Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Löfvens ansökan om utökad tid hos talmannen är goda nyheter.

Att Stefan Löfven sökt mer tid hos riksdagens talman för att förbereda de sista detaljerna inför omröstningen om honom som näste svenske statsminister och att talmannen utan omsvep godkände Löfvens begäran är goda nyheter 

Den nyheten har jag väntat länge på och den nyheten betyder om jag får gissa något att förhandlingarna med C & L flyter på bra och att Sverige snart har en ny regering på plats.

Att framför allt C & L fram tills dess mörkar genom att officiellt vidhålla samma krav som de ställt initialt betyder inget i sammanhanget – I vart fall inte för mig då de fortlöpande rapporter om än mycket vaga som jag erhållit säger att förhandlingarna flyter på som förväntat.

Går dessa förhandlingar går i lås vilket jag är övertygad om att de kommer att göra kommer det att bli till en stor triumf för alla inblandade ur minst två perspektiv.

Till att börja med påvisar det att det är framgångsrikt att förhandla utifrån den uppkomna situationen snarare än utifrån föråldrade principer om en svensk blockpolitik som överlevt sig själv med råge.

Att ge och ta fungerar även inom politiken så länge de parter som förhandlar fokuserar på den situation de befinner sig i för tillfället.

Den andra triumfen av framgångsrika förhandlingar och en påföljande överenskommelse är att det trots ett massivt mediadrev och trots allt som pågår runt ikring går att föra intensiva förhandlingar bakom lyckta dörrar utan att omvärld och journalister förstår att förhandlingar pågår.

Med det sagt så har jag framfört det som är kärnan i det budskap jag ville framföra med detta inlägg – Den kärna som lyder ”Ingenting är omöjligt” eller om du hellre föredrar det ”Where there’s is a will there’s is a way”.

Kärnan i budskapet är att så länge parterna är beredda att ge och ta mer eller mindre fullt ut och så länge parterna träder in i förhandlingarna utan låsningar så går det att nå framgång.

Av någon outgrundlig anledning – Måhända som ett tecken någonstans ifrån så sammanföll skrivandet av detta inlägg med en intervju av Ebba Busch Thor i Nyhetsmorgon i TV4 – En intervju i vilken hon som svar på frågan om hon vet om C & L förhandlar med S sa att hon inte vet vilket i sin tur talar för det jag anfört i detta inlägg.

Därför ser jag fram emot omröstningen om Löfven som näste svenske statsminister med tillägget att min tro är att Sverige inom kort har en ny statsminister som heter Stefan Löfven.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

10 kommentarer

  1. Petter

    Hoppas då denne Statsminister vill ägna sig åt sverige och inte åka runt och leka bror duktig i Europa . Han har då inte fått mycket uträttat under sin förra period. Sen kommer ju lågkonjunkturen som ett brev på posten inom ett år . Då kommer det att bli ett annat ljud i skällan när arbetslösheten kommer att drabba oerhört hårt. Här gjorde alliansen ett utmärkt jobb under en lågkonjunktur som slog hårt mot Europa ,som inte alls knappt berörde Sverige och samtidigt klara sitt arbetslöshetsmål med 200 000 fler i jobb. Ok S har klarat sig mål men då under en stark högkonjunktur , men som andra Europeiska länder klarat ännu bättre under denna tid. BNP har ökat mindre i Sverige än andra Europeiska länders BNP.Tyvärr är inte S.L trovärdig som statsminister inte Kristersson heller för den delen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven och hans regering har fått oerhört mycket uträttat under den föregående mandatperioden – T.ex. uppfyllandet av nästan alla vallöften som gavs före föregående val. Att alla vallöften inte kunnat uppfyllas beror på att dessa stoppats i riksdagen. Ovanpå detta har ekonomin utvecklats på ett sätt som saknar motstycke och det budgetunderskott som alliansen lämnade över har vänts till ett stort budgetöverskott trots massiva reformer och trots att vi amorterat ner statsskulden till den lägsta nivån på åtskilliga år.

      Att i det läget som dig påstå att Löfven inte uträttat något är inte sant och med facit i hand är han en ”dooer” som får mycket uträttat vilket gör att han bör få förnyat förtroende utan omsvep.

      • Bertil

        Håller med trots den svaga makt och all javelskap högern höll på mot de så fick de igenom relativt mycket. Vänstern var den räddande ängeln.
        Den stora missen var utförsäkringarna av sjuka och hur arbetslösa, sjuka behandlades. Det sänker hela partiet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Misstagen är fler än så Bertil och lösningen på problemen är inte så enkel som att stopps utförsäkringen av sjuka – Ska vi lyckas måste vi gå hela vägen till roten av problemet och se till att hela den komplexa situationen får en lösning därifrån och hela vägen in i mål.

  2. Bertil

    Läget är svårt sia om. Men jag känner oro för Löfven som statsminister.
    Nu ska man inte måla allt i svart.
    Det kan ju även bli succé, men succen kan även bli kortvarig.

    Jag tror mycket beror på hur media målar tavlan av det hela.

    Media är ju till 90% höger. Media styrs alltså av näringslivet är närongslivet nöjda komner Löfven utmålas som hjälte.

    Samtidigt måste även LO vara något så när nöjda. Som vanligt kommer svaga grupper få bära de tunga bördorna.
    Allt annat vore överraskande.

    Jag ser åren fram till nästa val som förlorade år. Jämlikheten kommer inte öka och blir Löfven statsminister så tar sossarna en oerhörd risk.
    Man kan utplånas vid nästa val.

    De gamla trogna socialisterna blir allt äldre och många röster kommer falla bort med de.
    Jag har svårt att analysera vad alla skuldsatta kommer rösta på. Alla som är hemlösa eller bor hemma för att man inte har råd med insats till bostad.
    Jag förstår inte heller varför man röstar på SD ich enbart ser på politiken de har mot invandring.

    Hur det än blir så finns bara ett!
    Det är att hålla tummarna för att
    Det blir en aceptabel lösning i detta val

    Sen nästa val kanske Liberalerna åker ur riksdagen sossarna hamnar på 10-15%
    Men vad får då resten?
    Skrämmande tanke man får hoppas på vänsterpartiet i så fall.
    Kan bli enorma kast vid nästa val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Att man inte i förväg kan veta hur länge en sådan regering kan sitta kvar betyder inte att man inte ska stödja den alternativt inte prova den om detta är möjligt.

      • Bertil

        Ja vi får se. Aldrig förr har de etablerade partierna varit så illa ute. Alla av
        S.L.C.M, kan tappa avsevärt utom möjligen M som alltid har sina trogna väljare.
        S väljare håller bokstavligen på dö ut.

        KD. MP, har varit illa ute förr.

        V de har alltid hållit sig kring 5-10%
        SD är de som kan eller kommer röra om i ”grytan”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          M har en trogen skara på runt 10% som aldrig skulle rösta på något annat än M Bertil – Att väljarkåren är mer rörlig vad gäller sympatierna för S beror på att vi varit för lama med att genomföra de reformer som alltid sätter arbetareklassen och folkflertalets bästa först parat med en politik för långt åt höger inom partiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Trots det fortsätter hon att förhandla med S Thomas vilket innebär att det uttalandet bara är för att vilseleda och att en lösning och en överenskommelse är nära förestående.

      Sedan är det så förhandlande går till – I början presenterar parterna sina öppningsbud och sedan arbetar man sig sakta men säkert fram till en överenskommelse genom att ge och ta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.