska kunna leva ett så värdigt liv som möjligt oavsett funktionsnedsättning eller handikapp – Något som i förlängningen innebär att LSS måste få kosta det den kostar från tid till annan.

Ingen människa väljer frivilligt att drabbas av en funktionsnedsättning!

Att i det läget som samhälle i förväg och av budgetskäl försöka bestämma hur stor gruppen av människor som har oturen att drabbas av funktionsnedsättning ska vara låter sig inte göras och det är därför vi måste acceptera att kostnaden för LSS alltid blir det den blir beroende på hur många som omfattas av densamma.

Med det sagt menar jag inte att vi ska låta kostnader skena på grund av kriminalitet och bedrägerier för att vi som samhälle underlåter att kontrollera huruvida den som påstår sig vara funktionsnedsatt är så eller inte. Att säkerställa att rätt människor tar emot stöd och hjälp ur LSS är en viktig samhällsfunktion som alltid måste fungera.

Avslutningsvis så bör allt stöd inom ramen för LSS återgå till offentlig sektor för att i en framtid drivas av densamma helt utan privata inblandning.

Därtill tycker jag att det är bra om vi som samhälle kan kanalisera LSS genom institutioner såsom Arbetsförmedlingen så att alla med rätt till assistans enligt LSS får den hjälp och det stöd de har rätt till på lika villkor.

En stärkt och utbyggd LSS är en naturlig del av det svenska samhällsbygget – Något jag som varande socialdemokrat vill att vi som parti ska stå enade bakom från och med nu.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

22 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Det är alltså ditt parti som sparar på de mest utsatta. Du klagar och gapar i högan sky om hur hemska andra är. Nu gör verkligheten sig påmind…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att vi socialdemokrater saknar skuld i olika saker som gått snett Alexander och att jag i ett inlägg kritiserar mitt eget parti därför att jag tycker att vi förtjänar kritik visar med all tydlighet att jag behandlar alla lika och att jag lever som jag lär.

  2. Alexander

    Anders

    Du kan ju sluta med att påstå att Alliansen och SD slår mot de svaga och att Socialdemokraterna inte gör det…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer jag inte att göra då det är precis det alliansen och SD gör – Slår mot de svaga och berikar de som redan har det bra på de svagas bekostnad.

  3. Alexander

    ”Jag behandlar alla lika”

    Nej. Du hävdar att SD och Alliansen slår mot de svaga och att Socialdemokraterna alltid står upp för de som har det svårast. Bevisen på att du har fel är många..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så är det rent generellt Alexander men det finns alltid undantag då ingen är rakt igenom perfekt av vilka LSS för nuvarande utgör ett och det är därför vi ska ändra oss och framgent säkerställa att framtidens LSS värnar och stöttar de som har en funktionsersättning fullt ut.

      Sedan har jag glömt att fråga hur valet gick för din del Alexander – Fick du något förtroendeuppdrag eller inte och i sådant fall vilket uppdrag fick du?

  4. Alexander

    ”Fick du något uppdrag eller inte och i sådant vilket uppdrag fick du?”

    Ska vi debattera så får du leta, jag ska väl inte göra ditt jobb?

  5. Bertil

    Kanske vi behöver tala om att LSS är lagen om stöd och service.
    Är man moderatvkan man tro det är lagen sänka sjuka.

    Den moderata retoriken är minst sagt skrämmande och Elisabeth Svantesson hon skulle bog Castro fått ta hand om.

    Jag blir kort sagt upprörd när hon retoriskt säger ” Vi ska höra det mer lönsamt arbeta”
    Det hon menar är att man ska sänka sociala stöd typ A-kassa, sjukförsäkring övriga sociala stöd, samt sänka ingångslöner.

    Vad hon borde säga om hon vore ärlig är att vi vill öka klassklyftorna sänka människor. För det ärvprecis det hon menar med att det ska löna sug arbeta.

    LSS lär inte en sån där varelse bry sig om, hon ser nog bara möjligheten ta mer från dessa.

  6. skuldbubbla

    Jag önskade att tjänstemannaansvaret aldrig tagits bort för politiker som bränner andras pengar, då dom tror att det bara höja skatter, vi står nu inför historiens största lågkonjunktur. vi får se hur roligt det blir som politiker när det inte finns några pengar, att möta folk på stan och se dom i ögonen och säga pengarna är slut, Vi har levt över våra tillgångar
    Det värsta är att dom som har det tufft nu får det tio resor värre

    Dock är det minst 30 år försent
    Det är nu vi ska betala skulderna

    • Bertil

      Klart skatter måste höjas, Vinster höjs ju vid högkonjuktur alltså måste mer skatter in för att den offentliga sektorns kostnader löner ska dels betalas och dels ge godtagbara löner till offentliganställda.

      Jag tycker sjuksköterskor Undersköterskor och de inom vården har otroligt dålig lön räknat efter den uppmärksamhet de får om misstag sker.

      skatteuttaget är omodernt och bör göras om globalt helst.
      Det borde enbart finnas produktionsskatt, Löner ska utbetalas sedan allt är betalt till vårt gemensamma genom frukterna av produktion.

      Det ska inte spela nån roll om jobbet utförs av en robot eller människa frukterna av det ska tillfalla folket.

      Det är en vansinnig retorik som jag hörde Elisabeth Svantesson nämde ikväll.
      att det ska löna sig jobba genom att sänka sociala trygghetssystemen,

      Vore väl lika bra hon klämde fram vad hon vill.
      Nämligen öka klassklyftor öka ojämlikheten och protesterar nån ska de sättas i privata fängelser så man kan nyttja dem som gratis arbetskraft åt företag.

      Elisabeth och Moderaterna lika med centern och liberalerna det enda man vill är öka klassklyftorna.
      Men inte säga det rakt ut utan förbigå med förtäckt retorik.

      Sjukt så man blir ju Castrosympatisör bara man hör dårarnas retorik.

      • Olle

        När många företagare har robotar som kan utföra samma jobb sjunker priserna så mycket att vinsterna blir marginella att beskatta. Och hur ska produktionsskatten kunna finansiera statens kostnader om inte det finns nån vinst att beskatta. Och vem vill bli företagare om det inte finns morötter i form av vinst ?? Förstår av ditt snack att du tycker staten ska äga allt och nån diktator ska roffa åt sig ,typ som Castro gjorde på sin tid.

  7. skulldbubbla

    Vad tror ni ska driva Nästa konjunkturuppgång när ni politiker har sätt till att alla har försatts i ett berg av skulder och levt över sina tillgångar. Jag mår illa på politiker som inte tar ansvar, Vad säger ni till dom när räntan börjar stiga hysteriskt och kanske får hyperinflation. Problemet är vi importerar det mesta och flytta ut vårt jordbruk.Vad ska vi leva av?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om något har Sverige en urstark ekonomi där vi socialdemokrater tagit ordentligt med ansvar för landet och amorterat på statsskulden samtidigt som vi genomfört stora reformer för ett jämlikare Sverige.

      Däremot är det sämre beställt på kommunsidan där många kommuner tvingats låna därför att staten under alliansens tid vid makten vältrat över stora delar av statens kostnader på kommunerna.

      • Sven

        Svensken har större lån än tex greken eller italienaren. Enorma lån.
        Bubblan har alltså helt rätt i sin oro även om jag tycker man inte måste måla allt svart i förväg.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag målar inget svart Sven utan strävar efter att ta mitt parti en bit till vänster och därtill genomföra reformer såsom en produktionsavgift som utgår oavsett av om tillverkningen sker manuellt eller maskinellt som ersättning för dagens arbetsgivaravgift som bar utgår vid manuell tillverkning.

          Därutöver vill jag ersätta i princip alla dagens bidrag och stöd med en livsvarig basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder på 10.000 kr/månad i dagens penningvärde för att skapa ett jämlikare samhälle där människor själva kan styra över sina liv och över hur mycket man ska jobba och när, samt hur länge man vill stanna hemma med barn eller om och när man ska vidareutbilda sig.

          Ovanpå detta vill jag genom en enkel förändring stoppa möjligheten att skatteplanera på det sätt som görs idag vilket innebär att man skattar i Sverige på de vinster som görs i Sverige i en framtid.

          Enbart dessa reformer kommer att innebära att vi kan bygga ut välfärden och återställa den till forna nivåer och samtidigt sänka skatten för de med de lägsta lönerna och ändå ha sparutrymme kvar som kan läggas i ladorna för framtida konjunktursvängningar.

          Det är så man mste tänka Sven då det bara är år framtid som kan förändras.

  8. skuldbubbla

    Men vakna, Vad är det för fel? skylla på Alliansen det är dåligt. Ni är samma skrot och korn, Vi har redan världens högsta skatter och då börjar man snacka om ytterligare skatter i Sverige plus Eu skatter och nu globala som Bertil skriver, det är inte så svårt att förstå att det är Agenda 21 eller agenda 2030 som man försöker sälja in snyggt och som man förskönar för sitt folk och som få svenskar verkligen vet vad det är
    Efter som man inte får lägga ut länkar kan man söka ” property+agenda 30 ” så kan man få info och det år inget roligt
    Varken polis sjukvård försvar kommuner Socialtjänst politiker mm mm mm Fungerar inte längre trotts alla dessa skatter, börja använd huvudet nu och kliv ur er Rosa Bubbla och börja agera
    Politiker på riksnivå beter sig som barn i sju års åldern, visa ansvar och börja leverera

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Sverige har världens högsta skatter är en lögn skuldbubbla då så inte är fallet. Att alliansen bär största delen av skulden till det som sker inom LSS är och har aldrig varit någon hemlighet även om vi i S på inget sätt är fria från skuld till det inträffade.

      Det viktiga är dock att lösa problemen och hur det bör gå till har jag anfört i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.